[VIDEO] Dr. Jože Dežman za Nova24TV: Transparenti na zborovanju v Kopru napovedujejo, da bova z Možino doživela mučeništvo. To pomeni smrt, kakršno so partizani privoščili več kot 20.000 neoboroženim Slovencem

Foto: Nova24TV

Potem ko sta v intervjuju na javni televiziji novinar in zgodovinar dr. Jože Možina in zgodovinar dr. Jože Dežman predstavila zgodovinska dejstva, se je nad njima s strani levice usul pogrom, čeprav je jasno, da so izrečena dejstva stroki že dlje časa znana. Zgodovinar Dežman je za Nova24TV podal komentar in izpostavil, da se mi v Sloveniji nekako zmeraj vrnemo k človekovim pravicam. “Rekel bi, da vsaka tranzicijska družba, ki je v prehodu iz enega obdobja, ko so se sistematično kršile človekove pravice, pri nas in do groba in do spomina in do življenja in do pravice nemoteno živeti, prihaja v družbo, ki bi morala zločine obsoditi, z žrtvami sočustvovati, jih obžalovati in odškodovati. Napadi na oddajo Pričevalci so napadi na temeljno človekovo pravico žrtev totalitarnega režima, v tem primeru titoizma, da povedo svojo resnico.”

Ti napadi so po po besedah dr. Jožeta Dežmana nerazumni zato, ker imamo na Radiu Ognjišče oddajo Moja zgodba, v kateri je nastopilo celo nekaj istih pričevalcev. “Tudi drugi pričevalci govorijo na podoben način, imajo zelo podobne travmatske izkušnje. Torej oddaja, ki traja 13 let, je nepomembna oddaja, oddaja, s katero pa Jože Možina uspe priti v medij, ki naj bi ga tranzicijska levica ali celo titoisti sami direktno obvladovali, je pa nenadoma škandal.”

“To, da  je izbruhnil škandal po intervjuju z mano, je seveda drug škandal. Sprašujem se, ali vsa ta silna množica mobilizirancev na fronto res ničesar ne bere. Vse povedane stvari so znane, v nobenem odzivu pa nisem zasledil, da bi kakšno dejstvo branili. To pomeni, da ne gre za dejstva, ampak gre za zaustavljanje resnice, in to na ta način, da se ubija kurirja, in sicer tistega, ki dejstva odkriva. Gre predvsem za ubijanje Jožeta Možine, delno pa tudi mene, ker je bilo veliko povedanega sramotnega.”

Tit Turnšek brani pravico do umora, se pravi, da je politični umor dovoljen, torej umor ujetnikov, civilistov, invalidov, ranjencev. To pomeni, da smo blizu tega, da bomo določali, kdo je v redu in kdo ni. Če pogledamo transparente na zborovanju v Kopru, je bilo direktno napovedano, da bova z Možino doživela mučeništvo. To pomeni smrt, kakršno so privoščili več kot 20.000 neoboroženim Slovencem s strani partizanov. Ne pozabimo, da je ta oddaja ob tem primitivizmu, eklatantnem kršenju človekovih pravic in napadu na Slovenijo kot pravno državo sprožila čudovito rezistenco – in to kulturno rezistenco, ki poskuša opozarjati na dejstva, ki brani pravico do drugačnega mnenja, ki brani dejstva in ki brani eksekucijo pravice do dela v primeru Možine in tudi eksekucijo do pravice svobodnega mišljenja zame, za Možino ter še za množico ljudi, ki si ne želijo pristati na Golem otoku.”

“Verjamem, da se bo fronta razvijala še naprej. To so stvari, ob katerih se fronta živahno razvija, in verjamem, da se bo razvijala tudi naprej in da bomo le naredili korak naprej. Če pogledam zgodovinsko, je bilo leta 2001 ravno tako divjanje s protestnimi zborovanji, poskusi prepovedi projekta Med kljukastim križem in rdečo zvezdo, leta 2004 pri Jožetovi oddaji Zamolčani moč preživetja, leta 2005 so isti ljudje pisali protestno pismo proti meni kot direktorju Muzeja novejše zgodovine. Leta 2009 je kolega Pirjevec povedal, da sem politični škodljivec in da me je potrebno umakniti iz muzeja, kolega Repe pa je poskušal kot član sveta muzeja prepovedati nadaljevanje del v rovu Sv. Barbare, ki jih je vodil Muzej novejše zgodovine. Tukaj se pozicije kristalizirajo in navsezadnje se je med mobiliziranci kot bolniška sestra ali mati usmiljenka žal znašla Spomenka Hribar. Že v oddaji sem omenil, da je Davor Rebec v Nemčiji doktoriral v primerjavi slovenskega in hrvaškega soočenja s temi zločini. Razlike so nujne, samo tista stran, ki brani zločin, ki hujska k zločinu, pač ne sme imeti večine, za to smo vsi odgovorni, da to dosežemo.”

Veliko je bilo govora o nasprotovanju mnenju Dežmana glede domobranstva v smislu, da je partizanom odrekel to, da so osvobodili Slovenijo. Ta je na to odgovoril, da jim ni odrekel ničesar in da je že ustavno sodišče v eni razsodbi povedalo, da je leta 1945 en totalitarni režim zamenjal drugega. “To ni svoboda, nedvomno je bila zmaga nad okupatorjem olajšanje in to, da smo dobili 4.000 kvadratnih kilometrov zemlje do leta 1974. To so zgodovinski dosežki, ampak režim, ki je nastal, in posledice so nekaj groznega. O kolaboraciji sem to povedal, da so komunisti s svojim terorjem izzvali državljansko vojno, protikumunistični upor, sami pa brez pomisleka ideološko kolaborirajo s stalinizmom. Eno se je boriti v koaliciji proti okupatorju, drugo je uvažati stalinizem v deželo. To neznosno vztrajanje na kolaboraciji v ljubljanski provinci, kjer gre za protikomunistične enote, povsem izpusti izpred oči kolaboracijo na Štajerskem z nacionalsocialzmom, ki je bila množična; to so stvari, na katere je potrebno bolj trezno gledati. Samo dogajanje kaže, da je bila titoistična okupacija dežele, zlasti okupacija kolektivnega spomina, tako pomembna, da so popolnoma ponoreli, ko so ugotovili, da se morebiti ta okupacija podira, in bog pomagaj, tako je.”

“Sami kažejo, da ne želijo živeti v svobodni deželi, hočejo ponavljati okupacijo, nas posiljevati z enimi stališči, ki so in strokovno in civilizacijsko presežena, in pozabljajo, da so bili pred več kot četrt stoletja zgodovinsko poraženi. Sedaj gospod Gregorič pripravlja knjigo o poraženih zmagovalcih in če se vrnemo na Franceta Bučarja, ki je govoril o dveh prednikih z ravno enakimi težavami in če so partizani vsaj zmagali in dobili zemljo; so pa tradicija protikomunističnega upora, Sirc in cela plejada, pomagali odpreti vrata v demokracijo. Malo zdravo pameti pa bo vso to besnenje šlo mimo. Sicer pa sociologija govori, da včasih že biologija pomaga.”

H. M.

 • večni srb

  O kakšnem komunizmu govori Dežman, povojni partija vendar še ni vladala, leta 1945 je najprej obstajala kot Demokratična federativna Jugoslavija, Titova diktatura se je začela šele konec novembra istega leta, ko je nastala Federativna ljudska republika Jugoslavija.
  SFRJ kot jo poznamo danes, je nastala šele leta 1963, zato je menda jasno, da ne govorimo o zločinih današnje generacije komunistov in torej tudi nihče ne nosi nobene moralne odgovornosti za tiste stvari.
  Naš real socializem je bil drugačne sorte diktatura, ki je namesto masovnih umorov, zlorabljala pravosodje in izvrševala atentate na preživele potomce ustaških klavcev ter drugih okupatorjev, kar do danes počnejo tudi ostale države zmagovalke. Komunistom bi lahko obesili edino krivdo za veleizdajo in razpad Jugoslavije, v tem primeru, bi imel Dežman polno podporo, vendar brez teh kupov kosti v ozadju, ki delujejo zelo kanibalistično in nekrofilsko, sploh pa z državnim terorjem vladavine delavčkov in kmetavzarjev niso imele neke posebne veze.

  In da, med vojno in takoj po njej je dovoljeno praktično vse, kdo pa naj bi jih zaustavil, mislim kdo točno in katera vojska?

  • Republic Commando

   Tudi Severna Koreja ima naziv Democratic People’s Republic of Korea in poglej kako demokratični so. YU komunisti pač še niso vedeli kako bi tvorbo poimenovali.

  • ԻմՏերնուիմԱստվածը

   Od kje si ti človek prišel, da govoriš takšne neumnosti ?
   Kdo dela težave dr. Dežmanu in dr. Možini ? Tisti borci iz leta 1945, ali ti, ki jih vidiš na zborovanju, čvrste, zdrave na fotografiji …… ?
   Tisti iz leta 1945 so že vsi pod zemljo razen nekaj redkih izjem, ki pa so v stanju, ko še komaj čakajo, da jih smrt reši.
   Ti, ki jih tu vidiš uživajo nezaslužene privilegije na račun tistih nekaterih – ne vseh,( ker med njimi so bili tudi zelo pošteni fantje in možje – tudi moj oče…) ki so počeli zlo nad svojim narodom in morili nedolžno domače ljudstvo. Ljudstvo, ki jih je vso vojsko hranilo, po svojih močeh čuvalo, da niso padli v roke sovražniku – danes po 75 letih pa tole — SRAMOTA.
   Kaj ve Turnšek osebno iz tistih časov – nič, ker je bil še otrok…. še niti v šolo ni hodil in preganja spoštljive zgodovinarje, ki iščejo in razlagajo resnico.
   Naša zgodovina je žal žalostna, ampak dejstva so takšna in se jih ne more in tudi ne sme spreminjat pa če nam to ustreza, ali pa ne.

   • Mojca pokraculja

    Jugoslovenar se dela pametnega.

  • tarantela

   Dežman naj najprej razišče vzrok za nastanek komunizma in za to, da je toliko ljudi sodelovalo z njimi. Pa ne mislim, da so pristajali na pobijanje vsevprek. Komunizem je uspeval zaradi revščine, ki je vladala vsepovsod in izkoriščanje tedanjih dninarjev, brez pravic, brez zdravstva, brez pokojnin. Ko so ženske na tla pogrnile stare cunje, nanje položile otroke in kuhan krompir ali fižol, zaklenile vrata in odšle na večurno dnino, otročki so bili pa prepuščeni sami sebi. Kaj pa ve o življenju pred drugo vojno!!?? Šele potem, ko bo Dežman vse to raziskal, bo verodostojen zgodovinar. To kar počne danes, je navadno blebetanje polresnic.

   • montyamp

    Za začetek , to ni komunizem ker ultraidiotizem in zločin nista komunizem ampak totalitarizem .
    Po vojni so pa ženske otroke pustile doma staršem in pobegnile v Nemčijo k “””””okupatorjem””””” po kruh .
    Če danes ne bi imeli Nemcev , so Albanci 100 let pred nami , zahvaljujoč CENTALNOM KOMITETU KOMUNISTIČKE UDBOPARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE YUGOSLAVIJE .

