Žrtev komunističnih lažnivih obtožb duhovnik Ivan Lavrih razkril resnico: Je res ubil partizana z nožem, ki je bil zapečen v štruci kruha?

Duhovnik Ivan Lavrih (Foto: http://www.zaveza.si)

Potem ko so komunisti poleti 1941 pričeli s pobijanjem Slovencev, so leto kasneje udarili z vsemi registri in v tem letu umorili več sto Slovencev. Svoje žrtve so pogosto mučili, kdaj tudi na najbolj krute možne načine z žganjem na ognju in rezanjem pri živem telesu. Medtem ko so žrtve oklevetali, da so ljudje menili, da je za smrtno obsodbo očitno obstajala krivda, je med ljudmi vladal velik strah. Partizanskim grožnjam je bil izpostavljen tudi kaplan Ivan Lavrih, ki se je bil primoran 5. julija 1942 zateči v Ljubljano. 

Lavrih je svoje spomine strnil v knjigi z naslovom V primežu revolucije, saj je svojim tovarišem v trpljenju obljubil, da če mu Bog ohrani življenje, bo povedal resnico, kot jo je sam videl in doživljal, in kako je bilo po nedolžnem na stotine njegovih prijateljev poslanih v kruto smrt. Prav tako je želel razkriti metode komunističnega laganja, za katere je značilno, da se najprej oblati človeka z vsemi možnimi lažmi, da imajo tako potem razlog in izgovor za umor, ter v opozorilo vsem, kakšen je pravi obraz komunizma in da se ta obraz ne bo nikdar spremenil.

“Zakaj sem ostal živ? Morda zato, da vam povem resnico o grčarskih junakih, resnico, ki smo jo morali tajiti petdeset let. Omenjati njihova imena ali iskati njihove grobove je bil narodni zločin. Moj namen ni pisati zgodovine revolucije ali jo analizirati, hočem pa opisati vsaj nekaj doživljajev, ki so čisto osebni, vendar del revolucije oziroma posledica revolucije. Niti ena beseda ne bo zapisana iz maščevanja, ampak moji mrtvi tovariši zahtevajo, da resnica pride na dan,” je zapisal Lavrih in ob tem spomnil na zapis v Svetem pismu “Samo resnica vas bo osvobodila”.

Komunistična partija tako zlorabila dobroto
“Ko smo slišali za nemške grozote na Štajerskem, smo takoj začeli organizirati pomoč za begunce. Več kmetov je ponudilo beguncem tudi pribežališče. Komunistična partija je dobro vedela, da je zdaj priložnost, da v dobrepoljsko dolino pošlje svoje ljudi. Niti sanjalo se nam ni, da bo komunistična partija zlorabila našo dobroto. Vsi od teh beguncev so postali prvi organizatorji OF in prvi terenci v dolini – prvi organizatorji komunistične revolucije v Dobrepolju.”

Takšna sporočila so pošiljali v svet
Kot primer partizanskega “NOB” je navedel naslednje. “V kaplanijo so prišli trije partizani, lačni in žejni. Liter vina in kranjska klobasa sta jih poživila. Pripravljeni so bili za ‘napad’. Ko je ob treh popoldne pripeljal vlak iz Ljubljane za Kočevje, so nanj izstrelili nekaj strelov. Prišli so nazaj v kaplanijo in se hvalili, kako so napadli vlak. Na vlaku za ta ‘napad’ verjetno niti vedeli niso. Kasneje so iz Londona poročali, kako je bil na progi Ljubljana-Kočevje napaden in uničen velik transport, da je padlo veliko Italijanov, drugi so bili zajeti, partizani pa so prišli do veliko hrane in streliva. Takšna in podobna poročila so komunisti pošiljali v Kairo, od tam pa so romala v London, v njih so se poveličevale partizanske zmage. ‘Svet’ je verjel. In verjame še danes. V Dražgošah še danes praznujejo, čeprav bi morali žalovati.”

“Partizani so s pomočjo terencev mobilizirali cel kup moških. Razdelili so jih v tri skupine. Prva je morala požagati drevesa ob železniški progi in jih zvleči na progo. Druga je morala kopati jarke na cesti proti Grosuplju. Tretja skupina pa je morala razdirati železniško progo in sežigati železniške pragove. Italijani so zjutraj videli razdejanje in so podivjali. Začeli so z granatami obstreljevati dolino in vasi, kar vsevprek.”

Jeza proti partizanom je vrela
“V začetku julija 1942 so partizani najprej izropali kmetijsko zadrugo na Vidmu, kjer je bila velika zaloga prehrane za vso dolino. Sledila je kraja na kmetih. Na mitingih so prepričevali kmete, da jim bodo Italijani vse pobrali, ker ne morejo dobiti nobene pomoči iz Ljubljane zaradi uničene ceste in železnice. Pod to pretvezo so jim morali ‘prostovoljno’ oddati skoraj vse iz svojih shramb. Jeza prebivalstva proti partizanom je vrela. Partizani so nenehno dražili Italijane z različnimi diverzantskimi akcijami, Italijani pa so se odzivali tako, da so s svojimi topovi streljali po vaseh. Partizanom pa se seveda ni nič zgodilo. Skriti so bili po gozdovih.”

“Italijani so bili v ofenzivi in so hoteli ozemlje očistiti komunistov. Ti pa so bili lepo poskriti po gozdovih, trpelo je le nedolžno prebivalstvo. Toda to je bil del njihovega peklenskega načrta: naj Italijani uničijo vse, kar noče v njihov tabor. Skoraj istočasno, ko sva z župnikom posredovala pri Italijanih, so partizani iz zasede ustrelili dva italijanska vojaka. Italijani so naravnost zdivjali in komandant nama je zabrusil v obraz: ‘Trdite, da vaši ljudje niso komunisti, pa streljajo naše vojake.’ Naslednji dan so Italijani brez vsakega zaslišanja, obtožbe in sodnega postopka obsodili 17 mož in fantov na smrt z ustrelitvijo.”

