Zakonodajni supervizor: Slovenija se duši, marca 2018 je imela največ zakonov in predpisov v svoji zgodovini – Janez Janša: Za vsak nov predpis bomo tri obstoječe ukinili!

V času vlade Mira Cerarja, ustavnega pravnika, je Slovenija najbolj doslej potonila v morju birokracije. Foto: STA.

Na spletni strani Zakonodajnega supervizorja komentirajo celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu marcu 2018. Veljati ali uporabljati se je začelo 129 predpisov, medtem ko je prenehalo veljati ali se uporabljati zgolj 42 predpisov. Spremenilo se je dodatnih 84 predpisov, to pa pomeni, da je na zadnji dan marca veljalo 859 zakonov in 19.489 podzakonskih predpisov. Za primerjavo, še leta 1991 ob osamosvojitvi države smo imeli zgolj 367 zakonov in 862 podzakonskih predpisov, medtem ko je številka že do preloma tisočletja narasla na prek 500 zakonov in 7.000 podzakonskih predpisov. Država je zaradi birokracije popolnoma ohromljena, vse več kritikov pa opozarja, da je zaradi količine zakonov država v resnici vse manj demokratična. Janez Janša je ob tej novici na Twitter profilu zapisal, da bodo v naslednjem mandatu v Slovenski demokratski stranki za vsak nov predpis tri obstoječe ukinili.

Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji so državljankam in državljanom Slovenije ves čas dostopni na uradni spletni strani Zakonodajnega supervizorja, tudi za pretekla obdobja. Poročajo tudi o kaosu v informativni dejavnosti ter izpostavljajo tudi najbolj pereča področja, ki jih varuh človekovih pravic izpostavlja v poročilu za leto 2017. Mednje spadajo socialno-ekonomska slika ljudi in njihovo zdravje, slabo upravljanje in okoljska vprašanja.

Podobno velja tudi na področju delovanja pravne države, saj je pri normativni dejavnosti kaos, ker organi ne spoštujejo resolucije o normativni dejavnosti, ki natančno določa pripravo predpisov. V sistemu, kjer je “gora predpisov”, namreč vlada kaos, žrtev pa so socialna država in centri za socialno delo.

Foto: Supervizor

SDS program za debirokratizacijo Slovenije javno predstavil že lani na kongresu stranke v Mariboru
Da birokracija duši slovensko državo, v največji opozicijski stranki SDS poudarjajo praktično skozi celoten mandat, svoje konkretne ukrepe za debirokratizacijo Slovenije pa so prvič javno predstavili že javno na majskem kongresu v Mariboru, ko je bil častni gost tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban.

“Število zakonov in predpisov je za državo, kot je Slovenija, z 2 milijonoma prebivalcev zastrašujoče. Vsak nov predpis prinese novo dodatno oviro in še več birokracije,” je že pred časom za Nova24TV povedala poslanka Slovenske demokratske stranke v državnem zboru Suzana Lep Šimenko. Ob tem je dodala, da se v poslanski skupini SDS vsak dan srečujejo z državljani, s predstavniki gospodarstva ter kmetijstva in vsi ti so si glede področja administrativnih ovir enotni. Da ima Slovenija namreč preveč birokracije, predolge postopke za pridobivanje dovoljenj, soglasij.

Foto: Supervizor

Foto: Supervizor

Ankete pokazale, da se pretirane birokratizacije najbolj zavedajo mladi Slovenci in Slovenke
Naj spomnimo. Lani je raziskava agencije Parsifal pokazala, da več kot polovica (50,3 odstotka) vprašanih meni, da imamo v Sloveniji preveč zakonov in drugih predpisov, ob tem jih 16,4 odstotka meni, da je predpisov celo odločno preveč. Skupaj torej kar 66,7 odstotka vprašanih jasno izraža nezadovoljstvo z aktualnim stanjem in posledično meni, da je Slovenija zelo zbirokratizirana država. Le 18 odstotkov vprašanih je menilo, da imamo predpisov ravno dovolj, medtem ko si 9,4 odstotka vprašanih želi še več predpisov, 5,9 odstotka vprašanih pa o tej tematiki nima izoblikovanega prepričanja.

