[VIDEO]: Bankster Mesarič – ustanovni član Foruma 21 in levičar – napravil 100 milijonsko bančno luknjo, organi pregona pa ga niti ne preiskujejo

Foto: YouTube.

Zaslišanje upokojenega banksterja Črtomira Mesariča pred Logarjevo preiskovalno komisijo, ki se ukvarja z ugotavljanjem odgovornosti za nastanek slovenske bančne luknje, še vedno močno odmeva. Včeraj je poslanec SDS Anže Logar na svojem Facebook profilu znova objavil videoposnetek povzetka Mesaričevega zaslišanja, na katerem je nekdanji direktor NLB-jeve črnogorske hčerinske družbe Montenegrobank med drugim odkrito priznal, da je ustanovni član zloglasnega Kučanovega Foruma 21 in da ja zapriseženi levičar, ki se ne namerava spremeniti do konca življenja. Čeprav je večkrat potrdil, da je sodeloval v spornih NLB-jevih poslih, zlasti v Črni Gori, torej posredno priznal tudi soodgovornost za nastanek slovenske bančne luknje, se je ob tem večkrat tudi pohvalil, da ga slovenski organi pregona ne preiskujejo. Niti po dobrih dveh tednih od njegovega zloglasnega pričevanja se očitno zadeva ni spremenila, saj se pristojne institucije še niso zganile.

Naj spomnimo. Tretjega julija je preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za že drugo sanacijo bančnega sistema v samostojni Sloveniji zaslišala dva nekdanja vplivna finančnika, ki sta vodila izpostavi NLB v tujini. Jurij Detiček je bil od leta 1998 na čelu dunajske Adria banke, Črtomir Mesarič pa je med leti 2005 in 2011 vodil NLB-jevo črnogorsko hčerinsko družbo Montenegrobank. Mesarič je bil sicer tudi nekdanji predsednik uprave NKBM. V največjo državno banko je vstopil 1. marca leta 2006, v času, ko je NLB vodil Marjan Kramar.

Mesarič se je sicer na zaslišanju sprenevedal, da je globina bančne luknje močno precenjena in da bi moral ekonomist Veljko Bole pojasniti študijo, v kateri je prišel do določenih ocen glede predimenzioniranosti bančne luknje. Kljub negativnemu poslovanju, večkratnemu podaljševanju slabih kreditov, nikoli vrnjenih kreditih in nasedlim naložbam v obliki nedokončanih gradenj ter mnogim opozorilom s strani matične družbe v Ljubljani in centralne banke v Črni gori je Mesarič vseskozi zatrjeval, da je Montenegrobanka v času njegovega vodenja poslovala odlično. “Javni podatki kažejo na uspešnost banke,” je dejal in našteval nekatere uspešne evropske banke v tistem času, med katerimi naj bi bila tudi Montenegrobanka, v nekem trenutku po njegovih besedah celo najboljša.

Zakaj so neznanci vlomili v luksuzno stanovanje Mesariča v Budvi?
Letos aprila so sicer mediji poročali, da so Mesariču vlomili v njegovo prestižno stanovanje v Budvi na črnogorski rivieri in iz sefa ukradli sto tisoč evrov gotovine ter več drugih dragocenosti. Hitro so se pojavila ugibanja, ali denar res izvira iz odpravnine, kot je policistom zatrdil Mesarič. Namreč; nepremičninske projekte, za katerimi so se skrivali vplivni posamezniki, blizu črnogorski politični eliti, je z desetinami milijonov evrov kreditirala tudi NLB. Pozneje so se številni od njih zaustavili, za njimi pa so ostali nedokončani in prazni objekti.

Takrat se je v lokalnih medijih pojavilo veliko informacij o škodljivih poslih in odtekanju denarja na zasebne račune. NLB Montenegrobanka je zaradi teh poslov utrpela visoke izgube, slaba posojila in s tem breme odpisov pa je NLB morala prenesti v Ljubljano. Sumi se, da je s sporni posli na nezakonit način obogatel tudi Mesarič, ki pa je to na zaslišanju pred Logarjevo komisijo seveda gladko zanikal.

