Vladajoča koalicija se znova blamira – za stalnega člana arbitražnega sodišča izglasovana le ena kandidatka

Miša Zgonec - Rožej (foto: STA)

Poslanci državnega zbora so sinoči na tajnem glasovanju za članico stalnega arbitražnega sodišča v Haagu podprli le Mišo Zgonec-Rožej, ne pa tudi Sebastjana Zbičajnika in Jurija Toplaka. Ker dva od treh kandidatov za tri člane sodišča nista bila izvoljena, bodo za dve mesti potrebne nove volitve na podlagi novih kandidatur. Poslanec SDS Vinko Gorenak je zato po včerajšnjem glasovanju v parlamentu očital “levici v DZ”, da je ravnala nepošteno. Primer kaže na ponovno blamažo vladajoče koalicije, ko je za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice odpadel najbolj kompetenten kandidat Klemen Jaklič.

Vladajoča koalicija se znova blamira, ko gre za imenovanje članov stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Po škandalu, ko so za pomembno funkcijo sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu s politično lustracijo prikrajšali najbolj kompetentnega in strokovnega kandidata z dvojnim doktoratom iz Harvarda in Oxforda, Klemna Jakliča, pa so na sinočnji seji podprli le Mišo Zgonec-Rožej, ne pa tudi ustavnega pravnika z mariborske pravne fakultete Jurija Toplaka in odvetnika Sebastjana Zbičajnika.

Za Mišo Zgonec-Rožej je glasovalo 60 poslancev, deset jih je bilo proti, kar pomeni, da bo nova članica tega mednarodnopravnega organa v Haagu. Zbičajnik je dobil 32 glasov za, 32 poslancev je bilo proti. Toplaka pa je podprlo 33 poslancev, prav toliko jih je bilo proti. Za izvolitev je bilo potrebnih 46 glasov. Vse tri kandidate za položaj, ki so se prijavili na dva razpisa pravosodnega ministrstva, je državnemu zboru predlagal predsednik republike Borut Pahor. Tudi vlada je ocenila, da vsi trije kandidati izpolnjujejo pogoje, sodni svet pa je pozitivno mnenje dal le za Mišo Zgonec-Rožej. Mnenje sodnega sveta je sicer nezavezujoče.

Jurij Toplak (foto: STA)

Mandatno-volilna komisija DZ (MVK) je kot matično delovno telo na seji prejšnji teden predlagala državnemu zboru izvolitev vseh treh kandidatov. Poslanec SDS Vinko Gorenak je zato po sinočnjem glasovanju v parlamentu očital “levici v DZ”, da je ravnala nepošteno. “Naša dolžnost je bila, da vse izvolimo,” je poudaril.

Med aktualnimi člani pripadniki SDV in uničevalci arbitražnega sporazuma
Stalno arbitražno sodišče v Haagu je bilo ustanovljeno leta 1899 kot prvi globalni mehanizem za reševanje sporov med državami. Vsaka država, ki je podpisnica haaških konvencij, ima lahko do štiri člane stalnega arbitražnega sodišča. Ta funkcija ni plačana in je predvsem častna. Člani predstavljajo nabor, iz katerega lahko države, ki nameravajo rešiti spor z arbitražo, izberejo arbitre. Iz Slovenije je trenutno članica sodišča Mirjam Škrk, ki se ji bo mandat iztekel leta 2019. Letos se je namreč šestletni mandat iztekel Borutu Bohtetu z ljubljanske univerze, Rajku Knezu z mariborske pravne fakultete, ki je postal ustavni sodnik, ter Jerneju Sekolcu. Slednjega so tajne službe ujele pri telefonsko nezaščitenih pogovorih s Simono Drenik, zaradi česar je Hrvaška izstopila iz arbitražnega sporazuma.

C. Š.

 • soc

  Smešno sprenevedanje. Rdeča linija ima dvotretjinsko večino v parlamentu, bodimo veseli, da nam niso spremenili ustave in nam pobrali premoženja in tisto malo pravic, ki nam jih ne oporekajo. Teoretično bi nas lahko potegnili iz NATO in EU ter ponovno vzpostavili enopartijski sistem.

  A so očitno levaki ugotovili, da denar in premoženje ne smrdita in so pustili kulise demokracije nedotaknjene. Kaj se dogaja za njimi pa očitno sveta ne briga. Pa tudi večine Slovencev ne.

  • Janko Gedlička

   Z nepotrebnim II. tirom nam bodo kar krepko “pobirali”.

