Prevara epskih razsežnosti: Kako vam lažejo in ustvarjajo denar iz nič!

(Foto: iStock)

Na Williama Patersona ste do zdaj najbrž naleteli le v križankah. Opis je običajno naslednji: znan škotski bankir in veletrgovec iz 17. stoletja (sir William). Manj pa vam je znano, da je bil Paterson začetnik največje prevare v zgodovini človeštva – ustvarjanju denarja iz nič. Leta 1694 je bil namreč sustanovitelj zasebne Bank of England, ki velja za drugo najstarejšo centralno banko na svetu (za švedsko Sveriges Riksbank). Njemu pripisujejo izjavo (uradni zgodovinarji je sicer niso potrdili), češ da tej banki pripadajo vse obresti na denar, ki ga ustvarja iz nič (out of nothing).

Angleška centralna banka je nastala potem, ko je prišlo do spora med nizozemskimi bankirji in angleško dinastijo Stuart. Nizozemci so pritegnili še druge evropske kolege in financirali Viljema Oranskega III. (Willem III. van Oranje), ki je napadel Anglijo, s prestola vrgel Stuarte in postal Kralj William III. Ker na otoku ni bilo denarja in se je zapletel v vojno s Francijo, je sprejel “pomoč” prijateljev bankirjev (med njimi je bil tudi Paterson), v zameno pa so zahtevali “majhno” protiuslugo – ustanovili bi zasebno banko, ki bi dobila status centralne banke. Vložili bi 1,4 milijona funtov v zlatu (imena vseh pravih soustanoviteljev so še danes skrivnost), tiskali denar, kolikor bi ga bilo potrebno, in ga posojali državi. Delali bi tisto, kar sicer počnejo sodobne centralne banke. Posledica tega je, da danes (po nekaterih ocenah) v globalnih finančnih tokovih kroži preko 90 odstotkov špekulativnega denarja, ki nima ustreznega kritja. In da bi tako tudi ostalo, si finančna elita ob pomoči politikov prizadeva za ustanovitev svetovne vlade.

Takšen uvod zato, ker sem zadnjič v tekstu Vzpon zla obljubil, da sem bom lotil tem o nekaterih bančnih in finančnih stvareh, ki se ljudem zdijo samoumevne, a v resnici prinašajo (realno) bogastvo samo eliti. Vzrok in posledice je globalna elita že tako zamešala, da nihče več ne ve, kaj je bilo prej – kura ali jajce. Šele poznavanje nekaterih elementarnih zadev, ki so običajnim ljudem precej tuje ali pa se za njih sploh ne zanimajo, privede do spoznanja, da nas elite dobesedno ropajo. Ta tekst je poskus, da se s preprostimi in vsakemu razumljivimi besedami in pojmi razloži, kako je nastal denar in kako si je njegovo ustvarjanje s pomočjo politike prisvojila finančna elita.

Denar ali bogastvo?
Vprašajmo se, kaj je sploh denar, na katerem so običajno liki politikov in umetnikov, poleg pa napisana številka, ki naj bi pomenila vrednost. Je res bogastvo? Ne. Gre pravzaprav za ničvreden kos papirja, ki služi kot sredstvo za menjavo dobrin, bogastvo pa so realne dobrine in storitve, ki jih je mogoče kupiti z denarjem. Nihče ne zbira teh papirčkov zato, ker bi jih zbiral, ampak zato, ker s temi papirčki lahko nekaj kupi. Peku tako ni treba s seboj k čevljarju nositi štruce kruha, da bi jih zamenjal za čevlje, mizarju pa ni treba tovoriti s seboj stolov, da bi jih pri kmetu zamenjal za krompir. Zato ima denar, ki ga izdajajo centralne banke. In dokler ga tiskajo v obsegu, ki ima realno kritje v dobrinah in storitvah, je dobro. Kajti za bogastvo ni pomembno, koliko kosov papirja, ki se imenujejo evri, dolarji ali funti, natisne centralna banka; če ni dejanskega povečanja proizvodnje dobrin, pravi Axel Kaiser, ne bo država nič bogatejša kot prej, nastalo ne bo ničesar, razen inflacije. Ta pa koristi samo elitam.

(Foto: iStock)

Od prevare do prevare …
Daleč nazaj v zgodovini je trgovina potekala na podlagi neposredne menjave dobrin. Da bi si olajšali delo, je prišlo do dogovora. Kot jamstvo so začeli uporabljati kovance, najpogosteje iz zlata in srebra. Kovanci sami po sebi niso imeli vrednosti, razen tiste, ki jim jo je dalo blago, za katerega so jih zamenjali. Sčasoma se je pokazalo, da so kovanci pretežki, zato se je pokazala potreba, da se nekje shranijo, v zameno pa si dobil papirnato potrdilo. Takšni skrbniki so bili sprva zlatarji, kasneje so vlogo prevzele banke. Janez je pač prišel k zlatarju ali v banko, tam za eno leto deponiral 50 funtov zlata, v zameno pa dobil potrdilo (papirnati denar). Ta denar lahko Janez porabi ali ne. Če ga ne, se vrne nazaj in pobere svoje zlato. Zadeva je dobro delovala, saj je imel denar kritje, zlatar ali banka pa sta dobila določeno provizijo. A zgodilo se je, da je do zlatarja ali v banko prišel Franci in vprašal, ali si lahko za pol leta sposodi 50 funtov zlata in plača 10 odstotkov obresti. Zlatar ali bankir ocenita, da lahko, ker Janez običajno pride enkrat na leto. In tako za pol leta posodita Franciju 50 funtov zlata. Nista mu ga izročila, ampak sta mu izdala potrdilo, da ima Franci shranjenih za 50 funtov zlata. Kaj to pomeni? Da je na trgu potrdil za 100 funtov zlata, čeprav zlatar ali banka hranita samo za 50 funtov zlata. Kar je seveda čista prevara, ker sta bankir ali zlatar izdala potrdilo za neobstoječe zlato.