Mesarič se ne spomni, kdo ga je pripeljal v NLB
Izkazalo se je tudi, da je Mesarič v sefu hranil uro z osebnim posvetilom nekdanjega črnogorskega predsednika vlade. V zvezi z vprašanji v povezavi z uro in gotovino v sefu je Mesarič dr. Logarju arogantno odgovoril, da “ni vaša stvar, zakaj sem dobil uro. To je stvar črnogorskega predsednika vlade”. Po Mesaričevih besedah uro danes hranijo na sodišču, kjer je zanjo dovolj varno. Glede 100.000 evrov, za katere Mesarič ni eksplicitno povedal, od kod izvirajo, pa je dr. Logar pripomnil, da povprečen Slovenec v sefu najbrž ne hrani toliko denarja, Mesarič pa je na to odgovoril, da on pač ni povprečen Slovenec.

Glede na to, da je Mesarič eden od ustanovnih članov Foruma 21, je dr. Logarja zanimalo tudi, ali mu je to dejstvo pomagalo pri zasedanju funkcij v slovenskem bančnem sistemu. Upokojeni bankster je v svojem slogu odgovoril, da to ni poslovno vprašanje, temveč vprašanje političnega prepričanja. Namreč, ponosno je zatrjeval, da je že vse življenje levičar in da bo tako tudi ostalo, kljub temu pa, da gre pri tem za osebno prepričanje, ki ne vpliva na delo. Kdo ga je pripeljal v NLB, ni znal povedati, menda pa to ni bil Niko Kavčič, ker naj Mesarič, kot je dejal, “ni bil dovolj visoko”.

L. S.

 • KIKI

  Revček!, vedno bil in bo: DIRIGIRANEC !

 • Johan

  Hrvat ki skubi Slovence, banda

 • Krtača 17

  Upam da desni pravilno uporabljate organe za lulanje. Da se ne po gatah in šlapah….

  • Janez

   A tole ?
   ZLOBNO PESEM” – SI PA TI NAPISAL. Kar priznaj, da si jo ! V “šraufštoku” si. L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   PESEM O LB, NLB, NNLB ITD.

   https://www.google.si/search?q=NNLB&oq=NNLB+&aqs=chrome..69i57j0l3.5177j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • učko

   upaš ti na en orenk kurac ud uzad, pa ga ne dobiš, pa si žalosten

 • mginko

  Že sama faca vse pove – da pripada k Al Capone-u.

  • KIKI

   …Misliš glavnemu mafijašu Kučanu&…sicer je popolni odvisnik od največjega
   skritega bankirskega “šefa” Hazabenta, ki deluje iz ozadja! Spomnite se afere
   Satexa in uboge uradnice iz podružnice Lenart, ki je, dane bi kaj “izkokodakala”
   morala na hitro na oni svet! In “nikome ništa ! “…

 • Lustrator

  Sam vidim samo 2 načina, da se za vse večne čase znebimo tovrstnih mega-ropov rdečih ovrtatnikov;
  1. Prodaja VSEH državnih podjetij v katerih so bile od samostojnosti pa do danes zaznane kakršnekoli finančne malverzacije, začenši s stistimi, kjer je bilo oškodovanje “družbene lastnine” največje. Če želijo rdeči fašisti “nacionalni interes”, naj torej S SVOJIM LASTNIM DENARJEM odkupijo ta podjetja in ustanovijo dobre stare zadruge in z njimi “samoupravljajo” kakor vejo in znajo. Me prav zanima, če bi se držali iste ekonomske “logike”, ko bi šlo za njihov lasten denar.
  2. Temeljita prevetritev našega pravosodnega in “miličniškega” sistema, katerega prioritetni cilj naj bo pregon vseh, ki so tako ali drugače sodelovali pri tem kriminalu in drakonske kazni vsem vpletenim – tako drakonske, da bo mafija še isti dan pobrala šila in kopita ne da bi se kadarkoli obrnila nazaj.

  Če želimo državo zares očistiti udbomafije po zaslugi katere je od osamosvojitve dalje “izpuhtelo” že okoli 100 milijard €.

