Viri blizu MZZ: Po arbitraži nobena stran ne bo zadovoljna, levičarska politika bo vseeno odpirala šampanjce

Foto: iStock

Glede na to, da je za jutri predvidena razglasitev odločitve arbitražnega sodišča, se marsikdo z zaskrbljenostjo sprašuje, kaj bo to pomenilo za rešitev obmejnega vprašanja. Slovenska oblast je dokazala, da s svojimi “kompetentnimi” kadri ni sposobna zaščititi niti terana niti kranjske klobase, zato se človek upravičeno z zaskrbljenostjo vpraša, kako bo potem ta zaščitila vitalne interese države, kot je rešitev meje s sosednjo Hrvaško in zagotovitev dostopa do odprtega morja. 

Zanesljivi viri blizu zunanjega ministra trdijo, da je projektna enota ministrstva za zunanje zadeve, ki jo vodi Nataša Šebenik, 20. junija 2017 izdala navodilo Mreži diplomatsko konzularnih predstavništev (DKP), s katerim soglašata tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in vodja ministrovega kabineta Vlasta Vivod, v njem pa je zapisano:” .. da v zvezi z arbitražnim sporazumom z Republiko Hrvaško nobena stran z razsodbo ne bo zadovoljna, a to bo pomenilo konec spora …” Takšen zapis je vsekakor skrb vzbujajoč, saj ministrstvo daje vtis, da bo kakršna koli odločitev, ki jo bo sodišče sprejelo, dobra, ne glede na to, ali bodo zaščiteni vitalni interesi Slovenije ali ne, samo da bo že konec sage z arbitražo.

Drugi citat iz istega dokumenta zaupne narave narekuje: “Slovenija namerava pristopiti k implementaciji, pri čemer pričakuje sodelovanje hrvaške strani. V kolikor sodelovanja ne bo, bo implementacijo izvajala enostransko …” Človek se s praktičnega vidika vpraša, kako si to na ministrstvu predstavljajo, da bodo izvajali. Morda s pomočjo pripadnikov vojske ali kako drugače?

Naklonjenost evropskih držav:
Sloveniji so naklonjene:  Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Švedska in Nemčija
Hrvaški so naklonjene: Poljska, Litva in Grčija
Nevtralno stališče: Francija in Italija

Foto: iStock

Slovenska logika: Boljše zahtevati manj
Na ministrstvu za zunanje zadeve pričakujejo recikliran (predelan) sporazum Drnovšek – Račan, ki je predvideval, da bi Slovenija dobila 80 odstotkov Piranskega zaliva in zagotovljen dostop do odprtega morja, Hrvaška pa bi obdržala morsko mejo z Italijo. Takrat je to predstavljalo minimum od minimuma, zdaj pa bo manj kot to. Vsekakor je krivda za to v tem, da smo v memorandumu navedli minimalne zahteve, Hrvati pa seveda ravno obratno, torej maksimalne, ker jim gre več kot očitno bolj za interese svoje države kot pa nam. Nekdanja slovenska agentka Simona Drenik, ki je po prisluškovalni aferi odstopila, je takratno zavzemanje za minimalne zahteve podkrepila s prepričanjem, da bomo v nasprotnem primeru izpadli imperialisti in bomo zaradi prevelikih zahtev dobili manj. Res težko razumljivo.

N. Ž.

 • kr en LEVIČAR in DOMOLJUB

  Kle so pa nekateri še jokali, ker hrko-ustaš ni mogel imeti koncerta v Sloveniji ! Ali vas je kaj sram, oziroma ali vam je vsaj kaj nerodno ?

  • slosin

   ….a je tebe kaj sram, glede na to, da tvoji levosučneži ‘vodijo’ to državo 20 let, pa ništa od njih….samo zgago delajo pa fejst kradejo in manipulirajo…

 • janez cepec

  kar se tiče arbitraže bomo dobil, po pički.

  • učko

   Ja, predvsem zaradi našega neo-pro-komunističnega-balkanističnega mafijskega režima, unikuma v EU. Nihče nas zaradi tega ne mara. Višegrajci nas pa sploh imajo za zadrte komunjare, rusofile, skratka univerzalne kretene. Vse po zaslugi našega režima in “topelt cepcev”, ki ta režim podpirajo !!

  • tohuvabohu

   Ti si svoje dobil že zdavnaj, ampak še vedno se ti pozna.

  • sprehajalec

   Jorasa boš dobil za soseda u Begnau u ustanovi.

 • Bozz

  Ta arbitraža je v slogu današnje “politično korektne” vzgoje otrok, ko se dva otroka stepeta. Eden jasno začne drugi se pa brani, potem pa pride starš, ki se boji zameriti obema in reče, oba sta kriva, oba bosta kaznovana! Namesto, da bi se jasno določilo, ti si kriv, ti si pa nedolžen, in bi se odgovornost krivde položilo samo na bully-a.

  Piranski zaliv je vedno bil naš od osamosvojitve, sedaj ko so pa Hrvati tako dolgo drezali v nas zadnjih 25 let in zavajali in lagali, sedaj bo pa arbitraža, kar tako dala del Piranskega zaliva Hrvatom, zato da bully ne bo užaljen oz. da brezjajčen starš iz Bruslja ne bi užalil enega od otrok in ga pravilno discipliniral?

  To bo spet v slogu Trsta, cone A in cone B, oboje naše, ampak dali so pa Italijanom za nagrado, ker so bili zavezniki Hitlerja al kako? Isto Hrvaška. Jasenovac, zavezniki Hitlerja, in zato so dobili državo in še naše ozemlje za nagrado od naših pijanih komunistov. Očitno moraš res biti baraba v tem svetu, da si potem še nagrajen za to.

  Danes sodišč ni več, danes so samo “sodišča.”

  • rrrrr

   Trsta niso dodelili Italiji, ker je bila Hitlerjev zaveznik ( do sept. 1943), ampak zato, ker je bil Brozar Stalinov zaveznik. – med vojno pa je bil Brozar tudi četniški zaveznik (proti Mihajloviću) in Hitlerjev zaveznik obenem…Tista o nagradi v obliki ozemlja Hrvatom zaradi Jesenovca ti je pa verjetno ušlo bolj po nemarnem…

   • Bozz

    Ja, sarkazem. Tudi glede Italije. Dobili so ozemlje zaradi tega, ker so se po kapitulaciji vdinjali zaveznikom, to kar so pa prej počeli se je pa vse pozabilo. Namesto, da bi jim za kazen odvzeli del ozemlja, so pa še pridobili, kot Hrvati.

 • barbara rov

  Če nobena stran ne bo zadovoljna, bo Piranski zaliv razpolovljen, dobili bomo pa izhod na odprto morje. Brez veze…

  • sprehajalec

   dobili bomo pa izhod na odprto morje.

   Tukaj bo težava. Verjetno bo šlo za nek pravni besednjak, ki ne bo ne tič ne miš. Nekaj bo v bistvu, kar že imamo, mednarodno pravico do izhoda na odprto morje.

 • MEFISTO

  Žal mi je Slovencev, ki bodo zaradi nesposobnih levakarjev ostali onstran meje.

  Ker je v vsaki nesreči tudi kaj dobrega, bodo morda imeli celo srečo, saj bo pri nas kmalu tako slabo, da ne bo za živeti in ne za umreti.

 • RATATA

  Kdo je komu naklonjen je bedarija govort, saj je brezpredmetno.
  Sporazum o arbitraži ima besedilo namreč in določila kaj in kako določiti.
  Izgovarjat se ni možno na nikogar, tudi na hrvate ne!
  Samo v naš priloženi memorandum se pogleda, katere listine so vstavljene vanj in je vse jasno, kdo je tisti, ki je izdal Slovenijo in Slovence. “Slovenec”. In temu “slovencu” je treba soditi, saj je zavestno storil veleizdajo proti slovenskemu narodu in državi! Lahko da jih je sto, vseeno, se jim bo pa stotim sodilo!
  Zaradi nas in zaradi naših prednikov se jim mora!

 • Matija

  Matr zakaj je morala peterletova vlada pustitim hrckom da so postavljal mejne kioske kjerkoli jim je pasal

  • montyamp

   Peterle je izdajalec , podrepnik žveplenega .

 • antimur

  Kučanistični golazni se =be za slovensko ozemlje, oni so za ozemlje brez meja. Velika nesreča je med drugim tudi to, da imamo v tem zgodovinskem času za Slovenijo ob kučanistih tudi najbolj omejenega in nesposobnega zunanjega ministra. Uboga Slovenija in Slovenci!

 • Jožef

  Kjer koli in kar koli piše ali bo pisalo v zvezi s Piranskom zalivom in ostalim delom meje s Hrvati, je mlatenje prazne slame. Tako kot 91 nismo izvedli lustracije tako smo tudi zasrali vse obmejne spore s Hrvati. No, da ne bo pomote, zasrale so vlade, ki so vladale večji del časa samostone Slovenije. Tisti, ki so za krmilom in mislijo, da jih je izvolilo ljudstvo, so krivi. Vedno in povsod poskrbijo samo za svoje ozke interese. Vmes so pa tudi taki, ki si želijo, da Slovenije sploh ne bi bilo. Mnogi dobro plačani prvorazredniki imanjo tako ali tako nepremičnine na Hrvaškem primorju, to pa pomeni čim bliže Hrvaški, da bodo lahko v miru uživali naropano bogastvo. To, kar bomo sedaj izgubili, ne bomo nikoli več dobili nazaj. Tudi Jugokontinuitete se ne bomo nikoli več rešili. Zagotovo je samo eno, vsak dan je manj Slovencev in vsak dan je Slovenija manjša. To, kar so naši pradedje s trudom in krvjo pridobili skozi stoletja, so sedaj nesposobneži zapravili v zadnjih letih po prvi, še več pa po drugi svetovni vojni. Rekordno ozgubo so pa pridelali prav prvorazredni v zadnji 25 letih.
  Vsaka jim čast, edini uspeh, ki so ga dosegli, so miljarden kraje, ubobožana raja, uničena industrija in kmetijstvo, zadolževanje čez vse meje in še in še. Ljudstvo pa nič, kot da se v tej deželi cedita med in mleko. Nujno potrebujemo več Primcev in Kovačičev, da se bo nekaj premaknilo. Narediti je treba konec odmiranju Slovencev in majnšanju Slovenije. Takoj.

  • AlojzZ

   Se strinjam. Svobodna in neodvisna Slovenija je zavožen projekt. Alfa in omega problemov je lustracija, ki je ni bilo. Da je bil Kučan proti lustraciji, je razumljivo. Da pa je bil cerkveni vrh proti, mi je pa nerazumljivo.

 • Antonius

  Če zgodovino piranskega akvatorija pogledamo od razpada Jugoslavije nazaj je s priznanjem Hrvaške ves akvatorij do mednarodnih voda policijsko nadzirala slovenska pomorska policija.
  To bi moral biti temelj in argument na katerega bi se morala sklicevati Slovenija. Navsezadnje je bila zadnja žrtev zaradi nedovoljenega lova italijanskih ribičev v jugoslovanskem delu Jadrana prav nesrečnik iz Gradeža, ki je zaradi posredovanja slovenske policije, nesrečno izgubil življenje.
  Slovenska pravna stroka s precenjeno Škrkovo na čelu se je potrudila zakomplicirati slovensko pravico do mednarodnih meja.
  Zaradi Kučanovih jugoslovanarskih opcij Slovenija še danes ne ve, če se je razmejitvenega problema s Hrvati, sploh na pravilen način lotila.
  Prefarbani komunisti so edina politična opcija, ki zna iz iz običajnega dreka narediti še slabši drek.

  • RATATA

   Škrkova ni le precenjena temveč tako zelo omejena, da je pisala omejene nebuloze o omejenosti in prikrajšanosti Slovenije z morjem.
   Ve se, da je morje ob obali Istre in okrog otokov morje dežele Primorske (tjadol do reke Rečine).
   In dežela Primorska je sestavni del združenih slovenskih dežel in pripadajo Sloveniji, njih obseg pa lahko manjšamo dogovorno.
   Ni kar tako bila neka Cona tja dol do reke Mirne(!) ampak tisto ni sprememba meje dežele Primorske!
   Z roko hrvata zarisana meja naroda na Kozlerjev zemljovid pa tudi ne more biti sprememba meje dežele Primorske.
   Mednarodni pravnik je kdo(?) V Sloveniji ga ni!!! Za take se le razglašajo kvazi stručkoti, ki ne znajo odgovorit na osnovna vprašanja z osnovnim argumentom, ki je dokument mednarodne veljave! Takšne dokumente, ki obstajajo in so veljavni, “naši” skrivajo!

 • FORT WORTH

  Izpadli imperialisti ?!
  No, s tako izjavo Simone Drenik je vec, kot ocitno, da v zivljenju ni s svojim delom zasluzila niti za kozarec hladne vode.

 • Slovenec

  Rekla/kazala 24 TV ….

  • Pavel

   Gobezdalo – gobec Slovenec

 • bubamara

  He, he. Hrvati nas bodo povozili, kot valjar.

  • slosin

   …izgleda, da si res blondinka…

 • DOMOBRANEC & GAY

  A ni vseeno?!

 • Slovenec

  Dobili bomo izhod na odprto morje. Kar pa se ribičev tiče – težko bo oceniti katere ribe so hrvaške in katere slovenske …

 • Matija

  Un qrcasta spomladanska peterletova z vsemi sanjskimi ministri je zajebala situcijo

 • Slovenec

  http://www.topnews.si/2017/06/28/neznanci-vlomili-v-stanovanje-pokojnega-nika-kavcica-in-ukradli-celotni-arhiv-o-vzporedni-ekonomiji-sdv-v-sloveniji/

  “NEZNANCI VLOMILI V STANOVANJE POKOJNEGA NIKA KAVČIČA IN UKRADLI CELOTNI ARHIV O “VZPOREDNI EKONOMIJI” SDV (UDBE) V SLOVENIJI.”

  RUŽLA!!! ….. mamicu ti …… a s spet kradu?!!!

 • Matija

  Sicer pa esdeesovski zagovorniki ustasa tompsona nimajo kaj pljuvat cez ustase

  • RATATA

   Dej matija pejd raj led razbijat, se boš manj smešil

   • Matija

    A ti tut navijas za ustasa tompsona

    • RATATA

     Ne lupček proti sem zelo, celo spor z Janezom Pokončnim sem tvegal! Lepo ime imaš, lepo ga nosi in premisli kaj objaviš, da boš dobro živel in ti bo dobro na zemlji.

 • Kosobrin

  Po nobeni arbitraži ni bil še nihče čisto zadovoljen. Vsak bi rad več, a vendar je nekje mejo potrebno potegniti. Šampanjec bom odprl tudi jaz, od veselja, ker bo tega konec! Mislim pa, da se bo od jutri naprej največje nagajanje naših sosedov “prijateljev” šele dobro začelo.

