Ustavno sodišče pritrdilo razlaščencem in izgnancem komunističnega režima glede vračanja premoženja in odškodnin

Foto: Demokracija

Slovenija državljanom, ki so bili po letu 1945 izgnani v Avstrijo, odreka možnost uveljavljanja denacionalizacijskih zahtevkov za ob izgonu zaplenjeno premoženje. Šteje namreč, da so imeli možnost dobiti odškodnino že na podlagi izravnalne pogodbe med Nemčijo in Avstrijo. Ustavno sodišče pa je v zadnjem času razveljavilo vsaj 14 takšnih odločitev.

Jugoslovanske povojne oblasti so po koncu druge svetovne vojne v tujino, predvsem v Avstrijo, izgnale številne državljane, za katere so štele, da so nemške narodnosti (denimo kočevske Nemce), kot tudi tiste, ki so jih dojemale kot politične nasprotnike, in jim pri tem tudi zaplenile premoženje.

Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991 sprejela zakon o denacionalizaciji, s katerim se je obvezala, da bo popravila krivice, povzročene z razlastitvijo. Zakon razlaščenim omogoča bodisi vrnitev premoženja v naravi, bodisi izplačilo odškodnine. Pri tem so upravičenci tudi tisti, ki so bili izgnani v tujino, a le, če niso imeli možnosti dobiti odškodnine za odvzeto premoženje od države, v katero so bili izgnani.

Slovenski državni organi in sodišča so zagovarjali napačno argumentacijo
Po navedbah Zdenke Goriup iz Združenja lastnikov razlaščenega premoženja je Slovenija osebam, ki so bile po drugi svetovni vojni izgnane v Avstrijo, do okoli leta 2010 pravnomočno pozitivno rešila okoli 85 odstotkov zahtevkov, predvsem na podlagi potrdila avstrijskega finančnega ministrstva, da od Avstrije niso dobili odškodnine za odvzeto premoženje, ker tega ne omogoča noben avstrijski predpis. Po letu 2010 pa so po besedah Goriupove organi, ki odločajo o denacionalizacijskih zahtevkih (na prvi stopnji so to upravne enote, na drugi stopnji pa različna ministrstva in nato sodišča), spremenili prakso in so začeli tovrstne zahtevke zavračati.

Pri tem so sledili mnenju takratne Slovenske odškodninske družbe, današnjega Slovenskega državnega holdinga (SDH), da osebe, ki so bile izgnane v Avstrijo in njihovi potomci, do odškodnin niso upravičene, ker naj bi imele možnost odškodnino dobiti že po avstrijskih predpisih. Kot poroča STA, se pri tem sklicujejo na t. i. finančno in izravnalno pogodbo med Nemčijo in Avstrijo, ki je začela veljati novembra 1961 in naj bi jim omogočala pridobiti odškodnino. Takšno stališče je v kar nekaj svojih odločitvah v tožbah, ki so jih zoper zavrnilne odločbe ministrstev, ki na drugi stopnji odločajo o zahtevkih, zavzelo tudi upravno sodišče in nato po pritožbi še vrhovno sodišče. A je ustavno sodišče pred kratkim vsaj 14 takšnih odločitev razveljavilo in zadeve vrnilo v ponovno sojenje.

Sodišča bodo morala preveriti vsak primer
Po mnenju ustavnih sodnikov zgolj pavšalna navedba upravnega in nato še vrhovnega sodišča, da izgnanci v Avstrijo niso denacionalizacijski upravičenci, ker naj bi imeli možnosti pridobiti odškodnino po finančni in izravnalni pogodbi med Nemčijo in Avstrijo, ne zadostuje. Po njihovem mnenju mora sodišče za vsak primer preveriti, ali bi nekdo dejansko lahko dobil odškodnino, če bi zanjo zaprosil. Izgnanci namreč zatrjujejo, da omenjena finančna in izravnalna pogodba izplačila odškodnin za zaplenjeno premoženje v Sloveniji sploh ne omogoča.

Zato so ustavni sodniki tovrstne odločitve razveljavili, upravnemu sodišču pa naložili, naj v ponovljenem postopku najprej ugotovi, ali bi oseba po finančni in izravnalni pogodbi med Nemčijo in Avstrijo dejansko dobila odškodnino ali ne, in šele nato sprejme končno odločitev.

Demokracija

 • Osti jarej

  …če vrnejo posameznikom,pa za cerkev ne bo dost ostalo?

