Pozabila na etiko in moralo: Kako je Anja Kopač Mrak spregledala, da je direktorica CSD Velenje Valerija Kidrič iz SMC glasovala sama zase in ignorirala zahtevo KPK

Anja Kopač Mrak (foto: STA)

“Še ena Cerarjeva floskula – članica SMC, sicer aktualna direktorica CSD Velenje, pozabila na moralo in etiko,” je zapisano v anonimnem pismu, ki smo ga skupaj z dokazi prejeli v uredništvu Nove24tv.

V uredništvu smo prejeli anonimno pismo, da se direktorica Centra za socialno delo Velenje Valerija Kidrič, ki je 1. februarja 2017 prevzela vodenje tega CSD in je bila pred tem direktorica CSD Slovenska Bistrica, še prej pa članica sveta zavoda, ki je v svetu zavoda zastopala interese zaposlenih na CSD, na javni razpis za direktorja Centra za socialno delo Slovenska Bistrica menda sploh ni prijavila. “Svet zavoda se je odločil, da bo imenoval vršilca dolžnosti, in sicer njo, ki pa se pri tem ni izločila, ampak je glasovala zase in pri tem pozabila na MORALO in ETIKO,” razkriva anonimno pismo, ki je podpisano kot “Opazovalci”. Ob tem anonimka še nadaljuje: “Kljub opozorilom dopisa pristojnega ministrstva, naj nezakonitost odpravijo, le te niso odpravili in so ignorirali dopis v celoti. Kasneje se je v mailu članom sveta in ministrstvu opravičila, da ni vedela za Zakon o preprečevanju korupcije in integritete. Zadevo je obravnavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije in ji naložila kazen.”

KPK zahteval, da CSD Slovenska Bistrica sklep razveljavi 
V priloženem dokumentu – sistemskem načelnem mnenju Komisije za preprečevanje korupcije – je zapisana ugotovitev, da “je prišlo do nedovoljenega nasprotja interesov po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, ko je na seji sveta zavoda dne 11. 4. 2013 članica sveta zavoda CSD Slovenska Bistrica ga. Valerija Kidrič glasovala zase v zadevi imenovanja v. d. direktorja zavoda CSD Slovenska Bistrica.” V sistemskem načelnem mnenju KPK je še zapisano, da “bi se moral član, ki je kandidat za določen položaj, izločiti iz vseh faz postopka za izbiro kandidata, vključno s fazo glasovanja, pri tem pa ni pomembno, ali ima ta kandidat odločilen glas ali ne.” Na koncu še piše: “Pričakujemo, da bo svet zavoda CSD Slovenska Bistrica upošteval zgoraj navedeno stališče ministrstva, ki se nanaša na sistemsko načelno mnenje KPK, tako da bo sklep o glasovanju za v. d. direktorja z dne 11. 4. 2013 razveljavil in o tem ponovno odločal na svoji seji.”

Foto: printscreen

Foto: printscreeen

Kidričeva res ni vedela za določbe Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ali se je le sprenevedala?
Po tem, ko je KPK predlagal, da se razveljavi sklep o glasovanju za v. d. direktorja omenjenega centra za socialno delo pa je Valerija Kidrič pisala članicam in članom Sveta CSD Slovenska Bistrica, pa tudi Meliti Valant in Davorju Dominkušu z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar je razvidno iz priloženih dokumentov, in zapisala: “Ob tem bi povedala, da žal v času glasovanja nisem bila seznanjena z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.” In dodala: “V kolikor bi to vedela, vam zagotavljam, da bi ravnala v skladu s pozitivno zakonodajo.” Ob tem je skoraj neverjetno, da človek na takšnem položaju naj ne bi poznal osnovnih določil omenjenega zakona oziroma vsaj tistih, ki se nanašajo na imenovanje na položaj.

Foto: printscreen

V anonimki pa je na koncu še zapisano, da je “sporno, kako bo takšna oseba CSD Velenje vodila ZAKONITO, če je v letu 2013 načrtno ignorirala dopis pristojnega ministrstva“. V tem dopisu, ki ga anonimka omenja in pod katerega je podpisan Dominkuš, je jasno: “Na Direktoratu za socialne zadeve pričakujemo, da bo svet zavoda skladno z navedenim mnenjem sklical sejo, na kateri bo obravnaval nastalo situacijo in ustrezno ukrepal.” Vlada je nato Dominkuša po sedmih letih vodenja direktorata razrešila, zakaj, pa niso pojasnili. Neuradno naj bi moral oditi s položaja zaradi nepravilnosti pri reševanju pritožb glede dodelitve socialnih prejemkov, je takrat poročal spletni portal RTV Slovenije.