 • MEFISTO

  Na vodi čutim, da bodo jutri naši modri levakarji celo veseli, da Hrvati ne priznavajo arbitražnega sodišča.

  Hudič bo,če si bodo Hrvati premislili.

 • Slovenec

  Janšisti – poglejte se kakšna “patriotska” imena ste si nadeli in potem pričakujete od tujcev, da vas bodo cenili? Duše prodane!!!

  MEFISTO, ANTIMUR, FORT WORTH, TOHUVABOHU, RRRRRRRRR, RATATA, ANTONIUS, ANUS ….

 • RATATA

  Slovenčkom bodo pod nos molili in v ušesa trobili, da je bilo doseženo, da je tribunal določil stik Slovenije z odprtim morjem.
  Bedarija!!! Saj ga je moral določiti, ker je bila to zahteva določila v sporazumu.
  Neizobraženi bodo potolaženi, saj nikdar ne bodo vedeli, kaj vse je bilo izgubljeno, ko je pokvarjena izdajalska sodrga skrila mednarodno veljavne dokumante in jih ni privlekla na plano ter jih priložila v memorandum. Tako enostavno.

 • Morala

  To je bedasta logika: “Boljše zahtevati manj!” Zahtevaj toliko, kolikor je naše in nič več in nič manj!

  Vsi bomo šli v prve bojne vrste…. :)

 • Norm Kinley

  Spet proklete komunisticne pizde,. BOMO PREVEC IMPERIALISTICNI? prokleta kurba rdeca opranoglava, fotr ti je bil imperialist, ko te je v rdeco solo dal na pranje glave. Prokleta drhal rdeca….

  • Igor Kavalar

   Zato je pa Slovenija tako majhna, ker imamo pogajalce, ki Slovence označujejo za imperialiste in pomahajo z belo zastavo že na začetku.

   Glede minimalnih in maksimalnih zahtev; Če misliš in hočeš cente dobiš cente, če razmišljaš o evrih dobiš evre, če naročiš en deci vina ga ne boš dobil dva, če naročiš dva ne dobiš enega.

 • Franc Šink

  Če komunisti trgujejo med seboj, vedno izgubi narod.

  • sprehajalec

   Komunizem je itak internacionalsitičen. Centrala je v Moskvi.

 • totex39

  Vse to bi bilo lahko že rešeno, če nas glavna levičarska arbitra ne bi izdala, vendar se o tem zelo malo govori, ker se pač pri nas dovoljuje izdajstvo lastne držvave in noben o tem ne odgovarja.

 • Raamko Rom

  TO SO ZAKUHALI LEVI PEDRI”

  • slosin

   A misliš, da leve lezbe nimajo nič pri tem…

 • Marjan

  Matr Janšo boli ker bo levica dobila točke za razmejitev s hrvaško.

  • sprehajalec

   Marjane, Marjane, Marjane, Marjane,

   Marjane, Marjane, kaj nabijaš danes….

   • Slovenec

    Tole se ti pa rima ko Ivan in šiptar …

    • Pavel

     Se pa rima Slovenec – bebec.

    • sprehajalec

     Žvižgati si moraš melodijo na Janez Kranjski Janez. Potem se perfektno rima. Vendar ni mišljeno za ljudi s tvojim posluhom in ritmom, ki ti igra v srcu, Slovenac.

     Verzija zate bi bila;

     Slovenac, Slovenac,
     Šumadinski rokenrol,
     to je život moj i tvoj,
     joj Slovenac Joj.

     Slovenac voli disko, disko,

     a ja volim kolo, šumadinsko…

  • antimur

   Ti stoprocentno nisi diht. Uboga domovina Slovenija kakšni kreteni vse tlačijo tvojo zemljo, čimprej se moramo znebiti takšne golazni, da boš končno zadihala svobodna.

  • lokec

   Mislim da bo g. J Janša zelo zadovoljen, da dobimo vsaj 67% Pirnskega z.

 • montyamp

  Slovenije več ne bi bilo , če Hrvati ne bi bili to kar so .
  K sreči so za stopinjo bolj hinavski od serbusov in iz male hrvatije delajo veliko , Srbi pa iz velike Srbije šiptarsko provinco .
  Janša jim je dobro pomagal ko so peglali Srbine , še premalo .
  Da ne pozabim , lep pozdrav iz Švice .

  • lokec

   Hvala Bogu, da obstaja Hrvaška.

 • Pavel

  Levičarji ne vedo kaj je domovina.

  • primsek

   Ti pa ne najdeš niti lastne riti in serješ skozi usta in tipkovnico, očitno. Tole je celo za tretjerazredni medijski portal v orbanovi lasti čista butavost, vredna kešpičk, ki berejo Iznoriško kraljestvo kot zgodovinski roman in ne blejanje natabletkanega grosupeljskega šiptarja s shizofrenijo

 • salma hayek

  Zdaj vsaj vidimo, kdo prisluškuje : Černec in paraVomo in Moris, ki so očitno izdali tudi naše arbitre. Slovenijo je treba očistiti teh janšističnih tajnih služb

  • sprehajalec

   Težka bo Salmane, sedaj ne boste več čistili zvezanih, tako kot nekoč….

   • salma hayek

    Ti kar sprehajaj svojo kožico po orbanovskem portalu, in si domišljaj, da je čiščenje mišljeno fizično. To vi obramboslovni kadri s FDV čisto napačno razumete : čiščenje je kadrovsko, dovolj je tega janšističnega gnoja, ki enkrat izgubi prisluškovalni avto v Međimurju, drugič nažica Rupla, da kliče ladje v Piranski zaliv. Černič je izdal, da so komentatorji pod kontorlo šiptarskokomunajzarske SDS plačanci in ti dobivaš za svoje izlive čisto preveč, res pa je, da tu Petko in ne Robinzon določata nivo in ta je tretjerazreden

    • sprehajalec

     Mamico ti lažnjivo komunistično Salmane. Kombi so Hrvatje zajeli 1998, pod levičarji in Drnovškom. Rupel je solo plejer, nihče ga med desničarji ne pogreša. Komandira ga pa njegova baba doma.

     Levičarji ste zahebali zaliv, ker se niste znali zmeniti s Tuđmanom, pa ste na pogajanja pošiljali pripravnike iz Pravnega faksa, pa vseskozi nastopali vzvišeno in prevzetno. Hrvatje imajo dober izraz za to, ogabna Kranjska ošabnost, tukaj ste zahebali.

     mene nihče ne kontrolira, bodi brez skrbi, na komunističnih režimskih portalih se pa ne da nič pisati. Oziroma pišejo #preverjeni naši# kadri.

     Nova je prvi svobodni tisk v Sloveniji po 09.05.1945.

     • salma hayek

      Kraljestvo svobode enačiš s kraljestvom norosti. In na tem dvoru si princ, kraljuje pa norec s prividi, ki se mu zaradi komunistične preteklosti povsod prikazujejo komunisti. Zaradi te iste preteklosti se mu prikazujejo tudi rdeči kriminalci (poglej tudi Šurc Zgaga V imenu države in Jesen in Zima od Janez Švajncerja ml).
      Če bi ta banda res poskusila z državnim udarom, kot so nameravali ob Depali vasi, bi zdaj vsi igrali z Medotom iz Murgelj nogomet na Dobu pod napisom Naj živi proletarska revolucija! in natabletkani kot sam veliki čeljustolomni Vodja

     • sprehajalec

      Pri nas velja Salmane, da bolj ko zavito govoriš, bolj si učen. Zato si verjetno zelo učen.

      Komunizem je resen problem pri nas, pod njim mislim na stanje psihe. Penzionirani komunisti volijo svoje opcije, imajo mrežo družbenih in socialnih povezav preko državnih lastnin. Vse te strukture so ostale enake še iz socializma, če je pa kakšne nov mlad potomec tam zaposlenih prišel med njih, so ga pa priučili po svoji podobi.

      Komunizem nas je spravil v velik zaostanek z avstrijo ob enakih štartnih osnovah. Nadaljevanje praks in načinov iz komunizma, bo ta zaostanek samo še povečevala.

      Ivan Janez je simbol odpora proti komunizmu, jaz drugega ne vidim. Erjavec zagotovo ni. Vsi ostali pravijo, pa saj ni tako slabo in stare prakse se ponavljajo. Ter tiščijo Slovenijo na rep Europe. zato se gre.

 • Fogglof Tunnek

  Desničarji zaprite gobce oz. greznice!!!… Vi nikoli…ponavljam…NIKOLI…ne bi mogli izpogajat boljše pozicije za Slovenijo…Ustaši in domobranci bi se prej ali slej poklali. Krvoločni ste dovolj…eni in drugi !!!

  • sprehajalec

   Kakšna pa je ta pozicija? Američani so že dejali, da jih ne briga, tudi Nemce ne. S svojim čaščenjem komunizma in rdeče zvezde ste Slovenijo levičarji zagabili celi Europi in praktično nimamo zaveznikov.

   Kakšna je ta pozicija torej? Spucali ste milijone sposojenega denarja za arbitražo, ki bo prinesla kaj že? Komu boste z njo mahali pod nosom?

   • Fogglof Tunnek

    In kako bi to uredil Veliki Diktator Janez Janša ?

    • sprehajalec

     Precej ceneje, pa z istim rezultatom. Pa že davno bi moralo biti urejeno z medsebojnim trgovanjem….

    • Darth Vader

     bomo mi uredil sami, brez JJ-a, sam da pogledajo ZDA in Nemčija stran ;) ampak uredil bomo znotraj države majstorčk :)

  • lokec

   Ne vem kako to veš . Stvar je imaginarna.

  • Tačka

   ne morem verjet, da lahko iz ženskih ust kaj takega pride ven

 • Fogglof Tunnek

  Kje si bil letos na morju?… Na hrvačkem!…Kje?… V Piranu!… hahahahahahahahahahahahaha…

  • Tačka

   tam kjer je tvoj dom?

  • lokec

   U solinama-

 • lokec

  Rijeka po slovensko Reka je bila večino časa hrvaška Sušak pa slovenski.

 • Slovenec

  Dejstvo je, da sta Drnovšek in Račan že sklenila sporazum, ki je bil naklonjen Sloveniji. Potem pa je prišla Janševa vlada in pokleknila pred hrvati ……

  • Fogglof Tunnek

   Janša je nastavo rit Sanaderju… Sanader pa ni uporabil vazelina…pol pa je rit Janši reševal Pahor!!!

   • Slovenec

    TOČNO TAKO JE BILO!!!

   • sprehajalec

    In kako je rešil Pahor to rit razen 5 milijonov Eurov?

  • Igor Kavalar

   Zakaj širiš dezinformacije oz. laži?

   Vlada RS je pobudo za sklenitev sporazuma Drnovšek – Račan sprejela 19. julija 2001, še isti dan pa jo je potrdil tudi odbor DZ za zunanjo politiko. V pobudi je bilo predsedniku vlade dr. Janezu Drnovšku dano tudi pooblastilo za podpis sporazuma. Dvostranska pogajanja o meji so bila s tem končana. Septembra 2002 pa je Hrvaška Sloveniji poslala pismo, da ne more sprejeti parafirane pogodbe.

   Zgodovina reševanja mejnega spora
   http://www.vlada.si/teme_in_projekti/arbitraza/zgodovina_resevanja_mejnega_spora/

   Pretekle vlade (Leto 2002 zaključek Drnovška, prevzame Rop, koalicijo so sestavljale stranke LDS, ZLSD, SLS in DeSUS)
   http://www.vlada.si/o_vladi/pretekle_vlade/

   • Slovenec
    • Igor Kavalar

     A to je tvoj odgovor na tvoj zapis? Link, ki sem ti ga skopirov, da demantiram tvoj zapis.

     Še enkrat. Sporazum ni veljaven, ker ga sabor ni potrdil, džabe ti dogovor Drnovšek, Račan. In 2002 je prevzel oblast Rop ne pa Janša.

     Če bi sporazum Drnovšek, Račan veljal in bi ga potrdila oba parlamenta, danes nebi imel reševanja z tretje strani in tudi ne arbitražnega postopka.

     Dobro jutro.

     • Slovenec

      Kar sklene hrvaški sabor pač velja za hrvate in očitno za vas Ivanove ovce, ne pa tudi za nas, ponosne Slovence! Kaj ti tukaj NI JASNO?!!!

     • Igor Kavalar

      Predlagam da poiščeš kaj pomeni beseda sporazum(mejni) v slovarju.
      Če pa misliš sporazume sklepat sam z sabo in da bodo drugi tvoje želje uslišali pa živiš v fantazijskem romanu.

 • Ježek Teka Teka

  Tele kwerbe desne itaq zagovarjajo Thompsona, pa to …

  • lokec

   Ti si slab posnemovalec. Nisi original oberkrajner.

 • Fogglof Tunnek

  Z Hrvati nebo nikoli miru!! Oni bojo stalno nekaj hoteli se za nekaj prepirali!! Srbi pravijo “čuvaj se brata Hrvata” … Oni bi dali mir samo kakemu Izraelu če bi jim bil sosed. Barbar oz. ustaš spoštuje samo zakon sile.

 • MEFISTO

  Mene pa ne skrbi.če bo prišlo do vojne s Hrvati, saj imamo majorja Fogglofovega Tunneka.

  Ko je Fogglof Tunnek še služboval v neki zahojeni kasarni v neki Vukojebini na robu Balkana se je zgodilo, da je bil dežurni oficir kasarne in da je po gorenjsko rovtarso štorasto in glasno na koncu “povećerja” prikolovratil v “spavaću sobu ali spavaonu” vojakov.

  K sreči ga je zadnji hip ustavil nek plašen vojak, tiše druže majore, če se zbudi desetar, ga bomo z vami vred vsi skupaj najebali.

  Ni čudno, da njegovo hrabrost opevajo vsi guslarji Balkana.

  • Fogglof Tunnek

   Jas sn za tebe General Tunek… Kapish?

   • Tačka

    generalka Tuneka si ti

    • Fogglof Tunnek

     Tačka, ti bi ga rada fasala…med noge…haa?

     • Tačka

      Ja, ampak ne tvojega…umetnega hahahahahaha

     • Fogglof Tunnek

      Moj je živi…in topel….skratka čista ekstaza…

  • lokec

   Katičeva bi vodila napad na Piranski zaliv.

 • lokec

  Kdo bi bil zadovoljen, da nam pripada še Kumrovec?

 • Fogglof Tunnek

  Vatikan nas ne mara!!! Zamenjajmo katolicizem za protestantizem!… Itak so ti drugi veliko bolj odprti in zmerni… Hvala Merkelova za podporo, fsaj nekaj dobrega od vas zadnje čase!!!

  • sprehajalec

   Nihče ne mara komunistov v Europi. Ne vem zakaj tak šok…

  • lokec

   Hrvatje so pač bolj katolični. Pa tudi bolj složni.

