[Video] Poglejte, kako so Socialni demokrati do svoje vile prišli s krajo

Foto: Nova24TV

Na dan ustavne pritožbe nad aktualnim predsednikom vlade Mirom Cerarjem so režimski mediji z vso silo udarili po največji opozicijski stranki SDS, ki je najela kredit v višini slabega pol milijona evrov. Dva tedna staro novico je v javnost prvi lansiral časnik Večer, katerega lastniki so tako ali drugače posredno povezani s predsednikom stranke SD Dejanom Židanom, pri tem pa je treba pripomniti, da so sami do lastnine (sedeža stranke) prišli s krajo. Njen zadnji lastnik Feliks Moskovič je umrl v holokavstu, vilo pa so komunisti nacionalizirali, nato pa je brezplačno prešla v roke stranke SD. Povsem dvojna merila za naslednico Komunistične partije. 

Naj spomnimo, predsednik stranke SDS Janez Janša je poudaril, da je bil najem kredita povsem transparenten, in dodal, da lahko vsakdo vpogleda v pogodbo pri notarju. A zaradi drugačnega tolmačenja 22. člena Zakona o političnih strankah predsednika Računskega sodišča RS je stranka črpani del kredita vrnila z obrestmi vred in prekinila pogodbo. In med tem, ko je Janša obljubil, da bo v primeru dokazane kršitve zakona stranka plačala tudi kazen, se režimski mediji očitno po naročilu stricev iz ozadja še vedno ukvarjajo s kreditno pogodbo. Ni naključje, da so na to temo najglasnejši prav v SD in njihov predsednik Dejan Židan, ki je na tiskovni konferenci svoje stranke spet moraliziral o delovanju slovenskih strank: “Pomembno je, da se tudi stranke zavedamo, da moramo delovati v skladu z zakonodajo in po etičnih normah. Ne želim, da se obnašanje stranke, ki deluje slabo, enači s strankami kot celoto. Tudi med strankami so podobno kot med ljudmi stranke, ki delujejo v skladu z zakoni in etičnimi merili.”

Foto: Nova24TV

Dobili so jo s pomočjo menjalne pogodbe
Najemanje posojil pri največjih slovenskih strankah ni nobena nova novica. Nekatere si denar izposojajo pri bankah, nekatere pri fizičnih osebah. A če je SDS pred kratkim odplačal posojilo za svojo stavbo na Trstenjakovi 8, se SD s tem seveda nikoli ni bilo treba ukvarjati. Stavba, v kateri imajo nasledniki partije danes svoj sedež, je bila nekoč v lasti judovske družine, ki je umrla v holokavstu. Po drugi svetovni vojni si jo je prisvojila partija, v nacionalizirani vili pa ni živel nihče. SD jo je dobil po osamosvojitvi z menjalno pogodbo, saj je Državni zbor RS potreboval stavbo na Tomšičevi ulici, v kateri je imel SD svoje prostore prej. Toda, pozor, omenjeno stavbo na Tomšičevi, ki je bila zgrajena že davnega leta 1879 kot Kranjska hranilnica in je bila v njej nato celo Banovska hranilnica, so po drugi svetovni vojni prav tako ukradli komunisti in v njej vzpostavili sedež Centralnega komiteja.

Foto: Nova24TV

Upravičeno se lahko vprašamo, ali ima Dejan Židan kaj slabe vesti, ko moralizira drugim, sam pa upravlja z ukradeno stavbo. Ko smo ga na novinarski konferenci pobarali o tem, je tudi on pričakovano izgubil spomin. Povedal je: “Na zakoniti način, kakor se tudi za dobre stranke spodobi,” in dodal, da zgodovine ne pozna in bo to tudi preveril. Res smo naknadno dobili pisni odgovor, v katerem so zapisali: “Stavbo, kjer je sedež stranke Socialnih demokratov (SD) na Levstikovi 15 v Ljubljani, smo dobili na legalen način. Leta 1993 je takratna Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani od Republike Slovenije prejela v last hišo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki je bila v lasti države.” Z drugimi besedami so povedali, da so do lastnine prišli s krajo. Za naslednico Komunistične partije je to očitno nekaj povsem normalnega in sprejemljivega.

H. M.

 • Miran

  Kdo pa je sodeloval pri izgonu židov in njihovi zaplembi premoženja. Ja nacisti in domobranci. Torej so domobranci sokrivi kraje premoženja itak.

  • janez zorman

   Slovenski “palestinci” – gošarji, so imeli v kardeljevih navodilih obrazloženo, kako se morajo do njih obnašati. To niso bila lepa navodila.

  • ljubinica

   Domobranci so po vojni kradli judovske vile za komunisticno “elito”?
   Ni meja za komunisticne lazi in njihove absurdne izmisljotine ….

   • Steiermark

    Kaj takega, kar trdi zgornji primerek debila, širijo samo potomci roparjev in klavcev, ko se “komod” znebijo krivde na način, da jo prelagajo na nedolžne in njihove žrtve!

  • MEFISTO

   Miran, prjatu razumni, ti sobratje komunisti niso povedli, da so takoj po izbruhu komunistične svobode pobili, še tiste Žide, ki so se ušli holokavstu?

  • sprehajalec

   Izrael podeljuje vsakemu posamezniku že dolga leta priznanje Pravičnik med narodi. Za tiste posameznike, ki so med vojno pomagali Judom. Od 26.000 prejemnikov tega priznanja do sedaj, jih je največ Poljakov, 6700, Nizozemcev, 5500, Francozov 4000, Nemcev je 600. Najbolj znana prejemnika sta Oscar Schindler (Schindlerjev seznam) in Raoul Wallenberg, švedski veleposlanik v Budimpešti.

   Slovencev z tem priznanjem je 7, med njimi ni nobenega Borca NOB.

 • janez zorman

  Tako to delajo prekmurski majstori; “menjam prihvatizirano za ukradeno” !

 • Caetano

  Judje, ki so vojno preziveli so docakali komunisticno plenjenje. Postali so razredni sovrazniki. Veliko jih je zaradi tega odslo v Izrael. Komunisti so jih pustili vendar so ob tem izgubili pravico do dedovanja v Jugoslaviji. Tako, da bi bilo za preverit, ce potomci Moskovicev se zivijo v Izraelu. Morda bo Netanjahu pomagal vreci SD nove-stare komuniste iz njihove rezidence…

  • sprehajalec

   Judje so postali “kolaboranti” ker so se pustili zapliniti delavskim socialistom. Moškovičev verjetno ni več njihov rod je bil izkoreninjen. Ausrottung, kot so imelii zraz delavski socialisti.

   • Caetano

    Kaj pa ves morda so kaki sorodniki se v Izraelu. Portugalska je dala pred kratkim pravico do vrnitve v drzavo/drzavljanstvo celo daljnim potomcem tistih Judov, ki jih je nekoc davno izgnala inkvizicija.

    • sprehajalec

     Zelo verjamem, da če bi bil kakšen sorodnik še živ oziroma je kateri preživel, pa nesel izročilo naprej, bi se danes že pojavile zahteve po vrnitvi premoženja.

     Podoben primer je bil leta nazaj v švicarskih bankah, ko so obelodanili račune v holokaustu umrlih Judov. Ker preprosto ni bilo nikogar, ki bi jih nasledil…

     • Tanja Bor

      Če je kakšen preživel in odšel v Izrael, se je moral prej odpovedati svojemu premoženju, v JUgoslaviji pa so kot razredni sovražniki doživljali šikaniranja. http://www.inv.si/psja/spomin/vajs.htm

 • Krtača 20

  Zakaj pogrevate stare stokrat prežvečene teme? Raje raziščite še kdo je v ozadju Snežiča in Džudžu…

  • janez zorman

   Uf, to pa je že obrabljeno, raje priznajte, kdo je napisal text Zokitovi frendici, “genocidnici” Svetlani Cenić !

  • MEFISTO

   A kdo je v ozadju oprane milijarde v NLB te pa ne zanima?

   • Krtača 20

    En let raziskav, rezultat pa 0. Desni ste impotentni. Kdo vam kaj verjame….

   • Steiermark

    Razne rdeče ščetinarje zanima, kako najboljše zakamuflirati svoje svinjarije in zato forsirati fake news, da prikrijejo svoja zla dela! Tiste miliarde pokradene v NLB, pa tudi NKBM, plačujemo namreč slovenski državljani in naši potomci……Za kredit SDS, pa mi ni znano, da bi morali pravttako mi , državljani odgovarjati ali poskrbeti!