Vsa dolina je bila izropana, vasi bombardirane in požgane, ubitih je bilo veliko povsem nedolžnih ljudi. Partizanski pesnik Bor je kar dobro opisal komunistični raj: “Naš bog so rop, požig, umor.” “Tudi Kidrič je dal povelje vsem partizanskim enotam, da morajo biti z Italijani čim bolj prijazne in jim iti na roko v vseh primerih. Dejansko to ni bilo nič novega, saj je bilo sodelovanje med partizani in Italijani znano prav povsod. Namen obeh je bil samo eden: uničiti slovenski narod,” je v knjigi zapisal Lavrih. “V Turjaku in Grčaricah, kjer so partizani s sodelovanjem fašistov premagali protikomunistične borce, je slavni komunist Pero Popivoda glasno hvalil italijanske vojake, kako dobro in natančno so streljali s topovi, in partizanke so objemale in poljubljale Italijane. Upravičeno, saj so Italijani, ne partizani, zavzeli Grčarice.” Naj bo za vselej pribito: Turjaka niso zavzeli partizani, ampak Italijani s svojimi topovi in tanki, čeprav komunisti trdijo, da je bila to “največja partizanska zmaga nad izdajalci slovenskega naroda”.

Pero Popivoda v družbi – skrajno desno. (Foto: Wikimedia Commons)

Grozljivo stanje v kočevskih zaporih
“Najbolj korajžne so bile ‘tovarišice’. S prižganimi cigaretami so nas žgale po vsem telesu in po obrazu. Pa se je med stražarji našla tudi dobra duša. Zupančič mu je bilo ime, je videl, kako hiramo iz dneva v dan. Hotel je nekaj dobrega storiti za nas. Ponoči je šel na grajski vrt in po tleh nabral nekaj jabolk in nam jih je prinesel v celice. Kako so bila dobra. Toda na žalost ga je videl eden od komunistov, takoj so ga zaprli in 15. oktobra zvečer je bil v Mozlju ustreljen.”

“Tudi pri nas doma so izvedeli, da sem zaprt v Kočevju v gozdu. Zato so mama naprosili Minko, naj mi nese štruco kruha. Prišla je do gradu in vprašala stražarja pri vratih zame. Prosila ga je, če bi mi izročil štruco kruha. Prav rad ji je obljubil.” Seveda Ivan štruce ni nikdar videl ne poskusil. Komunisti so jo pojedli. “Je pa vse to zelo zanimivo. Ko smo štirje mnogo pozneje pobegnili od komunistov, so mene obtožili, in sicer uradno, da sem zaklal partizana z nožem, ki je bil zapečen v štruci kruha. In to laž so tiskali po komunističnih časopisih in ‘zgodovinskih’ knjigah. Nekaj so pač morali najti, da so me mogli javno ožigosati kot morilca.”

Kočevski proces
“Prva naloga komunistov je bila, da nas malo uporabijo za svojo propagando. Pod vodstvom Franceta Pirkoviča Čorta iz Šentjerneja so napisali posebno izjavo, ki naj bi jo vsi duhovniki in bogoslovci podpisali. Pirkovič je prišel v našo celico in rekel: ‘Tole izjavo morate podpisati in boste vsi amnestirani in svobodni. Če pa nočete, potem veste, kaj vas čaka.’ Saje v svojem ‘Belogardizmu’ pravi, da smo izjavo ‘prostovoljno podpisali in da spoznavamo, po kako izdajalski poti smo hodili in zavajali kmečko ljudstvo na pot narodnega izdajstva’. Res smo ‘svobodno’ podpisali, s puško, naperjeno v glavo. To smo prisiljeni podpisati. In to je bila zanje velikanska zmaga. Po vseh svojih časopisih in posebnih letakih so oznanili slovenskemu narodu, kako vodilni duhovniki in bogoslovci obžalujejo svoje izdajalsko delo in kako obljubljajo zvestobo Osvobodilni fronti in komunistični partiji.”

“Ves kočevski proces je bila le prazna farsa, prirejena za varanje ljudi in tujine, saj je bilo prisotnih več poročevalcev iz tujine. Seveda so obtoženci zahtevali svoje priče, niti ene niso poklicali. Kot zadnji je govoril javni tožilec Stante, ki se je najprej dobro napil slivovke, da si je tako dal korajže. Še enkrat je zlil gnojnico sovraštva na obtožence in jim naprtil vrsto zločinov. Istočasno je hotel razložiti, kako se samo OF bori za interese slovenskega naroda. In ta Stante je človek, ki je nad dve leti lenaril po ljubljanskih kavarnah in užival pomoč škofijske pisarne, hlinil svojo revščino in kot komunist odjedal kruh komunističnim žrtvam.”

(Foto: Wikimedia Commons)

Lavrih: “Proces je bil ena sama ostudna laž”
Ta proces je bil tragična komedija, največja sramota naroda, največji zločin nad slovenskim narodom, ena sama ostudna laž, poudarja Lavrih. “Zločin grčarskih junakov je bil samo eden: ljubili so svoj narod, svojo domovino, svojo vero in sovražili so komunistično laž. V komunističnem slovarju pa to pomeni: narodni izdajalec. Za to ‘izdajstvo’ so darovali svoja življenja. Kje ste danes sodniki, morilci slovenskih junakov? Nekateri se še danes ponosno potikate po ljubljanskih kavarnah in uživate mastne pokojnine.”

“S tem procesom komunisti niso hoteli ubijati samo ljudi, ampak tudi hrepenenje po svobodi, po neodvisnosti, po svobodni Sloveniji. Hoteli so uničiti dušo in identiteto slovenskega naroda in narediti Slovence sužnje komunistični partiji. Njihova borba ni bila borba za slovenski narod ali borba proti okupatorju. Njihov namen je bil samo eden: uničiti vse, ki niso trobili v komunistični rog,” poudarja Lavrih. “V smrt odhajajoči prijatelji so mi ponovno naročali, naj svetu povem resnico, naj povem, da niso bili narodni izdajalci, ampak so ljubili svojo domovino do zadnjega diha. Istočasno pa so opozarjali, naj komunistom nikdar ne zaupamo, tudi če pridejo v ovčjih oblekah. Komunizem pomeni samo smrt naroda.”

Domobranci so nekje blizu Škofje Loke ujeli mladega fanta, partizanskega kurirja. Tako so domobranci čisto natančno izvedeli za vso partizansko obveščevalno mrežo po vsej Gorenjski. Poleg tega je fante povedal, da imajo Nemci s partizani posebno nenapadalno pogodbo, in nam omenil več krajev, kjer Nemci puščajo hrano za partizane.