   • david23

    KPJ je bila že pred 2. svetovno vojno v Jugoslaviji prepovedana politična stranka, ne? Verjetno so takratne oblasti že takrat vedele, da gre pri tej ideji za popolno utopijo, ki ji pa preproste in neuke množice nasedajo, ker pač želijo in iščejo boljše življenje. To zavajanje pa je bilo tisti razlog zaradi katerega je bila ta politična stranka prepovedana, pri čemer pa je ta stranka še nasprotovala veljavnemu pravnemu redu. Jugoslavija pred 2. svetovno vojno res ni bila popolnoma zgledna država, ampak ni pa bilo tudi težnje k totalitarizmu, ki pa je bila prisotna v KPJ, pri čemer pa so vodilni člani te stranke bili seznanjeni z informacijami o stalinizmu (komunistični režim v tedanji SZ je bil vodilnim članom KPJ v tistem času nekako model za vzpostavitev takšnega sistema v Jugoslaviji). Torej je šlo za zlorabo finančno-materialne/življenjske stiske ljudi za dosego političnih ciljev s strani KPJ pred 2. svetovno vojno, da o času med 2. svetovno voujno ne govorim.

  • Mojca pokraculja

   Poslus ti jugoslovenar(ko bi vsaj bil srb), pejt na kaksen hrvaski portal pa te bedarije tam pisi.Nimas pojma, pejt u arhiv pa beri dokumente. Glede partije pa tkole: njena sodisca so ze junija 45 izdajala sodbe o odvzemu svobode s prisilnim delom, o odvzetju drzavljanskih in drugih pravic, ter zaplembi celotnega premozenja. Leta 1945 mnogo prej pred koncem vojne, ki jo seveda niso koncali partizani ampak zavezniki, so imeli zbrane vse podatke o ljudeh s premozenjem in o intelekualcih, ki bi ogrozili njihovo vladavino in komunizem, ki se je redil 4 leta na plecih postenih in zavednih ljudi.

  • SIMON ROZIC

   Kako so se “veliki” zmagovalci” imenovali, ni pomembno, bili so ponorela
   drhal, ki je dobila pooblastila od “zgoraj”, da lahko pobija, uničuje in maltretira
   kogar si pač “svobodno” poželi ….
   Ja, večni srb, veliko sposobnih, pravih Slovencev in ne izdajalcev je bilo ubitih,
   tudi otrok, žensk, celih družin….
   Kdo naj bi jih zaustavil ? Prav tisti, ki je ustvaril in ukazal genocid!

 • večni srb

  Na Golem otoku ne bo pristal, ker ga pri nas nimamo, ta gulag obstaja na Hrvaškem, ki je danes tuja država, čeprav so dejansko še vedno okupator. Mu bodo že kaj namestili, to ni mafija ampak so pravi fašisti, pod okriljem oligarhij nekdanjih političnih direktorjev in velikih kmetov, torej največjih komunistov, ki so si podredili cel državni aparat. Danes mislim, med komunizmom bi bili za to ob glavo, z družinami vred, ki spadajo pod ožjo oligarhično oblast. To se grejo in tako se bo tudi končalo, bomo videli kako jezne bodo takrat njihove žrtve, odvisno verjetno koga, koliko ljudi in kakšnih so uničili. Ampak to ne bo kar jutri in ni nujno, da sploh bo, včasih največji zločinci proti človeštvu odnesejo celo kožo. Bolj verjetno je, da bodo končali kot jugoslovanska elita v Hagu, umrli bodo naravne smrti preden bi jim lahko kdo škodoval, njihove pokvarjene družine pa bodo nasledile fašistične fevde. To vendar ni slaba novica za Možino, ki je isti kot Janša, ko ne verjame samemu sebi, sicer se verjetno ne bi igral z življenjem. Koliko ljudi pa morajo še ubiti, da bo jasno kako nevarni so v resnici?

  Fevdalizem je bil napaka človeškega razuma, slovani nismo germani in romani, ki nas obkrožajo, niti nismo njihovi katolibanski vazali, Slovenci smo povojni dobili vse kar niso uspeli vključiti v zvezo italijanskih in avstrijskih dežel, z izjemo hrvaške zasedbe Istre in Dalmacije oziroma vseh krajev ob naši skupni meji, ki niso bili nikoli pod nobenim hrvaškim banom ali knezom. Slovenska identiteta se spreminja v hrvaško, kar je zgodovinska napaka, hrvatom so fašisti dali marionetno republiko, nam so jo pa vzeli, tudi z njihovo pomočjo. Slovenci nismo isto kot hrvati, dajte si prosim to že enkrat dopovedat, ne glede na prednike določenega sloja državljanov. Saj imamo pri nas tudi cigane, pa zato še nismo romi.

 • Krtača 20

  Če ne razume, zakaj se potem vtika v stvari in pametari o stvareh ki jih ne razume? Očitno ga bo potrebno naučit razumevanja.

  • KAPIBARA

   Mislim, da se na stvar, s katero se ukvarja, odlično razume..
   Kot tisti, ki so jo samo slišali ..

  • alojz

   Zate so napisali tisti pregovor: kdor nič ne zna in nič ne ve bo pa druge učil.

  • sprehajalec

   Laži je treba razkrinkati Krtača. Kapo dol pred Dežmanom, ki jih razkriva še 30 let.

   vas pa seveda skrbi vaša borčevska penzija, ki temelji na krvavih osnovah pobijanja Slovencev.

 • totex39

  To moramo preprečiti in ne smemo dovoliti, da bi utišali ljudi, ki govorijo resnico o naši zgodovini, da se nam spet ne ponovi krvava zgodovina nad Slovenci koliko nas je še ostalo.

 • montyamp

  Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
  Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
  Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
  Tole bando in njihove mladiče imamo na oblasti , fuj, fej , ………………………..

  • Aron

   Kdo je pobil vec okupatorjevih vojakov- partizani ali antikomunisti? Hvala.

   • luckyss

    Domobranci so pobijali izključno Slovence…dejstvo..

    • alojz

     Zato pa imamo dan borca na datum, ko so partizani ubili prvega slovenca. Boj proti okupatorju brez odobrenja partije kasneje so sankcionirali z smrtjo.

    • macon

     Pomembna je povojna represija in ekonomski propad Jugoslavije, vendar se levi ortokonzervativci in rdeči verniki opirate na karkoli vam zapaše. Po potrebi premikate točke na časovni premici, da nečemu prej pripišete večji pomen kot tistemu pozneje.

     Kitajski komunisti so tudi pobijali, vendar niso ekonomsko propadli in lahko izvajajo več oblasti kot slovenski komunajzarji, ki družbeno samo zajedajo in ne nudijo pogojev za razvoj.

     • luckyss

      Lahko sicer sedaj ugibate kako bi bilo, če bi zmagal vaš poveljnik…
      Verjetno bi še dolgo po zmagi kurili na “obnovljive vire”..
      Sprijazni se s tem, da so zmagali zavezniki katerih del so bili tudi Titovi partizani…
      Verjetno bi bilo dolgoročno in ekonomsko gledano najbolje, če bi se kler takrat odločil za borbo proti komunistom in okupatorjem hkrati….
      Vendar ste se odločili za Hitlerja in s tem za boj proti lastnemu narodu…žal…
      Ne sedaj jamrat in čakat novega Dolfija…

     • macon

      Poveljnik mojega deda, gorenjskega VOS-ovca, je bil Tito, teslo rdečerito.

      Borba klera proti okupatorju bi pomenila uničenje slovenskih krajev in mest in še parkrat več žrtev od 100.000 ampak tebi, ki si zrasel in nikoli predelal Winnetuja in Walterja, ki brani Sarajevo, je edino častno in smiselno zaletavanje z vilami v oklepnik oziroma s flinto proti lovskemu bombniku.

      Hkrati si seveda veliko bolj razumevajoč do posebnih potreb komunističnih partizanov kot je bilo njihovo konstantno ritensko prodiranje proti okupatorju.

     • luckyss

      Boli me kurac kako ste ovce pobarvane…jaz komentiram kar je napisano in ne vašega porekla..
      In ja, Karla Maya sem prebral v celoti, ko sem bil star 14 let….tebi pa je očitno škodilo, ker si napačno razumel Karla Marxa..

     • macon

      Kaj te je sram rdeče riti, pavijan? Jasno, da si kot vsi rdečeriti ves posran ampak ne sanjaj, da te ne bomo spregledali, če se boš delal neodvisnega misleca. :)

    • Aron

     Jap, osvobajali so Slovenijo.

     • luckyss

      Ja, od Slovencev, pod vodstvom okupatorja…

    • sprehajalec

     Komunisti pa vse, v skladu z delavskim internacionalizmom….

   • macon

    Partizani, seveda. Antikomunisti so se organizirali kot pomožna okupatorska milica in so pobijali komuniste, ne okupatorjev. Na podlagi te moralne distinkcije (in realne represije) so komunisti uživali vse oblastne privilegije po vojni in jih uživajo še danes, vendar je bistveno, da so med vojno in po vojni v imenu revolucije pobili ogromno ljudi, jih metali v zapore, jim jemali premoženje in leta 1991 propadli kot ekonomski sistem in kot državna tvorba Jugoslavija. Pomembno je, da so razglašali svobodo, pravice in napredek, realnost je bila pa nekaj povsem drugega in je laž in sprevrženost sistema dosegla nivo distopične literature (Orwell, Kafka).

    V malo spremenjenih pogojih pa so se po tej spremembi totalitarni komunisti, ki so še na monopolni oblastni poziciji funkcionirali z odkritim teptanjem lastnih zakonov, reorganizirali kot se vedno in povsod organizirajo take nelegitimne združbe- kot mafija. Danes je Slovenija mafijska država pod nadvlado komunistov- mafijašev. Normalno je, da so jim naravni zavezniki balkanski narko mafijaši.

    Normalno je, da bomo poudarjeno stagnirali, ko se bo konjunktura končala, ljudje pa prenašajo in potrpijo do neke mere, dokler se jim ne odtrga. Režim naj pričakuje množični upor podjetnikov, ki bodo kapital preselili v druge države EU, kar lahko zlahka storijo, levi psihotiki pa se obnašajo kot, da lahko zaostrujejo razmere kot so počeli za carinskimi in ostalimi zidovi Jugoslavije.

    • Aron

     Hvala za odgovor. Antikomunisti so poobijali komuniste, ki so osvobajali domovino. Dobro vedeti,

     • macon

      Komunisti niso osvobajali domovine, izvajali so komunistično revolucijo. Osvobajanje domovine je bilo za njih sekundarnega pomena oziroma motivacijski element za slehernike, da so se jim priključili.

     • Aron

      katerega pomena pa je bila osvoboditev domovine za antikomuniste? terciarnega? sploh niso imeli tega namena?

     • macon

      Če bi imeli ta namen, bi se izrekli kmalu po okupaciji pa se niso. Torej to zanje ni imelo primarnega pomena, uporabili so pač kot motivacijsko geslo za prostovoljce.

      Dosti je primerjati različne usode slovenskih pokrajin pod različnimi vojnimi upravami pa je jasno, da najbolj tragična usoda ljubljanske pokrajine ni bila nujna niti za ljubljansko pokrajino. Gorenjska, Štajerska, ljubljanska pokrajina in Primorska so šle na različne načine skozi vojno in z delno različnimi akterji.

     • Aron

      Se strinjam.

   • sprehajalec

    zakaj pa bi jih pobijali? Vojna je bila med Komunisti in Antikomunisti. Okupator je samo pazil na prometnice, ki do 09.05.45, ko je podpisal kapitulacijo niso bile prekinjene.

    • Aron

     Točno to, za antikomuniste okupatorji niso bili okupatorji. Hvala za opozorilo.

     • sprehajalec

      Zakaj pa so bili za Komuniste okupatorji?

      ker pač niso bili Komunisti, ampak delavski socialisti.

     • macon

      Po mojem so bili za vse okupatorji, samo so bili na različnih izhodiščnih pozicijah in so hoteli različno preživeti vojno. Antikomunisti so izhajali iz predvojne SLS in predvojne legalne oblastne pozicije, vojno so hoteli preživeti čimbolj za zapečkom, vendar je bilo to po 1943 nerazumno početje, ker je postalo jasno, da bodo njihovi edini podporniki Nemci izgubili. Približno pametna politika bi dosegla, da jih Ango-Američani ne bi izročili komunistom, ampak očitno so bili politično inertni in nesposobni. Seveda bi morali tudi kaj storiti proti Nemcem, da bi Anglo-Američani pristali na to in tu je bila faktor tudi očitno trden nadzor Nemcev nad njimi.

