Se s priznavanjem Palestine umikamo iz Zahoda?

Grobar slovenske zunanje politike, minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. (Foto: STA)

O priznanju Palestine bo državni zbor odločal februarja, je v tem tednu odločila večina predstavnikov strank na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC). Proti je bil le Jože Tanko (SDS). Vodja poslanske skupine SDS Tanko je predlagal, da bi točko umaknili iz dnevnega reda, a je bil za le on. Pred tem je bil dve leti položaj obrnjen: osamljena je bila Levica Luke Meseca, ki so se ji občasno pri zahtevi, da bi priznanje Palestine vrnili na dnevni red, pridružili poslanci majhnih SD Dejana Židana in NSi Ljudmile Novak.

Preobrat je nastal, ko sta konec lanskega leta priznanje podprli vladni SMC in DeSUS, ki združujeta večino poslancev.

VLADA PREDLAGALA PRIZNANJE, A PREDLOGA ŠE NI
Ameriški predsednik (posnetek je z uradne strani) Donald Trump je z odločitvijo, da prizna Jeruzalem za glavno mesto Izraela in z napovedjo selitve njihovega veleposlaništva spodbudil turbulence v slovenski politiki.

Čez dva tedna, v sredo, 31. januarja, je predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) poslance povabil k razpravi na odboru, k točki o Palestini, ki je nujna, da bi državni zbor februarja lahko odločal. Priznanje Palestine ne bo brez tveganj: Palestine z izjemo Švedske doslej ni priznala nobena večja in resna država Zahodne Evrope. Priznanje, če se zanj država odloči sama, bo najbrž povzročilo poslabšanje odnosov z Izraelom in ZDA. Priznavanje Palestine (in zaostrovanje odnosov z ZDA) je večinoma simpatično skrajni politični levici. Palestino so že konec osemdesetih let priznale številne države iz vzhodnega (socialističnega) bloka, arabske in neuvrščene države … Tudi Jugoslavija. V zadnjih letih pa je ob Švedski najbolj odmevalo priznanje Vatikana.

Vlada je konec decembra nadaljevala razpravo o tem, ali priznati Palestino, ki jo je prekinila julija 2015, in sporočila, da bo parlamentu predlagala nadaljevanje postopka priznanja države Palestine kot neodvisne in suverene države. Možno je, da je bil preobrat tudi posledica priprav na volitve in spopada za volivce levice. A v resnici vlada še ni predlagala priznanja. Med gradivi v parlamentu predloga ni opaziti. Da predlog vlade manjka, je včeraj v pravnem mnenju opozorila tudi vodja zakonodajno-pravne službe DZ Nataša Voršič. Mnenje je pripravila pred sejo odbora, ki jo je sklical Horvat o predlogu Združene levice o priznanju Palestine. Levica poskuša priznanje na dnevni red parlamenta spraviti že več let. Poslanci Levice se zavzemajo tudi za izstop iz Nata. Skrajne leve stranke so tudi na ravni Evrope glasne zagovornice priznanja Palestine. Slišati je opozorila, da je priznanje v interesu Rusije, njeni interesi pa so pogosto nasprotni interesom ZDA in Evrope.

Voršičeva je o priznanju Palestine na predlog Levice zapisala:
“Doslej je postopek priznanja držav potekal v skladu z zakonom o zunanjih zadevah, ki določa, da lahko vlada, na predlog ministrstva za zunanje zadeve, predlaga državnemu zboru, da se opredeli do določenega zunanjepolitičnega vprašanja. Takšno pravno podlago so vsebovali tudi dosedanji sklepi o priznanju držav, ki jih je sprejel državni zbor na predlog vlade.”

Iz vlade je neuradno slišati, da bi do seje odbora, ki bo čez dva tedna, vladni predlog lahko bil že pripravljen.

