V SDS podpirajo minimalno plačo – V uspešnih podjetjih imajo ustrezno nagrajene delavce, ne glede na zakonsko določbo

Foto: STA

V SDS menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. V odzivu na predlog ministrice za delo Anje Kopač Mrak o zvišanju minimalne plače za 4,7 odstotka so se sicer zavzeli za višino minimalne plače, ki bi stimulirala delo in zagotavljala dostojno preživetje ljudi.

Višino minimalne plače je treba postaviti v širši kontekst, to je celoten plačni sistem,” so izpostavili v največji opozicijski stranki. Ob tem so poudarili, da mora obstajati razlika med socialnimi prejemki in minimalno plačo.

Višina minimalne plače mora biti določena v dogovoru s sindikati in delodajalci, in sicer glede na uspešnost in produktivnost ter določena na način, da se razbremeni tudi delodajalce, da ob povišanju minimalne plače zaradi povečanja stroškov dela delavcev ne bi odpuščali,” so prepričani v SDS.

Vsako dobro podjetje ima zadovoljne zaposlene
Menijo, da ne bi bilo dobro, da bi država z avtoritarnim posegom določila minimalno plačo, ki bi presegala zmožnosti podjetij. So pa opozorili, da “žal še vedno obstajajo podjetja, ki svoje dobičke kujejo na račun nizkih plač zaposlenih“. Menijo, da je prav, da institut minimalne plače obstaja in da ga država nadzira, poroča STA. V SDS so še dodali, da v odgovornih podjetjih, kjer se zavedajo, da je njihova uspešnost v veliki meri odvisna od zadovoljstva zaposlenih, sami, ne glede na minimalno določeno plačo, ustrezno plačujejo in nagrajujejo svoje delavce.

Ministrica Kopač Mrakova je v ponedeljek predlagala zvišanje minimalne plače za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto, o njenem predlogu pa bo Ekonomsko-socialni svet (ESS) razpravljal v petek.

C. Š.

 • soc

  Ali se bodo spet vse stranke drenjale na levih okopih socialne države? Da jih bodo ja volili bebci in lenuhi, kajti tudi oni imajo volilno pravico?

  Žalosten sem, da lani ni uspela ustanovitev normalne liberalne (libertarne) stranke. Tako pa se še naprej množično valjamo po Marxovi izrojeni verziji Bismarckove države. Do norega univerzalnega temeljnega dohodka in vračanja na drevesa je le še nekaj (majhnih) korakov.

  • RATATA

   Bebcev in lenuhov je največ.
   Tisti, ki ni bebec in morda celo niti ni len za delat, je len premišljevalec in se mu ne zdi vredno o tem razmišljat.
   Takšen, ki zna prikazati učinek in vsa vzročno posledična dejstva nima v medijih nikakršnih možnosti to prikazati.
   Storili bodo neumnost. O tem sem prepričan, saj nihce od odločevalcev nima pojma o delovanju gospodarstva in vplivih nanj.

   • Ana Job

    Komunisti niso nikdar imeli pojma o delovanju gospodarstva, malo gospodarstvo po mnenju pankrta Kordiša, celo predstavlja rakavo tvorbo za državo.

    • traktor

     Težko državi, v kateri imajo stranke, kot je Kordiševa v parlamentu. Tudi takšne, kot je SD ali pa SMC v normalnih državah ne morejo čez 5%. Bedaki blebetajo o neki rasti. Mi v privatni sferi je ne vidimo. Edini, ki imajo denar so javni sektor in državne firme in v glavnem ravno te jadrajo na krilih izvoza in poganjajo rast( Krka,Petrol, Gorenje). Seveda še par posvečenih blizu levega vrha, preko katerih perejo denar in se okoriščajo prek državnih poslov. Ostali samo životarimo. Kriza, ki prihaja, nas bo popolnoma uničila. Dobro je samo to, da bodo pocrkali tudi oni z nami.

     • Ana Job

      In še kako zelo prav imaš. Nas, ki delamo v privatnem sektorju in podpiramo lenuhe v državni upravi, je življenje in trd boj za preživetje izoblikoval v močnejše od njih, tako, da razmišljam drugače. Oni – slabiči bodo pocrkali, mi pa bodo surviverji, ker smo že zdaj vajeni trdih razmer. Lep pozdrav! ;-)

     • traktor

      Eh, je rekel en kolega,da bi se ti besede pozlatile.

 • toxico

  a jaz pa vam 10€ nakazujem da vas ni sram da to ne podpirate

  • MEFISTO

   S tem drobižem se hvališ.

   Jaz jim bom doniral tri milijone, ko jih bom zadel na Eurojackpotu.

   NOVI24TV pa dva milijona, toda potem ne bo mogel več vsakdo pod množico nickov komentirati na tem portalu.

   • Coeus

    Bos lahko samo se ti… pod vsemi svojimi nicki in bos mislil, kako je cela Slo za Janso :D

    No ja, nisi zastonj bebo :D

    • xtc

     Mladi Liberalec?

     • MEFISTO

      Še celo množio takih hecnih nickov ima!

 • Hun

  pr ns je uspesno podjetje JU in DU…uspeh zaposlenih je pa spansko selo

 • janez cepec

  Ljubljen’ga vodjo na minimalca, za tok kukr je prisotn in kukr deva, je še to preveč.

