V SDS predlagajo znižanje obremenitev dohodkov od dela za slovenskega kmeta

Foto: iStock

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na današnji novinarski konferenci predstavil predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka in spremembe zakona o dohodnini za znižanje obremenitev dohodkov od dela in dvig praga za kmečka gospodinjstva. Obe spremembi zakonodaje je poslanska skupina SDS vložila v parlamentarni postopek v petek.

Poslanec Tomaž Lisec je uvodoma opisal stanje na področju kmetijstva in dejal, da se zadeve na področju kmetijstva naglo spreminjajo, predvsem na slabše, razmere pa so slovenskega kmeta pripeljale do točke, ko razmišlja, ali se mu še splača ostati na svoji kmetiji. Med najbolj negativnimi za slovenskega kmeta je naštel davčne blagajne, prevoznice, pa tudi nesprejemanje ukrepov za blažitev posledic žledoloma. Po besedah poslanca je zaskrbljujoča tudi evropska kmetijska politika, glede na naraščajoče trende, ko se povečujejo sredstva za migrantsko politiko, na drugi strani pa se pojavljajo ideje za zmanjševanje subvencij na področju kmetijstva.

“Če pogledamo poročilo o stanju kmetijstva za leto 2016, potem vidimo, da se je od leta 2000 do 2016 število kmetijskih gospodarstev zmanjšalo za petino, število ljudi, ki delajo na kmetijah, pa za četrtino. Če vemo, da se je skoraj desetkrat povečalo število birokratskih ovir v obliki zakonov, uredb in pravilnikov in da so vedno nove davčne obremenitve slovenskega kmeta, potem vemo, zakaj tako slabi učinki Židanove zakonodaje na slovensko kmetijstvo,” je dejal Lisec. Nato je povedal, da smo danes soočeni s stanjem nizkih cen kmetijskih pridelkov in proizvodov in s tem, da neto dodana vrednost pada, prav tako pa tudi proračunska sredstva za kmete. “Vse to kaže, da ne znamo pravilno udejanjiti tega, da bi slovenski kmet lahko delal, za kar je poklican, torej predvsem obdeloval slovensko zemljo,” je povedal poslanec SDS in dodal, da so jih vsi navedeni razlogi vodili v to, da so v SDS pripravili oba omenjena predloga sprememb zakonov.

V SDS so prvi pripravljeni prisluhniti slovenskemu kmetu
O predlogu novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka je poslanec najprej spomnil, da je vlada junija 2016 sprejela novelo zakona, s katero se je zvišala pavšalna ocena, torej katastrski dohodek. “S tem zakonom je v prehodnih določbah določeno, da se v 2017 poveča katastrski dohodek na 40 %, v 2018 55 %, v 2019 75 %, v letu 2020 pa naj bi bil ta katastrski dohodek zaračunan 100 %.  Že sedaj vidimo, da imajo že ob tem prehodnem obdobju slovenski kmetje ogromno problemov z izvajanjem tega ukrepa. Prav zato smo se odločili, da 40 % katastrskega dohodka, ki je po mnenju sedanje koalicije prehodno obdobje, ostane trajni poseg v ugotavljanje katastrskega dohodka,” je dejal Lisec. “To je eden prvih in ključnih momentov, kjer je treba slovenskemu kmetu prisluhniti in mu dati neko stabilno davčno okolje, da bi lahko preračunal, kaj in kako mu je potrebno delati, da bo sploh lahko obstal, in seveda, kakšne so njegove možnosti, da od dela preživi ali pa proizvode ponudi slovenskim prebivalcem,” je poudaril poslanec SDS.

Poslanec SDS Tomaž Lisec.

Drugi zakon, ki temu sledi, pa je novela zakona o dohodnini, kjer so v SDS vložili kar nekaj rešitev, za področje kmetijstva pa so dvignili prag, od katerega se šteje gospodinjstvo kot kmečko gospodinjstvo in je ob tem zavezanec za plačilo dohodnine iz naslova katastrskega dohodka. Prag dvigujejo z 200 evrov na 500 evrov, število zavezancev, ki bodo prijavljali dohodke iz naslova osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, pa se bo skrčilo le na zavezance, ki dosegajo iz tega vira pomembnejši dohodek. Po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca omenjena sprememba zaradi bistvenega zmanjšanja števila zavezancev za te dohodke pomeni bistveno racionalizacijo sistema, tako za zavezance kot za davčni organ.

