Zdravniška stavka že hromi zdravstveni sistem, nekatere operacije so že bile prestavljene

Plakat Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides) pred napovedano zdravniško stavko, s katerim želijo državljane "spodbuditi k razmisleku o današnjem položaju zdravnikov in zobozdravnikov". (Foto: STA)

Stavka, ki so jo ta teden začeli zdravniki, še ne vpliva na stanje po bolnišnicah, vendar nekatere od njih že napovedujejo večje obremenitve naslednji teden. Podpirajo jo v Slovenskem zdravniškem društvu, kjer upajo, da bodo s tem dosegli strokovno varnost bolnikov in zdravnikov ter zdravstveno reformo.

Prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante tečejo normalno,” je povedala vodja Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stanković. Podpora stavki je namreč visoka in težave se bodo pokazale prihodnji teden, ko bo prišlo do prenaročil, ko bodo zbirali bolnike glede na napotnice, diagnoze in starost.

Iz društva so sporočili, da zdravniki “doživljamo notranji etični konflikt, ko tehtamo odločitev za ali proti stavki. Naše zahteve so namreč zahteve za boljši zdravstveni sistem, za sodobne evropske normative, za več časa, ki bi ga zdravnik namenil bolniku, ter pošteno plačilo“.

V nekaj tednih lahko pride do kolapsa
Stavka se v Zdravstvenem domu Ljubljana še ne pozna,” je poročal direktor Rudi Dolšak, saj delo v vseh ambulantah poteka nemoteno. “Če bo stavka trajala nekaj tednov, se bodo bolniki začeli koncentrirati v zdravstvenih domovih, na urgencah in v bolnišnicah. In če se bodo začeli bolniki kopičiti na teh treh vstopnih točkah, bo začel zdravstveni sistem kolapsirati in ga bo zelo težko uravnavati,” je še opozoril Dolšak.

V UKC Maribor pričakujejo nemoteno delo, ki pa se zna obrniti negativno, če bo trajalo več tednov. Odvisno je tudi, kakšen bo finančni učinek za UKC Maribor. Vsi naročeni bolniki bodo o zmanjšani dejavnosti pravočasno obveščeni. V UKC Maribor so poročali še, da trenutno stavka okoli 300 zdravnikov, kar predstavlja kar 75 odstotkov vseh zaposlenih v tem kliničnem centru.

Preglede opravljajo po naročilih, časa za stavkovne zbore ni
Mateja Grat
, predsednica stavkovnega odbora celjske bolnišnice, je povedala, da delo poteka po običajnem programu, vodstvo pa se je na stavko ustrezno pripravilo. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so zaradi pomanjkanja anesteziologov opravili le dve od skupno petih operacij, ki predstavljajo nenujne operacije. Nujne posege in preglede opravljajo po naročilih, nenujne pa prenaročajo. Predsednik Fidesa v bolnišnici Aleksander Bilić je povedal, da časa za stavkovne zbore ni.

V dolenjskih zdravstvenih ustanovah bo delo po napovedih potekalo bolj ali manj brez težav, v primeru nadaljnje stavke pa bodo pričeli s prenaročanjem. V okviru 40-urnega delovnika bi naj po napovedih novomeške Splošne bolnišnice, zdržali do konca tedna. Ker trenutno ni motenj pri oskrbi bolnikov pa bo več motenj prišlo, ko se bo stavka “vpeljala” in bodo zdravniki po doseženi kvoti delovnih ur odšli domov.

Iz Slovenskega zdravniškega društva so povedali, da želijo dolgoročno zagotoviti uravnotežene delovne pogoje in opozarjajo, da zdravniki potrebujejo minimalne standarde in časovne normative, ki so kljub sodobnim diagnostičnim in terapevtskih pristopom nujni za strokovno varnost. Dodajajo še, da kljub stavki skrb za bolnike ostaja na prvem mestu.

K. Ž., STA

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj se sploh še zajebavamo s temi sadističnimi barabam, sklenimo koncesije z Avstrijci, Italijani in Srbi, Slovensko zdravstvo pa naj lepo crkne. Hrvati in Madžari so isti podn, njih ne rabimo. Par vaških zelišcarjev in mazačev je treba zaposliti, da bodo takoj oskrbeli bolnike in jih odpeljali v tujino, potem pa zgradimo sistem znova, saj lahko uvozimo zdravnike in medicinske sestre iz Indije. Resno mislim, pa to ne velja samo za medicino.

  • samotoje

   Kr neki.

  • Novakec1

   Bumbar.

 • Anton

  fides, odkod pa so komunajre verne
  fides-> vera v kaj, fido, zaupati v …? aja sej res oni so verni v svoj žep oz v keš;)

  • tohuvabohu

   Pomeni tudi zvestobo.

 • tohuvabohu

  Lapsus. Ni Milenka, ampak Milenko Stanković.

 • rrrrr

  Z veliko mero sočutja , pietete in solidarnosti, pa vendarle:
  drage volilke in volilci, veliko zdravja vam želim…… In zdržite do naslednjih volitev!
  Kakvo pećenje, takvo rešenje ( srbski pregovor: kolikor vložiš, toliko dobiš )

  • Novakec1

   Ki ne bodo prinesle nič boljšega, kvečjemu še večjo štalo.

 • Ryuk

  Sploh ni važno, če se zdravstveni sistem ruši. Važno je, da je milojka prestala interpelacijo, ko so jo sprožili na SDS. Tam samo populizem zganjajo knede.
  Sarkazem press

  • avtohtoni neandartalec

   Jo bodo pa s stavko, če trdi, da je vse v redu, naj to razlaga nemočnim bolnikom in volilcem, a ne.

