Ponesrečen poskus, da bi TIGR spet privezali na partijsko verigo

Foto: STA

Ni domoljuba, ki ne bi slišal za obstoj organizacije TIGR (Trst, Istra, Gorica, Reka), ki se je razvila iz antifašističnega gibanja, ki je nastalo že v 20. letih prejšnjega stoletja na območju Primorske, takrat pod Italijo, kot organizacija pa je nastala leta 1927. Tigrovci so bili prvi antifašisti in prvi oboroženi antifašisti v Evropi. Gibanje je združevalo slovenske rodoljube, ne glede na politično in versko prepričanje, v boju proti fašističnemu totalitarizmu, ki je Slovencem pod Italijo kratilo najosnovnejše človekove pravice in svoboščine, tako na ravni posameznika kot naroda.

TIGR in druge primorske domoljube je kljub neusmiljenemu protifašističnemu uporništvu doletelaa bridka usoda, o čemer pa se dolgega pol stoletja ni smelo govoriti. Komunistično vodstvo NOB-ja je namreč TIGR, kljub njegovemu s krvjo izpričanemu domoljubju, obravnavalo kot politično nazadnjaško, meščansko teroristično organizacijo in v njegovem vodstvu videlo agente tujih, imperialističnih obveščevalnih služb. Znano je dejstvo, da so bili arhivi Udbe polni seznamov Tigrovcev, ki so jih še v povojnem času zasliševali, številni med njimi pa so končali kot žrtve likvidacije.

Preberite več: Društvo Domoljubni TIGR predlagalo nov praznik – 13. maj, praznik prvega spopada z okupatorjem

Foto: STA

Ko je preživeli Tigrovec, 92-letni Anton Rutar iz Tolmina, izvedel, da je v društvo stopila tudi množica nekdanjih komunistov, je v svoji zli slutnji vzkipel, rekoč (gl. zbornik “Karlo Kocjančič, življenje in delo”, Mladika, Trst, 2008): “A sedaj bodo pa Tigr rehabilitirali Udbovci, tisti, ki so nas dolga leta po vojni zapirali, zapisovali v naše kartoteke, kaj govorimo, s kom se družimo, kam zahajamo, nas metali iz služb in premeščali … in nam bodo sedaj zaradi slabe vesti postavljali spomenike … Kot da bi Stalin odkril spomenik svojim žrtvam v Sibiriji …” In Rutarjeva slutnja se je začela uresničevati, ko so ustanovitelji društva, kot zakleto, pomrli eden za drugim. Najprej Karlo Kocjančič leta 2003 kot žrtev prometne nesreče in kmalu za njim še Ciril Pelicon ter Nadja Maganja.

Foto: STA

Društvo začelo drseti vedno bolj na levo
Skozi leta so prišla nova vodstva in v društvo se je naselilo enoumje. Vse manj je bilo vznemirljivega odkrivanja bridke usode Tigrovcev pod komunizmom. Društveni sestanki so postajali podobni nekdanjim partijskim, kritika na račun partije pa utišana. Govorci na zadnjih tigrovskih shodih so bili dobro premišljeno izbrani, kot npr. Janko Veber spomladi 2015 na pohodu po Malem Krasu, Zoran Janković istega leta na društvenem shodu pred Univerzo v Ljubljani itn. Na škodljivo drsenje društva na levo sem v zadnjih letih nekajkrat opozoril v društvenem glasilu, zaradi česar se v društvu tudi sam nisem več dobro počutil, in sem iz njega izstopil, tako kot pred tem že mnogi drugi člani, zlasti tisti iz pomladne opcije.