ERJAVEC IN MINISTRI EU Z ABASOM
Je pa vlada decembra naložila zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, da do seje odbora na srečanjih z zunanjimi ministri k usklajenemu delovanju povabi države članice EU, ki še niso priznale Palestine ter pojasni razloge in potek procesa priznanja tudi visokemu predstavniku Izraela. Povabiti bo Erjavec moral (z izjemo Švedske in Vatikana in vzhodnih držav, ki so Palestino priznale še v času socializma) kar vse države Evropske unije. Ali bi Palestino priznali, lahko odgovorite v anketi:

Bi priznali državo Palestino?
 • Ne (91%, 116 Votes)
 • Da (9%, 12 Votes)

Z zunanjega ministrstva je slišati, da bo prihodnji teden Erjavec na Svetu EU za zunanje zadeve, kjer bo tudi delovno kosilo s predsednikom Palestine Mahmudom Abasom, ki politično sodi k zmerni stranki Fatah. Podobno srečanje z izraelskim premierjem Benjaminom Netanyahujem je že bilo. Po srečanju na ravni EU bo morebiti bolj jasno, ali bi Palestino v prihodnjih mesecih lahko priznala še kakšna pomembna evropska država ali pa bomo pri tem osamljeni.

Kakšne posebne koristi ali velikega premika zaradi slovenskega priznanja v konfliktih med Izraelom in sosednjimi arabskimi državami ni pričakovati.

V anketi spletnega portala, kot smo v članku  “OBRAT V LEVO: CERAR NA NOŽ Z IZRAELOM IN ZDA” pomisleke podrobneje že predstavil, je bila velikanska večina bralcev Spletnega časopisa proti soliranju države s priznavanjem Palestine.

Grafično je bil rezultat takšen:

Peter Jančič, Spletni časopis

 • 193 držav je priznalo Palestino, (70.5% držav članic ZN),

 • AlojzZ

  Ja, umikamo se iz Zahoda ampak priznanje Palestine s tem nima veze.

 • janez zorman

  Uni Amerikanc je pa Hrvatom dobro povedal. ” vi , ki podpirate ameriško politiko na Balkanu, ste najbolj stabilna država, opiranje na Rusijo je samo destabilizacija celega sistema – naši partijci pa v jok ! In potem Mirko in Korli pričakujeta, da bojo Amiji stisnili Hrvate; kar naj jih Rusi, pa da vidimo.

  • Aron

   Hrvati so se prodali za par zarjavelih tankov. Nikoli v spanovijo z Ameri, to je samomor.

   • janez zorman

    Vsa oborožitev Yugoslavije in posledično v Slo je prišla iz korejske vojne. Tudi lunch paketi za povojno preživetje so v večini prišli iz Amerike. Samo toliko, v vednost, nevednežem.

    • Aron

     In? Bi zato morali Amerom lizati škornje? Nismo suvereni?

     • Steiermark

      No, ja, vi ste bolj navajeni lizati rusom in srbom, pa ne škornje ampak anus…..

     • Steiermark

      vi jih raje ližete rusom!

    • luckyss

     Narobe, že takoj po vojni je Crvena zastava začela z masovno lastno proizvodnjo…
     Npr. zelo uspešno M48, PPŠ-41 in vse ruske variante Kalašnikova..Torej že krepko pred začetkom korejske vojne!
     UNRAA (44 držav s sedežem v Washingtonu) pa je delila pakete…

 • janez zorman

  Palestina sploh ni naša intimna opcija.

  • Borut Stari

   Pravzaprav sploh ni opcija, ker je nekaj tam nikjer.

 • MEFISTO

  Zakaj ta kastrofalna vlada praska Slovenijo, kjer jo ne srbi?!

  • sodnikisozločinci

   Ker ima kremplje.

 • Aron

  Priznati takoj.

  • Steiermark

   Odpreti še več bolnišnic, za takšne duševne kriple, kot ste vi…..

 • Krtača 20

  Na bruhanje mi gre ko gledam tole ameriško propagando. V Ukrajini so ameri določil kdo bo predsednik, na Kosovu so ameri določil da bo neodvisen, Katalonije očitno ne pustijo, Palestine ne bi priznal….bruh.