  • etrusk

   Ne rdeča krtača , vse je moralo biti pometeno pod preprogo , če razumeš . Sedaj pa je že čas , da se to vse Slovenskemu narodu pove na glas.
   Da bodo še tisti Slovenci zvedeli katerega volijo, da zvedo resnico o lumpih

 • ljubinica

  Zidan: Tudi stranke moramo delovati v skladu z zakonodajo in po eticnih normah ….
  Ha ha
  Komunisticno sprenevedanje.
  Zakone, po katerih so ukradli privatno lastnino, so si napisali sami. Po komunisticnem “naravnem pravu” (Brglezova interpretacija).
  Zanimivo pa, da se Zidan sklicuje tudi na “etiko”.
  Kaj ve komunist o “etiki”?
  Je eticno bivati v hisi, ukradeni v holokavstu izginulim judovskim lastnikom? Jih v hisi nic ne strasijo duhovi pobitih lastnikov?
  Da so do hise prisli “legalno” z menjalno pogodbo? LOL
  Kje pa imajo dokumente, ki dokazujejo, da so prejsnje prostore pridobili z nakupom? Da so jih posteno placali, tako kot SDS svoje?
  Jih nimajo? Seveda ne. Ker je tudi “njihova” prejsnja hisa bila ukradena.
  Zanimivo je tudi, da Zidan o vsem tem nic ne ve. Halo?
  Moralizira o drugih, zgodovina njegove lastne stranke ga pa ne zanima?
  PODN.

 • VERRZIFIKATOR

  Moša Deján

  UKRADENA VILA

  V mestu nekem vila se bohoti,
  dobro kot ukradena je znana,
  novim gospodarjem kot predana
  v veličini vsej in vsej krasoti.

  Gospodar se novi ne sprašuje,
  ali to morda ni legitimno,
  niti v sanjah, niti ne intimno
  se ukradenega ne sramuje.

  To bila je židovska lastnina,
  Židu so jo namreč zaplenili,
  preden reveža so umorili,
  se nihče ne spomni več načina.

  Gospodar nič židane ni volje,
  ko se po lastnini ga sprašuje,
  nekaj godrnja in natolcuje,
  da spominja te na svetobolje.

  Ker pa Žid na žido nas spominja,
  legitimnost zlahka se poišče,
  če natrosi se laži prgišče,
  in resnico židan prt zagrinja.

  Židan prt čez vse spomine slabe,
  češ na slábo brž naj pozabimo
  in v prihodnost svetlo se ozrimo,
  misli to zločinske so ogabe.

  Židan prt se čez zločin pogrne,
  a lastnik zdaj židane ni volje,
  tudi če mu jasno ni najbolje,
  da se slábo le še s slabšim vrne.

 • janez zorman

  Očitno bi morali dohtarji tudi Židana pregledati glede mentalnega zdravja. Tako kot so Amiji do potankosti pregledali svetovnega liderja.

  • Steiermark

   Pri nas to nebi delovalo, ker je že narod v veliki večini pobebavljen in “voli” oz. nastavlja na vodilna mesta samo tiste, ki imajo krvave roke ali pa so njihovi potomci in idejni nasledniki……drhal! Komunizem jim je tako spral možgane, da si še danes nemorejo opomoči in prav ti, ki so živeli, tako kot mi vsi ostali, v katastrofalnih razmerah v jugokomunizmu, v pomanjkanju osnovnih življenskih dobrin, da ne govorimo o pomanjkanju ali celo odsotnosti svobode, trpijo danes za švedskim sindromom in te zločince zagovarjajo in volijo!

 • RATATA

  Komunisti so v tistem času revežem rekli: “vse bo naše!”
  “Vzeli bomo bogatunom!”
  In so res vzeli v parih korakih.
  V komunistični revoluciji so privatno lastnino podružbili,
  ob osamosvojitvi podružbljeno podržavili in nato takoj podržavljeno prihvatizirali.
  Vmes pa si parkrat spremenili ime.

 • indijanka

  Ni mi jasno, zakaj politične stranke sploh potrebujejo lastne poslovne stavbe v središču mesta, ki jih morajo vzdrževati.

  • tasilo

   Prestiž, lažen elitizem, izraz moči, vpliva, bogastva … slednje troje je pravzaprav vse isti šmoren. Podzavestno in nehote pa to sugerira odmaknjenost od ljudi in vsakodnevne realnosti.

   Tudi izraza “stranka” in “poslovni” prostori (ali stavba) normalnemu človeku ne gresta skupaj. Aja, saj res, vse stranke se ukvarjajo pretežno s “posli”. Potem pa vse štima.

   • indijanka

    :) nasmejal si me…čeprav bi morala zajokat. Ja, to so Butale.

  • ljubinica

   Kje pa naj bi jih imele?
   V Zgornjem Kaslju?

 • MEFISTO

  Socialni demokrati oziroma njihovi ideološki predniki niso nikoli kradli.

  Krade se namreč skrivaj, daleč od oči.

  Socialni demokrati pa so s svojimi predniki jemali javno vsem na očeh in brez sramu.

  Če je bilo treba ali ne, so v svoji pridobitni maniri tudi koga spravili ob življenje.

  • ljubinica

   Se pravi, da so ropali in plenili …

   • ekspêrt

    “Desna ruka, levi džep”.

 • ekspêrt

  Židan mora pokazati kupoprodajno pogodbo s katero bo dokazal lastništvo prve, ali druge stavbe.
  Ali je mogoče samo nekaterim strankam država podarila poslovne prostore, druge stranke pa so si jih morale same kupiti z denarjem.
  S čigavim denarjem…… lastnim……od članarin ?
  Zanimivo bi bilo videti to Menjalno pogodbo v kateri morata biti navedena lastnika.

  • sprehajalec

   Tudi dva režimska sindikata sta si kar med seboj razdelila stavbe in premoženje.

  • Caetano

   Privilegiji komunistov se nadaljujejo tudi po osamosvojitvi. Predlagan je bil sicer zakon, ki bi premozenje bivse ZK in ZSMS ter premozenje rezimskega sindikata razdelil med vse stranke in sindikate, vendar je bil s strani starih sil zavrnjen. SD izhaja pa iz ZK zato si to premozenje lasti.

   • ljubinica

    Prostore so “dobili” od drzave ( Jug. drzava je pa ukradla pravim lastnikom) leta 93, ko so imeli oblast spet trdno v svojih rokah …

 • FORT WORTH

  Koncno je nekdo to spravil v javnost.
  Obe stavbi so ukradli.
  Prejsnjo in zdajsnjo !!

  • Janko Gedlička

   V kultiviranih družbah je razpolaganje z ukradenimi stvarmi zavržno, kaznivo in razumljivo neveljavno.

 • tasilo

  Vsebine na Novi gor ali dol … ampak poden od pogrošnega žurnalizma je, če v naslov na začetek vedno ogabno dramatično pišete “Poglejte …” ali “Preberite …”.

  Ne počnite tega, ker je žaljivo za inteligenco bralcev.

 • ekspêrt

  Hmmm… hmmmm…. kupiti z najemom kredita je Kaznivo dejanje in Sramota, ukrasti pa je Vrednota.
  Hmmm… hmmmm… a tako gre to ???

 • MEFISTO

  Ni lepo, da Socialnim demokratom očitate njihovo premoženje, za katerega je tekla tudi kri..

  SD je vendar zaslužna za vse, česar nimamo.

  Tega je pa veliko.

 • Hun

  cas je ze da se strankarski sistem ukine

  • aha, najprej pometi pred svojim pragom !

   • Hun

    glej da spucas bajto danes…pa kosilo za vnuke nared ne bit lena…aja sj te noben ne mara, te noben ne obisce k si tečna babura

 • rubec

  Židan je navajen krast. Enemu tipu v Begunjah je že kot otrok ukradel možgane.

  • Steiermark

   On, kot direktor prašičje farme, se je preveč najedel prašičjih možganov in to kar počne danes, je posledica “mutacije” njegovih možganov, v prašičje……..in vseh rdečih tudi!

   • rabbit

    Oprosti da ti repliciram ampak z razliko od Židana so prašiči zelo inteligentna bitja in ni prav da jih primerjaš z njimi.

    • Steiermark

     Tudi jaz se strinjam s tabo in menim , da imaš prav, glede prašičje inteligence, ki je višja. Brez žaljenja prašičev, pa naj povem, da so se pač prašičji možgani pomešali z njegovo , ob rojstvu mu dano, inteligenco in si je tako zvišal svoj iQ, in kompenziral prašičjega, ter istočasno znižal prašičjo inteligenco! Tako je z vsemi komunisti!