Foto: STA

Vzklilo Gibanje 13 maj 
In v teh razmerah je nenadoma vzniknilo Gibanje 13. maj (datum prvega spopada tigrovskih partizanov s fašisti na Mali gori, 1941), ki je kasneje preraslo v novo tigrovsko društvo Domoljubni TIGR – 13. maj, ki si je samoniklo, brez dogovarjanja s komerkoli, postavilo za svoj program afirmacijo celotne avtentične dediščine TIGR-a in širšega primorskega odporništva, tudi njegove bridke usode pod komunizmom.  Začelo je z organizacijo posvetov o TIGR-u v Državnem svetu RS. Pripravilo je ločeno slovesnost v čast bazoviškim junakom pred Univerzo v Ljubljani – mimo tiste, ki jo je organiziralo prvotno društvo. Organiziralo je televizijska soočanja in razprave v pisnih medijih ter na spletnih straneh. Posredovalo je Državnemu zboru RS predlog za razglasitev 13. maja za (deloven) državni praznik kot tudi predlog za razglasitev Danila Zelena za narodnega junaka in postavitev njegovega spomenika v parku pred stavbo predsedstva republike. Ministrstvu za kulturo je dalo pobudo za postavitev kulturno-informacijskega centra primorskega domoljubja v Tomaju in za objavo javnega razpisa za literarni zgodovinski roman o Virgilu Ščeku in Danilu Zelenu idr.

Foto: Domoljubni TIGR/Wikipedia

Tako je novi poskus partije, da bi TIGR ponovno privezala na verigo, spet propadel. Očitno TIGR-a ni več zadovoljilo zgolj protokolarno uradno paradiranje na proslavah in nikogar moteče ter pogosto neiskreno govoričenje o njegovem junaštvu pod fašizmom. Tako ostaja še vedno aktualno vprašanje, ali se bomo do TIGR-a obnašali kot “presite zvegane pohabe, ali pa kot zravnani čuvarji neke ponosne dediščine”. Kajti v TIGR-ovo dediščino ne sodi samo njegova junaška zgodba pod fašizmom, ampak tudi njegova  bridka usoda pod komunizmom. In “kdor to prizna, je lahko Tigrovec, tudi danes,” je dejal Saša Vuga.

Milan Gregorič

 • gušto

  Bravo Saša Vuga – “kdor to prizna, je lahko Tigrovec, tudi danes,”
  Tako bi bilo prav in pravično.

 • lojze

  No, bivši predsednik ZL, pa tudi minister ene od prejšnjih vlad Igor LUKŠIČ je decidirano javno ugotovil, da so TIGROVCI BILI TERORISTI!!!

  • gušto

   Jaaa, on to ve, saj je skupaj s TIGR-ovci jezdil istega konja…… Prismoda od človeka.

 • montyamp

  Komunisti so zmagovalce antifašiste TIGROVCE poklali .
  Kako ne razumete zakaj ???
  Ja resnica bi lahko prišla na dan že takoj po vojni , tako je pa trajalo 70 let , da bo narod končno izvedel zakaj so sistemi pod diktaturo hipokrizije in zločincev obsojeni na propad .
  Leglo rdečega fašizma je poklalo toliko domoljubov , da so za pasulj druženja začeli uporabljati hipokrizijsko hipokrizijo .
  To je pač pot do sprave katero poleg betoniranja stebrov ubirajo akademski krogi kulturnega gibanja udbopartijske teroristične celice .
  Intelektualci kot Veber , solatar , Turnšek , žvepleni ,Stanovnik ,…………………..
  samo elita Stalinove glistavosti , Putinovi varčevalci .
  Hahaha…………………

 • dob

  Obvezno moramo Jankoviću postaviti doprstni kip!
  To pa zato, ker je dobro imeti na očeh, kje ma tip prste.

  • RATATA

   Jankovića do pasu u gips!

   • Rožle

    Pa še flajštr čez gobc …

    • RATATA

     Ej, jaz sem mislu zgornji del u gips,
     sem hujši od Doba, itak pa ne vem točno, kaj je mislil (bom moral še parkrat prečitat)
     kaj ti bo flajšter pol, če ima tudi glavo u gipsu? hehe
     za foro, za ziher

     • Rožle

      Hmm….pol bi mu pa premoženje gledu ..fuj …
      Kva pol šparaš s tem gipsom pa sej je čist pocen ..

     • RATATA

      Prou maš! popravlam…. CELGA U GIPS, ARMIRAN.

    • Zaveznik SDS

     ITAQ

  • MartinKrpan

   In pimpeka.

   • traktor

    Če umakneš viagro ni nč ud pimpeka.

    • indijanka

     :)

  • indijanka

   Oooh Dob meni se pa zdi, da Jankoviča zabava, če vsi zremo v njegove prste.. Iluzonist je. Medtem, ko ga zremo, njegovo kardelo grabi.

