Predvolilna slepa pega medijev: Bo vlada Marjana Šarca zaprla mejo proti Hrvaški ali odprla pot migrantom, takoj ko bo to mogoče?

Foto: epa

V državo zadnje mesece prihaja dramatično več migrantov kot prej. Primerjava dogajanja v zadnjih treh letih, ki ga grafično povzemam po poročilih policije o dogajanju, kaže dramatično povečanje celo, če dobro polovico letošnjega leta (do konca julija) primerjavo s seštevkom dogajanja celotnega lanskega in predlanskega leta. Letos je v sedmih mesecih v državo nezakonito vstopilo 4.621 migrantov, v zadnjih dveh letih v seštevku 3.010. To se le uradni podatki, dejanske številke so praviloma višje. Migracije niso enake kot pred tremi leti, ko so “prebežniki” odhajali naprej čez Avstrijo na Zahod. Zdaj ostanejo pri nas. In tudi prihajajo z drugih koncev sveta.

Do dramatičnega povečanja ni prišlo čez noč. Hud porast se je zgodil v mesecih tik pred volitvami. A v medijih takrat, verjetno prav zaradi volitev, ni bilo dramatičnih informacij in resne razprave o pomenu dogajanja ob velikih spremembah na meji. Še manj je kdo govoril o tem, da bi poslanci uporabili možnost, ki jim jo daje zakon od začetka lanskega leta, in bi množico ustavljali na meji, tiste, ki jim uspe preko, pa po naglem postopku vrnili nazaj na Hrvaško, kjer jim ne preti nobena nevarnost. Smo pa v teh dneh poslušali kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja (LMŠ), ki je o položaju na meji povedal, da “tehničnih ovir” na meji še ne bo podiral, ker pogoji še niso izpolnjeni. Koalicijska pogodba mu določa, da bi jo prej ali slej moral. Tako:

Kdo bi lahko to zlobno povzel, da koalicijska pogodba določa, da bo policija skrbela za varnost migrantov pri prečkanju schengenske meje, ki ga zdaj ponekod še ovira ograja, ki bo odstranjena takoj, ko bodo izvoljeni ministri. Da se število migrantov resno povečuje, so na MNZ javno opozarjali pred volitvami, a to ni bila pomembna tema predvolilnih soočenj, denimo na javni televiziji. Razen, kolikor so si čas za razpravo o tem dobesedno izsilili v opoziciji. Glavna soočenja so bila posvečena problemom domnevnega sovražnega govora in predvsem izjav (opozicijskih) kandidatov ne spletnih omrežjih. Te razprave praviloma služijo odvračanju pozornosti od realnih težav, ki jih, denimo, prinaša vstop množice tujcev iz oddaljenih držav z zelo drugačnimi kulturami. Tudi iz kultur, kjer način oblačenja in obnašanja žensk, ki je pri nas običajen, razumejo kot povsem nedostojno izzivanje moških.

Veliko število Pakistancev in Alžircev, ki letos prihajajo, kaže, da se spreminja tudi struktura migrantov, ki skušajo v državo vstopiti mimo mejnih prehodov in v večini njihov interes ni političen azil. Podatki o povečevanju števila migrantov in spremenjeni strukturi so za zadnja tri leta takšni:

Pravico do zaščite večina prihajajočih migrantov zlorabi, da jih naša država ne bi takoj vrnila nazaj na Hrvaško, kjer bi pravico do zaščite pred preganjanjem lahko že uveljavili, če bi šlo res za to. A večina poskuša le priti v bolj razvite zahodne države, torej proti Italiji ali Avstriji, pri pomembnem delu so motivi ekonomski. Italijani na mejo s Slovenijo ob vojski in policiji, da bi ta tok ustavili, pošiljajo celo lovce, ujete migrante pa nam tudi vračajo.

Povečano tudi število vračanj, a manj
V grafiki je v kategorijo “ostali” vključen podatek za Maroko in še za nekaj podobnih držav, denimo celo Indijo, ker preprosto ni podatkov za prejšnja leta za te države. Iz Maroka je letos do konca julija prišlo 197 migrantov, leto prej 15, za še leto prej pa podatka policija sploh ne prikazuje.

