Preberite si razloge, zakaj Danilo Türk, nekdanji uslužbenec OZN in nekdanji predsednik Slovenije, ne žaluje preveč za danes umrlim nekdanjim generalnim sekretarjem OZN Kofijem Annanom

Pregrešno drago potovanje nekdanjega predsednika Danila Türka v Sarajevo je dvignilo veliko prahu. (Foto: STA)

“Danes je preminil Kofi Annan, mož, ki je združeval številne vrline. Bil je izjemen diplomat in čuteč humanitarni aktivist, spoštovan voditelj in človek timskega dela. Kofi Anan je OZN vodil v času, ko je bilo treba popravljati napake iz preteklosti in odpirati nova obzorja za prihodnost. V obojem je bil prepričljiv. Ohranjen bo v spoštljivem spominu.”

S temi besedami se je na današnjo smrt nekdanjega generalnega sekretarja OZN Kofija Annana (novico o njegovi smrti smo objavili TUKAJodzval Danilo Türk, nekdanji predsednik Republike Slovenije, ki je precejšen del svoje kariere preživel prav v palači Združenih narodov. Tam je bil med drugim slovenski veleposlanik (1992-2000) in tudi eden visokih uslužbencev OZN. Lahko rečemo, da je o Annanu, svojem nekdanjem šefu, zapisal zelo laskave besede. A stvari niso tako preproste. Poglejmo.

Kofi Annan, po rodu iz Gane, torej sorojak piranskega župana Petra Bossmana, velja za prvega temnopoltega generalnega sekretarja OZN. Svojo službo je začel opravljati leta 1997, po tistem, ko je svoj edini mandat zaključil Egipčan koptskega porekla Butros Butros-Ghali. Annan je svojo službo opravljal dva mandata, vse do konca leta 2006. Kar pa seveda pomeni, da je njegovo kariero generalnega sekretarja OZN zaznamoval tudi Türk, ki je bil konec devetdesetih let kot predstavnik Slovenije predsedujoči v Varnostnem svetu OZN. Annan je, kot je razvidno na spletni strani Wikipedia, 1. februarja 2000 Türka imenoval za svojega pomočnika za politične zadeve, to funkcijo je opravljal več kot pet let. Njegovo delo je vključevalo analitične in svetovalske dejavnosti v zvezi s takrat aktualnimi kriznimi žarišči (Balkan, Palestina, Libanon, Afganistan, Irak, Mjanmar, Severna Koreja, Vzhodni Timor, Kolumbija, Haiti, Venezuela in druga). Seveda pa to ne pomeni, da je opravljal funkcijo generalnega podsekretarja OZN za politične zadeve, kar si je tudi sam želel.

Foto: epa

No, tu pa se zgodba šele začne. Kot je še zapisano, je Türk ob koncu tega mandata kandidiral celo za položaj generalnega sekretarja, a ni bil izvoljen, hkrati pa mu niso potrdili novega mandata pomočnika generalnega sekretarja. Türk se je tako septembra 2005 vrnil v domovino in začel predavati mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, hkrati pa se je začel ozirati tudi k notranji politiki, saj se ga je omenjalo tudi kot kandidata za ljubljanskega župana (tistega leta je namreč na volitvah za župana Ljubljane prvič zmagal Zoran Janković). Zaradi posrednih povezav – njegov brat Vitoslav Türk, gospodarstvenik s področja energetike, je bil v preteklosti znan kot član SDS – so ga nekateri povezovali z omenjeno stranko, vse dvome pa je razpršil profesor in nekdanji ustavni sodnik Peter Jambrek, ki je opozoril na Türkova zadržana stališča do slovenskega plebiscita leta 1990. Izkazalo se je, da je imel Jambrek prav, saj se je Danilo Türk izkazal kot pripadnik neokomunistične nomenklature, čeprav se je za potrebe predvolilne kampanje »skregal« s tedanjim šefom borčevske zveze Janezom Stanovnikom, tudi nekdanjim diplomatom v OZN.

