Preberite, kako je časnik Delo s svojim lažnivim prispevkom o Poljski in holokavstu, ki ga niso želeli popraviti, Slovenijo spravil v slabo luč

Foto: iStock

Javnost ima pravico izvedeti resnico, kakršnakoli že je. V enem slovenskem uredništvu pa tega ne jemljejo dovolj resno. Časnik Delo je s svojim prispevkom o Poljski dvignil kar nekaj prahu. V njem novinar Boris Čibej navaja zgodovinsko neresnična dejstva, o katerih smo se učili že v osnovnih šolah. Poljsko je označil za odgovorno za poboje lastnega naroda in jo prikazal huje kot nacistično Nemčijo. To je veleposlanika Poljske v Sloveniji tako razburilo in užalostilo, da je pisal v uredništvo Dela ter jih vljudno prosil za popravek. Če ne popravka, je naivno pričakoval vsaj njihov odgovor. Ker ni dobil niti tega, je pisal nam. Preberite njegov odziv in se nad dejanjem slovenskega nacionalnega časopisa, ki je v zadnjih dneh na slab glas prišel tudi v tujini, zgrozite tudi sami.

Izkazalo se je, da je objavljen prispevek Borisa Čibeja z naslovom Varšava “popravlja” zgodovino. Novi zakon, ki prepoveduje izraz “poljska taborišča smrt”, je razburil ves svet, tudi Izrael in Ukrajino, Poljsko povsem razburil. Veleposlanik Republike Poljske Paweł Czerwiński je 6. februarja 2018, torej dan po objavi prispevka, v uredništvo Dela poslal prošnjo za objavo popravka. In odgovor? O njem ne moremo pisati, ker ga nikoli ni prejel. Zato je pisal nam, da vam, tako kot zmeraj, prikažemo dejansko ozadje dogajanja in posredujemo resnico. Ne nazadnje imate vsi državljani, med katerimi so tudi bralci Dela, to pravico izvedeti. Ker so v Delovem uredništvu očitno prezaposleni, da bi se ukvarjali s svojimi lastnimi napakami, popravek objavljamo mi.

Med drugim je gospod Czerwiński vljudno zapisal, da prosi “za popravek netočnih informacij, ki se nanašajo na novelo zakona o Poljskem inštitutu za narodni spomin (polj. Instytut Pamięci Narodowej ‒ IPN). Netočni podatki namreč zavajajo bralce in izkrivljajo podobo dejanskih okoliščin, ki spremljajo postopek sprejemanja omenjenega zakona“. Kot kaže, zaposlenih na Delu do opravičila ne pripravi niti veleposlanik tuje države.

Poljska je bila prva država, ki se je uprla nacizmu, kolektivne krivde narod ne nosi
Veleposlanik je zapisal, da z obžalovanjem ugotavlja, da avtor uporablja enostransko, za Poljsko vnaprej neugodno interpretacijo tako zgodovinskih dejstev kot trenutnega dogajanja. “Zame kot veleposlanika Republike Poljske ‒ države, ki se je kot prva v Evropi uprla brutalnemu nasilju hitlerjevske Nemčije ter njene zaveznice stalinovske Sovjetske zveze, je točnost pri predstavljanju dejstev o drugi svetovni vojni temeljnega pomena, predvsem zaradi spoštovanja spomina na šest milijonov poljskih državljanov (od katerih je bila polovica Judov), padlih in umorjenih v letih 1939‒1945.”

Veleposlanik v svojem odzivu opisuje številne elemente manipulacije, zavite v nerazumljive besede in sestavljene v otroški članek z izmišljenimi dejstvi. Dejstvo je, da nihče v imenu Poljske ni nikoli sodeloval z nemškimi nacisti, saj sta, kot učijo že v osnovnih šolah, zanje takrat obstajali zgolj dve možnosti: smrt ali ujetništvo. Čeprav je kateri Poljak individualno sodeloval z Nemci, se poljskemu narodu ne more pripisati odgovornosti za holokavst. “To je javno ponarejanje zgodovine,” je zapisal veleposlanik.

Menijo, da gre za namerno uničevanje dobrega imena Poljske s strani enega izmed slovenskih medijev
Novinarji Dela so se očitno usmerili v natančno preučevanje in citiranje nepravičnosti, medtem ko dejanskosti niso predstavili. Tudi nekdanji veleposlanik Izraela na Poljskem je povedal: “Želim si, da bi mladi Judje izvedeli resnico – da so bile v številnih evropskih državah vlade, ki so sodelovale z Nemci: Francija, Norveška, Slovaška, Madžarska, Hrvaška; poljska država pa ni sodelovala s Hitlerjem! Prav Poljska je bila svetla izjema v Evropi. Nikoli niso obstajala poljska koncentracijska taborišča, nikoli!” Slednje je v svojem ugovoru zapisal tudi veleposlanik in se vprašal, kako to, da so citirali prav izbrane zgodovinarje, za katere je znano, da Poljski niso naklonjeni. To bi lahko potrdili tudi Poljaki, gre pa za namerno uničevanje dobrega imena države s strani enega izmed slovenskih medijev.

Pa si Delo takšno zavajanje, javno izmišljanje in potvarjanje zgodovine ter manipuliranje lahko privošči? Smešno bi bilo, da bi bralci omenjenega časopisa verjeli takšne vrste prispevkom, ko pa so tudi sami najverjetneje seznanjeni vsaj z osnovnimi zgodovinskimi dejstvi. Tistimi resničnimi. Ne glede na njihovo zvestobo časopisu bi se marsikateri ob branju zgrozili. Ali jim je preprosto vseeno?

V resnici gre za to, da so motivi sprejetja novele zakona o IPN povsem drugje. Zavzema se za odpravo tega, da se kljub nasprotnim dejstvom poljskemu narodu in njihovi državi pripisuje odgovornost za zločine tretjega rajha. Boris Čibej pa kot avtor že v naslovu napeljuje na zgoraj zapisano in se več kot očitno ne strinja “s prepovedjo uporabe lažnive besedne zveze”. Že v naslovu namiguje, da je bila Poljska tista, ki je taborišča postavila. Pa je to še najmanj sporno gre za neupoštevanje temeljne zgodovinske resnice.

Boris Čibej (Foto: YouTube/@spletno Delo)

Gospod Čibej zelo površno omeni vzroke za nastale napetosti pri sprejemanju zakona. Ti pa so takšni, da je nesorazmerno buren odziv izraelske strani v veliki meri posledica notranjih sporov med vlado premierja Netanjahuja in opozicijo. Očitki naši državi so toliko bolj presenetljivi, ker so o načrtovani noveli zakona ves čas zakonodajnega postopka (več kot leto in pol) potekala posvetovanja z Veleposlaništvom Izraela v Varšavi. Vključitev tujega veleposlaništva v pripravljanje zakonodaje je v suverenih državah praksa brez precedensa in priča o izrednem spoštovanju poljske strani do Izraela in judovskega naroda ter tega zanje tako občutljivega vprašanja. Še več, Poljska in Izrael sta 22. novembra 2016 podala skupno izjavo o obsodbi uporabe neustreznih poimenovanj, kot so npr. ”poljska taborišča smrti”. Mogoče je razumeti, da je Izrael podpisal izjavo, pri čemer so mu bile znane načrtovane spremembe zakona o IPN.” Jasno je, da kljub pisarjenju novinarja Dela zakon ne krši svobode raziskovalne in umetniške dejavnosti, kar zagotavlja tretji odstavek 55.a člena zakona. Veleposlanik ob tem poudarja, da govori v imenu države. Da so tudi slabi Poljaki, ki so storili premnoga nedopustna dejanja v času okupacije. Ti si vsekakor zaslužijo primerno kazen, a to ne pomeni, da mora biti kaznovano dobro ime Poljske.

Delo meče slabo luč na vso Slovenijo
Ker Delo popravka ni objavilo, je Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani posredovalo veleposlanikov odziv v uredništva drugih slovenskih medijev, njegovo vsebino pa so objavili tudi na uradni spletni strani veleposlaništva in na družbenih omrežjih. Tako bo izmišljanje zgodovinskih dejstev enega izmed slovenskih medijev odmevalo tudi drugod po svetu.

Anja Lepej

 

 • Striker

  A Delo slovenskega koncentracijskega taborišča na Ljubelju ne omenja? Tam naj bi bili kapoti tudi Slovenci?

  • Miro Jereb

   Ja ampak tam so samo pazili da ne pride do poškodb pri delu….hahahaha….

 • karlina

  SRAMOTA, VELIKA SRAMOTA ZA KOMUNISTIČNO SLOVENIJO, srčno upam, da bodo države v4 objavile PRAVO RESNICO, da je SLOVENIJA ŠE VEDNO KOMUNISTIČNA DRŽAVA, EDINA V EU, NIKOLI NI PRENEHALA BITI !!!!!!

 • Občasni Komentator

  Z njegovim mnenjem se večina, pardon velika večina Židov ne strinja, in meni, da so tudi Poljaki bistveno prispevali k nastanku getojev, taborišč in celotne morilske mašinerije v tistih časih. Imam kar nekaj dobrih prijateljev v Tel Avivu in so vsi enakega mnenja. Ker sam teh časov nisem doživel, ne Poljaki in ne Židi se mi ne zdijo objektivni, je težko oblikovati neko tehtno mnenje, čeprav je verjetno resnica nekaj vmes.

  • Mihilus

   Poljaki in vsi vzhodni Evropejci so sovražili žide zaradi holodomora in drugih grozot, ki so jih židi storili nad njimi po oktoberski revoluciji. Če bi Nemci res želeli pospraviti žide je vse kar bi morali narediti samo dovoliti tem narodom, da naredijo umazano delo. Tako pa so jim zgradili taborišča v katerih so jih varovali pred jeznimi Slovani. To napako še danes drago plačujejo.

   • učko

    Bedak ! Holodomor je storil Sovjetski NKVD nad Ukrajinci. Še enkrat: ti si BEDAK !