   • Janko Gedlička

    Prosim lepo, ali bi lahko prašiče prijazno obravnavala.

    • Steiermark

     Žal mi je, če sem slučajno razžalila kakšnega prašička, štirinožnika, s primerjavo z komunisti, ki jim pa res, priznam, še veliko manjka da bi lahko dosegli nivo prašičev…..

 • MEFISTO

  Z lepotico, ki stoji poleg židanega, sta z dobrotnikom pri Šoferski mamici kolena skupaj tiščala.

  Vas zanima več informacij?

 • centurion

  Poglejte kako so bosanci financirali
  Mira Cerarja.
  ŠKANDALOZNO!!!
  IMENA IN PRIIMKI NA POŽAREPORTU DANES…

  http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=23172

  • Še bo zanimivo.

  • ljubinica

   Jaz sem tudi to prebrala.
   Zdaj pa opazujmo, kako bodo presstituti molcali o tem ….

   Ampak Nova24 ne sme molcati …

   • etrusk

    Tako je , vsa svinjarija , vse mora priti na dan
    Tudi v moji vasi so podržavili dve stavbi.

 • totex39

  Gošarji kradejo in poneverjajo že 70.let za njih je to vse realno, kajti oni so nedotakljivi vsi ostali pa morajo vse izvore dokazovati. To je slika komunistične elite!

  • MEFISTO

   Ne 70 let, letos mineva že 77 let.

 • sprehajalec

  Za te stvari imajo izraz “Vrnili so ljudstvu”.

 • FORT WORTH

  Popolnoma vse poslovanje CKZKJ-ZLSD-SD in njenih satelitov temelji na kraji in prisvajanju.

  Veber dolgoletni clan SD plete se tesnejse vezi z ultra zombijevsko stranko levica, kjer planirajo, kako bi v Sloveniji ponovno, kot v letu 1945 izvedli podrzavljanje vsega in razlastninili vsakega drzavljana, ter si spet prisvojili materialne dobrine.

  In do uresnicitve njihovega plana sploh ni tako dalec.
  Se malo bodo zmanjsali osebni standard in raja jim bo zaploskala…

 • Mojca pokraculja

  Ne štekam take menjalne pogodbe. Del stavbe na Tomšičevi ? Kakšen del, kdo je bil lastnik tega dela? Zakaj delitev lastništva? Kdaj in zakaj se je delilo?

 • Grenze

  Židan pejd u Kurac ko si bil VETERINAR SI BIL ZANIČ SI KRADU SAM ZA SVOJO RIT ZDEJ PA ŠE LAŽEŠ KRADEŠ PA ŠE BOLJ KAR NA KITAJSK SE POSTERGI BARABA RDEĆA POKVARJENA PIZDA.

  • etrusk

   Star rek –lažeš , kradeš.pa še uši imaš

   • domovina mili dom

    Za to so jim rekli ušivci hostarski.

    • Steiermark

     Na štajerskem so bili samo raztrganci ali banditen, ki so ropali in klali, kadar so utegnili……potem ko so jih Nemci polovili, pa so postali “narodni heroji”……

 • Krtača 20

  Zanimivo da lahko tale fake news media že v naslovu članka laže, pa ne dobi po prstih….

 • zoro

  za vse te pizdarije v džavi je kriva neuka in nerazgledana ter primitivna raja in nihče drug!

 • etrusk

  In kaj sedaj , ko veliko komunističnih veljakov živijo v ukradenih hišah .

  • KAPIBARA

   Pravi lastniki (dediči) so pa v najemnih ali pa na cesti

 • Mojca pokraculja

  Madonca,kakšna mešetarjenja ukradeno lastnino ! Pa komu še ni jasno, CKZKS in SD sta poosebljena država. Globoka država. To ni moja država, Slovenije ni več!!

  • Steiermark

   Slovenija še vedno je, kljub podganjim naporom, da se uniči, vendar je ugrabljena od jugokomunistične podganje elite…..

   • Mojca pokraculja

    Seveda je še Slovenija, ampak kaj je od te ugrabitve, kakor praviš, nam še sploh ostalo? Zastava, grb , table na uradih in štampiljke.Torej samo neki simboli, ki nikomur več nič ne pomenijo, če ima vsaj malo pameti v glavi. S tem se oblast deklarira navzven kot oblast, v bistvu glumijo nekakšno državo in demokracijo. Saj vemo, papir brez štemplja ?! Ja to ni pa nič.

    • Steiermark

     Seveda, nam je “ostalo”, saj smo država Slovenija ravno mi, njeni državljani…. Potrebno je začeti dovajati kisika skisanim in indoktriniranim možganom Slovencev, ki na takšne odgovorijo: jaz se s politiko ne ukvarjam in me ne zanima! Samomor debilov!

 • TOML

  Dobri ste Nova TV.
  Socialiste je treba razkrinkat.
  Socialisti so lažniva, lopovsko morilska tolpa.

  • Tanja Bor

   Tako je. Naloga ni tako težka. Ko začnejo govoriti o slabih dejanjih, vedno govorijo o sebi. Raziščite tudi, kako napreduje vračanje zapljenjenega judovskega premoženja. Po povojnem zakonu so se namreč tisti, ki so želeli oditi v Izrazel, morali odpovedati svojemu premoženju. Ali ta zakon še velja? Ali jim je bilo premoženje vrnjeno?

   • sprehajalec

    Nihče ga ni preklical. Sploh v Prekmurju so vršili hud pritisk na preživele, ki so preživeli, ker so se Nemci pozno dokopali Madžarske (1944). Na Poljskem so bili pogromi na preživele, pri nas so jih obtožili kolaboranstva. Ni jim ostalo drugega kot Izrael.

    Da potem danes zopet ideološki potomci tistih, ki so vršili pritisk na njih kričijo o priseljencih v Izrael pa palestinski zemlji….

    • Tanja Bor

     Ja, se mi je zdelo, da revolucionarni zakoni še vedno veljajo. Vprašajmo jih, kdaj jih bodo spremenili.

  • domovina mili dom

   Narod je še ves v bolnem stadiju rdečk. Bo treba počakat, da za posledicami eni pozebejo, eni pa prebolijo.

   • Tanja Bor

    Če bomo samo čakali, se ne bo nič spremenilo. Treba bo tudi kaj narediti. Najprej o vsem javno pisati, to zelo dobro poteka.

    • domovina mili dom

     Kučan ve zakaj plačuje piškotkarje. Kajti novinarji so tisti, ki oblikujejo javno mnenje. Zato ni neprijetnih vprašanj, da jih slišijo vsegliharji.

 • domovina mili dom

  Torej zahtevajte notarske pogodbe. Razlik v cenah vrednosti ne sme biti, tako zahtevajo komunisti pri enih določenih osebah. Če razlika je, naj udbovski tožilec, ki sedaj obtožuje določeno osebo za razliko 400 K, davčna pravi,da je vse v redu, začne pregon proti svojim- sebi za dokazano malverzacijo. Torej akcija.

 • Tanja Bor

  Ko jih dobimo pri kraji, se komunisti izgovarjajo, da se je vse zgodilo: “Na zakoniti način.” Seveda je bilo zakonito, če pa so zakone sami pisali. Kot nacionalsocialisti, ki so Jude zakonito razlastili, komunisti vse zakonito nacionalizirali, nato pa – ja, uganili ste – zakonito privatizirali.

  • Steiermark

   Pe prej so pa Jude “zakonito” pobili in jih posthumno razlastili! Predvsem na Štajerskem, kjer je bila 4 leta Nemčija, so Judje preživeli, brez večjih težav, nacistično Nemčijo, Nemci so vedeli poreklo za vsakega prebivalca, ker so v ta namen izdajali ahnenpass, kjer je bilo za 5 kolen za nazaj ugotovljeno tvoje poreklo, torej se nihče ni mogel skriti pred resnico, kakšnega porekla je, Šele po vojni, pozno jeseni 45, ko so jugosrbske koljaške horede, pod taktirko največjega pedofila in množičnega morilca tita, prispele na štajersko, so pa vse, bogate, tudi Jude, klali in jim posthumno odvzemali lastnino! To je resnica o smrdljivi rdeči zaluznjeni golazni, katere potomci danes nadaljujejo z genocidom in ropom, normalne ljudi!

   • Moskoviči, (prej so se pisali Moises, hrvaški judi) so umrli v taborišču Auschwitz, leta 1944, zadnja je umrla Klara Moskovič (začetek leta 1945).
    Pod nemško roko.