 • Slovenec

  Leta 1992 je bila ustanovljena Strokovna delovna skupina za vprašanje meje. Na kopnem je bilo med letoma 1993 in 1994 kot eno od izhodišč za nadaljnje delo identificiranih 53 katastrskih razhajanj, večjih od 50 metrov.

  Med letoma 1993 in 1998 je delovala Mešana diplomatska komisija za ugotovitev in demarkacijo slovensko-hrvaške meje in končni sporazum o meji. Diplomatska komisija je v pogajanjih pripravila predlog rešitev za kopenski del razen štirih območij (Prekmurje, Sekuliči, Tomšičeva parcela – Snežnik in Dragonja) in razen morske meje.

  Leta 1999 je posredoval nekdanji obrambni minister ZDA William Perry, vendar ta mediacija ni bila uspešna.

  Leta 2001 so se zato nadaljevala dvostranska pogajanja na ravni Mešane diplomatske komisije in nato na ravni predsednikov vlad preko posebne pogajalske delegacije. Rezultat je bila 20. julija 2001 parafirana Pogodba o skupni državni meji (617 KB), (t. i. sporazum Drnovšek-Račan), ki sta jo dan prej potrdili obe vladi.

  Vlada RS je pobudo za sklenitev sporazuma Drnovšek – Račan sprejela 19. julija 2001, še isti dan pa jo je potrdil tudi odbor DZ za zunanjo politiko. V pobudi je bilo predsedniku vlade dr. Janezu Drnovšku dano tudi pooblastilo za podpis sporazuma. Dvostranska pogajanja o meji so bila s tem končana. Septembra 2002 pa je Hrvaška Sloveniji poslala pismo, da ne more sprejeti parafirane pogodbe.

  Zaradi pogostih mejnih incidentov je bila na skupni seji slovenske in hrvaške vlade 10. junija 2005 na Brionih sprejeta Skupna izjava o izogibanju incidentom (73 KB), katere namen ni bil reševanje mejnega vprašanja med državama, temveč potrditi spoštovanje stanja na dan 25. junija 1991 z namenom izogibanja incidentom.

  Julija 2007 je Slovenija hrvaški strani predlagala, naj državi mejni spor rešita preko spravnega postopka pred Sodiščem za spravo in arbitražo Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Hrvaška je to možnost zavrnila.

  V začetku avgusta 2007 je Hrvaška posredovala svoj predlog, po katerem naj bi za reševanje spora zaprosili Mednarodno sodišče za pomorsko mednarodno pravo (ITLOS) v Hamburgu. Ta predlog za Slovenijo ni bil sprejemljiv, saj je Slovenija vztrajala, da se celovito reši tako meja na morju kot tudi na kopnem.

  Na podlagi omenjene izmenjave stališč glede možnega posredovanja tretje strani sta 27. avgusta 2007 predsednika vlad obeh držav Janez Janša in Ivo Sanader dosegla načelno soglasje (t. i. Blejski dogovor (469 KB)), po katerem naj bi bil mejni spor rešen po sodni poti. Imenovana je bila Mešana slovensko-hrvaška skupina pravnih strokovnjakov, ki naj bi pripravila predlog takšnega posebnega sporazuma.

  Aprila 2008 sta slovenska vlada in odbor DZ za zunanjo politiko sprejela izhodišča za pogajanja o Posebnem sporazumu med Slovenijo in Hrvaško o predložitvi mejnega spora Meddržavnemu sodišču v Haagu ali arbitraži. (370 KB) Septembra 2008 je svoj predlog Posebnega sporazuma (124 KB) posredovala tudi Hrvaška in predlagala nadaljevanje pogajanj. Mešana skupina pravnih strokovnjakov je zasedala štirikrat, zadnjič 28. januarja 2009. Ker dogovora ni bilo možno doseči, je slovenski del skupine prenehal delovati marca 2009.

  • Slovenec

   … in namesto, da bi Janša vztrajal pri že podpisanem sporazumu Drnovšek/Račan se je zopet šel neke svoje igrice. Samo, da bi bilo po njegovem,

   • Igor Kavalar

    Septembra 2002 pa je Hrvaška Sloveniji poslala pismo, da ne more sprejeti parafirane pogodbe Drnovšek/Račan.

    • Slovenec

     A ti torej čakaš na hrvate in njihov pristanek? Joj, joj, joj, joj ….. a s tolk naiven al tolk izdajalski?

     • Igor Kavalar

      Stari mi mejimo z 4 državami. Z vsemi imamo mejne sporazume že določene razen z Hrvaško. Z nekaterimi je to možno določiti in potrditi v bilateralnih pogovorih v drugih pač ne in gre pred sodišče da odloči o sporu tretja oseba. In tu smo mi zdej z Hrvaško. In kar bo sodišče odločilo tako bo, ker tako sta se odločili obe strani in na referendumu je bila večina za ta postopek. Kdo bo pridobil, izgubil in kdo bo izvajal pristojnosti na tem teritoriju po zapletih z arbitražo bomo pa videli jutri in na terenu v naslednjih letih.

     • Slovenec

      “In kar bo sodišče odločilo tako bo ……. Torej samo bedak na kubik, bi vztrajal pri sporazumu, ki ga sabor ne potrdi, ker za sporazum sta potrebna 2 ne 1.”

      Ja, ja …. pa dej si še en plus stisn, ker samega sebe negiraš, ovca Ivanova, naivna.

     • Igor Kavalar

      In ne govor bedarij, da je bil Drnovšek, Račan sporazum dobr, ker ni določil teritorialnega stika slovenskega morja z odprtim ampak naj bi šlo za dimnik ali kanal če hočeš preko hrvaškega teritorijalnega morja do odprtega morja.

 • Fogglof Tunnek

  Hrvate je treba držat na špagi, tega so navajeni. V trenutku, ko jih spustiš s povodca se gredo ncionaliste in rabote in ustaštvu. Nacionalizem presega meje normalnih odnosof s sosedi, fseskozi se počutijo prikrajšane, kar kaže na določene vrste težaf, ki jih ne more rešiti niti arbitraža… morda bi se to dalo rešit s kako napotnico.

  • lokec

   Ne vem, če si sposoben držati telička na štriku.

 • lokec

  Slovenija do Šenkovca

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, po moji haloški logiki predlagam, da fse tožbe v zadnjem času, ki jih je Hrvačka dobila proti Sloveniji NE SPOŠTUJEMO! Od tožbe hrvačkih varčevalcef zaradi NLB, do 40 milijonske tožbe NEK zaradi nedobavljive elektrike+obresti… uvedemo prepoved uvoza fSlovenijo za hrvačko vino z oznako Teran!!!

  • Fogglof Tunnek

   Poleg tega bi morali poslati specialne enote na sporna ozemlja, ki jih bo po razsodbi mednarodnega sodišča okupirala Hrvačka, pa še 10% višjo ceno vinjet in cestnin bi morali uvesti za tranzitni promet, ki potuje preko Slovenije na Hrvačko, ker so tudi Hrvati zvišali cestnine do konca septembra in temu ni noben nič nasprotoval…. Porkamadona…čreva na plot…prasce ustaške razrežem s koso !!!

 • Pavel

  Leta 1918 je razpadla Avstro-ogrska, Slovenci pa smo 29.10.1918 ustanovili Državo Slovencev, Hrvatov in Srbov (Državo SHS). 1. Grudna 1918 se je Država SHS združila s Kraljevino Srbijo in Črno goro v novo državo Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (Kraljevina SHS).

  Medmurje na vzhodu je pripadalo Sloveniji in ne Hrvaški, medtem ko je slovenska Istra na zahodu zaradi krivičnega Londonskega sporazuma pripadla Italiji.

  V Kraljevini SHS je dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Okrnjeno Slovenijo znotraj Kraljevine SHS, so s tem zakonom in Uredbo o razdelitvi države na »oblasti in na sreze«, razdelili na dve »oblasti«, Mariborsko in Ljubljansko. Tako je Medmurje pripadalo Mariborski oblasti, medtem ko je k Ljubljanski oblasti pripadal tudi nekaj kilometrov širok pas (»Slovenski pas«) na jugu, vse do mesta Reka (do Kantride) in Suška na jugovzhodu. Reka ni pripadala ne Sloveniji, ne Hrvaški, temveč je to mesto aneksirala Italija.

  Poglejmo najprej kronološko dogajanje zadnjih 80 let, posebej za Medmurje (1) ter posebej za Istro, Reko in Kvarner (2).

  1. MEDMURJE

  Kratka kronologija dogodkov:

  Leto 1918 – razpade Avstro-ogrska in pri nas nastane 29.10.1918 Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. 1. Grudna/Decembra istega leta nastane z združitvijo Države SHS ter Kraljevine Srbije in Črne gore nova država Kraljevina SHS.
  10.10.1919 je Kraljevina SHS kot nova država priznana na mirovni konferenci v St. Germainu.
  Po končani razmejitvi med Kraljevino SHS in Madžarsko, je v Kraljevini SHS dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Slovenija je razdeljena na »Mariborsko oblast« in »Ljubljansko oblast«. Medmurje je del »Mariborske oblasti« v Sloveniji.
  6. Prosinca/januarja 1929 je v Kraljevini SHS odpravljena Vidovdanska ustava ter uvedena diktatura kralja Aleksandra in njegovih srbskih generalov.
  Vinotoka/oktobra 1929 kralj razglasi novo državo diktaturo Kraljevino Jugoslavijo. Prepovedano je ime Slovenija in ukinjena slovenska zastava. Nastanejo banovine in nekdanja Slovenija se po novem imenuje Dravska banovina. Meje prejšnje Slovenije in nove z diktaturo nastale Dravske banovine, niso enake. Celotno pred tem slovensko Medmurje je odtrgano Dravski banovini (Sloveniji) ter priključeno k Savski banovini (Hrvaški).
  Leta 1931 prebivalstvo Medmurja protestira in želi vrnitev k Sloveniji (Dravski banovini), do česar nazadnje pride v občini Štrigova, medtem ko ostali del Medmurja ostane v Hrvaški (Savski banovini).
  Malega travna/aprila 1941 je Medmurje skupaj s Prekmurjem priključeno Madžarski.
  Med leti 1941 in 1945 se prebivalstvo Medmurja upira okupatorju z vključitvijo v slovensko OF. V Štrigovi prebivalstvo po vojni izobesi slovenske zastave in javne napise.
  Leta 1945, nekaj mesecev po koncu vojne, Hrvati izrazijo zahtevo, da celotno Medmurje pripade LR Hrvaški, češ da bilo Medmurje v celoti skozi zgodovino Hrvaško.
  Vinotoka/oktobra 1945 je ustanovljena posebna Komisija iz predstavnikov občinskih narodnih odborov Slovenije in Hrvaške, katere naloga je bila razmejitev med Ljudskima republikama. Čeprav je na tem območju živela večina avtohtonega slovenskega prebivalstva, je komisija sporočila, da bodo kraji v prihodnje pripadali Hrvaški. Vse to je bilo sklenjeno kljub temu, da sta bili tako občina Razkrižje, kot tudi občina Štrigova, administrativno, politično, finančno, sodno in po zemljiški knjigi v pristojnosti okraja Ljutomer!
  v letih 1945 in 1946 je prebivalstvo obeh občin protestiralo proti odločitvi mešane komisije in zahtevalo vrnitev k Sloveniji. Občino Razkrižje (manjši del slovenskega ozemlja) komisija po demonstracijah dodeli Sloveniji, občino Štrigova pa Hrvaški. Prebivalstvo je še naprej demonstriralo.
  Malega travna/aprila 1946 je hrvaška oblast, s pomočjo hrvaške UDBE, KNOJA in policije prevzela fizično kontrolo nad vsem območjem. Slovensko policijo je zamenjala hrvaška, pregnali so slovenske učitelje in odstranili slovenske napise ter jih nadomestili s hrvaškimi.
  V letih 1946 in 1947 se nadaljuje upor slovenskih prebivalcev, ki ga hrvaška Udba v letu 1947 grobo zatre in konča s pokolom pri Jalševcu v občini Štrigova ter številnimi pregnanimi in zaprtimi Slovenci v hrvaških zaporih.
  Leta 1950 je mladinski sekretar KP, Slovenec, Ivan Živkovič omenil plebiscit, s katerim bi pravično rešili pripadnost občine Štrigova, a je bil zato hudo tepen in zaprt v Starem Gradu v Čakovcu. Štrigova je postala tabu tema.
  Med leti 1990 in 1992 se je v Štrigovi pojavila pobuda za plebiscit, ki bi odločal o pripadnosti Štrigove Sloveniji ali Hrvaški, toda slovenska politika na pobudo ni hotela reagirati.

 • Slovenec

  Naslednji korak je, da se Dolenjska priključi hrvaški, Itak bolj pašejo k njim kot pa k preostali Sloveniji.

 • Pavel

  Po končani razmejitvi med Kraljevino SHS in Madžarsko, je v Kraljevini SHS dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Slovenija je bila razdeljena na »Mariborsko oblast« in »Ljubljansko oblast«. Medmurje je bilo del »Mariborske oblasti« v Sloveniji. Takšna upravna ureditev, s tem pa tudi pripadnost Medmurja Sloveniji, je ostala vse do šestojanuarske diktature leta 1929. Tedaj je kralj Aleksander Karadžordžević uvedel diktaturo, s katero je ukinil vidovdansko ustavo, parlament, vse politične stranke in uvedel vojaško vlado, kateri je načeloval srbski general Živković.

  Po uvedbi diktature in vojaške vladavine, je bila ukinjena država Kraljevina SHS, nastala pa je Kraljevina Jugoslavija! Z nastankom Kraljevine Jugoslavije je bila ukinjena Slovenija in prepovedano njeno ime ter zastava. Diktatura je tudi odvzela nam Slovencem izredno pomembna ozemeljska območja. Meja med Slovenci in Hrvati se je na vzhodu premaknila 30 kilometrov proti severu v korist Hrvatov.

  Diktatura srbskega kralja in njegovih generalov, je prepovedala ime Slovenija, ki jo je nato z diktatom spremenila v Dravsko banovino. Vinotoka/oktobra 1929 so bile ukinjene dotedanje »oblasti«, upravna razdelitev države pa je bila spremenjena in uvedene so bile banovine. Mariborska in Ljubljanska oblast sta bili združeni v Dravsko banovino. Južno od nje, na današnjem Hrvaškem, pa je nastala Savska banovina. Obenem nam je srbska diktatura tudi odvzela dele slovenskega ozemlja. Najpomembnejša dela sta zagotovo Medmurje na jugovzhodu (prej Slovenija, Mariborska oblast) ter izjemno strateško ozemlje od Čabra do Reke, (prej del Ljubljanske oblasti). Oboje je bilo z diktaturo priključeno današnji Hrvaški.

