Miro Cerar pogorel z ignoriranjem ustavnega sodišča, bo Marjan Šarec popravil njegovo (namerno) napako?!

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je v ponedeljek v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Z omenjenim predlogom novele želijo udejanjiti odločbo ustavnega sodišča izpred štirih let, ki zahteva razveljavitev protiustavnosti z diskriminatornim financiranjem zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne programe za šoloobvezne otroke. Predlagana sprememba zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja omogoča nediskriminatorno financiranje šol.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti z odločbo 4. decembra 2014 odločilo, da je prvi stavek drugega odstavka 86. člena ZOFVI v delu, ki se nanaša na javno veljavne programe osnovnošolskega izobraževanja, v neskladju z ustavo, ter določilo, da mora državni zbor ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Zdaj je od te odločbe ustavnega sodišča minilo že skoraj 4 leta, a odločba še vedno ni udejanjena.

ZOFVI v zgoraj omenjenem 86. členu določa, da se zasebni šoli, ki izvaja programe iz prvega odstavka tega člena, za izvedbo programa zagotavlja 85 odstotkov sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost zagotavlja za izvajanje programa javne šole.

Poslanska skupina SDS je sicer že v začetku leta 2015 predlagala novelo zakona, ki bi udejanjila odločbo ustavnega sodišča. Odgovor vlade je takrat bil, da se pripravlja sistemska rešitev zakona, ki bo med drugim reševala tudi odločbo ustavnega sodišča. Do roka, ki ga je dalo ustavno sodišče, pa se s strani takratne vladne koalicije ni zgodilo nič. Zato so v poslanski skupini SDS ponovno predlagali zakon, ki bi izvršil omenjeno odločbo. A koalicija pod vodstvom Mira Cerarja, ki naj bi v prvi vrsti delovala s svojim programom “pravna država”, je bila ponovno proti. Tudi tretji poskus marca 2016 se je končal enako klavrno, prav tako vložitev zakona februarja 2017.

Ob tem ni odveč opomniti, da je Svet Evrope v dokumentu št. 13010 z dne 4. septembra 2012, vezano na resolucijo 1904 navedel, da morajo Svet Evrope in države članice zagotoviti izobraževalni sistem, ki zagotavlja enake možnosti in visoko kakovostno izobraževanje za vse učence, da posredujejo tako znanje in vrednote, ki razvijajo spodbujanje temeljnih pravic in demokratičnega državljanstva. Prav tako morajo zagotoviti temeljno pravico do svobode izbire v izobraževanju, v skladu s členom 2. dodatnega protokola k Evropski konvenciji o človekovih pravicah. Ta pravica, ki je tesno povezana s pravicami do izobraževanja in svobode vesti, pomeni obveznost države, da spoštuje pravico staršev, da zagotovijo vzgojo in izobraževanje v skladu z njihovim lastnim verskim in filozofskim prepričanjem.

Zato je odbor za kulturo, znanost, šolstvo in medije pri Svetu Evrope poudaril potrebo, da se podpira načelo nevtralnosti države in pluralizma v nacionalnem izobraževalnem sistemu ter zagotavljanje preživetja in kakovosti omrežja javnih šol. Prav tako poziva države članice, da jasno prepoznajo zakonsko pravico do ustanavljanja zasebnih šol in možnost za te šole, da so del nacionalnega izobraževalnega sistema in da zanje veljajo objektivni in nediskriminatorni pogoji.

Foto: iStock

V tem okviru naj bi bili učenci, ki obiskujejo zasebne šole, in njihove družine deležni enakih finančnih koristi, ki so na voljo učencem javnih šol in njihovim družinam. Financiranje zasebnih šol, ki so del nacionalnega izobraževalnega sistema, pa naj bi veljalo pod nediskriminatornimi pogoji.