Toda glavna prevara šele pride. Vrednost denarja, ki ga je dobil Franci, je bila dolg. Ko mine pol leta, Franci zlatarju (ali bankirju) vrne 50 funtov pravega zlata in še 5 funtov zlata obresti. To zlato je Franci ustvaril z delom in prodajo realnega blaga, medtem ko je posojilodajalec prišel do 55 funtov zlata tako, da je Franciju izdal potrdilo, ki sploh ni imelo kritja. Torej, kos ničvrednega papirja je zlatarju (ali bankirju) prinesel realno bogastvo. Tako banke še danes delujejo, s to razliko, da tiste, ki jim prinesejo “zlato” v hrambo, nagradijo z majhnimi obrestmi, tistim, ki posodijo denar, pa obračunajo večje obresti. In tako pridemo do največje prevare v zgodovini človeštva – centralnih bank, ki so si vzele pravico (ali pa jim je bila podeljena), da lahko ekskluzivno iz nič ustvarjajo denar, ta možnost pa je bila drugim (komercialnim) bankam omejena (ne pa dokončno odvzeta) s sistemom rezerv.

(Foto: iStock)

Kje centralna banka dobi denar za kupovanje vrednostnih papirjev?
Centralne banke imajo možnost, da vplivajo na obrestne mere, po kateri si komercialne banke med seboj sposojajo denar, s tem pa vplivajo tudi na obrestne mere na trgu. Če želi centralna banka znižati obrestno mero, se loti odkupa vrednostnih papirjev (famozni finančni instrumenti, o katerih bom še pisal), običajno zakladne ali državne obveznice. Odkupi jih denimo od NLB, ki tega denarja ne shrani v trezorju, ampak ga deponira v banki. S tem poveča likvidnost, zato se zniža obrestna mera. Če želi zvišati obrestno mero, gre v obratni smeri – vrednostne papirje proda. In zdaj pridemo do ključnega vprašanja: kje centralna banka dobi denar za kupovanje vrednostnih papirjev? Preprosto ga natisne, se pravi, ustvari ga iz nič (out of nothing). To pa pomeni, da ves denar, ki se steka v banke, v resnici nima kritja. A če si mislite, da tega ne počnejo tudi običajne banke, se motite. Sistem rezerv je namreč le delen. Bom pojasnil z nekoliko modificiranim primerom, ki ga navaja prej omenjeni Kaiser.

Denimo, da nekdo položi v NLB milijon evrov, ki jih je ustvaril z lastnim delom in prodajo realnega blaga. NLB denar posodi naprej. A ker velja zakon o delnih rezervah in je obvezana obdržati 10 odstotkov, posodi lahko “samo” 900.000 evrov. Teh 900.000 evrov si nekdo sposodi in jih porabi za plačilo tretji stranki. Ta bo šla v Abanko, odprla račun in nanj položila 900.000 evrov. Abanka, ki mora spet zadržati 10 odstotkov za rezerve, naprej posodi 810.000 evrov. Tisti, ki si je sposodil, bo plačal račun obrtniku, ki bo šel v NKBM in položil 810.000 evrov. NKBM lahko posodi le 729.000 evrov, 81.000 pa obdrži za obvezno rezervo. In rezultat je grozljiv.

V samo treh operacijah je prvotnih milijon evrov postalo 2.439.000 evrov v posojilih in prav toliko v depozitih, ker je banka denar imetnikov tekočih računov pozneje posodila. Toda banke imajo kritja samo za 271.000 evrov, v gospodarstvu pa kroži za 1.439.000 evrov denarja, ki nima prav nikakršnega kritja. Zdaj pa pomislite, da bi milijon evrov NLB posodila centralna banka, ki denar tiska “iz nič”. V obtoku bi bilo slabih 2,5 milijona evrov, ki nimajo realne podlage v prodanem blagu ali opravljenih storitvah. Ta množitev denarja je računovodska ukana, je prevara bank, da stranke prepričujejo, da imajo določeno vsoto denarja, čeprav je v resnici nimajo.

Ekonomist avstrijske šole Murray Newton Rothbard temu pravi “sistem goljufivih rezev”, zato si nekateri prizadevajo za uvedbo sistema 100-odstotnih rezerv, po katerem bi banke imele kritje za vsak cent. Toda težava bi bila še vedno centralna banka, ki denar tiska “iz nič”. In očitno bi bilo potrebno odpraviti tudi centralne banke. Na dlani je, da ekonomski in bančni “strokovnjaki” ter politiki zamegljujejo tovrstne prevare s pojmi. kot so IMF, Pariški klub, Basel I in II, devizne rezerve, obvezne rezerve, drseči tečaj, prezadolženost, terminski trg, kupna moč, zakladne minice, fiskalna nevtralnost, potrošniška košarica in še nešteto drugimi. To terminologijo, ki je za običajnega človeka, ki svoje bogastvo ustvarja z delom ter prodajo blaga in storitev, ne pa “iz nič”, uporabljajo izključno zato, da bi ljudje še manj vedeli in še manj dojeli, da jih finančna in politična elita ne samo ropata, ampak dobesedno lupita. Kdaj se je to razmahnilo, sem že pisal.

Nekaterim se mogoče zdi vse skupaj teorija zarote. Tudi prav. Želim le, da ljudje o tem premišljujejo, se pogovarjajo in sami poiščejo vire. Kavarna Hayek svoje resnice ne razglaša za edino zveličavno, kot zagotovo ni edina resnica tisto, o čemer poročajo mediji ter govorijo učbeniki in knjige. Vsak naj si pač sam ustvari svoje mnenje.

Kavarna Hayek

 • RATATA

  Najprej sem mislil, da bo pod čankom podpisan moški. Na moje začudenje se je podpisala Kavarna. Ženska.
  Preklete banke hudičeve.