    • MEFISTO

     Slovenski Judi so bili pobiti od slovenske koministične roke.

     Na stadionu nekdanjega Olimpa v našem starodavnem mestu so poleg ostalih nesrečnikov zbrali takoj po izbruhu komunistične svobode tudi kakih 300 judov in jih vse pobili.

     • Moskoviči, so umrli v taborišču Auschwitz. Ubili so jih nemci.

     • ekspêrt

      imaš Mrliški list ?

     • Ne, nimam, imam pa pred sabo dokument, projekt pri katerem je sodeloval raziskovalec dr. Marjan Tos iz Sinagoge Maribor.

     • ekspêrt
     • Ne vem, morda, vem da je judovska skupnost podprla projekt, zato verjamem navedbam bolj kot nekim čenčam.

     • Tanja Bor

      Udba niso čenče. Katera judovska skupbost je podprla kateri projekt? Imena, prosim.

     • Čenča je da so to vilo odvzeli Moskovičem.

     • Tanja Bor

      Lahko si izmišljujete take ali drugačne izraze, dejstvo pa je, da je bila odtujitev judovske vile del komunistične revolucije. Ali so uporabili ta ali drugi zakon, je za tole razpravo manj pomembno. Vila je bila ukradena, ukradli so jo komunisti, ki so še vedno njeni lastniki. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/razkosne-vile-v-roke-komunisticnih-veljakov

     • Ne drži, preberi višje bolj podrobno kaj se je dogajalo z vilo Moskovičev.

     • Tanja Bor

      Sem prebrala vir, ki ga ves čas citiraš. Preberi še ti članek o povojnem razlaščanju judov.

     • Tisto v novicah? Imam bolj resne papirje pred sabo, ki govorijo o tej tematiki.

     • Tanja Bor

      Papir prenese marsikaj, zanimivo pa je vprašanje, kdo je v vili po vojni užival.

     • ekspêrt

      Če ti ne verjameš novicam, potem tudi tebi ni za verjet, ker si iz enakega gnezda, kot tile v Slovenskih novicah.

     • Tanja Bor

      Razprava teče o nacionalizirani in nato privatizirani Moskovičevi vili in o tem, da so Juda Feliksa
      Moskoviča leta 1949 posmrtno obtožili, da je
      bil kolaboracionist in mu zaplenili vse premoženje. Leta 1949 so bili Nemci že poraženi, oblast so prevzeli komunisti in nadaljevali njihovo začeto delo.

     • Ne drži najbolj.

     • Tanja Bor

      Ja, prosim. Ker mi ni znano, da bi se od nacistov odvzeto premoženje judom vračalo. Po vojni so se namreč komunisti spomnili, da so bili judi v resnici Nemci in jih zaradi tega razlastili. Iz medijev poznam zgodbo o posmrtni proglasitvi Moskoviča za kolaboranta in posledičnem odvzemu vse lastnine (1949). Če pa so judje po vojni kaj prodajali, je bilo vse veliko pod ceno.

     • Na podlagi virov (zemljiškoknjižni izpiski in zapuščinski spisi) je razvidno, da je to vilo po Moskovičevih, ki so umrli v taborišču Auschwitz, podedoval zakoniti dedič, ki pa jo je takoj po dedovanju prodal naprej, kar pomeni, da ni bila odvzeta ali zaplenjena Judom oz. da bi zaradi neobstoja oporočnih ali zakonitih dedičev avtomatično pripadlo splošnemu ljudskemu oz. državnemu premoženju. Podrobnejša kronologija dogodkov:

      Leta 1931 sta Feliks in Klara Moskovič kupila nepremičnino, takrat še na naslovu Levstikova 31. Med drugo svetovno vojno so Nemci vso družino Moskovič odpeljali v koncentracijsko taborišče, kjer so leta 1944 umrli. Feliks in oba otroka (Julij in Vera), zadnja je umrla Klara Moskovič (začetek leta 1945). Komisija za ugotavljanje zločinov okupatoijev in njihovih pomagačev Slovenije je uradno ugotovila, daje Klara Moskovič, roj. Lajtner, izraelitske vere, gospodinja iz Ljubljane, umrla poslednja, zato so se nanjo prenesle dedne pravice družinskih članov. Novembra 1946 je Okrajno sodišče v Ljubljani izreklo sekvestracijo celotnega premoženja družine Moskovič na podlagi 2. člena Zakona o prenosu sovražnikovega premoženja v državno last in o sekvestraciji premoženja odsotnih oseb (Ur. 1. FLRJ št. 63/46) ter odredilo zaznambo uvedbe zaplembenega postopka v zemljiški knjigi. Premoženje je bilo decembra 1946 popisano in ocenjeno, hkrati je bil odsotnemu obsojencu v zaplembenem postopku postavljen skrbnik Ignjat Lajtner, brat pokojne Klare Moskovič.

      Lajtner je predlagal, da se sekvestracija ukine ter da se mu imetje dodeli v začasno upravo. Pred zapuščinsko razpravo je Mestni ljudski odbor za okrožno mesto Ljubljana – poverjenik za upravo ljudskega imetja (MLO – ULI) – poslal dopis Predsedstvu vlade LRS, ali imajo kaj proti ukinitvi sekvestracije, saj bo Ignjat Lajtner podedoval Moskovičevo premoženje. Na zapuščinski razpravi februarja 1947 je sodišče prisodilo zapuščino po Moskovič Feliksu in Moskovič Klari bratu slednje in edinemu dediču Lajtner Ignjatu, pod pogojem, da se v zemljiški knjigi izbriše zaznamba sekvestracije oziroma uvedbe zaplembenega postopka in se zaplembeni postopek ustavi. Naslednji dan je Vlada LRS sporočila MLO – ULI, naj nikakor ne predlaga ukinitve sekvestracije, temveč naj ji nasprotuje, saj se zaradi visokih državnih investicij v nepremičnino in namena, ki mu danes služi nepremičnina, pripravlja in bo verjetno v najkrajšem času vložen predlog v smislu 3. člena Zakona o ravnanju s premoženjem, ki so ga lastniki morali zapustiti med “okupacijo, in s premoženjem, ki so jim ga odvzeli okupator aU njegovi pomagači z dne 2. avgusta 1946 (Ur. list FLRJ 454/64/46). Prav tako je Vlada LRS sporočila Okrajnemu sodišču, naj iz enakih razlogov odloži prisojilo zapuščine. Enako obvestilo je dobilo Okrajno sodišče tudi od Vrhovnega sodišča LRS. Aprila 1947 je Vlada LRS obvestila MLO – ULI, daje obvestila Vrhovno sodišče LRS, slednje pa Okrajno sodišče, da umika svoj predlog, da se nepremičnina ne vrne dediču, in predlaga umik sekvestracije. Okrajno sodišče je sporočilo dediču, naj predlaga razveljavitev odločbe o sekvestraciji, saj zapustnika nista odsotna, temveč sta umrla kot žrtvi okupatoija, dedič premoženja pa je znan. Maja 1947 je Okrajno sodišče izdalo prisojili, s katerima je prisodilo zapuščmo Feliksa in Klare Moskovič Lajtner Ignjatu, ki se je kot lastnik tudi vpisal v zemljiško knjigo. Predsedstvo Vlade LRS je od Lajtnerja leta 1948 zahtevalo 600.000 Din kot refundacijo izplačanih računov za adaptacijska dela v vili na naslovu Levstikova 31. Leta 1949 je bila vila na prošnjo Rajonskega ljudskega odbora IV. ponovno ocenjena, tokrat na nižjo vrednost. Lajtner Ignjat je nepremičnino takoj po zapuščinski razpravi (dne 21.-2. 1947) prodal Kos Dani za 800.000 Din. Na podlagi kupne pogodbe je slednja dne 4. 6. 1947 na svoje ime vknjižila lastninsko pravico na zadevni nepremičnini.

      Avgusta 1953 se je na podlagi odločbe – akta o razlastitvi z dne 11.8. 1953 – v zemljiški knjigi zaznamovala razlastitev nepremičnine. Razlog: “Od leta 1945 je hiša služila za reprezentančne potrebe bivšega Predsedstva vlade LRS oz. služi sedaj za potrebe izvršnega sveta Skupščine LRS.. Da bi hiša še naprej služila takšnemu namenu, so potrebne večje adaptacije, združene z velikimi stroški. Teh adaptacij lastnica (Dana Kos) ni pripravljena izvršiti na svoje stroške, na
      drugi strani ne bi bilo gospodarsko, da bi Izvršni svet izdajal velike
      vsote za adaptacijo hiše, ki bi ostala v zasebni lasti. Zato je v splošnem interesu, da pride hiša z vrtom, ki je izvršnemu svetu nujno potrebna, v splošno ljudsko premoženje. Ker z lastnico ni bilo mogoče doseči sporazuma za sklenitev kupoprodajne pogodbe, je postala razlastitev nujna. Zoper to odločbo ni pritožbe, mogoč pa je upravni spor.”

