Zaskrbljujoče stanje: Slovenija si na področju korupcije mesto deli z afriško državo Bocvano

Foto: iStock

Organizacija Transparency International je objavila rezultate o zaznavi korupcije za leto 2017. Več kot dve tretjini držav je dobilo slabe ocene, številne države so v preprečevanju korupcije neuspešne, med njimi je tudi Slovenija. Slovenija je izgubila tri mesta. Najvišje med državami, kjer je korupcija zelo nizka, sta se uvrstili Nova Zelandija in Danska, najnižje Somalija in Južni Sudan. Slovenija 34. mesto deli z Bocvano.

Indeks zaznave nastaja na podlagi ocen in podatkov raziskav, Slovenija pa je med 180 državami dosegla oceno 61. Pri tem rezultat 0 (nič) pomeni visoko koruptivnost države, rezultat 100 pa pomeni, da v državi ni korupcije. S tem je Slovenija zasedla 34. mesto. Ocena ostaja enaka kot v letu pred tem, na primerjalni lestvici pa je Slovenija izgubila tri mesta. Najvišje med državami, kjer je korupcija zelo nizka, sta se uvrstili Nova Zelandija in Danska, najnižje Somalija in Južni Sudan. Slovenija 34. mesto deli z Bocvano.

Vidnejšega napredka v Sloveniji ne beležimo že vse od leta 2012. “Rezultati raziskave so pokazali, da Slovenija na področju preprečevanja korupcije ni naredila in ne dela dovolj. To, da smo z enakim številom točk zdrsnili za kar tri mesta, pomeni, da nekatere države že beležijo pozitivne spremembe. Rešitev torej obstaja, treba jo bo najti in tudi izvesti. V Sloveniji so potrebni celostni premiki, korupcija je namreč sistemska in globoko zakoreninjena,” rezultate raziskave komentira evropska poslanka Romana Tomc.

Korupcija je legalizirana panoga, ki jo pristojne ustanove ne jemljejo resno
Boj proti korupciji mora biti prednostna naloga: “Na rezultat raziskave vpliva netransparentna poraba javnih sredstev, ljudje institucijam ne zaupajo več. Primeri, kot so IranNLBgate in dogajanje v povezavi s prodajo NLB, naše največje banke, so tisti, ki rušijo zaupanje ljudi v slovenski bančni sistem in v institucije, ki naj bi skrbele za transparentno porabo davkoplačevalskega denarja.”

Romana Tomc.

Čeprav je pravna podlaga v Sloveniji dobro urejena, prihaja do zlorab: “V Sloveniji imamo dobro pravno podlago za preprečevanje pranja denarja, zato je krivca treba iskati drugje. Institucije, ki so zadolžene za preprečevanje koruptivnih dejanj in skrb za transparentno delovanje bank in drugih institucij, so popolnoma zatajile. To je poudaril tudi Evropski parlament in Sloveniji naložil popravni izpit. Rešitev torej ni v novi zakonodaji, ampak v izvajanju že sprejete.”

C. Š.

 • črnaovca

  A je čudno, dokler vodilni politiki ne znajo povedati od kod jim denar ni pričakovati boljšega mesta vprašanje če si zaslužimo sploh tega

  • Tom Žnidarčič

   Ga ni delovnega državljana, ki bi znal do potankosti potrdit izvor svojega premoženja! Lenuhi in zapravljivci navajeni življenja na državnih seskih nimajo teh težav, ker sproti vse zapravijo. Tipičen primer je tretjerazredni predsednik, ki razen lepe dežurne jebačice ne premore niti enega avta.

  • Mojca pokraculja

   A bejž no, kdo je pa ta vodilni politik? Kučan, cerar, Jankovič ?

 • karlina

  Bravooooo, res smo lahko ponosni, vsaka čast !!!!!

 • delaware

  Sej je klemenćić zjebu jj, no, zdej pa tle v sloveniji ni več korupcije…

 • Poštenje velja

  super ni kaj.
  Uspeh za uspehom
  AVE CERAR & CO

 • xtc

  Skratka “Svakoga dana u svakome pogledu,sve više napredujem”.
  V maloro.

  • karlina

   Itak, tako napredujemo, da se potapljamo hitreje, kot Titanik !!!!

