V SDS so za višje plače delavcev, a ne na račun obremenjevanja gospodarstva, temveč na račun znižanja davčnih obremenitev

Marko Pogačnik (foto: STA).

Z uveljavitvijo spremembe zakona o dohodnini po predlogu SDS bi delavec s povprečno plačo na leto zaslužil približno 400 evrov več. Vladajoča koalicija je njihov predlog zavrnila.

Poslanke in poslanci zadnji dan januarske seje na predlog poslanske skupine SDS razpravljajo o noveli zakona o dohodnini, s katero največja opozicijska stranka predlaga znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih in zvišanje splošne dohodninske olajšave. Mag. Marko Pogačnik je v državnem zboru povedal, da so se v SDS odločili za vložitev predloga zakona o spremembah zakona o dohodnini iz več razlogov: “Obremenitev dela z davki in prispevki v Sloveniji je ena najvišjih v državah Evropske unije in celo na svetu. To velja zlasti za delovna mesta višje in visoko usposobljenega kadra, ki ima plače, ki so povprečno oziroma nekoliko višje od povprečja. Zaradi tako visoke obremenitve dela z davki in prispevki je slovensko gospodarstvo manj konkurenčno in produktivno, saj ne more nameniti dovolj denarja za raziskave in razvoj, ki so temelj gospodarske rasti in blaginje vsake države. Visoka obremenitev dela pa, seveda, vpliva tudi na višjo brezposelnost.”
“Študije organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj OECD dokazujejo, da je visoka obremenitev dohodkov iz dela problematična vsaj iz dveh vidikov, in sicer je prvi pritisk na stroške dela in slabšanje mednarodne konkurenčnosti podjetij in s tem države, drugi pa je lahko tudi tveganje za naraščanje sive ekonomije.”
 

Šokantni odstotki
Opozoril je tudi, da v Sloveniji država delavcu, ki uveljavlja zgolj splošno olajšavo v obliki prispevkov in davkov, “pri minimalni plači vzame okoli 60 odstotkov njegove neto plače, pri povprečni plači pa je ta odstotek okoli 80 odstotkov, pri dvakratniku povprečne plače pa država delavcu vzame kar njegovo celotno neto plačo. Pri plačah, višjih od dvakratnika povprečne plače, ta odstotek narašča še bolj progresivno.”

Vsakemu delavcu 400 evrov več
“Glavni cilj predlaganega zakona je znižanje davčne obremenitve dohodkov iz dela oziroma davčnega primeža v Sloveniji. To se lahko doseže z znižanjem stopenj v vseh dohodninskih razredih in zvišanjem splošne dohodninske olajšave. Z davčno razbremenitvijo dohodkov iz dela se bodo zvišale tudi neto plače delavcev, hkrati se bo povečala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, zmanjšala se bosta brezposelnost in tudi obseg sive ekonomije,” je prepričan Pogačnik. Poglavitni rešitvi predlaganega zakona pa sta znižanje stopenj v vseh dohodninskih razredih za 2 odstotni točki in zvišanje splošne dohodninske olajšave na 3.500 evrov. “Zvišanje splošne olajšave s sedanjih 3.302 evra na 3.500 evrov za delavca s povprečno plačo pomeni zvišanje mesečne neto plače za 14 evrov. Znižanje za 2 odstotni točki v vseh splošnih dohodninskih olajšavah pa pomeni še dodatno povišanje mesečne plače za 19 evrov. Z uveljavitvijo spremembe zakona o dohodnini po predlogu SDS bi delavec s povprečno plačo na leto zaslužil približno 400 evrov več,” je razložil, kaj predlagani zakon pomeni v praksi.

V največji opozicijski stranki so še prepričani, da se mora gospodarska rast poznati tudi v žepih in denarnicah državljank in državljanov Republike Slovenije. Za konec je Pogačnik še apeliral na poslance, naj podprejo predlagano spremembo zakona o dohodnini in s tem omogočijo delavcem in delavkam v Sloveniji višje plače, vendar ne na račun dodatnega obremenjevanja gospodarstva, temveč na račun znižanja davčnih obremenitev.

M. S.

 • baubau

  dobro in izvedljivo

  • šmentanamuha

   To je bistveno. Niso to neke obljube v oblakih. Le zakaj vlada ne podpira tega predloga? Hm.

 • totex39

  To je vse izvedljivo, samo država je preveč požrešna, to že sedaj dokazujejo razne stavke in to taki, ki imajo že dovolj in hočejo vedno več. Ukiniti stavke za JS. V času socializma se v JS -ju ni smelo stavkati.

 • Hun

  no take clanke rabmo..da se pise o pravem vzroku…da so pri nas place OK..samo prispevki in davki so oderuski, ki obremenjujejo dejansko placo…!

 • macon

  Slovenska družba je družba uravnilovke in egalitarizma, večini kar paše, da ima visok strokovni kader čim manj oziroma kak dva do trikratnik minimalca. Tisti na minimalcu potem dobijo socialne ugodnosti in se razlika še zniža. Hkrati se klečeplazni levi Slovenclji ponižno sklonijo pred udbomafijsko elito, ti lahko kradejo milijone in so Slovenclji ponosni, da imamo “uspešne” in “pomembne” ljudi.

  Mali podjetnik pa se lahko jebe in crkne, nebodigatreba in “kapitalist”.

