Vinko Gorenak: To je šest razlogov za rdeči karton ministru Klemenčiču

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Vlada Mira Cerarja je včeraj podprla kandidaturo Gorana Klemenčiča za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep o podpori njegove kandidature in zunanjemu ministrstvu naložila, naj jo posreduje Svetu Evrope. “Ja, prav ste prebrali,” je na svojem blogu zapisal poslanec SDS dr. Vinko Gorenak in nato v nadaljevanju naštel šest razlogov, čeprav meni, da jih je še več, zakaj si minister Klemenčič zasluži rdeči karton. Njegov zapis objavljamo v nadaljevanju.

“Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za komisarja, so eminentna osebnost z visoko moralno integriteto in priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno zavzemanje za vrednote Sveta Evrope in osebna avtoriteta, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata. Vlada meni, da Klemenčič izpolnjuje navedene pogoje, zato podpira njegovo kandidaturo.”

Tudi to ste prav prebrali.

Klemenčič je znan po tem, da svojega mandata že večkrat ni zaključil, ampak ga je na tak ali drugačen način končal spektakularno predčasno in, seveda, poskrbel za svojo novo in bolje plačano službo. Tokrat si želi nekaj manj kot 20.000 evrov mesečne plače. Toda so številni razlogi, zakaj se to ne bi smelo nikoli zgoditi, in upam, da se tudi nikoli ne bo.  Za prvi odziv naj navedem le šest takih razlogov.

 1. Goran Klemenčič je leta 2008 postal državni sekretar na notranjem ministrstvu, ki ga je takrat vodila Katarina Kresal. Ta je takrat najela prostore za NPU na Dimičevi ulici v Ljubljani za 136.000 evrov mesečne najemnine. Lastnik stavbe Igor Jurij Pogačar pa je banki plačeval kredit v višini 124.000 evrov mesečno. To pomeni, da je v žep pospravil 11.000 evrov mesečno. Seveda je bil osebni prijatelj Katarine Kresal. Goran Klemenčič pa je bil revizor celotnega projekta, kar pomeni, da je vedel za celotno zadevo. Seveda ni ukrepal, ni podal nobene kazenske ovadbe, ampak je preprosto predčasno zapustil položaj državnega sekretarja na notranjem ministrstvu in se je očitno dogovoril za novo službo. Le nekaj mesecev po odstopu je bil namreč imenovan za predstojnika KPK. Seveda za večjo plačo.
 2. Goran Klemenčič je bil v času, ko je opravljal naloge predsednika KPK, dolžan poročati o svojem premoženjskem stanju Mandatno-volilni komisiji Državnega zbora. Na kar nekaj zasedanjih te komisije ni znal prepričljivo pojasniti, od kod mu premoženje, zlasti tisto, s katerim je lahko kupil graščino v Lukovici. Na zadnji seji omenjene komisije je začel kričati in je sejo protestno zapustil.
 3. Goran Klemenčič je bil tisti predsednik KPK, pri katerem je Računsko sodišče RS ugotovilo, da je pri vodenju KPK kršil kar osem zakonov. No, zgodilo se ni nič. Za nagrado je bil imenovan za pravosodnega ministra. Seveda za večjo plačo.
 4. Goran Klemenčič je na začetku januarja 2013 v vlogi predsednika KPK vehementno predstavil poročilo o premoženjskem stanju predsednikov parlamentarnih političnih strank. Vsi, razen Janeza Janše in Zorana Jankoviča, so mu »ustrezno« pojasnili, od kod jim premoženje, ki ga imajo. Kaj je to »ustrezno«, nismo nikoli izvedeli. No, po njegovih ugotovitvah Janez Janša ni znal »ustrezno« pojasniti, od kod mu 200.000 evrov, Zoran Jankovič pa ni znal »ustrezno« pojasniti, od kod mu 2.400.000 evrov. Je pa dejstvo, da je zaradi tega padla druga vlada Janeza Janše. No, njegovo famozno poročilo je pozneje razveljavila sodna veja oblasti. Torej je sodna veja oblasti odločila, da Klemenčičevo poročilo nikoli ni obstajalo. Vlada Janeza Janše pa je le padla. Predčasno je položaj predsednika KPK zapustil tudi Klemenčič. Seveda za višjo plačo – plačo pravosodnega ministra.
 5. Goran Klemenčič je bil v vlogi predsednika KPK obveščen tudi o tem, da je Iranski poslovnež prek NLB opral milijardo dolarjev. Seveda v teroristične namene. In kaj je storil? Nič! Njegov podrejeni preiskovalec Darko Stare, seveda, ni o tem uradno obvestil policije kot institucije, ampak je preiskovalcu NPU predal list papirja z osnovno informacijo, iz katere ni bilo razvidno nič, niti znesek niti banka, kaj šele kaj več.
 6. Goran Klemenčič je edini pravosodni minister, ki je v konkretnem sodnem primeru, ki je še potekal pred sodiščem, sodnikom zagrozil, da bodo »letele glave«, v kolikor konkretni primer (Igor Bavčar) ne bo pravočasno zaključen. Tega »podviga« niso bili sposobni narediti niti komunistični veljaki prejšnjega sistema.