 • gušto

  Tukaj iz oddaje – Pričevalci – Majda Kompanova nekoliko osvetli dogodke iz tistih časov

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/p

 • RATATA

  Prefilmali so udbovci tudi Zvezo društev Generala Rudolfa Maistra!
  Podelili so ji nekakšno priznanje, plaketo !
  ZZB… s Titkom Turijem na čelu!
  Če ne veste morda za ta gnus!

 • Zaveznik SDS

  TIGR SE NE DA !

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ

 • Olga

  Komunistucni zločinci bi si vedno radi prilastili, kar ni njihovo! Tudi slovensko osamosvojitev! Malo morgen! V zapor s kriminalci!

  • Primoz Papez

   Ja potem pa zaprite Janšo…

   • tramal

    DREKONJA.

 • samsara

  Na fotki tam okoli tovariša udbokomunista Pahorja-Pufarja, stričevskega nečaka, ki stricev ne izda (“saj nisem neumen”), kot bi bile same krastače.

 • tarantela

  Komunistov se je za bat! Jest zmir sosedo prosim, nej pogleda, če je kejšn pred mojimi vrati in grem iz kvartirja u štacuno šele pol, k je vse čisto. Tud, k pridem iz štacune, prej izza vogla pogledam, če je kdu pred mojmi vrati. Zihr je zihr!

  • rrrrr

   Prou da zmeri pogledaš pod svoja in sosedina vrata… Sam če pridem u bolnco na obisk nikol ne vem, kera ma na vratih slončka pa kera mikimiško… Je rekla sestra, da so tvojo sosedo že čist ful porihtal, pa gre lohk drug mesec že mau domov….

  • traktor

   A mislš da s cool s tem svojm nagravžnm sarkazmam?Njihovi rezultati povsod po svetu so znani.Ti si jih želiš nazaj.A si res želiš,da te sosed nekaznovano fenta,ker maš bolš tv,kot on?

  • tramal

   Usranih komunistov se nikoli nisem bal pa čeprav so mi nekajkrat grozili z zaporom.Lahko uničijo moje telo ,duše pa nikoli.

 • domovina mili dom

  Krivi smo si sami. Nagnat hudiča rdečega. Prvi, ki se pojavi, jih mora dobiti po betici. Pa bo mir.

 • MladiLiberalec

  Pri Tigru je treba upoštevati tudi da je njegovo članstvo prevzela OF in so bivši Tigrovci večinoma postali partizani. Tudi v mojem rojstnem kraju je bil v vodstvu OF bivši tigrovec pri njem so bili sestanki lokalnega odbora OF. Pred vojno pa je treba omeniti da je Tigr sodeloval tudi s komunisti. Recimo diverzije na železnicah v Avstriji je izvedel leta 1940 človek ki je bil po prepričanju komunist čeprav ne ravno član KPA.

  Tudi to je treba povedati in ne samo to da so v KP likvidirali nekatere vodilne tigrovce.

  • učko

   Ja, ko so si komunisti prisvajali “partizanski boj” so likvidirali mnogo partizanov, veliko jih je izstopilo iz partizanskih vrst zaradi komunistov. Še najbolj pa je režim obračunal ravno s slednjimi po koncu vojne, če jim ni uspelo uiti. Partizani so bili večinoma verni kmečki pobje, ne pa lumpenproletarska banda, kot večina komunistov !!!!!

   • janko

    Res je! Tako je bilo!Jedrnato povedano! Naj kopiram!
    “”Ja, ko so si komunisti prisvajali “partizanski boj” so likvidirali mnogo partizanov, veliko jih je izstopilo iz partizanskih vrst zaradi komunistov. Še najbolj pa je režim obračunal ravno s slednjimi po koncu vojne, če jim ni uspelo uiti. Partizani so bili večinoma verni kmečki pobje, ne pa lumpenproletarska banda, kot večina komunistov !!!!!””

    • tramal

     Zato pa je veliko partizanov prebežalo k domobrancem,od domobrancev pa nobeden k partizanom.

 • učko

  Kaj ima pa na sliki prikazani LOPOVIST Janković skupnega z vsem tem ?!!!????