  • Franček ima rad špagete

   To so vendarle naši zavezniki ki so pomagali pregnati fašističnega in nacističnega sovraga.In dobili smo lep komunizem.

 • Franc Šink

  Na zahodu? Umik? Slovenija tam še nikoli ni bila.

 • rubec

  Rjauc ne pozna umika. Pralni stroj ima še vedno pri sosedi.

  • Milan Muhič

   To, kar se gre “zunanji” minister Erjavc in ta Cmerasta vlada z prehitevanjem po “desni”, bo imelo nesporno dolgosežne in nepopravljive posledice za Slovenijo. Erjavc in Cerar bosta s kufri odšla na privilegirano dobro delovno mesto, nam državljanom pa bo ostal njun drek in, tako naj bi Slovenijo iz tega dreka v prihodnje reševala Hamas, ki mu je politična opcija skupaj z Iranom uničenje Izraela in Rusija. Je res taka želja volivcev?

 • učko

  Reče se “z zahoda” ne “iz zahoda”, ker se gre “na zahod”, ne “v zahod” !!!!

  • luckyss

   Mogoče pa je avtor iz bivše Yuge in je mislil “zahod” kot se po njihovem reče WCju..
   Torej je naslov v bistvu pravilen ;)

 • MEFISTO

  Le čimprejšnje volitve nas še lahko rešijo.

  Te Cerarjeve zgube bodo vse zavozile.

  • bednick

   Kako čimprejšnje?
   Tebe uvrščam med sanjače.

 • etrusk

  Vse je mogoče , pa tudi to , komunisti z komunisti , kaj čmo. Lahko kaj spremenimo , ja lahko bi če se Slovenci totalno spremenimo in pridejo k pameti.

 • indijanka

  Bi naša vlada rada pokazala, da se zavzema za šibkejše? Super. Začne naj pri otrocih iz revnih družin. Da nam ne bodo pokala srca ob raznih zgodbah. Zelo lahko je pisati, zgodbe za katere ne prevzemaš odgovornosti. Kot ta s Palestino. Gospodarstvo jo bo. Drugače smo pa že v sporu s sosedi, dokazali, da je diplomacija naša šibka točka.

  • rubec

   Za otroke skrbijo. Koroška dečka sta iz rok ministrice Čmrljeve za Novo leto prejela flomaster z vgravirano oznako SD ki je verjetno okrajšava za Slovenski Dateljni, vsak po deset palestinskih dateljev, eden iz levega drugi iz desnega brega Izraela in knjigo Kardeljeva otroška leta ob suhi skorji kruha in prekuhani vodi iz slivovih češpelj. Kaj bi ti še rada?

   • indijanka

    Vau ..vsa čast. To si pa tko dobro napisal, da nihče ne bi zmogel tega cenzurirat. Sem ti poskušala nekaj odpisat, pa ti nisem kos :). Moj prijatelj Peter, ki bi to zmogel, je pa spet pri Joži na čakanju, ker Nova zavrača njegove pisarije kot spem. Spomnil si me na žalostno zgodbo CSD ja, ki je podprl pedofila in rejništvo, namesto, da bi fantkoma ponudil priložnost za življenje. Sicer pa imam veliko želja. Nisem misica in moje prva želja ni mir na svetu ampak, da bi vsi otroci za lahko noč poslušali pravljico in za dobro jutro prejeli poljub in smeh. Da bi njihov svet krojile sanje in upanje. Ah..ja veš črmlji bi to znali..morilske ose pa tega ne zmorejo.

 • Caetano

  Palestina je prepredena z jihadisti. Dokler je tako jo nikakor ne smemo priznati! Sicer pa nas lahko slabih potez vlade res lahko rešijo samo volitve.

  • Aron

   Misliš reči, borcev za svobodo? Terorist je Izrael in njegovi zionistični šefi.

   • Caetano

    Jihadisti se nikoli niso bili borci za svobodo, razen v glavah filoislamisticnih levicarjev.

 • WHAT IS TAQIYYA – youtube

  ‘Javec rabi javno potrjeno priznanje da je idiot, ne pa teroristični hamas ki hoče svojo državo.

