V SDS vložili zakon za izvzetje enostanovanjskih hiš iz postopkov pridobivanja uporabnega dovoljenja

Slika je simbolična.

Poslanci SDS so v postopek DZ vložili predlog dopolnitve gradbenega zakona, s katerim bi enostanovanjske stavbe izvzeli iz postopkov pridobivanja uporabnega dovoljenja. Menijo namreč, da je zahteva, da se mora uporabno dovoljenje pridobiti pred vselitvijo v objekt za lastno rabo, neživljenjska.

V poslanski skupini SDS ugotavljajo, da je sistem graditve objektov z vidika pravne ureditve in izvajanja pri nas izjemno kompleksen in dolgotrajen. Zakonodaja se je od sprejetja večkrat korenito spreminjala, nazadnje s sprejetjem gradbenega zakona v letu 2017, a kazalniki Svetovne banke kažejo, da zadnje spremembe niso šle v smeri poenostavitve in skrajševanja postopkov, odprave administrativnih ovir in zagotavljanja varnosti strank v postopkih. “Če upoštevamo uvrstitev Slovenije na lestvici Svetovne banke v okviru poročil ‘Doing business’ na področju pridobivanja ustreznih dovoljenj za graditev objektov, ugotovimo znaten padec v preteklih letih. Povprečen čas za pridobitev vseh dovoljenj pri nas znaša kar 247,5 dneva,” opozarjajo v največji parlamentarni stranki.

Predlagatelji ugotavljamo, da obstoječi gradbeni zakon v praksi uvaja številne nove birokratske ovire in nekatere nepotrebne postopke. Eden od takih je tudi pridobitev uporabnega dovoljenja za enostanovanjske stavbe. Če upoštevamo specifiko slovenskih enostanovanjskih gradenj, je jasna tradicija samogradnje. V teh primerih je tudi shema financiranja prilagojena, gradnja pa poteka počasi, v skladu s finančnimi zmožnostmi investitorja.” Zato je po mnenju SDS zahteva za pridobitev uporabnega dovoljenja pred vselitvijo v enostanovanjski objekt za lastno rabo neživljenjska, hkrati pa obvezno navodilo ministra inšpekcijskim službam, naj za enodružinske hiše brez uporabnega dovoljenja izdajajo zgolj opozorila brez odločb o izvršbah, zgolj začasno omili neživljenjskost zakona, pomeni pa dodatno administrativno breme za državo in ohranja administrativno breme za investitorja.

Poglavitna rešitev predloga dopolnitve gradbenega zakona je izvzetje enostanovanjske stavbe iz procesa pridobivanja uporabnega dovoljenja. Le-to se lahko izda na zahtevo investitorja. S predlagano spremembo gradbenega zakona se investitorju za enostanovanjske stavbe zmanjšujejo nepotrebni stroški in odpravlja administrativna ovira pri pridobivanju uporabnega dovoljenja,” še menijo v SDS.

H. M.

 • joza joza13

  Ajd, da vidimo junaka, ki bo upal glasovati proti temu zakonu!!!

  • sunday

   saj ne bodo junaki proti, ampak bedaki !!!

   • Den456

    Bedak se lepo rima na levak.

 • črnaovca

  Ta uporabna dovoljenja so samo za to da bodo nekateri mastno služili koristi ne bo nobene. A ne bi bilo dovolj da se samo ugotovi da je objekt narejen skladno z gradbenim dovoljenjem se pravi tlorisna površina in višina.

 • Govekar

  Jasna povezava med SDS in Murglami. Morda bi neokomunisti v SDSu celo nadaljevali z gradnji tega naselja.

 • Olga2345

  Pravilno!

  • Djuro Sumar

   Neumnost, ne pa pravilno. Čim vidiš da nekaj predlaga SDS, si za.
   Torej lahko mirno zgradim 100 enostanovanjskih hiš in jih z dobičkom tržim.

   • RATATA

    Kamot. Do tretje, četrte faze in še kakšno čez.
    Lahko pa pridobiš uporabno dovoljenje za temelje in prvo plato.

 • Djuro Sumar

  Tako kot vedno in povsod, SDS dela samo zmedo.

  • Den456

   Če živiš na sociali, v socialnem stanovanju, te to seveda ne briga. Ostalim pa nam take bedarije levih zakonov delajo samo probleme in stroške.

   P. S. : levi ste že itak strošek za človeštvo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!