      Komunistično vodstvo so bili predvojni teroristi in prekucuhi, z zaostrovanjem nasilja so lahko samo pridobili in v vojnih razmerah tudi so. V SZ so jih naučili, da morajo organizirati politične in oblastne organe in to je tudi pomagalo k legalnosti. Legitimnost je bila seveda boj proti okupatorju.

      Antikomunistom bi morali iti lasje pokonci, ko je kralj v Londonu konec 1944 ukazal priključitev vseh partizanom. Takrat bi morali vsi z minimalno možnostjo pokati kufre in limati lažne brade za beg v Južno Ameriko.

  • luckyss

   Tu imaš najbolj natančno poročilo brez vsakih olepšav za eno ali drugo stran…
   Da ne boš na pamet ali pa po politični prepričanosti zgolj ugibal…
   https://www.dnevnik.si/1042535335

   • sprehajalec

    Težko da je Dnevnik objektiven. Že naslov #revolucionarno nasilje kot odgovor na okupatorjev teror# je trditev, kjer se lahko primeš samo za glavo in trebuh. Čisto v stilu Orwela in 1984.

    Okupator torej terorizira prebivalce Slovenije, Partija in Borci pa mu odgovorijo tako, da sprožijo revolucionarno nasilje nad temi istimi prebivalci.

    daj se malo vzemi v roke…

    • luckyss

     Negacija resnice vam je očitno v edino uteho..podobno kot verovanje v bradatega strica na nebu..pa še pase vas ovčke eden najbolj rdečih pastirjev bivše Yuge ;)
     Psihiatria XXXL..;)

     • sprehajalec

      daj ga srat sem preveč živih pričevalcev poslušal skozi življenje, kako so sami delavci naganjali partijca proč, ko je hotel pokvariti stroj v tovarni, Nemci bi se pa maščevali. Pa še brez plače bi ostali, doma pa lačni otroci, ki jih partija zagotovo ne bi futrala.

      Partijci so se seveda potem vsem maščevali….

     • luckyss

      Ja, tipično egoistično razmišljanje hlapcev…ne pokvarit stroja, da ne dobim klofute…Medtem pa ta stroj posredno ali neposredno podpira sistem, ki pobija ljudi zgolj zaradi napačne narodnosti ali barve las..
      Golazen potuhnjena…ste pač gensko obremenjeni..niste sami krivi..

     • sprehajalec

      Za mene in njih je moj otrok najvažnejši. Zate ne, pač pa Jugoslavija in partija. ker zanjo so se takrat borili, za dravsko banovino.

      Nekoč mu je uspelo partijcu, pokvariti trafo postajo, pa so potem delavci to prikazali kot manjši požar. Da ni bilo sankcij. Partijc je pa v gmajno zbežal, pa se tam širokoustil.

      Predvsem pa imej TI moto v življenju. Nastavljaj vedno SVOJA jajca, nikoli si ne drzni nastavljati jajca drugih. Ker so njihova. Pa če te ščemi v jajcih, ko pišeš o herojstvu partijca v boju za Dravsko banovino in Sovjete sveta in njegovem žrtvovanju (on se sploh ni, ker jo je stisnil), potem naj ti vsaj malo sočutja vzbudijo čisto nedolžni ljudje, ki so imeli doma otroke in mirno življenje in so želeli, da tako tudi ostane. Ali ga pa izdrkaj, da bo napetost v jajcih minila in ne boš pisal neumnosti.

      Ker Kraljevina jih s svojo Kapitulacijo ni nič več obvezovala, za Kominterno pa pač niso bili pripravljeni reskirati jajc.

     • luckyss

      Kar se Jajc tiče vprašaj politkomisarja Janeza Janšo zakaj je tja pešačil in spotoma pisal pisma podpore Titu in partiji..Takrat bi te JJ za takšno razmišljanje postavil pred strelski vod ;)

     • sprehajalec

      niti ga ne poznam osebno Ivana janeza niti nisem član nobene stranke, niti nisem bil.

      ne vem zakaj bi ga to šel spraševat?

     • luckyss

      Zato ker je to njegov forum oziroma pašnik njegovih ovc…
      Če se ne zavedaš, da ubrano blejiš skupaj z njimi, si še bolj butast kot one….kar je po definiciji blesavosti skoraj nemogoče..

     • sprehajalec

      kaj bi moral pa potem? Blejati skupaj z Levičarji ali kaj? Poln kurac imam levičarjev pa njihovih 72 letnih laži….

 • Mitja Mazini

  Partizani so osvobodili to deželo, belčki so jo pa hotel prodat tujcem , tako kot Janez hoče prodat vse firme tujcem. Smrt fašizmu.

  • ԻմՏերնուիմԱստվածը

   Ja, kaj češ, če pa je Janez že ves čas predsednik vlade pa zato lahko dela kar hoče. ;)

  • centurion

   Partizanov v Sloveniji NI BILO!!!
   Med letom 1941 in 1945 se je formirala grupacija
   lenih delomrznežev in morilcev ter tatov,
   ki je terorizirala slovenski narod in pobijala zavedne SLOVENCE.
   Mitja, ti si pa tako in drugače en kup dreka.

  • xtc

   Ne tumbaj oslarij.
   Gošarji nisopopolnoma NIČ osvobodili-če jih nebi bilo bi bilo 374 manj mrtvih in gorja,Nemci pa bi itaq odšli sami kot so,saj jih je porazil Zahod.

  • macon

   Ne želi si smrti.

 • alojz

  Sinoči spet pričanje partizana. Po vojni je kot bolničar dal nemcu svojo kri. Zato je bil izdajalec in je pobegnil pred Golim otokom v Avstralijo. Njemu gre za Slovenijo. Ni rasist. Ni pa hotel biti komunist in njihov ovaduh. Žal je postalo veliko ljudi prav slednje. Partiji so ovajali premožne sosede, da so se polastili njihovega premoženja. Pa to se je dogajalo še leta 50.

 • FORT WORTH

  Bravo Dezman, bravo Mozina !!
  Vsi posteni Slovenci vaju PODPIRAMO !!
  Z odkrivanjem nase revolucionarne, zamolcane in prikrite zgodovine je treba nadaljevati s se povecanim tempom, da mi in nasi zanamci enkrat za vselej Sprevidimo, kdo nam je spisal laznivo zgodovino.
  Da se lazniva zgodovina ne bi ponovila, je potrebno vloziti veliko napora.
  Vidva sta luc nasim prevaranim in zaslepljenim sodrzavljanom !!!
  Korajzno naprej z NASO MOCNO PODPORO !!

  • Vojteh Dovč

   č • 7 minut nazaj
   JOŽE DEŽMAN
   Prvo službo je imel v Gorenjskem muzeju in to od leta 1979. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi diplomiral na Filozofski fakulteti šele leta 1997, in sicer iz filozofije.
   Vmes je urejal revijo Borec. Mimogrede – njegov stric Anton Dežman -Tonček je bil narodni heroj, udeleženec bitke v Dražgošah, poveljnik Udbe za Gorenjsko.
   Za seboj pa ima tudi zavidanja vredno politično kariero, saj je dvajset let deloval v ZSMS in Zvezi komunistov!!!
   Z drugo ženo se je spoznal 5.11.1994, ko ga je diagnosticirala za alkoholika. Zato je 27.11.1994 spil poslednje pivo. Z ženo in sinom jo rad mahne v Avstralijo ali pa obdeluje vrt na vikendu v Strunjanu.

   ——-In on bo zdej meni solil pamet….
   Klinc pa tak pravljičarski zgodovinar ( diploma pri 42 in doktoriral na teološki fakulteti 2014 star 59 let ) .
   WC mu ne bi zaupal čistiti pri takšni sposobnosti in političnih diplomah.

 • Poštenje velja

  hostarji!

  Pazite se da se vam v dražgošah na pasji paradi ne ponovi dražgoška bitka!

  • SIMON ROZIC

   Nič bat! Tokrat ne bojo mogli ubežat !

 • Delta

  Energija, ki jo rdeča mafija porablja za vzdrževanje laži, je že zdavnaj presegla vse razumne meje. Dežman sicer pajace z jugoslovanskimi in partijskimi zastavami vidi kot resen pojav – in za njega to tudi je, saj mu grozijo s smrtjo – a množic ta marginalna psihopatska združenja ne prepričajo več. Jasno je, da MSM poskušajo na vse načine, z vsemi mogočimi inovativnimi snemalnimi kadri in slavospevi tovrstne postrojitve partijskih zastav napihniti v neke resne dogodke, a v Sloveniji je 1000x več tistih, ki jih zanima popust v Hoferju, kot tistih, ki sploh opazijo te rdeče zagovornike klavcev.
  Slovenci Dečmana potrebujemo morda celo bolj, kot predsednika vlade. Zdrizasto sluz, ki je ostala v možganih po vseh sortah in desetletjih pranja, je treba odstraniti in zgraditi nove, neodvisne, inteligentne, poštene možganske celice. Brez zavedanja, da bo energije zmanjkalo, če bomo morali še naprej vzdrževati vse te laži, pač ni nekega napredka.
  PS: če ima kranjska policija kadrovske vire za nočno prevažanje najstnic, potem najbrž tudi lahko najdejo dva malo bolj normalna tipa, ki bosta varovala Dežmana pred rdečimi psihopati, dokler z najstarejšimi med njimi pač ne obračuna življenje samo po sebi.

  • Osti jarej

   ….katero zdrizasto bitje pa je tole nakozlalo……skrajni desnicoljub rantelj?!?

 • xtc

  Dežman je izvrstno povedal bistvo.
  Domobranci niso bili posledica okupatorja pač pa komunistične bande ,ki je ropala in posiljevala,kradla požigala in morila,bili so posledica divjanja komunistične drhali ki je izvajala revolucijo z državljansko vojno in vpeljevala totalitarizem komunizem,ki so ga ljudje zavračali.
  Dejstvo je ,da nas dejansko partizani niso osvobodili ničesar,saj je Nemška vojska preprosto odšla sama,niti jo niso mogli z čim iztisniti.
  In drugo kruto dejstvo je ,da je narod dobil po nacional socializmu drugo diktaturo komunizem.
  In še ena laž komunisti niso bili domoljubi pač pa kolaboranti komunistične Rusije,ki so se razglašali za narod čeprav to niso bili,vsakogar ,ki pač ni bil za komunizem pa razglasili za narodnega izdajalca,kar sploh ni res,samo komunistov niso marali.

  • Jurko

   Ti resno misliš da je nemška vojska kar mirno odšla? Kam na svoje domove v Nemčiji? Pa sploh veš koliko nemške vojske se je predalo JA in partizanom? Na Štajerskem v Trstu itd Ko so se Nemci umikali v Italijo čez Slovenijo so jih bombandirali Angleži iz Prekmurja jih je že prej pognala Rdeča armada. Nemška vojska se je v Sloveniji prej vsestransko sesula pod udarci zaveznikov kot pa mirno umaknila.

   • slosin

    a se ni sesula pod pritiskom slovenskih partizanov…..?

    • Jurko

     Vseh zaveznikov skupaj pač

     • sprehajalec

      Partizani so svoj prispevek na “četvrte najjače” dvignili z likvidacijami nemških ujetnikov. Tako so nabildali številko.

   • sprehajalec

    Ja, ocenjeno je bilo, da se je 175.000 do 200.000 pripadnikov nemške vojske predalo.