 • bednick

  Ne razumem.
  Kako se lahko umikaš od nekod, kjer nikoli nisi bil ?
  A mi kdo to pove?

 • Sredina

  Neuradno se priznanje dogovarja v sodelovanju z Belgijo in Irsko

  Sicer pa je edino pravilno da se Palestino prizna in tako jasno izrazi stališče, da Slovenija, tako kot vsa mednarodna skupnost rešitev vidi le v dveh državah – Izraelu in Palestini.

  Trump je s svojim dejanjem samo pokazal, da pojma nima o zunanji politiki in mednarodnem pravu. Položaj jeruzalema je potrebno določiti s pogajanji in tako da bo zadovoljiv za obe državi, ne pa tako, kot si želi Izrael.

  • bednick

   Tvoje mnenje je vredno toliko kot mišji drek.

  • Steiermark

   No, tovarišica, to je tvoje stališče in stališče pokvrjenih ić vrinjencev srbskega okupatorja! Torej glede na to, da to ni mnenje večine avtohtonih v Sloveniji, lepo spokaj in vzemi pot pod noge ter se odpravi tja, kjer tako razmišljajo!

   • Sredina

    No večina slovencev priznanje palestine podpira…če pa se opirate na ankete od jančiča al kaj je..pol ste pa res fakenews

  • KIKI

   Izrael je, tovarišica Sredina, že od pamtiveka proameriški,
   tako kot so naša butasta vlada in njeni komunistični postružki
   že od pamtiveka proruski!

   • Sredina

    od pamtiveka proameriški..ZDA pa nastale 1776 haha

  • pajot

   Žal rešitve ne bo,tudi če Palestino prizna cel svet. Edina rešitev,ki jo vidijo Palestinci je genocid nad izraelskim narodom. Je to tvoja intimna opcija?

   • Sredina

    O genocidu govoriš samo ti, izvajajo pa ga Izraelci s pobijanjem civilistov na palestinskem ozemlju..

 • Vera

  Kam se slovenski levici mudi s priznanjem ? Počakajo naj vsaj toliko časa , da Palestino prizna vsaj polovica držav Evrope .

  • Aron

   Zakaj?

   • Vera

    Zato !

    • Sredina

     Ker Slovenija ne sme imeti svoje zunanje politike, ampak nam jo lahko vodijo samo ZDA, ki še svoje ne znajo?

     • Steiermark

      Nam “zunanjo” in notranjo politiko odrejajo jugobalkanski čefurski debili, ki še vedno živijo v tazadnji svojega velikega vzornika, pedofila tita, in še vedno niso uspeli zlesti ven, ter nas tako uničujejo, našo prihodnost, ker tem podganam ni dovolj, da se bogatijo na naš račun – nas ropajo, tudi preko NLB, ampak hočejo postati “najmočnejši voditelji” z islamskim terorizmom, ki ga vlačijo v Evropo!

    • bednick

     Zakaj zato?

     • Vera

      Aronovo vprašanje ” Zakaj ” je preveč trapasto, zato je moj odgovor ” Zato “, ker nima smisla, da smo med prvimi v Evropi, v vsem drugem pa zadnji .

  • KIKI

   Ruske rabote, vendar!

  • Steiermark

   Mudi se jim, da se bodo imel kam zateči, pred razjarjenimi Slovenci. Sicer bodo pa verjetno tam učili hamasovske teroriste, kako “izboljšati tehnike terorizma”!

 • Sredina

  Na srečo ne bo SDSS na vladi po volitvah, da bi ustavl postopke

 • Grenze

  Kahl še sebe ne more priznat ker je rdeči bik saj njegova Ljuba uči ali bolj vedri v kmetijski šolo v Strahinju pri Naklu .

