Temeljni vzroki za nizko minimalno plačo v Sloveniji so posledica globokih strukturnih neskladij

Foto: iStock

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke (SDS) je danes zahtevala sklic seje odbora za delo, družino in socialne zadeve zaradi nepreglednosti in kompleksnosti sistema minimalnih plač, pri katerem večkrat prihaja do kršitev pravic iz dela. Poslanska skupina SDS tako predlaga razpravo o morebitni uvedbi minimalne urne postavke, ki bi lahko za zaposlene pomenila preglednejše in pravičnejše plačevanje ter tudi nagrajevanje za opravljeno delo.

Kar 22 od 28 držav članic EU ima, podobno kot Slovenija, zakonsko določeno višino minimalne plače. Preostalih šest držav članic, to so Danska, Italija, Ciper, Avstrija, Finska in Švedska, višino minimalne plače rešujejo s sporazumi o kolektivnih pogajanjih med delodajalci, delavci in sindikati.

Evropska poslanka Romana Tomc kot članica odbora za zaposlovanje in socialne zadeve v Evropskem parlamentu komentira: “Plača, tudi minimalna, je plačilo za delo, in ne socialni transfer. Zagotavljala naj bi dostojno plačilo, vendar je treba upoštevati tudi druge faktorje, kot sta produktivnost in gospodarska rast. Neprimerna plačna politika na eni strani in zgrešena socialna politika na drugi sta pripeljali do tega, da so razmerja med plačami popolnoma porušena. Izhodiščne plače v kolektivnih pogodbah so določene nižje od minimalne, socialni transferji pa so v primerjavi s plačami previsoki, kar vodi v zaposlitveno past.”

Določanje minimalne plače z oblastnimi dekreti je škodljivo
V kar sedmih državah članicah EU so bile minimalne mesečne plače višje od 1.400 evrov mesečno. V Veliki Britaniji je minimalna mesečna plača 1.401 evrov, v Nemčiji in Franciji 1.498 evrov, v Belgiji 1.563 evrov, na Nizozemskem 1.578 evrov, na Irskem 1.614 evrov in v Luksemburgu 1.999 evrov mesečno. V vzhodni Evropi, predvsem v državah nekdanjega komunističnega sistema, je zgodba povsem drugačna. Najnižjo plačo je imela na začetku letošnjega leta Bolgarija, kjer je bila minimalna bruto plača 261 evrov. Poleg Slovenije, v kateri minimalna plača znaša 843 evrov, se v isto skupino uvrščajo še Portugalska (677 evrov), Grčija (684 evrov), Malta (748 evrov) in Španija (859 evrov). Slabše minimalne plače prejemajo še v Litvi, Romuniji, Latviji, Estoniji, Poljski, na Madžarskem, Hrvaškem, Češkem in Slovaškem.

Romana Tomc.

“Zelo pomembno je, da je višina minimalne plače določena v dogovoru med sindikati, delodajalci in vlado. Določanje minimalne plače z enostranskimi potezami, tako rekoč z dekretom, je škodljivo. Prepričana sem, da dobri delodajalci, posebej v času, v kakršnem smo danes, ko je potreb po zaposlenih veliko, izplačujejo višje plače od minimalnih,” opozarja Romana Tomc.

Raje se vprašajmo, zakaj plače niso višje
Za države članice EU velja, da minimalno plačo v večji meri prejemajo mladi, ženske, slabše izobraženi, delavci, ki dela ne opravljajo poln delovni čas, ter pogodbeni delavci. “Minimalna plača mora biti le skrajna varovalka. Sedanja ureditev v Sloveniji dopušča izigravanje, saj je opredelitev, kaj se šteje v minimalno plačo, pomanjkljiva. To bi morali nujno spremeniti. Možnost, da bi se določila minimalna urna postavka namesto mesečne minimalne plače, je eden izmed načinov, kako postaviti bolj jasna pravila. Ob licitiranju o tem, koliko naj znaša minimalna plača, pa pozabljamo na temeljni problem, ki ni v tem, ali bomo minimalno plačo povišali za 10 ali za 50 evrov, ampak kje so vzroki za to, da je v Sloveniji minimalna plača tako nizka. Vprašati bi se morali, kaj storiti, da bi bila višja,” je zaključila evropska poslanka Romana Tomc.

 • župnik cefizelj

  problem minimalne plače bo rešil možganski trust sđs, katerega vodi nevretenčar pojbič. pod vodstvom pojbiča bodo dokazali, da je zemlja ravna, da se vesolje vrti okoli zemlje in da ima ženska rebro manj (prosto po bibliji). strokovnjakinja za nadnaravne pojave romana cuzelj tomc bo dokazala, da se da spremeniti vodo v vino in drek v kruh, prosto po jezusu iz nazareta. za zabavo bo skrbel ivan štuhec ali zlodej, otroke bo priskrbel jezuit in falični osmoljenec tadej strehovec.