    • Mihilus

     Bedak si ti. Rusija je bila po oktoberski revoluciji pod kontrolo židov in večina teh komisarjev “Sovjetskega NKVD” so bili židje. Direktor in največji klavec med njimi (Jagoda) = ŽID. Poleg tega sem jasno napisal holodomor IN DRUGIH GROZOT.

   • Občasni Komentator

    Ti si pa ta pravi Slovan. Prišel do Jadranskega moraja, pa mislil, da je konec sveta in se tu naselil. Po mojem je tudi Sveto pismo slovanskega izvora…sam lej ga zlomka Židje in Palestinci so notri…nismo bistri Slovani vir civilizacije….ampak butli, ki jim je vedno kriv nekdo drug, ne pa sami, da se vedno napačno odločamo.

  • etrusk

   Res je kdo bo bolje vedel za resnico kot Judje ki so to prestajali.

   • Mihilus

    Vsak zločinec je pred sodiščem mnenja, da je dobil previsoko kazen in vsaka žrtev je mnenja, da prenizko. Oni so osebno preveč vpleteni v to, da bi lahko objektivno ocenili. V želji, da se izsiljevalna shema holopokojnin nadaljue zdaj pravijo, da so se holotravme prenesle na potomce…. Ne moreš, da verjameš.

   • Anja M.

    Ti jim kar verjami, jaz jim ne. Židi so Nuremberških procesih navajali, da so Nacisti iz njih izdelovali milo, senčnike za luči, da njihove glave imeli za trofeje, da so jih ubijali v parnih sobah, z električnimi tlemi, analnimi in vaginalnimi črpalkami, na pedala poganjano napravo za razbijanje glav, z masturbacijskimi stroji in podobno. Danes so to dokazane laži. Na podlagi teh laži je bilo po vojni usmrčenih na miljone Nemcev.

 • Antonius

  Ah, nikar povprek. Slovenijo spravljajo v slabo luč vsi tisti, ki že od leta ’91 naprej, permanentno volijo ksihte vseh Kučanovih najnovejših in frišnih letnikov.

 • Mihilus

  Celotna štorija z obtoževanjem Poljske je prav smešna. Poljska je od 1945 do 2015 imela status žrtve v holokavstu. Leta 2015 ko so izvolili nacionalistično vlado, ki ni želela prejeti neskončne mase imigrantov pa je mednarodni židovski lobi začel s kampanjo preko katere so jim spremenili status iz žrtve v kolaboratorja in izvajalca genocida. To je narejeno z namenom, da se jih moralno prisili v sprejem beguncev. Taktika je, da se vse Evropejce, ki so proti masovni imigraciji obtoži, da so nacisti, ki želijo pomoriti na miljone nedolžnih ljudi. Poljaki seveda razumejo taktiko teh ščurkov, zato so sprejeli zakon, ki prepoveduje, da se Poljsko krivi za nekaj kar so Nemci že v celoti sprejeli krivdo.

  židovske podgane tukaj delajo hudo taktično napako, ki jim bo zelo škodovala. Poljska je do 2015 imela vse razloge, da podpira lažnjivo verzijo zgodovine po kateri je v holokavstu umrlo 6.000.000 židov. Ne pozabimo, da je vseh velikih 6 taborišč na ozemlju Poljske. Zdaj ko se jim vsiljuje status storilca so dobili močno motivacijo, da odprejo arhive, da odprejo preiskave o veliki šesterici in se končno začne dekonstruirati največjo laž v zgodovini človeštva. Revizionistom se nam cedijo sline.

  Tako, da jaz apeliram na vse žide in židovske agente (vas je tu na forumu kar precej), da še povečajo pritisk na Poljsko in nam jih pomagajo zmotivirat, da se zadeva začne.

  Pri temu pa je smešno prav to, da so židi dejansko bili preganjani s strani Poljakov (in vseh drugih slovanskih narodov), ki so jih sovražili zaradi holodomora in drugih grozot, ki so jih židi storili nad krščaskim prebivalstvom med obema vojnama. Tudi v Sloveniji smo jih takrat pospravili, pa so žal že nazaj prišli.

  • etrusk

   Pa bi vseeno vprašal , Povejte , če veste , kdo je postavil –GULAKE- Pred časom , je bil celo film ki je kazal kako so počenjali Poljaki z JUDI. Tudi to je vprašanje , ko so Jude Poljaki izganjali iz svojih hiš , kam so jih peljali , mogoče po vaše na kavico.
   Resnica , pa če je deset klaftr zakopana , pride vedno na dan. Pa če vam je prav ali ne. Ta čas prihaja . Pa še to je bilo zanimivo slišati , da bodo Hitlerju postavili spomenik , ki je imel namen rešiti Evropo pred komunizmom.

   • Mihilus

    Resnica pride na dan če jo preiskujejo neodvisni preiskovalci. Trenutnoje vse zelo spolitizirano in vložki so ogromni. Tudi jaz si želim, da bi vedeli kaj se je res zgodilo med drugo svetovno vojno, vem le da to kar nas zgodovina uči danes je gromozanska laž.

 • VERRZIFIKATOR

  Peter Stojan

  VSESTRANSKO DELO

  Ko pri delu vlada apatija,
  veš, da rezultati bodo nični
  in zaslužki tudi nepremični,
  v zosu da je delovna partíja.

  Kadar je anemičnost na delu,
  apatijo ta še bolj podpira,
  zgradba sama v brezno se podira,
  kot pri delu, isto bo pri jelu.

  Ko igračkanje je zgolj veselo,
  kar garanje moralo bi biti,
  ker so delavci obilno siti
  in jim kajpak ni za resno delo.

  Kakšno bodi vendar mnenje javno,
  ko je delo kakor črna vdova,
  sika le in pika vedno znova,
  ko zastrupljanje je delo glavno?

  Ko pri delu pesek se preklada,
  in se vse skoz sito presejuje,
  veš, da rezultat se razgrajuje,
  da vse pada, kar se tam naklada.

  In na koncu nič ne bo veselo,
  to lahko že na oko izmeriš,
  in meritev isti hip overiš,
  vse konča kot Sizifovo delo.

 • učko

  Jah, Nemci so bili organizatorji pogroma nad Judi, mnogi Poljaki pa so seveda pri tem sodelovali. Takih kolaboracionistov tudi pri nas ni manjkalo in jih je tudi danes še ogromno, ki sodelujejo z zločinskim vladajočim nam režimom !!!!

 • Grenze

  Komunisti hitro spreminjajo svojo zlagano zgodovino so kot kameleoni lažnivi prefarbani morilci .
  Če bi Hitler vedel kakšni so bi gotovo ves ostali živelj v Evropi pustil pri miru in se posvetil samo komunističnemu vprašanju sploh pa ne Židom. Mogoče kakšnemu Židanu ????

  • Sadako

   Hitler je vodil delavsko stranko in je bil prijatelj od Stalina. Dokler se je razumel s Stalinom, ki je požigal pravoslavne cerkve je še šlo.

 • Božobožo

  Itak vsi vemo da so Poljaki aktivno sodelovali z naciji. Poljaki so samostojno pobili celotne vasi židov, samo da bi dobili njihovo zemljo in premoženje. Slovenci ki so bili v aušvicu tudi pišejo da so bili poljaki kapoti najbolj grobi in pravi sadisti, zato so jih tudi nacisti uporabljali.

  • Sadako

   Torej, če te nekdo zasužnji in prisili v ubijanje, si ti kriva ali je kriv tisti, ki te je prisilil?

   • Krtača 20

    Si sokriv.

   • Goran Hvala

    Ja za svojo rit bos pobijal druge je tako….ko bodo pa tebe dobil pa jokcal da nisi in so te silili…pa taki heroji..streljal si ti…in to svoje…pa ni vazno kdo ti je ukazal…sam ce so to bli komunisti je cela stala ce pa nacisti pa super fajn in druge ni blo…ja vi janseviki ste pa res kerlci..

  • Soave

   Govori in piši samo v svojem imenu. Pri ljudeh tvoje sorte, je zgodovina samo en star, prešvican štumf, ki ga po potrebi zamenjaš, ali pa ne. Bolj kot smrdi, bolj vam paše.

  • centurion

   Glavno, da niso bili pesojebi kot ti in vsi
   slovenski levičarji od leta1935 do danes.

  • montyamp

   To so bili poljski komunisti , ki so kot slovenski storili ogromno zločinov .
   TITOBANDITO , France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček , Stane Dolanc , Kraigherji , Ribićić , Vidmar , Pirjevec , Polić , zemljarić , Vrhunc , Ambrožić , Bulc , Kocjanćić …
   To so pa heroji ki niso klali židov , tile so kar svoje brate in sestre .

   • Goran Hvala

    Hahaha…hvala za dozo smeha…

   • pesjanar

    Ne pozabit Miška Kranjeca,tudi on ima krvave roke,kot vsak po vojni komunist.

  • sprehajalec

   Božo, zopet si se učil lažnive zgodovine v OŠ. Aktivno so sodelovali domačini z Nemci pri preganjanju Judov dlje na vzhodu, med Barbarosso. Pri zasedbi in okupaciji Poljske še ni bilo plana Endlösung, pobijanja Judov. To je bilo šele spomladi 1942. zato ni bilo šans, da bi poljske vasi sodelovale pri njihovem uničenju. Morda so bili posamezni ekscesi, podobno, kot pri nas, ko so partizani likvidirali Rome.

   Pobijanje Judov na Poljskem je bilo strogo konspirativno in industrijsko organizirano. Ni bilo prostora a nekakšne pogrome, na katere se sklicuješ. kako lahko nekaj lapaš brez osnove?

  • etrusk

   Resnica je to. prav isto mi je pripovedovala udeleženca v Aušvicu. Poljaki so bili s—je mi je povedala.

 • Soave

  O ??? Še prav nič ne čudimo. Saj so komunjare bili, so in izgleda tudi bodo še naprej, mojstri v potvarjanju zgodovine.
  Po potrebi.

 • Krtača 20

  Tko kot tuki bi tud tam radi popravljal zgodovino. Vsi so bili nedolžni, ljudje so se kar sami sebe zapiral in umoril iz ljubega veselja ja..