  • KIKI

   Mama Slovenka je poklonila “ocu” Srbinu ..muško dete !!! E, moj burazeru, znaš li
   što to znači!? Za Slovence sin ni nič posebnega, za Srbe ponos preko vseh meja!
   Ostali so na ravni plemenske skupnosti, saj je moškim vse dovojeno! Še danes ! V Srbiji
   in v Sloveniji, kot vidite!

   • Hun

    za Slovenskega kmeta velik pomen sin da bo kmetijo gor drzal…pa to ni nc zaljivga

 • Caetano

  Od komunistov ubiti dr. Maks Rejec je bil moj daljni sorodnik. V poročilu Beblerju, ki se je takrat zaklel, da bo vpeljal boljševizem v naše kraje je zapisano pod točko ena, da je bil glavni greh Maksa Rejca, ker naj bi izražal pri političnih debatah anglofilska in nacionalna stališča. Že pred vojno je bil znan kot zagovornik dosledne demokracije.

 • radames

  Janković je odkrit nasprotnik pravih, klenih Slovencev. Kaj išče Srbin v Ljubljani?

  • Srbin je srbski način, Srb je slovenski način izgovorjave.

   • radames

    Treba je na več načinov v enem stavku, v enem kratkem sporočilu pribit in zabit, da Srbin nima kaj početi na mestu župana glavnega mesta Slovenije. Treba je potencirat. Zato Srbin.
    PS
    Imamo druge srbske besede, ki so že povsem prešle v slovenščino: udbaš, košarkaš, namesto udbovec, košarkar itd. Srbske naglase: árbiter, namesto arbíter: Ángela, namesto Angéla in tako naprej.

    • Prešle mogoče lenim fantom, ki so se lažje v vojski učili srbohrvaščine kot v šoli Slovenščine. Ne niso prešle, če zame niso, potem niso. Bistvo Slovencev je jezik in odnos do jezika in zato ni tukaj prostora za lenobo in komformizem.

   • KIKI

    Saj se razumemo, anjede?

   • tramal

    Zato pa jim pravim da so srbijanci ali srbini ker jih to najbolj jezi

    • Hun

     pa si kermu srbu reku to v obraz

     • tramal

      Z srbijanci se ne pogovarjam

     • Hun

      ne rabs se, loh pušiš čuno srbsko

  • KIKI

   Mafijozni Janković, mafijozni Popović,……. (ić +ić+ ić) x 5000 = čefurska Ljubljana!
   Tako razmišlja, tako se razmnožuje !….

 • Tigrovci so bili borci za Slovensko stvar, komunisti pa izdajalci za jugoslovanarstvo ali drugače uničenje Slovenstva in spremembo našega ozemlja v srbohravoško provinco

  • Vrhovni sodnik

   ITAQ

  • FRANC3

   ++++++++++++++++++++++

 • radames

  Vsestranski Vili Kovačič o boju TIGR-a na Mali gori
  MALA GORA PRI RIBNICI – KATYNSKI GOZD VODSTVA SLOVENSKIH KOMUNISTOV

  http://www.publishwall.si/vili.kovacic/post/133105/mala-gora-pri-ribnici-katynski-gozd-vodstva-slovenskih-komunistov

 • MladiLiberalec

  Spodaj sem pisal da so Tigrovci že pred vojno sodelovali s komunisti v boju zoper fašizem. Včasih je bilo celo težko ločiti kaj je kdo.

  Npr v Ilirski Bistrici je bila že leta 1932 močna organizacija komunistov. Ti komunisti so sodelovali s tigrovci in za prvi maj so skupaj izobešali rdeče in narodne zastave v znak protesta zoper fašizem. V Trnovem so imeli tigrovci in komunisti svojo tiskarno v kateri so skupaj tiskali letake.

  V Ocizli je tajna antifašistična skupina izvedla več akcij. Skupina je bila marksistično usmerjena čeprav ne organizirana v partiji. Raznim fašistom in tistim ki so z njimi sodelovali so pošiljali grozilna pisma v katerih so se podpisovali kot Slovenska tajna organizacija. Leta 1934 so požgali šolo namenjeno raznarodovanju. Skupino je leta 1940 izdal fašistično usmerjen Slovenec ki je tudi kasneje deloval proti OF.

