Potrjeno: Zvonko Fišer je suspendiran zaradi sodnega postopka v zadevi imenovanja Škrleca

Gorazd Fišer (Foto: STA)

Zvonko Fišer, nekdanji generalni državni tožilec, je suspendiran zaradi sodnega postopka, ki na Okrajnem sodišču v Ljubljani poteka zoper njega zaradi imenovanja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja tožilstva leta 2012. Suspendiral ga je generalni državni tožilec Drago Šketa, Fišer pa je že napovedal pritožbo na suspenz, saj ta po njegovem prepričanju ni upravičen. 

Fišerju je bila po navedbah vrhovnega državnega tožilstva izrečen ukrep začasne odstranitve iz državnotožilske službe v skladu zakonom o državnem tožilstvu, ki določa, če je zoper državnega tožilca uveden kazenski postopek po uradni dolžnosti zaradi storitve kaznivega dejanja z zlorabo državnotožilske funkcije, mora generalni državni tožilec državnemu tožilcu izreči ukrep o začasni odstranitvi iz tožilske službe. Gre za tako imenovani obligatorni suspenz, ki traja dokler pristojni organ ne poda končne odločitve o razrešitvi. Če bo kazensko sodišče odločilo, da ni ustrezne podlage za razrešitev, bo Fišerjev suspenz odpravljen. V času trajanja suspenza bo prejemal nadomestilo plače, ki predstavlja polovični znesek prejete plače.

Boštjan Škrlec (Foto: STA)

Fišer napoveduje pritožbo
Za STA je Fišer napovedal pritožbo, saj po njegovem mnenju suspenz ni upravičen. Ta dodatno pojasnjuje, da je bilo domnevno kaznivo dejanje izvršeno pri izvajanju upravnih pristojnosti tožilstva, ne pa pri izvajanju kazenskega pregona, kar po njegovo predstavlja gromozansko razliko.

Tik pred prihodom druge Janševe vlade leta 2012 sta takratni pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer izvedla bliskovito in “nujno” imenovanje Zalarjevega državnega sekretarja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja Vrhovnega državnega tožilstva. Imenovanje je sprožilo val očitkov o nezakonitosti, ki sta jih tako Fišer kot tudi Zalar ves časa zanikala. Fišer je izjavil, da se je ves čas svoje kariere zavzemal za delo v dobro tožilstva. “Očitki, ki v tej zadevi letijo name, so v svojem izhodišču in ciljih politični in namenjeni slabitvi ugleda tožilstva in mene kot nekdanjega generalnega državnega tožilca. Gre za politični obračun in maščevanje. S strani pristojnih je bilo nedvoumno ugotovljeno, da je kandidat ustrezal vsem pogojem za funkcijo generalnega direktorja tožilstva in da je bil najprimernejši kandidat za to mesto,” še pojasnjuje Fišer in dodaja, da je maja 2015 tudi državnotožilski svet sprejel odločitev, da ni zadostnih razlogov za njegovo razrešitev.

Foto: STA

KPK leta 2015 sporočila ugotovitev koruptivnega ravnanja Fišerja in Zalarja
Med drugim je tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) vzela zadevo v presojo in leta 2015 sporočila, da je bilo pri imenovanju Škrleca ugotovljeno koruptivno ravnanje Fišerja in Zalarja. Fišer je v izjavi izrazil prepričanje, da se bo pred sodiščem izkazalo, da v tej zadevi ni prišlo do kaznivega dejanja. Povedal je, da na odločitev sodišča čaka z mirno vestjo, saj je prepričan, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno.

Zaradi poročila KPK sta Fišer in Zalar vložila tožbo na upravno sodišče, zadeva pa je šla vse do vrhovnega sodišča, ki je novembra lani pritrdilo odpravo ugotovitev KPK. V največji opozicijski stranki SDS so se februarja lani odločili, da na tožilstvo in policijo podajo kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja Fišerja in Zalarja pri imenovanju Škrleca. Poslanec dr. Vinko Gorenak je takrat zapisal: “Policija je v naši prijavi prepoznala in potrdila sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki sta ga osumljena Aleš Zalar in Zvonko Fišer, zato je tožilstvu zoper omenjena podala kazensko ovadbo.” 

