SLS ob obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze poenotena in pripravljena na nove izzive

Ivan Oman (Foto: Twitter)

SLS je s slavnostno akademijo v Unionski dvorani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, SKZ. Predsednik Marjan Podobnik je ob tem poudaril, da je stranka po zadnjem kongresu znova enotna, hkrati pa pripravljena na nove izzive. Predvsem se želijo zavzemati za kmete in presegati ideološke delitve.

Predsednik SLS Marjan Podobnik je v svojem govoru več sto zbranim, med katerimi je bil tudi pisatelj Boris Pahor, izpostavil, da je SLS po nedavnem, t. i. spravnem kongresu v Novem mestu poenotena, zato tudi v prihodnost gleda zelo samozavestno. Izpostavil je, da SLS ni zgolj stranka enega človeka, kar so bili očitki v preteklosti, ampak so ekipa.

Stranka bo po besedah Podobnika vztrajala, da se podjetnikom, obrtnikom in kmetom omogoči pavšalno obdavčitev, če to želijo, ter se jih tako razbremeni administracije. Nasploh se bo zavzemala za kmeta, podeželje ter zagotovitev zdrave hrane pa tudi za gospodarno ravnanje z gozdovi in lesom.

Na akademiji je več sto zbranih nagovoril tudi prvi predsednik Slovenske kmečke zveze (SKZ) Ivan Oman. Ta je dejal, da je bil pred 30 leti z ustanovitvijo SKZ narejen prvi korak v novo ero slovenske zgodovine, ki se ga lahko slovenski demokrati spominjajo s ponosom. Povedal je, da so v tistem času tudi oni o Sloveniji razmišljali kot o drugi Švici, do česar pa ni prišlo, ker svoje države nismo vzeli dovolj resno. Pozval je k medsebojnemu sodelovanju vseh političnih opcij brez sovraštva in v duhu zdrave konkurence. “Šele, ko bo možno normalno sodelovanje, takrat bomo prava demokracija,” je dejal.

Oman je po slavnostnih nagovorih v podhodu v Unionsko dvorano, v kateri je bila 12. maja 1988 ustanovljena SKZ, tudi odkril spominsko obeležje, ki spominja na danes obeležene dogodke.

SLS je na akademiji konstituirala tudi Klub županov SLS v mandatu 2018-2022, v katerem je po besedah Podobnika za zdaj 40 županov – tudi takih, ki niso njihovi člani -, v prihodnosti pa naj bi se klub še razširil.

M. H., STA

 • soc

  Ne vem, kakšno je stališče SDS, a moje osebno je preprosto. Enkrat slepar, vedno slepar. Bratenje z Drnovškom, odhajanje k ljubici s službenim avtom, zavožene kure v Srbiji… Ne, Podobnik ni dobra novica za slovensko desnico.

  • Slovenec sem

   Tudi jaz mislim, da sta se Podobnika izpela in da bo Marjan Podobnik znotraj stranke pristal na vse kompromise z levim članstvom, katerega predstavnik je Bogovič, ki je tudi dal svoj bogat prispevek k propadu SLS.

   • večni srb

    Komunizem = oblast delavcev in kmetov
    SD = delavčki
    SLS = kmetavzerji

  • Steiermark

   Sedaj imajo priložnost, da se izkažejo v uporu proti podpisu marakeške deklaracije……..

   • FRANC3

    Če bo SLS ponovno zamočila, potem je izbrisana za vse večne čase.

    • Steiermark

     Jaz osebno mislim, da SLS ni več kredibilna, ker so se v preteklosti, tudi pod vodstvom podobnika, veddno izkazali za dvoličneže in oportuniste, ki so zaradi svojih interesov izdali slovenski narod! Bogović se rine zraven, ker upa, da ga bodo nasedli bedaki ponovno izvolili za evroposlanca, medtem ko bi bil primeren edino za “koordinatorja” v kakšni jugociganski skupnosti…..

     • FRANC3

      Se strinjam. Zaradi dvoličnosti je SLS izgubila volivce. Volilna baza SLS je poštena in ne dopušča sprenevedanja vodstva.

     • večni srb

      Sestra, naša si, jaz sem ponosen na tebe.

