Strokovni svet SDS: Projekt izgradnje 2. tira je fiasko, zapostavlja se stanovanjska politika

Foto: STA

Strokovni svet SDS je kritičen do decembra lani predstavljenih dosežkov vlade Mira Cerarja na področju infrastrukture in prostora. Projekt izgradnje drugega tira železnice Divača-Koper po njihovi oceni ne predstavlja dosežka te vlade in resornega ministrstva, pač pa njun fiasko, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Drugi tir se po oceni Strokovnega sveta SDS ne gradi in se še nekaj časa ne bo. “Izključno zaradi napačnega pristopa ministrstva, ki ni preverilo vseh alternativ, za precenjeno gradnjo pa je predvidelo poseben zakon. Projekt ima namreč že skoraj dve leti gradbeno dovoljenje, pa se še vedno ni začel,” so poudarili in dodali: “Podatek o 9.000 delovnih mestih, ki jih domnevno prinaša, pa je navadno zavajanje.”

Glede obnove in gradnje avtocest ter državnih cest (med drugim protokol za 3. razvojno os, začetek gradnje avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje, dokončanje polnega priključka Šmarje-Sap, odprtje predora Markovec, obvoznice Murska Sobota, Bled, Krško), enotne vozovnice za dijake in študente, označitve prve daljinske kolesarske povezave od Rateč do Ljubljane in mreže hitrih električnih polnilnic ob avtocestah pa so poudarili, da gre za projekte, ki so bili načrtovani, nekateri tudi začeti ali tik pred dokončanjem pred Cerarjevo vlado.

Večina projektov, ki se je izvajala do konca leta 2015, je pripeljala Janševa vlada
Večina večjih projektov na področju infrastrukture se je pospešeno izvajala do konca leta 2015 tudi zato, ker so bili sofinancirani z evropskimi sredstvi iz prejšnje finančne perspektive. Večina teh projektov je po navedbah SDS zagon dobila v času druge vlade Janeza Janše, ko so bili sprejeti operativni ukrepi za pospešitev posameznih investicij, npr. projekta avtocestnega odseka Draženci-Gruškovje.

Zakonodaja s področja prostora, novi gradbeni zakon in zakon o urejanju prostora, po oceni SDS prihaja vsaj dve leti prepozno. “Gradbeni zakon bo vsaj deloma odpravil največje težave, žal pa področje še vedno ni urejeno tako kot v primerljivih evropskih državah,” so poudarili.

Stanovanjska politika se zapostavlja
Področje stanovanjske politike je bilo v času Cerarjeve vlade po njihovi oceni zapostavljeno, novembra lani v DZ sprejeta resolucija o nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025 pa da predstavlja socialističen pristop brez uporabne vrednosti. “Predstavlja dokument brez uporabne vrednosti. Na njeni osnovi se ni zgradilo nobeno neprofitno najemno stanovanje in se tudi v bodoče ne bo. Na njeni osnovi si nihče ni hitreje ali lažje uredil stanovanjskega problema. Področje je bilo celoten mandat zapostavljeno, ljudje pa pri urejanju svojih stanovanjskih vprašanj prepuščeni sami sebi in lastni iznajdljivosti,” so še poudarili.

C. Š.

 • Asterix in Obelix
 • Branko

  Ne more iti država po kredit k islamski narkomafiji kot gre lahko SDS.
  Vi bi vladali pa še kredita ne znate vzeti pri banki.

  • Sadako

   Zakaj ne moremo dotisniti denarja, tako kot ga lahko Kitajci in Maduro?

 • REF 2017

  SPOŠTOVANI Ne obsojajmo po krivem g. VILIJ-a KOVAČIČ-a temveč, bodimo mu hvaležni. Ta projekt je namenjen dolgoletnemu iskoriščanju nas davkoplačevalcev Analizirajte malo potek dogodkov, ki so se odvijali po Kučanovi izjavi ” če proge ne bo tudi Cerarja ne bo ” do današnjega dne. Dvotirna proga je potrebna in nihče ji ne nasprotuje. Nasprotuje se izkoriščevalskemu zakonu
  ” 2 TDK ” sprejet z določenim namenom. RAZMISLITE izdelan je projekt po katerem bi se zgradila
  # KRAJŠA IN CENEJŠA DVOTIRNA PROGA, SAMO Z 1 PREDOROM IN V KRAJŠEM ČASU # v primerjavi z 2 TDK . Vladna elita ta projekt ignorira in državljanom ni prikazan.
  Gospod KOVAČIČ želi nam davkoplačevalcem dobro, zato ga podprimo.

  • šmentanamuha

   Ne vem, če razumejo…

  • RATATA

   Vilček je pravi borec.

 • Primoz Papez

  Samo par lazi iz clanka
  Ni se gradilo neprofitnih stanovanj in se jih tudi ne bo..
  V Lj.Polju se je zgradila soseska Polje3 gradi se soseska Polje 4 vLj Kašelj se gradi stanovanja…

 • ney
 • RATATA

  Vsem na očeh ustanovijo firmo,
  sprejmejo zakon
  in višajo ceno za izgradnjo drugega tira za potrebe udbovske Luke Koper.
  To pa še ni vse, saj v španovijo vlečejo še magjare, ki smo jim nekdaj morali odstopiti Luko Reka, da je lahko “naš” avstrijec 1867.leta ob poravnavi postal tudi ogrski kralj.

 • MEFISTO

  Dokler imamo tako butaste državljane, pa še uvažajo nič boljše, bo lahko leva vlada izkoriščala Slovence, kolikor bo hotela.

 • Grenze

  Ta cmerarjeva vlada ni naredila nič manj kot nič tolk so zanič da tud smrdi ne ko prdijo zelo dobro pa kradejo o ja toooo pa znajo tu so pa svetovni prvaki . To j za pobit.

 • Olga_10

  Dol z levičarji!

 • piko8

  SDS in g. Janez Jannša sta garant za boljši jutri za nas in naše vnuke!!!!
  Samo tako se bomo znebili in izsušili močvirje, ki ga je naredila rdeča golazen pod vodstvom krvavorokca milana kučana!!!
  VSI NA VOLITVE IN VOLIT SDS IN g. JANEZA JANŠO ZA BOLJŠI JUTRI SLOVENK IN SLOVENCEV!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!