Slovenski policisti so v sosednje države do konca julija vrnili 1.766 tujcev, v enakem lanskem obdobju 503. Največ, 1.699, jih je bilo vrnjenih na Hrvaško, med vrnjenimi je bilo največ državljanov Pakistana: 634. Od policij sosednjih držav je naša policija do konca julija dobila 319 oseb, lani so nam vrnili 218 oseb. Letos je bilo med vrnjenimi 19 slovenskih državljanov. Za lani in predlani so podatki policije o tovrstnem dogajanju takšni:

 

Kaj lahko storijo politiki?
Kdo bo notranji minister in kako bo ocenjeval položaj, nikakor ni nepomembno. Zakon od lanskega leta, a s precej ostrimi omejitvami, kdaj je mogoče zaostriti režim na meji, pravi:

“Če ministrstvo, pristojno za notranje zadeve, na podlagi informacij organov in institucij iz prejšnjega odstavka oceni, da bi v Republiki Sloveniji lahko ali da so že nastale razmere, ko bi bila ali sta zaradi spremenjenih razmer na področju migracij, ogrožena javni red ali notranja varnost, kar bi lahko otežilo delovanje osrednjih institucij države in zagotavljanje njenih vitalnih funkcij, predlaga vladi, da predlaga Državnemu zboru, da upoštevajoč načelo sorazmernosti, odloči o uporabi 10.b člena tega zakona, in sicer najdlje za čas šestih mesecev, in določi območje izvajanja tega ukrepa. Državni zbor Republike Slovenije sprejme odločitev z večino glasov vseh poslancev …”

Ta 10.b člen pa pravi tako:

(ukrepanje ob spremenjenih razmerah na področju migracij)
(1) Če Državni zbor sprejme odločitev iz drugega odstavka prejšnjega člena, policija tujcu, ki ne izpolnjuje pogojev za vstop, ne dovoli vstopa, tujca, ki je po uveljavitvi te odločitve nezakonito vstopil v Republiko Slovenijo in se na območju, na katerem se izvaja ta člen, nahaja nezakonito, pa privede do državne meje in ga napoti v državo, iz katere je nezakonito vstopil.

(2) Če tujec, ki poskuša nezakonito vstopiti na mejnem prehodu ali je že nezakonito vstopil na ozemlje Republike Slovenije iz sosednje države članice Evropske unije in se nahaja na območju, na katerem se ta člen izvaja, po uveljavitvi odločitve Državnega zbora iz drugega odstavka prejšnjega člena izrazi namero podati prošnjo za mednarodno zaščito, policija izvede identifikacijski postopek in ugotavlja identiteto tujca v skladu z zakonom, ki ureja naloge in pooblastila policije. Ne glede na določbe zakona, ki ureja mednarodno zaščito, policija to namero zavrže kot nedopustno, če v sosednji državi članici Evropske unije, iz katere je tujec vstopil, ni sistemskih pomanjkljivosti v zvezi z azilnim postopkom in pogoji za sprejem prosilcev, ki bi lahko povzročile nevarnost mučenja, nečloveškega ali poniževalnega ravnanja, in tujca napoti v to državo. Pritožba zoper sklep ne zadrži izvršitve. O pritožbi odloča ministrstvo, pristojno za notranje zadeve.

(3) Prejšnji odstavek se ne uporablja, kadar bi zdravstveno stanje tujca očitno onemogočalo ukrepanje iz prejšnjega odstavka ali kadar je tujec družinski član tujca, pri katerem ukrepanje ni mogoče zaradi zdravstvenega stanja, ali kadar gre po videzu, obnašanju ali drugih okoliščinah za mladoletnika brez spremstva.

Podatki o povečanem številu migrantov, ki jih prikazujem grafično, so povzeti iz dokumentov policije, v katerih lahko najdete še več podrobnosti in so dostopni TUKAJ.

