Tako je sodišče “zaščitilo” Zemljariča

Janez Zemljarič (vir: twitter)

Protest, ker jim je sodišče prepovedalo obveščanje javnosti o nedovoljenem lobiranju Janeza Zemljariča pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, je medijem poslala komisija za preprečevanje korupcije (KPK). KPK se je tudi pritožila čez začasno odredbo upravnega sodišča, ki je začasno prepovedalo objavo podrobnosti o komunikaciji Počivalška z Zemljaričem, ki se nanaša tudi na projekt drugi tir in otok, ki bi nastal ob Izoli, ki bi ga pomagal graditi Zemljarič. Zemljarič je eden redkih še živečih partijskih funkcionarjev iz prejšnjega sistema, rojen je bil leta 1928 in je že častitljive starosti. Za začasno odredbo, ki ustavlja objavo ugotovitev KPK o Počivalšku, se je prejšnji teden odločil senat upravnega sodišča, ki ga je vodila Jasna Šergan, v njem pa sta bila še sodnika Melita Ambrož in Damjan Gantar. Niso pa ustavili objave ugotovitev o nedovoljenem ravnanju Zemljariča in drugih.

Prepoved objave ugotovitev je Počivalšek od upravnega sodišča zahteval, ko je sprožil spor proti ugotovitvam KPK, ker bi mu objava lahko politično škodila, denimo na volitvah ali pri nastajanju vlade po volitvah. O nepravilnem ravnanju Počivalška, ko je Zemljariču dovolil lobiranje, po začasni odredbi KPK ne sme obvestiti javnosti pa tudi pristojnih za nadzor nad delom in imenovanje ministra ne, saj škode pozneje, če bi se pokazalo, da so ugotovitve KPK napačne, ne bi bilo mogoče popraviti. Informacije o ravnanju ministra pa bo še vedno mogoče objaviti po razpletu sodnega spora o pravilnosti ugotovitev KPK o nedovoljenem lobiranju in torej škoda za obveščanje javnosti ne bo nepopravljiva, so ocenili sodniki. Kot primera, kako učinkujejo javne objave, je Počivalšek sodišču navedel primer nekdanje notranje ministrice in predsednice LDS Katarine Kresal, ki je odstopila po objavi ugotovitev o najemu stavbe na Dimičevi za NPU, in padec vlade Janeza Janše po objavi poročil o premoženjskem stanju predsednikov strank. Pri slednjem je sodišče pozneje res ugotovilo, da je KPK kršila zakon, ker obtoženemu šefu vlade ni omogočila odgovoriti na očitke pred objavo.

Kaj se je dogajalo v Izoli?
Zemljarič je pri Počivalšku lobiral v imenu družb ETI-PAR in Gorenje Projekt na nezakonit način, ker ni imel pooblastil in tudi ni vpisan v register lobistov, minister in njegovi sodelavci pa nedovoljenega stika niso zavrnili in so pogovor z lobistom kot običajno dogajanje prijavili, je ugotovila komisija za preprečevanje korupcije. Ob Počivalšku in Zemljariču sta mimo zakona ravnali tudi državna sekretarka ministrstva Eva Štravs Podlogar in uslužbenka Dijana Madžarac, je ugotovila KPK.

Zdravko Počivalšek. Foto: sta

Le ugotovitev, ki se nanašajo na pomembnega politika Počivalška, komisija, ker je tako odločilo sodišče, ne sme objaviti. Sporni pogovor z Zemljaričem, zaradi katerega je Počivalšek v težavah, je bil na ministrstvu za gospodarstvo 27. julija 2016, tema pa gradnja izolskega otoka, za katerega bi uporabili tudi material iz gradnje tunelov za drugi tir. Ugotovitev KPK, da je Zemljarič lobiral na nedopusten način, lahko preberete TUKAJ

