Romana Tomc: Prekarne zaposlitve so kuga novodobnega časa

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

“Prekarne zaposlitve so kuga novodobnega časa,” meni evropska poslanka Romana Tomc in dodaja, da bi se večini težav izognili, če bi bile pogodbe primerljive po višini davkov in prispevkov. Hkrati je bila kritična do aktualne vlade, ki umetno ustvarja nova delovna mesta, kar pa srednjeročno in dolgoročno ni vzdržno. Kritična je bila tudi do arbitraže in drugih delovnopravnih ter pokojninskih problemov, ki jih aktualna oblast ne zna rešiti.

Evropska poslanka Romana Tomc je bila gostja oddaje Pogled na ETV, v kateri je predstavila program SDS za področja dela, družine, socialnih zadev in mladih. Uvodoma pa z voditeljem nista mogla mimo odločitve arbitražnega sodišča. Tomčeva je mnenja, da je Slovenija pri odločitvi arbitražnega sodišča potegnila krajši konec. “To je veliko manj od tega, kar so nam obljubljali na tisti fantastični dan,” je dejala in poudarila, da je na možnost neugodnega rezultata v kampanji jasno opozarjala Slovenska demokratska stranka. Izjava poslanca SMC glede Joška Jorasa je po mnenju Romane Tomc “nedostojna, neprimerna in obsojanja vredna nekega poslanca, ki sedi v slovenskem parlamentu”.

V nadaljevanju sta se z voditeljem posvetila resornemu programu SDS za prihodnje mandatno obdobje. Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve je opozorila, da se z denarjem resornega ministrstva nepremišljeno razmetava: “Slovenija je bogata socialna država, a ta sociala je zelo nepravično porazdeljena. Pogosto se dogaja, da do tistih, ki si resnično zaslužijo največjo pomoč, ta pomoč ne pride.”

Opozorila je na prednosti in slabosti mobilnosti v Evropi. Na eni strani Evropa s številnimi programi finančno zelo spodbuja mobilnost med mladimi, ki imajo na ta način možnost nabiranja dragocenih izkušenj. A države, kot sta npr. Slovenija in Portugalska, se zato še toliko bolj soočata z begom možganov v bolj razvite zahodnoevropske države. “To je na daljši rok konkretna izguba,” ocenjuje Romana Tomc, ki nastaja predvsem zato, ker jim Slovenija ne nudi kakovostnih možnosti za zaposlitev.

Prekarne zaposlitve so kuga sodobnega časa
Nezaposlenost med državljani se je v zadnjem času sicer zmanjšala, deloma tudi zaradi velikih finančnih spodbud delodajalcem za ustvarjanje delovnih mest. Romana Tomc ocenjuje, da je to lahko dobra rešitev za krajše časovno obdobje, ne more pa biti to trajna rešitev. “Delovnih mest ne moremo ustvarjati umetno,” je poudarila in pojasnila, da se je to izkazalo tudi, ko so številna delovna mesta ugasnila v trenutku, ko so prenehale subvencije. Dolgoročna rešitev je po njenem prepričanju dobro podjetniško okolje, v katerem podjetja sama ustvarjajo, se razvijajo in ustvarjajo nova delovna mesta.

Predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve je opozorila tudi na zgrešenost sistema davkov in prispevkov v Sloveniji. Čeprav primerjalno gledano nimamo najvišjih davkov, pa imamo ekstremno visoke prispevke za socialno varnost, ki jih morajo plačevati delodajalci, ki se zato ne odločajo za zaposlovanje. Zato se mnogi odločajo za drugačna pogodbena razmerja, ki delavcem ne omogočajo socialne varnosti. “Prekarne zaposlitve so kuga novodobnega časa,” ocenjuje. Meni, da bi se večini težav izognili, če bi bile pogodbe primerljive po višini davkov in prispevkov.