  • montyamp

   Hobi Stalinovih hlapcev :
   TITOBANDITO , France Klopčič, Dragotin Gustinčič, Prežihov Voranc, Aleš Bebler, Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Josip Kopinić, Ivan Maček , Stane Dolanc , Kraigherji , Ribićić , Vidmar , Pirjevec , Polić , zemljarić , Vrhunc , Ambrožić , Bulc , Kocjanćić …
   je bil pa zazidavanje živih in ropanje imetja poklanih in izgnanih .

  • Goran Hvala

   Kaj so amesni ti janseviki….pa cel svet to trobi…vsi discovery pa history pa nevem kaksni zgodovinski kanali…pa vsi zapisi poljske policije kako je kokala poljake….pa so jim dal befel nemci naj pisejo v porocila posebna obravnava ne pa usmrtili…edini janseviki iz slovenije in sprenevednezi poljaki kateri trdijo da na njihovi zemlji sploh ni blo taborisc pa sploh niso sodelval…uni zapornili so se kar sami v jarke metal…;-)..ocitno neki tazga kot v sloveniji slovenci….so sami v luknje padal zdej pa na komuniste kazejo….vsaj men se tako zdi..;-);-)..hitler je hotu sam mega piknik tak da ne vem kaj se je sel ostali svet utikat v njegovo veselico…so mu bli vsi fovs ocitno..z amerikanci na celu..;-)..uzaljeni ker jih ni povabu…in so mu zjebal piknik…
   Se po vojni so anglezi poslal pisemce titotu (resiti problem domobranstva) zraven pa vagone nazaj poslal..oni so verjetn misln da naj postavjo nove hise za domobrance sam so jih jugoti mal narobe zastopl pa so jih v jarke zmetal…;-)..
   Se vceraj je bil prispevek da ne bi niti v vesolje blo poletov ce ne bi blo janse…
   Tip je res car vseh carjev…;-)

   • sprehajalec

    Gorane, zadet mi deluješ, ko tole pišeš brez repa pa glave. daj se obibaj zgodovine, če pač nič ne veš o njej. Nije žvaka za seljaka…

    • Goran Hvala

     Ja sej pravim vedno da vase zgodovine ni in ni zasledit nikjer…ne vem kje to skrivate…neki je treba nabijat o zvakah ce ze druzga nimas za povedat…;-)…pa a nis ti cisti slovenc pa pises stalno neki juzni jezik…pa tak slovenc…bvahahaha…

     • sprehajalec

      pa tak slovenc…bvahahaha

      Gorane, gorani je naziv za del šiptarjev iz kosova.

   • slosin

    Edino, kar si prav zapisal je, da je Janša car….za vas paradajzarje ….

    • etrusk

     Pravilna resnična ugotovitev

  • sprehajalec

   Zgodovino so “naši” že napisali a Krtača? sedaj bi nas pa “naši” še s Poljaki radi skregali.

   Če kdaj gledaš skoke, pa se Poljaki vsi pokrižajo na rampi, te kaj to raztogoti a?

 • Tone

  Morda Poljaki res niso sodelovali Z Nemci pri iztrebljanju Židov, so pa z njimi sodelovali pri zasedbi Češke.

  • sprehajalec

   Tudi Slovenci so v okvirih Avstrije sodelovali z Prusi in Rusi pri zasedbi in razdelitvi Poljske Tone.

   Zgodovina ni od leta 1939 naprej, kot so te učili v OŠ.

   • Goran Hvala

    Tako tako…kot pravis sam…sej a nismo bli ogrci takrat..;-)…

    • sprehajalec

     To so bili Prekmurci, Ogri. ostali smo bili Avstrijci.

     • Goran Hvala

      Aja smo bli avstrijci…kak da pa nismo to ostal?…ce smo bli avstrijci…nism se slisal da bi se drzave kr tak odpovedale svojemu ozemlju..pa ga nikol vec zahtevale nazaj…kaj so to neke futke fatke..

     • sprehajalec

      Gorane, po tvoji logiki je bil naprimer Al Capone Italijan, sploh Američan ni bil ali kaj me hočeš učiti?

   • Tone

    Mene so v šoli učili, da zgodovina teče od Potočke zijalke naprej, tebi pa ne bi škodila krepka doza zgodovine brez ideološke navlake. L. 1939 je pri zasedbi Češke z Nemci sodelovala tudi poljska država in zasedla pokrajino okoli mesta Češký Těšín.

    Sprehajalec, ne delat bedaka iz sebe. Okupatorji so države, ne posamezni vojaki. Sicer pa govoriš po logiki in na pamet. Dvomim, da so Avstrijci vlekli vojake iz Kranjske na Poljsko, če so imeli dovolj vojakov iz bližnjih pokrajin. Vsekakor pa so Poljsko zasedli avstrijski vojaki in ne Slovenci. Tako so tudi Nemci pri okupaciji Slovenije 1941 uporabili avstrijske vojake. Čeprav je bila večina zasedbenih vojakov Avstrijcev, še nikomur ni prišlo na misel, da bi rekel, da so Štajersko in Gorenjsko okupirali Avstrijci.

    • sprehajalec

     Ti mi nikar ne govori o ideološki navlaki. Ko si sam zasut z njo do te mere, da ne prepoznaš objektivno. Temveš moraš vtkati “narodno”, pa “ljudsko” pa imperialistično vanjo.

     vojna je bila v Europi obrt, dokler niso tvoji komunisti vanjo vtkali ideološko in ljudsko ter razredno. Pokrajine so se pripajale osvajalcem, v napoleonovih časih niso mogli dovolj hitro tiskati zemljevidov, ki so se tako hitro spreminjali. Tako je bilo do leta 1941, ko je na poziv kominterne vstalo Ljudstvo. In je vojna postala “ljudska”. Alzacija pa lorenna sta vsakih 50 let menjali lastnike, pa se nihče ni preveč sekiral za to. Tako je bilo tudi z zasedbo dela češke, kjer so Poljaki videli svoje interese. Ko je Stalin potem Poljski po vojni vzel 1/3 ozemlja na Vzhodu, ti pa ne sede v kontekst.

     pojem okupator so uvedli rdeči komunisti. Iz svojega zgodovinskega razmišljanja črtaj besede “imperializem” pa “ljudsko”, pa morda kdaj bo kaj iz tebe. če seveda že po Zemlji ne dišiš.

     • Tone

      Ubogi, namesto, da rečeš hvala, ker si dobil zastonj lekcijo iz stvarne zgodovine, uprizoriš politkomisarsko nakladanje. Na vem, kje si videl “narodno”, pa “ljudsko” pa “imperialistično”. Kupi si vsaj nova očala, saj novih možganov zaenkrat še ne prodajajo.

     • sprehajalec

      ne rabim očal, Tone. še zelo dobro vidim. ti si tako potopljen v ideološko navlako marksistične dialektične interpretacije zgodovine, da normalne zgodovine sploh vidiš ne….

     • Tone

      Pusti ti mojo ideološko navlako, raje povej, kje si s svojimi dobrimi očmi videl “narodno” pa “ljudsko” pa “imperialistično”. Bova potem razpravljala, kdo je ideološko zaslepljen, da sploh ne vidi normalne zgodovine.

     • Jovo Jamnica

      Gdaj boš Tonetu odgovoro??? Okaki obrti nakladaš??? Poglej si enkrat zemlevit Europe is 1914 in primerjaj z 1918. Skoro fse je isto, sam A-O naenkrat več nea opstaja. Pa A-O je bla sila vlka za Europske mere. In ja, mi Štajerci smo se Napoleonu postavli po robu. V Graci je to blo. Predat smo se brambofci mogli na povelje iz Dunaja. Francozi so z ogromno armado znoreli, ko so naši pubeci (800) strelali na njih dol is trdnave Šlosberk. Pol, po predaji, je Napoleon zahtevo, da se ova trdnava poruši do temelof. Grac je proso, če lahko fsaj en turn ostane in pol lahko toti turn še dans v Graci vidiš…

     • sprehajalec

      pa kaj si ti Tone ali kaj? Poglej si zemljevid Europe karla velikega? Samo Frankov ni več, Europa je pa še zmeraj ista.

      Brambovci so imeli status pomožne vojske in kot takšni so bili pod poveljem Dunaja. Šlo je ra redne vojaške enote. Ki so ubogali ukaz. partizani so bili pa pod poveljem moskve, torej tuje državne tvorbe.

      O povsem različnih stvareh govoriš.

     • Jovo Jamnica

      Saj vem, da veš za idejo restavracije Svetega rimskega cesarstva, sam se kot kamufliran levakar, tumastega delaš…

     • sprehajalec

      Za idejo ne vem, ne bi pa imel nič proti. Za levakarja me pa resnično imej zadnjega na temle portalu. Če ti pa delujem morda levakarsko, sem pa drugačen tip levakarja, ne takšen, kot jih imamo v Sloveniji. In si jih ti vajen in samo takšne poznaš. ker to so Ultralevakarji.

   • hle

    Razlog za to pa je bil da so šli Poljaki skupaj z Napoleonom nad Moskvo in posledice za njih so bile hude tudi konec tridesetih so imeli enak namen da bi skupaj z dolfijovo vojsko marširali na vzhod vendar se je kolesje zgodovine obrnilo drugače

    • sprehajalec

     kaj pa ostali Hle? Napoleonovo Armado je sestavljalo samo 60% Francozov. Večina ostalih je bila Nemcev. pa nekaj je bilo tudi slovencev iz Ilirskih provinc.

     Leta 1920 je lenin začel izvažati revolucijo na Zahod. Na poti do Nemčije mu je bila Poljska. Ki jih je premagala pred Varšavo. od takrat naprej je svetovna zamera vseh komunistov do poljske.

     • hle

      Kot država se je pridružila Napoleonu ne kot posamezniki mislim da je to precejšna razlika

     • sprehajalec

      Kot države so se ravno države nemške zveze pridružile napoleonu in dale vojake, pa Ilirske province. Poljska je obsegala samo vojvodinjo varšavo, je pa napoleon po končani vojni obljubil Poljakom državo, zato so mu pomagali.

