Požar na Vrhniki je povzročil veliko okoljsko škodo, o kateri je treba opraviti razpravo tudi v državnem zboru

Ob nedavni nesreči in požaru v kemični tovarni Kemis na Vrhniki je poslanec SDS Danijel Krivec na novinarski konferenci izpostavil, da se je v zadnjem tednu veliko govorilo o količinah nevarnih odpadkov, nato pa se je govorilo o tem, da so podatki o količinah in vrsti odpadkov zgoreli, kar je nekoliko nedoumljivo. “Sprašujemo se, ali je bila v tem skladišču resnično samo količina odpadkov, predvidena z okoljevarstvenim dovoljenjem, ali pa je bilo tam tudi kaj drugega?”

Poslanec je uvodoma dejal, da je bilo v prejšnjem tednu v medijih veliko poročanja o požaru v podjetju Kemis na Vrhniki. Ob tem je čestital za interventno delo Civilne zaščite in gasilcev, ki so se učinkovito in hitro spopadli s požarom. “V izrednih situacijah so te službe učinkovite, zelo dobro delajo in tudi sprejmejo primerne ukrepe, zatika pa se nato pri nadaljevanju ali odpravljanju posledic nesreč,” je povedal Krivec. V izogib nevarnim posledicam, ki lahko iz te nesreče sledijo, menimo, da je treba opraviti razpravo o tem na matičnem delovnem odboru, kasneje pa tudi na seji Državnega zbora RS. “Glede na to, da gre za zelo obširen požar, ki je bil na zelo zahtevnem objektu in je v javnosti zelo malo informacij, predvsem o tem, kakšne so posledice, je to nujno,” ocenjuje poslanec.

Krivec izpostavlja, da se je v zadnjem tednu veliko govorilo o količinah nevarnih odpadkov, nato pa se je govorilo o tem, da so podatki o količinah in vrsti odpadkov zgoreli, kar je nekoliko nedoumljivo. “Sprašujemo se, ali je bila v tem skladišču resnično samo količina odpadkov, predvidena z okoljevarstvenim dovoljenjem, ali pa je bilo tam tudi kaj drugega,” je dejal Krivec. Dodal je, da tudi analize onesnaženja niso v celoti znane, do neke mere pa se posamezne podatke celo prikriva, zato “menimo, da bomo skozi razprave na odborih lahko prišli do dejanskih podatkov in ugotovili, ali je v sklopu zakonodaje kakšna luknja, ki omogoča, da se tovrstna nevarna odlagališča odpadkov umešča v gosto naseljena območja, kot je to v primeru Vrhnike, oziroma na zavarovana območja, kot sta Natura 2000 in krajinski park,” je dejal poslanec SDS. Poudaril je, da se precej dvomov v korektnost umestitve objekta Kemis poraja tudi ob zadnjih informacijah, da je okoljevarstveno dokumentacijo pripravilo isto podjetje oziroma ista oseba kot pripravlja dokumentacijo za umeščanje projekta Magna Steyr na Štajerskem.

V okoliških vodotokih so vidne velike posledice požara
“Če se ugotovi, da je treba karkoli v zakonodaji spremeniti, je to nujno potrebno narediti, kajti takšni obsežni požari, ki v nadaljevanju povzročajo velika onesnaženja, ki v veliki meri še niso dokončno raziskana, lahko povzročijo težko popravljive posledice,”
je povedal poslanec. Na primeru Vrhnike je izpostavil, da so posledice požara vidne v okoliških vodotokih, pri čemer se ne ve, ali bo onesnažena tudi Ljubljanica, obenem pa ni nikakršnih podatkov glede onesnaženosti zemljin. “Veliko podatkov se skuša tudi prikrivati, s strani upravljalca tega odlagališča, zato je še toliko bolj pomembno, da se državnozborski odbor in tudi državni zbor seznanita z vsemi dejstvi in na osnovi tega sprejmeta rešitve, ki bi v nadaljevanju onemogočile, da bi se kaj podobnega še dogajalo,” je povedal poslanec SDS. Ob tem je dodal, da se izredni dogodki  seveda dogajajo, toda čim bolj je treba zmanjšati posledice, zato je tudi pomembno, kam so takšni objekti umeščeni.

Okoljevarstveno dovoljenje tovarni Kemis in Magni Steyr je dala ista oseba
Na vprašanje o vlogi ministra Dejana Židana v tem konkretnem primeru, o čemer krožijo neuradne informacije, je poslanec SDS Danijel Krivec odvrnil, da bo razprava na odboru po njegovi oceni dala natančnejše podatke. Ponovno pa je opozoril na povezavo istega človeka, ki pripravlja okoljevarstveno dokumentacijo za umestitev Magne Steyr v Hočah in je pripravil tudi okoljevarstveno dovoljenje za umestitev odlagališča v primeru Vrhnike.