  • MEFISTO

   Če en bi bil cepec, ne bi bil janez cepec!

  • traktor

   Pa tebe na pleča tvojih potomcev, ne mojih.

 • Stajerka

  baje, da krize NI več……DDV je ostal na predkrizni ravni, torej je NUJNO potrebno dvigniti minimalno plačo……ampak NE na račun delodajalcev, temveč je potrebno ZNIŽAT OBREMENITVE PLAČ…..VSEH…..ker če ne bo vseh, potem se ponovno ruši razmerje med plačami in nova štala je tukaj…..enak ukrep je pred 2 letom sprejela Austrija – dvignili plače za višjo potrošnjo in istočasno poskrbeli, da na ta račun dodatno NE obremenijo gospodarstva……
  kar se tiče socialnih transferjev, pokojnin, invalidnin, štipendij…..dajte enkrat za vselej pričet dvigovat te transferje v absolutnih zneskih – ceneje, pravičneje in enakomerna razporeditev……ne pa, da bogatite bogate, revežem pa mečete drobtinice……..

 • Ryuk

  Vlada je z začetkom leta dvignila minimalno osnovo za prispevke iz 824,02 na 855,72 evrov. To je v znižalo neto plačo predvsem tistim, ki imajo minimalno plačo. Če so prej plačali 182,11 evrov prispevkov, bodo po novem 189,11 evrov. Njihova neto plača se je znižala za 7 evrov. Tu vidimo, kako vlada zares skrbi za nižje plačane. Višjo minimalno plačo bodo pa na delodajalce obesili.

  • MEFISTO

   Važno je, koliko so jim obljubili, , ne koliko bodo dobili.

 • Vera

  Z 700 evri neto plače ne preživi ena oseba , kaj šele družine z otroki ! Vodilni si naj probajo vsaj en mesec, pa, da vidimo .

 • herman

  Še en dokaz, da je besedičenje veljakov SDS o tem, da se stranka bori za malega človeka, le prazno govorjenje in zavajanje volilcev.

  • MEFISTO

   In ti eden od nickov moža tisočerih nickov nam edini odkrivaš pravo resnico!

 • Antonius

  3/4-tine mandata so Cerarjevi nabijali davke, zdaj, ko se bližajo volitve, pa se delavcem prilizujejo z zahtevo po zvišanju njihovih plač. Cerarjeve ne zanima od kje bo vzel z davki preobremenjen privatnik, delodajalec, zanima jih samo s čim bodo delavce prepričali, da so cel svoj mandat mislili na delavce.
  Ljudje božji, država iz leta v leto njihovega vladanja živi na kredit, Cerarjevi so pa povečevali zaposlovanje v preobsežni javni uprav, pa še plače so jim prezadolženi povečali.
  Politikantski kretenizem razsaja po Sloveniji, ljudje ga pa na volitvah podpirajo in volijo.
  Ne zanima jih, kdo bo vse skupaj plačal. Pomembno jim je, da volivce, kot že tolikokrat do sedaj, po volitvah še enkrat pustijo žejne v puščavi.
  Če bi bila Slovenija v penisu bi imela vsaj kakšno prihodnost, ker je pa v danki pa nima nobene.

 • xtc

  Težava je ,da je veliko “uspešnih” izvoznih podjetji na minimalcu.

 • RATATA

  Drugač je pa nekaj tudi res:
  prvi stavek prispevka je v popolnem nasprotju s prvim delom naslova.
  C.Š., a se ti ne zdi, da bi bilo mnogo boljše, ko bi s prispevkom še malo počakal?
  Saj nihče ne pričakuje na tem mestu ne vem kakšnih strategij in znanstveno podprtih tolmačenj in na stitinko natančih preračunov.

 • macon

  Banda naj zniža obdavčitve dela pa bomo imeli vsi višje plače, namesto tega nas še bolj tlačijo v uravnilovko in slabšajo konkurenčnost podjetij.

 • Anton

  ….ni kaj čestitat je treba Dušanu in njegovim kolegom iz sindikatov, da so se tako iskreno in trdoglavo borili za pravice delavcev in minimalno plačo, kot jo poznamo.

  Hvala sindikalisti

  izdajalci press

 • Osti jarej

  ..super…naj jo še prejemajo….pa ostali posranci tudi

 • Osti jarej

  …za nov vozni park je cmerarja je denar…za plače direktorjev v državnih firmah in zavodih je denar……za poslanske privilegije je denar….za glavonjo in njeno dvakrat večjo plačo je denar….za plače curaklje v naslabi banki je denar…za vse pizdarije je denar….za rajo,ki vse to napaja,ga pa ni

  • traktor

   Saj ga ne more biti za rajo. Ravno raji poberejo, da imajo vse to, kar si naštel zgoraj.

 • traktor

  SDS bi moral stati za privatnim gospodarstvom. To je kar precejšnja volilna baza, ki nima podpore prav nikjer. Malo se tudi tu piše o napovedani neupravičeni stavki javnosektorašev. Resna desna stranka bi morala podpirati realno gospodarstvo in njihove zahteve. In takoj, ko v javnem začnejo voluhariti in sanjati o višjih plačah in dodatnih privilegijih, organizirati proteste na kontra strani. Tega v zbornicah in ostalih združenjih ne bodo naredili, vodilni imajo zaradi tega preveč koristi. Za nedelo in SQ so namreč nagrajeni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!