 • althar

  Polska je trenutno svetovni levici eden večjih trnov v peti. Zato po komandi socialističnih šturmfirerjev pač strelajo po njej v vseh propadajočih rdečih stenčasih vsi disfunkcionalni družbenopolitični delavci, ki jih še lahko plačujejo. Patetično cvilenje crkujoče rdeče beštije.

 • sprehajalec

  Z zasedbo Poljske in 4 razdelitvijo v zgodovini, (po letih 1772, 1792, 1795), je bila tudi ta leta 1939 s strani istih udeležencev, Nemcev (prej Prusov) in Sovjetov (prej Rusov).

  Nič novega torej v zgodovini Poljske. Poljska je bila ukinjena, zahodne dele so si priključili nemci k Tretjemu Rajhu, ostanek je dobil ime Velika gubernija. Ime Poljska ni obstajalo več. Zato je tudi poimenovanje napačno, poljska taborišča smrti. Nemci te besedne zveze niso nikoli uporabljali, niti Poljaki sami ne. Ko so Nemci postavili šest Vernichtungslager (Uničevalno tabhorišče, Auschwitz II Birkenau, Sobibor, Treblinka, Majdanek, Belzec, Chelmo), Poljske ni bilo več, obnovljena je bila zopet ko teh taborišč tam ni bilo več.
  Ta uničevalna taborišča so bila velika državna skrivnost Rajha in Poljaki sami niso imeli nikakršen dostop do njih, razen poljskih Judov, ki so predstavljali večino žrtev tam. Bila so IZKLJUČNO za Jude. In deloma Rome. Samo osebje taborišč so sestavljali Nemci, in pa pomožne straže, nanovačene iz vojnih ujetnikov Rdeče Armade. Tako imenovani Komando Trawniki, po taborišču, kjer so se urile.

  Vodja operacije Reinhard (kodno ime za zaplinjenje Europskih judov, imenovane po ubitem Heindrychu), je bil SS-Gruppenführer in Generalleutnant Policije Odilo Globocnik z vzdevkom Globus. Priimek je obdržal v svoji prvotni obliki Globocnik, rojen v Trstu, izviral pa je iz Tržiča. Njegov stari oče Franz Globotschnik je bil profesor na moderni Gimnaziji v Ljubljani.

  Da je znal slovensko, podatka ni. Kasneje, po likvidaciji uničevalnih Taborišč v Generalni Guberniji, je bil premeščen v tržaško Rižarno. Obstajala je priča po vojni, da je pa z ujetniki komuniciral v brezhibni slovenščini.

  Ko so po vojni zasliševali šefa gestapa Müllerja o Odilu, jim je zabrusil; Er ist kein Deutscher, er ist Slowene.

 • Jožef

  Kako lahko prenašamo v naši “ljubljeni ” Slovenije takšne laži in dvoličnosti.
  Istočasno odnosno paraleni mainstream mediji bruhajo zgražanje nad Poljsko v zagovor židov, hkrati pa nas prisiljujejo v priznanje teroristične tvorbe , imenovane Palestina.
  Ali v Delu in ostalih socialistčnih medijih res mislijo, da jim bomo verjeli.
  Jaz jim ne verjamem niti vremeske napovedi in vem, da mnogi me nami nenijo enako.

  • sprehajalec

   Ultralevičarji, produkt šolskega sistema 1945-2018, nasledniki ultralevičarskih Porednih mladincev ZSMS, ki so hoteli reformirati partijo v 80tih, so na oblasti. Skupaj s strički, njihovimi mentorji, dediči revolucije. ki se muzajo v ozadju.

   Slovenija se nikoli ni izvila iz oklepa komunizma. prosveta, naša bo osveta, so skandirali. sedaj jo imamo, na oblasti.

 • Meho

  Pa to ne moreš verjet. Narod, ki sta ga hotela uničiti toplovodarja in kamerada Hitler in Stalin, je zdaj po interpretaciji nekega opranoglavega pingvina iz Dela kriv za holokavst. Narod, ki je poleg judov največ pretrpel v II. svetovni vojni. Narod, ki je bil razbit in se je boril proti Hitlerju po celem svetu, od Afrike do Evrope. Narod, ki se je prvi uprl Hitlerju (in njegovemu toplemu bratcu Stalinu) in zaradi katerega je sploh prišlo do II. svetovne vojne, ker sta si toplovodarja hotela razdeliti prav Poljsko. Pa to ve vsak osnovnošolec.

  Naj bebavi komunajzarski opranoglavec iz FDV-ja in častilec velikega Sputnika raje napiše, zakaj je propadla Varšavska vstaja. Ker je Stalin z rdečo armado namenoma skorak eno leto čakal pred vrati Varšave, da so Nemci pobili vse varšavske vstajnike in poljske domoljube. Šele potem je vkorakal v Varšavo kot veliki “osvoboditelj”. Tako kot to danes počne kgbejevec Sputnik.
  .

 • sprehajalec

  Poljaki gredo našim komunistom in ultralevičarjem preprosto na živce. Ker so pač dobri katoliki. Ko se poljski skakalci na rampi pokrižajo predno se spustijo, se naši levičarji obrnejo stran in natihem zakolnejo od togote.
  Papež je bil Poljak, največje število nosilcev Izraelskega reda Pravičnik med narodi, za medvojno pomoč (nejudov) Judom, ki se podeljuje posameznikom, so Poljaki. 6500 od 26.000 podeljenih odlikovanj. V Sloveniji naprimer, jih je bilo 7 pa še to nobeden iz NOB.

  In sedaj so pač levičarji dobili svojo priložnost pljuvanja po Poljakih. Ravno oni nimajo nikakršne pravice to početi, saj med vojno niso pomagali slovenskim Judom.

  • Tone

   Pa tudi svetnikov imajo Poljaki veliko, klečeplazni Slovenci s cerkvico na vsakem gričku, pa nobenega,

   • sprehajalec

    Imajo, le tebe v OŠ niso o tem učili. K veronauku pa nisi hodil, ste bili doma ta rdeči.

    Za velikost je seznam kar dostojen, poleg svetnikov so še mučenci, ki jih je pogubil komunizem.

    https://sl.wikipedia.org/wiki/Seznam_slovenskih_svetnikov

    Poljaki jih imajo 30, na svojih 40 milijonov. Če bi bilo Poljakov toliko kot Slovencev danes, bi imeli 1 in pol.

    zelo veliko pravzaprav v Sloveniji, sploh če upoštevamo dejstvo, da je del Slovenije hendikepiran s komunizmom.

    • Tone

     Malo resnosti ne bi škodilo. Če bi naredili Poljaki tak spisek svetnikov, bi jih imeli milijon. Za slovensko svetnico ti priznam samo Emo Krško, čeprav ne bi bilo treba, ker Avstrijci nič ne vedo o tem. Vsi ostali so kandidati za svetnike ali pa kar tako neki vzorniki. Mučenci, ki jih je pogubil komunizem, pa so vsi izmišljeni, saj pri nobenem ne piše, kdaj je bil kot tak razglašen.

     O teh stvareh vem sigurno več kot ti. Sem iz verne družine, hodil sem k verouku pa še vere me zanimajo.

     • sprehajalec

      Zakaj pa potem navijaš za komunizem na Portalu Nova, če si kao iz krščanske familije?

     • Tone

      Nikjer nisem navijal za komunizem niti s pol besede. Zamisli se nad sabo, če si kaj takega videl. Če bi bili vsi enakega prepričanja kot njihovi starši, potem niti krščanstva ne bi bilo, saj so bili starši prvih kristjanov drugačne vere. Kaže, da so slabo vzgajali svoje otroke.
      Na portalu Nove poskušam tu pa tam prispevati kako iskro razuma, ki ga novinarjem in komentatorjem tu tako manjka.

 • Sarkazem

  Ker se mu nihče noče niti opravičiti, se gospodu veleposlaniku kot Slovenec opravičujem jaz! V opravičilo bi mu pa rad povedal še sledeče:
  1.Delo je vedno bilo in je še sedaj glasilo vladajočega režima. Lastnik je “njihov” in novinarji so “njihovi”. Pišejo, kar jim je naročeno. Najbolje bi se bilo pritožiti kar oblastnikom, ki jih je pa težko najti, ker se skrivajo v ozadju lutkovne vlade.
  2. Poljska jim gre že dolgo na živce, ker je domoljubno katoliška in ker je z levičarji tako pomedla, da jih ljudje sploh ne volijo več.
  3. Kaj takega je v Sloveniji nepredstavljivo, ker so komunisti uspeli iztrebiti vse, ki bi jim lahko nasprotovali. Zato je Slovenija postala unikatna pred tujino vešče zamaskirana komunistična enklava v EU.
  4. K tej veščini spada tudi obrekovanje Poljske zaradi sodne reforme, ki bi je bila najbolj potrebna Slovenija in novega zakona v zvezi z nacističnim preganjanjem Judov.

  • baubau

   Pridružujem se opravičilu!

  • Tone

   Veleposlaniku je odleglo!

 • Tanja Bor

  Zaradi takih člankov sem vesela, da imamo Novo24TV. Poljska ni nikoli sodelovala z nacisti, zdaj pa je pod hudim udarom Nemčije, ker ne sprejema njihove uničujoče mograntske politike.

 • FRANC3

  Poljaki so se uprli nacizmu (spomnimo se samo na Varšavski geto, ko so otroci reševali ranjene), naši levaki pa jih obsodijo, da so bili sodelavci nacizma.
  Slovenski komunisti so od avgusta 1939 do junija 1941 podpirali naciste zaradi sporazuma Ribbentrop-Molotov, se pa hvalijo, da so bili nasprotniki nacizma.
  Naj razume kdor more:
  Vaclav Hawel je izjavil: LAŽ JE NEUMRLJIVA DUŠA KOMUNIZMA!!!