Ustavno sodišče je, kot rečeno, z odločbo 4. decembra 2014 določilo, da je potrebno sporni člen ZOFVI-ja razveljaviti in spremeniti v roku enega leta. Dejstvo, da starši šoloobveznih otrok že od leta 1996 neupravičeno plačujejo šolnino za svoje otroke, kaže na to, da je k spremembi potrebno pristopiti takoj – že po odločitvi ustavnega sodišča. Zdaj je od odločbe minilo že skoraj 4 leta, a le-ta še vedno ni udejanjena. Poleg tega sprejem predlaganega zakona ne bo imel posledic za druga javnofinančna sredstva.

Poslanke in poslanci SDS še predlagajo, da bi se financiranje po noveli zakona pričelo 1. septembra 2019, z začetkom šolskega leta.

Tako imajo urejeno v razvitih evropskih državah
Ob tem pa ne gre spregledati niti praks, ki jih na področju zasebnega šolstva izvajajo razvite srednjeevropske države. Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška definirajo zasebno šolstvo kot politično in človekovo pravico, ki prispeva k pluralizaciji. Pogosto so te šole razumljene kot bolj kakovostne, manjši je tudi normativ za število učencev v šoli. Skandinavci imajo sicer tradicionalno močan javni sektor, toda število zasebnih šol je višje kot na primer na Japonskem, poleg tega pa se število zasebnih šol tam še povečuje. Na Finskem pa znese državna subvencija zasebnih šol 43 odstotkov kalkulativnih stroškov oziroma 57 odstotkov investicije, če je projekt odobrilo šolsko ministrstvo in je v državnem letnem načrtu investicij. Sicer na Finskem glede na študijo OECD Demand-Sensitive Schooling Evidence and Issues šolnine ne v javni ne v zasebni šoli niso dovoljene.

Kakšno pa je stanje v Avstriji? Po podatkih zgoraj omenjene študije OECD je v povprečju 7 odstotkov šolajočih vključenih v zasebne šole, ta številka pa še narašča. Po zakonu o zasebnih šolah se šolam, ki so jih ustanovile uradno priznane cerkvene organizacije, odobrijo vsa pedagoška delovna mesta, ki jih zahtevajo, dokler so primerljive s standardom v javnih šolah. Vendar pa pedagoški delavci niso zaposleni na teh šolah, ampak ostanejo javni uslužbenci, ki prejemajo plačo iz javne blagajne.

Če se Slovenci torej ne želimo zgledovati po drugih državah, je vseeno skrajni čas, da začnemo spoštovati odločitev ustavnega sodišča. In ta je jasna: državni zbor bi moral v roku enega leta od objave te odločbe v UL RS odpraviti ugotovljeno protiustavnost. Cerarjeva vlada tega ni sposobna, bo Šarčeva?

M. S.

 • Vera

  Izgleda, da sta jih dobila po ušesih :) .

 • soc

  Ustrezno zasebno šolstvo je pomemben tlakovec na poti v normalno družbo. Že dolgo je jasno, kaj pomeni “kultura in prosveta, to naša bo osveta”…

  Če se sesuje partijski monopol nad izobraževanjem, je le vprašanje časa, kdaj se sesuje še tisti nad pravosodjem. Medijski kot tretji steber oblasti bo najtrši oreh, zato tudi tak odločen odpor proti ameriškemu prevzemu Pro Plusa.

  • Vera

   Niso mediji ” četrta veja oblasti “? Po moje so in to vedno bolj, na našo žalost.

 • sodnikisozločinci

  Kaj pa lahko naredi ustavno sodišče? Koliko tankov ima?

  • Vera

   US mora vztrajati pri svoji odločitvi !

 • Hun

  Koncesionarno financiranje s strani drzave se nikdar ni bilo zasebno. Tko da se SDSovci opredelte kaj je zasebno.

  • Andrej

   SDS ni država v državi tako kot komunajzarji. Področje zdravstva:
   http://zbornica-zveza.si/sl/o-zbornici-zvezi/organi/funkcionarkeji-predsedniceki-delovnih-teles/funkcionarkeji-predsedniceki-3
   Preslikaj na šolstvo pa ne boš dobil istega, ker so komunajzerji država v državi s svojimi zakoni. Pa ne krivi SDS, ker hoče stanje popraviti.

