[Video] Slovenija med najslabšimi pri črpanju evropskih sredstev, v SDS zato predlagajo izredno sejo

Foto: STA

“Evropska sredstva so edina razvojna sredstva, ki jih ima država na voljo in nerazumljivo je, da vlada ne sprejme konkretnih ukrepov za njihovo bolj učinkovito črpanje,” je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko na današnji novinarski konferenci predstavila zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora, na kateri bi spregovorili o črpanju evropskih kohezijskih sredstev finančne perspektive 2014–2020. Zahtevo za sklic izredne seje je poslanska skupina danes vložila v parlamentarni postopek.

Kot je uvodoma dejala poslanka Suzana Lep Šimenko, ima Slovenija v obstoječi finančni perspektivi na voljo od 3,1 do 3,2 milijarde evrov, od tega Zahodna Slovenija okoli 850 milijonov evrov in Vzhodna Slovenija okoli 1,3, milijarde evrov. “Iz sklada je obema regijama na voljo nekaj več kot 900 milijonov evrov. Prav tako je na voljo še okoli 100 milijonov evrov iz evropskega teritorialnega sodelovanja,” je dejala poslanka in dodala, da smo se za sklic izredne seje odločili, ker podatki kažejo, da je v skoraj petih letih črpanja evropskih sredstev le-to katastrofalno. “Menimo, da bi bilo o tem treba spregovoriti v Državnem zboru,” poudarja poslanka.

“Če pogledamo zadnje podatke, ki jih imamo na dan 30. 9. 2018, je bilo dodeljenih okoli 2,1 milijarde evrov, pogodbeno vezanih je nekaj čez 2 milijarde evrov, izplačil iz proračuna je bilo za okoli 5 milijard evrov. Slovenija pa je z zahtevki za povračila iz evropskega proračuna zahtevala zgolj 10% sredstev, kar pomeni nekaj čez 300 milijonov, in to v petih letih finančne perspektive 2014 -2020,” je katastrofalno črpanje evropskih sredstev opisala poslanka. Na to je opozoril tudi član evropskega Računskega sodišča Samo Jereb, ki je ob predaji letnega poročila Računskega sodišča predsedniku Državnega zbora tudi opozoril, da je Slovenija ena od desetih držav, ki lani, to je v četrtem letu izvajanja tekočega finančnega okvirja, ni porabila nobenih sredstev iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov

Ob tem je poslanka tudi spomnila, da če primerjamo obstoječo finančno perspektivo s preteklo, vidimo, da smo v preteklem obdobju porabili 30 odstotkov sredstev v obdobju petih let. Po njenih besedah bi pričakovali, da smo se v pretekli finančni perspektivi nekatere stvari naučili in bi tako morali sedaj znati črpati bolj učinkovito, ne pa slabše.

Slovenija med najslabšimi pri črpanju sredstev
Če pogledamo skupno porabo, je Slovenija ena izmed petih najslabših med vsemi državami članicami, ki črpajo evropska sredstva, je poudarila poslanka, ki obenem dodaja, da si v SDS želijo, da bi se to spremenilo, in sicer, da bi črpanje bilo bistveno boljše. Zato so že v preteklem mandatu sklicali kar nekaj sej odborov, postavili številna poslanska vprašanja, saj se zavedajo, da so to “naša edina razvojna sredstva, ki so pomembna ne le za državo, ampak tudi za lokalne skupnosti,” je dejala poslanka. Obenem bi po njenih besedah država morala biti bistveno bolj aktivna pri tem. “Osnovni namen evropskih sredstev je, da zmanjšamo razlike med razvitostjo posameznih regij in če črpanje ne bo optimalno, si lahko obetamo še večje razlike med regijami,” opozarja poslanka, ki poudarja še, da zaskrbljenost nad črpanjem evropskih sredstev neprestano izpostavljajo tudi župani in lokalne skupnosti. “Omenjeni se bojijo, da sredstva ne bodo porabljena in da jih bomo na tak način tudi izgubili,” je dodala poslanka.

Suzana Lep Šimenko je tudi izpostavila, da ima Slovenija danes še status države neto prejemnice, vendar pa smo od vseh neto prejemnic najslabši. Prav tako se nam lahko hitro zgodi, da bomo ta status izgubili, kar je katastrofa za državo, saj bi potem morali v evropski proračun plačevati več kot bi iz njega dobili.

Poslanka je še dejala, da Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko slabo črpanje evropskih sredstev pripisuje težavam z informacijsko tehnologijo, vendar pa je poslanka prepričana, da bi omenjena služba morala pripraviti akcijski načrt, kako bo pristopila k odpravi teh težav. V poslanski skupini SDS zato predlagajo, da bi Državni zbor priporočil Vladi RS, da v roku 30 dni pripravi načrt pospešitve črpanja sredstev evropske kohezijske politike in ga predstavi Državnemu zboru RS.

C. Š.

 • Vera

  Na vseh ministrstvih so očitno preleni ali pa ne znajo niti prošnje napisati za evropska sredstva, ker je treba marsikakšne listine še dodati .Desni naj prevzamejo vladanje , da levakom pokažejo, kako se to dela , saj že imajo izkušnje .