  Meje novoustanovljenih banovin se marsikje niso ujemale s prejšnjimi mejami in etničnimi ter zgodovinskimi dejstvi. Celotni »srez Čakovec«, oz. celotno Medmurje je bilo odtrgano od nekdanje Mariborske oblasti in ni več sodilo v Slovenijo, temveč v Savsko banovino, kasneje spet Hrvaško. Seveda prebivalstva ni nihče nič vprašal. Takoj po priključitvi k Savski banovini, je bilo hrvatiziranje izredno hitro in močno med celotnim prebivalstvom Medmurja. Pri tem sta sodelovali tako hrvaška posvetna oblast – uprava, šolstvo, kot tudi hrvaška cerkvena oblast. Prebivalstvo je bilo vseskozi in venomer izpostavljeno načrtni propagandi. Ponavljali so mu, da se prebivalstvo po jeziku ne razlikuje, da govorijo ljudje na tej in oni strani meje isti jezik in da je potemtakem tudi popolnoma vseeno h kateremu narodu sodijo. Čeprav je trditev o istem jeziku prebivalstva na obeh straneh nove meje resnična (povsem jasno je, da je šlo za slovenska narečja), je pomen besed »vseeno je h kateremu narodu sodite«, vedno pomenil, da se naj Slovenci prištevajo k Hrvatom! Kronologija dogodkov zgovorno kaže, da je šlo za institucionalni pritisk hrvaške oblasti, z jasnim namenom spremeniti narodno identiteto, se pravi za načrtno narodnostno asimilacijo. Med tovrstne ukrepe, poleg že omenjene propagande, nedvomno sodita zapoved rabe knjižne štokavščine v tridesetih letih in vodenje cerkvenih knjig v srbo-hrvaščini, kar je zajelo tudi hrvatenje slovenskih osebnih imen z namenom, prikazati »hrvaškost« kraja. Slovenski narod v Medmurju je bil izpostavljen načrtnemu raznarodovanju s strani hrvaških oblasti. To so bili resnični izbrisani Slovenci, katerim se do danes ni niti opravičil nobeden hrvaški politik ali državnik!

  Kljub temu, da slovenska politika takrat ni niti skušala zavarovati svojih sonarodnjakov, temveč jih je prepustila na milost in nemilost Hrvatom, se je prebivalstvo v občini Štrigova samoiniciativno uprlo in se samo izjasnilo, da želi biti v Dravski banovini. Zato so vendarle leta 1931, na izrazito željo krajanov, priključili vso občino Štrigova Dravski banovini. Le v cerkvenem organiziranju je ostala pod pristojnostjo Zagrebške nadškofije. Preostali del Medmurja je še naprej ostal v Savski banovini in je bil podvržen organizirani in sistematični hrvatizaciji.

 • Pavel

  Komisija je nato po demonstracijah določila, da Razkrižje z zaselki Veščica, Šafarsko, Gibina, vas Robadje z zaselki Špornec, Presika, M. Leskovac kot tudi Sv. Urban z vasjo Leskovac pripadejo Sloveniji, drugi del občine pa Hrvaški. Tako je občina Razkrižje s 1600 občani vendarle ostala v Sloveniji, občina Štrigova z 3500 prebivalci v osmih vaseh in enaindvajsetih zaselkih, pa je pripadla Hrvaški. Začela se je neusmiljena okupacija Hrvatov. Hrvaške oblasti so Malega Travna/aprila 1946, s pomočjo hrvaške UDBE, KNOJA in policije prevzele kontrolo nad vsem območjem. Slovensko policijo je zamenjala hrvaška, pregnali so slovenske učitelje in odstranili slovenske napise ter jih nadomestili s hrvaškimi…Zgodovina se ponavlja…vzorec ravnanja Hrvatov prav tako…in ravnanje slovenske politike tudi…»NAROD KI NE POZNA SVOJE PRETEKLOSTI, JO MORA DOŽIVETI ŠE ENKRAT«…

  Prebivalci Štrigove in okoliških vasi pa so še kar naprej demonstrirali. Da bi dokončno zadušila slovenski upor je hrvaška UDBA uvedla nezaslišan teror. Protestnike so pričeli ustrahovati, jih pretepati in krvavo mučiti. Višek nasilja Hrvatov je bil dosežen s pokolom slovenskih civilistov leta1947 v Jalšovcu pri Štrigovi. Doslej je delno uspelo identificirati 31 žrtev poboja leta 1947. Najbolj uporni in vztrajni so bili zverinsko pobiti z noži, krampi in motikami. Mučili in pretepali so jih s koli, jih utapljali v čebrih polnih vode, rezali so jim jezike in ušesa ter spolovila, jim iztaknili oči, parali črevesje in jih nazadnje na pol žive, umirajoče, pometali v strelski jarek, oz. plitvo jamo ter jih le na pol zagrebli. V poduk in opomin vsem ostalim!

  Leta 1950 je mladinski sekretar KP, Slovenec, Ivan Živkovič omenil plebiscit, s katerim bi pravično rešili pripadnost občine Štrigova, a je bil zato hudo tepen in zaprt v Starem Gradu v Čakovcu. Njegovi starši so bili obsojeni na večletno ječo. Štrigova je postala tabu tema. Hrvaški genocid nad Slovenci je dosegel svoje, saj je bil del zavednega prebivalstva pobit, del je bil zaprt, del je pobegnil, ostali pa so se pritajili, opredelili kot Hrvati in preživeli.

  Pobude za plebiscit, ki bi odločal o pripadnosti Štrigove Sloveniji ali Hrvaški, so se ponovno pojavile med leti 1990 in 1992, toda spet sta se zgodila slovenska politična pasivnost in teror Hrvatov nad prebivalci. Brez slovenske državne podpore plebiscit v Štrigovi nikakor ni bil mogoč in legitimna ideja ter pobuda sta bili spet hitro zatrti.

 • Pavel

  Leto 1918 – razpade Avstro-ogrska in pri nas nastane 29.10.1918 Država Slovencev, Hrvatov in Srbov. 1. decembra/Grudna istega leta nastane z združitvijo Države SHS ter Kraljevine Srbije in Črne gore nova država Kraljevina SHS.
  12. septembra/Kimavca 1919 so italijanski prostovoljci pod vodstvom Gabriela d’Anunzia okupirali mesto Reko.
  10.10.1919 je Kraljevina SHS kot nova država priznana na mirovni konferenci v St. Germainu.
  12.11.1920 je bila med Kraljevino SHS in Italijo podpisana Rapalska pogodba, s katero je Italiji pripadlo ozemlje na katerem je živelo več kot pol milijona Slovencev. Slovenci smo to ozemlje krivično izgubili zaradi podle mednarodne trgovine in nam izredno škodljivega tajnega Londonskega sporazuma 1915, med Italijo in silami Antante. Meja med Italijo in Slovenijo (Kraljevino SHS) je potekala od severa proti jugu po črti Peč, Jalovec, Triglav, Blegoš, Planina, Javornik, Snežnik Kvarnerski zaliv. Mesto Reka je postalo »svobodno mesto«.
  V Kraljevini SHS je dne 26.4. 1922, stopil v veljavo Zakon o obči upravi. Slovenija je razdeljena na »Mariborsko oblast« in »Ljubljansko oblast«. K »Ljubljanski oblasti« sodi povsem na jugu tik nad svobodnim mestom Reko (od Kantride), nekaj kilometerski pas (»Slovenski pas«) v katerem so tudi Kastav, Čabar in Prezid, ki vsi pripadajo Sloveniji. Gre za zgodovinsko ozemlje Dežele in pred tem Vojvodine Kranjske, h kateri je stoletja sodila tudi Reka, stoletno kranjsko pristanišče.
  Leta 1924 so Reko z Rimskim sporazumom priključili k Italiji.
  6. januarja/Prosinca 1929 je v Kraljevini SHS odpravljena Vidovdanska ustava ter uvedena diktatura kralja Aleksandra in njegovih srbskih generalov.
  Oktobra/Vinotoka 1929 kralj razglasi novo državo diktaturo – Kraljevino Jugoslavijo. Prepovedano je ime Slovenija in ukinjena slovenska zastava. Nastanejo banovine in nekdanja Slovenija se po novem imenuje Dravska banovina. Meje prejšnje Slovenije in nove z diktaturo nastale Dravske banovine niso enake. Slovensko ozemlje od Reke oz. Kantride in Kastava do Čabra in Prezida (»Slovenski pas«) je bilo odtrgano Dravski banovini (Sloveniji) ter priključeno k Savski banovini (Hrvaški).
  Leta 1943 fašistična Italija kapitulira in Reko zasedejo Nemci.
  Leta 1945 osvobodijo Reko enote JA s precejšnjim številom slovenskih borcev (v Prekomorskih brigadah), ki pa odhitijo naprej proti slovenskemu Trstu in ga osvobodijo.
  od maja/Velikega travna 1945, do jeseni 1947, je bila ustanovljena t.i. Julijska krajina s conama A in B. Cona A je bila pod upravo anglo-američanov, cona B pa jugoslovanske vojske. Cona B je obsegala celotno Istro in tudi mesto Reko.
  Med leti 1945 in 1947 na Reki ostanejo v glavnem srbo-hrvaške enote JA. Hrvati takoj pohitijo z zasedanjem čim večjega dela Istre in naseljevanjem v vojni pregnanega hrvaškega in bosanskega prebivalstva na tem ozemlju. lstra nikoli v zgodovini do leta 1945 ni bila Hrvaška. Nikoli v zgodovini Hrvati niso imeli nikakršnega stvarnega upravnega nadzora nad Istro. Hrvaška z Istro ni imela niti teritorialnega stika, dokler ji tega ni prinesla diktatura kralja Aleksandra Karadžordževića, leta 1929, ki je vmesno slovensko ozemlje (»Slovenski pas«) med Italijo in Hrvaško, dodelila Savski banovini (Hrvaški),namesto Dravski banovini (Sloveniji). Hrvaška OZNA (UDBA) in KNOJ izvedejo v Istri strašne pokole nad avtohtonim prebivalstvom (Slovenci in Italijani), ki v velikem številu zbeži, ali konča v »fojbah«. Zanesljivo je le to, da je Slovencev v Istrskih fojbah veliko več, kot velja v uradni zgodovini. Hrvati so se namreč pogosto izgovarjali, da so likvidirali italijanske fašiste, v resnici pa so etnično čistili predvsem Slovence v Istri, Italijane pa preganjali iz Istre. Drug izgovor za etnično čiščenje Slovencev je bil, da gre za protikomuniste.
  1947 – S Pariško mirovno pogodbo je bilo ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO) in Slovenci smo dobili dostop na odprto morje, od reke Timave do reke Mirne. Svobodno tržaško ozemlje je bilo razdeljeno na dve coni – cono A in cono B. Uradna jezika v obeh conah sta bila slovenski in italijanski. V Coni B Svobodnega tržaškega ozemlja je bilo ustanovljeno lstrsko okrožje s sodiščem v Kopru, ki je segalo na jugu do reke Mirne. Sestavljala sta ga okraja Koper in Buje, Občina Piran je obsegala tudi Kaštel in Savudrijo, skupaj 7.973 hektarjev slovenskega ozemlja.
  5. Oktora/Vinotoka 1954 je bil Podpisan Londonski memorandum, katerega sestavni del je tudi specialni statut, ki prepoveduje spremembe meje osnovnih administrativnih enot z namenom, da bi ogrožali etnično sestavo ustreznih enot.
  Leta 1975 je bil podpisan Osimski sporazum med SFRJ in Republiko Italijo, ki je določil našo zahodno mejo. Republika Slovenija je po osamosvojitvi leta 1991, z notifikacijo tega sporazuma z Republiko Italijo, postala edini naslednik Osimskih sporazumov in tudi v tem oziru tudi zadnje mednarodnopravne razmejitve v Jadranskem morju.

 • Pavel

  Reka je stoletno zgodovinsko slovensko ozemlje, kjer se je v 16. stoletju izobraževal znameniti Slovenec Primož Trubar. Takrat je bila Reka Kranjsko mesto in pristanišče, najjužnejši izhod Vojvodine Kranjske na Jadransko morje. Leta 1719 je postala Reka posebno ozemlje, podrejeno upravi notranjeavstrijskih dežel (Koroška, Štajerska, Kranjska) s sedežem v štajerskem Gradcu. Notranjeavstrijske dežele so izšle iz nekdanje Karantanije in so predstavljale slovenski del Habsburškega cesarstva. Po starodavni navadi Slovenov, se je ozemlje Notranjeavstrije, kjer so bili v večini Slovenci, imenovalo Slovenija. Od tod tudi Zemljovid Petra Kozlerja iz leta 1853.

  Za časa Marije Terezije, leta 1776 je bila Reka posebna teritorialna enota pod Ogrsko (Madžarsko) upravo, ki jo je vodil madžarski guverner. Kranjski deželni stanovi so skušali doseči vrnitev Reke h Kranjski, vendar jim kljub zgodovinskim argumentom to ni uspelo,saj sta bili stvarno stanje in politična volja drugačni. Podatki o popisu za Reko sto let kasneje, v letu 1870 navajajo, da je tam živelo 13.000 Italijanov (med njimi precej Slovencev, ki so se raje opredelili za Italijane, tako imenovanih »italijanašev«), 10.000 Slovencev, 3500 Hrvatov, 2000 Nemcev in 1000 Madžarov. Po popisu prebivalcev je živelo na Reki leta 1910 skoraj 18.000 Slovencev.

  Po 1. svetovni vojni se pohlepni Italijani niso hoteli odpovedati slovenskim ozemljem vzhodno od reke Soče. Česar niso dosegli v vojni na Soški fronti, so dosegli v miru, po precej lažji poti. Italijanska vojska je, v skladu s tajnim Londonskim sporazumom 1915, zasedla slovensko ozemlje. Sprva je ameriški predsednik Wilson nameraval podpreti stališče, ki bi celotno Istro s Trstom prisodilo Sloveniji, kasneje pa so tudi Američani pod vplivom Italijanov, Angležev, Francozov in Srbov, podprli drugačno rešitev. Pri tem zgodovinska dejstva in pravičnost niso igrala prav nobene vloge. To si velja dobro zapomniti!

  12. septembra 1919 so italijanski prostovoljci pod vodstvom Gabriela d’Anunzia okupirali mesto Reko in uvedli italijansko upravo. Rapalska pogodba 1920 je določila mejo med Italijo in Slovenijo (Kraljevino SHS), ki je potekala od severa proti jugu po črti Peč, Jalovec, Triglav, Blegoš, Planina, Javornik, Snežnik, Kvarnerski zaliv. Mesto Reka je postalo »svobodno mesto«, ki je bilo leta 1924 z Rimskim sporazumom enostavno priključeno k Italiji. Začelo se je strahovito italijansko preganjanje Slovencev, ki se je nadaljevalo še po koncu 2. svetovne vojne, le da so takrat Italijane (in Nemce med leti 1943 – 1945) zamenjali Hrvati.