  • karpelec

   Vse slabo ali dobro ne more biti pisano samo na en spol. Boljše za narod in njegov obstoj. Vzemi, kar ti ustreza , ostalo pusti za druge.

   • RATATA

    Nikol še ni cela Kavarna pisala en članek.

 • Novakec1

  Ja, odkar so ukinili zlato osnovo za denar je ta štala. Nič novega.

 • montyamp

  Židje so bankirji .
  Banda židovska je poneumila Nemce , prišel je Hitler in nosi krivdo za deratizacijo zlatarsko špekulativnih podgan .
  Zato bo dobil spomenik ter Nobelovo in to v kratkem .

  • primsek

   V drugem delu Iznoriškega kraljestva. Ki ga bo avtor spisal v norišnici, kot prvega ob ambulantnem zdravljenju

 • spet-sam-jest

  Sej zdej sm pa potolažn, k so usi uni, k nalagajo kufre keša po raznih daučnih oazah prouzaprou reveži, k dajejo na kup brezvredne papirčke, s kerimi si u jo enkrat lohk sam nekej obrisal, če jim bo glih skret papirja zmankal.

  • Mojca pokraculja

   Jest tud, pa velik papirčkov bojo mogl porabt za enkrat rt ubrisat. Pa nikol nau tko ubrisana kot
   s štirislojnim, tak nežen mehek je, nč si rt ne popraskaš, nč te ne peče. Prou prvošm jim, nej se jim rt uname !

 • montyamp

  Ko so bankirji židovski HLAPCI murgiosrbski banditi , je pa to

  SLOVENISTAN

  s 300 000 revnimi .
  Ko je bil na oblasti Adolf , revščine ni bilo .

  Banda komunist-fašistična .

  • primsek

   Predvsem se je lepo godilo Slovanom, Judom in levičarjem. Samo slaboumnež se lahko zavzema za takšne iznoriške projekte, ki so posledica slabega delovanja tablet

   • karpelec

    Zanimivo, da enim ne gre gladko brez iznoriških projektov in brez določenega odmerka sedativov. Odvisnost je huda reč, ko te doleti.

 • montyamp

  Banditske bankirje in murglosrbske izdajalce na kandelabre ,
  bo Slovenija Švico po desni ,
  kot njo danes Bolgarija in Albanija .

 • Demokrat

  In Amerika posoja ničvreden denar recimo takšnim državam kot smo mi.

  • von Rhein

   Za ničvredne obveznice.

 • dež

  Jasno in enostavno razloženo, na dveh listih A4 formata. Ko bi imeli v tej državi kakšen vsaj podobno jasen zakon ?

 • xtc

  Velikokrat sem že opomnil ;da večina denarja;ki kroži nima kritjaoz:nima nikakršne podlage;narod pa kredite to vratu:
  In celotna ekonomija sveta se vrti praktično na nič razen na toliko koliko ima nekdo pokritja s treajnimi vrednostmi zlatoo;srebro;diamanti ;zemljo ipd vse ostalo je nič:
  In ravno tu je keč zadeve;da naslednja kriza ;ki prihaja bo uničujoča;kajti cel svet se dejansko vrti na neobstoječo vrednost in en sam puf en sam spodrsljajin domine bodo padle_od ZDA ;Rusije;Kitajske;Japonske napreje_sistem postaja nevzdržen in vse bolj neobvladljiv:Ali po domače poizkusite z prazne njive dobiti nekaj na kredit ;da boste preživeli zimo_ne gre;tudi v financah realno ne gre ;gre pa z mahinacijami ;ki sleje kot preje terjajo svoj davek zlom sistema in vojno:

 • šmentanamuha

  Hvala za ta poučen članek o denarju.

  • von Rhein

   Po moje prav primeren za višje razrede osnovne šole.

 • Krtača17

  In zato ecb ali pa federal reserve nikdar ne bojo dovolili v kake preiskave in vpoglede v njihovo poslovanje. So nedotakljivi. Vidimo tudi v primeru trenutnih preiskav nlb.

  • xtc

   Arazumeš ti butl zahojen ;da tako posluje cel svet?
   Nehaj z FED omIn kolikor razumem te vrste poslov ni iznašelFED ampak Britanec:

   • Krtača17

    Ker takoj ko bi dovolili preiskavo v fedu in ecbju, bi bilo razkrito da je to res in hišica iz kart bi se sesula. V vsakem primeru se bo. Amerika se že ozira proti Venezueli. Smo (primerljivo) v zadnji fazi rimskega imperija. Lepo je viden razkorak med gospodarstvom in delniškimi trgi – oba sta popolnoma vsak h sebi. Države dvigujejo davke (prikrito preko raznih kazni in miljon dovoljenj in odkrito). Jp že nekaj časa visimo na robu. Začelo se bo pa na zahodu.

    • tohuvabohu

     Kje pa drugod kot na zahodu, bumbar? Komunizma se niso spomnili Rusi in Kitajci.

    • xtc

     Samo nekaj:
     Nehaj klamfati oslarij rimski imperij ni imel ne kapitalizma ne delniškega trga_imperij je zažrl razvrart;birokracija(požrešna država);ni bilo več osvajanj(vojnega plena) in seveda vdori barbarov zaradi neplačevanja vojske:
     Največja nevarnost za pok balona je ravno ;kitajska in Evrop zaradi neuresničenih nujnih potez ob sanacijah bank:;Kitajci pa zaradi ghost projectov umetne potrošnje in rasti:

  • primsek

   To so mednarodni finančni udbaši, ki poslujejo po tajnem uradnem listu z Draghijem na čelu. In Šircelj z Manssonom je n jjihov hlapec

   • Duhec

    Ja… vedno so drugi krivi.

  • Duhec

   Preiskave, ki to sploh niso, so zarad javnosti… tisti, ki so pokradli milijarde so si podredili še policijo. Tujina s tem nima nič…

   • tohuvabohu

    Spet tolčeš mimo. Pomešala si vrstni red. Policija, zlasti kriminalisti, so del “tistih”, se pravi udbomafije. To je že ves čas tako in bo še nekaj časa.