  • tohuvabohu

   Bravo! Levi fašisti so gotovo ponosni nate, svojega zvestega in profiliranega člana.

   • župnik cefizelj

    ti zopet v glavi zvoni!? nič ne de, bodo ata župnik popravili! malce navrtati v spodnjo luknjico pa bo, lupčka na lulčka in bodo župnik veseli!

 • kraljica vesolja

  Ne rabmo višjih plač, ampak cenejše življenje, ne pa da je kruh tri eur pa mlek 1 eur. Hvala tistim, k ste nam navlekel to izkoriščevalsko EU.

  • večni srb

   Če ne bi bilo visokih cen, ki jih narekujejo priznane blagovne znamke, bi padla tudi cena naši krami. Saj to ne bi bilo nič hudega, edina psoledica bi bila, da ne bi več zgledali na videz podobni razviti tujini, kar pomeni, da nas nemci ne bi več plačevali in financirali kot enakovredne. Bi pa pa neprimerno bolje živeli, več zaslužili in manj delali, tudi to je res, ampak potem bi se naša jara gospoda na turističnih potovanjih po svetu počutili manjvredne.

 • kraljica vesolja

  Kok maš pa ti plačo, Romanca.

  • večni srb

   Preveč, saj ne pove nič pametnega.

  • stajerc5

   Kok je pa tvoja sociala?

 • Osti jarej

  …nizke plače in pokojnine,so posledica kraje državne srebrnine

 • Osti jarej

  …..raja naj kar bo na minimalcih…..v mafijastanu pač ne bo bogatih revežev…pravi tumasta šmucka

 • Andrej

  Kjer se govori o minimalni plači bi se vzporedno moralo govoriti tudi o maksimalni plači. Če nekje niti za minimalca nimajo, lastnik se pa z jahto okoli vozi, bi morale ustrezne državne strukture to ugotoviti in reagirati. Ni prav, da so na tepihu le tamali, taveliki pa nikoli.

  • Anton

   za minimalno plačo, mora biti tudi Država pravno gledano delujoča,da ne pride do zlorab. Žal pa Slovenija spada pod države, kjer ne vlada Demokracija, upoštevanje pravnega red za vse državljane in še marsikaj pri nas ne funkcionira. Skratka nismo zrela država temveč se obnašamo in funkcioniramo kot adolescent.

   sarkazem press

   • Andrej

    Seveda smo zreli. Izvolili smo:
    http://www.levica.si/program/
    Nihče ni nikogar silil.

    • Anton

     na enak princip so tulili v 18 st revolucionarji v Francoski revoluciji, pa vidimo, kaj je nastalo iz Francije, podobno so tutlili “komunajzerji” pri nas, pa vidimo kam so ans v teh “70” letih pahnili.

     sarkazem press

     • Andrej

      Kdor se iz zgodovine nič ne nauči jo mora pač ponavljati. V nedogled. Zato pa komunajzerji stalno trajbajo: pustimo zgodovino, pustimo kosti, to ni pomembno. Za njih je, zelo pomembno. Da se narod iz zgodovine slučajno ne bi česa naučil. Brez sarkazma.

     • večni srb

      Naša zgodovina je eno samo sovraštvo, če hočemo razumeti preteklost, moramo torej najprej razumeti kaj je sovraštvo.

     • Andrej

      To bo pa težko. Kdor ne priznava Boga, ne priznava niti Hudiča, Vraga (sovraštvo). Potem si pa človek postavi svoja merila. To pomeni, da ima prav tisti, ki ima močnejše orožje. In je še več sovraštva.

     • večni srb

      Sovraštvo je zelo pomembna filozofska dogma, ki je ključna za razumevanje polarizirane morale. Lahko bi rekli tudi drugače, ne obstajata ne ljubezen in ne sovraštvo, ker je oboje posledica vseh mogočih kemičnih, zavestnih in zunanjih dejavnikov, ampak potem izgubimo splošni okvir in ne moremo več posploševati za nobenega posameznika, kar bi naredilo večino človeških zakonov brezpredmetnih, s tem pa bi razpadla tudi vrednostna lestvica oziroma bi se razvrednotil kapital.

      Sovraštvo je torej neke sorte minimalna vrednost človeške morale.