Odpravninski sklad za brezposelne
Na trgu dela  je potrebnih še veliko drugih ukrepov, med drugim je treba razbremeniti delodajalce obveznosti v povezavi z odpuščanjem in odpravninami, kar pa ne sme iti na račun varnosti zaposlenih. V ta namen Romana Tomc predlaga ustanovitev odpravninskega sklada, v katerega bi odvajali prispevke zaposlenih in delodajalcev, ta sklad pa bi se aktiviral od odpovedi pogodbe – odpuščeni delavec bi prejel odpravnino, delodajalec pa z odpovedjo pogodbe ne bi imel dodatnih bremen.

Kljub zmanjšanju nezaposlenosti pa se je izjemno poslabšala struktura brezposelnih. “Dolgotrajno brezposelni predstavljajo že polovico obstoječih brezposelnih,” opozarja Romana Tomc. Enega od razlogov za dolgotrajno brezposelnost vidi tudi v neustreznem izobraževalnem sistemu. “Prilagoditi je treba tudi šolski sistem, ki trenutno vzgaja veliko kadrov, ki po koncu šolanja niso zaposljivi,” je poudarila.

Slovenske pokojnine so nizke tudi zaradi Nove Ljubljanske banke
Dotaknila se je tudi pokojninskega sistema. Kot pravi, ni edina rešitev zgolj v podaljševanju delovne dobe. Na nizke pokojnine in nevzdržnost pokojninskega sistema vplivajo poleg neugodne demografske slike tudi podeljevanje tajkunskih kreditov, privatizacijske mahinacije in lastninjenje podjetij. “Slovenske pokojnine so nizke tudi zaradi Nove Ljubljanske banke,” je dejala.

Z voditeljem sta spregovorila tudi o ukrepih, ki jih SDS pripravlja za družine. Eden takšnih je univerzalni otroški dodatek, na katerega ne gledajo kot na socialni transfer, tem kot na sredstvo za spodbujanje družinskega življenja.

K. F.

 • Osti jarej

  ..bejž no,romanca!!..v bruslju boš pa dvigala roke za zakone,ki škodijo narodom evrope…najrevnejšim…kakopak..TTIP,CETA ipd…ane,romanca

 • Nata

  “Slovenske pokojnine so nizke tudi zaradi Nove Ljubljanske banke,”
  Zadela je žebljico na glavico. LB – banka KPS !!

  • traktor

   Ah,dej no.Plače v jugi so bile po 200 dem.Od tega se je odvajalo za pokojnine.Zdaj imajo po 500€ in je premalo.Logično,vendar,še to imajo na račun prihodnjih generacij.

   • Nata

    Ja, kje pa vidiš – prihodnje generacije ? Mi smo svoje že plačali. Kje pa je tisti denar ? Kaj praviš ? Prihodnje naj plačujejo zase. . . . . . . .
    In, ja, plače so bile slabe sedaj jih pa eni skoraj nimajo.
    Ampak jaz vem zakaj. Tudi zaradi NLB.

    • traktor

     Lej fajn punca si in te spoštujem.Vendar vam penzenistom ni nič jasno in ne da se vam nič razložiti.Če si za penzijo vplačevala od osnove 200 DEM, je meni jasno,da iz istega naslova brez ,dati nekdo prispeva zraven ,ne moreš dobit 500€.Sploh,ker vas velika večina ni delala 40 let,ampak ste penzijo dočakali bistveno prej.

     • Nata

      Fejst punca te bo po buči, veš?Nisem tista večina. . . Jih pa je nekaj poleg onih silnih borcev in zaslužnih ljudi, ki nam pobirajo denar.
      Včasih smo imeli vsi enako žalost( one gornje gospode ne štejem )od trgovke do učiteljice. Danes pa so razlike velike, pokojnine pa vedno manjše.

     • traktor

      Nikoli ne bomo vsi enaki.In prav je tako.