 • Duhec

  Največja prevara je 90 politikov, ki sedijo v parlamentu…

  • von Rhein

   Na vsake toliko časa pa spustiš tako,ki ji je treba pritrditi s plusom.

   • karpelec

    To so redki prebliski, odvisni razmer in razpoloženja osebe ne pa od prepričanja.

    • Duhec

     Vi na tem portalu o mojem prepričanju nimate pojma.

     • karpelec

      Saj se niti ne poglabljam vanj. Izpostavljam samo vtise zbrane iz tvojih prispevkov, ki povedo marsikaj. Tvoje prepričanje prepuščam tebi, da živiš z njim,ter pričakujem, da jih nasilno ne vsiljuješ.

     • Mojca pokraculja

      On/a ma tolk prepričanj, da nima nobenga. Kaj čmo!

     • karpelec

      Ja, če ni črno, je pa belo in če še to ni, pa ju pomeša v sivkodrlajsasto ali pa bolje v 50 odtenkov rdeče, ji bo bližje.

     • rrrrr

      To pa ne. On/ona/one ima ponavadi prepričanje, s katerim pa redkogdaj soglaša. Če pa se po nemarnem včasih zgodi, da se s kakšnim strinja, izgine prepričanje hkrati z Duhcem. Seveda pa za njim/njo/onem ostane vonj, ki ne prekipeva ravno od bistrosti, še maj pa po originalnosti….Po tem pač, kar so jo/ga/ono-ga zdresirali rdeči dreserji.

     • Mojca pokraculja

      Madona si netoleranten, ona, ono, on , prihaja iz ene izmed najbolj uspešnih in izobraženih družin.

     • Duhec

      Lepo…. jst te sploh ne berem. Razn zdej, ko mi repliciraš.

  • Silka

   Po tvoje bi bilo bolje: “I posle Tita Tito” ali kaj?

   • Duhec

    Ne. Tito je umrl predn sm se rodila in moja starša sta bla vesela, ko je. Jst pa do njega ne gojim nobenih čustev… pozitivnih al pa negativnih, nič.

    • tohuvabohu

     Bom vprašal mamico,
     bom vprašal ateka,
     če oni kaj vedo,
     kam je veselje šlo.
     Veselja ni nikjer, nikjer, nikjer.

  • Morala

   Če bi jih bila samo polovica, bi bilo preveč! Državni svetniki pa niso druga kot za ukiniti.

   • Duhec

    Vsi so izvoljeni. In, če bi blo 1000 mest na razpolago, bi jih blo pa 1000… protestov ni.

  • GrdaResnica_LepaLaz

   neposredna javna demokracija ?

 • pajot

  Denar bi bilo treba ukinit.

  • Mojca pokraculja

   Kaj ??? Si znorel, kako si bomo pa tazadno brisal ? A z duhcem ?

   • karpelec

    O ne, ne gre , ker to je velik balon, znotraj ga pa nič ni, roka bi ostala umazana.

    • Mojca pokraculja

     Ja sej to me skrbi ?

    • Duhec

     In zakaj mi potem sploh repliciraš in kaj si ti do dons nardila, da bi blo karkol bolš???

     • Osti jarej

      ..saj veš,da se ne splača polemizirati z bedaki…mar te še ni izučilo?so ti že na kurah naredili tumač sranja…

     • von Rhein

      V prejšnjem življenju?

   • Duhec

    Ja to bo…. z Duhcem, ki prihaja iz ene izmed najbolj uspešnih in izobraženih družin, ki ne prenese neke kvazi elite, ki ne izbira sredstev za dosego ciljev. Z Duhcem, ki se pojavi, ko se prestopi meja dovoljenega in vsi ostanejo brez besed…. vejo, da se bo šlo do konca, da ne bo kompromisov, neproduktivnega nakladanja. Mam družino, nimam več tolk časa in ne vidm smisla, da bi se s tem, z njimi še ukvarjala…. poznam pa skor vse. Če ne osebno, neposredno, pa posredno…. in ja, vse skup je šolski primer izdaje.

    • Mojca pokraculja

     Duhca v Belo hišo ! Končno rešitev za leve in desne ! Kaj se nismo tega že prej spomnl !

     • Duhec

      Duhca se naj lepo pusti pri miru, mene in ljudi, ki so mi pri srcu, blizu…. ko bom pa spet zvedla za nekoga, ki nima vez, ki je revež, ki so ga pohodli in še vedno hodijo po njemu, bom pa nardila vse, da doseže pravico…. zase.

     • sprehajalec

      Duhec bo osvežitev za Trumpa. Upajmo, da ne bo razočaran. Trump, mislim.

     • karpelec

      To bi nastal tornado. Saj veš kako je z ducem; mali tuki, malo tam, pa gre hitro kam drugam.

     • Mojca pokraculja

      Ma kaj osvežitev ! Ona bo pokazala Trumpu, kako se dela z reveži, brez zvez, pohojenih….UUU to bo tornado v Beli hiši ! Yes !!!

     • von Rhein

      Bela hiša je zasedena. V rdeči je še prostor.

     • Mojca pokraculja

      To ni problem za duhca. Ne izbira sredstev za dosego cilja, si bo že nardila prostor. Je iz najbolj uspešne in izobražene family, ne pa neke kvazi elite ! Dej mir nam lohk pobegne na rdeči trg ! Po smo ga šele naj…l!

     • barbara rov

      Če izviraš iz izobražene družine, še ni nujno, da si normalen, pa to…

    • Mojca pokraculja

     Posluš duhec, dej mi povej, tko na uho, kero elito maš ti rada, k si glih iz najbolj uspešne in izobražene family. Jst tud ne prenesem kvazi elite.