Zanimivo je, da zasutost s predpisi in zakoni najbolj opazijo v najmlajši starostni skupini (18–34 let), v kateri je nezadovoljstvo s številom predpisov in zakonov izrazilo 52,6 odstotka vprašanih, medtem ko so v srednji starostni skupini (35–54 let) najbolj prepričani, da je v Sloveniji birokracije in nadzora odločno preveč (19,6 odstotka). Preveliko število predpisov in zakonov najbolj moti tiste najbolj izobražene (z višjo, visoko ali večjo izobrazbo), in sicer je takšnih kar 52,6 odstotka, poleg tega jih v isti izobrazbeni skupini 21,7 odstotka meni, da je zakonov ne samo preveč, temveč celo odločno preveč, je tedaj pokazala Parsifalova raziskava.

Janez Janša je že lani na kongresu stranke SDS v Mariboru napovedal debirokratizacijo Slovenije v naslednjem mandatu. Foto: SDS

Svetovni gospodarski forum: Slovenija ima neučinkovito vladno birokracijo in restriktivno delovno zakonodajo
Da je Slovenija birokratska država, opažajo tudi v tujini. Slovenija se namreč na lestvici globalne konkurenčnosti, ki jo objavlja Svetovni gospodarski forum (WEF), v zadnjih letih giblje okrog 50. mesta, gre pa za raziskavo, v kateri sodeluje približno 140 držav. Med najbolj konkurenčnimi državami pa je še naprej Švica, kakršna si je Slovenija želela postati ob osamosvojitvi.

Analiza je denimo konec leta 2017 kot najbolj problematične dejavnike za poslovanje v Sloveniji v ospredje postavila visoke davčne stopnje, neučinkovito vladno birokracijo, restriktivno delovno zakonodajo, davčne predpise, politično nestabilnost, dostop do financ in korupcijo.

L. S.

 • Sredina

  V času janševih vlad je bilo sprejetih 2x več zakonov kot v času cerarjeve vlade

  Se pa strinjam Šarcem, ki napoveduje 1 krovni zakon na vsakem področju, sicer bolj obsežne ampak veliko bolj pregledne

  • Jan Kovalski

   Ne drži. spet lažeš, kot si lagal tudi pri Zahoviću. Tudi, če se upošteva celo to, da smo za časa prve JJ vlade vstopili v NATO in EU.

   • Sredina

    A res? 75 ni 2x več kot 37?
    In kaj ima vstopv EU z Janševo vlado, v EU smo vstopili 1. maja 2004? Pravni red RS je bilo treba prilagodit evropskemu pravnemu redu že pred vstopom, torej so to storile Drnovškove, Bajukova in Ropova vlada, Janša je prevzel mandat decembra leta 2004. Enako je z NATOm

    Mal poglej preden samo na pamet vpiješ ovca ena…

    • Jan Kovalski

     Ovca si ti!
     Prva Janševa vlada je nastopila mandat konec leta 2004, torej ne moreš šteti teh zakonov v letu 2004 kot, da bi jih sprejeli oni. Drugo, prištel si zraven še zakone druge Janševe vlade, in spet narobe, ta vlada je končala svoj mandat na začetku leta 2013, in spet si štel vse zakone tega leta pod njihovo okrilje. Tretje, podatka za leto 2018 še ni, in sedaj tik pred koncem vlade se na veliko sprejema zakone. Tudi ni res, da so bili vsi zakoni v zvezi z EU sprejeti že pred vstopom v EU. Tudi primerjanje dveh vlad napram eni sami je že samo po sebi manipulacija. Zakaj potem ne še vse Drnovškove? Skratka, tvoje številke so napačne!
     Pri Zahoviću si se odkrito lagal, tu pa si se izkazal kot podel manipulator!