  • Zgornji

   CERKEV IMA PA ŽE ITAK VEČ KOT PREVEČ !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!!
   JE MAR TREBA BITI VATIKANSKIM BARABAM V ZLATU OBLEČENI ??? !!! ??? TOČNO SE VIDI, DA SO NAVADNI HINAVSKI LAŽNIVCI !!! ! !!! PRIDIGAJO O UBOŠTVU IN LJUBEZNI DO BLIŽNJEGA , MEDTEM KO SAMI TEGA NIKAKOR NE POČNEJO !!! ! !!! POKVARJENCI POKVARJENI !!! ! !!! PREPOLNE RITI SO POSTALE , IN ZATO SO SE POKVARILE !!! ! !!! AMENNN !!! ! !!!

   • if

    Vi imate premalo, ns kašči seveda, zato izražate neumnosti.

    • Zgornji

     Jaz imam natanko Toliko kot mi pripada po Božji Volji glede na moje duhovno stanje.
     Ampak, če je tebi vse neumno kar se ti zdi nerazumljivo , potem se pa še naprej dobro imej v svoji nerazumljivosti iz nepoučenosti oziroma iz neumnosti , kot se imaš . Jaz ti nisem fovš :-) Amennn !!! :-)

   • ahnenpass

    Kdo je pa pri nas katolik, so ja sami hrvati po rodu.
    Hrvatom so dali Slovensko zemljo, kakšen Vatikan neki, kaj imajo tisti italijani z nami, popolnoma nič.

    • Zgornji

     No, več je na Hrvaškem Protestantov kot pri nas … tako da ni toliko katolikov kot pri nas , v sorazmerju z protestanti , …
     Vatikan ima sicer krajše lovke, … ampak, nekaj jih pa še ima … ;-)

  • Stajerka

   hahaha……ti pa brkaš, revolucijo in krajo, reformacijo in odpustke, še malo, pa boš pristal v srednjem veku inkvizicije…….

 • xtc

  He,he,he levakarjestiskajo od od zunaj vse bolj US,dobro ve ,da če zadeve pridejo na ESČP bo hudo teplo mošnjiček zabitih na komunizem udarjenih Slovenceljnov in še resnico jim bo pokazalo ,ravno obratno od one “osvoboditeljske”.
  Seveda pa bo tole komunistično pres****** drago stalo Slovence-IN PRAV JE TAKO-le to jih bo ozdravilo Dražgoš in NOB krame.

  • Janko Gedlička

   Udarilo bo nič krive Slovence, ne pa njihove – naše “avantgarde”, ki se šopiri v Dražgošah.

   • Karmen

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Stajerka

    lej…..žal večina teh nič krivih Slovencev, še vedno daje tem lopovom politično moč, ki jim nudi zaščito……žal bo oškodovana samo peščica, ki zadeve gleda povsem realno…….oni drugi pa tak ne bodo niti skapirali, jim bodo že sprali možgane, da bo potrebno še na kakšno proslavo……

   • xtc

    Ne niso nič krivi.
    KRIVI SO.
    Volijo Kučanov levi lopovluk torej SO KRIVI.

    • Janko Gedlička

     Saj se v veliki meri strinjam s teboj. Predvsem zaposleni v javnem sektorju, tisti, ki so pri koritu, tisti, ki so koruptivno privezani k državnim jaslim, volijo Kučanove. Vendar jih volijo tudi z njegovimi mediji zavedeni. Te bi že štel med nekrive. Ni pa nas tudi malo, ki nismo nič krivi. Sicer nte bi bilo npr. perdsednikov komisij, kakor Grims, Anže, …
     Ne želim si nositi bremena odškodninske odgovornosti za škodo, ki je nisem povzročil.

  • ahnenpass

   Ravno obratno, če to pride na ESČP,bodo razveljavili še denacionalizacijo cerkvenega premoženja, Evropa vendar ni verska džamaherija in tudi ne more soditi na podlagi fevdalističnega prava.

   • xtc

    A si ti prbit ,al kej pusti cerkev bebo-zemljiška knjiga -zakon.

 • Viktorh

  Čestitam, tovariši!
  Kaj boste z vsemi okostnjaki?

  • dob

   >>Zgodovinarji ocenjujejo, da je zaradi komunizma v 20. stoletju skupno umrlo kar 200 milijonov ljudi<<

   • dr Janez Sveti

    Zaradi drugih vzrokov pa še 10 milijard.
    DR Janez SVeti genij

    • dob

     bohve kolk jih je imelo picajzle od teh 10 milijard

     • dr Janez Sveti

      1.234.235.980 natančno.
      Dr Janez Sveti statistični urad

     • dob

      edino picajzli se širijo hitreje od komunizma

     • dr Janez Sveti

      Komunisti ne obstajajo. So samo kriminalci, ki svoja kriminalna dejanja skrivajo za krinko politike. Tako kot se skriva mafija v obliki sindikata.
      DR Janez SVeti Cosa Nostra

     • dob

      A pol picajzli ne gredo na komuniste?