  • hle

   Mešaš Varšavski geto in Varšavsko vstajo

   • freedomfighter

    Saj vidis da ljudje nic ne vedo razen kar jim pove nova

 • hle

  Stvar ni tako preprosta kot jo razlagate tukaj kot bi bili vaši bralci samo tisti z IQ trenutne temperature zunaj Polski PM je omenil samo štiri narode v Evropi ki niso sodelovali z nacisti in nas ni med njimi
  http://www.kurir.rs/planeta/2995085/poljski-premijer-samo-srbi-grci-jevreji-i-poljaci-nisu-kao-narod-saradjivali-s-fasistima

  • MladiLiberalec

   Jah sramotna domobranska kolaboracija nam je vzela to castno mesto. Je pa sicer izjava bolj tko.

   • sprehajalec

    Bluziš.

    Tudi Angleži so imeli British free legion v okviru SS, tako kot je bila Domobranska legija. Pa nihče danes Angležev ne obtožuje kolaboracije.

    Imate dvojna merila Liberalec.

    • MladiLiberalec

     Samo so jih po vojni kaznovali kot kolaborante.

     • sprehajalec

      Kot je morda kazen za kolaborante? Sodišče pa zaporne kazni, enega so pa usmrtili? Kot pri nas?

      Poleg tega so pa oni dejansko bili kolaboranti, kot to pojmujejo na Zahodu. Bili so vojaki Velike Britanije, ki so prestopili k sovražniku. To je kolaboranstvo, ne pa poštar, ki opravlja svojo službo….

     • MladiLiberalec

      No koliko jih je pa bilo teh in koliko Anglezev so pobili? Domobranci so sami ali pa skupaj z Nemci pobili kar okrog 8.000 Slovencev. Leta 1944-45 so bila leta velikega terorja.

     • slosin

      – 24.500 Slovencev so pobili partizani
      – 4.400 Slovencev so pobili – domobranci, četniki, vaški stražarji

      Še česa ne veš?

     • MladiLiberalec

      V samostojnih akcijah Slosin. Skupaj z okupatorji pa okoli 10.000.

     • slosin

      Angleži so na otokih prepovedali prebivalcem kakšen koli odpor! Za izogib žrtvam, so celo zaukazali ‘kolaboracijo’….

     • sprehajalec

      Državljansko vojno so začeli Komunisti s protiimperialistično fronto in rdečimi Sovjetskimi Republikami po Dolenjskem. reakcija prebivalstva na revolucionarni teror, je bila organizacija Antikomunističnih oddelkov. Z zaostrovanjem vojne, se je tudi situacija na terenu zaostrila.

      Nočeš razumeti poante. kolaboracija je samo, če imaš pogodbo s svojo vojsko, pa prestopiš v tujo in se boriš proti svoji.

      V naših razmerah, niti en pogoj za govorjenje o kolaboraciji ni izpolnjen.

     • MladiLiberalec

      W. OF je bila med vojno zakonita oblast. Okupatorjevi nameni in dejanja pa so sli v smer unicenja slo. naroda. Kdor je kolaboriral z okupatorjem v smislu borbe proti OF ali pa v sodelovanju z njim pri nacrtih za unicenje slo. naroda je zagresil zlocin kolaboracije.

     • sprehajalec

      ne more biti neka samooklicana klika zakonita oblast. kaj ti tukaj ni jasno. grem tjale v bife, pa skličem plenum svobodne Slovenije, pa začnem pobijati. In se imam za zakonito oblast. ostali so pa izdajalci.

      Niti nimam nikakršnega zakona na svoji strani, niti kakršnokoli drugo legitimiteto. Je ni. Čisto simpl.

     • MladiLiberalec

      Gre se za legitimni odpor Walker ki ga je podpirala vecina naroda. Ta vecina si je postavila tudi svojo oblast proti nelegitimni okupatorjevi. Razumes ali ne?

     • baubau

      s pobijanjem,mučenjem zaseješ med večino grozo in imaš večinsko oblast,,,čist simpl kot pravi sprehajalec…

     • MladiLiberalec

      Glavnino terorja je izvajal okupator in kolaboranti. Tudi popis zrtev to potrjuje.

     • baubau

      Nikoli in nikjer večina ni podpirala in ne podpira teroristov! Norci so- hvala Bogu- še vedno v manjšini….

     • MladiLiberalec

      Si ze slisal za plebiscitne akcije v Ljubljani 1941? Seveda je vecina podpirala OF. Bivsi voditelji glavnih starih strank so izgubili podporo med narodom zaradi sodelovanja v Graziolijevi konzulti.

     • sprehajalec

      In? Kakšni so bili rezultati volitev, ki so postavile to oblast? Koliko % so dobili na volitvah 26.04.41 v Vidmarjevi vili?

     • Aton

      Zakonita oblast je bila v Londonu…

     • MladiLiberalec

      Samo de iure do zlitja z de facto oblastjo na terenu poleti 1944.

     • baubau

      Ni res ne pif ne of NI bila zakonita oblast ampak eno samo nprotiizakonito gangsterko nasilje!

     • slosin

      mucek, rajši si oglej spodnje podatke, preden napišeš še kakšno oslarijo o kaznovanju kolaborantov po ww2 …

      ŽRTVE II. SVETOVNE VOJNE IN PO VOJNI UBITE OSEBE PO DRŽAVAH
      Država—–Prebivalstvo 1945…..Žrtve vojne….Povojne žrtve
      Norveška——–3.300.000—————4.000——–28
      Danska———–3.850.000—————4.000——–46
      Nizozemska—–9.000.000————248.000——-53
      Belgija————8.000.000————-111.000——–7
      Francija———42.000.000————358.000—2.250
      Gečija————-6.000.000————420.000—5.000
      Madžarska—–14.500.000————900.000—7.000
      Poljska———-35.000.000———-6.000.000—3.000

      SLOVENIJA ……1.492.000…………….97.500..13.600
      Pa dobro si oglejte kolono SLOVENIJA…..težko za verjet…13.600 pobitih po vojni..

     • MladiLiberalec

      Saj so bili povojni izvensodni poboji pri nas gotovo velikega obsega in obsojanja vredni.

      Samo ta razpredelnica mi je vseeno nezadovoljiva. Vzemiva Norvesko recimo. 4000 je Norvezanov umrlo med vojno. Potreben bi bil se podatek koliko od teh so pobili kolaboranti za resno primerjavo. Hujsa je bila kolaboracija vecji je bil obracun z njo po vojni. To je moja teza in mislim da je pravilna.

     • slosin

      …ja gre za povojne poboje! Kar je bilo med vojno je pač bilo…vojna je bila za vse…Dejstvo pa je, da so bili glede na statistike najhujši rablji pa prav jugo komunisti…. vsegliharji pa seveda nočete videti razlih…tu imaš nekaj za ilustracijo…

      ………Tudi usoda zajetih nemških vojakov in drugih kolaboracionističnih enot kaže, da se je brezpravje tudi po Hitlerjevem zlomu nadaljevalo. Angleški zgodovinar Keith Lowe je v knjigi »Podivjana celina« prinesel statistične podatke o umrljivosti vojnih ujetnikov. Od teh, ki so se znašli v angleških taboriščih, jih je umrlo manj kot promila, v francoskih 2,6 odstotka, v poljskih 7,7, medtem ko je bila smrtnost vojnih ujetnikov v sovjetskih taboriščih kar 35,8 odstotka. Neslavni evropski rekorder je Jugoslavija, kjer jih je v rokah Titovih armad pomrlo kar 41,2 odstotka. Ta kruta bestialnost odvzema nedolžno slavje zmage nad nacizmom, zakaj antinacisti so v svoji evforiji sledili najslabšemu nacističnemu vzorcu.

      ……Po nemških analizah je bila realtivno največja smrtnost med nemškimi vojnimi ujetniki na območju Jugoslavije. Zaradi kaotičnih razmer v zadnjih dneh vojne, ni znano natančno število vojakov enot Wehrmachta in Waffen SS, ki so bili zajeti v Jugoslaviji, po ocenah pa jih je bilo med 175.000 do 200.000. Glede na to, da se je po podatkih Rdečega križa do konca leta 1949 vrnilo samo okoli 85.000 povratnikov iz jugoslovanskega vojnega ujetništva, je preživelo manj od polovice vseh nemških vojnih ujetnikov, ki so bili zajeti na ozemlju Jugoslavije.

      …in kaj piše še Keith lowe:
      PODIVJANA CELINA-KEITH LOWE
      ———————————————–
      Zaradi vseh teh pobojev, tako manjsih kot obsežnejših, je nastala vsesplošna podoba o jugoslaviji kot o deželi, ki ji po krutosti ni para — pojmovanie, ki se je še utrdilo med srdito državljansko vojno v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.
      Izraz balkansko nasilje se uporablja po vsej Evropi za označevanje izrazito izprijene krvoločnosti in za potrditev hipoteze se pogosto omenjajo različna zgodovinska obdobja. Res je, da so statistični podatki, ki se nanašajo na povojno Jugoslavijo hujši, kot v katerikoli drugi državi.Partizani so po vojni pobili kakih 70.000 kolaborantskih vojakov in civilistov. Če to primerjamo z velikostjo celotne populacije, je to 10 x več kot v Italiji in 20 x več, kot v Franciji….

     • MladiLiberalec

      Nisem se bral Lowe a, trenutno sem pri Bajcu in njegovemu opisu vloge primorskih liberalcev med vojno in pri zdruzitvi kraljeve JA z NOV 1944.

      Ne strinjam se pa s tezo da medvojni obseg nasilja ni imel nobenega vpliva na povojni obracun s kolaboracijo in na obseg tega obracuna.

     • slosin

      od Bajta breberi ‘BERMANOV DOSJE’, pa boš videl NOB sranje takoj v objektivnejši luči… No, pa ‘NEVARNA RAZMERJA-kolaboracija med ww2’ (Peter Bates), pa ‘Podivjana celina’…itd …skratka, literature jo dovolj …Tu imaš pa še nekaj na temo ‘kdo je koga’….državljanske vojne so najbolj krute….