  • KIKI

   Pa še malo čez!!! Ena sama denarna kazen v obliki vsaj 1 milijona in barabe tatinske bi se
   vsaj “poslovno” potuhnile! Tako pa: jahtice, apartmaji, dragi exotični izleti….in velike
   rezerve v davčnih oazah!¨Za vsaj tri njihove nedelavne generacije naprej!

 • Janez

  TALE
  PESEM JE PREDOBRA
  – DA BI JO NAPISAL – NAŠ PROPADLI GLASBENIK F. TUNNEK= “KRTAČA” !
  ON ZNA
  LE TISTE STARE HUJSKAŠKE,
  NA MORJENJE SLOVENCEV
  POZIVAJOČE KLAMFE “HEJ BRIGADE” – JA “BRIGADE” KAR NAD BANKSTERJE ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  “BRIGADE” NAD BANKSTERJE IN NAD F 21.
  NLB, LB, NNLB – PESEM

  https://www.google.si/search?q=NNLB&oq=NNLB+&aqs=chrome..69i57j0l3.5177j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
  Ampak – čez Bonnie &Clyde – je pa ni !
  https://www.google.si/search?q=bonnie+clyde&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiO1-vFjZXVAhViK8AKHZb7AksQ_AUICigC&biw=1280&bih=800

 • antimur

  Slovensko pravosodje je lahko sram v rit in glavo, lahko bi vsaj navidezno preiskovali to več kot dokazljivo barabo Mesariča, pa še to ne, njihovo prvo in železno načelo je, da se v Forum21 in kučanistično bando ne vtika.

  • učko

   Nobenga režimca ni n’č sram !!! Še fajn se jim zdi, se smejejo vsem v faco glupo !!!!!

 • FRANC3

  ”Naši so naši” in so nedotakljivi. O ”naših” se ne govori slabo, se jih ne obrekuje in se jih ne preiskuje, ker oni vedno delajo za ”narodov blagor”. So skoraj bogovi!!

 • karpelec

  Kaj nam sploh nuca vsa ta preiskava, če so pa vsi preiskovanci zaščiteni kot kočevski medvedi in se nič ne zgodi ali bi morali zamenjat celotni NPU.

  • KIKI

   In celotno vlado ! In lustracijo takoj!

 • dr Janez Sveti

  Zanimivi so ti prepričani in zapriseženi levičarji z milijoni v sefih in vilami ob morju. Jaz sem pa mislil, da so takšni grdi kapitalisti in bogati kriminalci. Levičarji da so?
  DR Janez Sveti Bogataš in očitno zato levičar

 • Olga

  Volitve, lustracija in vse kriminalce za zapahe!

 • Hun

  tok ma denarja zgleda pa tale bankir kot da bi na ulci spal

  • učko

   Ti zmerom narobe vid’š in ocen’š !!!!!

 • Vlado77

  Glede na naše sodstvo in tožilstvo se taki tiči čutijo popolnoma varni. Lahko bi celo priznali kakšno krajo in morda se nič ne bi zgodilo. Nasmeh Jankovića kaže prav na to. kaj mi morejo , daj sovražim Janšo in sem na pravi strani. Lahko komot še enkrat postavim ceno za posredovanje – sex če gre za lepo damo in nihče ne bo tega preiskoval od naših raziskovalnih novinarjev ( main steam medijev) Država je popolnoma ukradena

 • šmentanamuha

  Pravi Balkanjeros, to so Kučanovi prijatelji in sodelavci v zločinu. Nesposobni komunajzarji, ki pa imajo v rokah vzvode politične moči in posledično denarja, sami ga tako ali tako ne bi znali ustvariti.

 • Janez

  Pa dbro.
  Dr. A Logar je ok zčel. KAJ BO PA NAPREJ ? L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  NNLB

  https://www.google.si/search?client=tablet-android-samsung&ei=BtBvWZKXMsn8aZzfhvAH&q=nnlb+nnlb&oq=nnlb+nnlb&gs_l=mobile-gws-serp.3..0i8i13i10i30k1.8608.19816.0.21099.11.10.1.0.0.0.192.1520.0j9.9.0….0…1.1j4.64.mobile-gws-serp..1.10.1563…0j35i39k1j0i67k1j0i10k1j0i10i30k1j0i30k1j0i13k1.Rx5PMpry2u4

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!