  • KIKI

   Ta Erjavec nas bo s svojim gobcem in nepoznavanjem diplomacije
   in rusofilstvom porinil na rob Balkana, izpljunil iz EU in potem,
   dragi Slovenčki bomo resnično žrli travo!
   Kdo tega zmazka rusofilskega tako strastno podpira, da ga tudi za
   vse blebetanje poprej in zdaj ne moremo izgnat iz vlade za večne čase
   Lažnivi, podrepni kljukec!!

   • Steiermark

    jugopankrt, kot ostali na vladi!

 • tarantela

  Čas je, da se Palestincem prizna pravico do njihove države. Že naziv “Palestinci” dovolj jasno pove, da so to domorodno ljudstvo. Tudi Slovenci imamo Slovenijo!!!

  • bednick

   ” Tudi Slovenci imamo Slovenijo!!! ”
   ______________________

   Jo imamo ku.ac !

 • Borut Stari

  Priznanje neke države je predvsem povezano s tem, ali koga ogroža. V neposredni soseščini in tudi širše. Palestina ogroža s teroristično organizacijo Hamas mirno sožitje na Bližnjem vzodu.Kot država, ki podpira terorizem in nima določenih mej ne more biti priznana kot država. In v ZN tudi ne bo. Nima podpore in ji še grozi veto ZDA. Brez pardona.
  PS: Primer je priznanje Slovenije takoj po osamosvojitvi.

 • milanček

  a tega erjavca še niso odpeljali v umobolnico?

 • dr Janez Sveti

  Palestinci so ljudje, kakor vsi ostali in imajo pravico do svoje države. Tako menim tudi za Kurde. Vsem vam, ki pa tukaj pljuvate po preganjanem narodu in ližete anuse Židom ter Američanom , pa želim dober tek.

  DR Janez SVeti genij

  • Steiermark

   Najprej “dober tek” ob lizanju anusov umazanim srbom in rusom – mužikom! Vi to delate že od 41 leta dalje, pa se še niste “nasitili” njihovega dreka, iz enega razloga: ker pač imate, kot obvladajoča nasilna komunistična manjšina, koristi od tega, tako kot vse do 1991, ter ponovno po osamosvojitvi, proti kateri ste se borili in se s svojim pritlikavim šefom, “še danes nemorete strinjati”!

   • dr Janez Sveti

    Rad bi te spomnil, da sem domobranc in desničar. Za razliko od tebe sem pameten in pošten desničar. Taki cepci, kot si ti so sramota in v resnici spadate med hlapce komunističnih komisarjev.

    DR Janez SVeti genij

    • bednick

     Nisem še slišal genija, ki bi trdil, da je domobranc in desničar.
     Ti si bolj p. dim kot genij!

     • dr Janez Sveti

      Ko preberem tvoje komentarje in način izražanja, si o tebi ustvarim zelo negativno mnenje. Sem superioren do tebe.

      DR Janez SVeti genij

     • bednick

      Tvoja superiornost do mene me gane kot lanski sneg.

     • dr Janez Sveti

      Verjamem. Zima je bila ostra in z veliko snega. To letos res ni nič
      DR Janez Sveti genij

     • indijanka

      Meni je pa zabaven in poseben.

  • janez cepec

   100 procentna podpora, čifuti ga bojo uhka tok cajt sral, pa toukl po palestincih, dokler jih bojo Amerji podpiral, zdej so pa sploh dubl zalet, ko jim je un kmet od Trumpa dau podporo, pa se pardoniram tapravim kmetom. Dolfe je že vedu, zakuga je židom kuru pod ritjo

  • indijanka

   To kar si napisal nima nobene zveze z diplomatskim priznanjem ampak samo s človečnostjo. Ali je njihova pot prava in/ali so se utaborili na pravi zemlji pa priznavamo preko diplomacije.

   • dr Janez Sveti

    Palestinci so na tem ozemlju že stoletja. Židi si lastijo ozemlje na osnovi knjige pravljic, ki se imenuje Sveto pismo. Seveda pa je priznanje povezano z diplomacijo. Lahko bi slovenski politiki bili tiho in se ne izpostavljali v vsaki pasji procesiji. V tem se strinjam.
    DR Janez SVeti genij

    • indijanka

     :)glede na tvoja zadnja stavka, ugotavljam, da bi bila lahko tvoja predstavnica za javnost. Glede preostalega pa zaupam Petrovem mnenju, ker je v Izraelu nekaj časa živel.

