[Video] Poslanec Logar opozarja na pretirano potratno koalicijsko pogodbo, ki ni finančno ovrednotena: Kašče praznijo, namesto polnijo, pri tem pa ne povedo, koliko nas bo njihova zapravljivost stala!

Foto: STA

Zapisano v koalicijski pogodbi naj se natančno finančno ovrednoti zato, da bomo vsi, ki ustvarjamo v tej državi, natančno vedeli, koliko nas bo država v prihajajočem mandatu stala oziroma koliko bo po štirih letih mandata vlade Marjana Šarca naša država dražja ali cenejša. “Obljub v koalicijski pogodbi je veliko, niso pa ovrednotene,” opozarja poslanec dr. Anže Logar in dodaja, da bo naša država po oceni fiskalnega sveta, po koncu mandata vlade Marjana Šarca, za davkoplačevalce dražja med 17 in 30 odstotkov.

Poslanec SDS dr. Anže Logar je na novinarski konferenci predstavil zahtevo za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali finančne posledice ukrepov, dogovorjenih v koalicijskem sporazumu o sodelovanju v Vladi RS za mandatno obdobje 2018-2022. “V SDS smo koalicijsko pogodbo, ki je temelj delovanja vsake vlade in ki nakazuje prioritete vlade v prihodnjem mandatu, resno prebrali,” je uvodoma dejal dr. Logar. Ob tem je dodal, da je bil odziv tistih, ki največ prispevajo k slovenskemu BDP, na koalicijsko pogodbo zelo glasen, z opozorili na bojazni, ki se v gospodarstvu porajajo v zvezi z novo koalicijsko pogodbo.

“Glede na to, da koalicijska pogodba prikazuje cilje vlade, in ker cilji vlade pomenijo tudi neke javnofinančne posledice, smo se v SDS odločili, da vložimo zahtevo za nujno sejo komisije za nadzor javnih financ, saj je naša želja, da se zapisano v koalicijski pogodbi natančno ovrednoti, to pa zato, da bomo vsi, ki ustvarjamo v tej državi, natančno vedeli, koliko nas bo država v prihajajočem mandatu stala oziroma koliko bo po štirih letih mandata te vlade naša država dražja ali cenejša,” je dejal dr. Logar in pri tem spomnil, da je minister Andrej Bertoncelj na zaslišanju pred poslanci dejal, da ni sodeloval pri sestavljanju koalicijske pogodbe in da ni neposredno seznanjen s sredstvi, ki jih ukrepi, predstavljeni v pogodbi, pomenijo za davkoplačevalce in celotno gospodarstvo v prihajajočem mandatu. Oceno javnofinančnih posledic v zvezi z  ukrepi iz koalicijske pogodbe je podal tudi fiskalni svet.

Dosledno izvajanje koalicijske pogodbe pomeni kršenje ustave
Fiskalni svet je, tako dr. Logar, opozoril na možna tveganja, ki jih ima izvajanje koalicijske pogodbe, hkrati pa je zapisal, da dosledno izvajanje predvidenih ukrepov lahko znatno poslabša stanje javnih financ ter da osnovni okvir koalicijske pogodbe kaže na občutno povečanje izdatka sektorja država ter povečanje davčne obremenitve gospodinjstev in gospodarstva. “To pa zadeva vsakega izmed nas. Če želimo ocenjevati delo vlade in če želimo, da je delo vlade čim bolj transparentno, potem moramo terjati odgovore ustvarjalcev slovenske prihodnosti, ki jih najdemo na Gregorčičevi 25,” je pojasnil dr. Logar.

Po besedah poslanca SDS je pomembna ugotovitev fiskalnega sveta tudi ta, da bi dosledno izvajanje koalicijske pogodbe pomenilo kršenje ustave. “Ker ne verjamem, da si koalicija prizadeva kršiti ustavo, je sklic te seje tudi neke vrste apel, s katerim želimo opozoriti, da mora vlada pri ustvarjanju pogojev v prihodnosti upoštevati ustavo,” je dejal poslanec SDS. Izrazil je upanje, da bo vlada sklic te seje razumela kot neke vrste pomoč oziroma kot sredstvo pogovora, kjer bodo sami podrobneje obrazložili, kaj so s posameznimi ukrepi v koalicijski pogodbi mislili.