    čez leta se jih je domov vrnilo 95.000. Ostali veljajo za pobite. Križevi poti in linčanja ter streljanja ujetnikov. Kot Toško čelo, kjer so morali prekopati pobite domobranske ujetnike, potem so jih pa partizani za nagrado še njih postrelili, vseh 60….

    • Jurko

     No Spreho vsaj prizna da se je nemska vojska morala vdati. Ne samo na Stajerskem tudi v Trstu. Ujetnikov je pa umrlo veliko zaradi pomanjkanja po vojni. Tudi civilisti so umirali ker je bilo pomanjkanje hrane in zdravil.

     • sprehajalec

      Po 08.05.45 se je nemška vojska vdala. kdo pa tega ne priznava?

      Hujše pomanjkanje je bilo po zadružništvu in nacionalizaciji. Bi jih pa domov poslali jetnike, če jih niso imeli s čim futrati.

     • Jurko

      Sej v Nemciji ni bilo nic bolje takrat.

     • sprehajalec

      Tam te niso likvidirali samoupravni socialisti. Delavskih socialistov pa ni bilo več…

  • FORT WORTH

   ++To je bistvo vsega !

   • Jurko

    Priporočam ti ogled spominske sobe v Topolščici za začetek terapije.

    http://www.muzej-velenje.si/razstave/topolsica/

    • FORT WORTH

     Zaplakanost zacni zdraviti pri sebi.

     • Jurko

      Why?

    • xtc

     Še ena lažniva propaganda.Uspela zaradi naivnega poklicnega vojaka Von Lohra,ki je mislil ,da ima opravka s civiliziranim nasprotnikom,če bi bil Von Lohr pameten,bi predajo zavrnil in zdesetkal rdeče bandite in se s sorazmerno malo žrtvami,kot nekateri poveljniki preje umaknil v Avstrijo-zagotovo bi bil Von Lohr v Nurnbergu obsojn le na zapor.V svoji naivnosti ,da bi preprečil še več žrtev po vdaji Nemčije je s svojim nespametnim ravnanjem povzročil več žrtev med newmškimi vojaki kot bi jih bilo pri preboju,ki ga raztrganci itaq nebi mogli ustaviti,kot preje parih odločnih poveljnikov,ki so se umikali v Avstrijo in rešili velik del nemških vojakov,vmes pa pospravili še nekaj komunistične tolpe,ki je mislila ,da se šalijo.

  • Vojteh Dovč

   C • 7 minut nazaj
   JOŽE DEŽMAN
   Prvo službo je imel v Gorenjskem muzeju in to od leta 1979. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi diplomiral na Filozofski fakulteti šele leta 1997, in sicer iz filozofije.
   Vmes je urejal revijo Borec. Mimogrede – njegov stric Anton Dežman -Tonček je bil narodni heroj, udeleženec bitke v Dražgošah, poveljnik Udbe za Gorenjsko.
   Za seboj pa ima tudi zavidanja vredno politično kariero, saj je dvajset let deloval v ZSMS in Zvezi komunistov!!!
   Z drugo ženo se je spoznal 5.11.1994, ko ga je diagnosticirala za alkoholika. Zato je 27.11.1994 spil poslednje pivo. Z ženo in sinom jo rad mahne v Avstralijo ali pa obdeluje vrt na vikendu v Strunjanu.

   ——-In on bo zdej meni solil pamet….
   Klinc pa tak pravljičarski zgodovinar ( diploma pri 42 in doktoriral na teološki fakulteti 2014 star 59 let ) .
   WC mu ne bi zaupal čistiti pri takšni sposobnosti in političnih diplomah.

   • xtc

    Glej kaj ti misliš me popolnoma nič ne zanima-važno je ,da je Dežman povedal bistvo in resnico,nekateri,ki so bili sprva zaslepljeni so spregledali in vas razgaljajo in to vazs žre do obisti.
    Za vas leve je resnica hujša kazen kotot smrtna obsodba-ne morete jo prenesti žge vas uin žge,norite-A JE PREPREČITI NE MORETE.

 • Antonius

  Pustimo ob strani akterje eNOBeja, ker je itak z njimi že opravila biologija.
  Dediči partizanskega krvavega storilstva po dedkih in očetih so danes problem, ker nočejo sprejeti izpovedi pričevalcev in argumentiranih dejstev in tolmačenj neodvisnih zgodovinarjev. Pravljični boj partizanov proti okupatorju je bila kraja neverjetnih razsežnosti. Prek pokojninske blagajne so nas in nas po 73 letih še vedno kradejo z borčevskimi dodatki do globine kraterja, kot so ga veleizdajalčevi izkopali v NLB.
  Slovenijo še čaka čistka nastlanih enobejevskih spomenikov in preimenovanj neverjetnega števila ulic in šol. Tudi Kidričevo bo dočakalo, da se mu vrne staro ime Strnišče pri Ptuju.
  Univerza, ki je s svojega imena izbrisala Edvarda Kardelja je priznanje in smerokaz, da je bilo z njegovim revolucionarno morilskim sostorilstvom vse narobe, zato bo treba pot čiščenja in preimenovanja nadaljevati do zadnjega imena in spomenika.
  Bo pa treba postaviti osrednji pomnik, da narod ne bo pozabil na revolucionarni zločin, ki so ga Slovencem naredili komunistični revolucionarji z njihovim partizanstvom.

  • luckyss

   Malo sarkazma..
   In potem najbolj skrajen slovenski desničar, edini, ki še nudi podporo Jajotu…prevede “Ukano” v ruščino ;))

   • sprehajalec

    Zmago je Udbovec, Padalec. On bo z vsakim na Oblasti, oziroma ki se mu obeta zmaga na volitvah. bil je z Levičarji. Oziroma so ga plasirali levičarji v 90tih, da se dobi nek privid pluralne družbe. tako kot naprimer kolektiv antifašističnih žena na Volitvah 1945.

    Zmago je avtor slogana “Še premalo so jih pobili” (leta 1945)

 • sprehajalec

  Bravo Dežman, v Strasbourgh jih zatožite na človekove pravice in čez poslance v Bruslju.

  #“Tit Turnšek brani pravico do umora, se pravi, da je politični umor dovoljen, torej umor ujetnikov, civilistov, invalidov, ranjencev#

  Luka Polmesec bi dodal: da je politični umor dovoljen, če je bil storjen v obrambi civilizacijskih vrednot.

  Zaradi tega načina razmišljanja, ki ni nič drugačen od partijsko kominternovskega so ti kretenčki nevarni.
  .

 • jovan jovan

  “Prpa” dela?! Kje je “pogumno” srce domosransko?!

  • FORT WORTH

   Prpa ??!!
   Prpa daje Turnska, zato pa tak preplah.
   Hehehe

   • jovan jovan

    Muahahahaha…. Se vidi iz naslova! Domosranci ste kot mudžahedini- mučeniki?! Hahaha….

    • Pesjan

     Ej moj jovane cudni tici ste vi potomci komunisticnih klavcev in rdecih kurb !!!!

  • sprehajalec

   Lepo naj gre Dežman v Bruselj, pa strasbourgh. pa zatoži vse skupaj, kako se danes v EU Sloveniji slavi likvidacijo 20.000 Slovencev, med njimi ogromno otrok in žensk in prepoveduje pokop njihovih posmrtnih ostankov.

   pa bo bruselj za ušesa Borce.

 • jovan jovan

  Dr. Rugelj o domobrancih

  No, ker je tovariš Isauros napisal blog o vrhovnem poveljniku sklicujoč se na dr. Ruglja, bo morda zanimivo, da si osvežimo spomin, kaj je povedal o kolaborantih (vir: blog tovariša Svetoslava)

  PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

  UVODNI PRIPOMBI:

  “1. Vključujem se v polemično razpravo o likvidaciji belogardistov, ki jo je v sobotni prilogi Dela sprožil Tine Hribar, odgovoril pa mu je Janez Stanovnik, ki ga je Hribar v zadnjem prispevku zavrnil. Ker sem psihiater in sem kot mlad partizan natančno poznal poglavitne partizane in belogardiste v nekdanji občini Mirna na Dolenjskem, sem z retrospektivno analizo njihovih šolskih uspehov in osebnostnih značilnosti prišel do zelo zanimivih spoznanj, seveda na mikro ravni, ki utegnejo poglobiti uvid v bistvo dostojanstvene partizanske maščevalnosti nad narodnimi izdajalci.
  V polemiko se vključujem tudi zato ker vse kaže, da nekateri ljudje v množičnih občilih tako močno simpatizirajo z belogardističnimi narodnimi izdajalci, da zavirajo objavljanje avtentičnih poročil o bistvenih osebnostnih razlikah med partizani ni belogardisti, kar meji na kriminal.

  2. To besedilo, ki je zamišljeno kot uvod v širšo razpravo, se nanaša izključno na psihiatrične vidike osebnostnih značilnosti »navadnih« partizanov in belogardistov, ki sem jih osebno poznal. To pomeni, da se ne spuščam v analizo »višje« politike med vojno in po njej; partizanščino pa z zgodovinskega, antropološkega in psihiatričnega vidika štejem za najčistejšo narodnostno akcijo Slovencev v naši zgodovini. 
  Seveda pa so vrhunski komunistični glavarji (Tito, pa naša Kardelj in Maček, pa Hrvaški Krajačić ter njihovi z zveličavnim komunizmom indoktrinirani posnemovalci) izrabili partizanski boj za razraščanje nove protiljudske in na psihopatiji vseh komunističnih voditeljev zasnovane tvorbe – komunizma.

  SIMPATIZERJI BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI SE ŠE VEDNO ŠOPIRIJO V MNOŽIČNIH OBČILIH IN S TEM ZAVIRAJO SPRAVO

  (predelen komemorativni nagovor ob Spomeniku padlih borcev na Rojah pri Mirni, 31.10.2003) 

  Dobrih 58 let potem ko smo skupaj z zavezniki premagali Hitlerjevo soldatesko in njihove belogardistične pomagače, kar pomeni, da ob komemoraciji padlim junakom še živi partizani slavimo dve okoliščini: prvič, da ne trohnimo tukaj skupaj s padlimi junaki, in drugič, da smo vzdržali teh 58 let.

  Ker razni zagovorniki sramotne izdaje belogardistov in katoliške Cerkve na svojih komemoracijah v Rogu in na Teharjih ter po množičnih občilih trosijo lažniva in žaljiva stališča o nas, zmagovalcih v 2. svetovni vojni (kar je psihološko razumljivo, saj si s tem malo podpirajo klavrno samozavest premagancev in izdajalcev), sem se odločil, da spregovorim o doslej neobdelani temi »PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI«, še zlasti ker o tem ni do sedaj še nihče odkrito spregovoril. Edini psihiater, ki je sodeloval v NOB, je bil pokojni dr. Janez Kanoni, ki se v to področje ni poglabljal. Drugi psihiater, dr. Janko Kostnapfel je postal – kot jaz – zdravnik in psihiater po vojni, ki pa tudi še ni jasno spregovoril o tej zadevi. Ker sem edini psihiater, ki kljub 63 letom pokojninske dobe še nisem upokojen, torej še vedno delam in zelo poglobljeno spremljam vse kar se o medvojnem narodnem izdajstvu piše pri nas in po svetu, imam pravico in dolžnost, da o navedenem vprašanju nekaj povem. Moram pa omeniti, da tega področja še nisem sistematično raziskoval, prebral pa sem domala vse, kar se vsaj smiselno nanaša na to vprašanje. Bom pa sodeloval pri morebitnem projektu raziskave tega področja naše zgodovine.

  Bil sem zelo mlad partizan, star slabih 15 let ko sem, seveda oborožen, kolovratil po teh krajih kot samotni kurir (in se tako že tedaj oblikoval v svobodnjaka!) in ko se sedaj ponovno oziram nazaj ugotavljam velike razlike v osebnostnih lastnostih partizanov in belogardistov.

