V SDS ocenjujejo, da je najbolj primeren datum za volitve 10. junij

Jože Tanko (Foto: STA)

“Državni zbor mora do 10. junija sprejeti še nekaj temeljnih stvari, in sicer ustavni zakon za zaščito interesov slovenskih davkoplačevalcev ter poročila preiskovalnih komisij”, je dejal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, potem ko se je danes udeležil posvetovanj pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Pogovor je tekel o  postopkih, ki bodo sledili odstopu predsednika vlade Mira Cerarja.

Za sprejetje kvalitetnega ustavnega zakona je potrebno dovolj časa
“Naše stališče se, kljub temu, da je predsednik vlade odstopil, ni spremenilo. Mi še vedno zagovarjamo, da se volitve razpišejo 10. junija,” je po posvetu v izjavi za medije povedal vodja poslank in poslancev SDS. Po njegovih besedah za to obstaja več objektivnih okoliščin. Ob tem je izpostavil, da je treba na podlagi soglasja, ki je bilo doseženo na komisiji za nadzor javnih financ, sprejeti ustavni zakon v povezavi z NLB. “Za to so potrebni določeni roki in priprave, potrebujemo tudi dovolj časa, da se pripravi dovolj kvalitetno besedilo ustavnega zakona, s katerim se bo zaščitilo interese slovenskih davkoplačevalcev,” je povedal Tanko.

Ni primerno, da zaradi predčasnih volitev delo preiskovalnih komisij obtiči
“Prav tako se zaključuje delo preiskovalnih komisij, nekatere so že sprejele končno poročilo, dve imata ta postopek še v teku, in menimo, da ni primerno, da ta poročila obtičijo zgolj pri preiskovalnih komisijah in da niso obravnavana na plenarnih sejah,
” je nadalje glede datuma razpisa volitev za 10. junij utemeljil Tanko. “Kakšna bo dinamika sprejemanja poročil, je seveda odvisno tudi od dela preiskovalnih komisij, a gre za temeljne in ključne stvari, ki obremenjujejo slovensko politiko. Gre predvsem za dejanja, povezana s korupcijo, s pranjem denarja, za dejanja, ki so tako ali drugače povezana s kaznivimi dejanji in bančno luknjo, z nepotrebnimi ali predragimi investicijami, in o teh stvareh je prav, da se izrečemo v državnem zboru in tudi ta poročila potem pošljemo preiskovalnim organom, ki nadaljujejo s postopki,” je še povedal vodja poslanske skupine SDS.

Dejal je še, da bo v tem času najbrž odprto tudi kakšno vprašanje glede neizvajanja arbitražnega sporazuma. “Tu se postavljajo nekatere dileme o tem, kaj je smiselno, ali ustrezne postopke predlaga Evropski komisiji vlada ali državni zbor. S temi stvarmi ni mogoče kar tako pohiteti, mislim pa, da je mogoče vse izpeljati in da se da vse narediti do razpisa volitev, do 10. junija,” je ocenil Tanko.

Skrajševanje roka predstavlja problem
Izpostavil je tudi, da skrajševanje rokov na minimum predstavlja težave za določen del volilnega telesa, “predvsem gre za glasovanja po pošti in tujino.”  “Menimo, da v tem konkretnem času ni potrebe, da bi se stvari skrajševale in omejevale možnost odločanja tega dela volilnega telesa,” je dodal Tanko.

Na vprašanje, ali je 10. junij za razpis predčasnih volitev možen datum, če bi vsi postopki tekli normalno, je Tanko odvrnil, da 10. junij zagotovo je možen rok, “kar vam bo povedal vsak, ki se ukvarja s procedurami, lahko je krajši, lahko je tudi daljši, a 10. junij je gotovo datum, ko je mogoče izvesti tudi predčasne volitve.”

Na vprašanje o tem, ali je stranka pripravljena tudi za prispevanje podpisov pri iskanju mandatarja, da bi tudi na ta način prišli do 10. junija, pa je Tanko odvrnil, da so “te opcije odprte za vse poslanske skupine, tudi za našo”. “Torej to je ena izmed možnosti, da se doseže ta rok. Se je pa, kot nam je znano, gospod Veber že ponudil za mandatarja,” je še dejal Tanko in pri tem poudaril, da “nisem dejal, da bomo to orodje uporabili, možna pa je uporaba tega orodja, da se pripelje do tega datuma, ki je najbolj optimalen za izpeljavo predčasnih volitev.”