 • Nata

  Pri nas pa se res že čuti nervoza pred volitvami. G. Hribar že rovarijo i ribarjo v kalnem. Pripenjam zanimiv članek. . . . . .
  http://www.casnik.si/index.php/2017/07/20/h-ribarjenje-v-kalnem/

 • traktor

  Koji klinci ste zdaj vi Romana?Radi bi bili desni ,program pa sestavljate všečno socialno ,levi.Dajte najprej dihat gospodarstvu in zaposlenim,potem se ukvarjajte s socialo.Brez nič ne bo nič. Najprej korenček,dosti je bilo siromašenja.

  • janez.pokoncni

   Romana je pri Strokovnem svetu SDS glavna za delo, družino in socialne zadeve. Tudi meni se je že večkrat malo obrnil želodec ob kakšnih njenih mislih. V bistvu ne vem kaj bi sploh rekel. Čeprav sem zlizan z SDS … ob tako zagretih “desničarjih” kot je Romana, levica nima več kaj iskati.

  • Janez

   Ja?
   KAJ PA PREDLAGAŠ TI ?
   Oglej si zgraj, kako imajo scialo urejeno v ZDA. L.R. J. KOMENDA

   • janez.pokoncni

    Vse kar se začne na “sociala” je slabo. Socialna država je novodobno prekletstvo, nič kaj dosti manjše zlo od socializma. Sistem vzajemnega ropanja, ki stimulira lene in butaste ter destimulira pametne in ustvarjalne.

    • Donald J. Trump

     Saj ne, da ste SDSovci kdaj za take umotvore rabili kakršnakoli dokazila. Vaše ovce bodo to pogoltnile brez grizenja, saj je važno le da sovražite iste ljudi/stvari. Patetično do amena

     • janez.pokoncni

      Pajac, običajno kretenom, ki jih dam na ignore tega ne razlagam, pri tebi bom naredil izjemo. Poglej v slovar SKJ kaj pomeni beseda “patetično” !
      Tvoj bruhanje, na katerega odgovarjam, je zadnje kar vidim. Greš tja, kamor spadate vsi komitalibanski troli – na šit listo!

     • Donald J. Trump

      O, kakšna čast me je doletela, da mi odgovarjaš, verjetno ti moram biti hvalažen. Čudno, da si se osredotočil na eno besedo, ki nima veze z vsebino, ampak je le povzetek vsega napisanega. Torej lahko sklepam, da se z ostalim strinjaš, Ok. Hvala.

  • Donald J. Trump

   Ja, bog ne daj, da bi koristil še komu kot samo svojemu političnemu polu. Vsi ostali se lahko jebejo, ne?

   • traktor

    Tole, kar ti je ušlo je seveda popolna bedarija. Ne moreš se iti sociale na plečih revežev. Kakor to delajo pri nas, bo prineslo samo še več socialnih odvisnikov, sploh med delavci. Ko bodo imeli dovolj za preživetje in vzdrževanje družine tisti, ki delajo, potem bo dovolj tudi za tiste, ki so potrebni pomoči. To pa so invalidi, starejši ljudje in resnični reveži brez premoženja. Pri nas pa tem, ki so potrebni pomoči odžira socialo na bataljone fake molzačev, ker jim pač to na papirju pripada, a ne de?

 • Hun

  vse je res Romana …zato pa vsi pridni učenci s teboj na čelu bodite sposobni in si upajte denar zaslužt na prostem trgu…ne pa da imamo v Slo sistem, da se masa “nesposobnih” študentskih diplomirancev išče dosmrtno varnost s službo na ministrstvih

 • RATATA

  Ukinit je treba agencije za posredovanje delovne sile. To je hudič. Vem zer gud!

  • Adolf Hitler

   arbeiter Vermietung ist sehr schlecht mein Kamerad sehr schlecht!