Foto: STA

Februarja lani SDS podal kazensko ovadbo
Na februarski seji Državnega zbora RS je Gorenak med drugim opozoril, da se poraja vtis, da gre zadeva glede spornega imenovanja v smeri zastaranja. Na podlagi razpoložljivih informacij je še povedal, da je bila zadeva sprva dodeljena državni tožilki Karmen Erčulj. Ker je bila Erčuljeva lani imenovana na mesto sodnice, je vodenje zadeve prešlo v roke Manje Prezelj, ki naj bi bila tik pred upokojitvijo. Iz tega razloga je Gorenak opozoril: “Tako bo zadeva znova predodeljena.”

Drago Šketa je na podlagi opozoril SDS pred poletjem uvedel nadzor nad delom tožilstva v zadevi Škrlec. Zaenkrat še ni znano, ali je nadzor že končan in kakšne so bile njegove ugotovitve. Škrleca je v začetku leta vlada imenovala za slovenskega predstavnika pri evropskem tožilskem organu Eurojust.

N. Ž.

 • janez zorman

  Spet tisti, ki v miže laže. Vseeno nekaj smrdi, ker so se spravili na svojega.

 • Janez

  Hja?
  Verjetno je tak scenarij !
  Ex šef Tožilstva – Fišer je verjetno
  novemu
  šefu Šketi – pustil cel kup težkih problemov ? Pa ga je susppendiral?! L.r. J. KOMENDA

 • stajerc5

  Vsako taksno “zrtvovanje nasih” je podobno rezanju rdece gliste. Iz vsakega koncka zrstejo spet nove!Pimpeka sta “odradila” svoje in jih po murgelski komandi caka se samo “odfukat jih je treba”! Vsak, ki misli, da je v slomurglomafijskem forumu nekaj dosegel in da se lahko mirno nasloni v fotelj, se je do sedaj se vedno za-zaza….

 • Jan Kovalski

  Karmen Erčulj, to je tista, ki je rekla: “Ta naš Zoki neki ma”, no to je pozneje ugotovila tudi farmacevtka.

 • pupa

  Ko je vladala še LDS sem rekla, da se bo zaćelo premikati šele takrat, ko se bodo začeli žreti med sabo. Pa ne zato, ker si želijo pravno državo temveč zato, ker je pogeča vedno manjša in so nekateri dobili več kot drugi.

 • mginko

  Naslednji korak v Murglah:
  Sedaj mu pripada nagrada za vsa izvršena navodila in napredovanje po ukazu iz ozadja. Vse po starem.
  Narod požira meglo z užitkom. Udba se mane roke za dober blef naroda, ki nonstop spi.
  Saj so “vsi enaki” – pravilno : VSI RDEČI!

 • Johan

  DOBRO VEM, DA JE TO PISANJE ZA MEN STRI MEDIJE, RESNICA PA JE DRUGAČNA, ON BOGATO ŽIVI IN VLADA STRUKTURAM UDBE

 • Olga_10

  Predstava za javnost! Spet smo pred volitvami in spet se je komunistična drhal z lažnimi obtozbami spravila nad predsednika opozicijske SDS in se hoče skorumpirano sodstvo pokazati kot “uravnoteženo” in “enako” za vse!???
  Se spomnite, kako so furali okrog Zemljarića na izlet po Ljubljani! Na koncu ni bilo nič!
  Danes udbaski zločinec toži Leljaka in izjavlja, da mu dela škodo, češ da je celo življenje delal v dobro Slovenije in da uživa velik ugled!???
  Dol s komunističnimi kriminalci in zlocinskim komunizmom! Očistiti je treba ta Augijev hlev in vse kriminalce postaviti pred sodisce in v zapor, da bodo dojeli, da je komunizem zločinski totalitarni sistem, enak nacizmu in fašizmu!