      Septembra 1954 seje na podlagi sodbe Zveznega vrhovnega sodišča v
      Beogradu z dne 26. 5. 1954 Už 672/54 izbrisala zaznaniba razlastitve.
      Mestni ljudski odbor glavnega mesta Ljubljanaje dne 3L 8. 1954 izdal
      odločbo št. 29/53-Gr/Kj, v kateri je ugotovil, da “je bil s sodbo
      Zveznega vrhovnega sodišča v Beogradu razveljavljen akt o razlastitvi,
      ki ga je izdal Izvršni svet Ljudske skupščine LRS po svoji komisiji za
      administrativne zadeve, s katerim je bila odrejena v korist države in
      za potrebe Izvršnega sveta Ljudske skupščine LRS popolna razlastitev
      pod vi. št. 476, k.o. Gradiško predmestje vpisanih nepremičnin, ki so
      last Dane Kos. Že uvedeni razlastitveni postopek glede teh nepremičnin
      se takoj prekine. Odredi se izbris zaznambe razlas.titve, nepremičnine
      se takoj vrnejo v posest in polno last Dane Kos.”

      Maja 1961 je Dana Kos prodala vilo (zemljišče brez stavbe je bilo leta
      1960 vknjiženo kot družbena lastnina) za 12.810.030 dinaijev splošnemu
      ljudskemu premoženju, z vilo pa je upravljala Uprava zgradb uradov in
      zavodov LRS v Ljubljani.

      Leta 1982 se je na podlagi 5. člena Zakona o vknjižbi nepremičnin v družbeni lastnini v zemljiško knjigo vknjižil imetnik pravice uporabe Socialistična Republika Slovenija.

     • Tanja Bor

      Glej, to povezavo sem tudi sama našla. In kot sem že napisala – komunisti so vilo ukradli, kot priča tvoj citat, ki je značilen za komunistično kupovanje: “Predsedstvo Vlade LRS je od Lajtnerja leta 1948 zahtevalo 600.000 Din
      kot refundacijo izplačanih računov za adaptacijska dela v vili na
      naslovu Levstikova 31. Leta 1949 je bila vila na prošnjo Rajonskega
      ljudskega odbora IV. ponovno ocenjena, tokrat na nižjo vrednost.
      Lajtner Ignjat je nepremičnino takoj po zapuščinski razpravi (dne
      21.-2. 1947) prodal Kos Dani za 800.000 Din.”

     • Ja, niso je zaplenili, dobil jo je dedič, ki jo je prodal Kos Dani, maja 1961 je Dana Kos prodala vilo (zemljišče brez stavbe je bilo leta 1960 vknjiženo kot družbena lastnina) za 12.810.030 dinaijev splošnemu ljudskemu premoženju, z vilo pa je upravljala Uprava zgradb uradov in zavodov LRS v Ljubljani.

      Leta 1982 se je na podlagi 5. člena Zakona o vknjižbi nepremičnin v družbeni lastnini v zemljiško knjigo vknjižil imetnik pravice uporabe Socialistična Republika Slovenija.

     • Tanja Bor

      Pravzaprav je bilo tako: “Zato je v splošnem interesu, da pride hiša z vrtom, ki je izvršnemu
      svetu nujno potrebna, v splošno ljudsko premoženje. Ker z lastnico ni
      bilo mogoče doseči sporazuma za sklenitev kupoprodajne pogodbe, je
      postala razlastitev nujna.”

     • Tanja Bor

      In še tole: “Zato je v splošnem interesu, da pride hiša z vrtom, ki je izvršnemu
      svetu nujno potrebna, v splošno ljudsko premoženje. Ker z lastnico ni
      bilo mogoče doseči sporazuma za sklenitev kupoprodajne pogodbe, je
      postala razlastitev nujna.”

     • preberi še ostalo ne samo kar ti ustreza

      Septembra 1954 seje na podlagi sodbe Zveznega vrhovnega sodišča v
      Beogradu z dne 26. 5. 1954 Už 672/54 izbrisala zaznaniba razlastitve.
      Mestni ljudski odbor glavnega mesta Ljubljanaje dne 3L 8. 1954 izdal
      odločbo št. 29/53-Gr/Kj, v kateri je ugotovil, da “je bil s sodbo
      Zveznega vrhovnega sodišča v Beogradu razveljavljen akt o razlastitvi,
      ki ga je izdal Izvršni svet Ljudske skupščine LRS po svoji komisiji za
      administrativne zadeve, s katerim je bila odrejena v korist države in
      za potrebe Izvršnega sveta Ljudske skupščine LRS popolna razlastitev
      pod vi. št. 476, k.o. Gradiško predmestje vpisanih nepremičnin, ki so
      last Dane Kos. Že uvedeni razlastitveni postopek glede teh nepremičnin
      se takoj prekine. Odredi se izbris zaznambe razlas.titve, nepremičnine
      se takoj vrnejo v posest in polno last Dane Kos.”

     • Tanja Bor

      Enako.:) Ob tem, da v totalitarnem sistemu, kot je socialistični, država določa ceno, po kateri kaj kupi.

     • Torej, sma zdaj? Niso je ukradli Moskovičem, podedoval jo je edini dedič, ki jo je prodal, nakar jo je tudi ta kupec prodal, šele nato je pristala v splošnem
      ljudskemu premoženju

     • Tanja Bor

      Kako jo je podedoval, če pa se je po vojni v “vilo Moskovič na Levstikovi, kjer je danes sedež stranke SD, se je vselil soustanovitelj OF Tone Fajfar”? http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/razkosne-vile-v-roke-komunisticnih-veljakov

     • vselil se je kasneje ?

     • Tanja Bor

      Počaščena sem, da se toliko ukvarjaš z mano, zato se bom še malo potrudila: Leta 1946 je bilo premoženje trgovca Moskoviča zaplenjeno na podlagi 2. člena Zakona o prenosu sovražnikovega
      premoženja v državno last. SD ima sedež v ukradeni vili, ker zanjo niso nikoli ničesar plačali.

     • in kasneje jo je dobil dedič, to že vema.

     • ljubinica

      Komunizem je cisto zlo.

     • Steiermark

      Kaj se toliko obešaš a tte neke moskoviče, raje se vprašaj, koliko so jih na štajerskem pobili Nemci in koliko komunisti, predvsem po 45 letu! Komunisti so namreč pobijali vse, ki so imeli kaj za vkrast – tudi in predvsem tiste, ki so jih Nemci, vedoč, da so to judje, pustili pri miru in so le tti dočakali “svobodo” krvavorokcev, dalje pa ne! Jud je bil tudi moša pijade – titova desna roka, najbolj krvoločen komunist……

     • mogoče ker je članek o vili Moskovičev?

 • if

  Židan: “Stavbo, kjer je sedež stranke Socialnih demokratov (SD) na Levstikovi 15 v Ljubljani, smo dobili na legalen način. Leta 1993 je takratna Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani od Republike Slovenije prejela v last hišo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki je bila v lasti države.”

  KPS je stavbo ukradla Judom, ki jih je ubil Hitler, Stalinov vojaški zaveznik in soagresor, šef Kominterne, šef Tita in Kardelja.

  Sklep!
  Komunist izpelje revolucijo s sodelovanjem z nacističnim okupatorjem, potem s krajo imenovano nacionalizacija ukrade premoženje, mutira v tajkunkapitalistdemokata, v preteklosti ukradeno premoženje obravnava kot legalno blago na trgu.

  Neokomunist Židan dokazuje, da tudi neokomunist živi na osnovi pranja premoženja!

  Komunistična klasika!
  V letih 2009 – 2012 je izražena udi v obliki NLBIrangate!

  • Korenjak

   Problem komunistov je bil in bo, da ne ločijo med tem, kaj je njihovo in kaj je moje. Imeli bi vse, način ni važen. Izgovor pa je vedno isti: v imenu socialnosti, pravičnosti…. so kradli, ropali in morili od nekdaj, to je pravi modus operandi komunistov.