   • Hun

    SDS je del problema. Ne pa resitev problema.

    • Andrej

     Ustava ti dovoljuje pravico do takega mišljenja. Ni pa treba s tem posiljevat drugih.

     • Hun

      Zdi se mi nelogicno, da bi kot manjsina na tem portalu posiljeval vecino.

  • Jan Kovalski

   Gre za financiranje JAVNEGA ŠOLSKEGA PROGRAMA v zasebni šoli in ničesar drugega!

   Program je javen, šola pa je zasebna.

 • sloustava

  Miru Cerarju svetujem: ne vtikaj se v Pozareport, ker se smesis! Raziskovalni novinar g. Pozar te razkrinka kot gnilo jabolko. To namrec si, gnilo jabolko v zvezi spostovanja prava. Pa si res dr.? Eminentni pravnik? Bruc na Pravni fakulteti je bolj dr., ker ni pokvarjen in zna snov po crki zakonov, kot pise v ucbenikih.

  • Slehernik

   Njemu so itak tastari nosl svinjske polovice, pršute in kaviar njegovim profesorjem, da je zvozu faks :-)))

   • pajot

    Bog ve,če ni njegova mati še na kakšen drugačen način prišla do njegove diplome.

  • pajot

   On? Doktor? Prava? Ha,ha,ha….

 • montyamp

  KDAJ IN KJE SO MLADIČI ZAZIDARSKE HUNTE STORILI NORMALNO DRŽAVO ?
  Cerebralno invalidni z udbovsko ljubeznijo odrasli murglosrbski atentat-bankrot vršilci javnoupravnih služb , so nastavljeni od UDBOMAFIJE .
  Mafija pa vedno poskrbi najprej za svoje leglo .
  Z marionetami kot je Mira in enajstoklasni humorist , je to izvedljivo , saj kastrirani izkrivljenci CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE MURGLOSLAVIJE , so idealno orodje za mentalno retardirane fosile razpadajoče UDBE .

 • Anonimni Profesor

  Jaz sem bil star 13 let ko sem se s prevaro izognil vstopu v ZSMS. Vsi ostali v razredu pa so vstopili v to transmisijo KP.

  Pluralnost vzgoje je rak za tiste ki ustvarjajo uniformiranost!

  • RATATA

   Tudi mene so spomladi, ko sem bil v sedmem razredu oš Revirski borci naciljali za v zsms, pa sem jim odločno pribil, da sem že blagajnik MČRK (mladi člani rdečega križa) in da se pripravljam na sveto birmo! Kako ji je padla čeljust, skoraj do parketa hahaha

   • pajot

    Mene je snubil človek,ki je bil znan,da veliko popije. Član KPS. Pa sem mu rekel,da nisem čisto gotov,da jaz sodim v partijo,kajti Tito je povedal kakšen mora biti komunist. Čist kot solza. Predvsem pa ne sme biti alkoholik. In jaz pijem. Zato ne morem bit član partije,ki je čista,nepokvarjena,nedolžna,čudovita združba samih angelov. Nekaj časa me je gledal,potem pa je rekel: “kar ostani kjer si.” he,he,he…..

    • RATATA

     Torej te je pjača rešila, da si ostal nepokvarjen. Spoštuj jo in lepo delaj z njo, da boš dolgo živel in ti bo dobro na Zemlji.

 • antimur

  Človek bi skočil od same svete jeze iz kože, kakšne preklete idiote nam servirajo kučanisti. Ta dva cepca iz fotografije ne bi bila niti za v butalski parlament, ne pa da v najbolj kritičnih časih za Slovenijo odločata o našem življenju. Cerar, po svojem gobcanju ustavnopravni strokovnjak, pa ne spoštuje odločb Ustavnega sodišča, to je noro, tega kretena je potrebno zabrisati v najtežjo delovno ječo, kjer bo od jutra do mraka razbijal skalovje.