Pogovor z lobistom, ki ni lobist
Na ministrstvu so lobistični stik prijavili. Prvič je Zemljarič aprila tisto leto Evi Štravs Podlogar dal vizitko, na kateri so bile številke družbe Eti-par, in so ta stik prijavili kot lobiranje za to družbo. Na sestanek 27. julija z ministrom in sodelavkama pa je Zemljarič prinesel mapo s predstavitvijo projekta “Izolski otok”, ki jo je pripravilo podjetje Gorenje projekt, zato so na ministrstvu v prijavi lobiranja zapisali, da lobira za Gorenje. A dejansko sploh ni registriran lobist. Za nikogar. Zemljarič je KPK septembra 2016 pojasnil, da je pred petimi leti začel projekt obnove degradiranih zemljišč in da so ustanovili podjetje Urbana prenova Izola, pozneje je bilo preimenovano v Projekt Obala Izola. To podjetje Zemljarič uradno zastopa. Z občino Izolo so sklenili pogodbo za aktivnosti na območju nekdanje ladjedelnice, tovarne Delamaris, avtokampa Jadranka in zalednih zemljišč, v projekt je bil vključen tudi otok za turistične dejavnosti, ki bi ga zgradili z materialom iz tunelov pri gradnji drugega tira. Zvezo z vlado, je pojasnil Zemljarič, so najprej iskali preko Metoda Dragonje na finančnem ministrstvu, potem pa je bila imenovana posebna skupina, v kateri so bili Počivalšek, Podlogar Štravsova in Dijana Madžarac. Vlado je Zemljarič potreboval, da bi dobil poroštva, Gorenje je plačalo del stroškov študije, namen pa je bil, da sklene tudi pogodbo z vlado in EU.

Za vse lahko izvemo, za Počivalška pa ne!
Počivalšek je pogovor s Zemljaričem za KPK komentiral z: “Pustite to, ni pomembno.” Pa tudi z besedami: “Jaz se srečam z vsemi, ki imajo kakšno zanimivo idejo. Rdečimi, črnimi, belimi, zelenimi …” Iz službe za stike z javnostjo ministrstva pa so pojasnili, da je Zemljarič prišel vprašat, ali bi imeli “izolski otok”. V Gorenju so zanikali, da bi najeli storitve lobista Zemljariča, podrobnosti projekta Izolski otok pa, so zatrdili, tudi ne poznajo … Sredi maja, tik pred volitvami, je komisija sprejela ugotovitev, da so Zemljarič, minister Počivalšek in sicer predstavniki ministrstva ravnali napačno, a zaradi odločitev sodišča za zdaj za Počivalška tega še ne smemo vedeti.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

 • karlina

  Zemljarič je eden redkih še živečih partijskih funkcionarjev iz prejšnjega sistema, rojen je bil leta 1928 in je že častitljive starosti, TAKO JE ZLEHT, DA SE GA TUDI MATILDA IZOGIBA.

  • SIMON ROZIC

   Matilda se ga izogiba, ker stari pesjak na dan požre eno kilo česna
   in neprestano pljuva smrad in žolč ! Matilda je tako zavedena, saj misli,
   da je stari že truplo!

  • čopkovseved

   Matilda se ga izogiba zato, ker je priviligiran, ker so mu na razpolago najboljši zdravniki, vrhunska zdravila in ker diagnostiko in zdravljenje opravi še isti dan,ko zboli! Njegovo dolgo življenje je eden izmed pokazateljev skorumpiranosti našega zdravstva! Pa mu dolgoživosti ne zavidam, naj jo ima, morda dobi tudi račun, zato podpiram Janšo s svojim srcem!

 • Jan Kovalski

  Pri takem sodstvu lahko Počivalšek v miru počiva.
  Zemljariča pa še zemlja ne mara.

 • tasilo

  Počivalšek govori kot bi same tamponei po ustih imel. Sem ter tja lahko celo razumemo kakšno njegovo besedo. Domnevam, da sta se z Zemljaričem sporazumevala prek tolmača za počivalščino.

  Fl-fl-sl vofn plapa gogklimp plofd, fladumete?

  • RATATA

   The Mumbly cartoon show.
   Poročnik Momljač.

 • Janez

  Zopet ste mi zasvinjali dan z objavami slik teh dveh prascev.