Tako so pričeli strahotno kampanjo
“Dejstva, da sem ostal pri življenju, komunisti niso mogli prenesti. Dobro so vedeli, da vem preveč, da sem videl preveč, kaj so počeli, zato so začeli v Slovenskem vestniku strahotno kampanjo proti meni: da sem morilec, navaden zločinec, izdajalec in podobno. V nekem časopisu so celo o meni pisali, da sem nekoč prišel z vaškimi stražarji v Šentvid in da sem z gorečim polenom izžgal oči Mihovemu Tonetu, ki je bil moj sosed in od otroških let moj velik prijatelj. Seveda je bila vse le nesramna laž. Vendar so mnogi verjeli, kakor so tudi verjeli, da sem jaz ubil stražarja v kočevskih gozdovih. Ta dva primera jasno kažeta, kako so komunisti najprej z najzlobnejšimi lažmi umazali človeka, da so potem imeli izgovor za umor. Obrekuj, laži, uničuj dobro ime, nekaj bo že ostalo.”

“Ravno sem imel misijon v Šmihelu za mladino, ko je izšel komunistični list Slovenski poročevalec in z debelimi črkami na prvi strani je bilo zapisano: ‘Janežič – Lavrih – Kaplan – Morilec’. In nato je bilo naštetih vsaj dvajset imen ljudi, ki jih nisem nikdar videl ali jih poznal, da sem jih jaz umoril. In vsi ti fantje in dekleta poslušajo morilca, ki jim pridiga. Lahko si mislite, kako sem se počutil.”

Največja laž je, da je bil boj partizanov ali OF boj proti okupatorju in fašizmu
Po končani vojni 29. avgusta 1945 so komunistični “osvoboditelji” zahtevali od sorodnikov dobrepoljskih fantov, žrtev komunistične revolucije, da so morali njihove grobove odpreti, z golimi rokami izkopati ostanke umrlih, jih znositi na kup, kjer so jih sežgali. Ali je šlo za slabo vest ali za brisanje sledi, ki bi pričale o njihovih zločinih? Največja laž je, da je bil boj partizanov ali OF boj proti okupatorju in fašizmu. Je to res? Naj številke povedo resnico: od leta 1941 do 1945 so komunisti v Sloveniji ubili nekajkrat manj Nemcev in Italijanov kot Slovencev. Teh 15 tisoč pomorjenih Slovencev je bil najbolj zavedni del naroda, cvet naroda in up za boljšo prihodnost. Odgovorite zdaj, komunisti: proti komu ste se borili? Kaj je bil namen vaše revolucije? Rekli ste: “Ustvarili bomo boljši svet.” Resnica je bila. Smrt naroda, za vas pa oblast. Vaš partizanski pozdrav “Smrt fašizmu, svoboda narodu!” je bil gola laž. Tako ste uničili več kot eno generacijo najplemenitejših Slovencev. Vaš zločin je bil kakor uničujoča povodenj, ki je zalila naš narod.

Laž vlada še danes. Enoumja še dolgo ne bo konec. Gledajo, pa ne vidijo, poslušajo, pa ne slišijo, berejo, pa nočejo razumeti. 50 let komunistične vzgoje rodi bogate sadove. Ljudje se tega sploh ne zavedajo.

[Objavljeno besedilo predstavlja odlomke iz knjige župnika Ivana Lavriha: V primežu revolucije.]

N. Ž.

 • karlina

  “S tem procesom komunisti niso hoteli ubijati samo ljudi, ampak tudi hrepenenje po svobodi, po neodvisnosti, po svobodni Sloveniji. Hoteli so uničiti dušo in identiteto slovenskega naroda in narediti Slovence sužnje komunistični partiji. Njihova borba ni bila borba za slovenski narod ali borba proti okupatorju. Njihov namen je bil samo eden: uničiti vse, ki niso trobili v komunistični rog,” poudarja Lavrih. “V smrt odhajajoči prijatelji so mi ponovno naročali, naj svetu povem resnico, naj povem, da niso bili narodni izdajalci, ampak so ljubili svojo domovino do zadnjega diha. Istočasno pa so opozarjali, naj komunistom nikdar ne zaupamo, tudi če pridejo v ovčjih oblekah. Komunizem pomeni samo smrt naroda.”
  TOČNO !!!!!! Še vedno, po letu 45 se to dogaja, še vedno in vedno bolj in bolj. Če bi imeli moznost, če ne bi bili v EU, bi nas še vedno pomorili, pobili in pometali v jame. Ni čudno, da si vedno bolj in bolj LEVICA zeli izstopa iz EU, iz NATA, vprašajmo se, če si zelijo ponoviti grozote svojih krvavih prednikov.

  • večni srb

   Kako so ljubili svojo domovino, če pa so se pridružili nacistom, fašistom in ustašem, ki so iztrebljali vse prave slovence, tega ne razumem.

   • Soave

    Prave Slovence ? A oni v breznih in jamah pa niso bili Slovenci?
    Rdečkarji so ” iztrebili ” cele družine !!Dobro so vedeli, katerih se je potrebno znebiti.

    • Steiermark

     Pusti srbina, da sanja svoje mokre srbske sanje….. Prav srbi, so bili največji klavci v Sloveniji in morilci zavednih Slovencev, predvsem po 45 letu, ko so množično iztrebljali zavedne in poštene Slovence ter njihove družine, vključno z dojenčki in majhnimi otroki vred! Kaj so pa ti izmečki imeli za početi v Sloveniji? Klali in ropali so, kamorkoli so uspeli priti – na Štajerskem bolj težko, ker smo bili pod zaščito Nemcev, ki so preganjali te rdeče bandite – kriminalce!

     • sloven

      Ha ha zascito nemcev okupirali so vas bedak res mi je zal da niso zmagali v vojni potem nebi bral takih traparij ker bi vas ze davno iztrebili

     • Steiermark

      sloven, se počutiš “nagovorjenega”, glede srbskega zločina v Sloveniji, nad vsemi narodnostmi – tako Kranjcev, kot Štajercev, Prekmurcev, ki so ga izvedli , z namenom ropanja in uničevanja avtohtonih? In, velik bedak si ti, ki pojma nimaš o resnični zgodovini, ki te vedno bolj pekli, da , ko so prišli Nemci na Štajersko, so se ljudje počutili varne, potem ko so slišali, kaj se dogaja drugod po Sloveniji, kjer so harali tvoji rdeči jugosrbski, pa , žal, tudi slovenski, rdeči ludožerci, morilci in izkoreninjevalci slovenskega naroda! Tam kjer so bili nemci, je vladal red in mir – z banditi pa so po hitrem postopku , da neboš napak razumel, sodili in obračunali! Iztrebili pa niso niti takšnih umsko pošvedranih, kot si ti jugos!