      Struktura žrtev na današnjem območju Republike Slovenije glede na povzročitelje smrti

      Povzročitelj Število žrtev
      ————————————————————————
      Nemške okupacijske enote samostojno 29.855
      Nemške okupacijske enote s četniki, hrvaškimi
      domobrani, ustaši, ital. Kolaboracionističnimi enotami,raztrganci,vlasovci 772
      Gestapo 290
      SS samostojno in v sodelovanju z drugimi 137
      NOV in POS 8.360
      NOV in POJ 113
      VOS 519
      Jugoslovanska armada 12.651
      Ozna 2.492
      Italijanske okupator in it. vojaško policijske enote 6.073
      Rdeča armada 5141
      Madžarski okupator 199
      Vaške straže 436
      Vaške straže v sodel. z it. okupacijskimi enotami 129
      Legija smrti 37
      Štajerski bataljon 40
      Enote NDH 811
      Domobranci 3.174
      Domobranci v sod.z nemškimi okupac. silami 1.007
      Gorenjska samozaščita 299
      Gorenjska samozaščita v sodelovanju z nemškimi okupacijskimi enotami 187
      SNVZ 142
      SNVZ v sodelovanju z drugimi okupacijskimi enotami 312
      Zavezniške vojaške enote 1.892
      Sam 966
      Ostalo 1.184
      Neugotovljeno 20.526
      Skupaj 97.744

     • MladiLiberalec

      Vec kot 5.500 so jih pobili kolaboranti v samostojnih akcijah ali skupaj z okupatorji. Najbrz tu niso vsteti tisti ki so jih po ovadbi kolaborantov poslali v taborisca. 10.000 priblizno je prava stevilka smrti kjer so bili krivi oz sokrivi kolaboranti

     • slosin

      …ni ti pomoči, izgleda,da si pol pismen…navedene podatke je izdal INZ, ki je poimensko ugotavljal povzročitelja smrti, ampak ti še kar tumbaš s svojim blodnjam ……
      Rajši se vprašaj, koliko od tistih 20.526 pod neugotovljeno, imajo na vesti komunajzarji, ki so začeli uvajat komunizem (namesto, da bi se borili proti okupatorju) in se oklicali za zakonito oblast…

     • MladiLiberalec

      Tisti so v glavnem umrli v SZ. Krivdo zanje nosijo deljeno Nemci ki so jih tja poslali kot vojake kot tudi Sovjeti ker so jih poslali v gulage v zelo necloveske razmere.

      ENAKO pa imajo deljeno krivdo z okupatorji domobranci za vsakega ki so ga poslali v taborisce in je potem tam umrl. Taki pa so v tem popisu premalo upostevani. Okoli 10.000 povzrocenih smrti je verodostojna stevilka za kolaborante. Neposredno ali posredno povzrocenih.

     • freedomfighter

      Kaj ima to s poljaki in holocoustom ji

     • slosin

      vpraš mladga liberalca, on je začel s kolaboracijo in domobranci

     • baubau

      nobena teza ni resnica…

    • freedomfighter

     Ker so bili to nepriznane organizacije ki niso imeli nic z drzavo…ne mores vsake drzave ki je imela simpatizerje nacizma dati za kolaboratorske narode

     • sprehajalec

      Če si v službi v oboroženih silah tretjega rajha, nisi nepriznana organizacija.

  • Tone

   Že to, da je Poljski PM omenil Srbijo, pove vse o njem in poljskem zakonu. V Nedićevi Srbiji so že l. 1942 razglasili, da so prva Judenfrei država (očiščena od judov). Večino so jih pobili v koncentracijskem taborišču Sajmište v Beogradu.

   • hle

    Saj ravno to govorim to so besede enega od avtorjev zakona katerega namen je kakor kaže tudi spreminjanje zgodovinskih dejstev

    • MladiLiberalec

     Pa tudi Grki so imeli svoje kolaborante.

    • Tone

     Lepo, da tako misliš, ampak drugič tako tudi napiši.

  • sprehajalec

   Samo Srbi, Grci, Jevreji i Poljaci nisu kao narod sarađivali s fašistima!

   Tukaj se je malo zmotil, na pamet govori. V Srbiji fašistov sploh bilo ni, samo nacisti. Enako na Poljskem.

   Župan Beograda Jovanović, je leta 1942 ponosno razglasil Beograd za prvo Judenfrei mesto v Europi.

   • freedomfighter

    Nacisti so bili v vseh drzavah tudi v britaniji in ameriki le moci niso imeli nobene in sodelavci nacistov so bili po celem svetu tako kot sodelavci komunistov seveda

 • Olga_10

  Člani SDS smo ponosni na svoje nacistične kolaborante pod poveljstvom generala Rupnika!

  • tohuvabohu

   Svinja goljufiva komunistična, zapri gobec!

   • baubau

    just ignore-to jih boli

    • tohuvabohu

     Jah, ne vem, kaj jih boli. Trol je trol, ne pride zato, da bi se pogovarjal.

  • MEFISTO

   Vidite, da je bil mož tisočerih nickov tudi udbaš.

   Še zdaj se rad skriva pod tujimi nicki.

   • baubau

    just ignore

  • freedomfighter

   Primitivec se spuscas na tako nizko raven…treba je bit boljsi

 • Caetano

  Levicarji presegajo drug drugega v norosti in podlosti, kot da bi tekmovali v tem med sabo. Vceraj sem bral kako je eden napadal Poljsko in njegova glavna obtozba je bila, da je prehitro kapitulirala pod napadom Nemcije, kar je razocaralo Jude, ki so upali, da jih bodo Poljaki scitili. Ob tem seveda zamolci, da sta Poljake napadli dve takratni velesili vsaka s svoje strani Nemcija in SZ.

  Pogledal sem clanek Borisa Cibeja in se sklicuje na “plavo policijo”, ki je bila sestavljena iz Poljakov in je pomagala med drugim loviti Jude. Pozablja pa da je ta policija lovila tudi pripadnike poljskega odpora in pristase poljske legalne vlade, ki je bila takrat v Londonu in je seveda prepovedala vsako sodelovanje pri preganjanju Judov. Tako izkrivljeno lahko stvari prikazujejo le komunisti in neokokumisti z jasnim politicnim namenom zavajanja.

  Rad pa bi se povedal nekaj stvari, ki jih komunisti seveda vedno zamolcijo. Boljseviki so ob zasedbi vzh. Poljske internirali ogromno Judov, ki niso bili za komunizem. Je pa takrat veliko Judov tudi sodelovalo s sovjetskimi okupatorji in so pomagali NKVD spravljati v gulage Poljake pa tudi Jude. To je bilo dejansko tudi sodelovanje z nacisti, ker so bile te cistke medsebojno usklajene.

  V varsavski vstaji so leta 1944 sodelovali tudi mnoge Judje. Sovjeti pa so namerno ustavili operacije in pustili nacistom krvavo zatrtje vstaje. Poleg tega so prepovedali tudi uporabo svojih letalisc Anglezem in Americanom, ki so hoteli na ta nacin bolj ucinkovito pomagati vstajnikom. Zaradi te prepovedi tudi bombandiranje infrastrukture Auswitza ob takratni tehniki ni bilo izvedljivo.

  • freedomfighter

   Torej ker je policija lovila tudi druge ki jih rezim ni maral moramo pozabiti na jude ki so jihbasali na vlake

 • domovina mili dom

  Poljska naj preko evropskega sodišča zahteva milijonsko odškodnino od Dela. In poštenim Slovencem se bodo vremena zjasnila, ko bo kučan ob en medij manj.

  • Tone

   Nato pa naj Delo toži Poljsko za kleveto in napad na neodvisno novinarstvo in tožbo na evropskem sodišču bo dobilo. Pa bo Kučan imel od Evrope potrjen medij.

   • Forex

    Zanimivo branjenje moram priznati. Dejstva in laž nekaterim pač nikoli ne bodo pomembni. Žalostno.L

    • Tone

     Neumnosti po navadi preskočim, včasih pa se tudi ponorčujem. To pa je že ena taka tema iz katere se je treba norčevati in tudi iz tistih, ki jo jemljejo resno. Kaj vse trenutno pišejo časopisi o Ameriki in njenem predsedniku po vsem svetu. Če bi se njihovi ambasadorji obnašali enako kot poljski, ne bi delali drugega kot pisali pojasnila in proteste.
     En časopis v privatnih rokah ne more državo spraviti v slabo luč, kvečjemu sebe. Ta silna in primitivna občutljivost Poljske vlade samo potrjuje, da so trenutno tam na oblasti primitivci.

   • domovina mili dom

    Seveda, seveda, rdeči novinarji se vedno izgovarjajo na svobodo tiska ko delajo fake news.

 • MEFISTO

  Mi imamo tudi partijo, udbo in plenilsko ter sleparsko levico, pa jim ne rečemo slovenski gnoj, temeveč komunistični drek

 • xtc

  Kučanovi hlapci to počno zavestno in namerno,kajti Kučan sovraži Višegrajce in obožuje ruske agresorje zato pljuva po Poljski,ki je pospravila z nacionalsocializmom in komunizmom in je verna tega pa Kučan ne prenese.

 • garfi

  Dr. Bernard Brščič je povedal
  leviČĆarji so pravi antisemiti
  napadajo Jude-Izrael in podpirajo boljševistične žide-soros in islamske teroriste

  • freedomfighter

   Se strinjam na levici je ogromno antisemitizma ampak vsaj ne zanikajo holocousta kot ga nekateri

   • garfi

    premajhna krinka

  • Tone

   Zanimiv fenomen, Mnogi Jodje v Izraelu, ni nujno, da so levičarji, imajo identična stališča do postopkov izraelske države kod evropski levičarji. Ali so tudi ti antisemiti?