    • Jan Kovalski

     Kot prvo, ni še podatkov za leto 2018, in ravno sedaj tik pred koncem mandata Cerarjevi na veliko sprejemajo zakone po tekočem traku.
     Drugo, prištel si zraven še zakone druge Janševe vlade, čeprav je vlada padla na začetku leta 2013, si pa štel vse zakone tega leta pod njihovo okrilje. Tudi ni res, da so bili vsi zakoni v zvezi z EU sprejeti že pred vstopom v EU. Tudi primerjanje dveh vlad napram eni sami je že samo po sebi manipulacija, pet let ene vlade proti trem letom Cerarjeve.. Zakaj potem ne še vse Drnovškove? Skratka, tvoje številke so napačne!
     In najvažnejše, to stalno sklicevanje na prvo Janševo vlado je bolano tudi v tem tvojem primeru. Dobili smo svojo državo in je jasno, da se bodo zakoni namnožili tekom let, vendar enkrat se to mora ustaviti, SDS je pač prva opozorila na to, drugi pač niso. Očitati nekomu, da je sprejemal zakone in 10 let pozneje očital, da je zakonov že preveč je neumno. Kot bi npr. leta 2200 imeli npr. preveč zakonov in bi očitali vladi z leta 2004-2008, da je ona kriva za to! Kot rečeno enkrat se mora nehati, sicer bomo imeli kmalu 100 krat preveč zakonov.
     Pri Zahoviću si se odkrito lagal, tu pa si se izkazal kot podel
     manipulator! Ovca si ti!

     • Sredina

      Za začetek, glede česa pri Zahoviću sem lagal? Nehaj vpit na pamet in mi pokaži kaj sem si izmislil..

      In nikjer ne pravim, da je Janševa vlada kriva za to, da imamo toliko zakonov, zato ne obračaj mojih besed (kar ti gre odlično od rok, in si kvečjemu ti manipulator tule in ne jaz), in kje sm reku da je to, da je Cerarjeva vlada sprejela toliko zakonov kot jih je OK?

      Dal sem samo primerjavo, ker je Nora24TV spet manipulirala s sliko na naslovnici…

      Si pa dokazal, da boš storil vse za svojega velikega vodja, še lagal tako dolgo, da boš prepričal tudi sam sebe

     • Jan Kovalski

      Pod prvo vprašanje, se prav po hinavsko sprenevedaš, ker verjetno meniš, da je tvoja laž v zvezi z Zahovićem šla v pozabo. Tako si se zlagal, tako sem ti takrat citiral in si se potuhnil:

      >Začetek citata

      Sredina: “Zahović je novinarju rekel če ga bruatlni umor očeta, ki je bil ustreljen, ni izučil 10:40 v videuu”
      =================

      Poglej kako lažeš, nič takega mu ni rekel! Napihuješ zadevo tako kot vsi ki imajo kak interes glede tega, celo političen. Poglej si magari trikrat, pa se ti sedaj opraviči za to tvojo nesramno laž:

      https://www.youtube.com/watch?v=2Qqb6xpda8s&feature=youtu.be&t=640

      >Konec citata.

      Tega kar si očital Zahoviću on ni rekel, torej si se načrtno zlagal, še posebej ker si zraven podal minuto in sekundo posnetka na katerem ni take trditve kot si mu jo očital!

      Kot drugo, sedaj se pa sprenevedaš še v zvezi s tvojo lažno trditvijo, da je “V času janševih vlad je bilo sprejetih 2x več zakonov kot v času cerarjeve vlade”

      To sem ti ovrgel z dvemi dejstvi, že s tem, da ni upoštevanih zakonov, ki jih je Cerarjeva vlada sprejela letos, in tudi s tem, da si upošteval vse zakone sprejete v letu 2013, čeprav je Janševa vlada padla na začetku leta 2013. Tvoja trditev o 2× več zakonih je laž.

      Si pa dokazal, da boš storil vse za svoje velike udbomafijslke postkomunistične vodje, še lagal tako dolgo, da boš prepričal tudi sam sebe

     • Sredina

      “Tebi se je zgodila tragedija, ne? Te je kaj izučila? nebi reku.” (točne besede Zahovića, pri čemer je seveda mislil na umor novinarjevega očeta)

      Kasneje Zahović doda še: “Potem js lahka rečem da se ti vrnlo v življenju:”

      Tko da lažeš tu samo ti…sma zaklučla

      Glede zakonov pa, dobro priznam da sem se zmotil, da jih je 2x več, ampak kljub temu, ne dojameš bistva, ki sem ga želel poudarit in to sploh ni v tem, da je Janševa vlada sprejela več zakonov….