  • Zgornji

   AAAAAAAAAAMEEEEEEEEEEENNNNNNNNNN !!! ! !!!

 • RATATA

  Da bi šarc kaj popravil niti slučajno ni upati.
  Saj ga niso ustoličili zato, da bi popravljal, temveč zato, da bi še dodatno pokvaril!
  Pokvarjenci niso za popravljat, za kvarit so.
  Kvariti je treba že mlade, otroke v šolah
  in s poneumljanjem nadaljevati tekom vsega življenja s pomočjo medijev.
  V primeru, da se pa kdo pokvarit in poneumit ne da, je pa vedno pri roki policija in sodstvo, ki bo trdoglavega “še nepokvarjenca” že pokorila in utišala.
  Saj ne vem točno, ali le svobodno širim svoje mnenje ali za koga celo sovražno govorim.

  • Zgornji

   DOBRO POVEDANO !!! ! !!! AAAMEEENNN !!! ! !!! NATANČNO PO RESNICI !!! ! !!! TAKO JE TO !!! ! !!!

  • tadej

   Kako to, da imaš o njem tako slabo mišljenje, no ???
   Evo, izvoli DOKAZ, da to ne drži…. ….

   https://www.youtube.com/watch?v=DV7MuQrsLns

 • RTV greznica

  Cerar politik, ki bo šel v zgodovinske knjige kot nespsoben politik, ki ni nil zmožen zavarovati meje.

  • Zgornji

   AMENNN !!! ! !!! Žaaal.

 • Antonius

  Kovač ima več skupnega z avto kleparstvom, kot pravniški dr. Miro Cerar ml. s pravom. Njegovo pravno znanje je primerljivo advokatskemu znanju njegovega očeta. Če za olimpionika Mira ne bi delal Anton Drobnič, bi bil Miro Cerar starejši s Tavčarjeve 6 zagotovo jugoslovanski prvak s številom zgubljeni tožb.
  Po starših sodeč pa človek zares ne more pričakovati, da bi ju njun sin Miro v strokovnem pravniškem znanju presegel. Kar se pa kriminala tiče, sta pa njegova starša navadna pocarja.

  • pajot

   Bravo.

 • Zgornji

  KEEEEEEERI KUPI GNOJA NESPOSOBNEGA … SAJ ŠE ZA NA KOMPOST NISO DOBRI TILE NAŠI POLITIKIKSANTI ZLOBNI !!! ! !!!

 • hribovc

  cerar ni dober kot pravnik, še večji poden je pa kot politik !!

 • if
 • Olga2345

  Bomo videli, kaj bo naredil k(o)ristjani in bralec beril Šarec..

 • Romero Juliana

  Posojilo ponuja med resno hitro zlasti v 48 ur ([email protected])

  zdravo
  Mi smo združenje vlagateljev; Smo dajo na razpolago vsi iz posojila, najdaljši rok odplacila je 15 let, letna obrestna mera je 3 %. Kredit dodeli kdor zasluži dolocen mesecni dohodek. Imajo kapital za posojil za kratkorocno in dolgorocno od 5000 evrov do 10,000,000 evro za vse ljudi, ki so resne, pošteno in dobro morale, za vec informacij o posojilu ponudbo, nam pišite na ta mail: [email protected]

  • joza joza13

   1.) 10 mio € ti še videl nisi in posledično jih boš zelo težko posodil.
   2.) nauči se osnov slovenskega sporazumevanja
   3.) tvojega umazanega casha ne potrebujemo
   4.) mafije ne maram
   5.) če si ti Joža, potem sem jaz Filip

 • črnaovca

  Hm zasebno naj nudi nekaj več in naj bo zasebno, cerkvi bi morali prepovedati šolsko dejavnost zaradi pedofilije, žal.

  • xtc

   Smo videli oni dan kaj zasebno nudi več k,ko je USA izšolanec sesul levo zašolanega fašista.
   Ne se napenjat bebo “two degees beelow” streznjenje.

 • xtc

  Šrec = Cerar = Breack Down-Just the mater of time.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!