Težave na levici: Solidarnost je nezakonito od Židanovih Socialnih demokratov dobila 41.324 evrov državnih dotacij

Dejan Židan (Foto: STA)

Negativno mnenje, ker 6.526 evrov, ki so jih nezakonito dobili od stranke SD Dejana Židana, niso nakazali v dobrodelne namene, je računsko sodišče izreklo stranki Solidarnost za poslovanje v letu 2016. Predsednik Solidarnosti je znani vstajnik Uroš Lubej. Nezakonito pridobljeni denar bi generalna sekretarka Tjaša Učakar morala v 30 dneh podariti v dobrodelne namene, a tega ni storila. Računsko sodišče od Solidarnosti zahteva odzivno poročilo, v katerem bo morala stranka pojasniti, ali je vendarle spoštovala zakon in nezakonito pridobljeni denar nakazala v dobrodelne namene.

GRE ZA 41.324 EVROV IN NE LE 6.526!
Zahteva računskega sodišča ima pomembno pomanjkljivost. Solidarnost je nezakonito od SD dobila 41.324 evrov državnih dotacij in ne le 6.525 evrov. To je ugotovilo prav računsko sodišče, ko je za leto 2014 pregledalo poslovanje stranke SD. Računsko sodišče zdaj od Solidarnosti zahteva vrnitev le tistega dela dotacij, ki jih je dobila prve tri mesece v letu 2016. Po tem je SD ustavila nezakonito financiranje, ker so jim revizorji pojasnili, da Lubeju ne bi smeli plačevati. Računsko sodišče pa ne zahteva, da bi jim morali iz Solidarnosti poročati, ali so v dobrodelne namene podarili tudi prispevke, ki jih je Solidarnost enako nezakonito od SD dobivala že leta 2014 in 2015, v skupnem znesku 34.798 evrov. Zdi se, da se je računsko sodišče za to odločilo, ker je pregledovalo le poslovanje v letu 2016, a v bilanci za to leto je tudi enako nezakonito pridobljen denar iz let 2014 in 2015. Čeprav formalno računsko sodišče tega ne zahteva, mora po zakonu Solidarnost v dobrodelne namene podariti vse. Na sodišču Solidarnost in stranko SD najbrž čakajo še visoke globe za kršitev zakona o političnih strankah.

ZA SD OD 6.000 DO 30.000 EVROV KAZNI
Visoke globe, če stranka denarja, ki ga je dobila od druge pravne osebe, ne podari v dobrodelne namene, je z reformo financiranja strank in kampanj uzakonila koalicija strank PS, SD, DeSUS in DL, ki je takrat podpirala vlado Alenke Bratušek.  Iz opozicije sta te novosti podprli SLS in NSi, proti je bila SDS.

Takrat smo v medijih opozarjali, da bi bilo v primeru nakazila stranki po napaki ali zaradi nevednosti bolj logično, da mora stranka preprosto takoj vrniti denar, kar poznajo tudi na ravni EU, kjer so popolne prepovedi daril pravnih oseb tudi zelo redke. A so takratni notranji minister Gregor Virant in poslanci vztrajali, da napaka pri strankah ni napaka, da bodo vsak sum korupcije ostro preganjali in da mora biti zato vsako nakazilo nakazano v dobrodelne namene. Če ni, je kazen. Zdaj pa bo kazen za to – kot kaže – doletela SD, ki se je s tem nekoliko ustrelila v koleno.

SD DEJANA ŽIDANA KOT ĐUĐIĆEVA
Kazen, če denar ni pravočasno nakazan v dobrodelne namene, ni majhna. Solidarnost bi lahko doletelo od 4.200 do 21.000 evrov globe, še od 450 do 900 evrov pa Tjašo Učakar kot odgovorno osebo. Kazen je seveda predvidena tudi za SD, ker je nezakonito podarjala denar politični stranki, kar slovenska zakonodaja pravnim osebam od leta 2013 strogo prepoveduje. Globa je določena med najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, pa še od 1.500 do 4.000 evrov.

