[VIDEO] Slovenija lahko ob prihodu drugega migrantskega vala pričakuje varnostni in ekonomski kolaps

Slika je simbolična. Foto: epa

V nedeljo je na Madžarskem potekal zgodovinski referendum. Madžari so glasovali, ali se strinjajo z obveznimi migrantskimi kvotami in naselitvijo Nemadžarov na Madžarsko. Orban pri tem dodaja, da bo Evropski parlament moral spoštovati madžarsko odločitev. V studiu smo gostili Žana Mahniča, predsednika parlamentarnega Odbora za obrambo, in Branka Grimsa, predsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kar 99,2 odstotka vseh, ki so se udeležili referenduma so podprli Orbana in njegov poziv o nezaželenih migrantih. Orban je pozval vse odgovorne za migrantsko politiko v Evropski uniji, da se seznanijo z izidom referenduma, saj bo le-ta posledično vplival na spremembo ustave.

Slovenci smo se iz prvega begunskega vala lahko izvlekli uspešno, vendar se iz drugega zagotovo ne bomo. Sogovornika sta na vprašanja o zagotovljeni varnosti složno odgovorila z jasnim nestrinjanjem, saj imamo šibke varnostne službe. Hkrati pa je Slovenija edina država v primerjavi s sosednjimi, ki – namesto da bi obvarovala meje – gradi azilne centre, kljub temu da je Slovenijo oktobra lani prečkalo pol milijona ilegalnih migrantov, ki so vsesplošno kršili mednarodno pravo.

Grožnja drugega migrantskega vala
Slovenija je edina država, ki namesto obvarovanja meja gradi migrantske centre. “Naša vojska šteje manj kot 6900 vojakov, medtem ko bi jih morala vsaj 8500,” pravi Mahnič. Vlada Mira Cerarja očitno ne misli poskrbeti za zaščito domovine, ampak za ohranitev pravšnjega števila svojih volivcev. Grims pa pravi, da blaginja brez varnosti ne obstaja. Zato je za zaščito Slovenije potrebna celostna in temeljita reorganizacija vojske in policije.

Mahnič je še poudaril dejstvo, da je bilo med migranti kar 70 odstotkov na boj pripravljenih moških, ki so bežali iz domovine, medtem ko mi pošiljamo Natove in evropske vojake.

Edina prava rešitev bi bila, da se uredijo zadeve na območjih, od koder prihajajo, ne da svoje vojake in vojne širijo še na evropsko ozemlje.

Ekonomska in varnostna šibkost Slovenije
Prihod tujcev ima pri nas že vidne varnostne in ekonomske posledice, narejena je že nepopravljiva ekonomska škoda. S tem se tudi trajno uničuje blaginjo ljudi, varnost, ekonomsko prihodnost in razvojne možnosti. “Če bi bila Slovenija varna država, bi postali magnet za bogate ljudi ter močne in uspešne investitorje,” je dejal Grims.

K. Ž.