     • sloven

      Ha ha resnicni bedak si stajerci in prekmurci so ze narod od kdaj pa kaksne trosis meni za srbe ni mar vem pa da bi njih in slovence cakala ista usoda ce bi zmagali ti za katere navijas red in mir kot pravis so v startu najbolj mnozicno izkusili zidje in slovani sirom evrope mnozicna pobijanja deportacije itd

     • Steiermark

      zagovedni sloven, to kar so židje okusili pod komunizmom, ste izvajali vi, slovani, nad Slovenci (ki nikoli niso bili slovani, kot ti) in židi – važno je bilo, da so bili premožni in da je tisto premoženje dišalo vam slovanom in komunističnim revolucionarjem – lahko ti navedem imena tistih, židov in premožnejših štajercev – Slovencev, ki se jih Nemci niso dotikali , ker so to bili pošteni in delovni ljudje, kar pa so po vojni oz. po odhodu Nemcev zagrešili titove zveri z srbskimi in črnogorskimi partizanskimi hordami! Klali in ropali!

     • sloven

      Ja to so bili nemskutarji ali izdajalci ki se jih seveda nemci niso dotikali pa tudi jaz se jih nebi niti s palico tako kot ne tebe ki niti ne ves da ce si slovenka si slovanka naj ti bo to vsec ali ne

     • Steiermark

      Ti si navadna balkanska slovanska budala, ki bi se rada kitila z “sorodnostjo” z Slovenci, ki pa s tabo in vami slovani – balkanci, nimajo ničesar skupnega. Naj te podučim, govedo, da so pravi Slovenci – Kranjci, kar pa mi Štajerci nismo! In še slovenščine se nauči, da boš vedel, kdo je lahko “nemškutar” in kdo ne! Če je nekdo germanskega izvora , kot smo mi Štajerci, staroavstrijci, pač nemoreš biti nemškutar, ker je nemška kutura tista, ki pripada nam in iz katere izhajamo – ti kot slovan si pa lahko samo svinjski pastir kjerkoli, kjer smo mi, tako kot tvoj čoban, direktor svinjske farme!

     • sloven

      Ha ha pa ti sploh ves da je bil naziv kranjci vcasih za vse slovence seveda tudi stajerce o kaksnih germanih govoris joj res je tvoja neumnost je brezmejna. Ves koliko podobnosti imas ti z germani cisto nic lahko si pa njihov kapo drugo si niti ne zasluzis ker se sramujes svojih korenin

     • Steiermark

      ha ha ha, pa ti sploh veš, da kranjci nikoli niso bili štajerci?

     • sloven

      Nima smisla s tabo razpravljati ti si nek stajerski vindisar stajerska je slovenska pokrajina. Ze od nekdaj tudi del ki lezi na okupiranem obmocju avstriji ti si nek globocnik slovenec ki se sramuje svojih korenin ce si pa res po nakljucju svaba pa mars v merklovo dezelo tu je slovenija vedno je bila

     • Steiermark

      tvoje in srbske mokre sanje ignoranta, ki ne samo, da ignorira, tudi pozna ne zgodovine nas Štajercev…..Marš pa ti v svojo jugosrbsko deželo, ki pa je res, na območju Štajerske nikoli ni bilo, Štajerska je vedno bila nemška in štajerci avtohtoni na ozemlju, ki ste ga naskakovali in sedaj večinsko okupirali vi, poturice, srbskega izvora, ki naj bi bilo “sve vaše, do Tokia”! Slaboumen stvor!

     • sloven

      Zgodovina stajercev je zgodovina dela slovencev ti kapo to ne mores razumeti hah stajerska nemska ja seveda so jo okupirali svabi a so jo avtohtoni slovenci osvobodili tudi stajerski slovenci

     • Steiermark

      Seveda, eden ki se je privlekel z balkana in okupiral življenski prostor,Slovencev, pa tudi Štajercev, ni sposoben razumeti, “zašto on nema pravo na avtohtonog Štajerca ili Slovenaca”…..Ti iz svoje zaplankanosti in pripadnosti balkanu in balkancem, ki ste po kulturi predhodniki teh današnjih okupatorjev, muslijev enostavno nemoreš…..prehudo zate, kot tudi za muslije! Čeprav sem že večkrat omenila tisto, o prašiču ki je bil skoten v kravji štali in ni uspel razumeti, da še zato ni krava……

     • sloven

      To o prasicu zate velja nemci tu nikoli niso bili avtohtoni niti nimajo veze z slovenci sicer pa lej angelca vse migrante vabi tako da se lahko javis samo problem ti bo razloziti iz kje prihajas ker za stajerski narod razen tebe in morda se 1 kretena nihce ni slisal nekako podobno so nemci ustvarili vindisarski narod na koroskem ki nikdar ni obstajal ti si pa se vecje tele ker si se kar sama raznarodila

     • sloven

      Stajerska nikoli ni bila nemska razen v casu okupacije hvala bogu so jo osvobodili slovenci tudi stajerski slovenci in pregnali okupatorske nemce in domace nemskutarje ki so slabsi kot srbi ki jih skoz omenjas so pa pozabili na tebe ampak verjetno zato ker nisi omembe vredna ker verjetno se te tudi starsi sramujejo ki sigurno govorijo slovensko ne pa nemsko

     • Steiermark

      Res se mi smiliš, čefutar, ko nemoreš in nočeš dojeti realnosti in resnice!

     • sloven

      Ti se lahko smilis sama sebi dusa prodana nemci so nasi vecji sovrazniki kot srbi

     • Steiermark

      Res se mi smiliš, jugo sloven, o sovražnikih koga gofljaš – o vaših srbskih sovražnikih?

     • sloven

      Ha ha no pojdi lizat riti svabom

     • Steiermark

      sloven srbski, ti kar nadaljuj s svojim “lizanjem” svojih bratov turkov, ter si primat v tem kar sam obdrži, ker mi Evropejci, ki nimamo potebe lizati nikomur ničesar, kot vi, se dobro počutimo v družbi sebi enakih, ki se tudi spoštujemo med sabo in ne kot vi, bizantinski izmečki, ki hodite širom po svetu, v želji, da zasužnjite druge, isto, kot ta drhal, ki turmoma hrumi v Evropo! Živite na tuje stroške, uživate v udobju, ki vam ga mi, Evropejci nudimo, in ste nehvaležni…… kaj čemo, ste pač neka podvrsta nekih neinteligentnih bitij, ki jim razen nagonov, nič drugega ne funkcionira….