 • ekspêrt

  Židan si že našel vse listine s katerimi boš dokazal, da ste resnični lastniki stavbe v kateri krojite našo usodo ?
  Saj kaj posebnega ne rabiš iskati, samo tisto dokumentacijo o plačilih in Kupoprodajno pogodbo na podlagi katere ste, kot “lastnik” vpisali nepremičnino v Zemljiško knjigo.

 • hribovc

  sj prhajajo, ampak čist’ prepočas’, komunajzarske rabote na dan…
  volitve se zelo dobra priložnost, da se to pospeši in da Slovenija zadiha !!!

  • Hribouc

   LETOS BODO POTRESI, TSUNAMIJI IN VULKANI.
   Konstelacije planetov bodo zrušile UDBOKUČANIZEM!

   • ljubinica

    Upajmo.

 • Bond

  Dejan Židan ta je uničil kmetijstvo v sloveniji če bo izvoljen za premierja bo še državo do koncau ničil.

  • sprehajalec

   Najmanj kar si dejan Židan in stranka SD želi je premierski stolček. Ob zapufani državi, nezadovoljnih Javnih na cesti in zahtevah po visokem zvišanju plač.

   Za te zadeve imajo Novi Obraz. Ki popije vso gnojnico zafurane države. V našem primeru torej serpentinšek…

   • if

    Res je!

 • Radovedni Franz

  Dajte se malo poizvedeti kje je končal marmor ki je bil namenjen za Hutter blok v MB.

  • montyamp

   LJUBLJANČANI , KATERA HIŠA JE TO ???
   Wikipedija piše za HUTTERJEV blok v Mariboru :
   Pobarvali so ga komaj leta 1997
   v rumeno in oranžno barvo, prej pa je bil siv. V originalu bi blok
   sicer moral imeti marmorno fasado, vendar pa je dokončanje preprečil
   začetek druge svetovne vojne in tako je marmorne plošče ki jih je Josip
   Hutter naročil in plačal ter so že čakale v skladišču uspelo “ukrasti”
   Ljubljančanom. Namesto, da bi jih pritrdili na pročelje imenitnega
   mariborskega bloka, so jih namreč na temelju ukaza – verjetno katerega
   pomembnega politika – odpeljali v Ljubljano, kjer krasijo hišo v
   soseščini pošte, ki je blizu železniške postaje.

   LJUBLJANČANI , KATERA HIŠA JE TO ???

 • Olga_10

  Laž je nesmrtna duša komunizma ( prebarvanih slovenskih levičarjev, ki z evropsko levico nimajo NIČ)!

 • montyamp

  LJUBLJANČANI , KATERA HIŠA JE TO ???
  Wikipedija piše za HUTTERJEV blok v Mariboru :
  Pobarvali so ga komaj leta 1997
  v rumeno in oranžno barvo, prej pa je bil siv. V originalu bi blok
  sicer moral imeti marmorno fasado, vendar pa je dokončanje preprečil
  začetek druge svetovne vojne in tako je marmorne plošče ki jih je Josip
  Hutter naročil in plačal ter so že čakale v skladišču uspelo “ukrasti”
  Ljubljančanom. Namesto, da bi jih pritrdili na pročelje imenitnega
  mariborskega bloka, so jih namreč na temelju ukaza – verjetno katerega
  pomembnega politika – odpeljali v Ljubljano, kjer krasijo hišo v
  soseščini pošte, ki je blizu železniške postaje.

  LJUBLJANČANI , KATERA HIŠA JE TO ???

 • Hribouc

  SD je Dobra stranka.
  Dobra stranka pride do lastne bajte na legalen način.
  Naredi menjalno pogodbo z državo, ki je bajto ukradla pomorjenim.
  Lastnina je urejena , lastnina /Denar je opran po komunistično.
  SD je dobra stranka in je ukradeno bajto dobila od države.
  Zakaj pa te iste bajte niso “dobili” , recimo Stranka Zemenih ?
  Komunisti (Država) so pošteno naredili menjalno pogodbo z komunisti SD.
  Taca taco umije!
  ——————————-
  In krenjeni Rdeči Židani Teranček deli svete nauke o kreditu, nezaslišano, neke 32 letnice iz prijateljske Srbijanske Republike Srpske…jojžeštana, jejghatana, si morate mislitim, ta sprijena SDS.
  Židan -Teranček doživljenski grobar zdrave pameti, še govoriti ne zna, kaj misliti.

 • montyamp

  Svinjski dohtar ki je uvažal okužene svinje iz Romunije , je bil za kazen deportiran v gnezdo stalinove glistavosti , od koder ga pot vodi na kandelaber .
  Vsi HLAPCI MURGLOSRBSKIH IZDAJALCEV bodo krasili in ne okraševali kandelabre .

 • montyamp

  Zemljiška knjiga je javna listina .
  Se pravi , treba bo po zemljiško knjižne izpiske .

  • Maja 1947 je Okrajno sodišče izdalo prisojili, s katerima je prisodilo zapuščino Feliksa in Klare Moskovič Lajtner Ignjatu (brat pokojne Klare Moskovič, edini dedič), ki se je kot lastnik tudi vpisal v zemljiško knjigo.

   • Tanja Bor

    Dogajanje novembra 1946 pa je zgorelo v Arhivu, ali kako?

    • v sestavku ki sem ga kopiral je tudi November 46

     • Tanja Bor

      Ko je bilo premoženje zaplenjeno.

     • in kasneje vrnjeno dediču

 • Tanja Bor

  “Paradoksalno je le, da so Judom leta 1941 premoženje zaplenili nacisti, po koncu vojne pa še komunisti: nacisti zaradi protijudovske zakonodaje, komunisti pa zato, ker naj bi bili nekateri slovenski Judje po njihovem mnenju v resnici Nemci.” https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:DOC-UZNE0UVK/d0829f10-e080-4092-8ae2-55ea179dc2a9/PDF

 • montyamp

  Židanu bo treba povedat , da je s polnimi hlačami dosti lažje smrdeti , kot s prazhimi .
  Če so polne od pokradenega , pa smdi do lune .

 • montyamp

  Se pravi da so komunisti lastnike zgradb po drugi svetovni vojni zazidali , danes pa imajo v pokradenih vilah proizvodnjo pesonategovalcev , banksterjev , kokamešalcev , atentatorjev , monterskih udbosodnikov , strankarskih defektov , HANZI PRESSTITUTOV , …….
  Prekleta banda gnila paradajzarska .

 • montyamp

  Ljubljanske farme udbosodrge , obložene z mariborskim marmorjem , so napolnili Stalinovi maturantje :
  TITOBANDITO , France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček …

  • Johan

   Zelo dobro si opisal GOLAZEN

 • montyamp

  Dokler bodo Slovenci volili partijsko golazen in njihove ideološke naslednike , bom trdil , da so najbolj blesav narod v EU in med prvimi tremi na svetu .

 • Johan

  Židan išče moško punco, ali ve kdo za kakšno ?

  • traktor

   Pri nas imamo moško kokoš.Ravno zanj.

 • RdečaZvezda

  Tle pa tud ne veš a bereš burlesko ali kredibilni informativni portal.

  • učko

   Če si funkcionalno in smiselno nepismen imaš povsod probleme !

  • Mojca pokraculja

   A si Komunista dons že prebral ?

 • učko

  Jah, pizde rdečuharske, a še niste zadost milijard pokradl’ !!!!!?!!!!!!

 • Slovenka

  Je ta druščina že sploh kdaj prišla do česa s pošteno kupnino?

  • Tanja Bor

   Ne.

 • MladiLiberalec

  Čeprav so potomci Moskovičev po vojni kot izgleda imeli določene probleme v zvezi njihove vile pa je dejstvo da je bila v deportacijo ljubljanskih Židov v nacistična uničevalna taborišča vključena tudi domobranska policija.

  Moskoviča mlajšega omenja neko poročilo Katoliške akcije že konec leta 1941. Poročilo je napisano o trosilni akciji letakov z vsebino proti OF na ljubljanski gimnaziji.

  Del ki je posebej zanimiv pravi: V 7b so komunisti in njih privrženci bili zelo razburjeni. Na vsak način so hotele zvedeti kdo jih je prinesel… Moskovič ( žid ) zbira naslove. Nekateri so vpili Strži strži! vendar ni nihče letakov strgal…

  • sin Julij je bil ‘problematičen’, padel kot italijanski partizan.

 • ljubinica

  Zdajle sem si pogledala video …
  Obcutki?
  Obema Zidanu in Fajonki bi pljunila v fris ….