Po koncu mandata bo država dražja do 30 odstotkov
Po mnenju poslanca Logarja je v koalicijski pogodbi še cela vrsta nedorečenosti in ukrepov, ki imajo znatne javnofinančne učinke in so navedeni tako splošno, da tudi fiskalni svet ni mogel neposredno ugotoviti vpliva na finančno vzdržnost, a že po sedaj relativno katastrofični oceni fiskalnega sveta dodajanje ukrepov pomeni le še večje breme za javne finance. Dodal je še, da če sledimo ugotovitvam fiskalnega sveta, bo naša država po koncu mandata vlade Marjana Šarca za davkoplačevalce dražja med 17 in 30 odstotkov. Poslanec je nato povprašal, ali si kdo predstavlja vlado, ki bo sledila vladi Marjana Šarca in ki bo morala zagotavljati finančno vzdržnost ob 20 odstotkov dražji državi? Temelj rasti izdatkov države mora biti vezan na sposobnost države, to pa pomeni glede na moč gospodarstva, gospodarsko rast in dodano vrednost tistih, ki v državi ustvarjajo, je prepričan poslanec.

Vlada bo na podlagi te razprave javnosti lahko povedala, kaj bo izvedla in kaj bo morda odložila na kak drug ugodnejši trenutek. Zato po besedah dr. Logarja v sklepu predlagajo tudi poziv Vladi RS, da v roku 30 dni od dneva sprejetja tega sklepa izračuna finančne učinke vseh ukrepov iz Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi RS za mandatno obdobje 2018-2022, in sicer z vidika vseh deležnikov – javne finance, gospodarstvo, zaposleni, državljani in drugi. Ukrepe, ki jih ni možno kvantificirano oceniti, pa Vlada RS najprej vsebinsko in terminsko doreče in na tej osnovi opravi oceno finančnih posledic. Kot drugi sklep pa v SDS predlagajo, da komisija za nadzor javnih financ Vlado RS pozove, da se v roku 15 dni od dneva sprejetja tega sklepa vsebinsko opredeli do ugotovitev fiskalnega sveta, ki so vsebovane v dokumentu Ocena javnofinančnih in makroekonomskih posledic Koalicijskega sporazuma o sodelovanju v Vladi RS za mandatno obdobje 2018-2022. Svojo opredelitev, ki mora biti pisna, Vlada RS pošlje komisiji za nadzor javnih financ in fiskalnemu svetu.

“Ker ocena fiskalnega sveta ni bila podana po neki zakonodajni proceduri, se vlada najbrž sama po sebi ne bi opredelila do te ocene, menim pa, da bi se morala,” je še dejal dr. Logar.

Kaščo praznijo, namesto polnijo
V nadaljevanju je dr. Logar v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil, da je fiskalni svet iz svoje ocene o javnofinančnih učinkih izpustil nekatere zadeve iz koalicijske pogodbe, kot na primer povečanje sredstev za javni sektor, prav tako ni ovrednoteno zagotavljanje virov financiranja tega povečanja, ni ovrednoteno financiranje krepitve gradbeništva, ni ovrednotena podvojitev sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi, ni ovrednotena širitev kroga upravičencev do socialnih transferjev in varstvenega dodatka ipd. Obljub v koalicijski pogodbi je veliko, niso pa ovrednotene, zato tudi fiskalni svet ni mogel niti časovno niti vrednostno oceniti teh stvari, je pojasnil dr. Logar. Ob tem je še dodal, da aktualno vlado sestavljajo stranke, ki so v času gospodarske rasti v letih 2004–2008 nenehno govorile, da je treba kaščo polniti s sredstvi za slabe čase. “Sedaj imamo čas gospodarske rasti in koalicijska pogodba pravi, da bo kašče odprla ter vse razdala. Smo torej v nekem nenavadnem času, ko tisti, ki so zagovarjali drugačno politiko pred 10 leti, počnejo to, proti čemur so se takrat narativno borili,” je dejal dr. Logar in dodal, da upa, da bodo to razpravo v koaliciji sprejeli kot dobronameren predlog, da uvidijo, da zapisi v koalicijski pogodbi niso tako enostavno uresničljivi, kot bi se morda komu zdeli.

C. Š.

 • totex39

  Levičarjem ne pomaga nobeno dokazovanje, oni bodo naredili tako kot so si zamislili. Zato, da ne pride do tega, bo resnično potreben drugačen pristop do teh uničevalcev države.

 • Vera

  Iz naše skupne kašče gre večina za plače državnih uslužbencev v Venezuelo , ostalo pa LGTB-jencem , ki jih ni malo v Sloveniji.