  Po kapitulaciji fašistične Italije, jeseni 1943, so Reko takoj zasedli Nemci in jo priključili k »pokrajini Adriatische Kunstenland«, oz. Jadransko primorje, v katero je bilo vključeno celotno slovensko morje od reke Soče, oz. Gradeža na severu, do Reke oz. Trsata na jugu.

  Leta 1945 so osvobodile Reko enote JA s precejšnjim številom slovenskih borcev (v Prekomorskih brigadah), ki pa so odhiteli naprej proti slovenskemu Trstu, ki so ga prav tako osvobodile. Na Reki so ostale v glavnem srbo-hrvaške enote JA. Od maja/Velikega travna 1945, do jeseni 1947, je obstajala t.i. Julijska krajina s conama A in B. Cona A na severu, je bila pod upravo anglo-američanov, cona B pa jugoslovanske vojske. Cona B je obsegala celotno Istro in tudi mesto Reko. Leta 1947 je Reka brez kakršnekoli obrazložitve, ali protesta Slovenije pripadla Hrvaški.

  Na Reki živeči Slovenci so bili ponovno žrtve, tokrat hrvaškega komunističnega nasilja, pri čemer mora slovenska zgodovinska stroka še raziskati kaj se je zgodilo z več kot 6000 Slovenci, ki so po letu 1945 morali zapustiti svoje domove in to mesto. Hrvati so na Reki takoj pričeli tudi z intenzivnim naseljevanjem srbo-hrvaško govorečega prebivalstva z različnih delov takratne Jugoslavije. Na ta način se je popolnoma spremenila etnična sestava mesta, ki je dobilo povsem novo podobo.

  Če torej pogledamo nekaj stoletno zgodovino Reke, bomo videli, da so tam vseskozi živeli Slovenci in da je bila Reka stoletja del Kranjske (Slovenije), potem pa se je začela njena kalvarija, ko so se v upravi nad mestom menjavali Slovenci, Avstrijci, Madžari, Italijani, Nemci in Hrvati. Prav vsi prišleki na Reko, so nad Slovenci izvajali bolj ali manj agresiven raznarodovalni pritisk, medtem ko Slovenci nasproti njim nikdar nismo zmogli uveljaviti svojih zgodovinsko utemeljenih argumentov o pripadnosti Sloveniji (Kranjski).

 • Pavel

  K »Ljubljanski oblasti« (prej Vojvodini, oziroma Deželi Kranjski) je sodil, povsem na jugu tik nad, k Italiji aneksirano Reko (od Kantride), nekaj kilometrski pas (»Slovenski pas«), v katerem so tudi Kastav, Čabar in Prezid, ki vsi pripadajo Sloveniji. Gre za zgodovinsko ozemlje Dežele in pred tem Vojvodine Kranjske, h kateri je stoletja sodila tudi Reka, kranjsko pristanišče. Prav zato je bilo to ozemlje strateško izjemno pomembno. Reka je pomenila najjužnejši izhod Kranjske in Slovenije na Jadransko morje. Slovenci smo ta strateški izhod na morje hudo nespametno prepustili Italijanom, nato pa še Hrvatom. In to ne samo enkrat, temveč nekajkrat v svoji zgodovini. Še pomnite…zgodovina se ponavlja…

  Nekaj kilometrski pas slovenskega ozemlja (»Slovenski pas«), zahodno od meje z Italijo v Kvarnerskem zalivu, v katerem so bili tako Kastav, kot tudi Čabar in Prezid ter mejo s Hrvaško na vzhodu, je bil izjemnega strateškega pomena za Slovenijo in je takrat pripadal »Ljubljanski oblasti«. Zgodovina je, kar se tega dela tiče, hudo neprizanesljiva do slovenskih politikov. Sloveniji je bilo to ozemlje leta 1929 odvzeto z diktaturo enako, kot se je to zgodilo v primeru Medmurja na vzhodu Slovenije. Hrvaško (Savsko banovino) je ta ista diktatura nagradila z ozemljem, ki nikdar ni bilo hrvaško, zraven tega pa ji je celo prvič v zgodovini s tem zagotovila teritorialni stik z Istro, katerega Hrvaška nikdar prej ni imela.

  Žal nimamo podatkov o tem, ali je prišlo v tem delu, k Hrvaški (Savski banovini) priključenega slovenskega ozemlja (Slovenski pas«), do podobnih uporov Slovencev kot v Medmurju v Štrigovi. Prepričani pa smo lahko, da je bilo takoj po priključitvi k Savski banovini, tudi tukaj hrvatiziranje zanesljivo vsaj tako hitro in močno kot med prebivalstvom Medmurja. Pri tem sta sodelovali tako hrvaška posvetna oblast – uprava, šolstvo, kot tudi hrvaška cerkvena oblast. Hrvaška oblast je izvajala hud institucionalni pritisk z jasnim namenom spremeniti narodno identiteto z načrtno narodnostno asimilacijo Slovencev. Tudi to so bili resnični izbrisani Slovenci, katerim se do danes ni niti opravičil nobeden hrvaški politik ali državnik! Ne le to, Slovenci po hrvaškem pojmovanju niti svoje avtohtone manjšine nimamo na Hrvaškem. Resnično je skrajni čas, da se vprašamo, kaj je ob vsem tem tako prijateljskega, saj to tezo o odnosih med Slovenci in Hrvati, vseskozi ponavljajo najvidnejši slovenski politiki. Jasno namreč ni, kako in s čim lahko to tezo zagovarjajo.

 • Pavel

  S Pariško mirovno pogodbo, ki je začela veljati 15. septembra/Kimavca 1947, je bilo ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO). S tem smo dobili Slovenci prost dostop na odprto morje na področju južno od Tržiča (Monfalcone), natančneje od reke Timave, do reke Mirne. V coni A je bila italijanska (zavezniška) uprava, v coni B pa jugoslovanska. V coni B je bilo takrat ustanovljeno Istrsko okrožje s sedežem v Kopru, ki sta ga sestavljala okraja Koper in Buje in je segalo do reke Mirne.

 • Pavel

  V času STO sta bila uradna jezika v coni A in coni B le italijanščina in slovenščina. Če bi Hrvati v večjem številu že živeli na tem območju, bi bil uradni jezik zagotovo tudi hrvaščina ali srbščina! V coni B STO (od Debelega rtiča do reke Mirne), je veljala jugoslovanska vojaška uprava, vendar pa je bilo v civilnem smislu ozemlje slovensko. Tako je morje do reke Mirne obvladovala slovenska kapitanija, slovenska pa je bila tudi carina. Slovenija je upravljala tudi z Istrskimi železnicami, ki so bile del Slovenskih železnic. Tudi v cerkvenem smislu je bilo to področje pod Koprsko škofijo.

  • lokec

   Hvala za tako izčrpne informacije.

 • Pavel

  5. Oktora/Vinotoka 1954 je bil Podpisan Londonski memorandum (spomenica), po katerem je Cona A STO in s tem mesto Trst, pripadla Italiji, cona B STO pa je pripadla Jugoslaviji (Sloveniji). Razmejitev med Italijo in Jugoslavijo po II. svetovni vojni je temeljila na tem, da v vsaki državi ostane približno enaka manjšina, kar smo Slovenci plačali s približno 145.000 sonarodnjaki in njihovim ozemljem v Italiji. Tudi zato, še posebej pa ob upoštevanju prej naštetih dejstev, da je bila cona B del slovenskega ozemlja, niso obstajali nikakršni razlogi, da bi en sam kvadratni meter tega ozemlja pripadel Hrvaški. Hrvaška ni prav z ničemer plačala tega ozemlja, Slovenci pa smo ga na severozahodu svoje narodnostne meje z Italijo morali plačati. Absurdno je seveda to, da sta bili obe ozemlji zgodovinsko gledano le slovenski in ne italijanski ali hrvaški. Slovenci smo del svojega ozemlja kupovali z drugim delom svojega ozemlja, nazadnje pa smo na obeh koncih izgubili večji del.

  Hrvati so namreč takoj po podpisu Londonske spomenice, po letu 1954 torej, uveljavili svojo upravo v južnem delu cone B STO, ki bi morala po mednarodnem sporazumu pripasti Sloveniji. S tem so nadaljevali svojo, leta 1945 začeto okupacijo Istre v smeri proti severu. Kako je lahko do tega prišlo in kaj je takrat počela slovenska politika s Kardeljem na čelu, je še vedno zakrito v tančico skrivnosti. Ker pa je v prispevku že večkrat omenjeno ponavljanje zgodovine, naj opozorim, da se povsem enako početje slovenske politike nadaljuje tudi po letu 1991, pa vse do danes.

  Hrvati so hitro tudi v tem južnem delu cone B uporabili že desetletja in stoletja neštetokrat preizkušeni vzorec nasproti Slovencem. S svojo ekspanzionistično politiko so kljub temu, da je bilo to v nasprotju z Londonsko spomenico, bistveno spremenili etnično sliko na tem delu Istre. Niso jih zanimali ne pravičnost, ne mednarodni sporazumi in dogovori, ne zgodovinska dejstva, zanimali so jih zgolj in samo njihovi dolgoročni nacionalni interesi. Povsem nasprotno kot žal Slovence.

  Sestavni del Londonske spomenice je tudi specialni statut, ki prepoveduje spremembe meje osnovnih administrativnih enot z namenom, da bi ogrožali etnično sestavo prebivalstva v teh enotah. Gre za 7. člen posebnega Statuta, ki je bil priloga Londonske spomenice. Glede na 4. točko Londonske spomenice in 7. točko specialnega statuta, se katastrski občini Kaštel in Savudrija ne bi smeli odvajati od občine Piran in priključiti občini Buje, kar je storila jugoslovanska vojaška uprava pod vodstvom Hrvata (kapetan Lenac), ki je bil nastanjen v Kopru. Nedvomno je bilo to protipravno in v škodo Slovenije. Občini Piran je bilo namreč odvzeto med drugim tudi ozemlje, ki je bilo direktno občinska last in to prav na Savudrijskem rtu, ki predstavlja izjemen geostrateški položaj!

 • Demonkrat

  Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent R. Hartley je pred četrtkovo odločitvijo arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško danes za Televizijo Slovenija dejal, da se ZDA nočejo vmešavati v dvostranske spore zaveznic Nata.

  • lokec

   Torej pomeni kdor bo močnejši bo zmagal-

 • Pavel

  Še pomnite Medmurje in Štrigovo 1929 – 1931 in 1945 – 1947? Pa Libeliče 1920 -1922? Se spomnite uporov tamkajšnjega slovenskega prebivalstva, ki je vendarle doseglo vsaj del slovenskega ozemlja vrniti svoji domovini Sloveniji? Še pomnite tudi popolne brezbrižnosti slovenske politike do tega prebivalstva in slovenskega ozemlja? Ne le brezbrižnost, temveč celo naravnost izdajalsko početje slovenske politike! Povsem enako se je zgodilo tudi v primeru občine Piran. Ko so ji protipravno odtujili pomemben del občine – k.o. Kaštel in k.o. Savudrijo, je slovensko prebivalstvo tudi tukaj protestiralo in zahtevalo prejšnje stanje, torej vrnitev odtujenega ozemlja občini in Sloveniji. Tokrat je Občinski ljudski odbor Piran poslal Spomenico za zopetno priključitev savudrijskega predela k občini Piran s staro občinsko mejo. In kaj se je zgodilo? Slovenska politika je znova pustila svoje ljudstvo na cedilu.

 • Pavel

  »NAROD KI NE POZNA SVOJE PRETEKLOSTI, JO MORA DOŽIVETI ŠE ENKRAT«! Poznamo svojo preteklost! Zato ne želimo in nočemo, da bi naš narod moral pretrpeti še enkrat, kar je že pretrpel! Postaviti se moramo za to kar je naše in enkrat za vselej zaustaviti sovražne aspiracije Hrvatov! To pa ne pomeni vojne, saj imamo na razpolago dovolj diplomatskih sredstev, s katerimi lahko izvajamo pritisk na Hrvate, ne da bi ob tem moralo spregovoriti orožje.

  Ne glede na vse navedeno pa je slovenska oblast dolžna v skladu z Ustavo RS na celotnem ozemlju Slovenije vzpostaviti državno suverenost. Toda vprašanje je, ali je slovenska politika sploh slovenska…

  • Bozz

   Dobro so nas pokradli v zadnjih sto letih. Tako tujci kot naši. Te zemlje ne bomo videli nikoli več. To je samo še stvar zgodovine. Pa še jutri bomo izgubili kakšno “cono A”, ki v resnici pripada nam. Absurd vseh absurdov. Kot, da bi mi naslednjih 25 let težili Hrvatom na morju dol nekje na njihovih otokih, in za “nagrado” bi nam arbitražno sodišče dalo kakšen otok ali dva.

 • Pavel

  viri:

  – B. Grafenauer: Zgodovina slovenskega naroda II, Lublana 1965
  – B. Grafenauer: Zgodovina slovenskega naroda I (3. izd.), Lublana 1978
  – MEJNIKI SLOVENSKE ZGODOVINE, VLADO HABJAN
  – Zgodovinska zasidranost Slovencev v Istri, Vlado Habjan, Lublana 2003
  – Boj za južno mejo – Istra, Roger Gogala, Lublana 1996
  – Istrsko vprašanje, Samo Kirsten, Lublana 2002
  – Zamolčana Istra, Franc Kunej, Lublana 2006
  – Slovensko – hrvaška meja v Istri, Duša Krnel Umek, preteklost in sedanjost: okrogla miza, 01.09. 2004, Lublana
  – Narodna prebuja Istrskih Slovencev, Janez Kramar, Koper 1991
  – Hrvatska povijest u devetnaest karata, Stjepan Srkulj, Zagreb 1937
  – Hrvatska povijest u 25 karata, Stjepan Srkulj, Trsat 1996
  – Hrvatski povijesni atlas, Zagreb 2003
  – Poviest Medjimurja, dr. Rudolf Horvat, Zagreb 1944
  – Zgodovina Slovencev, Z. Čepič, Ljubljana 1979
  – Tudi mi smo umrli za domovino, Slovenija 1941-1948-1952, Franc Perme, Anton Žitnik, Davorin Žitnik, Lublana 2000
  – KOROŠKI PLEBISCIT 1920, Dr. LUKA SIENČNIK, MARIBOR 1987
  – PRIČEVANJA O TIGRU, ALBERT REJEC-TONE ČERNJAČ-JOŽE VADNJAL, LJUBLJANA 1995
  – AKCIJE ORGANIZACIJE TIGR V AVSTRIJI IN ITALIJI SPOMLADI 1940, DR. TONE FERENC, LJUBLJANA 1977
  – JUTRI JE NOV DAN, SLOVENCI IN RAZPAD JUGOSLAVIJE, BOŽO REPE, LJUBLJANA 2002
  – J. Prunk, Slovenski narodni programi, Ljubljana 1987
  – M. Vidic, J. Cvirn, Ilustrirana zgodovina Slovencev, Lublana 1999
  – V. Melik, Slovenci 1848 – 1918, Maribor 2002
  – N. Borak, J. Fischer, Slovenska novejša zgodovina 1848 – 1992, Lublana 2005
  – Slovenska zgodovina do razsvetljenstva, Peter Štih, Vasko Simoniti, Lublana
  – M. Boghitschewitsch: Die auswärtige Politik Serbiens 1903 – 1914, v: Geheimakten aus serbischen Archiven, Band I, Berlin 1928
  – Mira Cencič: TIGR. Slovenci pod Italijo in TIGR na okopih v boju za narodni obstoj. Vipavska dolina, Lublana 1997
  – Fr. Dolinar: Odsotnost slovenske državne misli v prevratu 1918, Zrenja in uvidi II, Buenos Aires 1971
  – E. Kardelj: Razvoj slovenskega narodnega vprašanja, Lublana 1975
  – B. RUTAR, IZ PRIMORSKE EPOPEJE, MIRKO BROVČ IN NARODNA VSTAJA ORGANIZACIJE TIGR V LETIH 1938-1941
  – A. Vode, Skriti spomin
  – A. Zidar, Slovenski narod pomni in obtožuje
  – T. Rejec, Partija in tigrovci

 • Anton

  ma kaj to pomeni, da smo spet izpadli pepčki pred celim svetom, kar nebi bilo nikakršno presenečenje, glede na dejstvo kake loleke imamo v diplomaciji

  sarkazem press

  • Pavel

   DA.