 • Vera

  Danes sem prvič v življenju na lastni koži občutila kaj pomeni ” stavka zdravnikov ” . Namesto nudenja vsaj nujne pomoči , so me napotili z napotnico v narobe ambulanto . To je enako , kot bi se znašla v Elektro-trgovini , rabila bi pa vodovodno pipo . :( Vsaj tako se je izjasnil tov.doktor . Jutri pa spet pot pod noge k privatnemu zdravniku , ker v javnem zdravstvu mi danes niso hoteli pomagati niti z najnujnešim , čeprav jih štejem krepko čez 65 let . ” Hvala vam bogovi v belem ” !

  • avtohtoni neandartalec

   Pri nas udbaši doma hranijo več tisoč kosov službenega orožja.

   • hle

    In se najde nato kakšen ki z njim na svoj način opozori na probleme v zdravstvu

 • totex39

  Tile arogantni “bogovi v belem” so pa že zelo tečni z svojimi zahtevami. Sram jih je lahko !

 • Olga

  Nagnati Celarčevo, odklopit Zemljariča z udbovskimi lovkami in RESETIRATI zdravstvo! Za ministra bi dala pa kakšnega Avstrijca ali Nemca, saj tam vse klapa!

  • tohuvabohu

   Tam klapa zato, ker ima državni del zdravstva hudo konkurenco v privatnih izvajalcih. Pri nas tega še 25 let ne bo. Dokler Matilda ne vzame še zadnjega boljševističnega hujskača.

   • Olga

    Ravno zato predlagam njih!

  • tomven

   Della terra bo šel samo z Matildo v roki… žal.

 • totex39

  Potrebno bi bilo nagnati te prepotentne starejše zdravnike, ki vidijo samo denar in jim ni več za delo, hkrati pa s takim načinom hujskajo ta mlajše zdravnike, ki stavke v zdravstvu še ne poznajo. Tej bedasti vladi pa se vse to zdi normalno, namesto da bi ukrepali.

  • avtohtoni neandartalec

   Preprodajalci medicinske opreme ogromno zaslužijo, zaslužki farmacevtov daleč presegajo zaslužke preprodajalcev mamil.

 • Vrhovni sodnik

  Enostavno kot goveja juhca, vsako leto iz zdravstva s pomočjo Zemljariča&comp. izgine 500m, FIDESU naj dajo v upravljanje celotno nabavo in ne bo čakalnih vrst in dobre plače bodo imeli.

 • tohuvabohu

  Oglasil se je Mikro Jamrar in pojokcal, da mu je žal zaradi stavke.
  Eh, kako je šele nam davkoplačevalcem žal zaradi dveletne stavke njegove ušive vlade.

 • MEFISTO

  Jaz sem pa naivno mislil, da bosta med zdravniško stavko ordinirala in operirala Zemljarič in Miklavčič.

  Da ne bo kdo zlobno pripomnil, da bosta tudi med zdravniško stavko vsekakor ordinirala in operirala, vendar ne po ambulantah in operacijskih dvoranah, temveč po transakcijskih računih zdravstvenih ustanov ter zavodov.

 • željudin

  to ni nič….miro cerar štrajka že dve leti in pol pa se vsi delajo, da tega ne vidijo…

 • centurion

  “Zdravniška stavka že hromi zdravstveni sistem, nekatere operacije so že bile prestavljene”
  Čak mal, kako pa je bilo pred današnjo stavko?
  Morebiti sem napačno informiran, ampak nič ne funkcionira tudi brez stavke…
  V zdravstvu nič novega.

  • avtohtoni neandartalec

   Točno tako, saj ni nobene razlike, kar naj stavkajo, samo ne za plačo.

 • hle

  Kadar vidim tistega pokvarjenega kuštravca mi dvigne pritisk nisem nasilen človek ampak če bi ga srečal na blizu pa verjetno ne bi mogel zadržat pesti žal imam razloge za to

 • tomven

  …“Prvi teden ne bo bistvenih sprememb za bolnike, ambulante tečejo normalno,” je povedala vodja Fidesa v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Milenka Stanković….

  Rahel popravek; Milenka stanković ni ONA ampak ON.

  • Vera

   Povsod ni potekalo normalno, saj meni včeraj v enem našem mestu niso nudili nujne pomoči , ki pa sem je bila danes zjutraj deležna pri privatnem zdravniku . Naj živi privat zdravstvo in šolstvo , saj bo za večino prebivalstva bolje !

   • Olga

    Zaradi konkurence, se bo tudi javno zdravstvo premaknilo na bistveno višji nivo!

    • Vera

     Skrajni čas je, da odstopi celotna vlada , če ministrica sama noče !

 • Iza Demos

  Javni uslužbenci zaposleni v javnih institucijah in državna administracija vključno s policisti in vojsko ne bi smela nikoli stavkat. Takoj spremenit zakon!

  Po študiju, ki ga plačuje država naj Ministrstvo za zdravstvo razporeja zdravnike po SLO z dekretom minimalno 10 let (2x čas študija). Ne pa, da nihče noče na periferijo in gre raje v tujino, kar pomeni, da tujcem plačujemo šolanje zdravnikov. Bedaki!

  Ne popustit zdravnikom. Ne jim dopustit, da delajo kažin v že tako ohromljenem sistemu.Kaj pa mislijo, da so? Pokličite stavkokaze! Zdravnike iz tujine in ne dopustit, da zdravniški lobij zahteva za njih, da morajo prej narediti sto preizkusov in druge bedarije vse z namenom, da sebi lahko plačujejo nadure in spalne nočne ter pripravljenost na domu.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!