 • lado

  NE KLOBASAJTE ;EDNO , VIIII STE VOLILI “moralnega “KRETENA LOPOVSKEGA !!!!! STE ZATO ŠE SLABŠI KOT TALE RDEČA GOLAZEN !!!!!!! VIII STE VZROK ZA TAKO STANJE !!!! NAJBOLJ NORI “narod” NA SVETU !!! NIČ VAS NE IZUČI , GOBCE PA VRTITE POTEM , KO JE PREPOZNO , NAREDITE KAJ ZA BOLJŠI JUUUTRIII !!!! GNOJI “gotofi” STE , KJE STE DEBILI slovenski !!!??? AJA TELI RADARJI VAS , NE MOTIJO , PA JE VSE OK !!!!!????? PSIHOPATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!SRAMOTA V ČLOVEŠKI PODOBI !!!!!!!!!

  • FORT WORTH

   To napisi na portal 24 ur…

  • Mojca pokraculja

   POVEJ ZA BOŽJO VOLJO NO, KOGA BI MORALI VOLITI ?

 • VERRZIFIKATOR

  Janez Zemljak

  ZEMLJA NOČE

  Zemljo smo prosili, že rotili,
  da upila bi ostanke bedne,
  ni imela jih za v zemljo vredne,
  lastna prst se namreč zemlji smili.

  So odpadki v zemlji se rodili,
  zemljo družno smo prepričevali,
  so po njej celo ime jim dali,
  naj se vendar teh smeti usmili.

  Za odpadke, vrste te izmečke
  zemlja pač bila ni narejena,
  ker do sebe zemlja je poštena,
  predlog dala je: s smetmi kar v vrečke.

  Zdaj pa niti vrečk odpadnih noče,
  pušča jih zato na na površini,
  ve, da enkrat v nje bodo globini,
  iz globin nad tem vnaprej se joče.

 • FORT WORTH

  Pocivalsek nic ne ve o Zemljaricu.
  O Kucanovi hceri, ki ji je uredil zaposlitev tudi ne…
  Hehehe

  • piko8

   Kaj on sploh ve???

 • PIA PlA

  Najprej; ideja za izolski otok je padla na nekem natečaju za otroke. Je dovoljeno, kar tako ukrasti idejo in jo proglašati za svojo?

  Zemljarič je poceni od Gorenjske banke kupil zemljišče v Izoli, koder bi morali po urbanističnem načrtu zgraditi hotel in ga je pred kratkim na vseh nepremičninskih straneh prodajal za 3,3 milijona. Zdaj je vse risano in ni ostalo niti sledi za oglasi. Kaj vse lahko doseže en star aparatčik.

  Ker ni dovolj iztržil s propadlim projektom Delamaris, je lobiral za denar med vsemi bogatim rdečimi glavami, a ni zbral dovolj milijončkov za pričetek realizacije s prijavo evropskega projekta. Baje bi zadeva že pred leti stekla, če se ne bi Isajlovič raje odločil za projekt Planica.

 • Black_Raven

  pa kaj se ta kurba stara še ne bo stegnila da mu jebem mater koja ga skotila…

  • janko

   Bog čaka, da se pokesa, so stari pravili za kakega dolgo živečega runkla. Temu se mooočno oglaša vest…..

 • Miro Jereb

  Slovenski fenomen, ko je še KPK skorumpirana. Sedaj rabimo komisijo ki bo preiskovala KPK. BUTALE.

 • Anton

  potem pa porečete, da pri nas ni “globoka država”?. Imamo polno indicev, ne zgolj indicev , kot v primeru Patria, kjer je bil spoštovani,eminentni Gospod Janez JANŠA obsojen na podlagi le-teh,s predpono NE-, tu v tem primeru imamo poleg indicev tudi število dokazov ustnih kot pisnih, ki pričajo in potrjujejo k temu in nič se ne zgodi. Tip je še vedno uživa svobodo.

  sarkazem press

 • RATATA

  Pučivaušk je probu prpelat za faking svetovauca enga prjatla, ki je bil doužn pet miljonou!! Se še spomnite?

  • Ana Job

   In v arabske emirate je peljal svoje “svetovalke” oblečene, ko kurbe.