O tem, kdaj lahko pričakujemo sejo odbora in sejo državnega zbora, je Krivec povedal, da bodo pobudo takoj posredovali vsem poslanskim skupinam in pričakujejo sopodpisnike poslancev iz vrst koalicije in opozicije. “Menimo, da je problematika urgentna in jo je treba hitro pregledati ter sprejeti primerne ukrepe, še posebno, če se ugotovi, da obstajajo pomanjkljivosti v postopkih umeščanja takšnih objektov v prostor,” je zaključil Krivec.
C. Š.
 • Olga

  Laž, kraja, negativna selekcija, kolektivna odgovornost (pomeni, da ne odgovarja nihče), neznanje, neizobraževanje, korupcija…to so odlike komunizma! Prava Potemkinova vas na VSEH področjih! Čimprej nagnati Židana in njegovo hobotnico! Nagnati to skorumpirano marionetno vlado!

  • slaipowi

   Olga, Matilda te kliče. Uživaj še zadnje dni brez stresa…

   • Bozz

    Pa v Ljubljani bodo/boste tudi imeli probleme z Matildo. A ni to teklo v Ljubljanico? Pred nekaj meseci so v Dnevniku govorili kako ima Ljubljana v primerjavi z ostalimi Evropskimi mesti zelo čisto pitno vodo zaradi unikatne sestave zemlje Ljubljanskega barja, itd. kjer voda pronica skozi več plasti in se prečisti. No tokrat bodo verjetno dobili v pitni vodi povečano dozo vsega kar se je razlilo iz Kemisa in lahko rečejo sami adijo njihovemu naravnemu filtru za vodo.

 • slaipowi

  Se mi je zdelo da bo Olga, desna komunistka, prva komentirala. Kučana ni omenila. Jo spomin zapušča ker je že betežna. Ne ji zamerit

 • Antonius

  Ekolog Hodalič iz SMS in SMC je naslov odgovorne osebe, ki bi mu morali testise obriti na suho.

 • totex39

  A je ministrstvo za okolje pri nas ustanovljeno, da daje dovoljenja za gradnjo smrtnosnih tovarn za okolje in s tem tudi ljudem. Mogoče pa nas hočejo takole počasi iztrebiti, pri nas je res vse možno.

 • janez cepec

  ja kva bojo pa posranci rešil glede požara, kreteni, a nimajo druzga devat, zdej je kar je, use kar bojo počel, je mlatenje prezne slame, uhka jim cepca posodm

  • xtc

   Ja Milan cEPC RESNICA JE PAČ BOLČEČA LEVAKI STE BARabini in lumpi za denar bi okradli še lastno mater v grobu taki ste pač:

 • xtc

  Mislim ;da bi morali ljudi ;ki so omogočili dovoljenja in naredilekspertize za njih;najprej v zapor;nato pa jim pozaseči vso premoženje za popravilo inb sanacije škode in odškodnin;prav tako pa bi bilo treba tožiti državo;ki je dovolila postavitev tako spornih objektov v samem centu;kot v bdoče na vodoivarstvenih ali kmetijskih površinah:

 • PikaPolonica

  Večkrat so že imeli požare…njega, ki je odgovoren za nastalo situacijo poslati direkt v saharo, brez vode. Ne glumi in veš, da gre za okoljsko katastrofo, ki bo imelo posledice. Prebivalci vrhnike ustanoviti morate nekakšen fond, kjer bodo vsi prebivalci prispevali za opravljanje meritev, analiz in to od NEodvisnih inštitucij, ki niso v povezavi z podjetjem. Dejstvo je, da nismo zreli, da bi postavili novo tovarno kot je Magna.

 • črnaovca

  Ja pa ja de, ali boste s celodnevnim čvekanjem popravili škodo, naredili boste še dodatno ker si za tako prazno čvekanje izplačate še dodatke, bilo bi koristno če bi denar kolikor se ga porabi za eno sejo namenili v dobrodelne namene ali prizadetim v požaru in se odpovedali nakladanju. A za vas je kaj drugega kot lastni žep popolna neznaka. V kolikor je znano ime onega ki je izdal dovoljenje ga lahko brez seje prijavite policiji

  • stajerc5

   Zasmrdel si po samoupravljanju in se bolj po”Samoprispevkih”.

 • tarantela

  Zanimivo: Kemis stoji na zemljišču Komunalnega podjetja Vrhnika, kjer je bil direktor Stojan Jakin, sedaj župan Vrhnike. Sploh pa bi morali stopiti skupaj vsi Slovenci, na Vrhniki se namreč deponirajo nevarni odpadki iz vse države.

  • fikus

   Mislim, da tvoji pomisleki niso zanemarljivi. Pred leti je bilo slišati zanimive zgodbice ja.
   Pa o kamnolomu……. mislim, da ga bodo njegovi občani zdaj šele dodobra spoznali, kakšne vrste tič je. Zelo prebrisan……..

   • Naja Vanko

    Županov kompanjon Mivšek je dobil dovojenje za drobilnico kamna na Zaplani. Pravijo, da so bile podkupnine zelo visoke.
    Potem pa psolušamo, kako je Vrhnika najbolj zelena občina, čeprav ima samo umazano in smrdljivo indrustrijo: Kemis, Unichem, Hamex, Silico, kompostarna. V glavnem po zaslugi župana Jakina. Vrhničanom pa v kante gledajo, da slučajno ne grešijo pri sortiranju odpadkov.

  • Naja Vanko

   menda jih navažajo še iz Balkana, denar je denar.

 • dr Janez Sveti

  Saj imamo nevarne odpadke tudi na Šubičevi v Ljubljani.
  DR Janez Sveti Seksolog

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!