 • Mojca pokraculja

  Zelo hitro se lahko znebimo prekarnega dela oziroma “zaposlitve. Znanec mi je povedal, da v Australiji, kadar ugotovijo da posameznik (podjetnik ali s.p.) posluje konstantno le z enim podjetjem v določenem obdobju, oblast prepove tako poslovanje.Zahteva zaposlitev ali prenehanje opravljanja prekarnega dela.
  Bi se dalo tudi pri nas ugotoviti in prepovedati, saj je značilnost tega dela ravno to, da se”posel” odvija le med tema dvema subjektoma.

  • janez.pokoncni

   Tvoj post sem poslal svojemu odličnemu prijatelju, ki se gre podjetnika v Avstraliji že skoraj 30 let in nima pojma o čem govoriš. 100% je prepričan, da se v Avstraliji takšnega debilizma ne bi nikdar nihče spomnil, saj je to povsem skregano z vsako logiko. Kaj takega lahko zraste edino na zelniku bolnih socialistov, ki jih v Sloveniji mrgoli.
   Na stotinetisoče firm (eden ali na stotine zaposlenih) po svetu dela izključno za eno firmo in takšnih primerov je nešteto.

   • Mojca pokraculja

    Meni je to tudi bilo čudno, a nisem preverjala. Informacija je prišla od mladega fanta iz Lj., ki je šel januarja letos delat v AUS k nekemu Slovencu v Brisbane. Pred tem naj bi ta fant odprl podjetje v AUS in z njim posloval iz Slovenije. Torej je dejansko stvar za preveriti, on je pač tako povedal, kaj je točno bilo na stvari pa ne vem. Vsekakor ni nastalo na zelniku bolnih socialistov.
    Sicer imam tudi sama sestrično v AUS in glede na to kaj pripoveduje, kako imajo urejene penzije in vse ostalo, se ne bi prav nič čudila, če bi se kaj takega res dogajalo. Bom še jaz njo povprašala.

 • Janez

  BRAVO GOSPA ROMANA !
  Na
  INSTITUTU JOŽETA PUČNIKA – SO IMELI TUDI LRPO IN INFORMATIVNO PRIREDITEV !
  V
  POČSSTITEV DELA UMRLEGA DR. LJUBA SIRCA !
  Ki
  Je veliko in dobro pisal o ekonomoji komunizma in nekomunizma.

  NOVA24TV !
  Objavite ekonomske tekste dr. Sirca – zelo ok so. L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  TAKO GLEDAJO NA LAŽNI ČAR KOMUNIZMA – DANES, V ZDA.

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=W6ZwWejbJsTca6mFoegO&q=why+isnt+communism&oq=why+isnt+communism&gs_l=mobile-gws-serp.3..0i13k1j0i13i30k1l3j0i22i10i30k1.366482.391601.0.392623.39.38.1.0.0.0.300.6015.0j32j4j1.37.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..4.35.5636.3..0j35i39k1j0i19k1j0i22i30i19k1j0i13i30i19k1j0i131k1j0i10k1j0i10i19k1.2GX4RF6_J2U

 • Janez

  NEZAPOSLENOST V ZDA !
  Uradna ZDA DRŽAVNA VLADNA GRADIVA O NEZAPOSLENOSTI V ZDA. Zanimivo. Č.r. J. KOMENDA
  L.R.
  UNEMPLOMENT – ZDA

  https://www.usa.gov/unemployment

 • Adolf Hitler

  arbeit macht frei für die Seele und das Geist!

 • MEFISTO

  Arbeit macht frei, sta učila Hitler in Tito.

  Naši rdečuhi pa mislijo, da se bodo kar brez dela osvobajali dela in odgovornosti.

 • Artur
 • Ivan Friderik Novak

  Prekarne zaposlitve je ustvaril neoliberalizem.
  Slednjega v Sloveniji podpirata predvsem SDS in vrh slovenske RKC (Opus Dei), čeprav je uradni Vatikan (papež) zelo kritičen do neoliberalizma in nasploh do razslojevanja družbe.
  In Romana je na vse to pozabila.

  Toliko o kugi sedanjega časa.

 • Novakec1

  Prekarci so novodobni sužnji, se ne upaš direkt povedat!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!