Nenazadnje je poslanec še dejal, da se vlada Mira Cerarja hvali z visoko gospodarsko rastjo, od katere pa nimajo tisti, ki jo ustvarjajo, to je gospodarstveniki, obrtniki in kmetje, nič. “Ta vlada vse tiste, ki so glavni generator višje gospodarske rasti, birokratsko še bolj ovira in davčno še bolj zateguje. Mi pa menimo, da naj spodbujevalci ugodnega gospodarskega stanja delajo in ustvarjajo še naprej. Slovenskemu kmetu je treba pustiti, da dela in ustvarja, in ne smemo dopustiti, da zaradi davčnih zank in birokratskih ovir opušča svoje delovanje,” je zaključil poslanec SDS Tomaž Lisec.

C. Š.

 • župnik cefizelj

  populistični s(d)s ovski škilibuli speet pamet soli. podpiral bi najmanj produktivno sodrgo slovenske družbe-slovenski kmetavz. po njegovi zaslugi smo s samooskrbo padli na predzadnje mesto v EU. samo subvencije bi pobiral pa z zemljo preprodajal. ob vsaki priliki goljufa in krade, drago zračunava, važno je da pa ima nov traktor. debilnost brez primere.

  • Bozz

   Od koga pa ti hrano dobiš, da s polno ritjo takšne ven mečeš? Veš kako pravi rek: ne grizi roke (kmeta), ki te hrani.

   Ko bodo kmetje uničeni, te politiki in tvoja politična opcija ne bodo mogli nahraniti. Kar Venezuelo poglej.

   Sicer pa je politika in sistem tak, da je stanje samooskrbe takšno kot je. To ni krivda kmetov. Goljufajo in kradejo pa vsi ljudje (splošno govorjeno) ne samo kmetje. Tudi ti verjetno.

  • Bozz

   Če hočeš, da boš ti imel kaj na mizi mora kmet imeti nov traktor, da ti to omogoči. Veš kako je en kmet napisal na MMC. Vsak od vas, ki jamra in nerga proti njim naj se zglasi na njegovi kmetiji in bo delal en mesec od jutra do večera, da izkusi kakšno je kmečko življenje, potem se pa naj naprej oglaša. Vi v mestih delate do 2. popoldne, potem pridete domov in se zleknete na kavč in lahko lenarite cel dan, hodite po nakupih v šoping centre in kofetkate, za dopust pa greste na morje. Marsikateri kmet pa dela od jutra do večera, zato da imaš ti za jesti in si ne more privoščiti, da gre na morje. Znižujejo jim ceno za odkup mleka, itd. V Ameriki so zračunali za njihove kmete, da njihov kmet dobi samo 7% od prodanega proizvoda (hrane), ostalih 93% poberejo posredniki, trgovci. In pri nas v Evropi in Sloveniji ni kaj drugače. Raje usmeri tvojo jezo k trgovcem, ne pa k kmetom in ne biti zavisten kmetom za nov traktor, ker če je priden in produktiven, si ga tudi zasluži. Sicer pa imam kmete v okolici in nimajo vsi novih traktorjev, oz. imajo poleg novega traktorja marsikateri izmed njih zgarane več desetletij stare traktorje.

   • župnik cefizelj

    če kaj kmetavzu ni všeč naj pa zeljo proda in gre delat v tovarno. vedno ima možnost izbire. slovenski kmet je pa len in neizobražen. imamo največ neobdelanih kmetijskih površin na prebivalca v evropi. kmetavzu je pa bistvo nov traktor, k maši pa gnojnico posipat po polju pa po cesti blat nanašat. seveda so tudi svetle izjeme. imam kolega, ki je mlad kmet in je prevzel družinsko kmetijo. ker je bil njegov oče idiot in je z oporoko odlašal do konca se zdaj grebejo za dediščino in onemogočajo kolegu, da modernizira kmetijo. in to ne mislim z novim traktorjem ampak s primernimi poljščinami, ki odgovarjajo kemijski sestavi zemlje z namenom povečati hektarski donos.