Leta 2007 pa so glavni lobisti globoke države na svojih sestankovanjih v belokranjskih gostilnah – te dogodke v svoji knjigi Padle maske omenja nekdanji svetovalec Milana Kučana in nekdanji oznovec Zdenko Roter, ki ob tem posebej omenja zakonca Tineta in Spomenko Hribar – Türka poslali v boj za predsedniški stolček. Tisto leto so bile namreč predsedniške volitve, Türk pa je bil v notranji politiki razmeroma neznan, zato je v drugem krogu brez težav premagal neodločnega, sicer pa dobro znanega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Tik pred drugim krogom predsedniških volitev pa smo tudi v Demokraciji objavili razloge, zakaj se je Türk leta 2005 sploh vrnil v Slovenijo. Razlog je v tem, ker se je prav tistega leta Türk potegoval za funkcijo generalnega podsekretarja OZN za politične zadeve, torej za eno najvišjih funkcij v OZN. Vendar mu ni uspelo, saj je to funkcijo zasedel nigerijski diplomat Ibrahim Gambari, kar pomeni, da generalni sekretar OZN Annan očitno ni izkazal dovolj velikega interesa, da bi bil Türk eden njegovih namestnikov v palači OZN. Türk je najprej sprožil kampanjo proti Gambariju. Tako je junija 2005 pisal pisma in pošiljal elektronska sporočila po ZN, v katerih je javno izrazil jezo in ogorčenje nad Annanovo odločitvijo. Gambarija je označil za ‘outsiderja’ in nekoga z veliko manj izkušnjami, kot jih je imel sam, ter protestiral proti tej izbiri generalnega podsekretarja.

Seveda je bilo jasno, da je ta poteza v ZN močno odmevala in da je Türk s svojim ravnanjem napravil diplomatski ‘faux pas,’ kar je pomenilo konec kariere v ZN, saj je pokazal, da nima dobrega političnega instinkta, še najbolj pa se je osebju OZN zameril s svojo aroganco, kar so potrdili tudi viri iz palače OZN v New Yorku.

Kakorkoli že, to je verjetno samo del razlogov, zaradi katerih Türk pokojnega Kofija Annana verjetno ne bo ohranil v prav lepem spominu. Se je pa Türk leta 2016, torej pred dvema letoma, potegoval za funkcijo generalnega sekretarja OZN, za kar je Cerarjeva vlada namenila tudi izdatna proračunska sredstva, s katerimi je financirala Türkovo kampanjo. Seveda je bilo že v samem začetku jasno, da bo kandidatura neuspešna, kljub temu pa so tako vlada kot režimski mediji prepričevali Slovence, da je potrebno kandidaturo enotno podpreti. Za funkcijo generalnega sekretarja OZN je bil izvoljen Antonio Guterres, sicer Portugalec, Türk pa je bil poražen. Seveda je bilo jasno, da je k njegovemu porazu veliko pripomogel že omenjeni incident iz leta 2005, zaradi česar si je nabral kar nekaj zamer s strani afriških držav. A to še ni vse: v času, ko je bil predsednik Slovenije, si je grdo privoščil tedanjega veleposlanika ZDA Josepha A. Mussomelija zaradi domnevno spornega vmešavanja v notranjo politiko po zmagi Zorana Jankovića na volitvah decembra 2011. Že junija 2009 je zaradi govora v Kočevskem Rogu tarča ostrih Türkovih kritik postal tudi tedanji apostolski nuncij v Sloveniji, sedaj kardinal Santos Abrill y Castelló. Torej je bilo že vnaprej jasno, da je bila Türkova kandidatura za generalnega sekretarja OZN “kr neki”…

Je pa treba resnici na ljubo priznati, da je bil prav Annan tisti, ki je v OZN dokončno dopustil vdor vpliva mecena globalnega levičarstva Georgea Sorosa, ki je s svojimi nevladnimi organizacijami pustil za seboj precejšnje opustošenje v državah, kjer je pobudo prevzela OZN. Kot protiuslugo je Annan dobil možnost, da se s svojo družino po izteku mandata naseli v Švici, kjer je dočakal tudi konec svojega življenja. In kjer se nahaja tudi njegova fundacija, zaradi katere lahko Annanova družina živi v razkošju, medtem ko se velika večina njegovih rojakov v Gani bori z revščino …

demokracija.si

 • xtc

  Ananan je bil pokvarjen,ampak tako je.
  Tale Tuerek,tale pa je levi idiot,ki celo misli ,da je super inteligenten,no zabili so mu čevelj v r********+ svetovni luzer.
  Hj levi vedno hvalijo looserje,ki so v SLO oho,na mednarodnem parketu pa,malo da ne opice.