Dejan Levanič (foto: STA)

Da te globe niso le prazna črka na papirju, se je pokazalo po reviziji poslovanja mariborskega župana Andreja Fištravca, za katero se je računsko sodišče odločilo, ko sem razkril, da ni plačal polovice računov za kampanjo. Ker je Društvo za revitalizacijo mestnega jedra podarilo sto evrov vredno uslugo Fištravcu, je sodišče organizatorju kampanje Darku Berliču naložilo 600 evrov globe. Globa je nižja, ker je štab vodil kot zasebnik in ne kot pravna oseba. Društvu, ki je organiziralo koncert, je sodišče naložilo 5.000 evrov kazni. Takšno globo za “pravne osebe” kot najnižjo določa Virantova reforma. Še 1.000 evrov je doletelo odgovorno osebo, ki je Rosvita Šeruga. Zakon za prekrške v volilni kampanji določa nekoliko nižje globe kot pri rednem poslovanju strank.

Globe imajo še dodatno razsežnost. Izenačijo namreč ravnanje SD Dejana Židana in državljanke BiH Dijane Đuđić, ki jo pravno gledano zaradi posojila SDS, če je preseglo limit, lahko doleti podobna globa. Le da je kršitev pri Židanu formalno že ugotovljena.

Zakon to določa tako:

ZGODOVINA NEZAKONITEGA FINANCIRANJA
Da Solidarnosti iz državnega zbora generalni sekretariat nakazuje denar, ki ga ne bi smel, so revizorji računskega sodišča ugotovili pri pregledu poslovanja SD Dejana Židana v letu 2014. Denar je Solidarnost iz DZ dobivala, ker so se tako po volitvah leta 2014 dogovorili s SD. Nekaj njihovih kandidatov je na volitvah namreč nastopilo na listi SD. A ta dogovor je bil mimo zakona, stranki nista vložili skupne liste. Kar je denimo storilo več strank koalicije Združena levica. Le v tem primeru bi obveljale določbe o delitvi državnih dotacij. Glavni tajnik SD Dejan Levanič je, ko so revizorji opozorili, da je plačevanje nezakonito, takoj zahteval ustavitev nakazil po 2.175 evrov mesečno Solidarnosti in povišanje zneskov, ki so mesečno nakazani na račun SD. To zahtevo so v DZ upoštevali.

Iz Solidarnosti so svojo kršenje zakona pojasnili tako:
“Stranka Solidarnost je ravnala v dobri veri, da posluje pravilno. Dogovor o skupnem nastopu na volitvah v DZ 2014 je določal, da gre za skupni nastop na volitvah, ki je vključeval uporabo logotipov obeh strank v času volilne kampanje ter sodelovanje obeh strank pri pripravi volilnega programa in oblikovanju liste kandidatov. Stranka Solidarnost je sredstva prejemala neposredno od državnega zbora glede na volilni rezultat liste SD-Solidarnost in ne od stranke SD.”

Ali je na volitvah res nastopala kakšna lista SD-Solidarnost, o kateri v pojasnilu govori ta stranka, ni težko preveriti. Kdo je bil na volitvah, piše v uradnem poročilu državne volilne komisije. Tako:

Proračunske dotacije so najpomembnejši vir denarja strank.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • stajerc5

  Dvomim, da se bo na ta zidanamarela(SD) svinjarijo(zasciten izraz!) danes oglasilo veliko placanih rdecih drisk!!

 • AlojzZ

  Ah! To bomo preskočili! Ker gre za “naše”!

 • Franc Šink

  Ah denar od teh kazni (če jih bodo plačali) bo tako ali drugače spet pristal v njihovih žepih.