      Si se sposoben opravičit za zgornje obtožbe da lažem? Verjetno ne, od primitivca je to težko pričakovat…

      Zdej sma pa DOKONČNO zaklučla, nimaš več argumentov s čimer bi ovrgu karkoli od napisanega, verjetno se pa boš spet zateku k žalitvam (in ja vem da sm ti reku primitivc in pri tem vztrajam, ker nekoga ki zagovarja osebo, kot je Zahovič, pač ne morem met za nič drugega, pa ne govorim o njegovim nogometnih dosežkih)

     • Jan Kovalski

      Aha, nadaljuješ z laganjem:

      Sredina: “”Tebi se je zgodila tragedija, ne? Te je kaj izučila? nebi reku.” (točne besede Zahovića, pri čemer je seveda mislil na umor novinarjevega očeta)”

      … je precej drugače pa kot si se zlagal:

      Sredina: “Zahović je novinarju rekel če ga bruatlni umor očeta, ki je bil ustreljen, ni izučil 10:40 v videuu”

      Vsak s povprečnim IQ vidi neizmerno razliko med:

      “Tebi se je zgodila tragedija, ne? Te je kaj izučila? nebi reku.”

      … in tvojim:

      “”Zahović je novinarju rekel če ga bruatlni umor očeta, ki je bil ustreljen, ni izučil …”

      Kaj si je mislil Zahović tukaj ni važno, ker kdor ni poznal ozadja, tudi sam ga nisem, ni mogel vedeti za kakšno tragedijo naj bi šlo. Zahović ni omenjal očeta niti streljanja (video 10:40). To sem izvedel šele pozneje na MMC-ju, kjer so ravno tako potvorili njegovo izjavo in tako naredili iz muhe slona. In ti si še upaš blebetati o nekih argumentih ki naj jih ne bi imel. Ti si tisti, ki nima nobenih argumentov, in edini protiargument proti tvoji laži je navedba tega kar si v resnici povedal. Si lažnivec, ki se je zlagal, in to najmanj dvakrat, in sedaj se spet lažeš, da se nisi lagal! Primitivec si pa ti, sicer ne bi nadaljeval s tako očitnim sprenevedanjem.

      p:s:. So pa pozneje sodniki Olimpiji poklonili dve točki, ko so ji priznali zmago z golom iz očitnega ofsajda, tako da se lahko celo sumi na to, da gre za (ljubljanski) načrt Olimpijo letos na vsak način spraviti na sam vrh slovenskega nogometa. V tem kontekstu je potem lažje razumeti pogrom nad Zahovićem zaradi neke nedolžne izjave na provokacije ljubljanskega novinarja.

     • Sredina

      In v čem konkretno je razlika? Morda pa spet obračaš moje besede, ki v prvem primeru, ki ga navajaš kot moje laži, niso bile pisane v narekovajih

      Nimam več živcev za tebe, ker si očitno še bol zabit kot sm milsu…

      Pa ti ki ne lažeš, novinar je mariborčan

     • Jan Kovalski

      Hahaha, a nisi že DOKONČO zaključil? Kolikokrat boš še “DOKONČNO zakluču”?
      Daj ti idiot, če ne vidiš razlike med omenjanjem termina “tragedija” in podrobno navedbo kakšna je vsebina tragedije, ki je Zahović sploh ni omenjal, si resnično IDIOT!!! Zdaj se zgovarjaš nanarekovaje. Narekovaji se navajajo kadar se koga citira, in jaz sem citiral tebe, ti tepec (pa ne v narekovajih). Glede novinarja, ki je Mariborčan kot navajaš, ne bom preverjal, gre za moje neznanje, ker mi je preveč nepomemben osebek, piše pa za ljubljanski časopis kot sem razumel, ker sem tudi za ta časopis prvič slišal..

 • herman

  Če najemanje posojil SDS ni v skladu z zakonom, toliko slabše za zakon, ki ga je zato treba ukiniti.

 • karpelec

  Najboljše bi bilo, ko bi si narod iz teh zakonskih in podzakonskih aktov, naredil spomladansko mešano solato, pa še ta bi bila neužitna , ker bi se najdu en samcati podzakonski akt, ki ne bi bil kompatibilen z ostalimi akti in ves trud okrog solate bi bil zaman.

 • Mihilus

  Problem množice predpisov je, da takšna država ni pravna država ampak birokratska država, kjer ima največjo moč odločanja – birokrat. On se namreč odloči kateri predpis bo v danih okoliščinah uporabil v praksi.