  • Grog

   Ah vecina gre usluzbencem v RKC-ju , ostalo pa SDS podjetnikom ;) pa ceprav jih je malo ;p

   • Steiermark

    Mislim, da tvoje klafedranje je jasen odraz tega, s čimer se zadevaš – z grogom…..

   • Vera

    RKC podpiramo verniki , ki nas je po predzadnjem štetju 72 % Slovencev !

    • Grog

     Hm mislim , da bi bla mal sokirana , ce izvedemo novo stetje ;) Ker je cudno , da so cerkve vse bolj prazne , kljub takemu procentu ;p

   • SIMON ROZIC

    …govoriš o nabirkah? A podjetniki F21 so SDS-ovi? Od kdaj? Sem kaj zamudil?

   • Fosa Stefan

    dobrica čosič

    laž je NACIONALNI INTERES in temelj kolektivne narcisoidnosti in paranoje, ki zahteva močno državo, da nas varuje pred vsem? Predvsem pred iskrenostjo, resnico, svobodo in življenjem?

    Plačuješ jih, da te šopajo z ultra Levičarstvom. Tega svet še ni videl. Še v
    komunizmu ni bilo treba plačati za kaj takšnega.

    Morda so Sloveniji po metodah še najbližji Kitajci, ki so družinam
    likvidiranih pošiljali račun za porabljene metke.

 • RATATA

  Ma kakšna kašča, lepo prosim? ! ? !
  Dokler zaposleni s prispevki ne zmoremo zagotoviti upokojencem pokojnin, da je potrebno iz državne blagajne letno doplačevati skoraj 1500 milijonov € (in raste!),
  se nimamo kaj pogovarjati o kaščah.
  Kdor ne ve, da je nekaj hudo narobe je butl, kdor pa tega ne pove, pa zavaja, ker ima privilegij!
  Logar je res dober!

  • traktor

   A ti misliš, da tole koga zanima. Dej ga fukat, boli jih kurac. Jebe se njim od kje bodo dobili, pa če pocrkajo vsi, ki se jim še vsaj malo ljubi delat. Ajde drugovi vsi na socialo, delat se v naši domovini ne splača več. Ležiš pred Tv cel teden in gledaš drekaste nadaljevanke, cuzaš vse mogoče socialne transferje, Soboto in Nedeljo malo na fuš, pa si car. Imaš več, kot oni, ki delajo.

   • RATATA

    Ob sedemnajstih se je začel Studio ob sedemnajstih.
    Ena kura, socialna delavka iz centra za socialno delo se je pohvalila, da so organizirali srečanje albanskih žensk!
    Jebemtišiptarsko mater sen zavpil pri odprtem oknu, ko sem čakal pred rdečo v križišču. Ti povem, da se jih je pet s prehoda za pešce in tistih s pločnika obrnilo prot men matr!
    Sam šhipteraj kurba!

    • traktor

     Prjatu ne pozab, da smo jim to vendarle omogočili mi. In tale prispevek je takole nekakšna gospodarska ali pa vsaj z gospodarstvom povezana tema. Odziv vidiš. Folku se jebe. Še sedaj ne vedo od česa živijo in jim očitno še 20 let ne bo. In po tej terminologiji tudi nas več ne bo. Ne toliko zaradi razrasle čefurjadi, kot zaradi tega, ker smo dopustili, da so uničili gospodarstvo in omogočili, da naši ljudje ne želijo več delati. Tistim, ki še vsaj malo delajo smo omogočili, da postanejo socialni odvisniki, večina jih pa želi samo cuzati socialo in fušati. Normalni se pa seveda izseljujejo. In pogled v prihodnost, da samo totalen propad.

     • RATATA

      O tem ne bom, ker ne morem, saj me pritisne na jok!

     • traktor

      Mene pa srat. Naslednja firma, ki jo bom odprl bo torej njihova. Perem guzicu s.p.

  • SIMON ROZIC

   Ne samo dober, Logar je odličen! Prav takšnega bi prav vsaka vlada
   potrebovala v samem vrhu gospodarsko-pravnega odločanja, pa bi bili
   na konju! – tako pa kot sem že rekel: “s Šarca na magarca!”

   • RATATA

    Ti, Simon, jaz z muko pohvalim! Če sem rekel, da je dober pomeni, da je odličen!

    • SIMON ROZIC

     Sprejeto! Jaz sem iskreno navdušen z njegovim znanjem
     in delom in ga uvrščam v najvišji “razred” !

     • RATATA

      Se ne motiš!!