Peter Jančič, spletni časopis

 • kartromance

  O︆o︆auh︆ D︆u︆u︆︆d︆e︆s︆ ! T︆︆h︆e L︆i︆︆s︆t wi︆︆t︆h Na︆k︆e︆d︆-W︆o︆me︆ns f︆r︆︆o︆m y︆︆o︆u︆r C︆i︆︆t︆y ︆w︆a︆s︆ p︆u︆b︆l︆l︆is︆h︆e︆d
  H︆e︆r︆e︆ ̩︆️︆o︆n : t︆u︆︆4︆a︆.︆m︆e︆/︆︆︆a︆l︆b︆u︆m︆-︆2︆5︆0︆6︆9︆2 ❤️

  • nalparker

   Tha︆n︆ks ︆Br︆oth︆a︆!! I’︆︆v︆e f︆o︆︆u︆n︆d t︆h︆e︆r︆ee︆ m︆y Te︆a︆︆c︆h︆e︆r N︆a︆k︆ed ! m︆w︆a︆a︆h︆a︆a︆︆h︆h

   • tasiglesias

    ︆Ha︆a︆h︆h︆a︆a︆h︆h︆ lu︆︆c︆k︆y ︆m︆a︆n︆

 • večni srb

  Turistične sezone je konec, brati hrvati so si spet napolnili žepe, do maja je lahko meja zaprta. Ampak potem moraj opa naši cariniki spokat, ker motijo hrvaške turiste, ki očitno niso imeli nobenh problemov z migranti, pa jih je blo na Hrvaškem zagotovo vsaj na milijone.
  Norca se delate iz normalnh ljudi, če bi oblast rada kazala mišice, naj gre v Piransko uvalo, v nuklerako in vse kraje ob meji, tam se hrvaški migranti počutijo že kot doma. Pardon, so so doma, za slovence, ki so po rodu hrvati, itak ni razlike.
  Hrvati nas učijo edino svoražiti, danes muslimane, k iitak nočejo ostat pri nas, včeraj srbe, jutri bo pa že kdo drug na vrsti, k nam pa se bo spet preselilo par deset tisoč njihovh kolonialistov, ki jih mediji sploh ne zaznajo. Samo hrvati, bosanci in albanci niso migranti zgleda, ker oni pridejo k nam živet in nas asimilirat, medtem pa polnijo črne kronike.

 • Olga2345

  Enako kot pred državnozborskimi volitvami ravnajo tudi sedaj! Nezakonite divjake dobesedno skrivajo, da ne bi ogrozili položajev svojih županov! V koalicijski zmetanki imajo že predvideno, da bodo odstranili (!) ovire na meji takoj, ko bodo lahko!
  Zato vsi na volitve! Naženimo levičarske župane, ki kolaborirajo z vladajocimi levicarskimi izdajalci in delajo PROTI volji ljudi, ki so jih izvolili!

 • mona lisa

  STOP MIGRANTOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Novakec1

  Dve bedarije v naslovu; pot je že odprta, do kam jim jo bodo odprli do notranjosti slolandije, s kom ali čim jo pa mislijo zapreti?

  • tohuvabohu

   Tebe bodo postavili na mejo.

   • Novakec1

    Pametnjakovič na kero?

    • tohuvabohu

     Meni je vseeno.

 • Warrior princess

  Seveda bo odprla pot migrantom, saj je Šarec že povedal, da so v Kamniku dobrodošli.

  • Franc Šink

   Bodo pasli krave na Veliki planini ?

   • Warrior princess

    Po vsej verjetnosti se bodo izživljali nad kozami, zato je treba živali zavarovati!

    • miro52

     Bolna si pa tako mlada, če si to sploh ti

 • črnaovca

  In Hrvati bi radi v Šengen, zapreti mejo kaj pa češ drugega in verjetno si Šarec to upa saj se mora dokazati in migranti bodo druga skupna vez če slučajno protijanšizem popusti

 • Soave

  Bomo ? Boste ? Bodo ?

  Ja, kdaj , za vraga, pa ???

  • tohuvabohu

   Na zaslišanju kadidatov za ministre so bili napogosteje uporabljeni izrazi vrste “moramo” in “treba je”. Zelo redko pa kdo, kdaj in kako. Če sem lahko ciničen, je edino konkretno obljubo izvalil mag. Jure Leben rekoč, da bodo po novem letu prepovedane plastične vrečke. Čutim, da bo ta vlada veliko naredila za ljudi …

   • Soave

    Cinizem in aroganca nas tule,
    je edina primerna za takole norčevanje vlade, ki to sploh še ni !