  1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

  – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
  – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
  – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
  – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

  !!!!!!!!!!

  2. Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

  – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

  – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

  – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

  – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.”

  • sprehajalec

   Rugelj bi se prvenstveno moral posvetiti tebi Jovane, belogardistom se ni mogel, saj je bil takrat 10 leten mulc.

   Pisal je potem tele pamfletke po diktatu Partije za svoj žep.

 • Vojteh Dovč

  7 minut nazaj
  JOŽE DEŽMAN
  Prvo službo je imel v Gorenjskem muzeju in to od leta 1979. Kar ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi diplomiral na Filozofski fakulteti šele leta 1997, in sicer iz filozofije.
  Vmes je urejal revijo Borec. Mimogrede – njegov stric Anton Dežman -Tonček je bil narodni heroj, udeleženec bitke v Dražgošah, poveljnik Udbe za Gorenjsko.
  Za seboj pa ima tudi zavidanja vredno politično kariero, saj je dvajset let deloval v ZSMS in Zvezi komunistov!!!
  Z drugo ženo se je spoznal 5.11.1994, ko ga je diagnosticirala za alkoholika. Zato je 27.11.1994 spil poslednje pivo. Z ženo in sinom jo rad mahne v Avstralijo ali pa obdeluje vrt na vikendu v Strunjanu.

  ——-In on bo zdej meni solil pamet….
  Klinc pa tak pravljičarski zgodovinar ( diploma pri 42 in doktoriral na teološki fakulteti 2014 star 59 let ) .
  WC mu ne bi zaupal čistiti pri takšni sposobnosti in političnih diplomah.

  • sprehajalec

   Gre za znan pamfletek o dežmanu, ki ste ga sestavili v prostorih Udbe Vojc. tako kot tistega o Ivanu janezu….

   • Osti jarej

    ..nič ni pamfletek

 • sprehajalec

  Bravo Dežman.

  NOB = Državljanska vojna
  Boj proti Fašizmu = Revolucija
  Izdajalci in kolaboranti = revolucionarno nasilje ter pomor razrednih sovražnikov in političnih nasprotnikov.

 • antimur

  Ti kučanistični norci so že povsem podivjali, počutijo se tako varne, da počnejo grozote, katere jim državljani, tisti, ki nismo kučanisti, ne bomo nikoli in nikdar oprostili. Vse je v navezi, od ustavnega sodišča, do okrajnih sodišč, vse to obvladujejo s financiranjem barabe kot je Kučan in njegova golazen in to z ropom državljanov, toda duh je ušel iz steklenice, resnica se širi po domovini in tujini, prej ko slej bodo občutili srd naroda, to je neizbežno.

 • Caetano

  Najprej je KP pobila 1000 Slovencev potem so pa se Italijani delali masovne internacije in represalije. Kako naj torej vaske straze, ki so bile JvvD pod krinko ne bi bile upravicene? Ko so pa nastale so jih pa komunisti razglasili za sovraznika st ena in usmerjali svoje napade vecinoma nanje.

  • sprehajalec

   Oni so jih HOTELI ustvariti, Komunisti. Z večjim kaosom in nasiljem, bo tudi več ljudi zbežalo v gozdove. Zanje je bilo v subverzivnem priročniku Kominterne že tudi pripravljeno ime, “Beli”. Po vzorcu Boljševistične revolucije.

   • Caetano

    Absolutno so jo hoteli.

 • Joža

  Odličen prispevek Nova24TV in Dežman! Z vsakim dnem naprej bo resnica bolj pritiskala na prsi dosedanjih lažnivcev in vsak dan starosti jim bo težji. Komunizem komuniste vodi v pekel, njih nedolžne žrtve pa v nebesa. Pekel je že nabito poln turnškov.

 • Anton

  za Koper je itak škoda besed, tam so še bolj fuknjeni kot v Ljubljani. ko prideš dol v Marino, ob Hlavatyjevem parku, so razvrščeni naglavni spomeni takoimenovanih”zaslužnih ” herojev, bolje rečeno klavcev kot so

  Pinko Tomažič,
  Karl Masl
  Janko Premrl Vojko pa verjetno sem še koga nehote pozabil

  vsak izmed zgoraj naštetih je pustil “spodoben” pečat pri vlogi “očiščenja naroda” med vojno in predvsem po vojni

  da o ulicah in njih imenih sploh ne govorim

  sarkazem press

 • Get Smart

  Ljubljana, Maribor, Titovo Velenje, Jesenice, Koper … i tako dalje do tokija,
  niso posledica “fuknjenosti”, ampak so POSLEDICA kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE okupacije.

  Kipe postavlja OKUPATOR z namenom, po direktivi CENTRALNOG KOMITETA.

  Kolikor je znano, je za razliko od drugih dveh kaviarŽIDO JUGO KOMUNJAR,
  bil Janko Premrl narodnostno pripadnik Slovenstvu,
  zato ga je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA zahrbtno LIKVIDIRALA leta 1943
  (torej ni sodeloval “pri čiščenju”, ampak JE BIL OČIŠČEN nje).

  JUGOKOMUNISTIČNA propaganda pa je nato iz njega naredila “mučenika”,
  kar je sicer tudi bil, vendar moramo vedeti, da ga je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA umorila, ker ni bil za KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO,
  ampak za SVOBODNO SLOVENIJO.

  Primorsko (=zgodovinsko SLOVENSKO POKRAJINO, ki je osegala še CELOTEN ISTRSKI POLOTOV, KVARNERSKI zaliv in Reko = T.I.G.R =

  Trst – Istra – Gorica – Reka) je po I. vojni KOMINTERNA dodelila Italiji.

  Slovenija pod TITOIZMOM seveda ni dobila kakega ozemlja, ampak je kaviarŽIDO KOMINTERNA in zanjo tu MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA
  Sloveniji odtujila = UKRADLA celotno GORIŠKO, celotno ISTRO, celoten KVARNER z Reko, 3/4 ŠTAJERSKE, 3/4 KOROŠKE= vključno z upravnim središčem = KARANTANSKI GRAD, vklučno z duhovnim središčem = SVATNE = =Gosposvetsko polje nje …

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  KaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI PROPAGANDNI trik (=levići vs. desnići)
  je še ne dolgo tega nazaj zgledal tako:
  RDEČA GARDA vs. BELA GARDA –
  oboje je seveda
  kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA tvorba in nato POTURANCIJA.

  Kaj vam o t. i. BELI GARDI pove tovariš Bebler,
  ČLAN PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE:

  “Bela garda mora biti, ker jo potrebujemo. Če je ne bodo ustvarili klerikalci, jo bomo
  morali organizirati sami.”

  In JUGOSLAVIJA (velika srbija + velika rvatska … you name it nje ), ki jo je kot kao kraljevino JUGOSLAVIJO ustvarila KOMINTERNA,
  je svojo RDEČO (Joseph Broz Tito) in BELO (Karađorđe = KARA je črn po TURŠKO = ČRNI Jure = Crni Juraj nje) gardo tudi naredila nje.

 • Osti jarej

  https://buchela.blogspot.com/2013/09/joze-dezman-danilo-lokar.html

  ..komentarja pod hudičevo podobico ni moč spregledati……

 • Olga2345

  Komunistične divjake, ki poskušajo ustrahovati g. Možino in g. Dežmana, bo treba spraviti za rešetke! Zvezo norcev pa ukiniti in zločinskim tovarišem pobrati VSE privilegije!

 • domovina mili dom

  Resnica boli. Zato bodo morilci in njihovi podporniki naredili vse, da se pravljica, ki ščiti njihove zločine, ne razkrije. Kajti s to pravljico živijo v simbiozi udbovska mafija in pravljičarji.
  Butli pa se ne vprašajo, zakaj imajo v sosednjih država boljšo socialo s plačami in penzijami vred. To pa naj ostane skrivnost, da bo spoznanje bolj doživeto.

 • Get Smart

  RDEČA GARDA = Joseph Broz Titova kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA oz. JUGOKOMUNISTIČKA banda lumpenproletera v Sloveniji =
  = komandanti OKUPATORSKE JUGOKOMUNISTIČNE bande v Sloveniji:

  1.) Šaranović Milovan: komandant prve operativne cone (Dolenjska); načelnik glavnega štaba

  2.) Jovanović Zdravko: načelnik štaba druge operativne cone (Notranjska )

  3.) Tonasković Rajko: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 15. divizije; komandant 7.
  Korpusa

  3.) Kilibarda Mile: načelnik štaba 14. divizije; komandant 4. operativne cone (Štajerska);
  namestnik komandanta 7. korpusa; načelnik štaba 7. korpusa

  4.) Dapčević Milutin: načelnik štaba 3. operativne cone (Alpska), načelnik štaba 9.
  korpusa, vodja operativnega odseka pri 9. korpusu

  5.) Popivoda Pero: načelnik štaba Tomšičeve brigade; komandant 2. operativne cone
  (Gorenjska); načelnik štaba 14. divizije; komandant 15. divizije; komandant 31. divizije;
  komandant 7. korpusa, nato poslan v vrhovni štab.

  7.) Jevtić Predrag – Dragan: namestnik komandanta Gubčeve brigade;
  komandant 3. bataljona Šercerjeve brigade; namestnik komandanta 1. operativne cone
  (Dolenjska); komandant 15. Divizije

  8.) Božović Radomir – Raco: načelnik štaba 15. divizije, namestnik komandanta 2. bataljona
  Tomšičeve brigade; komandant 2. bataljona Tomšičeve brigade; komandant 12. brigade;
  namestnik komandanta 15. divizije; namestnik komandanta 15. Divizije

  9.) Ignjatović Radojica – Grujica: načelnik štaba Bazoviške brigade; načelnik štaba 30.
  divizije

  10.) Brajović Petar – Pero: načelnik štaba Gubčeve brigade; komandant 2. bataljona Gubčeve
  brigade; komandant 15. divizije; komandant 18. divizije; načelnik štaba 18. divizije;
  komandant 18. divizije; načelnik štaba 4. operativne cone (Štajerska)

  11.) Došenović Mičo: načelnik štaba 14. Divizije

  12.) Vojnović Aleksandar – Vojin: načelnik štaba 18. divizije;
  namestnik komandanta 15. divizije, komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  13.) Čubrić Mile: načelnik štaba 18. divizije, komandant 2. Bataljona Gubčeve brigade;
  namestnik komandanta Gubčeve brigade; namestnik komandanta 18. divizije; namestnik
  komandanta 18. divizije; komandant 9. brigade, komandant posebne oficirske šole.

  14.) Marjanović Ratko: komandant Gradnikove brigade, komandant Bazoviške brigade;
  komandant 9. brigade, načelnik štaba Ljubljanske brigade, namestnik komandanta Gradnikove
  brigade, major splošne vojaške partizanske bolnišnice Franje, kapetan v 31. Diviziji

  15.) Šorović Danilo: komandant Gradnikove brigade, član operativnega odseka 9. Korpusa

  16.) Vidačić Nikola: načelnik štaba 2. Soške brigade; načelnik štaba 30. divizije;
  komandant Bazoviške brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  17.) Marjanović Aleksandar – Leko: komandant Levstikove brigade, komandant 2. bataljona
  Gubčeve brigade; namestnik političnega komisarja 15. divizije,

  18.) Djukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona Bazoviške brigade, komandant čete 3.
  bataljona Bazoviške brigade

  19.) Vukadinović Dušan: načelnik štaba Gradnikove brigade; komandant Vojkove brigade;
  politični komisar 1. bataljona Gradnikove brigade.