   • tohuvabohu

    Njegov čas šele prihaja.
    To, kar gledamo sedaj, je film “Šarec in morje bedakov”.

 • Caetano

  Veseli me vecje povezovanje SDS z uspesnim delom gospodarstva, ki se kaze v zadnjem casu. Sedaj absolutno ni cas za vecje davke in trosenje, ki bo v glavnem slo itak za razne privilegije in migrante ampak se morajo podjetja dobro pripraviti na upad gospodarske rasti, ki se bliza, kajti Evropa je vecinoma se vedno prevec zadolzena in zaradi migrantske krize ter islamizacije bo se zelo pestro.

  • SIMON ROZIC

   SDS se je vedno povezovala z gospodarstvom, levosučne stranke pa s ZZZB
   in Kučanovimi ljubljenčki…de?

   • Caetano

    Gospodarstveniki se niso smeli povezovati s SDS. So se pa do zdaj nekateri tudi malo osamosvojili…

 • Cmerko

  Slovenistanu bo kot Bitcoin……. U pod.

 • Franc Šink

  Kam pa hočejo plasirati ta “denar” ki ga ni.?!?

 • totex39

  Poslanec Logar zelo dobro razmišlja in hkrati z argumenti dokazuje, druga stvar pa je koalicija z levico, kjer sedijo sami bebci, med njimi tudi taki, ki se z ekonomijo in gospodarstvom niso nikoli ukvarjali ali bili z njo sploh v stiku in taki nam bodo postavljali pravila.
  Noro, kako lahko sploh to dopuščamo!

  • SIMON ROZIC

   Ja, to, da to dopuščamo, je resnično največja norost ! Do kdaj?!

   • Simon Novak

    Do petka

  • Simon Novak

   Mogoče res dobro razmišlja, samo zakaj potem tega tudi ne pove

 • zoltan

  Dokler bo država delila socialno pomoč osebam 390€ plus 200€ invalidnine muslimanom brez enega dneva delovne dobe katera ima v posesti dva avtodoma tri osebna vozila dva kombija hišo v Bosni in še bi lahko našteval bomo kmalu v Venezueli.

  • zoltan

   Pozabil sem dodat, da je verjetno invalid ker nima niti enega razreda osnovne šole obvlada pa vsa možna kriminalna dejanja.

   • SIMON ROZIC

    pa saj ne rabiš nobene šole, le njihov moraš bit vsaj 99,9 %;
    dopuščajo ti, da razmišljaš samo z 0,10% lastnimi možgani.

 • črnaovca

  Škoda tako pametni a vlade niso znali srestaviti, sedaj pa imamo kar imamo, Tonin se je pogajl s figo v žepu in je najbolj kriv da so pritegnili levico ki je videla možnost za izsiljevanje

  • stajerc5

   In ti budala mislis, da bi bilo z Toninom bolje!??? Pohrustali bi ga za malo malico, preden bi si zjutraj gate nategnil nase!!!

   • Simon Novak

    JJ ga že za zajtrk, ne čaka do malice

  • učko

   Vlade niso sestavili, ker na volitvah niso dobili dovolj glasov, oziroma so zmagale “REŽIMSKE STRANKE” !!!

   • Simon Novak

    Če pa ste bili absolutni zmagovalci volitev, vsa Slovenija je bila obarvana rumeno

 • Olga2345

  Komunisti samo delijo, kar NI njihovo! Poleg domačih divjakov bomo očitno z miljoni hranili se tuje divjake in se šli socialni turizem! To “vlado”, cirkus Marjana Cerarja ups Šarca, bo treba očitno poslati direkt na Dob!

  • janez cepec

   Olga, ti se na ekonomijo zastopš tok, kot Marica na kriv kurac. pust stvar pr gmah, pa šporget pejd pucat.

   • Aresnica

    Olgo bi cepci poslali za šporget – zato, da bi mafijsko omrežje( forum21 ..ITD) – ovčke in cepci lažje kradli.
    _____________
    Lep pozdrav

    • Simon Novak

     Ha ha ha

   • Capi

    A s ti kej s Šarcom u žlaht, al si ga prevč poslušu na veselicah??

  • učko

   Direkt u norišnco !!!

 • stajerc5

  Skoda za taksne kvalitetne clanke, ker 90% zlovencev misli na ekonom lonec, ko cuje za ekonomijo…

  • domovina mili dom

   Kakor koli obračaš, komunist ne bo razumel. Tudi osnovno šolsko mat. 1+1. Kaj šele navadno preprosto razlago ekonomije.