  • xtc

   Tvoj preganjabi narod ni nikoli obstajal v zgodovini.

   • dr Janez Sveti

    Ne. Oni so Marsovci.
    Dr Janez SVeti genij

    • xtc

     Ne Arabci naklamfani z vseh koncev.

     • dr Janez Sveti

      Torej kot Slovenci?
      DR Janez SVeti genij

 • Jure kavčičeu

  Priznati Palestino, ko to storita Izrael in ZDA? A ste vi umsko zaostali al kaj? A mislete, da bodo Izraelci priznali Plaestino po tem, ko so okupirali in na prafaktorje razčlenili njihovo ozemlje? Edini, ki ogrožajo mir so Izraelci in njihovo nespamotno ravnanje, njihovo konstantno kršenje ženevskih konvencij, njihov posmeh mednarodnemu pravu in Združenim narodom ter vsakoletna večmilijardna pomoč iz ZDA, s katero lahko izvajajo svoje vojaške akrobacije nad nemočnimi Palestinci, ki jih pač ne financira nobena velesila. Seveda jih priznajmo, pokažimo fakiča tem vzvišenim sionistom, ki teptajo človeška življenja samo zato, ker pač lahko.

  • xtc

   Glej oseli s k njim tam boš med svojimi.

 • Čelekula

  Stoji tam mesto Niš, Stoji
  in v turški sužnosti ječi.
  A Srb si iz trpljenja
  želi osvobojenja.
  Kdo toliko moči ima,
  da narodu pogum vzravna?
  Kje je junak, da z rajo
  gre v osvetno vstajo?
  In Štefan Sindjelić vzdrhti,
  od jada stisne meč v pesti.
  Glas gre po očetnjavi:
  Z menoj na ples krvavi!”
  A Turka je nešteti broj-
  kako šibkejši v bran mu stoj?
  In v jarke za okopi
  z junaki Štefan stopi.
  Da vragu se ustavi pot,
  smodnika vsujejo povsod.
  Le iskre ene treba-
  in vse zleti do neba!
  Naval je Truka strahovi,
  za Srbom pada Srb ubit.
  Že v srbsko taborišče
  si dušman pota išče.
  Tedaj pa Sindjelič veli:
  “Nihče ne sme mu živ v pesti!”
  Trenutek le … grom … strela
  Smrt Srbe je objela…
  Ker živih borcev ni dobil,
  se paša je raztogotil.
  In črne misli snuje,
  krvnikom poveljuje:
  “Ker živih psov mi ni v roke,
  mrličem vzemite glave!”
  Na človeško delo
  šli Turki so veselo.
  in vzidati jih v stolp veli…
  In Čele Kula tam stoji.
  In glava tam ob glavi
  strmi in nemo pravi:
  “O bratje, glejte, čujte nas-
  maščujte nas, maščujte nas!”

 • Hajdukova oporoka Simon Gregor

  Zastava strta, skrhan meč,
  končan je boj strašno besneč,
  Bolgaska tožna prosta ni,
  zastonj si tekla, draga kri!

  Ob gozdu tam, na hrast oprt,
  sloni junak – na lici smrt, –
  junak bledeči, blag Bolgar,
  hajduški četi je glavar.

  Hajduk se smrti ne boji,
  umreti pa si ne želi:
  izpolnil ni prisege še,
  smrt ne, to stiska mu srce.

  Od hudih ran že ves šibak
  še zadnjo zbere moč junak;
  krog njega četica stoji,
  hajduk pa četi govori:

  “Otrok jaz nimam, bratov ne,
  vi bratje mi in deca ste;
  vam torej, predno v smrt zaspim,
  poslednjo voljo izročim.

  Rad pustil bi vam kaj v spomin,
  a kaj? ko vse je vzel Turčin:
  Turčin mi je blago prodal,
  Turčin mi hišo je požgal.