 • Ampak vaša revija je zelo fašistično nacisticno izdajalsko naravnana prjatelji…zakaj tako sovražno do Slovanov !!???? Zakaj sovrazite Slovenski narod !!???? Zidje(celotna Zidovska drzava je) so dan danes v Nemskemu Wehrmachtu kakor jih je bilo kar nekaj med drugo svetovno vojno…to je vse

  http://ausertimes.blogspot.si/2018/02/a-neo-nazi-runs-for-congress-from.html

  http://ausertimes.blogspot.si/2018/02/putin-get-in-most-disgusting-citystate.html

  http://ausertimes.blogspot.si/2018/02/poland-gives-tremendous-slap-in-face-to.html

  Slovence ugrabljajo in mucijo izraelci vi pa se potegujete za njih…lepo lepo

  • ponosen_Slovenec

   Katere Slovence? Prosim naštej z dejstvi, ne le trositi propagande. + Kje je sovraštvo do slovenskega naroda?

 • ponosen_Slovenec

  Žalostno, ko nam naša leva oblast kvari ugled po celotni Evropi, katerega smo dolgo gradili. Prva možnost za popravek tega bodo junijske volitve, se že veselim, da se malo zamenja ljudi po javnem sektorju ter na oblasti.

 • marker

  Naša levica zelo sovraži osamosvojeno Slovenijo, ji škoduje in jo uničuje že od osamosvojitve naprej, po letu 2008 pa je dobila še večji zagon. Sedaj smo ena majhna zelo zadolžena od vseh osovražena komunistična miniaturna Juga sredi demokratične Evrope. Da levica, to je vaše delo. Vi znate deliti žulje tujega dela, sami pa niste sposobni ustvariti ničesar. Potrebna je nujna detajlna lustracija in nekaj let tehnične vlade s poštenimi sposobnimi gospodarstveniki in ekonomisti, ki bodo zmanjšali JS in s tem velike stroške, ki nas silijo v zadolževanje.

 • freedomfighter

  Te nedolzni poljaki so izvedli pogrom nad zidi takoj po vojni med vojno pa so pomagali pri celotnem procesu holocousta edino v taboriscih niso delali drugace pa imate polno slik in posnetkov ko civilisti pretepajo in ubijajo zide…ne vem zakaj bi zanikal dogodke iz pred 80 let za katere obstaja neverjetno stevilo dokazov ze od prican zrtev ce ne drugega…pa da ne pozabimo na policijo in podobne organizacije ki so bile navdusene ko so zaceli odvazati jude in so se praznila stanovanja ki so jih nato poceni razdelili med veljake…vsak ki je pomagal in odobraval je kriv in antisemitizem nima nic z bojem proti nemcem saj je bila vecina poljakov antisemitov pa ni vazno a so bili na strani komunistov nacistov ali pa demokratov in se vedno prevladuje mnenje da ce je hitler naredil karkoli dobrega je bilo to iztrebljanje judov…to po celi evropi verjame ogromno ljudi na levici in desnici in to ni problem ene politicne opcije ampak celotne politicne strukture le da nekateri bolj prikrivajo svoja prepricanja kot drugi

  • Caetano

   Kaksen pogrom nad Judi po vojni?! Vse so nacisti pobili ali so bili pa v sovjetski internaciji.
   Edino ce mislis kot pogrom internacijo pripadnikov poljskega odpora v SZ, kjer je bilo vmes tudi veliko Judov. Po vojni se tudi sicer ni moglo zgoditi nic kar ni bilo v komunisticni reziji.

   In pa Poljaki niso bili antisemiti v tem smislu kot je razsirila levica. Ze pred vojno in med njo so podpirali desne sioniste. Res je bil interes, da se stevilo Judov zmanjsa vendar tako, da dobijo svojo drzavo Izrael.

   • freedomfighter

    Ko so se judi vrnili iz taborisc tisti redki preziveli jih je pricakalo sovraztvo poglej si kielce pogrom…zakaj mislis da se judi niso zeleli vrniti domov ker niso hoteli ziveti z ljudmi ki so jih imeli za sovrazne…pa ne govorim da so vsi poljaki antisemiti ampak velik del jih je in celo zgodovino so se najhujsi pogromi dogajali na poljskem…lepo si nakoncu zapisal zeleli so zmanjsati stevilo judov ja saj so ga zelo uspesno

    • Caetano

     To v Kielcah so zagresili komunisti. Judje so najbrz raje sli v Izrael kot da bi ziveli pod komunizmom. Isto velja tudi za stevilne slov. Jude.

     • freedomfighter

      Pomagali so komunisti izvedli so pa civilisti preberi si malo o tem dogodku pa bos videl ozadje da bos razumel sovraztvo do judov in ne za vse grozote krivit komunistov imajo svojih grozot dovolj in ni treba se vseh zlocinov drugih naprtit njim ker izpade smesno cakam da za holocoust obtozite komuniste…ne vem kaj je tako grozno priznati resnico

     • Caetano

      Po vojni se ni zgodilo nic brez blagoslova komunistov.

     • freedomfighter

      Ja ampak ce so dali blagoslov to ne opere krivde ljudi ki so to izvajali…ce drzava rece lahko ubijate to ne pomeni da ljudje niso morilci…le zakonsko gledano niso ceprav po mednarodnem pravu jih tudi to ne opere krivde

     • Caetano

      Moras se vprasati kaj je bil motiv komunisticne tajne policije, da je nagovorila tega decka in njegovega oceta za lazno obtozbo proti Judom v Kielcah. Najbrz jim niso hoteli kot razrednim sovraznikom vrniti lastnine, ki so jo zasegli nacisti.

      Potem t.i. plava policija je imela nemsko vodstvo. Sem to preveril. Njeno mostvo pa je bilo v veliki meri sestavljeno iz kadra bivse poljske policije iz zahodne Poljske. Te policaje so nacisti po aneksiji zahodnih predelov izgnali v osrednjo Poljsko ali t.i. generalno gubernijo. V zahodnih delih pa je bilo veliko prebivalstva dvojezicnega. Nemci so taksne razglasili za Nemce. Zato ni presenetljivo, da so bili nekateri izmed teh bivsih policajev sedaj izgnanci v t.i. generalni guberniji voljni sodelovati z Nemci. Posebno se ker so imeli dobre place. Nadalje… v t.i. plavo policijo so pristasi odpora vrinili precej svojih agentov. Verjetno je bil zraven se kdo, ki je bil pac pohlepen plena in denarja. Ne mores pa reci, da so zaradi tega Poljaki kot kolektiv sodelovali v holokavstu. Ali si ze slisal, da so nacisti imeli drugacne kriterije o tem kdo je Jud, kot pa veljajo med Judi. Gledali so na stevilo starih starsev Judov in ne na to ali je bila mati Judinja. Zato so nekateri Judje tudi sluzili v nemski vojski. Ali pa je primerno zato reci, da so Judje sodelovali s Hitlerjem? Mislim da ne. Tako, kot je skrajno neprimerno obtozevati Poljake! In je to samo umazana politika levice, ki je verjetno inscenirala ta zadnji spor, da bi osamila Poljsko, ker jo sovrazi zaradi nasprotovanja islamizaciji Evrope.

     • freedomfighter

      Torej nihce ni kriv za nic edino komunisti…klanje ljudi na ulici na podlagi zmisljotine enega decka kaze na sovraztvo ki samo potrebuje razlog da napade…nekateri so pomagali iztrbljat drugi niso storili nic tretji so se pa bojevali proti in le zadnji niso krivi ostali so vsi tiho vzeli sluzbe in premozenje ubitih in te so zame krivi skoraj toliko kot tisti ki so ljudi metali v jame najhuje je pa da sedaj njihovi potomci trdijo da niso storili nic narobe…ogabno

     • Caetano

      Ne izmisljotine decka ampak provokacije komunisticne tajne sluzbe. Komunisticna milica je potem tudi nasilno posredovala, kar za komuniste ni prav nic cudnega. Proti komunizmu in nacizmu pa ni bilo kar tako lahko nastopati. Ce je kdo ostal tiho zaradi svoje varnosti in varnosti druzine se ga ne sme obsojat.

     • Goran Hvala

      Vsega je kriv mao….;-)

 • Osti jarej
 • jovan jovan

  Hej domosranci! Saj menda ni bilo taborišč?! Po interpretaciji novodobnih desničarjev. Vi sploh nimate pravice pisati o taboriščih, ker zagovarjate kolaboracijo.

  • Hribouc

   Gobec si, natepaški gobec, Jovane!
   ——————————————————————
   Utemeljujem:
   * Partijsko partinzanska kolaboracija s Stalinom na celi fronti od 6.Aprila 1941 do 1953, ko norec crkne !

   * Partijsko
   partizanska multikolaboracija z kurčevimi kurjimi tatovi , požigalci
   slovenskih vasi in s strelci tisočev nedolžnih slovenk in Slovencev, z,
   še enkrat, kurčevimi Italijani, od 6.Aprila 1941 pa do Oktobra 1943!

   In nazadnje !
   * Partijsko partizanska kolaboracija z Hitlerjevimi Nemci od 6.Aprila 1941 do 22.Julija 1941
   ter – groza ! – od 14.Aprila 1944 pa do 9.Maja 1945 z Hitlerjevimi Nacisti o nenapadanju
   10km
   od želežniških prog v Sloveniji. V zameno Partija dobi vagone sanitete,
   orožja in municije. Hkrati pa partizanski komunjari “zahodnim
   zaveznikom” bluzijo o napadanju in uničevanju taistih prog.
   Samo
   krvavi satanisti so tega zmožni. S pomočjo stalinističnih agentov-
   Angležev komunistov Oxfordske univerze v Churchillovem štabu v Kairu – z
   Churchillovo vednostjo, seveda!
   ———————————————————-
   Naj-naj superturbo kolaborant je bila slovenska komunistična partija s svojo komunjarsko vojsko! Imaš kaj dodat ?

   • jovan jovan

    Ja, ti si pa domosranska zalega. Monocefalna.

  • Matt_von_Glanz

   nihče ne zagovarja NATANČNO kolaboracije. Je pa dejstvo, da prosovjetski ritolizi niso dopustili nobene druge možnosti, saj so imeli načrt:
   1) izpeljati komunistično revolucijo
   2)razlastiti kapitaliste itn.
   3)uničiti koncept naroda
   4) ateizirati svet
   5)napraviti čistko v obliki bratomorne vojne.
   Tako da človeku, ki se s tem ni 100% strinjal, v bistvu ni ostalo druge možnosti kot kolaboracija ali imigracija.
   Ali si poznal TI kako tretjo možnost?