     • traktor

      To ne, so se pa razvili iz njih.

     • Ana Job

      Veliki picajzli so komunisti sami.

     • dr Janez Sveti

      Ne vem. Nimam spolnih odnosov z njimi. Kakor bi rekel Mujo ” ne jebem jih”.

      DR Janez SVeti Hasanagić

     • dob

      Opozicija jih ima (spolne odnose namreč!) po službeni dolžnosti v parlamentu. S tem pa komunajzlom zvišuje IQ, saj bi se sicer ti razmnoževali samo med sabo.

     • dr Janez Sveti

      Saj veš, da je sloga takoimenovane levice samo do trenutka, ko bo zmanjkalo financ.
      DR Janez SVeti genij

 • Norm Kinley

  Pozor! Sem tudi upravicenec, po 30 letih borbe smo koncno dobili “uradno” sodbo iz beograjskega arhiva. Ujeli smo zadnji cas, in ne boste verjeli, rdeci sodnik je v arhiv dodal svoj dokument, v katerem pise, da proces obtozbe in likvidacije ni bil pravilno izveden! Podpisan lastnorocno ta “sodnik”. Fwrlinc jE MORAL PO ZAKONU ZADEVO PREDAT NA NAJVISJO SODNISKO INSTANCO PRI NAS, kjer je tudi Ferlinc dopisal, da sodba ni veljavna! Zakaj pozor? Ce sedaj pridobite “sodbo” iz beograjskega arhiva, BRISEJO NAVEDENE PODPISANE SODNIKE iz sodbe. Enostavno pocrnijo podpis v dokumentu. In ce dobite sodbo naknadno “predelano”, sodnika ni bilo, torej ni bil v imenu zlocina likvidiran! Tako sedaj upravicence “utisajo”.

  • Norm Kinley

   Ce kdo rabi kaksno informacijo, vprasajte.

  • Stajerka

   zrelo za mednarodno sodišče človekovih pravic in Haag, da 1x za vselej razpucamo s to lopovščino na dveh nogah…..

 • RATATA

  Oškodovanim bomo odškodnine plačevali ne krivi in ne dolžni.
  Potomcem in naslednikom zločincev, ki uživajo sadove zločinov se ne bo zgodilo nič. Tudi omenjalo se jih ne bo.
  Čas “dela” le za ene.

 • Stajerka

  primite se za denarnice!!!!
  …….a se zavedate kaj to pomeni, ko se bodo javili potomci obrtnikov, tovarnarjev in veleposestnikov……90% tako opevanega gospodarstva in zadružništva, opevane Titove Jugoslavije, je zrastlo na teh temeljih pokradenega premoženja – no, lewaki tega še danes ne priznajo…….da o odškodninah graščakom sploh ne razmišljamo, ker to kar pa je komi oblast nardla z gradovi na Slovenskem , je genocid storjen nad svetovno kulturno dediščino……nekatere dragocenosti, verjamem, so še danes v zasebnih zbirkah koritnikov in državnih revolucionarjev……skoro tak ko ISIS na BV……
  očitno bo zgodovina barab še nadaljnih, najmanj, 50 let tepla slovenski narod – pol pa vprašanje, če bo po tem času sploh še kaj Slovencev…….na žalost, zavednih prednikov in današnjih domoljubov, je to nič kaj rožnata realnost…..

  • Norm Kinley

   Cca 314.000 ha zaplenjenih nepremicnin. Uradni podatek za Slovenijo. Pravi lastniki vecinoma pobiti, izgnani, po zaporih. ZELO VAZNO KOT PRAVNI POGLED-Ceprav so se imeli za novo oblast, SO ce so hoteli nekaj “zaplenit”, SO MORALI LASTNIKA NECESA OBTOZIT. NIKOLI, AMA BIKOLI NISO V IMENU IDEOLOGIJE ZADEVO KAR ZAPLENILI, KER PRAVNO NE VZDRZI VODE, SAJ SO TO BILI BANDITI BREZ PRAVNE PODLAGE. torej, vsak ki je izgubil imetje, je bil NECESA OBTOZEN. To je zelo vazno vedeti!iz tega jih potem lahko pravno drzimo.

   • ahnenpass

    Kako so pa tvoji “pravi” lastniki prišli do nakradenega kapitala in nepremičnin?