     • sloven

      Ha ha ja po tvojem besednjaku si ti sigurno novodobna evropejka ki je prispela z eno od hord

     • sloven

      Pa maister z balkanci ni imel nobene zveze njega so kvecjemu onemogocali ce ne bi osvobodil celotno slovensko ozemlje na koroskem in stajerskem od nemskih grebatorjem ki so vedno hlepeli po nasi zemlji zdaj bi pa radi bili avtohtoni nekaj skoz ropotas o balkancih a za slovence so nemci slabsi kot jugosi

   • janko

    V Sloveniji nacisti (Nemci) in fašisti (Italijani) niso nikogar iztrebljali. Samo kogar smo jim sami zatožili, so likvidirali. Tudi niso ustrelili brez dokaza o krivdi, komunisti niso rabili dokaza, samo sum ali pa še to ne.
    Moj kraj , večina kmetje, je bil pod upravo Nemcev. Nikogar niso izselili. Kmetje so dobivali denar od Nemcev za razvoj kmetij, po skupnem planu. Ker je mod stari oče bil že bolehen ni uspel vedno vsega narediti v predvidenem roku, je nemški uradnik samo zabeležil vzrok zamude in nič več. Ko so pozneje partizani v tem kraju napadali Nemce, se ti nikoli niso maščevali civilnim ljudem.

 • večni srb

  Zakaj ni svojim tovarišem v trpljenju povedal resnico, da so takrat Slovenijo uničile vse štiri sosednje države, ki so razdelile narod na tri razrede državljanov in izvajale nad nedolžnimi in nemočnimi Zakon o rasni higieni, oni so se pa uprli in se jim kruto maščevali.

 • večni srb

  Če prav razumem izpoved tega slovenca, po rodu iz Hrvaške, so partizani kampirali po gozodovih ter sanjali o komunizmu, hlapci pa so ostali doma in trpeli korupcijo in državni teror okupatorjev.

  • Luiggi

   Ne vem kam ciljas,pri nas niso okupatorji nobenemu nic hudega storili dokler ji niso hostarji zaceli drazit,dali so ljudem,druzinam zivilske nakaznicxe in dobili smo makaronov olja soli in se kaj,dozivel sam in vem kaj cvekam!!

 • večni srb

  Ne verjamem, da lahko kdo danes prodaja take neumnosti in se spreneveda, vsi otroci morajo končati obvezno osnovno šolo, zgodovinska dejstva pa so nesporna in javno objavljena ter analizirana v številnih znanstvenih in poljudnih publikacijah, enakih po celem planetu. Zanikati NOB in holokavst nad slovenci tretjega razreda, je preprosto slaboumno, če ne naravnost noro. Čemu potem služijo take knjige, razen posmehu do avtorja, pojma nimam, tako pravljičarstvo je mogoče privlačno za kakšne morbidne nektrofile, zagotovo pa nima nobene dokumentarne teže in čisto zagotovo nikogar ne bo prepričalo. Mogoče sodelavci okupatorjev in veleizdajalci hočejo, da jih ljudje bolje spoznajo, to je pa tudi vse kar lahko dosežejo s takimi oslarijami. Lagal je do smrti, popolnoma nor je bil, to si mislim recimo jaz o avtorju, potem ko sem prebral to nazorno recenzijo.

  Ne vem kje naj začnem, Slovenija je obstajala pred vojno, okupacija jo je izbrisala, slovenski narod je bil razbit, zatrt in uničen, ljudje razčlovečeni in pokvarjeni, vendar so partizani in uporniki naposled zmagali, se maščevali in zgradili Slovenijo nazaj, to je dejstvo. Kako so zmagali, kaj točno se je kje dogajalo posameznikom, kakšne politične in ideološke sile so jih motivirale, to je pa druga stvar,ki bi jo zgodovinarska stroka morala natančno raziskati in preučiti, vendar se zaradi takih šalabajzerjev znanstveni proces zgleda še dolgo ne bo začel. Naša zgodovina je potvorjena in pomanjkljiva, tudi to je dejstvo, vendar to še ne pomeni, da lahko vsak vse postavi na glavo in si izmišljuje poljubne teorije zarot, ker tako naivno pa znanost spet ne deluje in tudi dolgoročno ne bi zdržalo.

  Ali pa mogoče le, poglejmo kaj se dogaja danes, ko državni teror in korupcija javnih uslužbencev sproti uničujeta resnico in dobro prikazujejo kot zlo ter obratno, očitno pa le ni vse trte izvito in je dejansko mogoče 100 let srati milijonom po glavah, kljub internetu in sodobnim znanstvenim metodam.
  Znanost se loči od ideologije zgolj zaradi eksperimentalne metode in hierarhičnega razvrščanja ugotovljenih dejstev, vsaj zakaj ima svoj zato, vendar posamezne laži bi še bilo mogoče skriti in ,maskirati kot neke druge dogodke, ne pa v taki masi in v tako očitno popačeni obliki, ker to bi pomenilo, da je vse ponarejeno in je lagalo na milijone ljudi naenkrat, kar je nemogoče in hud nesmisel.
  Takšni primeri kar kličejo po strokovnem diskurzu, kaj je v takih osebnih izpovedih res in kaj ne, avtor nam pri tem čisto nič ne pomaga, bralec pa sam tudi ne more presojati o verodostojnosti nečesa,kar ni umeščeno v realni prostor. Po domače povedano, za vsak njegov stavek se lahko vprašamo, kaj točno je mislil z določeno navedbo in kaj je potem res, če še sam ni vedel, več bi naredil dobrega zase, če se v politiko in moraliziranje sploh ne bi spuščal ampak bi zgolj opisal zakaj očitki revolucionarnih oblasti proti njemu ne držijo, ne morejo držati in kaj je dejansko sam doživel, tega mu sistem ne bi mogel preprečiti in bi si bralci sami od sebe ustvarili kritično mnenje. Tako pa se lahko edino zgražamo kakšni norci so bili to in celo lažje razumemo sprovocirane in razjarjene partizane, mene nič več ne čudi, ker taki se zgleda obnašajo, tudi razmišljajo kot goveda in se očitno nič ne da dopovedati.

 • resnicaboli

  Za to pa nam vladajo danes takšni kot Cerar Židan Erjavec in njim podobni komunisti so uničili srce naroda.

  • janko

   Pri takih krutih starših tudi njihovih otroci ne morejo biti ravno tankočutneži. Jabka ne pade daleč od drevesa!