  • slaipowi

   Tebe še ni pobralo? Po naslednjih volitvah boš gotovo šla v večna lovišča.
   Res ne vidiš da tvoje parole odbijajo morebitne vaše volivce? Za vse neuspehe tvojega idola si sokriva tudi ti.

   • Janez

    Opraviči se
    CENJENI GOSPE ” OLGI” – NEOTESANEC.

    TE !
    BO ZJUTRAJ TVOJ “ŠTALMAJSTER” PREBUTAL I
    IN
    TI POVEDAL, KATERE VRSTE ” ŽIVAL” SI PRAVZAPRAV ! L.r. Janez K. KOMENDA

  • Janez

   Tako, ja !

   cenjena gospa OLGA.

   ZAHTEVAMO
   URADNO, SODNO – R. E. H A. B. I. L. I. T. A. C. I. J. O !?!
   Vseh
   ŽRTEV MEDVOJNEGA, POVOJNEGA IN NOVEJŠEGA KOMUNIZMA !L.r. J. KOMENDA
   P.s.
   REHABILITACIJA
   ŽRTEV KOMUNIZMA – V SRBIJI !
   Pravnica, gospa Vera MEJAK na RADIU OGNJIŠČE.

   https://www.google.si/search?q=vera+mejak+radio+ognjišče&oq=vera+mejak+radio+ognjišče&aqs=chrome..69i57.23648j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • RATATA

  Fišerman rabi še mal gnarja, ki mu ga bomo izplačali davkoplačalci čez par let, kot odškodnino zaradi tega “nadlegovanja”.

 • Grenze

  Lopovi in kurbe pjane

 • Janez

  GOSPOD Bojan DOBOVŠEK
  IN
  NJEGOVA NOVA STRANKA – ” DOBRA DRŽAVA” !
  IN
  GOSPOD ALEŠ PRIMC
  IN
  NJEGOVA NOVA STRANKA. – ” ZA OTROKE GRE ”
  PA
  OSTALE NOVEJŠE POLIT POBUDE,
  OB

  ČVRSTI IN ŠE OKREPLJENI – S D S !

  – TO SO PRAVA SMER ZA PRIHODNOST – ZA NAS, NAS SLOVENCE ! L.r. Janez K. KOMENDA
  P.S.
  “SD”, DESUS – odhajata v zgodovino ! Podporoše imata – a je vedno bolj “rahla”

  S M C – ja NE PODPIRA NITI

  – 2% – VOLILNIH UPRAVIČENCEV ! Tako stanje je sramotno za vladno stranko. L.r. J. KOMENDA

 • montyamp

  Bandite na kandelabre .

 • tohuvabohu

  Ne da bi hotel zagovarjati Fišerja (tega si ne zasluži), je pa butalsko, da ga suspendirajo na delovnem mestu zaradi dejanja, ki ga je zagrešil v drugačni funkciji na čisto drugačnem delovnem mestu. To kaže na hudo nestrokovnost sedanjega generalnega tožilca in na čudne razmere v tožilstvu nasploh.

  • samotoje

   Dokler je v sodnem postopku, ne sme opravljati svojega dela. Kot tožilec. Lahko pa pomije okna ali pa tla, recimo.

   • tohuvabohu

    Ali to velja za tožilce ali za vse, ki karkoli kjerkoli delajo, in ne glede na to, zaradi česa ga preganjajo?

    • samotoje

     Enako velja za policijo. Ne vem pa, kako je z vojsko.

 • Janez

  OBETA SE NAM
  PESTER TEDEN – NA RTVSLO TV 1 JE BILA

  MNZ POLICIJA : IZJAVA O “IRAN NLB GATE” – ZELO ČUDNA IZJAVA !

  “MNZ JE UGOTOVILA, DA IRANSKI DENAR – NI BIL KRIMINALNEGA IZVORA” L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  SDS – POZOR
  – G. POSLANEC B. DOBOVŠEK – POZOR !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!