  • ahnenpass

   Saj jaz ves čas opozarjam na isto, suženj po definiciji ne more imeti osebne lastnine, ker on je osebna lastnina, Slovenci smo zgolj predmet, s katerim si je rasa nadljudi pri nas prislužila celo bogastvo.
   Ne pozabite vzeti tudi vsem ostalim sužnjem na planetu, ki so se drznili upreti svojim izrojenim gospdoarjem, saj ja ni nič njihovo, vse so ustvarili goniči sužnjev.

 • if

  Kjer in kadar odloča slovenski levičar, je beda blaginje in duha! Amen!

 • glas resnice

  sej bo ivan janša, osamosvojiteljski poscane, zrihtal odškodnine. baje gre vse preko snežić d.o.o. , po denar je pa treba v republiko srbsko. za tiste ta prve pa diana zapleše še en lap dance.

  • Norm Kinley

   Haha…. Kar tolazi se…. Placal bos ti, in ostali drzavljani. Edino pravilno. Naj vam poberejo se tisto, kar imate, drhal lopovska.

   • ahnenpass

    Saj to delajo že 25 let, odkar naše US pri nas uveljavlja fevdalno pravo, ki je v Evropi nazadnje veljajo pred 200 leti.

  • stajerc5

   No, no, ne tako grdo…Raje povej, ce se vedno pred slosarjevim spomenikom v Velenju fehtas!

  • soc

   Naj ti ponovim, kar sem ti zapisal na vsaj enega drugih številnih nickov. Bebce na vrvico, porečem kot vedno. Take res trofejne balkanske primerke lahko tudi na vertikalno. Najprej in čisto zares pa na drek listo, takoj. Tam se že močno drenjaš sam s seboj, ubogi bebček..

  • RATATA

   Lap top dens se reče butl!

  • šmentanamuha

   In kje si bil ti med samoosvajanjem Slovenije?

 • ahnenpass

  Sporočilo Ustavnega sodišča je jasno, veleizdaja se splača.

 • ahnenpass

  Ustavno sodišče nas je obsodilo na dosmrtno suženjstvo, odslej bomo morali delati samo še za tuje okupatorje.
  Menda zato,ker oni so bili ljudje, Slovenci smo pa oblika živali, ampak Ustavno sodišče o razlogih za svoj sklep ni odločalo posebej.

 • RATATA

  A je naš ddr. Klemen Jaklič tudi tako odločil ali je podal kakšno ločeno mnenje me interesira. To pa zato, ker navadni od ukradenega nismo imeli in nimamo nič, zato nimamo kaj vračat niti dajat odškodnino. Lahko dam polovico od nič, na roke!

  • ahnenpass

   Točno tako, naj vzamejo komunistom, oni so deložirali in rubili izdajalce in ubežnike.
   Čakaj, to vendar pomeni, da Ustavno sodišče zahteva odškodnine za sebe, kdo drug pa je to delal, če ne sodniki v prejšnjiem totalitarnem režimu, oni so pa njihovi potomci.

   • RATATA

    Pri njih ne gre tako, komiji so za geslo: “vsi za enega, eden za nobenega…”
    Kumunisti so eno. Tisto eno, ki vzame in nikdar ne vrne.
    Ob priložnosti se potuhne, se malo preimenuje in deluje naprej.
    Kaj so že rekli oni iz kp in zks preimenovani v sdp in nato v sd, da praznujejo 120 letnico.

    • ahnenpass

     Ni čudno, da fašistom še vedno marsikaj uspeva, s pomočjo sodelavcev in ovaduhov.

     • RATATA

      Zelo razpredena je ta mreža.
      Šolstvo
      Cerkev
      Policija
      Sodstvo
      Mediji
      Stranke

 • ahnenpass

  Zakaj Evropska sodišča redno razveljavljajo sodbe našega Ustavnega sodišča?
  Zgleda se nam je zaredila posebna sorta poštenjakarjev in pravičnežev, politične volje, da bi razgnali bando pa pri nas ni, vladajo sami taki, ki jim je to isto sodišče pomagalo do oblasti in kapitala. Taki sodniki so najboljši dokaz, da povojni poboji niso bili čisto brez veze.

  • RATATA

   Ja, zakaj razveljavlja esčp sodbe našega us… verjetno bo res držalo kar je rekel kršč.socialist, knojevec f.bučar, da je ustava RS ena posranija.

   • ahnenpass

    Ustava je Ustava, to so bučke, saj ne more pisati nič takega, ESČP sovraži fašiste, to je bistveno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!