 • Miha

  Bla bla bla bil je izdajalec svojega naroda, ki se je spajdašil z nacisti in fašisti. Sedaj gnije v peklu.

  • Miran Pavličič

   Kreten,posipaj se s pepelom ok? !

  • Olga2345

   Komunisti so bili edini pravi kolaboranti in izdajalci slovenskega naroda! Danes kolaborirajoi z Islamisti in nadaljujejo s svojo zločinsko ideologijo!

  • sprehajalec

   Si to ti ugotovil, da je bil izdajalec? nek navdih, pesniški? Ali imaš trdne dokaze, sodno zapisane?

   • Luiggi

    Komunisti niso nikoli rabili dokazou,tudi dan dansnji ne!

    • Luiggi

     Ce bi vi vedeli zakaj sem odsluzil Goli otok,be se na ves glas smejali,ceprav je za jokat!!

  • WISKY 1000

   Komunajzarski lolek,se vidi da si leva ofca.

  • Soave

   No, saj je res malo dolg članek, katerega seveda nisi prebral.
   Čuden komentar si napisal.

 • tarantela

  Radi pišete o zgodovini, kaj ko bi še malo o inkviziciji?

 • Krtača 20

  Še mal zgodovine: https://www.delo.si/novice/slovenija/jansa-savdijce-pozval-k-nalozbam-v-slovenijo.html
  Glejglej kdo se je slikal z rjuharcami. Mahnič bo moral bojkotirat tud to.

  • WISKY 1000

   Komunajzar,vozi na 24 kurnik

 • Franc Šink

  Komunizem je žal pregloboko zasidran v človeški duši da bi bilo mogoče še karkoli spremeniti.Vse preveč je lenuhov in nesposobnežev, ki so glavna hrana komunistične “ureditve” !

 • Olga2345

  Žalostno je, da se danes razne Ljudmile in podobni mostogradnji bratijo s komunisti (“levičarji”), pomagajo zapirati arhive in dajejo s tem podporo laži in zločinu! Sramota!j

  • večni srb

   Še bolj žalostno je, da uredništvo briše nekaj daljše in bolj izčrpne kritične komentarje, ker potem taki pamfleti izpadejo še bolj brez veze in se izgubijo še zadnji kančki resnice.

 • montyamp

  Današnji takozvani slovenski levičarji , so od udbovskih fosilov kastrirani mladiči , šolski primeri psihopatologije in kronično defenzivne refleksije na početje svojih terorističnih mentorjev .
  GORJE NARODU KO PRIDEJO ZLOBNI HLAPCI NA OBLAST
  Zakaj je v Sloveniji toliko kozorogov na položajih ????
  Kućan Milan , Zoran Janković ,Gregor Golobič , Janez Zemljarić, Branko Masleša, Zvonko Fišer,Anton Rop , Matjaž Han , Franc Trček ,Svetlana Makarović , Al Capone, Drago Kos,Mao Zedong,Tit Turnšek , Andreja Katić , Kim Džong Un , Elena Ceaucescu , Hermann-Wilhelm Göring , Spomenka Hribar , Violeta Tomić , Violeta Bulc , Tjaša Andrée Prosenc , Igor Zorčič , Bizilj Ljerka , Iztok Podbregar , …………. Kocjanćić , Miklavćić , Isajlović , so tudi že kandidati za preimenovanje v hijene .

  • montyamp

   UDBOVSKI DECI , komunistom in levici ne preostane drugega, kot da lažejo in sovražijo.
   Sovraštvo ni znak sedanjega zla, temveč je posledica medvojnega in povojnega velikega zločina.

 • montyamp

  Ko pridejo ultraidioti na oblast , se začnejo izvažati bolni otroci .
  Država pod komunisti ni država , to je navadna z morišči na gosto posejana vukojebina , zato sprave med ljudmi ne bo , vsaj dokler bodo na oblasti hijene , mladiči NKVD-KOMINTERNA revolucije .

 • УДБА

  Kdaj bom na tem portalu videla članke, kateri bo govoril o vojnih zločinih domobrancev in njihovem etničnem čiščenje Slovencev in ostalih narodov, po naročili nacistične Nemčije in Hitlerja. :)

  PS: Domobranci so dobili, kar so zaslužili. Zaslužili so še več, ampak…….. še je časa. :)

  • xtc

   Tudi komunisti bodo dobili zasluženo nič bat.

   • УДБА

    Seveda. Svet se boji Garde upokojencev, kateri se bodo borili proti “komunistom”. :)

    PS: Za vas je boljše, da ne odpirate ust. :)

    • Soave

     Karlekova garda SO komunisti. . . . . . Nove dobe ??

  • Soave

   Trapa neumna ! Ta portal je ustanovljen za to, da lahko beremo o komunističnih barabijah.
   Razne ” resnice ” tvojih so že kar malo zlajnane. Desetletja smo jih brali in jih še beremo v provladnih medijih.
   Spelji se s tega portala.

   • УДБА

    Kje pa bomo potem brali o domobranskih “barabijah” in vojnih zločinih. :)

    PS: Svetujem vas, da se lepo obnašate. :)

    • Soave

     Hvala za nasvet.

     Si pa res ena trapa, da napišeš – ” kje bomo brali ” ??
     Saj sem ti odgovorila.

  • Mare Kranjc

   Socialistična vlačuga, ne boš jih videla, ker ni bilo zločinov niti etničnega čiščenja. Vse to so izmišljotine komunističnih izrodkov, kakršna si ti! Kar pa se tiče tvojega pisanja, prasica umazana prisežem, da bom dobil tvoj naslov in mi boš lahko osebno povedala vse to! Ko zapuščaš svojo umazano in smrdljivo luknjo v kateri živiš, se ozri preko ramena! Kajti kmalu boš dobila obisk, prasica umazana!

   • УДБА

    Če me najdete, boste končali, kot vaši zločinski predniki. :)

    PS: V jami. :)

  • Damjan L

   Nekateri zagovorniki komunistov
   še vedno ne razumejo zakona vzroka in posledice. Zgodovinar Žajdela bi v enem
   stavku lahko odgovoril komunistom, ki komentirajo tukaj: “Če ne bi bilo
   revolucionarnega terorja, ne bi bilo na Slovenskem nobenih vaških straž in
   kasnejšega domobranstva.” Verjetno bi se komunisti, ki tukaj komentirajo, če bi jih
   med vojno ropali in morili njihove bližnje (kot so to počeli komunisti), odzvali
   povsem drugače kot normalni Slovenci med vojno, ki so se zaradi teh zločinov
   začeli braniti z vaškimi stražami in tudi bili prisiljeni prositi okupatorja za
   pomoč – komunisti, ki komentirajo tukaj, bi se verjetno odzvali tako, da bi hvalil te zločince.