    • večni srb

     Tukaj pomaga samo še srebrni metek, glogov kol skozi srce ali pa glavo bek, truplo zažgat in razsipat na vse štiri konce sveta, če se že menimo o vampirjih in volkodlakih.

  • tohuvabohu

   Če sem prav razumel, je bil Podobnik mišljen kot začasna rešitev, dokler se ne najde prava osebnost, ki bo imela vizijo, organizacijsko in motivacijsko spretnost ter integriteto. Če se ne bo našla, je bolje, da ta krožek razformirajo. To, kar se je s stranko dogajalo zadnje čase, ni ničemur več Podobno.

   • večni srb

    Lahko bi se združili z SDS,kaj ti misliš, a jih vzamejo zraven?

    • FRANC3

     Vprašaj SDS.

     • večni srb

      Nimaš SDS kaj spraševat, treba je razmisliti, če se jih vzame zraven ali ne, najprej se je treba odločiti, če jih sploh rabijo ali je bolje, če prestrezajo ogenj na terenu.

  • Nšo-či

   Prav imaš, tudi meni ni všeč. Ampak, ljudje imajo stranko radi, kar so dokazali na lokalnih volitvah. Veš, Soc tudi desne meje razmišljanj so široke in prav je tako. Raznolikost nas lahko bogati.

   • večni srb

    V Ljubljani, imajo najraje Jankoviča, takoj za njim je pa SDS, gospodarjev slovenske zemlje ni med kultiviziranimi intelektualci nikjer na sceni.

    • Nšo-či

     Ti si res en nadut butelj. Kako lahko podcenjuješ kmete?

     • večni srb

      Pridi sem sqwo, da te malo našeškam po ritki…

     • Nšo-či

      Verjetno si pozabil, da govoriš z menoj. Mrzla prha bi pregnala tvoja sanjarjenja in te vrnila v realnost.

     • Rožle

      pa sej on itaq samo še laja ..
      .. je mrzu tuš odveč :)

 • Gr Enze

  TAKRAT JE BILO PREVEČ NAIVNOSTI IN OGROMNO KOMUNISTIČNEGA PODTIKANJA !

  • FRANC3

   Pa figa v žepu po sistemu: Peterletu ne bomo hlapci. Kako se je končalo, vemo. Slabo za SLS in še slabše za desnico.
   Zaradi tega: SLS-PA PAMET JE TREBA NUCAT, kot pozdravljajo Rezijani in Furlani.

 • Olga2345

  Bil je že čas! Upam, da jim je “šola” koristila! Paktiranje s hudičem vodi samo v prepad!

  • FRANC3

   Res upam, da je Podobnike&co srečala pamet. Podobnik je vseskozi držal štango LDS Drnovšku. SLS je bil vedno mehka linija LDS.
   Brata Podobnik sta za desnico napravila največ gorja. Vsi se še spomnimo izjave M. Podobnika: ”Ni je ponudbe, ki bi nas premamila”, ob glasovanju za večinski sistem. Naslednje jutro je Podobnik dano obljubo požrl.
   Nisem volivec SLS, a si želim, da pride stranka v parlament, kar ji ankete napovedujejo in si stranka to zasluži (že zaradi zgodovinskih dejstev). Če se bo pa obnašala državotvorno, bomo pa videli-upam.
   Tudi zaradi višje priljubljenosti SLS bo ta koalicija vztrajala, pa če Slovenija gori. V primeru predčasnih volitev, bi SLS pobrala kar nekaj glasov: nekaj malega na desnici IN VELIKO NA LEVICI (DeSUS, SMC, LMŠ,..).

 • xtc

  Kazalo bi biti malce zadržan do Zagožnovo-Omanove vaške udbre.

 • večni srb

  A ni ta stranka neposredna naslednica Kmečke zveze, ki je vladala deželnem parlamentu pred 2.sv, v enciklopedijah piše, da so se tudi oni imenovali Slovenska ljudska stranka.

  Je pa res tudi, da negativna marketinška podoba ne obstaja, vprašanje je samo kako tržiti veleizdajo, kanibalizem in nekrofilijo.