    Odnesti bi jih morali ven , iz Parlamenta.

    Ampak. . . . . kako ?

    • tohuvabohu

     Sami si zavezujejo štrik. Malo bo pa treba potrpeti.

     • Soave

      Težka bo. Samo malo ??

     • tohuvabohu

      Ja, dvajset do trideset let, da okrevamo od rdečk.

     • Soave

      Mene pa skrbi. . . kadar se rdečke ponovijo, se po navadi v veliko hujši obliki! Sej ne bomo preživeli !

 • Wqx Htr

  BOMO ŠLI PRED VALDO DA ŠAREC ODSTOPI TAKOJ KO BO ODPRL MEJE ZA MUSLIMANE IN ČRNUHE!!!!!!

 • luckyss

  Šarec bo ukrepal natanko tako kot bo hotela EU, kot vsi njegovi predhodniki..

  • Slovenec 33

   Šarac ne bo ukrepal nič kar bi lahko koristilo Slovencem, ker je postavljen, da bo nadaljeval okupacijo Slovenije !

 • Franjo Trojner

  ŠAREC in njegova skrajno leva vlada je porok, da vse ostane tako, kot je, kar pomeni, da se razmere na meji pod njegovo vladavi drastično ne bodo spreminjale.
  Mene zanima koliko ilegalnih migrantov se izmuzne na meji, kajti zanemarljivo je število tistih ki jih uspe policija poloviti, kar nazorno pokaže politiko vlade do ilegaknih migracij. Sicer pa imamo mi v Sloveniji preblago zakonodajo in še tisto, ki jo imamo celo vlada in predsednik vlade ne spoštuje. A je oni frizer že izročen Hrvatom ali ne?
  Naša država je totalno nepravna, predsednik vlade Cerar in par poslancev levice je v primeru frizerja, ki bi moral biti vrnjen Hrvatom kršilo kup zakonov in pravil, pa se nikomu ne bo nič zgodilo, organi pregona ne ukrepajo. V primeru Šiška in njegovoih Štajerskih vard pa je vse drugače, za Šiška očitno stopi v veljavo neka druga USTAVA IN ZAKONODAJA, predsednik vlade, ki je sam kršil veljavno zakonodajo in celo USTAVO javno zahteva, da organi pregona opravijo svoje z zakonom določene naloge??????
  V tej naši državi sta izgleda dve USTAVI in dva kazenska zakonika, ena ustava in kazenski zakonik velja za prvorazredne državljane, po drugi USTAVI in kazenskem zakoniku pa prvorazredni državljani sodijo drugorazrednim državljanom, drugače si jaz te naše “pravne” države ne zmam razlagati. Rad bi vedel, če je v tej naši ljubi Sloveniji kje kak državljan, ki še verjame, da zakoni veljajo za vse enako? Nenazadnje tudi primer nezaposlene samohranilke z otrokom, ki tolčeta lakoto in jo naša vlada po naših zakonih brezkompromisno meče iz stanovanja nazorno pokaže na velik prepad med pravicam državljanov Slovenije in številčnimi prihajajočimi ilegalnimi priseljenci, ki jim vlada zagotavlja popolno oskrbo, da azilantov katerim se zagotavljajo nadstandardna stanovanja in pomaga iskati službe niti ne omenjam. Naj mi nekdo od odgovornih v vladi oreprosto razloži, v čem je SLOVENSKA DRŽAVLJANKA IN NJEN SIN DIJAK MAJNVREDNA od vseh teh pri nas nastanjenih ilegalnih migrantov in azilantov? Za ilegalnega migranta porabi naša država cirka 560 € za prehrano, ki ne sme biti enolična???????? Zakaj naša država naši siromašni državljanki in njenemu sinu dijaku ne nudi te iste pravice???? A to pomeni, da smo državljani Slovenije manjvredni od vseh teh, ki ilegalno prihajajo??? Nekdo bo javnosti moral pojasniti zakaj je naša država mačeha lastnim državljanom in zakaj takšne razlike pred zakonom!

  • luckyss

   Zaradi odredb EU…tu nimamo vpliva in moči…
   Lahko pa bi bolje skrbeli za svoje državljane, ki so socialno šibki…
   To je naloga levice, ki tega ne počne in to je dolžnost desnice, ki v “krščanskem duhu” to počne še manj..