   • BorisDe

    Zanimiva trditev pa vendar, dejstvo je da je nekdo moral zmagati, da bi vojne bilo konec in kot drugo ali bi raje dal “hrano in vse” nekomu, ki te hoče aneksirati in so tuja germanska rasa okupatorjev Slovanov ali pa boš to pač pod prisilo (ker bojevnik rabi hrano) dal komunistu, ki ti zagotavlja, da boš zopet suveren Slovan, ampak recimo pod taktiko takrat komunistične partije. In potem imaš zagovornike tistih, ki pravijo “bolje da so nas Nemci okupirali, sedaj bi bolj napredovali”, mogoče že, ampak v lastništvu germanske rase in ne kot Slovani, ki smo tukaj. Dam ti plus, ker trezno razmišjaš.

    • Slovenski štor

     Proti okupatorju se moraš boriti.Načinov upora je veliko.Paziti je potrebno,da tvoj narod ne “plača” previsoko ceno.Kaj ti bo upor,če zgubiš narod.Komunisti so se šli REVOLUCIJO in šele za tem borba z okupatorjem.Narod jim je bil na drugem mestu ali celo tretjem.Ne pozabi:SZ je treba pomagati!Bolj ko se je bližal konec nacistom,bolj so komunisti spreminjali taktiko,prioritete.Bolj so lagali,tajno klali in se hkrati dobrikali.In zgodilo se je, kar se je zgodilo.Beri,kdo in kako je osvobajal Srbijo,kdo je gonil Nemce v Vojvodini,Slavoniji,Prekmurju do Dunaja.Beri o pomenu tako imenovanih prekomorskih borcev,ki so jih komunisti hitro preventivno razbili,da bi ne bili premočni.Tudi zato(ne izključno) smo zgubili Trst,Gorico in Istro do Mirne…Dovolj!

  • if

   Kako pomagati čoveku vašega tipa? Z resnico!

   6. aprila 1941 so nacisti, zavezniki Kominterne (člani Stalin (šef), Tito, Kardelj, Dimitrov (generalni sekretar)), napadli Kraljevino Jugoslavijo.

   27. aprila 1941 so slovenski komunisti tvorili PIF proti Franciji, VB in ZDA, ne OF!

   1. maja 1941 so komunisti Kominterne na Rdečem trgu v Moskvi gostili naciste Hitlerja.
   https://www.youtube.com/watch?v=jAfSrBMuXI8

   Neokomunisti samostojne Slovenije praznujejo Dan upora proti okupatorju vsakega 27. aprila vezan na ustanovitev PIF 27. aprila 1941 kljub temu, da so do tedaj komunisti z agresijo, vojaško in podporno, kolaborirali z nacisti po vsej Evropi.

   УДБА, premislite o zmogljivosti svojega intelekta, o sovraštvu do resnice!

   • Slovenski štor

    If,dopolnil bi rad tvoj dobri prispevek.Kot kaže,sestanek Društva prijateljev SZ ni bil 27.4.1941,ampak 26.4.1941.Zakaj je to pomembno?Morda se bo komu zdelo minorno,je pa za mene pomembno.26.4.1941 je Hitler obiskal Gradec,Celovec,svojega učitelja in Maribor.In kaj je storilo Društvo prijateljev SZ?V duhu Pakta Molotov-Ribbentrop in ugajanja Stalinu,so se v Ljubljani,zvečer,sestali pomembni člani Društva prijateljev SZ in ustanovili pomebno strukturo,ki so jo poimenovali PIF(dobrikanje Stalinu in Hitlerju-gotovo).Da je to res,je dejstvo,da na tem sestanku ni bil Kocbek in še nekaj drugih,ki so kasneje(OF) bili zraven.Dejstvo je,da ni nobenega zapisnika,kar je samoposebi čudno.Za manj pomembne stvari so in vodijo zapisniki,za tako pomembno pa ne.Moje razmišljanje gre v smer:zapisovali so in kasneje uničili.Razlog je na dlani!Kasnejši “spomini”,so prilagajane situaciji.Razvoj dogodkov potrjuje,da je tako bilo.Prvi maj so slovenski komunisti slavili skupaj z nacisti.Najbolj je znano trboveljsko slavje(a to ni kolaboracija?,podobno kot leta 1944 na Stadionu za Bežigradom?) in še jih je bilo.Bile so še hujše stvari.Počasi bo prišlo vse na dan.Idila je trajala do 22.6.1941.Takrat je Hitler napadel Stalina.Stalin je za tri tedne izginil,nihče ni vedel kam!Vsi so bili v šoku,tudi svetovni komunizem…Po treh tednih se je Stalin pojavil in začeli so se klici komunisto sveta,pomagajte in napadite Hitlerja.Kdaj se je začela “vstaja v Sloveniji”?22.7.1941!Mnogo pred tem so se Hitlerju uprli :Jugoslovanska vojska in,to je pomembno,to je dejanska vstaja SLOVENSKEGA NARODA proti okupatorjem,TIGR(maja 1941).Prevare,zvitost,laž…..so značilnosti komunizma.Tu imamo problem.If,ne računaj na intelekt Udbe in vedi,da je komunist vedno komunist(indoktrinirani!,niso vsi!-te je možno rešiti!).Udbe ni možno rešiti.

  • sloven

   Saj vidis da se hoce potvarjati zgodovino cel svet ve da so bili domobranci in druge podobne skupine sluzincad nemcem in italijanom ki so pridno izganjali mucili in pobijali slovence in druge narode ki so jih okupirali pac teh nekaj zavedencev bo svojo zmoto in izdajo se naprej kricalo po samo tem portalu

   • Slovenski štor

    Nevedni papagaj.Tebe so popolno indoktrinirali.Ti se nikoli ne vprašaš,kaj so mi “vlivali v možgane”?In ker to ne narediš,si to kar si!”Naučeni papagaj”.Ne primerjaj se s Svetom.Svet ve,ni pa indoktriniran.In ve resnico.Ta ni takšna kot je tvoja.”Kuharji” ,ki so “vlivali” v tvoje možgane,te prepričujejo o resnicah,ki to niso in potvarjajo dejstva….V zmotah živiš…Saj bo šlo!