  20.) Knežević Vladimir – Volodja: komandant l. Soške brigade; komandant 17. brigade Simona
  Gregorčiča, politični komisar 2. čete 3. bataljona Tomšičeve brigade; politični komisar 1.
  bataljona Tomšičeve brigade; prvi komandant Novega Mesta.

  21.) Jovanović Svetolik – Mito: namestnik komandanta Gradnikove brigade; bil je
  spremljevalec Šaranovič Milana.

  22.) Vuković Džordže: politični komisar Kozjanskega odreda

  23.) Popović Vuko: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandir
  minersko-sabotažne čete v Goriških Brdih

  24.) Srdić Simon: komandant 2. bataljona Prekmurske brigade

  25.) Vučinić Djoko: namestnik komandanta 2. bataljona Tomšičeve brigade

  26.) Radulović Branko: politični komisar 2. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar
  3. bataljona Gubčeve brigade; politični komisar Gubčeve brigade; namestnik. politkomisarja
  1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta Kokrškega 3. bataljona; komandant 3.
  bataljona Kokrškega odreda

  27.) Kubić Nikola: v Šercerjevo brigado je prišel za bataljonskega in četnega starešino;
  bil je gojenec posebne oficirske šole pri vrhovnem štabu NOV in POJ

  28.) Beslać Mirko: isto kot Kubič Nikola.

  29.) Dedejić Boško – Pope: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta
  3. bataljona Bazoviške brigade; namestnik komandanta Bazoviške brigade, komandant
  Bazoviške brigade, bil je tudi spremljevalec Šaronović Milana.

  30.) Vukša Jovo: načelnik štaba Štajerske brigade

  31.) Perović Radoje: načelnik štaba 3. Soške brigade, namestnik komandanta 12. brigade;
  načelnik štaba 12. brigade, načelnik štaba Bazoviške brigade

  32.) Badovinac Ilija: namestnik komandanta Šlandrove brigade; namestnik komandanta
  Štajerske brigade, komandant 1. bataljona Šercerjeve brigade

  33.) Alfirević Petar – Pero: namestnik komisarja Vojkove brigade; namestnik komisarja
  Prešernove brigade

  34.) Karapadža Branko: komandant Prešernove brigade; namestnik politkomisarja 31. Divizije

  35.) Latinović Djuro: komandant štaba l. bataljona Gradnikove brigade, komandant bataljona
  v 31. Diviziji

  36.) Vojnović Milan: namestnik komandanta Gubčeve brigade

  37.) Dukić Mirko: načelnik štaba Vojkove brigade; namestnik komandanta Vojkove brigade,
  operativni oficir 31. Divizije

  38.) Nenezić Ljubo: komandant 2. bataljona Gregorčičeve brigade, načelnik štaba Vojkove
  brigade, vodilni funkcionar v tolminskem vojnem področju, načelnik štaba Kosovelove
  brigade, vodja inženirskega oddelka pri 9. Korpusu

  39.) Gliša Radomir – Raco: komandant Ljubljanske brigade, komandant Bazoviške brigade;
  komandant 30. divizije; načelnik štaba 18. divizije

  40.) Arso Jovanović: načelnik vrhovnega štaba Jugoslovanske partizanske vojske. Prišel v
  Slovenijo po ukazu Tita, z namenom da razporedi srbske in črnogorske poveljnike na
  najvišje položaje v vseh slovenskih partizanskih enotah

  41.) Vukčević Vaso: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
  brigadi.

  42.) Isaković Radoslav: načelnik štaba Bazoviške brigade; operativni oficir v Bazoviški
  brigadi, načelnik štaba Kosovelove brigade, komandant 2. bataljona Kosovelove brigade,
  politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  43.) Ibraimović Ibro: komandant Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona Gradnikove
  brigade.

  44.) Jovanović Milan: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant l. bataljona
  Bazoviške brigade .

  45.) Dabanović Mitar: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 1. bataljona
  Bazoviške brigade.

  46.) Ignjatović Anatolij: namestnik komandanta Bazoviške brigade; komandant 2. bataljona
  Bazoviške brigade; namestnik komandanta 2. bataljona Bazoviške brigade.

  47.) Popović Svetislav: pomočnik politkomisarja Bazoviške brigade; namestnik političnega
  komisarja Gregorčičeve brigade,komandant 4. bataljona Bazoviške brigade; sekretar SKOJ-a.
  48.) Djuričić Vidok: komandant komandnega mesta Sežane.

  49.) Dženadija Sreten: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade, komandant Bazoviške
  brigade

  50.) Raisović Boris: komandant 2. bataljona Bazoviške brigade; komandant štaba 2.
  bataljona Bazoviške brigade.

  51.) Mijić Dušan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  52.) Terzić Bogdan: komandant 3. bataljona Bazoviške brigade.

  53.) Pavlović Velislav: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade.

  54.) Ataklilović Džuvad: načelnik štaba 2. bataljona Bazoviške brigade.

  55.) Viktorović Mihael: komandant 1. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  56.) Nikolajević Bruno: komandant 2. čete Bazoviške brigade.

  57.) Filipović Aleksej: komandant 3. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.
  58.) Kajunović Nazar: komandant 4. čete 2. bataljona Bazoviške brigade.

  59.) Jukić Drago: načelnik štaba 3. bataljona.

  60.) Zurić Rastimir: operativni oficir v Bazoviški brigadi.

  61.) Armić Zdenka Kidrič: šef VOS-a za Slovenijo.

  62.) Vukčević Blažo: šef operativnega odseka Gradnikove brigade, član štaba Goriške
  divizije, operativni oficir Goriške divizije

  63.) Peraić Vladimir – Planin: komandant 1. Kokrškega bataljona; namestnik komandanta 2.
  Kokrškega bataljona; komandant 1. bataljona Kokrškega odreda

  64.) Božić Lazo – Vuk: komandant 2. bataljona 15. brigade; komandant 1. bataljona 15.
  brigade; načelnik štaba Šlandrove brigade

  65.) Džordžević Branko – Jure: politkomisar 2. bataljona Kokrškega bataljona, komandant 1.
  bataljona Kosovelove brigade, politični komisar 4. manevrskega bataljona Gorenjskega
  odreda

  66.) Bratković Peter – Zvonko: politkomisar 2. bataljona Kokrškega odreda; politkomisar 2.
  Kokrškega odreda

  67.) Ulepić Zdenko: načelnik oddelka odseka za zveze 3. operativne cone, načelnik oddelka
  za zveze pri 9. korpusu
  68.) Čakarević Milenko: komandant zaščitnega bataljona 15. divizije, komisar srbske čete v
  Bazoviški brigadi, komandant l. bataljona 15. brigade

  69.) Miljković Vlastimir: načelnik štaba 1. Soške brigade, načelnik štaba 17. Gregorčičeve
  brigade

  70.) Djurovič Milovan: sanitetni referent 4. bataljona Gregorčičeve brigade
  71.) Šantić Sreten: vodja odseka za zveze pri štabu Goriške divizije, načelnik štaba 3.
  bataljona Bazoviške brigade, komandant podoficirske šole 30. divizije

  72.) Šeferović Branko: politični funkcionar Jeseniško-bohinjskega odreda in Kosovelove
  brigade

  73.) Radusinović Blagota: član štaba Goriške divizije, vodja geodetskega odseka pri 9.
  korpusu, oficir šole 31. divizije, član operativnega odseka 9. korpusa

  74.) Djenadije Sretan: komandant bataljona 17. brigade

  75.) Jauković Svetomir: komandant bolnišnice 30. divizije

  76.) Gojković Dušan: politični komisar minerskega voda Ljubljanske brigade

  77.) Radulović Slobodan: komandant 3. bataljona Ljubljanske brigade

  78.) Bošković Filip: načelnik štaba 1. bataljona Bazoviške brigade, komandant zaščitne
  čete Goriške divizije, član štaba Goriške divizije

  79.) Rajković Bogdan: načelnik VOS-a 31. divizije

  80.) Arandjelović Žarko: glavni inštruktor oficirske šole pri 9. korpusu in nato pri
  glavnem štabu NOV in POS

  81.) Lalić Ibro: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2. bataljona
  Gregorčičeve brigade, komandant 3. bataljona Gregorčičeve brigade

  82.) Munjica Dragoljub: komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
  bataljona Gregorčičeve brigade

  83.) Hadjević Daut: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  84.) Pejanović Savo: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  85.) Vasić Ivan – Jovo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade, politični
  komisar 2. bataljona Gregorčičeve brigade

  86.) Nilević Branko: namestnik političnega komisarja 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  87.) Hajduković Blažo: politični komisar 1. bataljona Gregorčičeve brigade

  88.) Džukić Nikola: načelnik štaba Gregorčičeve brigade

  89.) Ilić Sreten: načelnik štaba 17. Gregorčičeve brigade, predavatelj v podoficirski šoli
  9. korpusa in 7. korpusa, vojaški inštruktor Kosovelove brigade, namestnik komandanta 4.
  bataljona Kosovelove brigade, operativni oficir Južnoprimorskega odreda, inštruktor
  podoficirske šole 30. divizije in 9. korpusa

  90.) Stanić Jovo: namestnik komandanta 3. bataljona Kosovelove brigade, komandant 3.
  bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
  Gregorčičeve brigade

  91.) Sladić Marko: član štaba Goriške divizije, oficir šole 31. divizije

  92.) Ljubić Bogomir: vodja poučevanja pehotnega oddelka 31. divizije.
  93.) Kolerac Lazar: komandant podoficirske šole 31. divizije komandant podoficirske šole v
  9. korpusu

  94.) Gerdović Leopold: komandant Levstikove brigade

  95.) Bogojević Milorad: sanitetni referent 2. Soške brigade in 18. Bazoviške brigade

  96.) Nikolić Ljubo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  97.) Ilić Gavrilo: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  98.) Ševa Zija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  99.) Kujundžić Ludvik: član vojnega sveta v Šercerjevi brigadi

  100.) Kurt Hunzija: član vojnega sveta v Šercerjevi brigade

  101.) Popović Drago: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 2.
  bataljona Ljubljanske brigade, komandant 4. bataljona Ljubljanske brigade

  102.) Ljubić Vojislav: član štaba 31. Divizije

  103.) Vrleta Krulj: član sodišča Gradnikove brigade

  104.) Milačić Mojsije: komandant 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik komandanta 3.
  bataljona Ljubljanske brigade

  105.) Stojanović Miladin: komandant 1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta
  1. bataljona Bazoviške brigade, namestnik komandanta Kosovelove brigade, komandant
  Kosovelove brigade, komandant bataljona Gregorčičeve brigade

  106.) Prole Jovo: namestnik komandanta Kosovelove brigade

  107.) Dević Jovan: načelnik štaba Kosovelove brigade, referent za zveze v Kosovelovi
  brigade

  108.) Knežević Mihajlo: komandant 1. bataljona Kosovelove brigade, namestnik komandanta 1.
  bataljona Kosovelove brigade

  109.) Pećanac Dragoljub – Drago: komandant 1. bataljona Ljubljanske brigade

  110.) Vlajšević Dušan: namestnik komandanta 2. bataljona Kosovelove brigade, komandant 2.
  bataljona Kosovelove brigade

  111.) Dženadije Sreten: namestnik komandanta Gregorčičeve brigade, komandant Gregorčičeve
  brigade
  112.) Zorić Lazo: komandant bataljona v 31. Diviziji

  113.) Knežević Gojko: komandant bataljona v 31. Diviziji

  114.) Bajraktarević Ibro: politični komisar 1. bataljona Ljubljanske brigade, politični
  komisar 2. bataljona Ljubljanske brigade, namestnik političnega komisarja
  Ljubljanske brigade

  115.) Malešević Dušan: komandant šolskega taborišča 9. Korpusa

  116.) Prodanović Jaša: politični komisar 2. bataljona Kosovelove brigade, politični
  komisar 3. bataljona Kosovelove brigade

  117.) Matinović Andrija: politični komisar Kosovelove brigade

  118.) Karadžić Miloš: politični komisar 3. bataljona Kosovelove brigade, bataljonski
  vojaški inštruktor, komandant težke čete, komandant bataljona, operativni oficir
  Kosovelove brigade

  119.) Jovović Ilija: namestnik komandanta 2. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 2.
  bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 1. bataljona Gregorčičeve brigade, komandant 3.
  bataljona Gregorčičeve brigade

  120.) Popović Džuro: namestnik političnega komisarja Gregorčičeve brigade

  121.) Kusovac Blaž: namestnik političnega komisarja 2. bataljona Ljubljanske brigade.