Foto: printscreen

“Po njenih dejanjih je moč sklepati, da bo ravnala nemoralno in neetično”
Anonimka pa še črnogledo zaključuje glede primera koroških dečkov, torej, da je pričakovati, da se bo agonija teh dveh fantkov v Velenju peljala še naprej. “Po vseh njenih dejanjih je moč sklepati, da bo ravnala zelo nemoralno in neetično. Ministrica pa jo je imenovala samo zaradi članstva v stranki SMC. Vsekakor pa velja omeniti, da diha tudi po stranki SD in velja za člana, ki posreduje informacije v oba pola. To je moč sklepati po njeni udeležbi na prvem in žal edinem sestanku stranke SMC v Slovenski Bistrici in vprašanju, ali bo stranka SD v koaliciji in če bo Anja Kopač Mrak ministrica za delo …”

M. S.

 • vsemojebabe

  Tu sploh ni debate.
  Nepoznavanje zakonov ne opravičuje, zato to ne more in ne sme biti izgovor.
  Nepoznavanje prava škodi (latinsko ignorantia iuris nocet)!
  Kam pa pridemo, če bo opravičljivo, da vodilni ne bodo poznali osnovnih zakonov.

 • domovina mili dom

  Komunisti-socialisti so si z etiko-moralo toliko narazen, da jih časovnica zemeljska ne dojame, kaj še le Hubble v vesolju.

 • tasilo

  Že stari Rimljani so vedeli:

  IGNORANTIA LEGIS NOT EXCUSAT
  Nepoznavanje zakonov ni opravičilo.

  Državljan je podvržen zakonom, najsi jih pozna ali ne.

 • montyamp

  Prasica .

 • dež

  Lep primer za vpogled, kakšne primitivce(ke) imamo na vodilnih položajih v državni upravi. Tako je butasta, da ne ve niti tega, da je glasovati zase nemoralno in nespodobno. Ona je prepričana, da bi to moralo biti zapisano v zakonu, neverjetno, kakšna butara.

 • MižekFiga

  Kopačka je službeno dementna. Torej privoščimo ji terapijo velikega črnega obrezanega Adama. Blagajna ne bo trpela, samo za plačan dopust se mora pravi čas pojaviti v Nemčiji ali na Švedskem.

 • tasilo

  Evo, takole. Enkrat se mimo vrtca peljite s 142 km/h. Ustavili vas bodo policisti in vam v sekundi vzeli vozniško dovoljenje. Temu se odločno uprite in recite, da že 18 let niste seznanjeni z zadnjimi prometnimi predpisi in prometno zakonodajo. Ali kot pravi Valerija Kidrič s CSD Velenje, “V kolikor bi to vedela, vam zagotavljam, da bi ravnala v skladu s pozitivno zakonodajo.”

  Vidite, poslanec Peter Vilfan tudi ni bil seznanjen, eee, s pozitivno zakonodajo, ki pravi, da pijan ne smeš na prehodu za pešce povoziti starčka, ki ima zeleno luč. Ker s to pozitvno zakonodajo ni bil seznanjen, mu je bilo vse odpuščeno, v znak odpuščanja in celo za nagrado je pa spet dobil poslansko mesto.

  • tohuvabohu

   Zakaj pa 142? Že za 141 te bo doletelo isto.

   • tasilo

    S 142 pokažeš, da si z zakonom še manj “seznanjen” kot s 141.

  • indijanka

   Izjemen komentar. Čestitke.

   • tasilo

    Hvala, ti si pa res prijazna.

    O Makarovički si lahko mislimo marsikaj, vedar je napisala pesem Balada o Trobcu, https://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=3093654 v kateri je kar nekaj vedno aktualnih rimanih citatov. En med njimi je ta:


    Nikar se možje ne zgledujte po Trobcu,
    sicer tudi vi jih dobite po gobcu.
    Že res marsikdo svinjarije počne,
    a eni to smejo, drugi pa ne.

    • indijanka

     Ljudi, ki uspejo svojo notranjost prezrcaliti v vse sfere svojega delovanja spoštujem. Med slednje štejem tudi njo. Razen tega sem indijanka..tudi temo spoštujem in verjamem, da je nečemu namenjena. Najlepša hvala. Prebrala si bom.

 • Aron

  Aprila 2013?

 • vsemojebabe

  Nepoznavanje prava škodi! (latinsko ignorantia iuris nocet)
  Toda ne našim levim “strokovnjakom”, njim sprenevedanje navrže novo boljše delavno mesto.

 • Olga

  Anja Kopač Mrak – ministrica za mafijo!

 • Olga

  Vsi na volitve! Naženimo marionetno vlado! Vsi so glih…

 • Slovenec 33

  Verjetnost, da boste pri tej vladi ugledali ukrep, ki bi bil etičen oziroma moralen je manjša od verjetnosti, da boste ugledali zelenega psa, ki ni prišel od frizerja.
  Od okupatorsko izdajalske vlade in drugih vej oblasti, lahko pričakujete le aktivnosti v smeri zatiranja in ropanja slovenskega življa.

 • Franc Šink

  Smatra se da vsak državljan pozna veljavne zakone.Če jih pa ne ima na razpolaganje odvetnike.Problem so pa multikulti. Oni ne bodo nikoli integrirani.

 • Rožle

  Tale samo kandidatura mi je pa zelo znana ..!

 • piko8

  Ni čudno, da gre Sloveniji na slabš, ko pa imamo take RVOKOPAČKE ‘!!!

 • stajerc5

  Ludeki moji, kaj se cudite!? Ce se pa strasilo pise KIDRIC, vse jasno!? Ze, ko so slisali za priimek so vsi dvignili tace, ops, roke, ops, babnce noge….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!