 • večni srb

  Hvala, da so nas prodali Nato in deložirali veterane osamosvojitve iz domov, zdaj pa nekaj čisto drugega.

  SDS je zraven samo zato, da gre nekdo za njih po kostanj v žerjavico. Včasih so pošiljali domobrančke, zdaj pa manipulirjao in zlorabljajo poredne titove pionirčke. Dol njim visi kdo ima čez vlado in državo, ve se kdo jih fujtra, jim briše usrane riti in vse plačuje.

 • Antonius

  V ospredje SLS se zopet prerivajo tisti, ki so odgovorni, da še danes volimo po proporcionalnem volilnem sistemu.
  Marjan Podobnik?! Še danes ni vrnil kolegu zapitka, ki ga je naročil a ni plačal.
  Osla in kmeta spraviš enkrat na led, čas bi bil, da v zmrzovalnik spravijo oba Podobnika.
  Drugače pa SLS na desnici potrebujemo. Odveč sta samo prevarantska Podobnika v opozorilo nekaterim.

  • večni srb

   Zakaj rabiš strako, ki jo je narod brcnil ven iz parlamenta, kje ti vidiš njihov politični doprinos, za stvar?

  • Nšo-či

   Hmm…ljubezen moja. Kaj pa sprejemanje?

 • večni srb

  Slovenska zemlja je od nekdaj pripadla slovenskemu kmetu, ali je SLS edina prava zmagovalka osamosvojitvene državljanske vojne?
  NSi tudi, ampak problem vladanja so rešili tako, da imajo oni zdaj svojo (versko) državo v (sekularni) državi, sicer so oboji predvsem zgledni katoliki in pravi evropski metropoliti.

  • večni srb

   Komunizem se je pa medtem stegnil, mimogrede. Kaput.

 • RATATA

  Kmečko Slovenijo je najbolj izkoristil Gantar s svojo Kmečko Družbo (KD).
  A ste slovenski kmetje proti podpisu globalnega sporazuma o migracijah ali za?
  A pridete v ponedeljek opoldan u Lublano??

 • METULJ

  STRINJAM SE S KOMENTATORJI TU, O LIKU PREDSEDNIKA STRANKE SLS MARJANU PODOBNIKU!! LUZER EN, RESS!!

  TEGA OGULJENEGA , OFUCANEGA POLITIKA MARJANA PODOBNIKA, MI STREJŠI SLOVENCI POZNAMO DOVOLJ!! S TEM VODJEM BO STRANKA SLS VEGETIRALA BREZ HASKA!!

  NAJPREJ NAJ ČLANI SLS OČISTIJO STRANKO OD RDEĆIH KRTOV!! NAJ JIH BRCNEJO U RIT IN NAŽENEJIO IZ STRANKE RDEĆE KRTE, Z MARJANOM PODOBNIKOM SKUPAJ!!

  TA PODOBNIK NI NITI ENKRAT PRIŠEL PRED SODIŠČE V LJUBLJANI PROTESTIRAT PROTI TISTIM, KI SO BREZ DOKAZOV ZAPRLI JANEZA JANŠO! HEH!! TAK DOMOLJUB, ZA POSRATT!!

  PA NAJ POSTAVIJO KOT PREDSEDNIKA STRANKE SLS G KANGLETRJA, ZDEJ JE PROST, SE MI ZDI!!

 • Caetano

  Lepo se je spominjati nastanka novih demokraticnih strank. Strinjam se tudi, da kmetje po mukah partijskega socializma potrebujejo stranko, ki bo gledala predvsem na njih. Tudi sam sem zelo podpiral Ivana Pucnika, brata nasega Havla, ki je do leta 1997 deloval v SLS.

  Vendar se bojim tudi ceri. Prva so levicarski kadri v tej stranki, ki so bili vedno prisotni in druga da se ne bi kot NSI podredili filoislamisticnemu vplivu iz danasnjega Vatikana, ki deluje tudi preko raznih verskih redov. Prvi preiskus bo zame, ce bodo podprli referendum o Marakeski deklaraciji. Po mojih informacijah naj bi Podobnik simpatiziral s tem. Vendar…

 • Lisjak

  Mostograditelj bo imel spet kaj rušit.