 • Asterix in Obelix

  Več migrantov pomeni več brezposelnih, več brezposelnih pomeni več davkov in nižje plače za delavce. Večji davki pomenijo slabšo gospodarsko konkurenčnost. Slabša konkurenčnost pomeni selitev delovnih mest v Indijo in na Kitajsko. Indijci in Kitajci ne sprejemajo migrantov.

 • Bozz

  “Poslanec Tomaž Lisec je uvodoma opisal stanje na področju kmetijstva in dejal, da se zadeve na področju kmetijstva naglo spreminjajo, predvsem na slabše, razmere pa so slovenskega kmeta pripeljale do točke, ko razmišlja, ali se mu še splača ostati na svoji kmetiji.”

  Spet bom omenil stari Rim. Da, prav tako se je zgodilo tudi v starem Rimu. Mali kmetje, ki so bili del takratnega srednjega sloja, so bili v zatonu Rimskega cesarstva uničeni in izrinjeni s strani večjih plantažnih bogatašev, ki so jih izrinili s suženjsko delovno silo in pokupili zemljo malih kmetov. Ti kmetje so potem zapustili svojo zemljo, ki so jo tudi zaradi večjih davkov morali prodati, saj se je zaradi previsokih davkov ni splačalo več obdelovati. Odšli so v mesta, kjer služb seveda ni bilo in so životarili in bili odvisni od takratne sociale (zastonj kruh vsak dan za 100.000 brezposelnih lačnih ust) in dali so jim še iger, poleg kruha. Povečal se je kriminal, itd.

  No sedaj pa poglejmo kaj se dogaja danes v Sloveniji in vseh državah EU po Evropski direktivi. Načrtno uničujejo male kmete s smešno nizkimi cenami za odkup mleka, itd., ker jim je cilj ustvariti velike industrializirane megalomanske kmetije oz. hale, v katerih so že in bodo na tisoče glav živine naenkrat in tako bodo s svojo megalomansko proizvodnjo mleka izrinili malega kmeta, ki ima recimo v svoji štali 30 glav živine. V moji vasi so kmetje nekoč živeli solidno in samovzdržno, ker so bile cene odkupa mleka solidne, sedaj pa je že tako slabo, da se poleg kmetije in dela na kmetiji, ki ga že tako imajo čez glavo, morajo zaposliti še v proizvodnji, da lahko preživijo kmetijo in pokrijejo stroške, ki jih imajo. In na dolgi rok bo vedno slabše, ker EU centralizira proizvodnjo hrane. Tako uničujejo kmete po vsej EU. Če uničijo kmete v vseh državah in centralizirajo proizvodnjo hrane (in nam vsilijo GSO semena), kaj to pomeni? To pomeni, da bomo popolnoma odvisni od njih. Gre se za nadzor in popolno kontrolo nad ljudmi.

  Torej dogaja se podobno oz. čisto isto kot v starem Rimskem imperiju. Če recimo takratne sužnje, ki so izrinili kmete in delavce, zamenjamo z današnjimi ilegalnimi imigranti, ki jih marsikje že izkoriščajo kot suženjsko silo, je situacija čisto identična.

  Zgodovina se ponavlja.

 • dr Janez Sveti

  Družinska podjetja in družinske, srednje velike kmetije so nosilci napredka in stabilnosti gospodarstva ter blaginje. Delavec je revež, ki je odvisen od dobre volje delodajalca in politike.
  DR Janez Sveti genij

  • FORT WORTH

   Delavci imajo moznost stavke.
   Pa je ne izkoristijo, ker so kratkovidni in imajo voditelja Semolica, ki stavka samo, ko je Jansa na oblasti.
   Nemci in francozi bi nam morali biti za zgled.
   Potem bi, tudi v Sloveniji, kaj dosegli.
   Sindikalist, ki je komunist je nicvredna partijska pijavka.
   Prav to pa je Semolic.

   • RATATA

    Skrbno izbrani vodje sindikatov so najpomembnejši za to, da delavec ne stavka.

  • traktor

   Prvi stavek ne drži.Vsaj ne pri nas.Nosilec napredka, stabilnosti in blaginje je pri nas seveda JS in pa državna podjetja. Velika večina ostalih pa so reveži, brez napredka,brez blaginje in neke stabilnosti,ker morajo shajati z revščino,ki jim ostane,ko jih prvi olupijo do kosti.

 • Miha

  Naj bo znižanje obremenitev dohodkov iz dela za vse državljane.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!