Datum referenduma v rokah Državne volilne komisije
Na vprašanje o tem, kdaj bo referendum o drugem tiru, pa je vodja poslank in poslancev SDS odvrnil, da je datum v rokah Državne volilne komisije. “Kako bodo oni na osnovi obvestila sodišča sestavili rokovnik, je v njihovi pristojnosti. Nam se zdi, da je najprimerneje, da se tako referendum kot volitve izvedejo sočasno,” je povzel Tanko in dodal, da imajo mnoge bogatejše države več vrst odločanja na isti, volilni dan, “in to bi lahko naredili tudi pri nas, ki nismo tako bogata država, kot druge države.”

Na vprašanje, če bi moral izpostaviti eno stvar v času Cerarjeve vlade, kaj bi izpostavil, pa je Tanko odvrnil: “Dejstvo, da je začel opravljati tekoče posle šele sedaj.”

A. G.

 • marker

  Dragi poslanec Tanko. Ne bo šlo, ker mora levica okostnjake hitro pomesti pod preprogo.

 • MEFISTO

  Vabim tovariša dr. Franca Trčka, modreca Levice in levice, da objavi številko svojega transakcijskega računa, na katero bomo lahko nakazovali prispevke, s katerimi si bo lahko nadomestil dotrajane kavbojke in si kupil novo polo srajco ter krščanski reklc, da mu ne bo treba več hoditi v državni zbor v brigadirski bluzi.

  • borko

   naj te obleka ne moti,jaz levih ne prenesem,vendar Trček pa včasih kar dobro zadane kaj se v SLO dogaja

   • MEFISTO

    Imam vso pravico, da me moti, kako oblečen hodi v državni zbor.

    Konec koncev mu dajem Blizu 4.000 Evrov neto plače, zato, da bi hodil na seje spodobno oblečen.

    Njegova oprava pa je zasmehovanje ugleda državnega zbora.

    • Korenjak

     Njegova oprava? Ne, on je v celoti zasmehovanje ugleda državnega zbora. Fstajniški huligan in nič drugega.

    • borko

     tud prav

   • Olga_10

    Lahko pove vse iz prve roke, saj je levičar!

    • stajerc5

     Olgica, iz leve roke, leve, ne iz prve….

  • Sredina

   Trček je eden izmed poslancev, ki svoje delo opravlja na najvišjem nivoju, na seje je pripravljen, pozna vsebino, razpravlja vsebinsko

   Nisem podpornik levice, ampak če bi imeli vsi poslanci takšno odgovornost do svojega dela, kot jo ima Trček, potem bi blo marsikaj drugače..

 • MEFISTO

  ZADNJA NOVICA!

  Zaradi neznanja in po klrivdi nerazsvetljenega predsednika državnega zbora Milana Brgleza Cerarju in njegovi vladi danes ni prenehal mandat, zato še vedno opravljata svoji funkciji s polnimi pooblastili.

  Predsedniku vlade in vladi namreč preneha mandat, ko se državni zbor seznani z odstopom premiera.

  Zdaj se pa postavlja vprašanje, kdaj se šteje, da se je državni zbor seznanil z odstopom premiera?

  Je to takrat, ko predsednik državnega zbora to objavi pred prazno dvorano državnega zbora, pred poljubnim številom prisotnih poslancev ali na sklepčni seji državnega zbora?

  Državni zbor sprejema deklarativne in konstitutivne sklepe.

  Sklep državnega zbora o tem, da se je seznanil o odstopu premiera s posledicami, ki so predvidene za tak primer, je deklarativni ali ugotovitveni sklep.

  Predsednik državnega zbora bi torej moral najprej ugotoviti sklepčnost seje državnega zbora in ga šele nato formalno seznaniti z odstopno izjavo.

  Sklepčna seja državnega zbora pa bi morala potem z večino glasov pristnih članov izjaviti (glasovati), da so seznanjeni z odstopom premiera.

  Brglez pa je to speljal po domače, po SMC-jevsko, niti slepčnosti seje državenga zbora ni ugotavljal, in povzročil, da premieru Ceraju in njegovi vladi še ni prenehal mandat.

  Predčasne volitve so se torej odmaknile do roka za redne volitve

  • Sredina

   Sklepčnost seje se ugotavlja s glasovanjem, predhodnega ugotavljanja sklepčnosti ni, če si tako pameten, potem v roke raje primi Poslovnik DZ

   In seznanitev ne pomeni da je potrebno o tem glasovati, kaj bodo poslanci zavrnili odstop al kaj!?, seznanitev pomeni, da se DZ seznani z novonastalimi okoliščinami, kar se naredi tako, da predsedujoči, na seji, na kateri se nikakor ne zahteva 100% prisotnost poslancev ves čas, prebere ugotovitveni sklep. Drugače povedano, seja velja za sklepčno, dokler se ne ugotovi nesklepčnost.