  • sprehajalec

   Jovane, crni sine, pas ti dade takvo ime….

   taborišča so seveda bila, teharje, Auschwitz, Dachau, Goli otok, Stara Gradiška, Buchenwald, Šternrtal?

   Daj še ti kaj naštej…

 • freedomfighter

  Cakam da poljaki obtozijo hitlerja da je sam osebno izpeljal holocoust brez kakrsne koli pomoci kateregakoli naroda…tudi nemci so dolgo trdili da niso nic krivi da so bili zavedeni pane vem se kaj…vsi so vedeli kaj pomeni preseljevanje na vzhod…koliko casa bo trajalo predno poljska vlada zacne zanikati obstoj holocousta

  • sprehajalec

   Če smo pri številkah, so mu najbolj pomagali Rusi. Ti so bili najštevilčnejša etična skupina v SS, zbrani pod vodstvom Vlasova, v Ruski osvobodilni Armadi. Šteli so 250.000 mož.

 • Hribouc

  Pa je res mogoče, da taki, kakor, ” izobraženi” kreteni pisarijo tako svinjske laži.
  A je idiot kdaj sploh bil na Poljskem, delal s Poljaki- a se mu sanja kaj ta dežela sploh predstavlja, kako ponosen in pravičen, bogat in močan narod to je?
  Navsezadnje , kako so se tolkli z nacisti in z izdajalskimi ruskimi komunisti, a se mu sploh sanja, kretenu, kaj je velikega v poljskem narodu – a zna ločiti zrno od plevela ali samo pisuni za ljubo plačico in natolcuje blesave laži za ploskoglave idiote v slovenskem narodu?
  Zbluzeno do kraja!
  Pričakujem, da bo Poljska država primerno reagirala, kajti, jasno mi je, da poljski veleposlanik ve, da svinjarije, ki se zadnja leta napihujejo v kučanskem trobilu Delo, niti približno niso slučaj in, da Poljaki vedo za rdečefašistično povezovanje, slinjenje z Moskvo od koder izvira udrihanje po Poljakih.

  • sprehajalec

   Dobro povedano, če Poljska kaj da nase, bo tožila pisuna. vsaj čez mejo ne bo upal, da ne bo v računalniku, kjerkoli bo skeniran. če že na sodišče ne bo šel.

  • Goran Hvala

   Bvahahahah…kerlc…bil na poljskem…delal s poljaki pa se vedno delam od casa do casa…v vsakem hotelu po severu evrope najprej vprasajo a si slucajn poljak..le zakaj?..;-)…verjetno zato ker so tolk bogati, pravicni in mocni…sploh v praznjenju flas..;-)…

   Zgleda da kucan placuje vsem zgodovinskim ameriskim in angleskim kanalom da sirijo kucanovo resnico o tem kako in koliko so sodelovali z nacisti..;-)…sej ko bi imel sam novo za brat bi ti se verjel…

 • Kajtimir

  Vsi vemo zakaj se skrajni levičarji in skrajno levičarski mediji v Sloveniji in Evropi spravljajo na Poljsko.
  Z lažmi in podtikanji ji hočejo vsiliti krivdo za genocid nad Judi in jo na tak način prisiliti da sprejme migrante, kot je primer z Nemčijo, ki na vsak način hoče dokazati kako je dobra, odprta in kako s preteklostjo nima nič, ker se je spremenila.
  Dejstvo je, da so genocid izvedli Nemški Nacionalni Socialisti, pa naj skrajni levičarji še tako lažejo.

  • jovan jovan

   Še en anal-itik!

   • sprehajalec

    V določenih analizah, se moti, Kajtimar. Preberi mojo, recenzijo. Ta je pravilna.

  • sprehajalec

   #Vsi vemo zakaj se skrajni levičarji in skrajno levičarski mediji v Sloveniji in Evropi spravljajo na Poljsko.#

   Vzrok je drugje Kajtimir, zamera je od leta 1919, ko se je po boljševiški Revoluciji ta hotela spremeniti v svetovno. Prva postaja je bila Nemčija, kamor so boljševiki krenili z vojsko, da bi zanesli revolucijo, pod vodstvom lenina, trockega in ostalih očetov revolucije. V Sovjetsko Poljski vojni so jih Poljaki pod Pilsudskim ustavli pred Varšavo in razbili sanje o svetovni revoluciji.

   Od takrat zamera vseh levičarjev tega sveta, še posebej naših, do Poljakov.

 • Caetano

  Poleg prepovedi skrajno neprimernega zaljenja Poljakov z njihovim sodelovanjem pri holokavstu zakon prepoveduje tudi zanikanje etnicnega ciscenja in zlocinov, ki so jih izvedli ukrajinski fasisti in nacionalisti nad Poljaki. Posebno poleti 1943 so izvedli masovne poboje Poljakov v glavnem zensk in otrok na vzhodu okupirane Poljske. Pobili so okrog 100.000 ljudi!

  Poljake so leta 1939-41 beloruski, judovski in ukrajinski komunisti ovajali NKVD. Ogromno jih je bilo pobitih, spomnimo se samo Katina, se vec pa interniranih v gulage. Leta 1943 pa so doziveli se masaker s strani ukrajinskih fasistov. Kljub vsemu temu se jih upajo podli in oprano levicarji zmerjati! Samo skoda res, da ta brezbrizna tolpa ne zivi na Poljskem, ker si res zasluzijo oddih od svojih svinjarij in zlodel v zaporu.

 • ŠČŽČŠČŠŽČČŠŽČŽŽŠČŠČŠ

  Kdo sploh še bere ta sekret od Dela ?

  • Tone

   Bralcev ima še dovolj, da je dobičkonosno.

   • Tanja Bor

    Dober vic!

 • samotoje

  Poljaki imajo popolnoma prav, a je vendarle treba ob popolnoma upravičenem ogorčenju poljskega veleposlanika upoštevati nekaj dejstev:
  1. Delo ni nacionalni časopis
  2. Delo je nekredibilno.
  3. Delo je obskuren časopis, ki se seveda ne zaveda bedarij, ki jih objavlja, zato tudi ni mogoče pričakovati opravičila.
  Ne zamerite jim, gospod veleposlanik, saj ne vedo, kaj je civilizirano obnašanje.

 • Get Smart

  Delo je v lasti MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE, lastniško zapisan na

  slamnati nabiralnik MURGL tajkunćeta Petrića = FORUM 21.

  Vsi samoimenovani stekli psi (watchdogići) kot tudi njihe gazde prekletodobro vedo, kaj pišejo.
  zavedno in zavesto LAŽEJO, ker so “”VOJAKI REVOLUCIJE””, kot jim pravi njihov predsenik
  tov. MILAN KUćAN, ki je tako PREDSEDNIK FORUMA 21 kot tudi
  PREDSEDNIK predsedstva CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE
  v Sloveniji in ČLAN predsedstva CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE u Beogradu nje.

  Seveda imajo Polaki prav, kar ni njihovo, pač ni.
  Kar ni slovensko, pač ni.
  Kar je KOMINTERNACIONALISTIČNO oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNO,
  je pač KOMINTERNISTIČNO oz. tu MURGL JUGOKOMUNISTIČNO nje.

  Pamet v glavo.

 • Get Smart

  Na pojmu komunizem ni česarkoli slovenskega, saj gre za kaviaržidovski izum. Je torej lahko in tudi je kaviaržidovski, kominternistični, kominternacionalistični itd.
  Organizacija, ki na tem prostoru skrbi za ČUVANJE TEKOVINA KOMUNISTIČNE REVOLUCIJE, sliši na ime, ki so si ga povrh vsega sami nadeli:
  KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE, ki jo vodijo kaviaržidovski “smrtni neprijatelji ljudi” in njihovi derivati ter v 90 % pridruženo članstvo SRBSKI LUMPENPROLETERI
  (serbus je za serbusa rojen nje, biča vajen in željan).
  Torej je lahko in tudi je JUGOKOMUNISTIČNI KOMUNIZEM,
  je “kultura smrti”

  • Get Smart

   »Že na t. i. ustanovitvenem kongresu od 20. do 23. aprila 1919 je 27 članov ljubljanske sekcije Jugoslovanske SOCIALDEMOKRATSKE stranke (JSDS) izstopilo iz članstva le-te ter utemeljilo t. i. Slovensko SOCIALISTIČKO stranko, ki je sprejela VERO v politiko tavariša Vładimira Iłjiča Lenjina, zavzemajoč se za nasilno BOLJŠEVISTIČNO REVOLUCIJO in nasprotovanje parlamentarni demokraciji. Ko je bila v Beogradu ustanovljena SOCIALISTIČNA delavska stranka JUGOSLAVIJE = SRPJ = SOCIALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE
   (vsaka podobnost z Nacional-SOCIALISTIŠE—DOJČ—ARBEIT—PARTEI je zgol namerna — kasneje preimenovana v KOMUNISTIČKO PARTIJO JUG0$LAVIJE),
   se je t. i. Slovenska SOCIALISTIČKA vanjo vključila ter prenehala z lastnim obstojem.
   KOMUNISTE na Slovenskem (SRBO RVACKE KAVIAR ŽIDO KOMUNISTE v Sloveniji) sta vodila glavna tajnika KPJ Filip Filipović in Sima Marković.«

 • Get Smart

  Na svetu torej ni kakih slovenskih komunistov, kot tudi ni slovenskih muslićkultistov …
  Slovensko je tisto, kar je v naši (SLOVENSKI) lasti in/ali smo SLOVENCI ustanovili/ustvarili, kar gojimo.
  Slovenci gojimo
  “kulturo življenja”:
  – sobivanje ljudi
  – pošteno delo
  – Resnico
  – pravico
  – SVOBODO
  in kar je še obče znanih človeku prijaznih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!