 • VERRZIFIKATOR

  Tak iztrebek, pa ti druge blati,
  jasni so kot beli dan razlogi,
  ta izloček v svoji bedni vlogi
  mogel podsekrétar ni postati.

 • Olga2345

  OZN je eno pokvarjeno, skorumpirano levicarsko gnezdo!

  • Vera

   Res je !

   • Zgornji

    AMENNNNNNN !!! ! !!!

  • O’Brien

   Ugrabljeni od nevladnikov.

 • montyamp

  Sluz kot je Türk , glih paše v UDBO in OZN .

  • Zgornji

   … se mi zdi, da bi se ga še tam izogibali gnoja smrdljivega turškega …

 • sprehajalec

  #Tako je junija 2005 pisal pisma in pošiljal elektronska sporočila po ZN,
  v katerih je javno izrazil jezo in ogorčenje nad Anaanovo odločitvijo.
  Gambarija je označil za ‘outsiderja’ in nekoga z veliko manj izkušnjami
  kot jih je imel sam ter protestiral tej izbiri pod generalnega
  sekretarja#

  Prvorazredni pač ne prenese, da ga premaga drugorazredni….

 • Zgornji

  … SKRATKA : ŠE EN VAGON PARAZITOV VEČ … V ŽE ITAK PREDOOOOOOOLGI KOLONI PARAZITSKIH VAGONOV …

 • RATATA

  Seveda je tuerk “kr neki”! Sluzavi brezveznež s prišlepano zeleno sovo oko.

 • hle

  Leta 2000 je bil zahodni Balkan še zanimiv pet let kasneje pa je bil že večinoma pod kontrolo zahodnih sil zato tudi turčina niso več potrebovali je bilo pa obdobje Galija in Annana čas ko je OZN iz nekega resnega akterja v mednarodnih odnosih postala debatni krožek okužen z globalizmom

 • FORT WORTH

  Kar koli Turk pove je kr neki…
  Tako praznega cloveka, brez vsebine ne srecas vsak dan.
  Tip je pripravljen zapraviti vec 100.000€ davkoplacevalskega denarja brez kancka slabe vesti.
  Npr. samo za voznjo v Bih je najel Svicarsko letalsko druzbo, ki nudi kraljevsko razkosje in mimogrede zagonil drzavnih 90.000€.
  Kot predsednik drzave Slovenije pa se je izkazal, kot nedorasel in nevreden funkcije, ki jo je zasedal.

 • šmentanamuha

  Tudi OZN je samo podaljšek NWO elite. Vse je šlo u kurac.

 • samotoje

  Annan Turka ni maral več za sodelavca in zdaj nam je že jasno zakaj. Kaj pa OZN predstavlja in komu in čemu služi, pa je že druga zgodba. V Ruandi se je OZN izkazala za popolnoma nesposoben zmazek.

  • KAPIBARA

   Ne samo v Ruandi… kje je bila kaka za ta končne uporabnike ??

 • stajerc5

  Jaaaoooo, kot da bi baraba o barabi slabo govoril…, samo pocaka, da krepne in da mu ne more vrniti milo za zajfo!

 • KAPIBARA

  O ta naš turĆin srbsko potuirčeni:
  https://www.youtube.com/watch?v=dQ2CW3Zuo9M

  • BorisDe

   Sem se spraševal isto, “Turk” je pač Turk, ne vem če imajo te dve pikce na “u” kakšne veze z EU in Madžarsko :D

 • METULJ

  TUREK DANILO, BEDNI TRETJERAZREDI LUMPENPROLETER, UDBOVEC, ŠKODLJIVEC SLOVENCEV.

  SKRATKA ŠKODA BESED ZA TEGA POLŽA SLINARJA, PFUJ NESNAGA RUDEČA!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!