   • RATATA

    Ti pa nis bla u jna,
    dab tam shiptarje spoznala

    • Mojca pokraculja

     Njet, ja blja v sovjetskaja armija. Duhec je является.

  • Mojca pokraculja

   Ej pajot ke si? A sta z rubcem spet u uni betuli ? Upam da nista u WC padla, tam je zmanjkal keša za rt brisat, pridta sem !

   • pajot

    jest sem tukej,za rubca pa ne vem natančno. ga je Joži v špajzo odpelala.

    • Mojca pokraculja

     Pišuka, zato jst ne morem u špajzo ! Kako nej zdej južno skuham ?

    • Mojca pokraculja

     Povej mu, če ga nau do punuči na južno, nej mi ne hod pred obličje. Grem kuhat !

 • althar

  Verjamem, da ti osnovni podatki o bančnem/finančnem sistemu marsikomu niso bili znani in so zato vsekakor dobrodošli. Vsem, ki jih zanima kaj več o sistemu delnih rezerv in o drugih flancah, ki jih socialistična/kenesijanska/monetaristična ekonomska teorija dnevno servira neukemu ljudstvu, predlagam, da si preberejo knjigo “Lekcija o ekonomiji” Henryja Hazlitta, sicer dokaj staro a lepo berljivo delo.

  A žal je tako, da so danes stvari še precej, precej slabše, kot jih opisuje prispevek. Povečevanje količine denarja v obtoku s sistemom delnih rezerv, oziroma t.i. kreditnega denarja (preprost račun na primer pokaže, da z 10% obvezno rezervo lahko naphnemo količino denarja v obtoku za 10x, z denimo 3% obvezno rezervo pa za 33x in bančne rezerve so bile bliže drugi kot prvi številki) je veljalo nekako do 60 let prejšnjega stoletja. Kljub neverjetnemo napihnjeni količini denarja v obtoku je bil ta sistem vendarle še dokaj nadzorljiv, saj je centralna banka s količino temeljnega denarja lahko dokaj dobro in zanesljivo nadzirala količino kreditnega denarja. In večina ekonomistov, vključno z vsemi v svetovnih centralnih bankah, od Draghija in Yellenove do Kurode, je prepričanih, da sistem še vedno deluje tako. Pa ne.

  V 60. letih prejšnjega stoletja se je kot prva dodatna vrsta denarja pojavil t.i. eurodollar, to je dolar, ki so ga na podlagi formalne pravice do dostopa do pravih dolarjev lahko “posojale” (v resnici ustvarjale iz nič) sprva podružnice ameriških bank v Londonu (od tod ime), kasneje še druge evropske, danes pa takorekoč vse svetovne banke. Ta “dolar”, ki je deloval kot ameriški dolar, v resnici pa to ni bil, je dejansko omogočil svetovno trgovino, ki, kot vemo, večinoma poteka v dolarjih, ne da bi bilo treba centralni banki ZDA nenormalno napihovati količine pravih dolarjev v obtoku. Če za lažjo predstavo uporabim primer iz prispevka: tako kot lahko količina zlata v denarnem sistemu glede na višino obveznih rezerv dirigira količino kreditnega denarja v obtoku, tako lahko sedaj količina ameriških dolarjev v denarnem sistemu dirigira količino kreditnih “dolarjev” v obtoku. V 90 letih sta se po sprejemu nekaterih uredb v ZDA ti dve vrsti dolarjev pomešali in od takrat nihče več ne ve, koliko dolarjev oz. “dolarjev” je v resnici sploh v obtoku. Vsa kitajska industrija, na primer, je zrasla na podlagi kreditov v “dolarjih”, ki so jih generirale večinoma azijske banke. Prav sunkovita upočasnitev, v nekaterih primerih tudi zaustavitev, posojanja eurodollarjev v svetovnih bankah avgusta 2007 je v resnici povzročilo zadnjo krizo.

  Poleg eurodollarjev se je v zadnjih desetletjih v svetovnem bančnem sistemu pojavilo še več (po oceni okoli 15) drugih vrst kreditnega denarja, ki jih ekonomska teorija ne zazna in jih zato tudi nihče ne upošteva v svojih makroekonomskih modelih. Če morda koga zanima, zakaj se vse napovedi centralnih bankirjev izkažejo za zgrešene in zakaj nimamo inflacije, kljub temu,da so vodilne sveovne centralne banke v zadnjih 9 letih popeterile količino denarja v obtoku. Svetovni monetarni sistem je torej, kot bi se reklo po internetno, fubar.

 • Silka

  Super in dovolj poljudno napisano.

 • Duhec

  In zdej se pozornost usmerja k svetovnim bančnikom, svetovnim problemom, itd… ko nihče na to nima niti najmanjšega vpliva, pa je Knavsova v Beli hiši in ga ni. Dejstvo je, da levica krade, da se levica pospešeno zadolžuje, ker mora vzdrževat socialni mir, ker rabi mir, čas, da nemoteno deluje…. desnica pa uničena, opazuje, buli in prikimava. Baje se zgražajo… tavajo v temi, čakajo, da se jim prižge luč, da sami kaj dobijo. Kdo pa dela v interesu ljudi, ko levi in desni ne nardijo nič konkretnega v tej smeri, ko skrbijo zase in za svoje?! No…. desnica neprimerno manj uspešno, pa spet tud to je narobe. Komu vi sploh lohk zaupate?! Politikom, policajem, tožilcem, sodnikom…. nobenmu od teh. Lepo skup vas bojo požrli, vi se bote pa še naprej ukvarjali z vsem sam z bistvom ne.

  • tohuvabohu

   Spet serješ v javnosti, vsegliharka?

   • Duhec

    Pejt ga Janši potegnit…. neki si nervozen.

    • tohuvabohu

     Sem, ja. Ko vidim, koliko našopanih bedakov srečujem tukaj.

     • Osti jarej

      ..pol se ravnaj po nasvetu Duhca

     • tohuvabohu

      Za deljenje nasvetov je vsak dober.