To je šest razlogov za rdeči karton Goranu Klemenčiču. Razlogov je, seveda, še veliko več. Toda zgodovina se ponavlja. Goran Klemenčič danes kandira za položaj, na katerem bo imel okoli 20.000 evrov mesečne plače. Če kdo misli, da si to zasluži, naj to argumentira. Upam pa, da bo Klemenčič končal tako, kot je končala Bratuškova za komisarko in Betettova za članico ESČP.

dr. Vinko Gorenak

 • Olga

  Mednarodne institucije je treba obvestiti o njegovem kršenju človekovih pravic in totalitarnih nagnjenjih!

  • Dovžan Miha

   Se strinjam. Najbolje, da Nova24TV en post v angleščini na FB napiše, bo koj panika po Evropi in svetu. :D

 • Dovžan Miha

  A je Gargamel že prevzel pošto s sodišča? Aja, saj res, on je nad zakoni … Svečkarji, spet bo treba pred sodiščem stat dolge ure in to glih zdej, ko se začenjajo mrzli in deževni jesenski dnevi. O ti šmorn, zdaj pa pingo sok in sendvič ne bo dost, vam bodo še štrikane štumfe pa kape z naušniki zrihtali :D

  • rrrrr

   Lej ga no strica, s kerga s*pa ti vica?

   • Peter

    Provokatorček. Najbolje, da ga blokiraš.

   • tohuvabohu

    Vsake toliko se ga nažre, potem je pa zgovoren …

 • PLavi-mil

  Saj desni poslanci niso neumni, da ne bi informirali ES, pogorel bo tako kot so Turk, Bettetova, Bratuška, komunajzarjev Evropa ne mara.

  • Dovžan Miha

   Seveda ne, rajši ima izdajalce in sodelavce fašistov in nacistov. Ni to Vatikan, jebela. Peterleta opazijo samo, kadar na zasedanju evroparlamenta prdne, sicer pa noben ne ve, da je tam. Še ko orglice igra, mu najprej vržejo nekaj kovancev v klobuk, potem ga pa varnostniki ven pospremijo, ker se not ne sme klošarit. Zadnjič je dve uri rabil, da so ga nazaj spustili. Brez orglic, seveda … :D

   • PLavi-mil

    Miha Dovžan, ti si bedak, Perterle sploh ni naš, ampak bolj vaš, zato kar prdita skupaj.

    • Dovžan Miha

     Aha, zdaj pa kar na lepem ni več vaš? Bi razmislil še o ne tako preteklih funkcijah Janše? Komunist pa to? Čigav je pa on zdaj? Vaš? Naš? Njihov?

    • Dovžan Miha

     Mislim, da si večji bedak ti, ki se pustiš staremu preštrihanemu komunistu nategovat… Ampak preden se ti bo posvetilo, bo še nekaj vode preteklo

 • janez zorman

  Klemenčič in Stare bi morala biti “notranja” sodelavca Podržaja. (na Dobu). Verjetno še enkrat bosta.

  • Janko Gedlička

   Mogoče bi tudi onadva lahko okrepila košarkarsko ekipo.

 • Olga

  Gorenak je sicer fajn, škoda le, ker je homoseksualec. Da desni in ta cerkveni sovražimo pedre!

  • MEFISTO

   O, to si pa ti, mož tisočerih nickov!

   A si še vedno sposojaš tuja imena in nicke?

  • joza joza13

   Tunnek, ti imaš raje koze. A nede? Do pedrov vam torej ni več?

  • tarantela

   Kaj je pa potem Anja Bah Žibert, ki se zelo rada oblači po moško?

  • Tole si napisal o sebi TROL in KRADLJIVEC nickov

  • MEFISTO

   Miha, spet serješ klamfe.

   Ne smeš vseh soditi po sebi.

  • janko

   Olga je ena ena druga tu, ti si ukradel njen nick, lopov rdeči! Lažete, kradete!

 • ROMAN Naprudnik

  Vinko,ne razumeš,verjetno hoče na skrivaj preko EU priti v Rusijo!

 • Caetano

  Obvezno je treba še dodati, da je Klemenčič onemogočil sprejetje zakonodaje, ki bi prepovedala našim državljanom odhajati na tuja bojišča in zlasti v jihadistične milice. V tem so nas celo Srbi že prehiteli.

  • MEFISTO

   Jaz bi jim dovolil oditi.

   Le vrnitev bi jim prepovedal in onemogočil.

 • karpelec

  Verjetno se približuje požar, pa podgane iščejo rove kam bi se poskrile pred njim.