   • Anton

    “bože milo” v kaki državi živim, če sem iskren, me je sram:(

 • Janez

  JUTRI?
  MORDA BOMO JEZNI !
  JUTRI !
  MORDA – BOMO ISKALI – K R I V C A !?
  Dajmo
  našteti imena naših slovenskih vpletenih ljudii – V MEJO S HR, PIRANSKI ZALIV.

  1. DR. DRNOVŠEK – pokojni,
  2. DR. D. RUPEL – dolgoletni zunanji minister,
  3. J. JANŠA – premier,
  4. B. PAHOR premier in “žal” preds. R. SLO,
  5. K. ERJAVEC – “žal” zunanji minister
  6. Dr. SEKOLEC – “ŽAL” ČLAN ARBITER KOMISIJE,
  7. DR. D. TURK – “ŽAL” PREDS. R. SLO.
  IN .
  ŠE KDO – kar napišite ga..
  ZA ZAPLETE IN MORDA MANJ UGODEN IZID – JUTRI – BO NEKDO – ” K R I V ” L.R. JANEZ KOMENDA
  P.S.
  NEKDO JE VEDNO KRIV ! Mar ne? Stara pesem ” NEKA VISI – PEDRO” 4M IZ HR

  https://www.google.si/search?q=neka+visi+pedro&oq=neka+visi+pedro&aqs=chrome..69i57.16436j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8″

  • Matija

   Peterletova vlada

 • lokec

  Jutri bodo udarili po Sekolacu in Drenikovi.

 • Vrhovni sodnik

  Mi bomo v vsakem primeru izgubili, samo zdaj dokončno, ker pritožb ni. Vtipkajte Karlov manifest, pa boste videli, kaj je zadnji Avstro. cesar označil za Slovenijo in že takrat bi se lahko osamosvojili če bi imel naši politiki pirhe med nogami. Z jutrišnjim dnem bo uzakonjena HR kraja Slovenskega ozemlja, zato bo zaslužen B.Pahor, ki je sklenil arbitražni sporazum o ozemlju, ki je bilo 26.06.1991, pod našo jurisdikcijo in tistih 51%, ki ste na referendumu glasovali za sporazum. Če smo že šli na arbitražo, bi morali zahtevati celotno Medžimurje s Čakovcem, Trsat nad Reko in kvarnerske otoke, kar je bilo naše.

  • Matija

   In zakaj ni slovenija po 26.6.1991 izvajala jurisdikcijo na svojem ozamlju ampak je raje dovolila hrvatom postavljat mejne kioske kjer jim je padalo

 • ostrovrhar

  Iz zaupne depeše udbe – državna tajna

  Ti, sicer naši, intelektualci leve provenience, nikakor ne razumejo, da je papež, kot kulturni marksist in socialist na naši strani, torej na pravi, to je komunistični strani. Na ta način kvarijo in ogrožajo dogovorjen špil med našo slovensko in hrvaško udbo, da bo Sveta Gera slovenska, Savudrijska vala pa Hrvaška. Slovenija dobi stik z mednarodnimi vodami na način, da se ji zagotovijo sredsta iz kohezijskega sklada za izgradnjo tunela pod morjem v dolžini najmanj 12 morskih milj. Na mednarodnem razpisu za izvajalca enocevnega tunela, z možnostjo kasnejše pregraditve v dvocevnega, dobi posel izvajalec, ki ga izmed sebe demokratično izbere F22 (Op:: iz varnostnih razlogov je ime inštitucije šifrirano!).

  Potrebno jih je torej opozoriti, da s svojimi nepremišlenimi izjavami, da Vatikan ni na naši strani, ogrožajo celotno operacijo. V kolikor ne bodo prenehali s svojim škodljivim početjem bo na žalost potrebno strogo ukrepati. Hanziju je bila, v ta namen, že izročena ovojnica.

  Za Sveto Gero – naprej!

 • Slovenec

  Tri uboge članke premetavate že cel teden sem in tja. Pa še to takšne, ki niso vredni imena “novice”.
  Če se ne boste bolj potrudili, bova z Rožletom odšla za vedno s tega portala, vi pa boste zopet obsojeni na 10-15 komentarjev na dan. Tako, kot je to bil primer pred najinim prihodom.

  “Sirotinjo jedna … i Bogu si težka.” – star kitajski pregovor.

  • Tačka

   Lajnar si ti

  • Pavel

   Takšno bimbo kot si ti nima nobenega vpliva na teh straneh. zaradi tebe bežijo drugi, tudi jaz se bom umaknil, ker preveč zaudarja po rdečkarjih.

  • cosmosjasnovidec

   Ti čefutarski izdajalec svoje bosanđerovske domovine in poklicni porivalec ovc in koz v riti se poberi kar iz Slovenije ne samo z tega portala.

 • ostrovrhar

  Lako ćemo mi sa Rvatima. Sam naše Srbe s ketne spustimo.

 • Vrhovni sodnik

  Izdajalci v SLO politiki so bili tudi pred komunisti http://www.zgodovina.eu/slovenci/koroska/slovenska-politika.htm

 • Matija

  Le zakaj je takrat peterletova vlada dovolola da hrcki postavljajo mejne kioske kjer jim pase

  • lokec

   To je bila velika napaka.

  • Vrhovni sodnik

   To je Drnovškova vlada naredila

   • Matija

    Peterletova

    • Andreja Knego

     Beri: leta 1993 so začel postavljat tist kiosk, kot veš je bil takrat Drnovšek skupaj s Kučanom alfa in omega v Sloveniji! Mislim, da je Janša že pojasnil, zakaj slovenska vojska ni zasedla Savudrijske postojanke po odhodu JLA jeseni 1991! Moram priznati, da ne vem točno!

 • Matija

  In pa kako so lahko eni pripadniki ene stranke tako nastrojeni proti hrckom hkrati pa odobravajo tompsonove koncerte in njegovo ideologijo ki jo opeva

  • lokec

   To nima veze.

   • Matija

    Kako da ne. Po eni strani zagovarjajo hrvasko ideologijo po drugi strani pa jo ne ce bi zaradi te ideologije slovenija bila na zgubi

  • Andreja Knego

   Thompsona so želeli v Mariboru gledati v živo, ker ima resnici na ljubo nekaj lepih komadov! On je v prvi vrsti domoljub, ne fašist, nihče v Sloveniji ne odobrava ustaštva! Tistih nekaj pro ustaških izpadov pač ignoriraš, s tem si naj počistijo hrčki sami! Nikoli ni blatil Slovencev kot neki avtorji, ki danes brezskrbno nastopajo po Sloveniji, vključno z vdovo vojnega zločinca, ki ni nikoli obsodila dejanj svojega moža!

 • Vrhovni sodnik

  Imenujte jih izvorno, so Sarmati, pleme Alanov, rod Kroati, ki so bili najeti od Karantanije za boje proti Obrom v začetku 7. st. in so se po končanih bojih naselili v Liki in v kasnejših stoletjih, prvo zasedali banovino Dalmacijo, prvo Zadar itd.., kasneje, ko so bežali pred Turki, jih je sprejelo kraljestvo Slovenijah, za zahvalo so ga kasneje kradli in poneverjali zgodovino in dokončno leta 1945 popolno ukradli Slovencem, ga preimenovali v Slavonija in s pomočjo pravovernih SLO. komunistov, še Istro in zdaj se jim bo 29.06.2017 končno uzakonila njihova stoletna kraja Slovencem, vi pa veselo k njim na dopust, sicer boste šli na naša nekdanja ozemlja, denar bo pa Hrvatom ostal.

 • Vrhovni sodnik

  Mi bomo v vsakem primeru izgubili, samo zdaj dokončno, ker pritožb ni. Vtipkajte Karlov manifest, pa boste videli, kaj je zadnji Avstro. cesar označil za Slovenijo in že takrat bi se lahko osamosvojili če bi imel naši politiki pirhe med nogami. Z jutrišnjim dnem bo uzakonjena HR kraja Slovenskega ozemlja, zato bo zaslužen B.Pahor, ki je sklenil arbitražni sporazum o ozemlju, ki je bilo 26.06.1991, pod našo jurisdikcijo in tistih 51%, ki ste na referendumu glasovali za sporazum. Če smo že šli na arbitražo, bi morali zahtevati celotno Medžimurje s Čakovcem, Trsat nad Reko in kvarnerske otoke, kar je bilo naše.

 • Vrhovni sodnik

  Tisti, ki niste vedeli od kje ime jedi Sarme, od imena Sarmatov, katerim je bila nacionalna jed, eni imajo Kroata Sarme, drugi Serboi Sarme.

 • Matija

  In zakaj po 26.6.1991 slovenija ni izvajala jirisdikcije nad svojim ozemljem. Ampak je raje hrvatom pustila da so postavljali mejne kioske kjerkoli jim je pasalo

  • Vrhovni sodnik

   Kot je znano, je ob reki Dragonji spornih 113 hektarjev ozemlja, kjer so zaselki Škodelin, Bužini, Mlini, Škrile (Škrilje). Tam je Hrvaška kljub protestom slovenske strani postavila tudi mejni prehod Plovanija, za katerega je leta 1994 takratni hrvaški premier Ivica Valentić slovenskemu predsedniku vlade Janezu Drnovšku v pismu zagotovil, da so ga postavili le za potrebe turistične sezone in ga lahko podrejo v petih dneh.

 • Janez

  KDOR
  JE ČESA HUDEGA – K R I V !
  Mora
  biti – K A Z N O V A N !
  Kot pravi stara ok HR skupina – 4 M : ” NEKA VISI – PEDRO ” Super pesem. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  NI PROBLEMOV
  – saj, če kaznovani,
  O B E Š E N I – – SLUČAJNO – NI BIL KRIV : SE OBEŠENCU – – PAČ – OPRAVIČIŠ. Pa je vse ok.
  4 M IZ HR :
  ” NEKA V I S I – PEDRO ” !!!

  https://www.google.si/search?q=neka+visi+pedro&oq=neka+visi+pedro&aqs=chrome..69i57.16436j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Vrhovni sodnik

  Slovenska strokovna javnost je že leta 1992 izoblikovala jasna izhodišča za pogajanja s Hrvaško, o razmejitvi v Istri in na morju. Izhodišča je pripravila ekspertna delovna skupina, v kateri sta glavno vlogo imela danes žal že pokojni zgodovinar Vlado Habjan in vrhovni sodnik, takrat še magister Mitja V. Deisinger. Dokument je izhajal iz celovitega gledanja in je upošteval vsa pomembna dejstva. Pripravljalci dokumenta so se zavedali, da mora imeti država, Republika Slovenija, širši pogled in interes, ne le medsosedski in evropski, pač pa tudi svetovni.

  Zgodovina je jasno dokazala, da nobena veledržava, ali skupnost držav, na daljši rok ni uspela obstati, temveč je vselej razpadla. Zato je potrebno z vidika Republike Slovenije zavzeti jasna in neomajna stališča glede slovenskih državnih meja, kljub temu, da je danes moderno govoriti kako »meje padajo«. Le tako se država potrjuje kot suverena in si zagotavlja preživetje na daljši rok.

  Slovenski politiki so ta stališča strokovne komisije poznana torej že najmanj 14 let. Žal jih, ne naša politika, ne naši pogajalci, niso niti usvojili, kaj šele uveljavili. V mednarodni politiki pa šteje predvsem sposobnost uveljaviti lastne interese ter jih ustrezno zavarovati.

  Glede na to, da je v slovenski politiki vseskozi prisoten dr. Dimitrij Rupel (kot zunanji minister je bil v večini slovenskih vlad), kateri vseskozi poudarja, da med njegove delovne prioritete še posebej sodi ureditev meje s Hrvaško, je naravnost osupljivo dejstvo, da za uresničitev svojih prioritet ni storil prav ničesar! No, saj ni res. Storil je kar nekaj nedopustnih napak v slovensko škodo! In nikakor ni bil edini.

  Poglejmo najprej izhodišča, ki jih je slovenski politiki pripravila ekspertna komisija:

  1. Mednarodnopravni razlogi
  S pripojitvijo cone B STO Jugoslaviji v letu 1954 ni bila določena meja med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško. Mejo je torej potrebno šele določiti.

  2. Kršitev Londonskega memoranduma
  Glede na 4. točko londonskega memoranduma in 7. točko specialnega statuta, se po letu 1954 katastrski občini Kaštel in Savudrija ne bi smeli odvajati od občine Piran in priključiti občini Buje. S tem je italijanska manjšina v teh dveh katastrskih občinah prišla pod nov pravni in dejanski položaj, bistveno slabši kot v Republiki Sloveniji.
  3. Etnični razlogi
  Do leta 1910 so bili avtohtoni prebivalci Savudrije le Italijani in Slovenci.

  Hrvaško prebivalstvo torej lahko štejemo za priseljence. V času STO sta bila uradna jezika v coni A in coni B le italijanščina in slovenščina.

  4. Strateški razlogi
  Republika Slovenija potrebuje Savudrijski rt za prost izhod na odprto morje.

  Pri vseh mednarodnih razmejitvah je ta argument odločilen.

  5. Dejansko stanje
  Morje v Piranskem zalivu je bilo ves čas, od leta 1954 naprej, v policijskem in splošno-upravnem oziru le skrb Republike Slovenije. Ta zaliv je torej kot morski teritorij slovenski in ga ni mogoče deliti, saj bi na ta način Republika Hrvaška pridobila nekaj, kar v SFRJ ni posedovala.