 • “Stavba, v kateri imajo nasledniki partije danes svoj sedež, je bila nekoč v lasti judovske družine, ki je umrla v holokavstu. Po drugi svetovni vojni si jo je prisvojila partija…”

  Na podlagi virov (zemljiškoknjižni izpiski in zapuščinski spisi) je razvidno, da je to vilo po Moskovičevih, ki so umrli v taborišču Auschwitz, podedoval zakoniti dedič, ki pa jo je takoj po dedovanju prodal naprej, kar pomeni, da ni bila odvzeta ali zaplenjena Judom oz. da bi zaradi neobstoja oporočnih ali zakonitih dedičev avtomatično pripadlo splošnemu ljudskemu oz. državnemu premoženju.

  • ekspêrt

   Ali nisi to že parkrat ponovil ?

   • ..ponovil, zdaj prvič.

    • ekspêrt

     Beri spodaj tvoje trače, če si pozabil, ali pa vprašaj Tanjo Bor !

     • Tanja Bor

      Gospod zelo rad zavaja in izpušča pomembne podatke, npr. tole: Novembra 1946 je okrajno sodišče v Ljubljani izreklo zaplembo celotnega premoženja družine Moskovič, in sicer na podlagi 2. člena Zakona o prenosu sovražnikovega premoženja v državno last. Trgovec Moskovič je bil namreč obsojen zaradi kolaboracionizma.

      Vir: Damjan Hančič, Renato Podbersič 2006: Judovsko premoženje na Slovenskem v 20. stoletju. Ljubljana: Ministrstvo RS za pravosodje. 24-25.
      Rok Šonc: »Komunisti so nas Žide izenačili z nacisti«: Intervju: Andrej Kožar Beck, predsednik Judovske skupnosti v Sloveniji. Mag 34 (23. 8. 2006). 43.

     • Tanja Bor

      »To vilo je mesto Ljubljana z nekakšno pogodbo dalo
      Socialnim demokratom, tako da so sedaj oni v zemljiški knjigi vpisani kot
      lastniki.« Vir: Gregor Drnovšek: Okradeni Judje. Demokracija 40 (6. 10. 2005). 24.

     • ekspêrt

      Lastniki :) brez Kupoprodajne pogodbe….. mogoče so dedovali, he, he

     • Lahko bi pripisala tudi kaj se je dogajalo kasneje. Ne pisat samo delčke ki ti ustrezajo.

      Premoženje je bilo decembra 1946 popisano in ocenjeno, hkrati je bil odsotnemu obsojencu v zaplembenem postopku postavljen skrbnik Ignjat Lajtner, brat pokojne Klare Moskovič.

      Lajtner je predlagal, da se sekvestracija ukine ter da se mu imetje dodeli v začasno upravo. Pred zapuščinsko razpravo je Mestni ljudski odbor za okrožno mesto Ljubljana – poverjenik za upravo ljudskega imetja (MLO – ULI) – poslal dopis Predsedstvu vlade LRS, ali imajo kaj proti ukinitvi sekvestracije, saj bo Ignjat Lajtner podedoval Moskovičevo premoženje. Na zapuščinski razpravi februarja 1947 je sodišče prisodilo zapuščino po Moskovič Feliksu in Moskovič Klari bratu slednje in edinemu dediču Lajtner Ignjatu, pod pogojem, da se v zemljiški knjigi izbriše zaznamba sekvestracije oziroma uvedbe zaplembenega postopka in se zaplembeni postopek ustavi. Naslednji dan je Vlada LRS sporočila MLO – ULI, naj nikakor ne predlaga ukinitve sekvestracije, temveč naj ji nasprotuje, saj se zaradi visokih državnih investicij v nepremičnino in namena, ki mu danes služi nepremičnina, pripravlja in bo verjetno v najkrajšem času vložen predlog v smislu 3. člena Zakona o ravnanju s premoženjem, ki so ga lastniki morali zapustiti med “okupacijo, in s premoženjem, ki so jim ga odvzeli okupator aU njegovi pomagači z dne 2. avgusta 1946 (Ur. list FLRJ 454/64/46). Prav tako je Vlada LRS sporočila Okrajnemu sodišču, naj iz enakih razlogov odloži prisojilo zapuščine. Enako obvestilo je dobilo Okrajno sodišče tudi od Vrhovnega sodišča LRS. Aprila 1947 je Vlada LRS obvestila MLO – ULI, daje obvestila Vrhovno sodišče LRS, slednje pa Okrajno sodišče, da umika svoj predlog, da se nepremičnina ne vrne dediču, in predlaga umik sekvestracije. Okrajno sodišče je sporočilo dediču, naj predlaga razveljavitev odločbe o sekvestraciji, saj zapustnika nista odsotna, temveč sta umrla kot žrtvi okupatorja, dedič premoženja pa je znan. Maja 1947 je Okrajno sodišče izdalo prisojili, s katerima je prisodilo zapuščmo Feliksa in Klare Moskovič Lajtner Ignjatu, ki se je kot lastnik tudi vpisal v zemljiško knjigo. Predsedstvo Vlade LRS je od Lajtnerja leta 1948 zahtevalo 600.000 Din kot refundacijo izplačanih računov za adaptacijska dela v vili na naslovu Levstikova 31. Leta 1949 je bila vila na prošnjo Rajonskega ljudskega odbora IV. ponovno ocenjena, tokrat na nižjo vrednost. Lajtner Ignjat je nepremičnino takoj po zapuščinski razpravi (dne 21.-2. 1947) prodal Kos Dani za 800.000 Din. Na podlagi kupne pogodbe je slednja dne 4. 6. 1947 na svoje ime vknjižila lastninsko pravico na zadevni nepremičnini.

     • Tanja Bor

      Saj sem napisala: »To vilo je mesto Ljubljana z nekakšno pogodbo dalo
      Socialnim demokratom, tako da so sedaj oni v zemljiški knjigi vpisani kot
      lastniki.« Vir: Gregor Drnovšek: Okradeni Judje. Demokracija 40 (6. 10. 2005). 24.

      Pa nehaj smetiti z edinim virom, ki ga ves kopiraš: http://www.rtvslo.si/blog/herta-5j9o

     • jeap, niso je odvzeli Moskovičem, dedič jo je prodal.

      Vir:
      https://www.dlib.si/stream/URN:NBN:SI:doc-9FETK3TR/6510581a-e867-439b-8c1a-29642ac840b9/PDF

     • Tanja Bor

      Gospod Jauševec, saj ste to vi?

      Novembra 1946 je okrajno sodišče v Ljubljani izreklo zaplembo celotnega premoženja družine Moskovič, in sicer na podlagi 2. člena Zakona o prenosu sovražnikovega premoženja v državno last. Trgovec Moskovič je bil namreč obsojen zaradi kolaboracionizma.

      Vir:
      Damjan Hančič, Renato Podbersič 2006: Judovsko premoženje na Slovenskem v
      20. stoletju. Ljubljana: Ministrstvo RS za pravosodje. 24-25.
      Rok Šonc: »Komunisti so nas Žide izenačili z nacisti«: Intervju: Andrej
      Kožar Beck, predsednik Judovske skupnosti v Sloveniji. Mag 34 (23. 8.
      2006). 43.

     • MEFISTO

      Nisem vedel, da se mož tisočerih nickov predstavlja tud ikot gospdo Jauševec, ker ni ne Jauševec in ne gospod.

     • Tanja Bor

      Piše že tako in navaja iste argumente proti vračilu ukradenega kot on.

     • in po zaplembi, ga je dobil dedič nazaj, slabo bereš?

     • Tanja Bor

      Samo zato, da jo je nato prodal za od komunistov določeno ceno 800.000, še prej pa plačal stroške obnove 600.000. KRAJA!

     • sprehajalec

      Ocenili so mu vstroške 600.000 in mu predlagali, da proda za 800.000.?

     • Tanja Bor

      Ja, ker gre za KRAJO.

  • garfi

   ljudski je drugi izraz krinka za komunajzle

  • sprehajalec

   podedoval zakoniti dedič, ki pa jo je takoj po dedovanju prodal naprej,

   Še leto povej, ha, ha, ha. Če sta bila kupca Maček matija in pa Major Mitja, je bil revež vesel, da je odnesel živo glavo.

   Skratka zelo skrivnosten zapis, pojavi se dedič, ki takoj proda v roke “naših”.

   • leto 1947

    in ni se pojavil, bil je njen brat, brat Klare Moskovič, in ne, ni prodal takoj našim, ampak je prodal leta 1947 Kos Dani za 800.000 Din. Na podlagi kupne pogodbe je slednja dne 4. 6. 1947 na svoje ime vknjižila lastninsko pravico na zadevni nepremičnini.