  • Krtača17

   Edina rešitev je razpad sistema, bankrot držav in nato vrnitev h svoji valuti.

   • tohuvabohu

    Ja, kar hitro nazaj v hosto.

   • von Rhein

    In seveda ta valuta naj bo dinar.Pa yu obnovite in spet po tvoje…jovo na novo.

 • Franc Šink

  Komercialne banke so v lasti centralnih bank.

  • Krtača17

   Jaz bi bolj rekel države so v lasti centralnih bank. Sploh po dokapitalizacijah in slabi banki.

   • Franc Šink

    Seveda.To je posledično.

 • dob
 • Osti jarej

  ..kje centralna banka dobi denar??…naštanca ga…pravzaprav upravlja z virtualnim manijem….pa ne od včeraj..torej ,ne balon, “balurina” v kateri ni nič…države so pa v iber in čisto zares zapufane…in pol jih politikanti prodajo…z ljudmi,ups !!pardon,odvečnimi jedci,stoko,gojim,ničvredneži,ki nimajo pravice do čistega zraka in vode,pravzaprav do življenja…zato nas in naše otroke ,pod mus cepijo,nas zastrupljajo iz zraka,nam prodajajo zastrupljeno hrano,zdravila,ki to niso,….politikanti ,brez izjem,jih pa veselo podpirajo in jimasistirajo…sam,če kapne kakšen cvenkič…

 • Solo

  Kdo pa so lastniki vseh svetovnih centralnih bank, največjih poslovnih in investicijskih bank, zlatih rezerv, Wall Streeta, Goldman Sachsa, JP Morgana, itd.? Kakšne narodnosti je vedno predsednik FED-a (Janet Yellen, Ben Shalom Bernanke, Alan Greenspan,…), kakšne narodnosti je bansterski kriminalec George Soros in kakšne narodnosti so Rothschildi – daleč najbogatejša in najvplivnejša banstersko-mafijska dinastija na svetu vseh časov?

  Smukate se kot maček okoli vrele kaše, glavnih krivcev pa nočete (ne smete?) imenovati. Pisati o papirnatem denarju in centralnih bankah, pa niti z besedico ne omeniti židov, je tako kot snemati vampirski film brez vampirjev…

  • Bozz

   Razodetje 17
   1 Tedaj je pristopil eden izmed sedmih angelov, ki so imeli sedem čaš, in spregovoril z mano: »Pridi, da ti pokažem sodbo nad véliko vlačugo, ki sedi nad mnogimi vodami.
   2 Z njo so se vlačugali kralji zemlje, prebivalci zemlje pa so se upijanjali z vinom njenega vlačugarstva.«
   3 Angel me je odnesel v Duhu v puščavo. Tam sem videl žensko, kako je sedela na škrlatni zvéri, ki je bila popisana z bogokletnimi imeni in je imela sedem glav in deset rogov.
   4 Ženska je bila oblečena v bager in v škrlat in bleščeče okrašena z zlatom, z dragimi kamni in z biseri, v roki pa je držala zlato čašo, polno gnusob in nečistosti svojega vlačugarstva.
   5 Na čelu je imela napisano ime, ki je bilo skrivnost: »Skrivnost, Véliki Babilon, mati vseh vlačug in gnusob na zemlji.«
   6 Videl sem, da je ženska pijana od krvi svetih in od krvi Jezusovih pričevalcev.

   https://www.youtube.com/results?search_query=world+leaders+bow+to+the+pope

   bager in škrlat = vijolična in rdeča barva

   https://www.google.si/search?q=purple+and+scarlet&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwishJK_057TAhXkC5oKHW4dBF8Q_AUICCgB&biw=1152&bih=681

   Si že videl Madura, Chaveza, Moralesa, itd., skratka komuniste, pokloniti se in dobrikati se in poljubiti roko recimo Netanjahuju? Ne? Ker vsi ti voditelji vključno z vsemi ostalimi (vključno z Netanjahujem, Perezom,..), so to storili papežu, kakor pravi nezmotljiva Božja beseda. Torej nekaj ne štima s tvojim zapisom, oz. ni popoln oz. preusmerja pozornost.

   Judi si želijo, da jih svetovni voditelji ne bi prisilili v dvo-državno rešitev in jih pustili pri miru, medtem ko jih vsi svetovni voditelji s papežem na čelu silijo v dvo-državno rešitev in jih bodo tudi prisili v to kakor je prerokovano. Torej Judi niso glavni.

   • dob

    Stara Zaveza je ista v Vatikanu in v Izraelu. Ne se potem čudit, če je dnar tudi isti.

    • Bozz

     Ne razumem, kaj si hotel povedati. Za tvojo informacijo, Stara zaveza uči, da bi se vsakih sedem let dolgovi morali odpisati in Stara zaveza uči, da se obresti ne smejo računati domačinom znotraj naroda, samo tujcem. Torej, če bi upoštevali Božji zakon, slovenske banke ne bi smele računati obresti slovencem, ampak samo avstrijcem, italjanom, hrvatom, madžarom,… in tako vsaka država. Torej ti Judi, Rotschildi, Soros, itd. ne ubogajo Boga in so Satanova sinagoga, kakor jih opisuje knjiga Razodetja, niso pa vsi Judi krivi za njihove grehe, kakor tudi nismo vsi slovenci krivi za korupcijo slovenske elite. Prerokovano je namreč, da se bo ostanek Judov pokesal in jih bo prišel rešit Jezus Kristus, danes pa je že okoli 30.000 Judov v Izraelu, ki verujejo v Jezusa Kristusa in število skokovito raste. 2500 let in več stare prerokbe se uresničujejo.

     P.S. denar Stare zaveze je zlato in srebro, in ne papir brez kritja.