 • soc

  Prijatelji so leta čakali na gradbeno dovoljenje v Ljubljani na zazidljivi parceli na Barju. Potem jim je znanka rekla, da lahko uredi pri pravih ljudeh za 15 tisočakov. Čez leto dni so se vselili v luksuzno vilo.

  Drug prijatelj je kot zastopnik velikega podjetja rabil dovoljenje za veliko stavbo, prav tako na Barju. Pa ga ni bilo, roki so se bližali. Svojo šticungo za županovo odobritev so morali plačati na specificiran MOL-ov račun “za potrebe mesta” – kot donacijo… Menda so bili o tem obveščeni od drugih že krepko vnaprej.

  Ljudje vedo, da je vsaj Ljubljana skorumpirana onkraj možnega, pod blagohotnim pogledom “organov pregona”. Verjetno drugod ni dosti bolje. Tudi Kangler je imel svojo pipico (za prijateljska podjetja) pri izgradnji klavrno nesmiselne in vnaprej na smrt obsojene mariborske farmacevtske fabrike.

  Ja, Slovenija je v dveh desetletjih iz balkanske Švice napredovala v bantustan. Hvala Murgle! Vsaj nekateri vemo, kdo ima kaj od tega, če že blejajoče ofce nočejo videti, slišati in vedeti.

  • črnaovca

   A Kangler je tudi pod Murgelsko komando, menda ja ne. J in J ne znata pojasniti od kod jima denar. A je kaj čudnega še dobro da nismo še niže na lestvici

  • karlina

   Vse je res, ni kaj dodati, kot-BANANA REPUBLIKA BUTALCEV !!!!!

 • althar

  Dejte no! Pa pri takih svetovnih protikorupcijskih kapacitetah, kot so Kos, Klemenčič in Štefanec? To ne bo držalo.

  sarkazem izklop press

 • totex39

  Cerar pri nas zagovarja, da je to vse izmišljeno, kajti pri nas ne more biti korupcije, ker je vse moralno in etično.

  • samsara

   On sam je izišljena moralna in etična entiteta. V resnici gre za neko patetično osebo, za katero bi se lahko reklo, da je ‘podn od podna’.

 • nevtrino

  Ta Bocvana, pravzaprav Botswana, – lahko si vsak sam pogleda, če pač najde kakšno možnost: pravzaprav boljša in bolj urejena država, kakor ta naš bananastan,
  približno enako prebivalcev, glavno mesto tudi velikosti LJ, pa bolj relativno spodobno, tričetrt krščansko prebivalstvo, uraden jezik English… Možnosti zanimive in perspektivne, relativno poštene …

 • ena od tam

  Po mojem je še največ korupcije med javnimi uslužbenci, ki izvajajo javna naročila in s tem povezane posle. Močno pa sumim tudi zdravnike. Ampak vsi ti zaščiteni “medvedi” še upajo stavkati.

 • jovan jovan

  Korupcija je možna zaradi dvotirnega sodstva. Enega za državljane in drugega za bančno-politično mafijo in zdravstvo. Za 23 mio€ “oškodovanja” firme dobiš (če to dovoli kardiolog!) cca 6 let , za 2300 € dolga državi pa 7 mesecev ! Če tudi ustavno sodišče ne pomaga. Pfej!

 • samsara

  Zato pa vladajoči izkazujejo takšno afiniteto do predstavnikov tretjega sveta, ki ilegalno vstopajo v Slovenijo.
  Podobno privlači podobno.
  Prašte Mirsada Ahmada Cerarja…

 • marker

  Bravo levica! Kar tako naprej po poti bivše skupne domovine do bridkega konca.
  Levica se reče, ker imajo dve levi roki, ker nikoli nič ne ustvarijo, če pa že kaj, se jim pa sfiži. Edino dolgove pa znajo naprtiti delovnemu ljudstvu.

 • Drazen Kovac

  Korupcija,,ma to je nacionalni sport saj se niti eden posel ne sklene brez koverte pod mizo,tako pralnico denarja nemore vsak imet,spet smo glavni,oaza na južni strani Alp,jorleiiiii

 • Meho

  …… Slovenija si na področju korupcije mesto deli z afriško državo Bocvano.

  Temu se reče gibanje neuvrščenih. Že videno.
  .

 • Osti jarej

  …korupcija v tej državi ni od včeraj……se čudim,da nismo še niže na lestvici….recimo s kolumbijo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!