   Seznanitev z odstopom je bila opravljena v skladu z Ustavo in Poslovnikom DZ, tako kot že tudi leta 2013, s svojimi nebulozami in pravnim neznanjem pa boljše da si tiho ker samo iz sebe delaš bedaka..

   • MEFISTO

    Tako si butast in pokvarjen, da s teboj ne bom zapravljal časa za polemiko.

    • Sredina

     Najlažji odgovor, ko gobcaš bedarije in nimaš argumentov za bi odgovoril, ko ti nekdo pove kar je res…

     • stajerc5

      Kaj zaj, bos sredina al zogica, al zogica v sredini, al sredina v zogici, odloci se!!!!

     • MEFISTO

      Ali ĐĐStyle, krtača 2o, Tweety Bird, janez cepec, Valter BraniSlav, tetka z ozadja itd.!

     • stajerc5

      Pod katerim imenom je kaj prijavljeno(ono!) na Davcni???

     • MEFISTO

      Nima davčne osnove, ker cele dneve in noči zabija na na tem portalu, kjer nič ne zasluži, če ga ne plačuje udba.

      Ta dohodek pa ni nikjer evidentiran.

     • žogica

      Narobe razmišljaš, kot vedno !

 • stajerc5

  Slovenci plemeniti, rabim pomoc!
  Se je sinoci Cmerar jokal na Hanzikurbenhauzu ali sem samo moj hrkelj brisal iz ekrana???
  Hvaljen Jezus, da mi je babnca vse skrila, kar se da metat…..

  • Slovenka

   Imaš pametno ženo, Hanzija pa nisem mogla gledati.

 • žogica

  SDSovci, nikar se ne bojte volitev, bomo poskrbeli, da boste še naprej sedeli v senci in s svojimi neblozami smetili po naši lepi Sloveniji !

 • VERRZIFIKATOR

  Nak, nobenega čakanja na junij, še na maj ne!

  Milan Žarec

  NE ČAKAJ NA MAJ

  Ne čakaj, šef naš, res nikar na maj,
  ne čakaj, saj drugačni so ukazi,
  da novi ne zastarajo obrazi,
  da bumerang ne vrne se nazaj.

  Ne čakaj res nikar na maj, naš vodja,
  saj veš, da tega ne bi smel storiti,
  bi mogla sila teže te zdrobiti,
  bi ne rešila nova te orodja.

  Ne čakaj več na maj, samo pohiti,
  saj veš da sveži niso več obrazi,
  ko jih resnica kruta iznakazi,
  predobro veš, kaj moraš zdaj storiti.

  Ne čakaj majskega nikakor časa,
  zajahaj brž in konja šarca ženi
  in pri oviri ne postoj nobeni,
  naprej naj vneto te poganja masa.

  Ne čakaj, vodja naš, nikar na maj,
  da konj naš prej kje v jarku ne pristane,
  potem sistem naš zlepa več ne vstane,
  sistem, da čas vrti se zgolj nazaj.

 • Slovenka

  10. junij je pameten predlog, samo ali bo sprejet? Dvomim. Levici se mudi, da se umakne na varno še pred ujmo, ki bo sledila: NLB, hrvaški varčevalci, afere takšne in drugačne, Šarčeva votlost je že zdaj očitna, s časom bo postala še očitnejša, pritiski sindikatov bodo učinkovitejši v času rednih volitev itd. SDS ne bo uspela s predlogom.

 • xtc

  Mislim,da je hitenje pred rednim rokom nesmisel,naj se postori nujno potem pa reddne volitva in referendum.
  Nobene škode ni k večjemu koristi,če levaki par mesecev nimajo pooblastil.

  • žogica

   Absolutno, očitno še niste pripravljeni in 14 dni boste imeli več za pljuvanje in kozlanje !

   • stajerc5

    S kaksnim kondomom te je spet en dvakratzgani zafliko!? Pri zadnjemu sem mislil, da ti ni vec resitve…

    • žogica

     Narobe
     razmišljaš, kot vedno.

     • xtc

      Levaki ste kiks narave kot levonavojni-samo zavedate se ne.

     • žogica

      Ti si kiks nekoga, ki se nikoli nebi smel zgoditi.