   • DJURO SUMAR

    Ali ni Janševa vlada sprejela traso za 2. tir?

    • Janez

     Če pa ti nisi nor?

  • DJURO SUMAR

   Očitno se podzavestno bojijo tudi Boga, saj cerkvi še vedno dajejo denar. Jaz bi to najprej ukinil in jim takoj obdavčil vse nepremičnine.

 • antimur

  Ne bo druge pomoči, kot da to levaško bando v parlamentu spustimo skozi roke in to tako po kmečko, tudi s kakšnim orodjem po beticah ne bo odveč. Kako nor je pa Cerar in vlada, je dobro, da niso predlagali Sekolca in Drenikove, imata namreč bogate izkušnje.

 • Rožle

  ” Monika…si za većejo ? “

  • rubec

   Ni. Je že pri meni dobro fruštkala.

 • Kosobrin

  Za Novo je tako vsaka stvar blamaža, če ni desničar zraven.

  • dež

   Pri arbitraži so sodelovali samo levičarji, kako se je izteklo si videl. Izgubili smo teritorialni dostop do mednarodnih voda in kup s pomorskim pravom povezanih pravic. DZ ni sestavljen samo iz levih strank, ampak tudi iz desnih, sredinskih pa še kaj bi se našlo. Zakaj torej samo levičarji ?

   • Borut Stari

    Arbitražna razsodba ni veljavna dokler je ne implementirata obe strani.Ker je Hrvaška, hvala bogu ne bo,bo veljaven dogovor Drnovšek-Račan ko smo imeli celi Piranski zalin in stik z odprtim morjem. Meja na kopne, je potekala tako, da so bili Slovenci v Sloveniji. Arbitražna razsodba pa je navadno skrapucalo po Pahorjevi zaslugi smo za to skrapucalo plačali milijone in izgubo precej teritorija.

    • dež

     Iz tvojih ust v hrvaška ušesa. A se bojim, da bodo na koncu arbitražo sprejeli, ker je sporazum za njih enostavno predober. Kako bodo to zaspinali bomo še videli. In da bodo še leta (večno) srali in si lastili polovico Piranskega zaliva, je tudi jasno.

 • Olga

  Zanimivo, kako so nekatere kandidatke “nadarjene”…Sancinova, na primer…. kariera brez izkušenj z astronomsko hitrostjo….Smo zadnja komunistična kloaka v srcu Evrope!

  • Janko Gedlička

   Hja, morda bi tudi Sancinova lahko npr. pri Rubecu fruštkala, pri Rožletu pa večerjala. Sicer pa ni malo lepotic, ki so tudi dokaj inteligentne, delavne in samozavestne.

   • Viktorh

    …pa tudi ustrežljive in radodarne…

    • DJURO SUMAR

     ja, ampak brez denarja ni nič.

    • Borut Stari

     Pozabili ste na Danilovo Vasilko Sancin.

  • dež

   Po novem se jim reče Weinsteinovke.

  • DJURO SUMAR

   Nismo zadnji, temveč prvi, ki ustanavljamo novo svetovno ureditev. Bi rekel skupaj s Čehi, kjer je še več ateistov kot v Sloveniji in imajo tudi komunistično stranko, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah zasedla 2. mesto, tretjo pa SD. Se bojim, da nas Čehi že prehitevajo. Se pozna, da pri njih nimajo Janeza Janše.

 • totex39

  Levaškim pezdetom se izrecno mudi in po hitrem postopku nastavlja svoje ljudi po evropskih institucijah.

 • Viktorh

  Žal, tako je.
  Po več kot 70 letih revolucionarnega nasilja in začetka revolucionarnega prava, lahko vidimo, da potomci in nasledniki teh kriminalcev nadaljujejo hostarsko tradicijo.

  Cinca marica, ta je zoper nas,
  u črna skrica vrgu je svoj glas…

 • xtc

  Levaki tiščijo svoje zdraharje v EU,nujno bi bilo ,da jih desna vlad odpokliče.

 • DJURO SUMAR

  Prav se je odločila koalicija, saj Jaklič dovolj neumnosti počne v Sloveniji, ni nobene potrebe, da jih počne še v Evropi

  • tohuvabohu

   Najprej se informiraj o zadevi, klošar, potem pa udrihaj. Jaklič sploh ni kandidiral.

   • DJURO SUMAR

    Seveda ne, ker pač nima šans. Ko bo na oblasti desnica, bo pa jaklič že v penziji.

    • Borut Stari

     Butl. Jaklič je ustavni sodnik.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!