Slaba zapuščina odhajajoče vlade: Evropska komisija Slovenijo poziva k izvedbi privatizacije in nadaljevanju pokojninske in zdravstvene reforme!

Foto: STA

Iz Bruslja smo danes prejeli letne reformne in proračunske nasvete, s katerimi Evropska komisija ponovno poziva k ustreznemu fiskalnemu ukrepanju ter k izvajanju nadaljnjih reform na področjih pokojninskega sistema, zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Prav tako pa poziva k izvedbi privatizacije v skladu z že obstoječimi načrti. 

Evropska komisija je nasvete letos razdelila v dva sklopa, medtem ko so bila lani tri priporočila. Kljub temu, da gre za zelo podobna priporočila, vsako krovno sporočilo vsebuje več priporočil. Prvo priporočilo se po navedbah STA nanaša na fiskalno področje.

Slovenijo po navedbah STA pozivajo, da naj zagotovi, da nominalna stopnja rasti neto primarnih javnofinančnih odhodkov v letu 2019 ne bo presegla 3,1 odstotka, kar pa ustreza letni strukturni prilagoditvi v višini 0,65 odstotka BDP. Naši državi je priporočeno, da naj sprejmemo in izvajamo reformo dolgotrajne oskrbe in zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Poleg tega pa nam je naložen poziv glede zagotovitve dolgotrajne vzdržnosti in ustreznosti pokojninskega sistema, vključno s povišanjem zakonsko določene upokojitvene starosti in omejitvijo predčasnega upokojevanja.

Foto: iStock

Pozvani smo k zmanjšanju ovir, ki preprečujejo vstop na trg
Iz Bruslja smo dobili poziv glede povečanja zaposljivosti starejših in manj usposobljenih delavcev s pomočjo izvajanja ukrepov vseživljenjskega učenja in z aktivacijskimi ukrepi. Drugo priporočilo, ki se nanaša na področje gospodarstva, pa Slovenijo poziva k razvoju alternativnih virov financiranja za hitro rastoča podjetja in zmanjšanju ovir, ki preprečujejo vstop na trg z zmanjšanjem upravnega bremena in revizijo regulacije proizvodnih trgov. V Sloveniji bi morali izboljšati tudi stanje korupcije, profesionalizacijo in nadzor na področju javnih naročil, ki je neodvisen.

Foto: iStock

Poslana poročila so sklenjena s pozivom k izvedbi procesa privatizacije, ki je v skladu z že obstoječimi načrti. Pri tem pa je potrebno izpostaviti, da takšen poziv ne predstavlja nikakršnega presenečenja glede na to, da je bil že v poročilu o finančnem in gospodarskem položaju v Sloveniji iz meseca marca izpostavljen pomen privatizacije NLB. Tedaj je namreč prišlo do ugotovitve, da ima država pod nadzorom poglaviten delež finančnega sektorja, kar pa predstavlja finančno stabilnost, ob tem pa je bilo tudi zapisano, da obstaja malo politične volje za izboljšanje položaja.

N. Ž.

 • xtc

  No saj proti tem ukrepom in spremembam se levaki najbolj borijo a Slovenci res podpirajo tako ravnanje rdečeuhih in r***ih?
  Torej veščanje proti JJ in koalcije za njega poraz-so očitno namenjene boju proti tem,kar je povedala EK.
  Skratka glede NLB je verjetno ,da bo šla na prodaj ali zlepa ali zgrda ali pa bo le še banka poslujiča na ozemljuSLO.

 • Kučko pod pručko

  Trije nesposobni bedaki don Murgeloneja. Pa toliko samohvale, kaj vse so naredili v teh štirih letih, potem pa dobimo iz Bruslja ta streznitveni opomin. Sicer pa vam k sreči ne bo treba delati popravne naloge, ker bo vse to opravil Janša z levo roko.

  Saj res. Kahla je zadnjič na POP TV skakal Janši v besedo, da ga v ponedeljek, 4. junija ne bo poklical. Takšna izjava se mi zdi povsem brez veze, ker je prevarant vedel, koliko glasov mu je namenilo več kot 5.000 gledalcev. Toliko, da parlamenta od znotraj ne bo nikoli več videl.

  Bo pa videl arest od znotraj!!!

 • RATATA

  In vsi trije “obrazi” gledajo s plakatov! Kaj mi bo obraz, če glave nima?

 • Osti jarej

  Bruselj Sloveniji: Izvedite pri(h)vatizacijo, zvišajte upokojitveno starost, znižajte javnofinančne izdatke/MMC/

  • xtc

   Povsem realno in nujni ukrepi-za katere nori levaki zmerjate JJ z fašistom-to je povsem nujno potrebno in realno-ampak vi tepčki to nočete razumeti ,da je to NEIZOGIBNO ali zlepa ali pa ZGRDA-druge opcije pač NI.

   • Osti jarej

    …prav….naj ti penzijo znižajo na 250 evrov….v orbanoviji je tako

 • Novakec1

  Katastrofa se slolandiji bliža (3 junij, ne trojka) s svetlobno hitrostjo

 • miro52

  cit…….letne reformne in proračunske nasvete: Ma kakšne nasvete zaboga >…To so DIREKTIVE Saj se ve, da v Bruselj hodimo samo zato, da nam UKAŽEJO kaj narediti. Ja prav imate….pred osamosvojitvijo jem pa letel z Brnika en avion v BEOGRAD DNEVNO

 • xtc

  Zanimivo je videti,kako levi troli dobesedno večinsko mrknejo na gosdpodarskih temah in tam kjer jim tujina njihove gospodarje -pastirje zgrabi za vrat.

  • Osti jarej

   Način, kako želi največji srbski tajkun Miodrag Kostić zavladati Gorenjski banki, je enak praksi “tajkunskih” prevzemov slovenskih podjetij iz prejšnjega desetletja. Zakaj torej njegovo početje ne moti domačih regulatorjev in države?/siol.net/

   • miro52

    In kaj je po tvoje problm. Sam prevzem ali priimek kupca

 • Osti jarej

  …jah….agenda se prepočasi izvršuje….

 • miro52

  Ante victoriam ne canas triumphum. Ma jaz vem ne bom prevajal, ne enim ne drugim, sicer pa drago komentatorji berite, ucite se, bodite spoštljivi do slovenščine. Večina tega kar tu preberem so skrpucala polpismenih in neukih. Že spet enih in onih.

 • Janez Smodis

  Končno odhajajo …….. Nosati Erjavec napihnjeni Židan in čobasti Cerar .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!