     • xtc

      Levaki so šala narave kot levonavojni,v bistvu pa “dead end of evolution”.

   • xtc

    Levaki ste itaq samo za v grezno jamo to ve večina sveta.

    • žogica

     Ti se že utapljaš v svoji lastni greznici, še Janez te ne more rešiti.

     • xtc

      A zato vam pobirajo NLB ,ker tonete v lastnen d****?

 • Janez

  SDS se boli volitev haha.

  • stajerc5

   Tatutatitatu, samo malo se izdrzi, resilec je ze na poti…

  • stajerc5

   Dok boli se zivi…

 • Sredina

  Za MEFISTa, da bo nehal s svojimi nebulozami, do zdaj ju očitno še ni niti preletel

  http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=USTA1
  http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=POSL34

  • stajerc5

   Taksnega sranja ne odpiram, ampak vidim, da imas veselje z piss…

   • Sredina

    Si vse povedu o sebi in svojem odnosu do države in prava

    • stajerc5

     Piss, poop, scat, do volitev!

  • MEFISTO

   Ker si se potrudil in objavil link do slovenske ustave, ti priporočam, da si prebereš njen 86.člen.

   • Sredina

    DZ sklepa z glasovanji, v tem primeru DZ ni ničesar sklepal, ampak se samo seznanil, v tem je razlika, ki je očitno ne dojameš..

    • MEFISTO

     Kako se pa formalno ugotovi, da se je državni zbor na sklepčni seji seznanil z odstopom?

     Z deklarativnim oziroma ugotovitvenim sklepom, mar ne, ki ga poslanci sprejmjo z navadno večino izjav oziroma glasov.

     Sicer je to pokvarjenih levičarjev tržnica.

     Samo zate, ker si očitno vedoželjan, ti bom formuliral za ta primer primeren predlog sklep, o katerem se glasuje:

     “Državni zbor ugotovi, da se je seznanil z odstopom nepogrešljivega in nenadomestljivega premierja Mira Cerarja.”

     • Sredina

      Raje sam seb odgovor, zakaj bi moral DZ glasovat o tem, da je seznanjem z odstopom.

      Dolžnost poslancev je da sedijo na sejah, če jih ni je to njihov problem, nikakor pa to ne vpliva na legitimnost in legalnost seznanitve z odstopom predsednika vlade

     • MEFISTO

      Ti bi stvari urejal kar po domače, po partizansko na partijski način.

      Ne bo šlo!

   • Sredina

    3. odstavek 261. člena Poslovnika DZ
    “Šteje se, da je predsedniku vlade ali ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu.”

    Toliko o tvojih “ustavnopravnih” nebulozah

 • MEFISTO

  Pred celotno slovensko javnostjo sem dolžan izjaviti, da način kako Sredina, ki je le eden od množice nickov moža tisočerih nickov, tolmači ustavo, predstavlja njeno resno skrunitev z vsemi kazensko pravnimi posledicami, ki so predpisane za zločince take vrste.

 • Get Smart

  Spomni se, kaj so ti položili V ZIBKO.
  POLITIKA je SKRB, je delo za POLIS = POLITEJO = DRŽAVO.
  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  dela ZA SLOVENIJO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  poštenost,
  pravičnost,
  resnicoljubnost,
  prijateljstvo do ljudi,
  domoljubnost,
  rodoljubnost,
  svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih
  SLOVENCI podarili svetu..
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Kaj pa so položili k nogi MURGL JUGOKOMI garažnim novorojenćetom?
   Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM,

   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
   osvobodila.«

 • PIA PlA

  Če odstopi predsednik vlade, se razpusti parlament in prekinejo vse vladne aktivnosti. Predsednik republike pa naj poskrbi za volitve.

  Tako pa bodo oblastniki še štiri mesece brisali za seboj vse sledi in pokradli, kar se še pokrasti da. Če so bili nesposobni in bili so nesposobni, ne bodo v teh štirih mesecih naredili ničesar pametnega več. Veliko vprašanje je, ali bodo sploh delali. In če bodo, v čigavo korist. Mi pa naj ta klump plačujemo?

 • xtc

  Ma nobene brzine z volitvami naj se stvari rešijo izkristalizirajo in postavijo v realno sliko,par mescev brez opravilne sposobniosti levakov-samo ++++++++++++++++++
  Ni škode.

 • samotoje

  Poslance zapreti v parlament, dokler ne bodo sprejeli ustavnega zakona, ki bo preprečil nadaljnje hrvaško ropanje NLB. Gre za to, da so sodbe hrvaških sodišč v nasprotju s slovenskim pravnim redom in ustavo in to je treba preprečiti. Potem pa volitve. Vse jasno.