   • Simon Novak

    Seveda, đesnjaki pa imate vsi doktorate, se vidi po vašem izražanju in poznavanju pravopisa

    • domovina mili dom

     Ti temu praviš visoki nivo levakov. To si dobro pokazal, kje sodiš.

     “Haloški Tunek sanguis sacrum • 17 minut nazaj
     Fukni se v jamo…ne bo meni treba !!!

     Odgovori

     Deli ›

 • domovina mili dom

  Iz vsega videnega, doživetega, slišanega, vse se začne na en veliki K….: Komunist-Kleptoman.
  Samo ne ve se, kaj je mati izvora. Ali komunisti rojevajo kleptomane, oziroma obratno. To bo sedaj dokazala tale smuti vlada.

 • antimur

  Logar je proti vsej koalicijski bandi, z zmešano fašistično Levico na čelu profesor znanosti, za njih po razmišljanju in sposobnostih nedosegljiv. Pričakoval bi vsaj enega ekonomista v vrstah kučanistov, pa ne Mencigerja, ker je izgubljen primer, da bo Kučanu svetoval, da kar počne njegova izbrana vrsta, pelje v katastrofo, tudi za njih bo v kratkem zmanjkalo državnega denarja, potem se bo zagotovo zgodil obračun, ki ga bo začelo obupano in izkoriščeno ljudstvo. Dolgo smo čakali, vse predolgo, zato bodo kazni nad kučanisti toliko večje, vsekakor pa dobrodošle in edino, kar nas lahko reši.

 • montyamp

  Kaj pa najemnine za garaže , bodo spet s koko kompenzirali ???
  LGBTQ bi lahko zadovoljili z boni za tiste droge , kjer bi se po zaužitju spet lovili z bajoneti za teranje podjetnikov v morje in luknanje posiljevalcev po razsvetlenju v jutranjih urah .
  Dajmo tej bandi , naj se nažre , saj bodo samo tako pocrkali od svoje topoglavosti .

 • Slovenec

  Jasno, da bodo porabljali denar, saj drugače ne znajo. Pa tudi nočejo, jih
  nič ne briga za ljudi.

  Tudi jim ni potrebno skrivati, da so
  barabe, saj niso kaznovani za njihove
  napake.

 • učko

  Tako je to, ko pa nimamo niti ene normalne politične opcije !!!!! Rdeči in črni farji, drugih pa ni !!! Ta rdeči pa vedno zmagajo, kot včasih Nemci v fusbalu !

  • Common Sense

   učko, politiki oz. “opcije” so pomanjšana slika folka v Sloveniji. Zakaj bi politiki torej bili kaj drugačni?

   • učko

    50 % volilnih upravičencev ne gre na volitve, ker nimajo koga volit ! 30% nas gre volit najmanjše zlo !

 • Novakec1

  Nč bat, bodo z nepremičninskim davkom vse not dobil, samo to nikjer ne piše. Dnarčki morjo krožit in se oplemenitit. Primte se za prazne denarnice!

  • Simon Novak

   Zakaj bi se prijel za njo, če je prazna?

   • Novakec1

    Da ti še nje ne vzamejo, mogoče ti kdaj še prav pride.

    • Simon Novak

     Ne verjamem

 • učko

  Logar spet pametuje tisto, kar že vrabci čivkajo !

 • Bandit123

  Zastonj je Logar DR., če ga Janković uči ekonomijo. Koalicijska pogodba je črka na papirju, ki ne pomeni nič. Če bi kaj veljala ne bi bilo sploh treba vladati, potem bi bilo že vladano.

 • Common Sense

  Ne se čuditi. Če imaš v možgane impregniran marksizem, potem je dobiček podjetja samo presežna vrednost, ki si jo je podjetnik prisvojil od delavca in jo je torej treba lastniku kapitala vzeti. Dokler bo prevladujoča filozofija v ozadju taka, dotlej bodo podjetniki (mikro, mali, veliki, s.p. d.o.o-ji, ,….) sovražniki države, brezdelneži, lenuhi in gobcači (fukare, prosto po Ivu Andriću) pa bodo cenjeni. Dotlej bo izravnan proračun sovražnik, dolg pa prijatelj. Dotlej bo beda in pomanjkanje dobra stvar, saj je tako lažje kontrolirati ljudi. Wake up, people!

 • Vera

  Smo 8.1. 2019 toda vlada še nič ne dela , razen cene gredo v nebo .

 • Luiggi

  Zakaj je na mnogih clankih komentiranje zaprto?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!