 • totex39

  Treba bo odkrito povedati kdo so ljudje, ki o vsem tem zavajajo, nekdo ne dela kot bi moral, zato procenti niso važni, ampak samo osebe, ki načrtno zaustavljajo projekte.

 • šmentanamuha

  Mislim, da bo Evropska komisija oziroma tisti na vrhu EU pred predsedovanjem Slovenije namignila slovenskim stricem iz ozadja, da ta vladajoča slovenska garnitura ni primerna za vodenje EU in bomo šli na predčasne volitve. Ali bo odstopil Šarec ali katera stranka iz šestorčka, bomo videli. Skratka videti bo kot naraven proces, češ v tej vladi ne moremo več sodelovati ali nekaj v stilu Cerarja, ki se je pritoževal čez koalicijske partnerje, zaradi katerih je kakor “odstopil”, in s katerimi zdaj ponovno sodeluje in ni videti, da bi imel željo po ponovnem odstopu. Upam da bodo desni pripravljeni.

  • Slovenka

   Misliš, da se je levica pripravljena umakniti? To bi bilo čudo vseh čud.

   • Simon Novak

    Misliš, da se je đesnica pripravljena umakniti? To bi bilo čudo vseh čud.

   • šmentanamuha

    Naredili bodo to, kar jim bodo ukazali. Kdo pa jih bo gledal v vlogi voditeljev EU?

   • Zgornji

    NE, NIKOLI NAM NE BODO NEHALI KRASTI, KAJTI ” KAD SE SELJAK POGOSPODI” , KO SE PARAZITI TAKO POKVARIJO, DA NI VEČ POTI NAZAJ , POTEM JE TREBA ŽAL UPORABITI “TRŠE” PRIJEME …

  • Simon Novak

   Leta 2022 bodo spet volitve

   • šmentanamuha

    No, to so pač moje napovedi. Počakajva, pa bova videla, a ne?

    • Simon Novak

     Točno tako, čas bo prinesel svoje

     • šmentanamuha

      Vidiš, kako lepo se razumeva:)

 • montyamp

  ZAKAJ NE LAUFAJO EVROPSKI PROJEKTI ???
  Ker imamo na oblasti šoder .

  • Simon Novak

   Kako globokoumna ugotovitev

   • šmentanamuha

    Preprosta in še resnična povrhu.

    • Simon Novak

     Vidiš, tu pa se strinjava, da se ne strinjava, oblast ima tukaj zelo malo besede, agencije bi se morale prijavljati na razpise evropskih skladov, pa ni važno, če vladajo levi ali đesni

   • Zgornji

    JA, AMPAK VEČINI SLOVENSKIH BEDAKOV PA NITI TA UGOTOVITEV NI JASNA !!! ! !!!

 • čopkovseved

  Na kmetijskem ministrstvu so vsi razpisi prirejeni za ene in iste velike kmetije, podeželje pa zaradi levakov na AKTRPS iz dneva v dan vse bolj zarašča in propada, ker mali kmet , ki je usmerjen v sonaravno kmetovanje enostavno za Slovenijo ni perspektiva! Za razpisne pogoje pa je odgovorna zgolj slovenska politika! Evo Židana in kompanjone , ki so največ pridobili!

 • marker

  Naša leva politika je skrbela samo za svoje dnevnice in včasih tudi dvojne potne stroške.

  • Zgornji

   JA, TOČNO TO !!! ! !!!

 • montyamp

  Pri evropskih projektih se ne da krasti , zato so nezanimivi za komunistično gamad .

  • Roman

   zraven pa še ne znajo!

 • Simon Novak

  Suzy, pri tvoji poslanski plači pa bi si res lahko privoščila obisk pri frizerju

  • centurion

   Ti, psihopat, pa PSIHIATRA v Lj.Polje.
   Že zdavnaj…

   • Simon Novak

    Zakaj pa?

    • BlackOpsSystem

     Kaj je mama rekla? A si jo sploh vprašal??? Al še čakaš, da hišnik pride iz njene spalnice???!

     • Simon Novak

      Žalitve je vse, kar potegnete đesnjaki ven, ko ni argumentov

    • Zgornji

     ZATO, KER SI NAVADEN BEDAK NEPOUČEN IN ZLOBEN , KI NE VE, DA JE BISTVO : ” V GLAVI, NE PA NA GLAVI ” , OZIROMA , V SRCU DUŠE !!! ! !!!

 • xtc

  EU sredstva?
  NE!
  Pri kučanistih.
  To pomeni EU nadzor-NIČ KRAJE.
  Kučanisti raje SLO leve ovce zapufajo za 10X tnik in jim obrazložijo ,da je socializem rešitev ,samo,da ni nadzora za njihovo krajo.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!!

 • BlackOpsSystem

  Sam so pa svetovni prvaki v črpanju denarja od državljanov!!!

  • Zgornji

   JA, AMPAK TO JE PA NAVADNA KRAJA, NE PA NEKO POLEPŠANO ČRPANJE , TEMVEČ NAVADNO PARAZITIRANJE IN ŠKODOVANJE TER OŠKODOVANJE !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!