     • dob

      Moram ven, zato ti zdaj ne bom odgovoril, bom samo ponovil tale svoj zapis iz svojega bloga, ki vse pove o denarju, kar o njem vem.

      https://obstajajoljudje.blogspot.si/2017/02/bog-in-denar.html

     • dob

      Mimogrede, Stara Zaveza je bila napisana samo za Jude.
      Drugi so bili smatrani (so še) za goyim (govedo!).

     • Bozz

      Goy oz Goyim je samo beseda, ki pomeni narode (angleško: Gentiles) oz. pogane, v nekem pogledu pa tudi trop živali. Ampak to moraš razumeti zakaj trop živali in danes ko recimo pogledaš parade ponosa recimo in da ti sodomitski moški eden drugega natepavajo kot psi in kako zblaznelo se obnašajo na teh paradah v tujini, lahko jasno razumeš, zakaj živali. Živali nimajo razuma in samo sledijo nagonom in nekateri ljudje se obnašajo isto ali pa še huje. Saj veš kako včasih kdo reče, ne reci mu žival, ker je to žalitev za živali. Nikjer pa ne piše, da so narodi govedo s katerim se lahko počne kar se hoče, še posebej če so pravični in se ne obnašajo kot živali. Takšno vzvišeno razmišljanje, da smo mi iz ostalih narodov samo govedo, je nastalo zaradi Talmudskih Judov. Talmud pa zavrača Staro zavezo oz. Talmudski Judje danes Talmud postavljajo nad Staro zavezo. Ampak Judje se bodo pokesali, tako je prerokovano. In njihovo kesanje bo povzročilo vrnitev Jezusa Kristusa/Mesije. Zato se Satan tako trudi uničiti Izrael.

      Priznani učenjak, odvetnik in sodnik Sir William Blackstone recimo je v 18. stoletju spisal zakon na podlagi zakona Stare zaveze (torej smrtna kazen za morilce, itd.) in ta zakon je bil v Angliji in ZDA v veljavi okoli 200 let do leta 1950, ko so že v ZDA toliko odpadli od vere na vrhovnih pozicijah v državi, da so ga vrgli skozi okno. In potem smo začeli spiralo padca civilizacije…

      http://www.blackstoneinstitute.org/_oldsite/sirwilliamblackstone.html

     • dob

      Razumem tvojo pozicijo.
      Moram pa ti povedati, da meni ni potrebno razumeti vseh implikacij besede goy (množina goyim). Meni gre na kurac že to, če mi en cigan reče civil. Meni je to žaljivo, in eno in drugo, ker predpisuje drugačen tretma znotraj njihovega plemena. Po njihovem pojmovanju, lahko Jud prevara goya, ga nategne po domače povedano, ne sme pa svojega. Zemljaka, če uporabim besedo, ki v naši sredini lepo ponazori, kdo koga tukaj, v Sloveniji, nateguje in zakaj.

      Tako Janković lahko fuka Slovence, drž se pa skupaj z zemljaki in se vsi med seboj podpirajo in delujejo proti tistim, od katerih krade. Eden drugemu ne bodo, ker potem lahko dobi nož v hrbet.

      NLB je tudi posojala denar tistim, ki so kradli. Ni ga pa posojala tistim, ki bi ga vrnili. Torej, za NLB smo mi goyim, pa lahko to obračaš kot hočeš. Jaz pravim temu govedo.
      Večvrednost (superiornost) rase izhaja iz Judovskega izročila! Niso si je izmislili nacisti, oni so jo samo povzeli.

     • Bozz

      In Nacisti so jim tako zavidali, da so ustvarili svojo rasno ideologijo večvrednosti. :) Ja, v vseh ljudeh je ta ponos in kompleks večvrednosti, ne samo v Judih. Vsi bi radi širili svoja ozemlja na račun drugih.

      Mimogrede Stara zaveza strogo obsodi goljufijo, pa ni važno a gre za Jude ali nas goyime. Torej, če te kakšen Jud danes ogoljufa, je grešil proti Bogu. In Stara zaveza tudi uči, da morajo Judi ljubiti tujce v svoji sredi, ker so bili sami tujci v Egiptovski deželi in slabo tretirani (Eksodus). Pogoj pa je bil seveda, da se ti tujci niso obnašali sovražno, itd.

      Večvrednost (superiornost), kakor to oni razumejo in izkrivljajo danes, izhaja iz njihovega Talmuda. Talmud pa ni del Stare zaveze, ampak je satanistična knjiga. Ker če bi poznal Staro zavezo in vse kar razkrivajo preroki bi vedel, da jih je Bog večkrat hudo po prstih, kadar so zašli s poti in se pokvarili, čeprav jih je izbral kot narod po katerem je prišel Jezus Kristus in tako dalje. To sedaj ne pomeni, da lahko počnejo kar hočejo mimo Božjega zakona in besede.

      Kar se pa NLB tiče…Božja sodba je na poti:

      IS Something Strange Happening Inside The Earth
      https://www.youtube.com/watch?v=KRVAn5xnoo0

     • GrdaResnica_LepaLaz

      Mimogrede Stara zaveza strogo obsodi goljufijo, pa ni važno a gre za Jude ali nas goyime. Torej, če te kakšen Jud danes ogoljufa, je grešil proti Bogu. In Stara zaveza tudi uči, da morajo Judi ljubiti tujce v svoji sredi, ker so bili sami tujci v Egiptovski deželi in slabo tretirani (Eksodus). Pogoj pa je seveda, da se ti tujci ne obnašajo sovražno, itd.
      ——————————————————————————

      Ni važno kaj piše v stari zavezi pomembno je kako si to judovska elita oz sionizem – judaizem interpretira/obrazlaga po Svoje. Tudi v Koranu piše da je prepovedano ubijati…tudi nevernika je prepovedano ubijati…ampak poglej vseeno to večina počne.