     • Andrej

      Ne poznam filozofije, zato nisem vedel, da imajo filozofi tudi dogme.
      Če bi veljalo “ne obstajata ne ljubezen in ne sovraštvo, ker je oboje posledica vseh mogočih kemičnih, zavestnih in zunanjih dejavnikov…” potem bi bili postavljeni na raven živali. One imajo telo. Človek pa ima telo, duha in dušo. Od tega Hudiča najbolj zanima duša. Če bi se navezal na: “Sovraštvo je torej neke sorte minimalna vrednost človeške morale.” bi lahko glede na vodilno temo rekel: delodajalec daje tako nisko plačo, da sovraštvo delavca ostane na minimalni vrednosti. Ali je to moralno je pa druga stvar. Mislim, da ni.

     • večni srb

      Smo videli, ja, iz jakopincev, je v nekaj desetletjih nastala najmočnejša Evropska država, ki je ustvarila prvo Evropsko socialistično cesarstvo. Sledili sta jim pa močna sovjetska zveza in še močnejša Amerika.

     • Andrej

      Samo vprašam, ker ne vem: kdaj je v Franciji najbolj giljotina pela?

  • večni srb

   Ne razumeš, minimalno pomeni, da je takih storitev na trgu na pretek, ker je ponudba višja od povpraševanja, minimalna plača preprečuje, da bi se delalo za prenočišče, cunjo, sok in sendvič.
   Ni pa nujno, fašisti se lahko norca delajo iz ljudi, če itak zaslužijo od države, ki si pač izposodi kolikor zahtevajo, potem lahko fašist izsiljuje delavčke in jim enostavno ne da več, če nočejo delat, pač ni, se pač ne dela, če bodo rabili, bodo pač zaostrili represijo in uvedli zastonj prisilno delo.

 • xtc

  Nizke plače v Slo so posledica tega ker država ni sprivatizirala vsega že 92 in to za denar ,ker bi zasebniki firme varovali in vlekli v višje cenovne razrede,ker so lastninili levaki so firme zdrsele nazaj v čisi začetni najnižji nivo ,da so jih lahko polastninili ali pokradli ,danes pa v višji cenovni nivo ne zmorejo več bodisi zaradi izdelkov ali nepravilne cenovne politike.
  Nizke plače so posledica predrage,prepožrešne in mobilne ter socialne države.
  Skratka vse to zažira podjetja.
  Seveda se v državnih,firmah,ki bi že davno morala biti v zasebnih rokah redi armada žlahte in politike,ki si dviguje plače,vsi ti pritiski pa se prenašajo že na tako prezadolžena in shirana podjetja in posameznike,seveda pa je isto z JS.
  Glavni krivec zakaj so danes v Sloveniji stvari take kot so je ravno nepravilna privatizacija in nepopolna ter počasna ter glomazna javna nasstavba in zaposlenost po državnih firmah-monopolih,ki dvigujejo cene kot jim ustreza.
  Realno tudi ni bil sprejet zakon po katerem morajo plače v JS za zasebnim sektorjem zaostajati vsaj za 25-35%,pri nas pa je ravno narobe zasebni sektor zaostaja s plačami za JS za 40% in ravno zaradi požrešne države in JS ter neprivvatizacije vsega.

  • Vera

   V JU so nizke plače, verjemite mi , prevelike pa imajo v ” državni upravi ” !

   • večni srb

    Ne verjamem ti, ker je vse gnilo, prav zaradi državnega aparata je tako kot je, ker civilni državljani ne moremo normalno živeti v tej norišnici. Ve se tudi koga zaposlujejo fašisti, razne sorodnike, nesposobne barabe, narkomane, homoseksualce, ne preveč bistre, a zveste idiote, najraje iz kakšnih zahojenih rovt, ki vztrajajo v svojih pisarnah do penzije. Delavčki in kmetavzerji so pa še slabši, to je res, ampak kaj pa naj, če se morajo prilagoditi alfa državljanom, povezanimi z javno upravo in ostalimi državnimi koriti, ljudje so sami in delajo na svojih fevdih kot nekoč družinska plemena.

    Poenostavimo, plače v javnih službah in v politiki so VEDNO premosorazmerne z realno odgovornostjo javnih uslužbencev, pa ne govorim o brezumnem sledenju birokratskim navodilom in pravilnikom temveč kako učinkoviti so v komunikaciji s civilnimi strankami oziroma kako so ljudje zadovoljni z njihovim učinkom. Ta pa je odvisen od KAZENSKE odgovornosti javnih uslužbencev, kadar ljudje niso zadovoljni, te pa pri nas praktično ni. To pomeni, da so plače JU in DU v vsakem primeru veliko previsoke, ne glede koliko zaslužijo (ulomljeno z nično odgovornostjo še vedno odločno preveč zaslužijo).

 • Osti jarej

  ….edino, kar se v družbi ni sprostituiralo, so prostitutke/ flaubert/

 • Osti jarej

  …zdaj pa sklofajte še en članek na temo socialk……naj se reveži med sabo spreklajo….

