Evropski poslanec Zver: “Treba je najti pravo razmerje med regulacijo na ravni EU in nacionalno suverenostjo”

Dr. Milan Zver, poslanec v Evropskem parlamentu.

Evropski poslanec SDS dr. Milan Zver je v četrtek sodeloval v razpravi v Evropskem parlamentu v Strasbourgu o izvajanju direktive o poklicnih kvalifikacijah in potrebi po reformi poklicnih storitev. Poslanec Zver je izpostavil, da je harmonizacija poklicnih kvalifikacij občutljiva tematika zaradi različnih sistemov za določanje poklicnih kvalifikacij v državah EU. Medsebojno ocenjevanje je pokazalo, da se raven regulacije poklicev po državah močno razlikuje. Zver meni, da je treba “najti pravo razmerje med regulacijo na ravni EU in nacionalno suverenostjo”.

Dr. Zver je v razpravi v Evropskem parlamentu povedal, da nam na ravni EU primanjkuje direktiv na področju izobraževanja in uspešnega pravnega okvira na področju poklicnih kvalifikacij. Zaradi tega je direktiva, ki je bila na dnevnem redu, ena od redkih, ki si prizadeva za poenotenje poklicnih kvalifikacij na ravni EU.

Direktiva 2005/36/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 7. septembra 2005 o priznavanju poklicnih kvalifikacij določa pravila za samodejno priznavanje številnih poklicev na podlagi usklajenih minimalnih zahtev usposobljenosti, splošnega sistema za priznavanje poklicnih kvalifikacij, sistema za samodejno priznavanje poklicnih izkušenj in novega sistema za čezmejno opravljanje storitev v okviru reguliranih poklicev.

Harmonizacija poklicnih kvalifikacij je po mnenju Zvera občutljiva tematika, saj imajo države članice različne sisteme za določanje poklicnih kvalifikacij. “V Nemčiji na primer določajo poklicne kvalifikacije poklicna združenja, drugje je to področje v pristojnosti javnih uslužbencev. Zato moramo biti pri uvajanju harmoniziranih poklicnih kvalifikacij pazljivi ter najti pravo razmerje med regulacijo na ravni EU in nacionalno suverenostjo,” je svoj nastop končal gospod Zver.

Razlike v regulaciji med državami velike
EU je leta 2013 z  namenom, da bi dosegla preglednost predpisov o poklicih po vsej Evropi, uvedla tako imenovani postopek medsebojnega ocenjevanja, v skladu s katerim so morale države članice do 18. januarja 2016 predložiti seznam vseh reguliranih poklicev, skupaj z zahtevami glede omejitve dostopa do ali opravljanja poklicev, v zbirko podatkov, ki jo vzdržuje Komisija. Izkazalo se je, da se raven regulacije poklicev med državami EU lahko zelo razlikuje. Po navedbah poročila o poklicnih kvalifikacijah je v EU več kot 5.500 reguliranih poklicev, pri katerih pa so občutne razlike pri regulaciji med državami članicami

Zver je tako poudaril, da so na ravni EU potrebni bolj primerljivi standardi. “Visokokakovostne poklicne storitve in učinkovito zakonodajno okolje so namreč bistveni za ohranitev ekonomskega, socialnega in kulturnega modela ter za krepitev konkurenčnosti EU, za rast, inovacije in ustvarjanje delovnih mest.”

Ivan Šokić

 • Ana Job

  Nacionalne suverenosti ni več, je samo še apatičen, nacionalno nezaveden narod, ki mu je vseeno za prihodnost!

  • pajot

   Kako resnično.

   • Ana Job

    Duh, pogumnih, karantanskih bojevnikov je v Slovencih že skoraj zamrl, le peščica ljudi si še prizadeva za boljšo prihodnost, v kolikor si levičarski preostanek, prizadeva za moralni in etnični razkroj slovenskega naroda!

 • pajot

  Pogovarjajo se o poklicnih kvalifikacijah,namesto,da bi začeli izganjati šeriatski mrčes.

 • montyamp

  Najboljše bodo kvalifikacije v smeri pridobivanja socialk .
  Industrija je bila v Sloveniji 1945 uničena .
  Česa so sposobni komunisti to vidimo danes , ko redčijo kokain , krivo sodijo in na državni banki perejo denar .
  Da o dokapitalizacijah poklanih in izropanih firm raje ne začnimo .
  Banda udbovskih krvosesov , še Slovencem vedno pije kri .

 • montyamp

  Kvalifikacije v smeri javne uprave bodo najboljše .
  Izobrazba izobrazba izobrazba , potem pa slovenski falirani doktorji znanosti , sadijo papriko v Avstriji .

 • Osti jarej

  …če se spomnimo političnih,družbenih in ostalih dogajanj,po svetu,v zadnjih nekaj letih,potem nam mora biti kristalno jasno,da to leto ne bo ravno normalno….pa naj ta kruhoborec,klopota,kar hoče….

  …..glavonje v vrhu vladajoče piramide so v letu 2017 povečali svoje bogastvo za bilijon dolarjev +,države po celem svetu pa so postale še bolj zadolžene in še bolj odvisne od psihopatskih inovacij svetovne banke in mednarodnega monetarnega fonda.
  kljub trditvam zahodnih oblasti,kamor seveda spada tudi mafijastanska,….da varčujejo in režejo na vseh področjih…(na narodu)… se na veliko kupujejo vojaška letala,oborožitev,ki lahko uniči vse,kar hodi,leti,plava in se plazi….pri nas seveda ne,kajti lastne vojske ne rabimo…sužnji…,kupujejo se luksuzni avtomobili,da gospodom ne izpadejo ledvice,ko se vozijo preko lukenj po,za stotine milijonov preplačanih cestah,prepametni telefoni za politikantske šarlatane in šalabajzarje,bogato opremljena stanovanja za radodajke in priseljence,vilurine na morju za žene in hčere,ter sinove,….hitro,kar se le da…ker želja je velika,časa pa malo
  ..jp…oblasti trošijo na veliko vaš/naš ,krvavo zaslužen denar….glavno je,da si zagarantirajo krasen lajf danes in še za naslednjih pet rodov

  …za rajo nikogar ne briga…raja dela,molči in bulji,kot tele v nova vrata v vse,kar se ji servira

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!