  Imetje moje – puška ta,
  handžar in samokresa dva;
  moj dom – Balkana vrh visok,
  in streha mi – neba oblok.

  Pa, – naj si brez zakladov sem,
  skleniti oporoko hčem,
  da pozni čudil bo še vnuk,
  kako zapuščal je hajduk.

  Poglejte, bratje, to zemljo,
  ravnine glejte pod sebo,
  po njih lepo polje rodi,
  blišče se mesta in vasi.

  Da, krasna je dežela ta
  in narod čvrst je tod doma;
  Pa, oh, te zemlje gospodar,
  zatiran, suženj je – Bolgar!

  Za Turka to polje rodi,
  za Turka se tržan poti,
  Turčin uživa sad in cvet
  in polja sad in cvet – deklet!

  Moj dom je lep, moj rod krepak,
  za robstvo rojen ni junak,
  pač lepših, slavniših osod
  je vreden rod, ki biva tod.

  Prost mora biti, prost moj rod,
  na svoji zemji, svoj gospod!
  Tako sem se Bogu zaklel,
  svet dolg s prisgo sem prevzel!

  Za to sem živel, se boril,
  večkrat za to že kri sme lil,
  Trpljenja, ran se nisem bal,
  da le prostost bi domu dal.

  A zdaj me zgrabi mrzla smrt,
  prečrta dragi mi načrt;
  umreti, bratje, težko ni,
  pustiti nade – to boli!

  Junaci vrli, vi z menoj
  ste bili mnog junaški boj,
  pustili niste me nikdar,
  bil četi zvesti sem glavar.

  Otrok jaz nimam, bratov ne,
  vi dediči po meni ste:
  Bolgarsko v last vam izročim,
  nje svobodi vas posvetim!

  Kar jaz prisegel sem nekdaj,
  spolniti vsak prisezi zdaj:
  za vero, za prostost domu
  živite, mrite brez strahu.

  To nado vzamem naj s sebo,
  zdaj ko pod črno grem zemljo,
  da v zemlji prosti ležal bom,
  da prost moj rod bo, prost moj dom!”

  Na tla se vklone sto kolen,
  sto rok zavzdigne nož jeklen,
  sto grl zedini glasov sto:
  “Prisegamo ti vsi na to!”

  Izza oblaka jasni ščip
  na četo ist posije hip,
  glavar vesel se v njo ozre,
  nasmehne se – oči zapre.

  Na glas zaplakal ni nikdo,
  skrivaj pa jim rosi oko,
  molče žaluje zvesti trop,
  molče se spravlja na pokop.

  Štir hlode da jim bližnji log,
  mladik grmovje tam okrog,
  nosila naglo narede,
  mrliča nanja polože.

  Že nema, gluha noč povsod!
  Kam pojde sprevod od ondod?
  Po strmi stezi stopa, glej,
  duhovna ni, da bi šel sprej!

  Pogrebna pesem ne zveni,
  le veter skozi gozd ječi;
  ne sveti luč pokopnih sveč,
  gori pa zvezdic svit brleč.

  Pri vrhu so, zdaj obstoje, –
  lopate votlo zazvene, –
  kopati čuješ – to bo grob! –
  spet tiho vse! – končan pokop!

  Kot drugi ni bil ta junak,
  ni drugim grobom grob enak:
  glej – vrh Balkana rob strman,
  nad njim hajduk je zakopan.

  Ki ljubil ga je žive dni,
  na grobu sveti križ stoji,
  ni rezan kamen, tesan les:
  en meč navpik, handžar počez!

  Tam spi hajduk – on mirno spi,
  a duh njegov živi, budi;
  množe borilcev se vrste,
  gorje ti bo, Turčin, gorje!

 • Osti jarej

  …svoboda palestini

  • xtc

   In smrt palestinskim teroristom.