  • traktor

   Tako je to pri narodu hlapcev. Dokler 95.% ustreza, da živijo v vati, brez odgovornosti in za to, da nimajo nič, krivijo vse drugo, razen sebe ne bo preboja.

 • zoro

  pa kdo bo verjel, če so pa vsi z opranim mozgom , nerazgledani, poslušajo jugo muziko, kako naj tak človek razmišlja kot pripadnik slovenskega naroda, če ima oprane možgane raje trpi in je hlapec kot da bi vrjel sds in na novo zaživel!

 • zoro

  ta narod je potrebno napizditi, ga večkrat žejnega čez potok peljati, ga redno nalagati in oropati, ter mu zrele hruške samo od daleč kazati in mu nove obraze servirati , no takrat ti bo pa verjel!

 • Kučko pod pručko

  Rdeče molzne krave se bodo kmalu presušile

  Če ne znaš zaslužiti z delom, pa ravbaš ljudi in podjetja s stalnim višanjem davkov. Pri tem so Cmero, Kahla in Židan svetovni prvaki, saj so pri nas davki nad vsem razumnimi mejami.

  Toda če stvar pogledamo malo bolj podrobno, Cmerota in njegovega murgelskega strica kar razumem. Rada bi vladala, pa kmalu ne bosta imela s čim. Kot piše danes v Delu, se nam z Ljubljansko banko ne piše nič dobrega, ker jo bomo po direktivah iz Bruslja očitno morali prodato prej, kot si v centru odbo-mafije želijo. In če Kučan ne bo imel svojega bankomata, pa da bi še davke znižali, bi bilo s tardečimi zanesljivo konev. Tega se še kako dobro zavedajo, zato ne bodo pristali na nikakršne manjše davke.

  Na oblast mora priti SDS, potem bo pa steklo, kot je že v obdobju 2004 – 08!!!

 • xtc

  SDS malce treznosti,o zviševanju plač se lahko začnemo pogovarjati ob nujnih ukrepih zmanjšanja JS in znižanja plač tam,kot tudi davkov,prispevkov in raznih taks.

  • FUCK COMMUNISM

   Pazi ti njega… malce treznosti…?!?!? Da se ne bos podelal!

 • šmentanamuha

  To, Sds, take predloge želimo slišati.

 • tarantela

  Kot kaže, je med kmeti prava mizerija. SDS skoraj joče zaradi njih. Ampak nihče ne vidi, koliko subvencij dobijo kmetje. Lahko bi se povezali v strojne zadruge, ne da ima vsak kmet vse mogoče stroje in seveda tudi dober avto, saj dobiva subvencije. Koliko je konj po pašnikih, za katere država plača po 300 evrov letno subvencije za vsakega konja. Plačano imajo tudi rejci drobnice. In subvencije za mleko…

  • FUCK COMMUNISM

   Tipicno levuharsko klobasanje: clanek o eni temi, ti pa serjes o necem drugem! Ocitno si tolk zabita, da raje placujes visje davke, samo da ne bi priznala, da ima nekdo, ki ni iz tvoje politicne opcije, prav! Levuharska zabitost je ocitno resnicno brezmejna!

  • Janez

   Ne moreš verjet ,koliko ti truplo premoreš pameti,tako da ti že močno škodi.Kakšno kmečko delo si že delal,da imaš o kmetih takšno obilno znanje?

  • Karmen

   V desetih letih sem za tri plemenske kobile dobila 860 evrov subvencij. Ne nakladaj, ko pojma nimaš.
   Kot kmet sem proti subvencijam, samo naši pridelki naj bodo plačani tako, da bom imela na mesec vsaj minimalno plačo, ne pa da delam zastonj.
   Za bika , ki ga redim dve leti, dobim 1.000,00 evrov. IN KAKŠNA JE TVOJA MESEČNA PLAČA?

 • tarantela
 • RATATA

  Doseg in slišanost teh dobrih predlogov, dobrih in nujnih ukrepov je majhen.
  Kaj storiti, da bo prišlo na ušesa stotisočev Slovencev z volilno pravico je vprašanje, ki ga je nujno rešiti pozitivno in hitro!

 • Asterix in Obelix

  Kako pa? Denarja je toliko, kolikor ga damo migrantom ga bo toliko manj za domačine. Delovnih mest je toliko, kolikor jih damo priseljencem, toliko manj jih bo za domače. Davkov je toliko, koliko ga plačajo priseljenci? Bolj malo več imajo socialnih podpor. Katarske milijone si bodo pa razdelile Adolfine Hitler, Jenifer Krota Druncker in Clemensi LADENBURGERJI. Samo, da je zadnji krvavo plačal svojo KOLABORACIJO z OKUPATORJEM.

 • Burek Burecki

  Ko se mi jansisti gredo neke ekonomiste me je prav groza ko pomislim, da se kredita ne znajo vzeti a tle bi se sli neko gospodarstvo z nasim denarjem….

 • šmentanamuha

  Še en odličen intervju s Francem Breznikom, še posebej za Bureka Bureckega, da ne boš bral samo rumene novice.

 • Gloria46

  Kaj pa upokojenci??? A mi upokojenci nismo nič vredni ali kako? lp,

 • Jana učak

  Za začetek se bodo vrli SDS poslanci do konca mandata odrekli svoji previsoki plači! Bravo!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!