 • Hribouc

  SLOVENSKA ČAST IN VEČNA SLAVA TIGRU, TIGROVCEM IN 1.JUNAKU, DANILU ZELENU !
  Velika zahvala “Gibanju 13.Maj” in g.VILIJU KOVAČIČU za vse , kar so storili, da TIGR ostane devica prihodnje Svobodne Slovenije in , da ge ne onečaščajo več komunistični norci, ki so TIGR uničevali od samega začetka 2.vojne, ko je Danila Zelena (!) Italijanom (!) izdal slovenski komunist, poznejši komandir Ribniške čete, dokler jih niso ali pobili, ali z grožnjo smrti “posvojili” in nuničili organizacijo…

  Resnično, če sprijenega (ne tapravega, srčnega, vernega) komunista zabrišeš čez vrata, se bo zlizal na zadnje okno počasi in topoumno nazaj!
  “Vse je njihovo”, oni komandirajo vse, kurba je tako priliznjena in svetohlinska, da te buldožersko vabi na zmenke in kofete, samo, da te ima v “oblasti” – v osebni posesti te hoče imet pesjan komunajzarski, samo , da poroča, da te vodi na špagci – da te kontrolira “kako si kaj?” NIČ SE NI SPREMENILO; ŠE BOLJ SO FUKNJENI !
  Nič ni čudnega, prevzeli so Veterane, prevzeli TIGR (ne več), obvladujejo vse , tudi cerkvene zadeve marsikje, njihovo je vreme, selitve ptic in tudi drstenje rib !
  IDIOTI FUKNJENI! NORCI SPAHNJENI!

 • Rožle

  Župan Janković je pa res multipraktik….
  ta polaga od temeljnih kamnov za Đamijo ..do partizaskih vencev…no, zdej bi rad bil še TIGR..
  Skratka hinko, ki mu ni para ..

 • princeska

  “Za rojstni dan bi rad dobil pravo puško,” pravi sedemletni Jankovičev vnuk.
  “Ali prav slišim? To ne pride v poštev.”
  Toda jaz bi jo zares rad imel,” ne odneha mali,”Takšno, ki bi zares streljala.”
  “Seda mi je pa dovolj.Pozabi na puško. Sicer pa, ali tu odločam jaz ali ti?”
  “Seveda ti, dedek. Toda če bi jaz imel pravo puško…”

 • Antonius

  Ja kdo pa drug, če ne ZZB? Vse so naredili, da smo Slovenci zgubili Gorico, Trst in Reko, sedaj se pa še šopirijo s spominskimi prapori prvih antifašističnih borcev TIGR-ovcev, ki so jih med vojno in po vojni morili, zasliševali, zapirali in na vse mogoče načine preganjali.
  Na predsedniških in županskih volitvah bo treba od=bati sluzastega Pahorja in “volonterskega” jebača in podkupljivca župankovića

 • Caetano

  Medtem ko se je Tigr boril za svobodo slovenskega naroda in izvajal že prve akcije v času svetovne vojne v Italiji in Avstriji ter zasedeni Sloveniji so komunisti sodelovali z nacisti in fašisti. KPJ/KPS je pozdravljala javno sovjetske osvojitve evropskih dežel, ki jih je Stalin zasedal po sporazumu s Hitlerjem jih nasilno anektiral k SZ in nasilno boljševiziral. To ni imelo nič opraviti s kakimi ”buffer zonami”, kot hočejo še danes predstaviti komunistični in prokomunistični propagandisti. Imelo je opraviti z delitvijo Evrope med dva totalitarna režima.

  Komunisti so imeli v prvih dveh letih svetovne vojne za glavne sovražnike Angleže in Francoze. Kardelj sam je to izrazil z besedami, da so ”avantgarda imperializma”. Vojne katere začetek je omogočil prav dogovor med Hitlerjem in Stalinom, saj se Hitler ni bil pripravljen boriti na dveh frontah. Zato se tudi niso pomišljali izdajati prozahodnih Tigrovcev okupatorjem. Komunist Filip Tekavec jih je tako izdal Italijanom maja 1941 na Mali Gori. Poleg tega pa so jim bili seveda tudi notranja konkurenca.