 • xtc

  Ne vam zakaj levaki karnapreje netijo spore in zamire.
  Kaj nas briga gruča nekih arabskih teroristov,ki so jih že siti vsi pomalema okrog.
  Slovenci(pošteni) nimamo od priznanja Palestine nič,k večjemu nam bo škodilo in v bistvu kar vidimo kaj se dogaja na ozemljih ,kjer je palestinska uprava si države niti ne zaslužijo.
  Definitivno sem izrecno proti priznanju Palestine,če že nekoč,pa ko bo to storila velika večina Evropskih držav.

 • marker

  Če mi priznamo Palestino nam ne bo nič koristilo, ampak samo zelo škodilo v odnosih z EU, ZDA in Izraelom. Mi nismo neka pomembna država, da bi naš glas imel pomembno težo. Še arbitraže ne znamo speljati, tako kot je treba. Že na glasovanju v ZN je naša levica glasovala proti ZDA, sedaj pa še to. Država naj jo šele prizna, ko jo bodo že vsi ostali. Priznanje Palestine je popolnoma nepomembno za nas.

 • Interkom

  Vatikan je leta 2016 tudi uradno priznal palestinsko državo. Začel je namreč veljati sporazum, ki so ga Vatikan in palestinske oblasti podpisale konec junija. Sporazum, v katerem se izpostavlja tudi mirovna, pogajalska rešitev razmer v regiji, je začel veljati, ko so bili izpolnjeni vsi pogoji. Vatikan je v uradnih dokumentih ob papeževem obisku v sveti deželi že navajal besedno zvezo “država Palestina”, papež je v Vatikanu sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in ga označil za “angela miru”. Doslej je Palestino kot suvereno državo priznalo več kot 130 držav, Slovenije pa še vedno ni med njimi. Natančneje je število držav naraslo že na 136, med njimi jih je tudi osem iz Evropske unije (EU), in sicer Malta, Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Poljska in Švedska, ki je Palestino kot enakovredno državo priznala kot zadnja med njimi. Da pa le ni tako lepo in da a se ne boste stalno morili z vprašanjem, koliko ljudi so pobili komunisti, vam pošiljam tole: https://www.gatestoneinstitute.org/11775/persecuted-christians-open-doors. Vi pa to prepošljite še papežu Frančisšku, ki je izdajalec krščanske cerkve, torej sodi na GRMADO

 • antimur

  Ta Kučanova kreatura Erjavec je ne samo pokvarjenec najvišjega ranga, ampak povsem nesposoben, karkoli se je lotil, je zajebal, kot minister za okolje, minister za obrambo, največje bedarije pa počne kot zunanji minister. Tega nosatega klovna moramo odjebati, potrebno ga je s karjolo odpeljati v kučanistično greznico in to dobesedno. Na upokojence ne more več računati, ker so ga spregledali, ostane mu še samo SD in Levica, pa Kučan. Za druge je že zdavnaj neuporabna gnida, to je verjetno ugotovil tudi caglavi Cerar, sicer najslabši premier, oziroma nekaj takšnega kot Bratušca.

 • primsek

  ne,iz Zahoda nas izrivajo tisti komunajzarji, ki nas hočejo povezati z nedemokratičnimi državami tipa Poljska, Baltiške države in Slovaška. Janšari je šel v Kazahstan, med svoje, in lepo je rekel Orban : pri komunajzarjih moraš biti ves čas na preži, nikoli ne veš, v kakšni obliki se bojo skozi okno prebili nazaj in poskušali prevzeti oblast

 • lado

  kar steVOLILI ,to imate!!! zaradi vas “profijev”,smo tam ,kjer smo ANE !!!????????” GOTOFI ste-smo radi VAS PREKLETI BODITE :;!!!!!!!!!!!!!a nimate vnukov ,svojih otro ,pa si upate delat GENOCID!!! teroristi halalićići vas čakajo !!! KJE NA SVETU JE ČEFURIJA IN PALESTINEC ja pa KOMUNIsT V PARLAMENTU !!! NESPOSOBNEŽI !!!! ZBERITE SE IN VOLITE ZA 100%ZDRAVE IN ZA NAŠ NAROD ŽELJENE SPREMEMBE !!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!