 • Amerikanc

  Ata Kućan, Židana že več kot 10 let pripravlja na funkcijo šefa ZKS (zvezne kleptomanske stranke). Njegovi sodelavci v branži, zaposleni trenutno na kmetijskem ministrstvu pravijo, da je BOLANO ambiciozen in željan oblasti kot Sahara vode. Čeprav je zagonil teran, klobase in pršut, to nikogar več na levi opciji ne moti, saj je “naš”.

  • WatsonForus

   Prašičji princ je slab učenec.

 • WatsonForus

  ma ne no , oni vse to v duhu soci-komunizma , malo tebi malo meni , vzet pa raji.

 • VERRZIFIKATOR

  Tole res nobena ni novica,
  saj prav sleherni se dan dogaja
  in začudenja sploh ne poraja
  vest, da leva roka je tatica.

  • pesjanar

   Spoštovani, vaši verzi so resnično odraz vsega kaj je gnilega v ljudeh kateri mislijo da so odrešeniki domovine,razgaljate vso umazanijo uma kateri misli da je edini kateremu je za verjeti,dvomim da tisti katerim so verzi namenjeni to berejo,če pa že berejo itak ne razumejo osti katera bi se jim morala zapičiti v njihove prazne glave,pa še bolelo ne bi…..

 • VERRZIFIKATOR

  Še vedno aktualna

  Dejan Judež

  SPET ŽIVALSKA FARMA

  Spet o pujsu s farme se poroča,
  pa o njega silni vojski mali,
  v slogu vse kraljestva je živali,
  problematika pomij tekoča.

  Branjevke da sivi pujs odira,
  topo bulji, po hinavsko hrope,
  ves zasopel vsak dan huje sope,
  se nemara farma mu podira.

  Vse strniti dá se v kratek stavek,
  ko zagledaš sivo to ščetino,
  zbal za lastno brž se boš lastnino,
  saj za prasce ti boš plačal davek.

  Stopnja davčna kajpak se ne niža,
  pujs naslednjič te še bolj bo stisnil,
  boš zato nemara se zamislil,
  in pripravil: čas kolin se bliža.

 • MEFISTO

  V prihodnjem mandatu čaka Slovenijo velika in vsestranska kriza.

  Židan je pravi za reševanje krize vseh kriz.

  Dokazal bo, da ni nikoli tako hudo, da ne bi moglo biti še huje.

 • Bohvet koliko so sam zdej pri gozdovih pokradl? To se bo pa verjetno v naslednjem mandatu govoril ko bo JJ na prestolu.

 • smiljan bertolin

  in on se je oglašal nekaj tednov nazaj in gobezdal o transparentnosti

 • montyamp

  Zazidarskih mladičev poslovanje , Nemci upravičeno imenujejo BANDITIZEM .

 • xtc

  Leftretards-Natural born Thieves.

  • montyamp

   Thieves.

   • xtc

    Hvala.

 • Olga_10

  Bravo komunisti! Avtogol! Tako rata, ko so zakoni pisani “na kožo”, da bi zašili SDS! Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade!

 • domovina mili dom

  A so Popovci že na dvorišču SD, ko židana v lisicah peljejo na Povšetovo. Ah, pozabil, se še niso vrnili iz Irana.

 • piko8

  Prašičji minister se redi, kot bi se na zakol pripravljav!

 • učko

  A levuharskih moralistov pa na tem članku ni ?!

 • smiljan bertolin

  kje sta Joveva, Kunaverjeva? Slak že pripravlja, joj, ne, napačni

 • Olga_10

  Židan je “naš”, pravi revolucionar…
  Gozdove je vzel ljudem, ki so skrbeli zanje in na naš račun in račun gozdov “vzgaja” lubadarja….
  Ugrabil je državo z lutkarjem iz Murgel in “skrbi” za “uboge” nezakonite migrante in teroriste…vse v naše breme!
  Skratka parazit s svojimi paraziti parazitira in uničuje Slovenijo! Dol s komunisti!

 • “…morala v 30 dneh podariti v dobrodelne namene, a tega ni storila”

  Isto kot SDS in SMC.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!