  122.) Djukić Nikola: sanitetni referent 1. Soške brigade, načelnik štaba Kosovelove
  brigade, načelnik štaba 30. Divizije

  123.) Klajn Vladislav: sanitetni referent Goriške divizije

  124.) Miljašević Vaso: komandant podoficirske šole 31. divizije125.) Rajčević Mitar: član
  štaba 30. divizije, vodja poučevanja minerskega oddelka 31. Divizije

  126.) Muzlović Stanko: pomočnik političnega komisarja Bazoviške brigade

  127.) Radulović Dušan: namestnik komandanta 1. bataljona Bazoviške brigade

  128.) Vitković Ljubo

  129.) Popović Gregorij

  130.) Gošević Radislav: komandant 4. bataljona Loške brigade, komandant 3. bataljona Loške
  brigade

  131.) Knežević Milenko: operativni oficir Loške brigade, komandant Bračičeve brigade

  132.) Rakić Miodrag: operativni oficir Loške brigade

  133.) Tiodorović Budimir: politični komisar 5. bataljona 1. brigade VDV

  134.) Jukić Ante – Mato: načelnik štaba 3. VDV brigade, komandant Jelovške čete
  Cankarjevega bataljona

  • totex39

   To se pravi, da je vsa ta jugokomunistična banda, ki je delovala v Sloveniji namenoma uničevala in morila slovenski narod in naseljevala svoje ljudi.

   • Jurko

    Kaka neumnost. XD Slovenija je bila najbolj etnicno cista ravno po koncu 2 svet vojne. Sam nwm pa zakaj je enim to nek ksenofobni ideal. XD

   • Get Smart

    Ja.
    “… ki je dolovala” in še vedno deluje – “on DELA nje”, če uporabimo kar njihov slogan.
    Svoje (klavce, lopove, posiljevalce … skratka LUMPENPROLETERE) in pa tudi “ne-svoje”, če naj tako rečemo t. i. navadnim delavcem (“proletarcem”), ki niso bili in recimo niso člani kaviarŽIDO KOMINTERNE oz. lokalno KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE in ki so jih pripeljali iz okolij, kjer bi oz. so za isto delo dobili 2x, 3x manj plačila.

 • Get Smart

  BELA GARDA = Karađorđevića garda nje = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA kao rojalistična banda istih lumpenproletera nje:

  – Jevdžević Dobroslav – vojvoda
  – Todorović Žarko – poveljnik severnih pokrajin leta 1941 (slovenije in Hrvaške)
  – Antić Petar – pomočnik poveljnika severnih pokrajin
  – Trifunović Žarko – poveljnik severnih pokrajin po letu 1941
  – Đukić Sveta – poveljnik severnih pokrajin
  – Koprivica Danilo – poveljnik slovenske JVvD, komandant četniškega odreda v Sloveniji
  – Vasiljević Dobrivoje – pomočnik komandanta JVvD za Slovenijo, tesen zaupnik Mihajlovića
  – Petković Mutimir – kurir vrhovnega poveljstva JVvD za Slovenijo
  – Đukić Mirko – kurir četniškega poveljstva Slovenije
  – Rakić Dragiša – član poveljstva severne pokrajine
  – Vujošević K. – poveljnik zahodne Slovenije
  – Miladinović Jova – načelnik štaba poveljstva severnih pokrajin
  – Vukosavljević Žila – načelnik štaba severnih pokrajin
  – Domazetović Krsto – šef vojnega dopisništva iz Slovenije, osebni obveščevalec Mihajlovića, vodja posebnega obveščevalnega centra
  – Radenković Grudimir– delegat vrhovnega poveljstva za Slovenijo
  – Vujošević Nikola – poveljnik Primorske Istre
  – Marović Vasilije – major, delegat vrhovnega poveljstva v Sloveniji
  – Draganac – poveljnik Dolenjskega odreda
  – Žović Slavko – organizator in vodja četniške skupine v Trstu
  – Damjanović David– general, delegat vrhovnega poveljstva v Sloveniji leta 1945
  – Jevtić – major, delegat vrhovnega četniškega poveljstva v Sloveniji
  – Stamenković Miroljub – poveljnik Stamenčkovićeve skupine (okoli 100 borcev), ki je v slovensko domobranstvo vstopila proti koncu leta 1943.
  – Stamenković Ljubomir – poveljnik Novega Mesta
  – Šajnović Martin – narednik VKJ, pripadnik Štajerskega odreda, po letu 1945 poveljnik Matjaževe vojske v prekmurju
  – Krištof Jovanka – šifrerka, spremljevalka in ljubica Karla Novaka, osebna tajnica Draže Mihajlovića, kot tudi Aleksandra Rankovića
  – Vojić – poveljnik skupine slovenskih četnikov
  – Kapetanović – delegat Mihajlovića za Slovenijo

 • Mitja Mazini

  Janez je bil med vodilnimi v Slovesnki komunistični mladini. Sedaj je pa kao ekstremni desničar. Vse za oblast. Patetično, bolano, bruh.

  • xtc

   Ja pri Šarcu je res obožuje Delavskega socialista,kompanjona Stalina.res bolno.

  • sprehajalec

   Tudi Stane Dolanc Jurček je bil pri Hitlerjugendu. Potem pa ekstremni levičar. patetično bolano, bruh….

 • Get Smart

  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   Nasprotje kulture življenja je KULTURA SMRTI.

   Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

   KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
   detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
   sviranje kurtzu, prodajanje magle
   skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
   transićizem,
   feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
   tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
   globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
   (
   SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija …)

   vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
   .
   .
   Jezus Kristus:

   »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«

   • Matt von Glanz

    Evo, spet si napastal svoje litanije. Ocitno jih tudi malo spreminjas, da te sistem ne oznaci kot spam, kar tudi si!

 • Brane

  Živel Mučenik!

 • Brane

  Mogoče bo razlgašen za blaženega kot Alojzij Grozde:)

 • Franjo Trojner

  Vsi tisti, ki opravičujejo ali celo zagovarjako zverinske povojne izvensodne poboje tudi žena in otrok bi morali v vsaki vsaj malce pravni državi biti sodno preganjani, če to počne društvo ali zveza je takoj potrebno ukrepati in jim delovanje sodno tudi prepovedati, kot to zahteva naša USTAVA.
  Predsednik ZZB NOB Tit Turnšek tokrat s svojimi neprimernimi izjavami na borčevskem mitingu resnice ni prekiračil samo mejo dobrega okusa, temveč tudi mejo zakonitega, kar pomeni, da bodo svoje morali narediti tudi organi pregona in glede na težo prestopka, po svoji uradni dolžnosti.
  Že večkrat sem ponovil, da se v Bosni, v Srebrenici in drugod v Jugoslaviji med njenim razoadom nikoli ne bi dogodi genocid, če bi že v Jugoslaviji v 50 etih krivci za povojne poboje odgovarjali pred mednarodnim sodiščem.
  Zelo neetično, nemoralno in v nasprotju z domačo in USTAVO EU je častiti in opravičevati masovne poboje doma ali po svetu. In nenazadnje kakšno je to sporočilo mladim???? Ali jim predsednik ZZB NOB želi povedati, da je dovoljeno pobijati svoje politične nasprotnike, da dosežeš svoj zastavljen cilj?
  Ljudje Božji v vseh državah članicah EU bi bil Tit Turnšek za svoje izjave že obsojen, njegovo društvo pa prepovedano, čakam kako se bodo tega lotili naši organi pregona! Dominatni nediji, so v tej zadevi znova totalno odpovedali, kakor varuhi člivekovih pravic in svoboščin tudi.
  Počasi, predvsem zaradi civilizirane in pravne EU tudi k nam prihaja čas, ko bo kljub javnemu nasprotovanju kučana in ostalih glavnih akterjev na politični levici parlanentarci v SLOVENSKEM PARLAMENTU sprejeli, potrdili resolucijo, komisije sveta EU, ki izenačuje in obsoja vse tri totalutarizme fasižem, komunizem in nacizem, po tem etičnem, moralnem in pravnem čimu, bo vsem lažje, tudi komunajzerom, ki jih hudo bremeni črna preteklost. Šele takrat bo naša mlada demokracija zares orvič imela realno možnost, da zaživi, zacveti.

 • Osti jarej

  stric…tonček dežman je aktivno sodeloval v vseh borbah cankarjevega bataljona…..zelo se je izkazal v partizansko nemški bitki v lažgošah ….bil je komunist……ata jože je leta 39 postal član partijske celice,skojevec pa l.40

  **************************************************************************************************

  …..če so partizani pobili več lastnih,kot sovragov,potem je nositi priimek enega izmed teh sramotno?!?…..

  • dr Janez Sveti

   A je kdo trdil, da so p’artizani morilci in da niso bili borci proti okupatorju? Dobro veš o čemu se gre.
   DR Janez SVeti genij

   • Osti jarej

    …ne nihče….sploh ne jožeta

 • janko

  A pa ja, veš da cvika stari rdeči zmaj! Ne vprašaj, koliko lastnih mladičev je nekoč požrl. Isto kot Pol Pot in Stalin! Najbolje so naredili v Romuniji ob osamosvojitvi, ko so apartčike nagnali iz vseh pisarn v državi in jih postrelili. Zdaj je pa mir. Predlani se jim je zgodila levičarska vlada, pa so takoj šli na ulice in jih skenslali.

 • Vili

  Če bi tale pajacek prebral tudi kako drugo svetovno ali vsaj evropsko literaturo bi vedel da to ni nobena posebnost držav v tranziciji (ali kako jih že imenuje?) temveč popolnoma normalna reakcija zmagovalcev nad izdajo po celem svetu. Toplo priporočam vsaj knjigo Podivjana celina!

  • xtc

   Torej ko JJ pride na oblast po tvoji logiki mora dati poražence pobit?
   A si ti nor ali kaj?

  • sprehajalec

   Vili, buteljček.

   Nikjer v Europi niso kaznovali na način, da je državna oblast uradne državne oborožene sile poslala pobijat vojne ujetnike in to brez sodišč.

   Sploh pa nikjer v Europi ni nobena oblast poslala svojih oboroženih sil v mirnem času pobijat Antikomuniste. Ne na Poljskem, češkem,. madžarskem itd. Tam so bile povsod na začetku še celo večstrankarski do komunističnih državnih udarov čez nekaj let.

  • Matt von Glanz

   A je to knjiga Savage continent? Ravno jo berem.

   • Jurko

    Ja. Lowe postavlja teorijo da je bil povojni obračun toliko hujši kolikor bolj je bil hud medvojni teror. Pri nas je bil medvojni teror zelo hud zato je po tej teoriji pričakovano da je bil tudi povojni večji. Na zahodu je bil medvojni teror praviloma manjši in tudi povojni je bil manjši. Je pa najbrž res da je bil pri nas povojni obračun večji tudi zaradi komunistične ideologije vendar to ni bil še zdaleč edini dejavnik.