  6. Zgodovinski razlogi
  Istra nikoli ni bila Hrvaška. Tudi po zaslugi Slovencev v JLA (glej prispevek Prekomorske brigade, op.p.) jo je pridobila šele po II. svetovni vojni; bujski del cone B STO pa šele po letu 1954. Območje do reke Mirne je bilo pod koprsko cerkveno oblastjo. Posest Savudrija je bila v prejšnjem stoletju darovana Piranu in je lastnina te občine.

  7. Politični razlogi
  Konferenca o Jugoslaviji izhaja iz stališča, da nasilna sprememba meje ni dovoljena, torej je možna sporazumna razmejitev ali pa dosežena z mednarodno arbitražo. Hrvate je treba prepričati, da bi jim spravljiv politični dogovor s Slovenijo dolgoročno bolj koristil, veliko bolj kot dosedanja togost.

  8. Načelo pravičnosti
  Republika Hrvaška bi morala upoštevati, da je Istro, Reko in Kvarnerske otoke pridobila izključno na rovaš slovenske izpostavljenosti in na račun izgube slovenskega etničnega ozemlja v Italiji. Razmejitev med Italijo in Jugoslavijo po II. svetovni vojni je namreč temeljila na tem, da v vsaki državi ostane približno enaka manjšina, kar smo Slovenci plačali s približno 145.000 sonarodnjaki in njihovim ozemljem v Italiji. Meja, ki bi nam prepuščala Savudrijo, bi bila torej drobtinica, ki bi se Republiki Hrvaški lahko dobro obrestovala, saj so znane tudi želje sopogajalcev.

  Strokovna komisija je povsem pravilno postavila vseh osem izhodiščnih točk, katere bi v normalnih pogojih parlamentarne demokracije moral sprejeti in v obliki dokumenta (resolucije) potrditi tudi Državni zbor Republike Slovenije. Zatem bi ta stališča bili dolžni uveljaviti slovenski pogajalci, Vlada in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Pri tem je povsem nepomembno kakšna ali katera vlada, leva ali desna, Drnovškova, ali Bajukova, ali Janševa. Tukaj gre za vseslovenske interese in dolžnost slovenskih oblasti je udejanjenje in zavarovanje slovenskih interesov.

  Žal do tega ni prišlo niti do danes. Strokovno komisijo so razpustili, Vlada Habjana in dr. Mitjo V. Deisingerja odstranili z nadaljnjih dejavnosti, zatem pa je vlada dr. Janeza Drnovška, ves čas popuščala hrvaškim pritiskom in celo okupaciji slovenskega obmejnega ozemlja.

  V tem obdobju so Hrvati uspeli nam vsiliti pogajanja o nekakšni meji na sredini Piranskega zaliva. Pri tem se niso obotavljali niti pri uporabi zastraševalnih metod z uporabo vojske oziroma vojaške ladje, ki je priplula v Piranski zaliv.

  Hrvaška politika je s svojim agresivnim pristopom postopoma dosegla vse kar je želela. Leta 1993 so Hrvati, na nesporno slovenskem ozemlju v naselju Mlini, na ozemlju k. o. Sečovlje južno od reke Dragonje, postavili kontrolno točko, kateri danes pravijo mednarodni mejni prehod.

  Slovensko Zunanje ministrstvo je proti temu sicer protestiralo tako, da je Hrvaški poslalo protestno noto 12.05.1993. Sprva je Hrvaška kar nadaljevala z začetimi deli, ne glede na slovensko noto. Zatem je RS poslala še eno noto, 20.05.1993, v kateri je protestirala proti nadaljevanju del. Ker je bila Hrvaška takrat v vojni z jugo-srbsko armado in srbskimi vstajniki na Hrvaškem, so Hrvati dela ustavili (meseca Rožnika oz. junija 1993).

  Toda že naslednje leto so pričeli s ponovno gradnjo hrvaške kontrolne točke na istem mestu. Tudi tokrat je slovenska vlada »protestirala«, oziroma napisala Hrvaški pismo, na katero je 18. Velikega travna 1994 odgovoril takratni predsednik hrvaške vlade Nikica Valentić in katerega prevod vam predstavljamo spodaj:

  • Vrhovni sodnik

   Pismo Nikice Valentića
   »Spoštovani predsednik g. Drnovšek

   Zaradi izrednega pomena za Hrvaški turizem, saj je beseda o pomembnem mejnem prehodu, je potrebno čim prej dokončati določena dela na mejnem prehodu Plovanija. Dela na mejnem prehodu so bila prekinjena junija lani.

   Te dni nameravamo začeti in izvesti samo tista dela, ki so potrebna, da se ta prehod usposobi za potrebe turistične sezone in sicer:

   1. Izvedbo nasipa za plato in pripravo prometne površine,

   2. Pripravo betonskih temeljev in montažo začasnega nadstrešja,

   3. Montažo začasnih montažnih hišic za potrebe državnih služb,

   4. Izvedbo del javne razsvetljave;

   Dovolite mi, da še enkrat v imenu Hrvaške Vlade potrdim in jamčim, da izgradnja teh začasnih del ne prejudicira mejne črte.

   Navedene konstrukcije se lahko odstranijo v roku 5 dni.

   Prosim, da navedeno sprejmete na znanje z razumevanjem.

   S spoštovanjem,

   Zagreb, 18.5.1994.

   PREDSEDNIK VLADE
   Nikica Valentić«

  • Andreja Knego

   Dobro si vse tole napisal!
   Gre izključno za očitno nagajanje in poskus zanikanja Slovenije kot pomorske države in zgodovinskih dejstev (žrtvovanje Slovencev izza meje zaradi italijanske manjšine v hrvaški Istri! Ne razumem, kako lahko trume Slovencev požrejo tak odnos Hrvaške in množično odnašajo težko prislužen denar tja, kjer si velika večina domačinov pri sebi misli: Prokleti Slovenci!

 • cosmosjasnovidec

  Odločitev in izhodišče arbitraže se je vedelo že tedaj,ko je tovariš “borat pahorjut”kot minister izdal Slovenijo ter ozemlje porinil za zameno nasmeha ter,da je lahko polizal cuco Kosorjevki katera je spoznala,da je navaden kretenski idiot pod nulo in ga tako izigrala.
  Prekleta izdajalska smet se je pa še z manipulacijo levakov in komunajzarjev pritepel za predsednika države.
  V vsaki normalni državi bi takemu izdajalcu sodili za izdajo ter sovražno nastrojenost le v Sloveniji se dogaja to kar se.

  • Vrhovni sodnik

   Takrat je bil predsednik vlade

   • cosmosjasnovidec

    Res je sem na hitro spregledal kaj sem napisal.

 • Rožle

  Levaki so nam prodal vse uspešne državne firme, celo zdravico so nam prodal in to kar v arabskem jeziku…..
  No, začeli so celo otroke ugrabljat in naprej prodajat…
  Čisto nič se ne bi čudil, če bi še naš Piranski zaliv čez noč zdilal….
  Levaki celo Slovenijo nam prodajte … pa sej itaq ni vaša

 • Franjo Trojner

  Že lep čas se ve, da bomo z arbitražo dobili manj, kot je bilo dogovorjeno med Drnovškom in Račanom. Tudi stik z odprtim morjem je neka mizerija, ki ne pomeni isto, kot smo mi želeli. Na kopnem smo razen nekaj nepomebnih zemljišč popušili 100%. Čemu torej odpirati šampanjce? Zakaj dominatni mediji pozivajo vse politike k enotnosti? Naj jutri politična levica prevzame odgovornost za svoja dejanja, ki gredo izrazito v škodo naših ljudi in ozemlja. Naj se za vse večne čase ve, kdo je izdal SLOVENSKI NACIONALNI INTERES. To noč Pahor ne bo dobro spal in njegova stranka SD in Karlek in njegov Desus tudi ne! Rezultat arbitraže je, bo slab in nikomur nič dobrega ne prinese! Meja ni tam, kot smo jo želeli največji greh je, da smo Slovence živeče na naši zemlji prepustili Hrvatom, Piranski zaliv je razklan in bolj mlaka, kot morje in kaj je najpomebneje Hrvati rezultat arbitraže nimajo namena spoštovati. Na taki bedni sporazum ni bilo potrebno čakati 26 let, tak bedn sporazum bi že leta 1991 lahko dogovoril z Hrvati prav vsak še tako nažgan Slovenec. Po TV pa nakladajo o dnevu D za našo državo in uspehu naših politikov. Rezultat te mizerije, ki jo prinaša arbitraža je največji poraz naše diplimacije in leve politike in politikov v celotni zgodovini naše mlade države. Upam, da to levo vlado jutri po objavljeni arbitraži narod takoj odstavi!

 • Slovenec

  Preberite še: “Mirela Lapanović: Rožletovo srce še vedno bije zanjo!”

  https://govori.se/traci/domaci-traci/mirela-lapanovic-andrejevo-srce-se-vedno-bije-zanjo/

  …. pol pa ni čudn, da vas vsi furajo ko ta zadne ovce ….. joj, joj, joj, kaj bo z vami, dragi moji slovenceljni …

  • Vrhovni sodnik

   kwa je to tvoja punca, katere sarme ješ, Kroata Sarme, Serboi Sarme.

  • cosmosjasnovidec

   Take čefutarske gnusne cipe “mirele” zanimajo samo čefo prismuknjence torej kot si ti drugega pa nobenega.Jebala te tale čefutarska spakarska pokveka.
   Se vidi,da si istospolnež in ne veš ali je tale tvoja spaka “mirela” moški čefutarski tranzvestit zato pa iščeš po portalih,če bi kje kaj izvedel.Ja tole je oblečen moški v žrnska oblačila saj se mu že vidi po šiptarskem nosu tako,da pojdi in ga naskoči.

  • Janez

   TALE IZ HAALOZ
   BI BILA RADA MANDATARKA !
   Daj
   Zrihtaj ji pravo promocijo – otroci jo imajo radi – Pujso Pepo.
   Tudi
   TEBI SE BO PRIKUPILA – SAJ SI ZAN – DON JUAN ZA ŽIVALICD

   https://www.google.si/search?q=pujsa+oepa&oq=pujsa+oepa&aqs=chrome..69i57j0l3.15355j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=qHzE8AicRqgjuM:

   • Rožle
    • Janez

     A?
     Resno ? A to je naš F. Tunnek? Špasen tip. Mordda ok, a obup od pevca.
     NEKAM ŽENSKOIDEN.
     SICER
     PA SE JAZ ABSOLUTNO POSVEČAM OK ŽENSKAM. LLAHKO NOČ. L.R. J. KOMENDA

    • Nova24TV Mod 1

     Nova24TV Mod 1

     ZAKON O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV – 4. člen

     Varstvo osebnih podatkov je zagotovljeno vsakemu posamezniku ne glede na narodnost, raso, barvo, veroizpoved, etnični pripadnost, spol, jezik, politično ali drugo prepričanje, spolno usmerjenost, premoženjsko stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, državljanstvo, kraj oziroma vrsto prebivališča ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Kršitelji se lahko zakonsko preganjajo.

  • moon

   Mogoce ves, kdo je avtor izraza slovenceljni?
   Pravi Slovenec ga glede na avtorstvo ne bi nikoli uporabil!

 • Vrhovni sodnik

  Završena granična arbitraža: Cijeli Piranski zaljev pripao Sloveniji!
  Hrvatskoj se arbitraža obila o glavu, sudac Guillaume je dobro proučio ugovore koje je NDH potpisala s Italijom 1941. i zaključio da je Savudrijska vala ipak slovenska.

  • Vrhovni sodnik

   Gilbert Guillaume, predsjednik arbitražne komisije koja odlučuje o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, objavio je kako je komisija usuglasila mišljenja te odlučila da Piranski zaljev ipak povijesno i geografski pripada Sloveniji. Francuski sudac navodi kako je to bila najopsežnija arbitraža u njegovu životu. Analizirano je više od 5000 povijesnih spisa i državnih ugovora, za što je bilo angažirano 30 vanjskih suradnika.

   Iako su mnogi očekivali da će se spor riješiti tek u studenome 2014., sudac Guillaume ističe kako je dokument na kojemu su temeljili odluku potpuno vjerodostojan, pa nisu trebale daljnje analize.

   – Na temelju članka 33. Povelje UN-a, koristeći se svim miroljubljivim sredstvima za rješavanje sporova, arbitražni je sud jednoglasno odlučio o uspostavljanju trajne granice između dviju susjednih zemalja. Vođeni načelom pravednosti i pravičnosti ‘ex aequo et bono’, ustanovili smo da je izvorišna točka za određivanje granice u Piranskom zaljevu ona koja je bila na snazi od 10. travnja 1941. godine. Budući da se Hrvatska dragovoljno odrekla Piranskog zaljeva u korist Italije te je nakon rata Slovenija anektirala to područje kao sveukupni pravni sukcesor, načelo pravičnosti nalaže da se Piranski zaljev prema međunarodnom pravu treba smatrati slovenskom teritorijalnom stečevinom – obrazložio je predsjednik komisije Guillaume.
   Dok su se svi pribojavali da će sud odluku temeljiti na načelu “junction”, koje bi zahtijevalo da se Sloveniji omogući dodir unutarnjih voda s otvorenim morem, ispostavilo se kako je zec ležao u drugome grmu.

   Kad je Ante Pavelić 15. lipnja 1941. u Veneciji potpisao pristupanje NDH Trojnom paktu, Piranski je zaljev “de iure” postao talijanskim. Tek je nakon završetka Drugoga svjetskog rata Piranski zaljev vraćen u Sloveniji, koja je tada bila sastavni dio Jugoslavije. Upravo je taj poglavnikov čin dobrovoljnog ustupanja teritorija Italiji bio presudan za arbitražnu komisiju.

   – Međunarodno pravo ne poznaje kogentne pravne norme, stoga se načela moraju vrlo oprezno tumačiti. Hrvatska se dobrovoljno odrekla teritorija 1941., a Slovenija ga zdušno prihvatila 1945. godine. Stoga smatramo pravičnim da pripadne Sloveniji – dodao je Guillaume.
   Tako je završio još jedan spor koji je trajao više od desetljeća. Spor je Hrvatsku stajao dva i pol milijuna eura, na kraju smo izgubili još nekoliko stotina četvornih kilometara državnog teritorija, no najviše boli spoznaja da je Joško Joras bio u pravu kad je govorio: “Tudi tukaj je Slovenija”.

   • Vrhovni sodnik

    To ste si zaslužili hrčki, še predober ste jo odnesli.

    • Slovenec

     Ne mi na slovenskem portalu pisati bosansko!

  • RATATA

   NDH še ni kapitulirala! Edina.