   • RATATA

    Eh, sa vidiš kakšen houdrast bk je!
    Vse to, kar se dogaja pri nas, v Sloveniji, lahko označim kot “nezaslišano barbarstvo in najostudnejše mesarstvo”!. To je iz besedila lutkovne predstave “Zajčja šola”, v kateri sem kot zajec nastopil v petem razredu o.š. Tončke Čeč, Trbovlje.
    Zasledil sem, da je bila kasneje ta predstava nezaželjena….

    • Ana Job

     Oooo, kolk si moral lušten bit, kot zajc in še sfrčkan povrh! :)

     • RATATA

      Ej lutkovna predstava je bla(!!), posodil sem le glas, drugaçe smo bli skriti za firnkom. Tedaj nisem bil nič kaj zajcu podoben, bolj mlademu medvedu hahaha

 • janko

  Potem, ko je udba drastično zmanjšala obseg svojih dejavnosti desetletje po WW2, je šef Zemljo prezaposlil višek zaposlenih na vodilna mesta vseh družbenih firm v državi – do današnjega dne!

 • Antonius

  Zemljarič na prvi sliki zgoraj. **Dovolj imam tega pritiska, ne zmorem več, vse bom odkrito in po pravici povedal, samo prenehajte z zasliševalskim mučenjem**. In potem je vrli starec vpleten v vse bivše in zdajšnje državniške nečednostne posle povedal : **Ja, nič se ne čudite, jaz sem celo življenje trdo delal, sem odkrito nastopal in Bog mi je priča, inkognito do konca pošten**.
  Bog bi ga že k sebi poklical, zadrego ima, ker se ne more odločiti v katero kanto za smeti, bi s tem poštenjakarjem

 • montyamp

  Zemljarić bi rad naredil otok , na katerem bi operirali tiste ki so zaradi uničenega zdravstva prisiljeni iskati pomoč v tujini .
  Kdo je že uničil slovensko zdravstvo ???
  A ni to neki udbovec ki je podpisal likvidacijo
  **********************************************************************************************
  Stjepana Crnogorca leta 1972, ki je po zaslišanju v Ljubljani izginil neznano kam.
  **********************************************************************************************
  Madona , to je ja Kućanov tesni sodelavec .
  Saj halbmadžarsko murglosrbski prekmurec žvepleni pritlikavec tudi o atentatu na Nikolo Štedul l.1988 ni vedel ničesar .

  • montyamp

   Današnji takozvani slovenski levičarji , so od omenjenih udbovskih fosilov kastrirani mladiči , šolski primeri psihopatologije in kronično defenzivne refleksije na početje svojih terorističnih mentorjev .

   • montyamp

    Brezjajčna svojat sestavlja vlado , če mogoče kdo ni razumel , ker mora Kos še nekaj urediti na NLB .
    Marionetna zasedba tega ne vidi , blesav slovenski narod še manj .

 • Olga2345

  Gre za informacije javnega značaja in pomembne za davkoplačevalce, zato je treba ovaditi in kaznovati sodnika!

 • montyamp

  Plačam Zemljariču cipresov čaj , zato ker je na seznamu kozorogov , ki so uničili državo .
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

 • RATATA

  Si predstavljaš, da bi mu bilo ime Rajko in bi ga po stari navadi klicali Rajc?!? Hehe

  • Ana Job

   Hahaha. :))

 • montyamp
 • УДБА

  Zopet iskanje krivca v drugi osebi, zaradi političnega neuspeha Janše. :)

  PS: Janša si je sam kriv. S tako politiko, ne bo prišel nikamor. :)

 • Nšo-či

  Si Zemljarič pri 90 še ni nagrabil dovolj?Strahopetnemu Počivalšku je lažje s pomočjo sodišča vplivati na KPK kot se upreti starcu. Kdo je Zemljarič, da se ga ljudje tako bojijo?

 • RATATA

  Men so pa u vojsk rekli kurbaprasica, ker sem vseskozi klel hehe

  • Ana Job

   When You are good, you are very good, but when you`re bad, you are the best! :-)

   • RATATA

    Olvejs sem beast!

 • Osti jarej

  ..pust žvav naj sama crkne…..

 • KEKEC

  Bilo kuda socialistična udba svuda,kaj ne škodoželjni levičarji!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!