  • miro52

   Ti kar blebetaš, kar nekaj tja v en dan, nima smisla s tabo plemizirat

   • Franjo Trojner

    Napiše nadutež, ki je sposoben zapisat en samcat stavek. Za ravnopravno debato potrebuješ argumente in ne en brezvezen stavek miro52. Čuj kaj te pomeni plemizirat?

    • Felikss_AH

     Verjetno je mislu POLENIZIRAT … metat polena pod noge

     • Franjo Trojner

      Da, verjetno je res tako, kot ste zapisali.

   • Felikss_AH

    Ni ti treba polemizirat… napiši sam nekaj konkretnega… pa brez tistega – “naprej ne bom razlagal…” RAZLOŽI… če pa ne moreš potem pa raje ne bevskaj

   • RATATA

    Nima smisla da prihajaš sem. Debilnikov ne maramo tu.

 • Felikss_AH

  Če je res kar je Jelinčič povedal da je Policist na meji ki je v samoobrambi ILEGALNEGA “imigranta” udaril nazaj, ODPUŠČEN iz policije, ali pa eventualno disciplinsko obravnavan, potem je jasno, pa tudi brez tega, da bo tale Ultra-Levuharska KoKaKalicija po navodilih Brussels Komisariata sprejemala ILEGALCE enako kot predhodna. Pri temu jaz osebno uradnim številkam NE verjamem niti slučajno… prave bi morale biti vsaj trikrat višje. Kdaj se je pa Političnim nomenklaturam dalo verjeti kar koli, še posebej Levim, pa naj so Slovenaćki ali Europenaćki. Policija itak izvaja samo kar im nomenklatura naloži.

  Število Afro-Arabo-Azijatskih njušk samo po Ljubljani se je občutno povečalo… drugod ih ZAGOTOVO imajo več. Dokaz – planirani NOVI SPREJEMNI CENTRI ob meji… kaj se ima sprejemati, VSAK ILEGALEC ima da gre takoj nazaj brez debate… če hoče nazaj pa na MEJNI PREHOD… ker tam ne more opletati z azilom se ga zopet samo zavrne. Če se predstavi kot turist pa je postopek itak dodelan za vsako državo posebej… nema pa vstopa brez dokumentov! – TAKOJ NAZAJ!

 • METULJ

  EWO SLOVENCI, NAŠA LEVA VLADA ODPIRA NOVO NEZAKONITO MIGRANTSKO POT IZ ITALIJE V SLOVENIJO, HEH!!

  PREDVIDEVAJMO, DA BO ITALIJANSKA POLICIJA NATRPAVALA VLAKE VIA LJUBLJANA Z EKONOMSKIMI MIGRANTI IZ NEVOJNIH PODROČIJ, ZBRANIMI IZ VSEH VETROV, KATERI SO NEZAŽELJENI V ITALIJI!!

  SLOVENSKA DRŽAVA, KI JO VODIJO RDEĆUHI, BO HVALEŽNO SPREJELA TE DAROVE, NE BO SITNOSTI, NE BO POLICIJSKIH KONTROL, SAMO NAVIDEZNE KONTROLE BOJO ZA BEDNO PREDSTAVO SLOVENSKI RAJI, TO PA RESS!!

  POTEM JIH BO SLOVENSKA POLICIJA SPREJELA V “OBRAVNAVO” IN JIH VOZILA V SVOJE ZBIRNE CENTRE, KATERE USTVARJA DRŽAVNO VODSTVO TAJNO PO VSEJ SLOVENIJI!!

  TO BO PODLI NAČRT TE VLADE AMPAK, AMPAK, SLOVENCI JIM BOMO PREPREČILI TO NOVO SVINJARIJO!! PROTESTNI SHODI SE BOJO PRIČELI!!

  SLOVENCI, TA JESEN BO VROČA ZELO!!

  • Novakec1

   Kar se vlaka tiče maš prov, zato so obnovil relacijo do Lublane bulane.

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država, kjer vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.
  Zadnja ekipa, ki sestavlja vlado predstavlja izpostavo okupatorjev in veleizdajalcev slovenskega naroda.
  Zato ne pričakujte, da bo ta vlada potegnila kakšno tako potezo, ki bi pomenila zaščito in ohranitev Slovencev in kulturnega profila slovenske krajine.