 • Osti jarej

  …pogledaš sestavo DZ in se ti sfrtala….pa kdo sploh še zaupa politiki in politikantom

 • Nata

  + + + + + + + Delodajalci in vlada bi se morda še dogovorili. Sindikati so pa en nemogoč element v naši družbi !!!

  Ampak, Nova ?? Zamenjajte prosim fotografijo.
  Tale denarnica, oz. njena vsebina ni nič kaj primerna za nekatere izmed nas ???

 • večni srb

  Minimalna plača je točno to, kako plačati človeku čim manj za čim več in tem bolje opravljenega dela.

 • večni srb

  Socialni transferji so previsoki, plače so dvakrat manjše kot v Avstriji, socialne pa skoraj trikrat manjše, ko ljudje nimajo več dovolj denarja za čez mesec, začne vse okoli njih razpadati in stroški naraščajo eksponentno, na vseh podroćjih življenja. To pomeni, če vam je čez mesec zmanjkalo 100 evrov, boste morali naslednji mesec vložiti 200-300 evrov, da boste nadoknadili izgubljen čas, zdravja in življenjskega časa pa seveda ne morete dobiti nazaj.

  Bravo genij, kdorkoli se je spomnil, da je treba vzeti revežem in potem malo manjši reveži zgledajo bolj bogati v primerjavi s totalnimi reveži. Take idiote samo še pred zid, jaz bi jih obtožil tudi narodne veleizdaje in terorizma.

 • večni srb

  OK, gremo še malo debatirat osnove ekonomije.

  Čas je denar. Ko rečemo čas, mislimo s tem na neko ritmično mehansko gibanje, ki je ves čas enako in po možnosti usklajeno z naravnim gibanjem planeta okoli sonca, sicer moramo pri našem merjenju oscilacij delati neke čudne ulomke, deliti s 60 namesto s sto in podobno. Zemlja se itak ne vrti okoli sonca ampak se navija okoli njega v spirali, ker tudi sonce niha po robu kraka galaksije in vse sledi neki ukrivljeni tirnici, zato nobena ura nikoli ne bo idealna, tudi če bi lahko naprava merila idealne intervale, ker se vse molekule materiala vsake ure krčijo in raztezajo tudi z gravitacijskimi valovi, itd… Zato smo iznašli nekaj takega kot “renormalizacijo”, ko vsake toliko enostavno resetiramo naše glavne ure in izbrišemo nakopičene napake ali to poteka kar v realnem času, kot recimo delujejo GPS sateliti, ki morajo neprestano računati tudi raztezanje prostora, zaradi posebnega zakona relativnosti, ki nastane zaradi spreminjanja hitrosti in razdalje orbite. V glavnem, za izračun vrednosti odtujenega dela je ključna ura, ki je poleg izuma luči, tudi glavni razlog, da hlapci ne delajo več tlako od zore do mraka.

  Seveda bi lahko delali tudi manj in bolj po pameti, si razdelili več ustvarjenega in preživeli več časa z najbližjimi in za lastne interese, življenje je lahko lepo, ampak ne moremo, kam pa pridemo, red in disciplina obstajata zaradi morale.

 • Common Sense

  Kakor koli obrnemo, kot družba v celoti ustvarimo premalo dodane vrednosti per capita. Razloge se da iskati v različnih dimenzijah, nekaj povsem konkretnih je spodaj povzel “xtc”. Razlogi, ki pa so nevidni, a še kako pomembni pa so tudi: neskončna nevoščjivost oz. po domače “foušija” (pogosto zapakirana v “solidarnost”), glorificiranje lažne skromnosti in povprečnosti (“samo milijon nas še živi, na skromni zemljici”), sovražnost do odličnosti in nadpovprečnosti, nezaupanje vase, pomanjkanje zdrave samozavesti in življenjskega poguma. Vse to je prisotno v podzavesti povprečnega Slovenceljna. To nas loči od uspešnejših (enako velikih ali celo manjših) narodov, npr Baltov in drugih slovanskih z nami primerljivih “višegrajcev”. Za slednje smo še netako davno nazaj bili “pojem”, sedaj ne več.

 • Gr Enze

  ČE NE BI IMELI KOMUNISTIČNIH BARAB NA OBLASTI BI IMELI TUDI POKOJNINE IN PLAČE PRECEJ VIŠJE TAKO PA ŽIVIMO OZIROMA PREŽIVLJAMO VSO TO GOLAZEN RAZNE HEROJE IN JUNAKINJE Z RDEČIMI ZVEZDAMI JE PA TAK KOT JE !

 • Anton

  moja denarnica še nividela 500 stotaka

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!