    Tudi protikomunisti v Jugoslaviji bi izvedli obračun po vojni. Ohranjeni načrti jasno govorijo o tem. Kolektivno z izgonom bi tudi oni kaznovali Nemce in Italijane. S smrtno kaznijo bi kaznovali ustaše itd.

    • Matt von Glanz

     z vsem se strinjam. Povojni obračun je pri nas šel v skrajnost zaradi tega, ker so izkoristili priložnost za kom revolucijo in tudi zaradi napetosti, ki so trajale že vsaj 80 let. Si bral kaj Kocbeka?

     • Jurko

      Jup

 • Kosobrin

  Novinarji, predvsem na državni televiziji, naj bodo nepristranski, ne pa, da se že od daleč vidi, kam jih vleče in zakaj vabijo določene goste na intervju …

  • Franjo Trojner

   Ej moj Kosobrin tudi ta tvoj zapis je pristranski, niso gosti na TV problem.
   Problem je, da komunistična zločinska golazen še danes opravičuje in celo poveličuje izvensodne zverinske poboje izvršene v miru po že končani drugi svetovni vojni. Kosobrin pobiti niso samo zajeti vojaki, temveč tudi civilisti in med njimi tudi ženske in otroci, kar kahko imenujemo tudi genocid.
   Tudi po naši USTAVI storjeni zločini proti človeštvu nikoli ne zastarajo in se preganjajo po uradni dolžnosti. Kdor je demokrat in priznava vladavino prava in spoštuje človekove pravice in svoboščine gotovo obsoja vse vrste nasilja, še posebej najbolj hude kršitve, kar zverinski izvensodni poboji zajetih vojakov in civilistov tudi žensk in otrok gotovo so. Kosobrin samo nemoralne in neetične svinje, zveri v človeški podobi ali umsko zelo bolani ljudje ahko opravičujejo in zagovarjajo masovne zverinske poboje, zdrav um tega ni zmožen.

   • Kosobrin

    Vas lahko vprašam, Franjo, zakaj je zločinska golazen, v našem primeru domobranci, pobila moje prednike, med njimi tudi ženske in otroke? Na nič lažji, manj okruten način, kot so bili nekateri pobiti po vojni. Zakaj jih je na milijone umrlo v taboriščih, kamor so bili pripeljani zaradi izdajstva ali zato, ker so hoteli narediti “to deželo zopet namško”? Zato, ker so branili svojo zemljo, svoj rod. Mislim, da je zelo malo ljudi danes, ki zagovarjajo in opravičujejo masovne povojne poboje. Žal pa je nekaj takih, ki ne vidijo dlje od svojega nosu in ne priznajo, da se je isto dogajalo tudi med vojno, največ gorja od črnih, umazanih rok tistih, ki so raje izdajali in pobijali svoje ljudi, tiste, ki niso hlapčevsko prisegli tujcem. Priporočam vam, da si ogledate na TV Spomine od Janeza Winklerja! Ja, vojna ni hec, nobena ni pravična, zato – NIKOLI VEČ! In žalostno je tudi, da po toliko letih 2. svetovna vojna na slovenskih tleh še ni končana, ker ne znamo odpuščati. Čas gre naprej, čas je tudi, da si Slovenci oprostimo eden drugemu, kar je bilo hudega storjenega. Sicer pa, mi ki smo rojeni po vojni, smo še najmanj krivi za vse grozote!

    • Franjo Trojner

     Iskreno mi je žal, če so med vojno bili ubiti vaši predniki, kar pa nikakor ne opravičuje izvensodnih zverinskih povojnih pobojev že predanih vojakov različnih vojska in civilistov, tudi žena in otrok aprila in maja leta 1945. Čujte Kosobrin vi, ki ste izgubili svojce med drugo svetovno vojno, kot trdite bi prvi moral obsoditi povojno nasilje od zmage pijane komunistične povojne oblasti in vseh tistih, ki so to gnusno, necivilizacijsko, protipravno dejanje ukazali in zagrešili, ga opravičujejo ali celo poveličujejo še danes.
     Čujte zame je zločinec vsak, ki je pred, med in po vojni klal lasten in tuje narode neglede iz katere politične opcije prihaja. In ravno v tem je problem, da kljub jasni tako domači, kot zakonodaji EU politiki levice ali njihova združenja obsojajo zločine fašistov, nacistov in njim podrejenim vojaškim grupacij, o svojih komunističnih enako groznih, svinjskih, množičnih, necivilizacijskih, neetičnih, nemoralnih in protipravnih pa molčijo, ko pa se jih postavi pred zgodovinska dejstva ( Barbara rov in preostalih 600 prikritih morišč ) jih pa ne obžalujejo in obsodijo , temveč jih celo opravičujejo in odobravajo. Kar pa je za vsakega normalnega državljana gnusno in po USTAVI protipravno, kaznivo dejanje.
     Predsenik ZZB NOB Turnšek je grobo napadel zgodovinarjai n novinarja RTV, ki sta javno predstavila

     • Kosobrin

      Če ste prebrali moj odgovor in morda tudi druge moje komentarje, potem veste, da obsojam vse poboje, vsako nasilje človeka nad človekom. Hočem samo povedati, da je tega bilo ogromno na obeh straneh; nobena vojna ni pravična, pravzaprav ni moralnega zmagovalca. Vendarle pa je razlika ali braniš svojo domovino ali stopiš na stran tistih, ki ti hočejo to vzeti. Vi omenjate samo povojne poboje, vas pa vprašam, ste prešteli tiste, ki so končali v plinskih celicah po raznih taboriščih sveta? Koliko je bilo tam starčkov, žensk, otrok? Tudi moj tast je preživel Dachau, kamor so ga poslali, ko ga je sosed ovadil, da simpatizira s partizani. Nikoli ga nismo smeli vprašati, kaj se je tam dogajalo, nikoli ni mogel povedati ničesar. Vemo, da zato, ker je bilo preveč grozno. In vemo, da so se za povojne poboje nekateri že opravičili, hoteli spravo, Kučan je imel govor na spravni maši – od strani domobrancev in belogardistov pa besede opravičila še nismo slišali. Nočejo izustiti tega! In dokler tega ne bo, tudi sprave ne bo. Res, tako ne gre, to ni normalno, ni etično, ni moralno in tudi pravno ne! Imate prav!

 • Olga2345

  Tisti ta beli ki so jih partizani pobili po vojni imajo veliko srečo, saj so vsi šli v nebesa in zdaj sedijo na desnici očetovi!

 • pupa

  Za fizičnega likvidatorja obeh Jožetov se je prostovoljno javil volklodak turnšek(žejen krvi). Spomenik na nekdanjem trgu revolucije v Ljubljani mu za to dejanje pripada ža predsmrtno.

 • Osti jarej

  Pismo gospodu Jožetu Dežmanu

  Kot navadna državljanka RS sem gledala vaš Intervju v nedeljo, 22. julija, na TV SLO 1. Ker me je zanimalo, kaj boste kot strokovnjak povedali. Zelo ste me razočarali. Pa ne samo mene, temveč veliko večino preprostih vernih ljudi, ki so od vas pričakovali resnico. Ker ste teolog.

  Nekateri od teh preprostih vernih ljudi izhajajo namreč iz tigrovskih in partizanskih družin, katerih predniki so zaradi domobranske izdaje končali na vešalih v ulici Ghega v Trstu 23. aprila 1944 in v koncentracijskih taboriščih, od koder se niso nikoli več vrnili. Lahko si predstavljate, kako jim je bilo pri srcu, ko so videli vašo fotografijo, ko ste se v črnem usnjenem plašču pojavili skupaj s predsednikom Pahorjem v imenu »sprave« pri polaganju vencev najzloglasnejšim klavcem ustašem. Pri tem naj povem, da so omenjeni verni ljudje že zdavnaj (po drugi svetovni vojni) sprejeli svojo veliko žrtev v NOB in niso nikogar obtoževali. Za izdajalce so takrat rekli: niso se zavedali, bili so zapeljani.

  Torej, gospod Dežman, po zgornjem uvodu bi vas vprašala: kaj raziskujete? Nekateri ljudje, ki hodijo v cerkev, še nikdar niso bili bolj razdeljeni in žalostni, kot so danes. Pravijo, da je bilo v bivši Jugoslaviji stokrat bolje, ker je bila veliko večja skromnost, zato pa toliko boljša povezanost in srčnost ter pristna vera. Nihče se ni gnal za položajem.

  Komunistov, ki jih vi omenjate na vsakem koraku, v svojem pismu ne bom omenjala. Ker nisem bila nikoli članica nobene stranke, še najmanj pa komunistične, pa čeprav sodim po starosti v vašo generacijo. Bila pa sem rokerica tako kot vi in v nasprotju z vami sem to še danes, ker se nisem »spokorila«.

  Zdaj pa o vašem plemenitem poslanstvu – grobarja. Pravite, da se mora Slovenija zavedati zahodnih civilizacijskih norm. Se strinjam, ljudi je pač treba pokopati. Tako ali drugače. V breznih, kjer iščete kosti, so namreč tudi posmrtni ostanki iz časa protireformacije. Ko so lovci na heretike in čarovnice ugotovili, da je zelo zamudno požiganje na grmadah, so bile »sodne jame« zelo prikladne za rešitev problema. Ledinska številna imena v okolici gradov iz puntarskih časov so se pač ohranila skozi ustna, duhovna izročila nepismenih prebivalcev, ki pa niso poznali demence. Na srečo. Sicer bi se popolnoma izbrisala iz našega slovenskega (slovanskega) spomina tudi imena bogov, ki so resnično naša.

  Ker vsem priporočate razne knjige, bi vam jaz priporočila naslednje: F. Bevk: Umirajoči bog Triglav; P. Medvešček: Iz nevidne strani neba; B. Čok: V siju mesečine. Seveda jih še veliko, a naj bodo te za začetek. (Če ste jih že prebrali, jih preberite še enkrat.) To Vam pišem zato, ker govorite o resnici. Dragi gospod Dežman, do absolutne resnice (če ta sploh obstaja) je še daleč daleč… To vam danes lahko pove vsak otrok, ki brska po spletu, ali pa gleda le oddajo Viasat History, kjer spoznava še drugo plat Kristusovega življenja, da ne omenjam davnih civilizacij, kot so bile Lemurija, Hiperboreja, Atlantida…

  Ko sem že pri davnih civilizacijah, bi se ustavila pri Romih, ki so ohranili nekaj starodavnega znanja. Bili so preganjani skozi vso zgodovino in so še danes. Na ozemlju, kjer naj bi jih partizani pobili, je bilo veliko izdaj. Vojna je kruta in ne izbira, zato so tudi nedolžne žrtve in grozljivi zločini. Tega zločina nikakor ne opravičujem, čeprav ga razumem. Mnogo manj pa razumem, da je danes bolj kulturno pokopati kosti mrtvih Romov (čeprav sem absolutno za to), kot pa napeljati živim vodo in elektriko v domove.

  Ne nazadnje, gospod Dežman, kolikokrat ste obiskali Rome? Ali ste bili v Postojni, kamor se je pred leti zatekla družina Strojan? Ker romsko umetnost izjemno cenim, sem jim posvetila nekaj svojih pesmi, eno od njih, posvečeno družini Strojan, sem jim jo tudi izročila, ko sem jih obiskala.

  Gospod Dežman, reči hočem le, da je problem v slovenski družbi mnogo globlji, kot ga razlagate vi, čeprav je v resnici sila preprost. Vsak naj sledi svojemu srcu in misli s svojo glavo ter opazuje naravo okrog sebe, pa bo našel tudi svojo pot in resnico. Brez kvazidemokratičnih razlag.

  Ana Horvat, Orehek pri Postojni/dnevnik/

  • Kosobrin

   Gospa Ana, čestitam!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!