  Tudi po napadu Nemčije na SZ so komunisti bili pripravljeni tako ali drugače ovajati okupatorjem svoje politične nasprotnike. Kidrič piše v imenu CK KPS na KPJ januarja 1942: ”Kampanja proti Draži je prisilila tudi aktivne oficirje, da so podpisali z nami sporazum. S tem sporazumom, ki ga zaenkrat ne objavljamo, da jih ne bi Italijani internirali, so vezane oficirjem roke glede na kake separatne poskuse. Čim bi se pa ti poskusi pojavili, bomo sporazum objavili, kršilce razkrinkali in tolkli.” Torej, če bodo oficirji poskušali karkoli izven kontrole in dominacije KP bodo takoj poskrbeli, da jih Italijani internirajo. Razmišljanja o organizaciji samostojnega odpora med častniki so takrat res bila, o tem med drugim piše Nagode, katerega skupino so takrat izključili iz OF. Kasneje so poslali oficirjem po javni pošti pozive na mobilizacijo v partizane in tako zapečatili njihovo usodo. Italijani so jih poslali v internacijo po tem komunističnem rovarjenju in pa tudi zaradi zahtev gestapa, ki je terjal, da se jih internira.

 • Anton

  Janković je elitni manipulator z informacijami in provokator

  tokrat brez sarkazem press

 • MEFISTO

  Mi zna kdo zdravorazumsko pojasniti, kje dobijo bebote, da paradirajo z “bojnimi” zastavami v rdečih kravatah, kot na gornji sliki?

  Celo življenje sem bral in poslušal, da so bili partizani hitrih nog in da so si še med begom obirali uši in pobijali bolhe, pa menda ja ne v rdečih kravatah!

  Tudi bojne zastave so nekam nove, ki jih očitno ni šivala deklica iz pesmice, ki jo je objavil Tunnek:

  Je šivala deklica zvezdo,
  zvezdo, rdečo kot kri…”

 • MEFISTO

  Nekdo se spodaj razburja, kako se pravilno piše, Srb ali Srbin.

  Za Srba ali Srbina pa res ni pomembno, kako ga imenuješ.

  Nekaj pa je gotovo, tu so odveč, pa najsi bodo Srbi ali Srbini.

 • tramal

  Razlika med fašistom musolinijem in komunistom jankovičem je ta.Musolini je odobril sedež krščanstva v rimu,jankovič je odobril puvanje džamije v ljubljani.Musolini je spuval vatikan,jankovič pa spomenik stožice.Mislim da ugotovite kdo je slabši.

 • cosmosjasnovidec

  In zakaj so prilepljene fotografije levih fašistov?

 • zoran13

  MARJAN BEVK

  dobro znani že pokojni gledališki režiser in profesor na Gimnaziji v Novi Gorici, sin Franceta Bevka in tudi predsednik organizacije TIGR, je očetovo zgodbo iz leta 1952 – ČRNI BRATJE, po kateri se je posnel in predvajal tudi film. Med igralci so se znašli tudi dijaki iz Gimnazije v Novi Gorici, ki so odlično odigrali svoje vloge pogumnih fantov, ki so predstavljali protifašistično združenje primorskih dijakov iz 1930 leta, po vzoru TIGR-a. ČRNE BRATE so ustanovili Zorko Rejec, Mirko Brezavšček, Danilo Pirc in Just Brezigar. Člani so bili: Zorko Rejec, Just Brezigar, Rudolf Torkar, Stanislav Gorkič, Danilo Pirc, Kamilo Rijavec, Ivan Verdikon, Rafael Brešan, Radislav Sviščuk, Ivan Gašperčič, Avguštin Škerjanc, Viktor Grohar, Rudolf Munih, Franc Lapajne, Karlo Žbogar, Franc Hvalič in Peter Levpušček.Že v nekaj mesecih so jih Italijani odkrili in mučili. Zaradi posledic mučenja je 14-letni Mirko Brezavšček 21.2.1931 tudi umrl. Film je režiral leta 2010 Tugo Štiglic, za filmsko upodobitev je Drago Mislej – Mef ustvaril tudi istoimensko pesem.
  http://www.film-center.si/sl/film-v-sloveniji/filmi/3460/crni-bratje/
  https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Crni_bratje_(film)
  http://www.primorske.si/Novice/Goriska/Umrl-je-Marjan-Bevk
  https://www.google.si/search?q=%C4%8Drni+bratje&hl=sl&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwimvPSrhIfVAhViQJoKHam9DRsQsAQINA&biw=1262&bih=860&dpr=1