 • rrrrr

  V Evropo kot po tekočem traku pošiljamo osebe, ki so doma uspešno zlorabile vse, kar se zlorabiti da. Zakone, ustavo, finance, državo in davkoplačevalce: D. Kosa, sestro Marto, T. Ropa, Milana Cvikla, J. Potočnika, V. Bulc itd. Edino Bettetovo in Bratuškovo so nam celo iz evropske štale vrnili kot tretjerazredni jalovi in povsem neuporabni kravi brez kapljice mleka. ..Nazaj smo dobili tudi sluzavo trakuljo od Turka, ki ga niso mogli prebaviti niti ljudožrski Culukafri iz OZN….Sedaj bi pa še koruptivnega Klemenčiča !?
  Človek se vpraša, ali je bolje,da ta človeški nerazgradljivi odpad pogoltne EU in nam tam delajo sramoto, a se jih vsaj začasno znebimo, ali da ostanejo lepo doma in za davkoplačevalski denar še naprej počnejo točno to, za kar so profesionalno vrhunsko usposobljeni:
  da do penzije predelujejo užitno hrano in pijačo v kup izgorelih produktov svojega prebavnega trakta.
  V obeh primerih, nula koma jozef!

  • samsara

   Skratka, naštel si same zaslužne kučanove nagrajence. Prejemnike prestižne nagrade zadnjega udbopartijskega predsednika totalitarne udbokomunistične države, predhodnice današnjega udbokurčofevda, kjer se stimulira razvoj takšnih in podobnih…

  • samotoje

   Glej, saj bi bilo za naše živce bolje, če ga ne bi več gledali. Ampak tukaj bo moral še marsikaj pojasniti. Fant bo imel veliko dela. Poleg tega bo na Svet Evrope gotovo romal tudi videoposnetek njegovega “nastopa” v parlamentu. In bodo tam rekli: non pasaran.

   • rrrrr

    Ne vem, če bo za Klemenčiča ravno ,,no pasaran” za Evropo,saj se je Junker že zvzel zanj. Zato ker sam noče biti več ne največja, niti najbolj butasta, še najmanj pa najgrša pijandura med evropskimi poslanci.
    Jaz verjamem v Klemenčiča. Če se ga zna v našem parlamentu že v slovenščini tako ljudomilo nažehtati, trdno verjamem, da bo uspel tudi v angleščini, če se vsaj malo potrudi,pobruhati vsaj dve vrsti pred sabo, oba soseda, hosteso in varnostnika…

    • samotoje

     Torej praviš, naj ga pošljemo kozlat v Svet Evrope. To me spomni na en vic iz bivše države, ko so se vojvodinski Šiptarji, ko so jih Srbi začeli tepsti, odločili preseliti v Albanijo. In je rekel Lala:” Neka neka, i onako ne volemo slatko.” Če je tako, potem pravim: neka, neka.

 • samsara

  Je vse zaston tole naštevati!
  Dosmrtni predsednik in hkrati generalni partijski sekretar kućanistićne partije udbofevda, katerega fevdalni gospod je, mu je namenil nagrado za dolgoletno zavzeto, zagrizeno in predano delovanje zoper Janeza Janšo.
  Tako kot pred njim že marsikomu. To je hkrati tudi stimulans in trajno povabilo novim pohlepnim, brezvestnim karieristom, naj takšne osebke posnemajo in, če je mogoče, jih s svojimi atributi tudi prekosijo.

 • tohuvabohu

  Ja, pa naj gre v tisto obljubljeno Evropo. Tudi tam ne bo zdržal do konca, kot še nikjer ni. Pa še Stareta naj vzame s sabo, za kakšno rabo bo že. Bomo veseli, če se spokata.

 • ogledalo

  Finko ne more brez rdeče barve. Enkrat komunist, vedno komunist.

 • Montana

  V kolikor bi Klemenčiču uspelo , potem predlagam referendum o izstopu iz EU!

 • RATATA

  Vsaj enkrat bi rad videl, kako bo sluzasti junker zalizal klempavo grozo.

 • MEFISTO

  Namesto da bi Klemenčiča nečastno odpustili iz državne službe, ga bodo skušali podtakniti Evropski uniji.

  • FUCK COMMUNISM

   Sam bohve kok je takih postaknjencev ze tam iz drugih drzav. Pol ti je lahko jasno kolk je sele EU vredna.

 • janko

  Romuni se znajo upreti. Po njihovem zgledu bi morali tudi mi – vdreti v to sodno hišo in jih vse nagnati iz pisarn!! In taglavne takoj v zapor!
  Nobenih volitev ne bomo dobili še dolga leta mi normalni apatični slovenčeki, leva banda je skrajno dejavna v vseh oblikah lopovščine in negativizma, ubogi narod pa samo delamo, nimamo volje in časa za nič drugega.

 • FUCK COMMUNISM

  Mene pa zanima, kako da se mu ni se nic zgodilo?!?!? Kako je mogoce, da so Slovenci tako totalno pasivni, da jih lahko en takle grd drek od cloveka molze in jebe leta in leta?!?!?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!