    In maja 1961 je Dana Kos prodala vilo (zemljišče brez stavbe je bilo leta
    1960 vknjiženo kot družbena lastnina) za 12.810.030 dinarjev splošnemu
    ljudskemu premoženju.

    In šele nato se je leta 1982 na podlagi 5. člena Zakona o vknjižbi nepremičnin v družbeni lastnini v zemljiško knjigo vknjižil imetnik pravice uporabe Socialistična Republika Slovenija.

    Tak da, niso je ukradli Moskovičem, to je en navaden Fake news, oz. laž..

    • sprehajalec

     Takole pravi Delo;

     SD ima poleg SDS edina v lasti hišo v Ljubljani, dobili so jo z menjalno
     pogodbo za del stavbe, ki je danes v lasti parlamenta, a stavba na
     Levstikovi ni brez madeža. Po vojni je bila odvzeta trgovcu Feliksu Moskoviču,
     ki so ga mrtvega obtožili kolaboracionizma in mu zaplenili premoženje.
     Odvzem so že kmalu po vojni preklicali, vila pa je na koncu pristala v
     državni lasti. Moskoviča so Nemci, ker je bil Jud, z družino deportirali
     v Auschwitz, kjer je umrl leta 1941.

     Zakaj bi Ljudska oblast komu kaj plačevala? Sploh pa ne kolaborantu.

     • Tanja Bor

      Točno tako. Gospod Jauševec pa kar naprej laže, ker se boji zahtevka Judovske skupnosti Slovenije.

 • ljubinica

  Na RTV pa presstituti se kar naprej pri vsakih porocilih nabijajo o bosanskem posojilu za SDS.
  Banda.

 • MEFISTO

  Meni je židani všeč, ker je videti tako neveden.

  • učko

   Teb’ je všeč vsak, ki je videt bolj butast kot ti. Sam na žalost ti je malo kdo všeč, kot je videt’ !

  • Oregon

   haha, točno,. kot bi ne znal do 3 šteti zgleda. Takemu dajo teran rihtat, ni čudno da zjebe vse čemur se samo približa.

 • Jan Kovalski

  Ukradeno so zamenjali za ukradeno in sedaj trdijo, da je vse v najlepšem redu.
  Ukradli so komunisti,
  Del ukradene lastnine v eni ukradeni stavbi so z menjalno pogodbo dobili nasledniki komunistov v drugi ukradeni stavbi.
  Vse to je posledica tega, ker bivša komunistična stranka ni bila lustrirana in njena ukradena lastnina denacionalizirana (vrnjena ukradenim lastnikom) , enako kot bi morali postopati tudi z komunističnimi Semoličevimi sindikati (razpustitev sindikatov in odvzem njihove ukradene lastnine).

 • smiljan bertolin

  Odgovorijo naj zelo kratko: ja, zamenjali smo, in za toliko dinarjev tolarjev, mark smo plačali prostore na Tomšičevi

 • smiljan bertolin

  kaj pa pohištvo, je na REVERZ

  • ekspêrt

   Takrat tega pojma še nismo poznali.

 • ekspêrt

  Jaz bi tudi eno takšno manjšo vilo, če je še kje kakšna, drugače pa napravimo MENJAVO.
  Jaz dam polževo hiško, država pa meni vilo. Bi šlo ?

 • dr Janez Sveti

  Očitno je, da če nekaj uikradem in zamenjam za neukradeno nisem več lopov.

  DR Janez Sveti Blagovna menjava d.d.

  • Olga_10

   Kdor kupi ukradeno, je kazensko odgovoren! Oni so “zamenjali” ukradeno z ukradenim!

   • kdor kupi prodano je kaj ?

    • Tanja Bor

     Komunist je vedno samo tat. Zahtevali ste 600.000, vilo pa ocenili na 800.000 dinarjev. To ni noben nakup, ampak kraja. Sploh ker lastnik ni imel izbire ne prodati.

  • Zamenjali so prodano za del neke druge stavbe, o tej stavbi žal ne vem nič, vem pa, da je vilo Moskovičev, dobil dedič, jo prodal, nakar jo je prodal naslednji lastnik, in šele nato je šla v last “splošnemu ljudskemu premoženju, niso je ukradli Moskovičem, Fake News.
   ni prvič ni zadnič tu na tem mediju

   • Tanja Bor

    Naj pomagam. Tudi tista stavba je bila ukradena. Moskovičevo vilo so vzeli novembra 1946, zdaj jo zahteva Judovska skupnost Slovenije, komunistična SD pa prireja zgodbo, ker NAKRADENEGA ne želi vrniti.

  • ..ej Janez, nekaj drugega, opozicija (sds) prejema ful denarja iz Madžarske, vlada dela za Madžare (2. tir), ti je to ‘rahlo’ čudno?
   Delajo za madžare?, so nas prodali madžarom?, nam vladajo madžari? A?

   • dr Janez Sveti

    Se strinjam.
    DR Janez SVeti

 • Grenze

  Komunisti so avtomatski menjalnik izumili že v Sovjetski Zvezi pri nas so samo dodali ta hitro prestavo oziroma povečali obrate na mitraljezu MENJALNE POGODBE HAHAHAHA BARABE LOPOVSKE MORILCI SKRIVAČI BORCI ZA SVOJO RIT !!!!!!!

 • Viktorh

  “kako so Socialni demokrati do svoje vile prišli s krajo”

  Zelo preprosto.
  Njihovi predhodniki komunisti – revolucionarji so hišo zaplenili, lastnike umorili in partija je prišla do objekta.

  • sprehajalec

   In SD je dedič stranke KPS. Čuvarji “našega”, “družbenega in državnega”. Ki ima pod seboj več militantnih paravojaških organizacij. Mladi SD, ZZB NOVJ, Vstala Primorska ter Kombinatke, ki morijo s svojimi velikimi belimi mesnatimi primorskimi joški in globokim grlom….

  • Dedič, je prodal stavb, nakar je tudi naslednji lastnik prodal stavbo, šele nato je šla v last “splošnemu ljudskemu premoženju,” niso je ukradli Moskovičem, – Fake News.

   • Tanja Bor

    Gospod Jauševec, a ste bili včeraj na predavanju o fake news? Novembra 1946 so komunisti Juda Moskoviča posmrtno razglasili za izdajalca in mu vzeli premoženje. Če so premoženje kasneje sami prenizko ocenili in zahtevali, da novi lastnik povrne stroške, ki so jih imeli za preurejanje Tonetu Fajfarju, je to še vedno KRAJA. Če lastnik ne bi “prodal” po njihovih po njihovih pogojih, bi jo pač še enkrat vzeli in tudi novega lastnika proglasili za izdajalca, ki so jih po vojni množično pobijali. Bila je komunistična kraja, z njo si je lastnik rešil življenje.

    • ne vem kaj bi ČE bi, vem pa da ..

     – vilo zaplenijo ’46
     – po pritožbi, ker obstaja dedič, jo vrnejo dediču, Lajtner Ignjatu
     – Lajtner Ignjat jo proda Kos Dani za 800.000 din ’47
     – Dana Kos proda vilo za 12.810.030 din. splošnemu ljudskemu premoženju ’61
     – na podlagi 5. člena Zakona o vknjižbi nepremičnin v družbeni lastnini v zemljiško knjigo vknjiži imetnik pravice uporabe Socialistična Republika Slovenija ’82

     kako točno kasneje pride v last SD, mi ni znano, a sigurno obstaja zapis, vem to, da je niso ukradli Moskovičem

     • Tanja Bor

      Jaz pa vem, da ko komunisti nekaj zaplenijo, tega več ne vrnejo. To se je zgodilo novembra 1946 in od takrat komunisti vile niso več vrnili.
      Na izbor prirejenih zapisov se sklicujte, ko boste preprečevali Judovski skupnosti Slovenije, da ne bo dobila ukradenega, jaz pišem o tem, kako komunisti delujete.

     • Tanja Bor

      Komunisti so vilo imeli ves čas po vojni, lastnine nikoli niso vrnili, kajti dokument iz 1953 pravi: “Od leta 1945 je hiša služila za reprezentančne potrebe bivšega
      Predsedstva vlade LRS oz. služi sedaj za potrebe izvršnega sveta Skupščine
      LRS.”

 • sunday

  temu se ne gre čuditi, saj so do vsega kar imajo prišli s krajo, zaplembo, lažjo itd., oz. po potrebi kar z vsem hkrati!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!