 • MladiLiberalec

  Ne pozabite da so Tigrovci sodelovali s komunisti v boju proti fasizmu ze pred drugo svetovno vojno. Odpornisko gibanje se je pri Slovencih zacelo ze leta 1927. KP Italije je sicer do leta 1935 vodila politiko izkljucevanja nekomunistov ker je gradila na tem da bo prislo do direktne revolucije glede na razmere svetovno ekonomsko krizo in fasizem. In do ustanovitve delavsko-kmecke republike. Ko pa je Kominterna sprejela politiko ljudskih front proti fasizmu so sli komunisti v zaveznistvo s Tigrom. So imeli skupno Fronto.

  In ze prej so nekateri komunisti delovali na svojo roko. V Dekanih in Marezigah je bila leta 1929 odkrita organizacija komunistov med kmeti ki je zbirala orozje za boj proti fasizmu. Tudi ta organizacija po ugotovitvah Ovre ni bila povezana s partijo.

 • Anthon

  “Člani organizacije so se začeli povezovati z italijanskimi antifašisti tj. s Komunistično partijo Italije. Med KPI in TIGR je bil julija 1936 podpisan pakt v Parizu, ki je zagotavljal, da bi komunisti, v primeru prevzema oblasti v Italiji, slovenski in hrvaški narodni manjšini zagotovili vse narodnostne pravice, torej uporabo jezika, ustanavljanje lastnih društev in organizacij ter osnovanje lastnega gospodarstva.”

  https://sl.wikipedia.org/wiki/TIGR

 • hle

  Nič drugega ne bom napisal kot to ali morate sedaj še tigr onečastit in to ravno tisti ki so kolaborirali z njihovimi sovražniki

  • if

   Tito in Kardej, Kominternovca, podrejena Stalinu v času pred in med paktom Stalin-Hitler, lojalna kolaboraciji Hitler-Stalin.

 • montyamp

  Pustimo kosti .
  Dajmo rajši še žive povojne morilce na kandelabre .
  ZZB ukinit , privilegije ovaduhom odvzet , penzije pa naj potomci vračajo , bojo pač jahte prodali , banditi paradajzarski .
  Komunisti in tigrovci imajo skupnega toliko kot sahara in morski psi .

 • Iva

  Ko je preživeli Tigrovec, 92-letni Anton Rutar iz Tolmina, izvedel, da je v društvo stopila tudi množica nekdanjih komunistov, je v svoji zli slutnji vzkipel …: “A sedaj bodo pa Tigr rehabilitirali Udbovci, tisti, ki so nas dolga leta po vojni zapirali, zapisovali v naše kartoteke, kaj govorimo, s kom se družimo, kam zahajamo, nas metali iz služb in premeščali …”

  No, danes ščitijo napise TITO na hribih (Tigr Primorske) in si pripenjajo rdečo zvezdo, simbol tistih, ki so tigrovce, ki se niso strinjali z revolucijo, celo likvidirali.
  In zgodba se ponavlja: Tisti, ki so nasprotovali osamosvojitvi Slovenije so danes glavni na proslavah in v medijih samostojne države.
  Narobe svet!

  • MEFISTO

   Imaš v mislih prvo vrsto na proslavah z obema bivšima in nekdanjima predsednikoma vred?

  • Janez Poročnik

   Nič novega, če je človek prasec je pač prasec, ker mu ni važno pri katerem koritu se bo nažr, glavno da se nažre in mislim, da se v tem lahko vidi večina današnjih veljakov v Sloveniji, ker jim je zgleda vloga kameleona pisana na kožo.

 • baubau

  Hitro bomo zaključili-nobenih zavednih tigrov nimamo-Slovenski domoljubi so-smo v zadnjih 100 letih vsi po vrsti samo izgubljali in vse izgubili: Ne Trst,ne Istra ne Gorica in ne Reka niso več Slovenski! Kakor kaže-če sodim po izbirah Slovenskih ali npr.Ljubljanskih volilcev- še Kranjska kmalu ne bo več…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!