 • MEFISTO

  Vidim, da nekateri zaradi arbitražne mrzlice niso mogli niti spati in tako bodo neprespani dočakali zgodovinsko zmanjšanje Slovenije.

  Napovedujem: kar je od Kardelja Hrvatom dano, je v globoko luknjo zakopano.

  Na levici bodo kljub temu pokali šampanjci, saj so že na hladnem in še stanejo jih nič, saj imajo velikodušne davkoplačevalce.

  Konec koncev pa so naši komunisti in drugi levičarski rdečkarji itak od Srbov prevzeli navado, da poraze predstavljajo kot zmage in jih tudi temu primerno slavijo.

  Udri brigu na veselje!

  • karpelec

   Pa še stroške arbitražnega sodišča bo plačala samo Slovenija.

 • MEFISTO

  In tako nas bo Kardeljev Edi preko arbitražnega sodišča posthumno še enkrat zajebal.

 • MEFISTO

  Napovedujem:

  – s sodbo arbitražnega sodišča se bo določilo morsko območje, na katerem bo imela Slovenija prost
  prehod za pomorski promet brez siceršnje pravice do gospodarskega izkoriščanja tega dela morja;

  – na kopenski meji bo Slovenija večinoma popušila;

  – pametni Hrvati si bodo premislili in v bližnji prihodnosti molče priznali sodbo arbitražnega sodišča;

  – upam, da sem se zmotil v svoji napovedi, ker sem premajhna riba, da bi lahko ugovarjal vrhovnemu
  sodniku.

  Slovenski režimski mediji še naprej omaložujejo pomen kopenske meje.

  Danes zjutraj sem na HANZI TV ujel mnenje, da ni točke, do katere živijo samo Slovenci in od katere živijo samo Hrvati. Obojim gre dobro, zato se jim ne bo prav nič poslabšalo življenje ne glede na to, kje bo potekala meja. Še naprej bodo živeli v prijateljstvu in slogi.

  Če nič drugega, je to dobro izhodišče za priznanje statusa narodnih manjšin Srbom, muslimanom in Šiptarjem.

  V Sloveniji namreč tudi ni točke, do katere živijo samo Slovenci in od katere živijo samo Srbi, muslimani in Šiptarji.

  Pa še to bo začasna rešitev, dokler si ne bodo tudi Slovenci izborili status narodne manjšine v nekoč slovenski Sloveniji.

  Ljubljana je že najlepše srbsko in muslimansko mesto na svetu.

  Celo svojo upravo imajo in svojega župana.

  • Fogglof Tunnek

   Take insinuacije je treba odločno zavrniti !!! Enostransko navajanje dejstef se spreminja v nedovoljeno insinuacijo…kapish???

   • MižekFiga

    Kratke noge == kratka pamet!

   • MEFISTO

    Ne!

  • MižekFiga

   Hrvati ne spoštujejo in ne priznajo arbitražo, torej velja prejšnja ureditev in piranski zaliv je “NAŠ”.

 • tarantela

  Menim, da bo to v redu, zadovoljen itak v tem primeru nihče ne bo, bo pa končno določena meja in bo okoli tega mir. Ne gre za popustljivost enega ali drugega, o meji so odločili drugi, ki v to niso vpleteni, s Hrvati se pa itak do sedaj ni bilo mogoče dogovoriti, še vsak dogovor je propadel.

 • VERZIFIKATOR

  Jernej Drenik

  PRISLUHNIMO TIŠINI

  Rjavosrajčnik je imel prisluhe,
  rekli so sosedje, iz bližine,
  takšne bojda, da te hitro mine,
  kot hropenje je bilo naduhe.

  Dvema je ljubimcema prisluhnil,
  ki v slušalko sta si šepetala,
  si ljubezen na skrivaj izdala,
  on pa v temi se je bil potuhnil.

  Skril se v noči je za mejo živo,
  na ušesa rjavosrajčnik vlekel,
  od vročine srajčico še slekel,
  vroče je bilo poletje krivo.

  Ni šlo, verjemite mi, za kvante,
  fant pozorno je vso noč poslušal,
  nič ni protipravnega poskušal,
  so nudíle mu zavetje kante.

  Pa razkrili so prisluh sosedje,
  rjavosrajčnik se je sprenevedal,
  nič ni slišal, kakor je povedal,
  a potem sledilo je sosledje.

  Ko sosedje vso so stvar razkrili,
  srajca se je na prisluh ujela,
  tudi če naglušnega se dela,
  voajerstva so ga obtožili.

  Medsosedskih bo odnosov konec,
  ne pomaga tu posredovanje,
  nič ljubezni več izkazovanje,
  pare je prepoln zanje lonec.

  Jih za skupno mizo se povabi
  rjavosrajčnika in pa sosede,
  da bi dali svetu dobre zglede,
  prepustili staro stvar pozabi.

  Rad prisluhnil bo sosedom dragim,
  rjavosrajčnik v sili je obljubil,
  bi v soseščini še kakšno snubil,
  se mehčal je vdano z glaskom blagim.

  Pa nikjer nikogar ni v bližini,
  ko za mizo fanta posadijo,
  rjavosrajčniku tako velijo:
  »Danes pač prisluhnil boš tišini.«

 • Franjo Trojner

  Cerar in Pahor sta totalno zablokirala.NAŠI PRIJAZNI SOSEDJE HRVATI SE VESELIJO SAMO NAŠIH ZAPRAVLJENIH EVROV NA NJIHOVEM MORJU, KOT SOSEDOV PA NAS NE MARAJO! TO SVOJO MRŽNJO DO NAŠE DRŽAVE IN NARODA SO ZNOVA DOKAZALI Z GROŽNJO POSREDOVANJA NJIHOVE VOJSKE V PRIMERU, ČE SI SLOVENSKA OBLAST DRZNE IZVAJATI SUVERENOST NA OZEMLJU, KI JI PRIPADA PO ZAKLJUČENI ARBITRAŽI. HRVATI SO TOREJ OKUPATORJI NA NAŠEM OZEMLJU, KAR POMENI, DA SMO V VOJNEM STANJU. Hrvaški ribiči že grozijo z svojo ribiško
  floto, hrvaške bojne ladje vse bližje Piranskemu zalivu, hrvaška vojska okrepila prisotnost na meji, hrvaška politika ne bo spoštovala izida arbitraže itd. 28.07 2017 so po svojih TV kanalih razkazovali moč svoje vojske. Med vrsticami so nas tudi opozorili, da niti slučajno ne smemo izvrševati izida arbitraže v naravi, ker bo njihova vojska posredovala. A vsi v en glas pozivajo naj SLOVENCI PRIDEMO LETOVAT K NJIM NA NJIHOVO MORJE. ZARADI ODKRITIH SLABIH NAMENOV HRVATOV je nujno, da naša oblast po hitrem postopku sprejme nekaj ukrepov. 1.Takoj izvede mobilizacijo. 2. Z vojsko zasede z arbitražo nam dodeljen teritorij. 3.Zvezo NATO in vrh EU obvesti o agresiji Hrvatov na naš nacionalni teritorij. 4. Zapre ves promet proti Hrvaški.5. Varuje naše nacionalno morje in naše ribiče v Piranskem zalivu, lahko z topovi, ker primernih ladij nimamo. 6.Diplomacija se pa mora ves čas truditi , da velike sile sveta tudi z sankcijami vršijo pritisk na Hrvaško, dokler ta ne prične aktivno izvrševati izida arbitraže. Samo na tak način lahko zadržimo z arbitražo nam dodeljena že itak vedno naša ozemlja! Vsi Slovenci bomo pa izkazali lojalnost svoji državi in NE BOMO HODILI HRVATOM NA DOOUST IN JIM Z NAŠIMI EVRI OMOGOČALI PLAČEVATI NJIHOVO VOJSKO, KI UKUPIRA NAŠ TERITORIJ!

  • moon

   Kdaj si bil zadnjic na dopustu Hrvaskem?

 • Fogglof Tunnek

  Ko bo sodba razglašena, pa obvezen odstop blebetača Erjafca, ki je objketivno krif za to, da se je postopek kompromitiral…in tudi subjektivno ker je preveč gobec vrtel… Gotovo zaradi tega sodba ne bo bolj ugodna za Slovenijo…pa to…

  • MEFISTO

   Kaj bo pa z njegovo ljubico?

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, če popušimo, kako še lahko Slovenija dobi izhod na odprto morje?… Tako, da zgradimo tunel pod morjem do mednarodnih vod v dolžini 12 morskih milj. Tunel bo enoceven z možnostjo kasnejše pregraditve v dvocevnega… hahahahahahahahahahahahahaha … Cmero zmore in zna !!!

  • MižekFiga

   Lahko se je tebi s kratkimi nogami plazit po rovih!

  • Franjo Trojner

   Čuj, Cmero ma tu poleg bol malo! Tvoj Pahor, PA STRANKA SD in celotna takratna LEVICA je zakuhala, da vsi SLOVENSKI domoljubi in predvsem vsi SLOVENCI OB in NA meji z cmokom v grlu pričakujejo rezultat arbitraže. Je pa res, da je od danes dalje ravno od CRARJA in njegove LEVE vlade in LEVE koalicije odvisno ali bomo SLOVENCI izvrševali SUVERENOST nad CELOTNIM SLOVENSKIM TERITORIJEM ALI PA BOMO DOPUSTILI DA DEL NAŠEGA TERITORIJA Z SLOVENSKIMI LJUDMI VRED OKUPIRAJO HRVATI. Zanima me kaj bo VLADNA LEVICA in LEVA KOALICIJA storili, ko bodo HRVAŠKI ribiči/policija in vojska PREGANJALI, USTRAHOVALI in na vse ostale možne načine ŠIKANIRALI naše SLOVENSKE RIBIČE, KO BODO PLULI PO NAŠIH TERITORIJALNIH VODAH??? Najverjetneje bo Cmerar varno skrit v svojem brlogu spisal na tone protestnih not, Hrvati pa se mu bodo vun smejali, SLOVENSKI NAROD NA IN OB MEJI PA BO TROEL. Ma vzami kakor hočeš tudi v preteklosti je bila LEVICA KRIVA, da je naš SLOVENSKI TERITORIJ vedno MANJŠI. Čuj Tunnek tudi tvoja ZL ali samo levica, ne vem kaj že ste, torej Mesec, Kordiš in Tomučka se nič kaj ne oglašajo na to temo, a vi niste za suvereno/samostojno SLOVENSKO DRŽAVO??? A vi ste za Ruse?

  • garfi

   levićarji z golega otoka ga boste kopali

 • MižekFiga

  Pahor, Türk in ddr. Kučan so nas silili v referendum in obveznosti do Hrvatov, pred njihovim vstopom v EU. Danes se naj poenotimo in ponovno popuščamo Hrvatom. Hrvati naj se končno začnejo EU obnašati !!! NE moremo se poenotiti s komunistično filozofijo za nekakšno Pahorjevo (pa še kakšno Sorosovo) balkansko konfederacijo. Najprej moramo pomislit nase, potem pa nikoli več na kominternovsko murglsko fikcijo. Veliko denarja so nam iztisnili z “izbrisanimi” pa “bančnimi vlogami”, pa kaj vem kaj še, da se oni prinas socialno sončijo, mi pa garamo po njihovi delovni zakonodaji (najmanj 55% zaslužka nam poberejo). NAM SE Z NJIMI GOLJUFI IN PREVARANTI NI TREBA POENOTITI. Niti za sekundo NE !!!

  Ureditev v stari YU je ves piranski zaliv dodelila občini Piran. Izhod na odprto morje naj kar poreprečijo, če si upajo !!!

 • garfi

  veleizdajalski levićarji ves čas trobijo, da bodo sprejeli vsako odločitev
  tudi če ne dobimo stika z odprtim morjem

  • moon

   IN zakaj je tebi ta stik tako pomemben??? A si (imas) cezoceansko ladjo, katera pluje v veliko rdeco Luko??? Bodimo malo pametni: ce ni odprtega morja, ni Luke, torej tudi v veliki Tir ni treba zmetati par milijard EUR..

 • von Rhein

  Rdeči lažnivci bodo vsako odločirtev pojasnjevali kot uspešno akcijo pri reševanju problema.Četudi bi bila meja postavljena na Črnem kalu oz.v Lendavi. To je njihova “postrežba ” naivnim Slovencem in seveda pokvarjeni golazni (glej kdo bo zvečer časil Rote Stern),ki prvi laž sprejemajo v dobri veri,drugi pa laž podpirajo in v njej sodelujejo.
  Slovenci bi se morali zavedati,da je treba učne načrte spremeniti in povedati mlajši generaciji kaj vse je bilo do danes izgubljeno zaradi konfuzne komunajzarske ,predvsem pa egoistične,politike.

 • Franjo Trojner

  Ma kaki šampanjci , ni nobenega razloga za slavje kakor danes tudi dneva D za celotno Slovenijo ni ! DANES JE dan D oredvsem za PAHORA, KUČANA, TURKA, CERARJA, RJAVCA, za LEVO VLADO, za LEVO KOALICIJO, ker, če bo rezultat ARBITRAŽE porazen in za SLOVENSKI NAROD NESPREJEMLJIV, PONIŽUJOČ bodo LETELI KAK SO DOLGI IN ŠIROKI v nepovrat. Glede na nakopičen bes med narodom bi bilo modro, da počasi zaštartajo svoje avijone, jahte, helikopterje in hitro dvignejo vse svoje silne milijone iz svojih računov doma in se spravijo na varno v svojo Rusijo ali Venezuelo. Tokrat jim narod zagotovo ne bo pogledo skozi prste!

 • lokec

  In danes je dan.

 • MEFISTO

  Hrvati pravijo, da arbitraža ne bo prinesla sprememb.

  Jaz jim verjamem, kajti naši “strokovnjaki” za mednarodno pravo se še slikati ne morejo in ne smejo z njihovimi.

 • moon

  Slovenija bo najbrz dobila nek dostop do odprtega morja, izgubila pa bo vsa ostala ozemlja. Tipicno delovanje slovenske drzave, kateri ja za Slovenca malo mar, bolj ji je vazno par km2 slane mlake.

 • MEFISTO

  V Ljubljani že vedo, kakšna je arbitražna sodba.

  Pisen odpravek sodbe so diplomatskim predstavnikom razdelili že ob desetih.

  Pri poročilih ob 13. uri Brglez ni bil videti preveč židane volje.

  Priporočam vzporedno spremljanje zagrebške televizije, sicer ne bo mogoče priti do približno resničnih informacij.

 • MEFISTO

  Iz zanesljivih virov je prišla informacija, da je bil major Fogglof Tunek s svojimi nicki že poslan na kopensko razmejitveno črto, da bi pred Hrvati zavaroval tekovine NOB in ljudske revolucije.

  Za morsko razmejitveno še iščejo zavednega rsečkarja, ki zna tudi plavati, kajti rešilnih jopičev je skupaj z zdravo pametjo tudi že zmanjkalo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!