    • sloven

     Ha ha stor ane bebec ki si da tak naziv je res samo to ne pa nek poznavalec zgodovine

     • Slovenski štor

      Če ti tako praviš,naj bo!Jaz vem,kar vem,ti pa misliš,da veliko veš,pa veš v resnici malo.Zato si papagaj.Nič hudega,včasih koristi.

     • sloven

      Hah to vase potvarjanje zgodovine je ze smesno vem da je tezko pozreti izdajstvo ampak resnica je pac taka

  • Slovenski štor

   V primerjava zločinov enih in drugih,hitro pokaže,da so slovenski in jugoslovanski komunisti(ne vsi partizani!) premočno nad domobranci.Tako po številu pobitih kot po grozovitosti ubijanja.Poleg tega so lagali,lažejo in potvarjajo.Dokazov je vse več.Ljudi ni več tako strah kot pred desetletji.Ko so grozili in celo za primer izvajali grožnje,samo, da bi ljudje bili tiho.V vsej svoji komunistični vsevednosti,misleč,da bodo vladali tisočletja(zanimivo:enako je razmišljal Hitler,Stalin in še kdo…),in oholosti,so bili prepričani,da so ljudje “ovce”,ki bodo vse “požrle” in se prilagodile…Tako kot je laž nesmrtna duša komunizma,je “tupoglavost” druga izvirna značilnost komunista.Tupoglavost pomeni komunistično vsevednost.On vse ve in je nad vsem.To seveda ni res!..In tako se je začelo dogajati.Vesoljski zakon:kdor resnico-iskrenost tepta,ta(resnica) še bolj vztrajno(neodvisno od človeka) zvrta pot v luč Sveta.Resnica vedno pride na dan!Nič je ne more zaustaviti.Vse bo prišlo na dan,potrebno je potrpljenje in čas!
   Kar se tiče zločinov.Vsak zločin je nespremljiv,je vreden obsodbe.Tisti,ki ga je storil mora odgovarjati.Nobenega zločina se ne da opravičiti!Velja za vse strani.Najhuje je skrivati,lagati in opravičevati-zločine.Slovenski komunisti so v tej žalostni disciplini šampioni.Žalostno za čas,ki ga živimo!
   Udba,nehaj se sprenevedat in iskat izhode,ker jih ni!Bolje je,da utihneš,ker si sicer delaš medvedjo uslugo.

 • xtc

  Na tole danes spravlja Kučan-ampak danes ga bo resnica doletela. nimajo somišljenikov in nikogar ki bi jih podprl,kot so zlezli na oblast bodo z nje tudi izginili.Tako je pač vedno v zgodovini.

 • Soave

  + + + + + + + + + In enake metode še danes uporabljajo.

  ” Prav tako je želel razkriti metode komunističnega laganja, za katere je
  značilno, da se najprej oblati človeka z vsemi možnimi lažmi, da imajo
  tako potem razlog in izgovor za umor, ter v opozorilo vsem, kakšen je
  pravi obraz komunizma in da se ta obraz ne bo nikdar spremenil.”

 • WISKY 1000

  Kje so zdaj komunajzarji iz 24 kur,da si to resnico preberejo?

 • WISKY 1000

  Krastača,vi ste ovce leve komunajzarske,lažete kot pes teče.

 • šrauf

  Laž je nesmrtna duša komunizma.https://www.youtube.com/watch?v=eHWVc-VVF-E&t=918s,14 min.

  • šrauf

   od 14 min.

  • Soave

   + + + + Jaz imam tole spravljeno. Da kdaj pa kdaj, ko postanejo levakarski komentatorji preveč ” pametni “, pripnem !!

 • Osti jarej

  ….manj strašna noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi……….
  ******************************************************************************************************************

  .,..samo poglejte prikoritarje,kako se za lastne stolčke bijejo in privilegije……mar jim za vas ni,niti za kosti trpečih…

  • Nicolas Lalos

   “V Turjaku in Grčaricah, kjer so partizani s sodelovanjem fašistov premagali protikomunistične borce,” … neka nova zgodovina. Nacisti niso imeli iste ideologije kot fašisti? Kaj pa Gregorij Rozman, koga je pa on podpiral? Sploh ne vem več, kdo je zmagal in kdo ne, kdo je bil za dobre in kdo za slabe….NORATV

   • Caetano

    Ne samo to dragi Nicolas v Grčaricah je bil s protikomunističnimi in protinacističnimi borci JvvD tudi predstavnik zaveznikov, ki so ga po zajetju komunisti ubili in to kljub posredovanju majorja Jonesa, ki je bil predstavnik zaveznikov pri partizanih.

   • sprehajalec

    Nikola Lale, poslušaj pametne ljudi na tem portalu. Antikomunisti so pa sami sebe imenovali. Komunisti so jim pa po vzorcu boljševiške revolucije nadeli ime “beli”. Kolčakovci, ki so ga pa sami Rusi nedavno rehabilitirali s filmom Admiral, ki je res vreden ogleda.

    Samo v Slovenija se še oklepa izrazoslovja boljševiške revolucije….

   • KP

    Vidim,da ne veš veš kdo je zmagal,saj nikoli nisi vedel. Zgodovino pišejo zmagovalci… Ki so se prikazovali kot osvoboditelje. Od česa že?

    • sloven

     Od tvojih makaronarskih in svabskih prijateljev

 • Gavtroža

  Največji zločinci v celi Slovenski zgodovini so komunistični morilci. Čudno , da nikoli in nobeden ne napiše o morjenju Pod Pustim gradom v Radovljici . Pomorili , posilili so več kot 6000 banatskih Nemcev ki si bežali pred morilci.

  • Osti jarej

   …sem poznala srba,ki je bil sodeloval pri pobojih…….na stara leta ,kakor se ga jaz spomnim,je bil stalno pijan,zmešan….je rekel,da je kri ubitih v radovljici tekla,kot potok

  • Ferdo

   Njihove hiše in posesti so dobili bosanski Srbi.So se hvalili kaj vse so dobili in,da so tuhne še bile tople.To se je govorilo tudi po Gorenjskem ker je kasneje nekaj teh bosanskih srbov opravljalo pomembne službe

 • Ferdo

  Krtača = četka (po srbsko)

  Bila jedna baba,
  a u babi žaba,
  u žabi četka,
  pa sad moram ispočetka !

  Bila jedna baba…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!