Sramota za državni zbor: Brglez brez razumnega razloga ni objavil celotne interpelacije proti Kolar Celarčevi

Milan Brglez (foto: STA)

Čemu odločitev, da se na spletnih straneh Državnega zbora RS objavi gradivo za interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje s prikritimi podatki o dveh osebah, pri čemer ni bilo z ničemer utemeljeno, zakaj je omenjeni imeni treba prekriti, prav tako pa gre za posameznika, katerih imeni sta bili že ugotovljeni in objavljeni v medijih?

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je na predsednika Državnega zbora RS Milana Brgleza naslovil dopis, v katerem ga opozarja, da interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc na spletnih straneh državnega zbora in v okolju Lotus Notes ni objavljena v celoti.

Manjkajo imena in priimki dveh oseb, ki sta povezani z dogodki v interpelaciji
Kot ugotavlja vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko je interpelacija, ki se jo vodi pod številko EPA  2113-VII, objavljena brez imen in priimkov dveh oseb, ki sta povezani z dogodki, opisanimi v interpelaciji. Kot razlog prekritja je naveden zaznamek – brez osebnih podatkov, pri čemer pa ni podana utemeljena obrazložitev o razlogih. V omenjeni interpelaciji so navedeni primeri določenih dejanj, z imeni in priimki dveh posameznikov, ki so bili ugotovljeni in objavljeni v medijih. Pri tem sta v gradivu, objavljenem na spletni strani Državnega zbora RS, namreč prekriti imeni Uroša Mazića  in Uroša Smiljića.

V dopisu vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko izpostavlja, da poslovnik Državnega zbora RS (PoDZ-1) v 9. poglavju opredeljuje javnost dela, v 100. členu določa, da se predlogi aktov in druga gradiva, ki jih obravnava državni zbor, v celoti ali v povzetku objavijo v glasilu državnega zbora. PoDZ-1 v 101. členu določa, da so seje državnega zbora in njegovih delovnih teles javne.

Ni razumnega in stvarnega razloga za anonimizacijo
V poslanski skupini SDS ocenjujejo, da je bila javnost o dejanjih in v ta dejanja vključenih posameznikih že obveščena iz različnih medijev, zato ni nobenega razumnega in stvarnega razloga za to, da se gradiva na spletnih straneh državnega zbora ne bi smelo objaviti v celoti. Vodja poslanske skupine SDS zato predsednika državnega zbora poziva, da skladno z določbami javnosti dela državnega zbora omogoči, da se interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, EPA 2113-VII, objavi v celoti.

Celotno besedilo interpelacije o delu in odgovornosti ministrice za zdravje ter razloge za vložitev interpelacije najdete tukaj, dopis vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka pa tukaj.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!