  7: Avoid petty laws and useless officials.

 • Novakec1

  Deset let nazaj sem že napisu da je treba Ustavo in zakonodajo poradirat in na novo napisat, zdaj je prepozno so nam jo spremenil prišleki iz Yuge v svojo korist.

 • RATATA

  Še mal, pa bo samo en predpis, ki bo zapovedoval da je alah velik, lep in debel.

 • VERRZIFIKATOR

  Levi Devžej

  ŠE EN ZAKON

  Še en zakon nam izredni manjka,
  rekli v neki slabi so državi,
  v njem zajeti bodo tisti pravi,
  brez katerih ni nam več obstanka.

  Rekli so tako, se ve, kateri,
  isti sebi v prid so glasovali,
  nov dodatek k pokojnini dali,
  tokrat v znatno, znatno večji meri.

  Vlada sama zdaj lahko odloča,
  kdo zavoljo nekulture svoje
  si zasluži več kot delo tvoje
  pokojnine sploh ti omogoča.

  Še en zakon manjka takšne vrste,
  da kulturno dá se nagraditi,
  hočem reči, da se nagrabiti,
  če imaš le pri koritu prste.

  In dodatek bo nazadnje dvojni,
  tega gre celo se veseliti,
  tisti bodo mogli ga dobiti,
  ki poprej postanejo pokojni.

  To ne bo nobena pokojnina,
  to veselo sklepno bo dejanje,
  bi še sam dal glas za takšno stanje,
  da se gnojem plača pogrebnina.

 • domovina mili dom

  Komunistino-naci zakoni:”ko v razredu prdne eden, je kaznovan cel razred.”

 • janko

  E strici socialistični, kako zelo zaostajate za časom!

 • Zgornji

  PA SAJ, ČE BI TO VSAJ BILI DOBRI IN SMISELNI KORISTNI IN POMEMBNI ZAKONI … AMPAK – NE – TI ZAKONI PRIHAJAJO OD ZLOBNIH BEDASTIH POKVARJENCEV, IN ZATO SAMO UNIČUJEJO NAROD TER GA DUŠIJO !!! ! !!!

 • Štalmajster

  To mi zgleda kot “posodobitve” za windowse. Vse več jih je, računalnik pa dela vse bolj za en …. K.

 • tasilo

  “za vsak nov predpis tri obstoječe ukinili.”

  Kar korajžno pojdimo še naprej:

  Za vsakega novega zaposlenega v državni in javni upravi je treba tri odpustiti.

  Za vsako novo državno financirano agencijo, zavod, društvo, sklad, organizacijo, svet, komisijo … je treba 3 ukiniti.

  … pa bomo morda sčasoma postali normalna država brez parazitov in sinekurcev.

 • xtc

  Zakaj komunisti “proizvedejo ” toliko zakonov?
  Zato,da razširijo birokracijo-torej svoje volilce,z njimi povzročijo več tožb,rabijo več inšpektorjev ,je več kazni in ljudje so zaposleni z birokrati in se nimajo časa ukvarjati z tem kar levaki počno na vladi in seveda ogromno papirologije,taks,kolekov,kjer se spet služi in guli.

 • Osti jarej

  ……kdo je zakonodajalec??….in pol sprejemajo zakone razni sluge

 • Morala

  Zakonov kot smetja…že sam moraš biti pravi mali pravnik…

 • Osti jarej

  ….zakaj sprejmejo toliko zakonov….zato,ker samo tako lahko ustvarijo rupetine v njih….caka za seljaka….pravo ni žvaka…spljoh,če se diploma kupi v belomgradu

 • svatne

  Kako boste pa uredili, da bodo poslanci resnično izvoljeni in bodo imeli mandat? 7. člen ZVDZ namreč velja, popravi ga pa lahko le parlament Z MANDATOM! Tega noben doslej ni imel…(niti eden od kandidatov “na dan glasovanja” ni dopolnil 18 let starosti, kar terja zakon – marveč neko drugo starost)

 • lado

  sd komentatorji ,za vas je forum na 24kur! ampak je tukaj več kulture ane

 • šmentanamuha

  Tako vladajo nesposobni: zakon na zakon.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!