  Do sedaj so vse te okupatorsko veleizdajalke oblasti delale vse v smer ropanja in zatiranja Slovencev
  – deložirajo slovenske državljane in davkoplačevalce
  – novim okupatorjem delijo brezplačna luksuzna stanovanja
  .- Slovenijo vodi največji veleizdajalec v tretjem tisočletju, ki je prikril eno milijardo evrov za terorizem in ki je skupaj z vlado uničil slovensko vojsko, da ne more več braniti države
  – v Ljubljani je poturica omogočil gradnjo islamskega centra za gojenje terorizma in za zbiranje teroristov
  – nalagajo nove davke slovenskim davkoplačevalcem, da lahko finacirajo klavce in teroriste ki prihajajo iz islamskega sveta
  – policijo so prisilili, da so taksisti za te teroriste in dezerterje, ki izvajajo invazijo na Slovenijo, da jih prevaža po Sloveniji.
  Zbudite se vendar ljudje.
  Zakaj niste šli na volitve ???.

  • Novakec1

   Tazadn stavk je bedarija, z volitvam se nič ne spremeni na bolje, kvečjemu na slabše.

 • Franjo Trojner

  Ta skrajno leva Šarčeva vlada južne meje pred ilegalnimi migranti ne bo nikoli zaprla. Bo pa ta Šarčeva skrajno leva vlada za par let zprla vse tiste, ki govorimo in pišemo, da je mejo za ilegalne migracije potrebno hermetično zapreti. Sem mislil, da v demokraciji velja nekaj volja domoljubnega demosa, pa sem se pošteno vseko. Sem dan nazaj po TV poslušo policija kaj vse očitajo onemu vojvodi Šišku in njegovi Štajerski vardi, pa sem imel občutek, kot da sem se vrno v leto 1980 glede na opis kaznivah dejanj, ki jih oblast očita Šišku, čist enako je zvenelo, samo beseda separist je še manjkala, isto no. Brrr, kr streso sem se, ko sem se spomno na tiste totalitarne čase. Bog daj, da se ne vrnejo nikoli! Glede na gonjo leve oblasti, točno stranke ZL in veh podpisnikov koalicijskega sporazuma proti našim podjetnikom, pa nisem več preveč prepričan. Sem mislil, da so časi groženj in žuganja z prisilno razlastitvijo, nacionalizacijo, gonjenja podjetnikov v tujino in celo groziti, da jih je potrebno z bajoneti nagnati v morje že zdavnaj mimo, pa sem se očitno hudo motil. Hm, iz vsega tega ne more nastati nič dobrega, kar pove, da nas v prihodnje pod to skrajno levo Šarčevo vlado čakajo res hudi časi.

  • Novakec1

   Nč bat, tebodo sam oglobl, aresti so polni za tolk paznikov kot jih je še prepolni.

 • Jan Kovalski

  Bom povedal v duhu izjav Šarca:
  Šarec bo odstranil ograjo. Če pa Šarec ne bo odstranil ograje je pa ne bo odstranil.

 • montyamp

  Če sta policija in vojska v rokah izdajalcev , ki so naredili iz Slovenije vukojebino iz katere na leto zbeži 8 000 ljudi v glavnem iskalcev zaposlitev , je ŠIŠKOVA VARDA naša edina rešitev .
  FRANCOZI IMAJO ZARADI MUSLIMANSKEGA KRIMINALA IZREDNO STANJE .
  KUČAN HOČE V SLOVENIJI IZREDNO STANJE , SAJ BO DRUGAČE V KRATKEM SDS NA OBLASTI , TO JE SEVEDA NEPREDSTAVLJIVO ZA SEDANJO KLIKO , KI OSTAJA NA OBLASTI Z MONTIRANIMI PROCESI IN ATENTATI-KRAMBERGER,SLIVNIK,JAMNIK,GOLUB,………………..

  • Novakec1

   SDS je stisnla rep med noge in se ji nič ne lušta prevzet oblast, ga ni junaka ki bo naredu red v slolandiji, mogoče meteorit.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!