 • Jovo Jamnica

  Vodilni tepci stranke SDS so pozabili, da so se pred več kot letom dni hvalili…

  V SDS smo pripravljeni tako na redne kot predčasne volitve
  sobota, 14. 01. 2017

  …Na novinarsko vprašanje o evidentiranju kandidatov za volitve v državni zbor pa je predsednik Sveta SDS dejal, da smo v SDS pripravljeni tako na redne kot na predčasne volitve, če bo do njih prišlo. »Evidentiranih je večje število kandidatov, ki pa so še vedno v postopku izbire,« je sklenil Cukjati.
  ———-
  Vir: Novica strokovnega sveta SDS

 • Jovo Jamnica

  Povsem drugače je bilo leta 2011, ko je Janša “upal” in tudi javno obljubil, da bode bojda naznanil pristojnim in s tem privil vse nepridiprave, ki so si drznili podpisat pod sporne bančne kredite… LOL
  —————-

  SDS je za predčasne volitve
  Istra 09. 05. 2011, 16.35

  Rešitev politične krize je oblikovanje nove večine v državnem zboru na podlagi volje volivcev, pravi prvak SDS Janez Janša. Postopke za razpis predčasnih volitev ob podpori obeh največjih strank bi bilo možno izpeljati v nekaj tednih, dodaja.
  IZOLA> Kot je ob obisku SDS v Južnoprimorski regiji v Izoli pojasnil Janez Janša, je pot do predčasnih volitev odstop vlade ali izglasovana nezaupnica. Nato pa razpis predčasnih volitev. Čeprav je to na prvi pogled zapleteno, pa je proceduro možno izpeljati v nekaj tednih. To pomeni, da bi bile lahko volitve že jeseni.
  Pogoj za to je večina v parlamentu, ki jo lahko zagotovita že največja koalicijska in največja opozicijska stranka. “Če bi bila SD za, lahko takšno rešitev izglasujemo kadar koli,” še pravi Janša.
  Ob tem prvak SDS ocenjuje, da bi bile predčasne volitve s političnega vidika “največja politična usluga” sedanji vladi, posebej pa ključnim vladnim strankam, saj “bi breme reševanja tega, kar so zapravili in zavozili, preložili na drugega, čez eno leto pa tega glasno kritizirali”.
  Po drugi strani pa bi bile volitve z vidika države “ključni protikrizni ukrep”. Vsak mesec te vlade Slovenijo namreč stane približno 200 milijonov evrov novih zadolžitev, je ocenil predsednik največje opozicijske stranke.
  Če se trenutna agonija s predčasnimi volitvami konča še letos, bi sposobna vlada z jasno in trdno večino v državnem zboru voz potegnila nazaj v prave tirnice v dveh letih, meni Janša. Če pa bo agonija trajala do konca tega mandata, se bo ta čas podaljšal najmanj za cel naslednji mandat. Tega pa po njegovem mnenju ne bo zdržala nobena vlada.

  ————–
  Vir: Primorske novice

  • Mojca pokraculja

   In ! Kaj bi rad povedal ?

  • Vera

   Janša bi s svojo ekipo vse uredil, če mu ne bi metali polen pod noge, ter silni vztrajniki v Mariboru , nato v Ljubljani so nalogom “tov.Kučana ” vrgli njegovo vlado , prej preden je lahko začel kaj delati . Cerar v treh letih in pol ni naredil nič dobrega, od Janše pa zahtevaš, da je prvi mesec vse pošlihtano . Malo morgen . Sicer je pa bolje , da te ob takih napadih in neumnem pisanju blokiramo !

 • Mojca pokraculja

  Porkaduš, ali jih še ne bo izučilo, da nobene zadeve, ki jo predlagajo, oligarhija ne bo sprejela. Iz kljubovanja. Zakaj ne predlagajo 10. avgust, v enem mahu jim povedo vse.

 • Forex

  Koliko časa smo bili brez vlade v bratuskovi vladi. Sds lahko meni in predlaga,volilna komisija,pa določi datum,po predlogi predsednika države. Kbo kot bo,teden gor ali dol nima veze in je popolnoma nepomembno,da je jasno.

 • Forex

  Za info pa sds je na volitve pripravljen z programi za vsa področja. Drugi pač ne. A naj bo demokratično in fer in jim dajejo teden dni več za pripravo programov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!