SDS in Nova Slovenija vložili predlog za dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS

NLB (Foto: STA)

Skupina poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije je v parlamentarni postopek vložila predlog za začetek postopka za dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, saj v primeru nadaljevanja takšnih nezakonitih poplačil Nove Ljubljanske banke d.d. hrvaškim varčevalcem grozi nastanek nepopravljive materialne škode, ker bo morala Nova Ljubljanska banka d.d. na zahtevo regulatornih in revizorskih organov oblikovati rezervacije za nezakonito škodo, ki ji lahko nastane v višini 400 milijonov evrov, hkrati pa bo zaradi nespoštovanja mednarodnih pogodb, Sporazuma o vprašanjih nasledstva in zavez Republike Hrvaške, sprejetih pred vstopom Republike Hrvaške, nastala velika škoda za Republiko Slovenijo in njene davkoplačevalce, saj bo morala Republika Slovenija za Novo Ljubljansko banko d.d. iz proračuna nadomestiti škodo, nastalo zaradi nezakonitih sodb sodišč Republike Hrvaške.

Ustavni zakon za dopolnitev Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije se predlaga zato, ker je mogoče le na tej pravni ravni urediti postopanje državnih bank in državnih organov za preprečitev škode, ki nastaja in bo še nastajala slovenskim bankam zaradi nespoštovanja Sporazuma o vprašanjih nasledstva in Memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške glede prenesenih deviznih vlog na ozemlju Republike Hrvaške.

Podrobnosti glede vsebine predloga ustavnega zakona bodo predstavili v sredo, 7. marca 2018, ob 13. uri na novinarski konferenci.

C. Š.

 • Olga_10

  Boli to vlado…Denar za njih raste na drevesih…300 MILJONOV so namenili samo “nevladnim” organizacijam!? Da o majskih hroščih in “veteranih” v plenicah sploh ne govorimo! Za slovensko vojsko pa ni denarja! Sramota!

  • večni srb

   Kdo pa rabi našo vojsko, če koga rabijo, naj ga najamejo in plačajo delodajalci.

 • Franc Šink

  Vsi ti “nevladni” podpiranci naj poskusijo eno leto preživeti brez “donacij” države,Bomo videli kakšni “gospodarji” so.

 • samotoje

  Vse kaže, da se bo pred Hrvaško in njenim balkanskim “poštenjem” res treba zaščititi z dopolnitvijo ustavne listine. Problem pa je vendarle tak, da zahteva nekaj razmisleka in se zato postavlja upravičeno vprašanje, ali bodo poslanci iz koalicije in levice ta miselni napor zmogli.

  • Franc Šink

   Na žalost nikakor ne.

   • samotoje

    Ali komentiraš prvi ali drugi stavek? Če drugega, tvoj odgovor nedvomno drži.

    • Franc Šink

     Drugi !

 • dež

  Da zadeve s HR varčevalci še nismo uredili, je ena največjih sramot RS.

  • večni srb

   Verjetno zato, ker do danes ni jasno kdo je komu in zakaj dolžan.

   • mginko

    Vse je jasno. Zato se tako dela za zaščito države.

   • dež

    Če je imel Hrvat Josip Horvat na računu LB v Zagrebu 2000 USD in še danes ne more do njih, se natančno ve kateri pravni subjekt mu jih dolguje. Ga čisto nič ne briga, kdo bo plačal zapitek bivše LB, država Slovenija ali Hrvaška.
    Pri tem mi je jasno, da obstaja cel kup Josipov, ki so vzeli kredit pri tej isti LB in ga nikoli vrnili. A to ni problem Josipa Horvata, ampak LB.
    Enako sranje kot pri ribičih, ki niso nič krivi, da se še vedno nismo dogovorili okoli Piranskega zaliva. Javne izjave obeh vlad, da bosta oškodovancem pomagali pri pravni razrešitvi teh težav pa je cinizem brez primere.

 • FORT WORTH

  NSI je ze splezala SDS-u na hrbet, da bo lahko vollce kradla ???
  Kje so bili pa do zdaj ??
  Se vedno so Kucanov satelit !

 • večni srb

  Mogoče še malo finančnih teorij zarot, kr tak mal, za zabavo.
  Da živimo danes v elektronskem svetu, je zgolj napol res, kakor kje in kako, zaenkrat še ne poznamo nobene globalne vlade in univerzalnih sistemov, v katere bi bilo vključeno celotno človeštvo. Še skupnih standardov oziroma merskih enot ne poznamo, niti koledarja nimamo istega, kaj šele denar. Matematika je povsod ista, to je pa res, ampak na srečo, se da razpravljati celo, če je 1 + 1 res 2. Odvisno, kaj s tem mislimo povedati, pri moškem in ženski recimo ni nujno, ampak OK, že dejstvo, da lahko o nečem razpravljamo nam pove, da ni vse kristalno jasno, vsaj ne vsem.

  Tako je teoretično mogoče, da bi lahko celo bogastvo večno prestavljali iz enega računa na drugi in nam ga nikoli ne bi odtegnili dol, s čimer bi celo zaslužili več kot bi nas stali manipulativni stroški in obresti. Rad bi videl ustavno določilo, ki bo to onemogočilo.

 • lili pili

  Nema veceg tata od hrvata, a se to drzi vas sprasujem

 • sloustava

  Ocitno si niste ogledali okrogle mize ge. Tomc! Celo nas dalec najboljsi davcni svetovalec g. Ivan Simic je ostal odprtih ust. JA, banksterji so nam ukradli drzavo, zato ne bodo dovolili prodaje NLBja, njihovega bankomata! Vendar pa ta udbo banda ni racunala na nas, volivce! Imam skarje in platno in NE dovolimo, NIKOLI vec, da delavceve zulje zro Hrvatarji, Jankovici, KucanovForum21 in vsi koritarji. Preprosto: vsi na volitve ZA Slovenijo! Skupaj!

 • tarantela

  Pismo rosno, sej je bil Janša nedavno pri Plenkoviću, a se ni nič pogovoril o tem? Po kaj je pa potem romal v Zagreb?

 • Osti jarej

  …samostojnosti???…neodvisnosti????…….nehejte se hecat

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!