Ude o napovedanih Cerarjevih čistkah: Ustavno sodišče ne sme biti orodje političnih strank

Poslanka SMC Jasna Murgel je napovedala politično kadrovanje na US. (Foto: STA)

Poslanka Stranke modernega centra Jasna Murgel je na socialnem omrežju Facebook napovedala: “Menjamo sodnike US.” Profesorja prava in nekdanja ustavna sodnika Lovro Šturm ter Lojze Ude sta njeno izjavo označila za škandalozno in nehigienično.

V silnem razočaranju nad izidom nedeljskega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki so jo volivci prepričljivo zavrnili, je poslanka SMC Jasna Murgel opozorila, da bodo menjali ustavne sodnike, v čemer vidi možnost, da bi izigrali voljo volivcev, ki je bila izražena na nedeljskem referendumu.

Primer spominja (in že napoveduje novega) na imenovanje kandidata oz. kandiatke za sodnika oz. sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer so v SMC namesto strokovno najbolj usposobljenega kandidata in dvojnega doktorja Klemna Jakliča izbrali ideološko bolj primerne.

Foto: Fb

Foto: Fb

Vemo, kdo je kriv: Ustavno sodišče

Murglova je na tak način reagirala na mnenje državljana, ki je zaradi zavrnitve referenduma o noveli zakona o družinskih razmerjih svoj gnev zlil na ustavno sodišče in pohvalil delo poslancev SMC v kampanji za nov družinski zakonik. Murglova je v odzivu zapisala, da se ne počuti krive za skupni rezultat in napovedala, da “bomo delali naprej, saj eno leto hitro mine. Vmes menjamo sodnike ustavnega sodišča.” V nadaljevanju je še napovedala, da je bojevnica, ter obljubila nove zmage.

 

Foto: STA

Foto: STA

Šturm: Njena izjava je škandalozna
Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj.”

Foto: STA

Foto: STA

Ude: Ustavno sodišče ne sme biti orodje politične stranke
Gre za izrazito neprimerno izjavo, saj izbira ustavnih sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična. Tudi meni niso bile všeč zadnje odločitve ustavnega sodišča, vendar se kljub temu ne sme izbirati po ključu politične pripadnosti. Izjava Murglove je sporna tudi z vidika odnosa zakonodajne veje oblasti do ustavnega sodišča, ker se hoče na ta način doseči, da bi bilo ustavno sodišče le še orodje v rokah politične stranke, ki je na oblasti.

Glede izjav poslanke Murglove smo vprašanja poslali tudi na Stranko modernega centra. Odgovore še čakamo …

 

M. P.