  • RATATA

   Ti tudi ne pozabljaš. Jaz niti hehe

 • Nšo-či

  :) zaupanje vase je pogoj sprejemanja. Sama kljub temu, da Podobnika uvrščam med sluzavce lahko sprejemam, da ga stranka SLS podpira. Lahko sprejmem tudi, da ga stranka SLS za svoj obstoj potrebuje.

  • Antonius

   Ne ti ali jaz, poizkusi se vživeti v množice, v ljudi, v kaj oni zaupajo in verjamejo, da Podobnika še enkrat sprejmejo.
   V Dobrunjah, Sostrem sta Podobnika zgubila svoje volivce, zato zdaj zaradi njunih prevar volijo SDS.
   Med tem, ko je Marjan lagal, da je za pokritje dolgov SLS zastavil svojo kmetijo, so dobrunjski in sostrski kmetje konkretno pomagali SLS z denarjem iz svojega žepa.
   Če bi jaz v sebe dvomil, bi najbrž Podobnika še enkrat sprejel.
   Ampak, jaz sebi zaupam in v sebe ne dvomim. Podobnik si ne zaslužita mojega zaupanja.
   Spomni se početja Janeza Podobnika, ko je goljufal z oddajanjem poslovnih prostorov, ki mu jih je zrihtal Lukšič/ SD/. Ko je goljufija prišla na dan se je pa vse spremenilo. Zakaj bi nekaj spreminjali, če ni bilo nič narobe?
   Če stranka nima boljših od obeh prevarantov, je to dejstvo žalost za stranko in kompletno desnico.

   • Nšo-či

    Prav imaš. Oba Podobnika sta sluzasta. Ampak, to ne spremeni sprejemanja SLS stranke in prepuščanje njej, da se o tem odločii. Brezpogojnost ne postavlja pogojev:). Vem, kako si pošten in vem kako veliko je tvoje srce. Ampak, ljudje se moramo naučiti sprejemati svoja nasprotja in ob tem ner občutiti odgovornosti zanje ali jih poskušati spreminjati. Politične povezave so zgodbe posla in ne srca, niti čustev.

    • Antonius

     Poštenje, poštenje je žrtev in posel s samim seboj. Tudi v Politiki.
     Sprejemati svoja nasprotja? Kako naj sprejmem nasprotnega Kučana, ki resnici na vse načine natika politikantski nagobčnik? Počutim se prizadetega in odgovornega. Zato, da ohranimo in zavarujemo enega temeljev demokracije, se tudi oglašam in komentiram.
     Če bi bilo v Sloveniji, po demokratičnih pravilih, vse kot je treba, se midva nikoli ne bi srečala. Molčal bi, spremljal dogajanje in hodil na volitve.
     Moj, čustveni del mene plačuje zelo visoko ceno prizadetosti, da sem te srečal, te nosim v *srčku*. Z vsemi odtenki različnosti, sem te sprejel tako kot si, ne sprejmem pa, kar nam delajo in počnejo lažnivci in prevaranti. Na politike mislim, da se razumeva.

 • sloustava

  Vceraj na Faktorju, dr. B.M.Turk in g. Bernard Brscic: fanta, magari oba dr., ali ni desnica ze dovolj popljuvana? Kucan vama ploska! Mar ne bi bilo higienicno razcistiti nesoglasja med vami osebno?! Noro, dr. Turk, ste vi morda celo kucanist? Zdaj, ko je se skusa, SKUSA, SLS postaviti na politicni zemljevid, pridete vi, s “podobniki “, pljuvanjem in vasimi osebnimi frustracijami. Bljak! Pustite jih, naj se trudijo. Se hvala Bogu, da se nekdo spet hoce truditi. Je naredil napake? Je! A so si oprostili. In to je vazno. Izgubljeno Celje? Verjetno JA, ta norost jih bo spet stara. A velik je tisti, ki vstane po padcu! Ni dr.in velik tisti, ki mu ne pomaga vstati!!!!

 • Andrej

  Verjel jim bom takrat, ko bodo na istem hribu, skupaj, praznovali Dan državnosti. Glavni govornik pa ne bo noben predsednik stranke, ampak iz vsake stranke navaden član.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!