     • dob

      Nisem zagovornik religij (prav nobene, če sem iskren!), ne ideologije komunizma, ki je tudi sama religija. V sto letih svojega obstoja ji nikjer na svetu in v nobenem poskusu ni uspelo dokazati, da je sploh mogoča, da lahko obstaja kot samostojen in samozadosten sistem, ki vzdržuje ljudi pri življenju svoje ljudi tako, da ti proizvajajo in delajo zase in vzdržujejo svoje drage. V stvarnosti sploh ne morejo obstajati, torej je ideologija komunizma tudi samo verovanje, religija, kot ostale religije.

      Izrael je najbrž edina država na svetu, kamor s ene moreš priseliti in se za stalno naseliti, če ne dokažeš ne vem koliko kolen židovstva! Če bi neka druga država imela takšen zakon, bi jo takoj obtožili, da je rasistična.

      Stari spisi kamenjajo prekrškarje do smrti. Jaz se ne bi opiral na tisto, v kar so nekdaj verjeli. Je najbolje, da bvse skupaj vržđeš stran, in si ustvariš “bibiljo” po svojem srecu.

      Thomas Jefferson je izrezal vse iz biblije, kar mu ni bilo všeč. Se pravi, vsi čudeži, brezmadežno rojstvo, ponovno vstajenje… vse to je šlo ven! Potem si je skupaj zalepil novo, svojo biblijo, ki je “dišala po Zemlji”, se pravi po resničnosti. Ni torej bila samo neka blodnja na pol norih starcev, ki v svete spise vnašajo svojo mržnjo do resničnosti, do ljudi, v obliki predsodkov. Ki jih roko na srce, tisti, ki upošteva lastno srce – sploh ne potrebuje!!!

      Američani so to,odkrili šele tedaj, ko je fmailija našla njegovo biblijo in jo poklonila muzeju. Prej tega niso vedeli. Jasno, zdaj rečemo: to so bili takšni časi, zato seveda tega ni mogel povedati drugim, razen svojim najbližjim prijateljem, ker bi ga množica linčala…. Kaj tedaj – zdaj bi ga linčala!!!

      Vendar se je stavek: “vsi ljudje se rodijo enaki…” rodil v srcu, ki je pripadalo velikem duhu človeka. Človeka, in ne Boga!

      Naša ustava na primer pravi, da je RS pravna in socialna država.

      Tako kopt zdaj lčahko gčedamo, je bolj socialna kot pravna. Dela ne spoštuje in ga ne plača. Pravna je pa na način, da kučan predpisuje, kaj je pravno.
      Lepo izhodišče!

      Italijanska se zaćčne takole: Italija jke republika, ki temelji na delu.

      Na DELU!

      Pri nas je Delo samo en kurčev cajteng. Resnično delo sploh ni cenjeno, nihče ga ne plačuje. Pri nas tudi nihče ne živi dobro od dela, večina države je na sociali ali pa živi od nekakšnih mahinacij, od sposojanja tujega denarja, ne pa od lastnega dela.

      Hočem povedati, da je “biblija” tisto, kar se mi sami odločimo in napravimo iz “izrezkov” svojih želja, nalepljenih na možnosti! In jih vtkemo vanjo v sončnem +popoldnevu, ko je srce čisto in brez maščevalnosti, ko so misli v možganih v stiku z lastnim telesom in njegovimi potrebami. Človekove misli izvirajo iz človeka, iz človeštva in njegovih izkušenj, ne pa iz Nebes! Nebesa so popolna in se ne spreminjajo.

      MI pa smo ljudje, nismo popolni in prilagajamo svet in življenje svojim potrebam po človečnosti, prijaznosti, srčnosti. Jaz ne potrebujem popolnosti, me prav en kurc briga popolnost in popolni Bog! Moj Bog ni popoln. Zato ga imam tako rad!

      Popoln je Lucifer, ker misli, da že vse ve in zna in da se mu ni treba učiti. Za njim pa vsi diktatorji!

      Nikakor pa v naši “bibliji” ne more biti blodenj na pol norih starcev. “Biblijo” zgradimo sami iz človečnosti in po človekovih potrebah, ki izvirajo iz telesa.
      In na to biblijo jaz prisegam. Ne na drugo.
      Thomas Jefferson je VEDNO prisegal na svojo biblijo, tisto, ta zrezano na koščke, v katere je verjel.

     • Mojca pokraculja

      Dob, perfektno ! Kot vedno.

   • Solo

    Opravičevanje židovskih kriminalcev na osnovi zapisov iz
    Stare zaveze… Vau. Ignorantstvo goyim ovc (levih in desnih) je brezmejno, na
    veliko veselje zio-globalističnih gospodarjev.

    Tako biblijo za »desne ovce« (Sveto pismo), kot tudi biblijo
    za »leve ovce« (Kapital & Komunistični manifest) so napisali židje. Deli in
    vladaj, je njihov moto. Desni in levi se tako pridno spopadate in koljete med
    seboj, židje pa si medtem manejo roke in štejejo denar.

    Karl Marx – s pravim imenom Chaim Hirshel Mordechai – je bil
    žid iz dolge linije židovskih rabinov, njegova sestrična je bila poročena s
    samim Nathanom Mayerjem Rothschildom, Marxov oče pa je bil tudi prostozidar…

    Vsi kolovodje in financerji komunističnih revolucij so bili vedno
    židje. Vse revolucije in vojne na svetu, vse medsebojne spopade evropejskih
    belcev, so vedno podžigali in financirali židovski bankirji.

    Slep je, kdor ne vidi (ali noče videti) židovske dominantne vloge
    v marksizmu in komunizmu, kakor tudi v krščanstvu, islamu, bankirstvu, financah, politiki,
    medijih, filmu, zabavni industriji, kulturi, multikulti-imigracijah, feminizmu,
    antidružinski politiki, belem genocidu, itd, itd…

    Povsod, kjer je prisotno uničevanje zahodne civilizacije in
    bele rase, stojijo zadaj vedno židje.

 • Osti jarej
 • Osti jarej

  Japonci ponujajo tono zlata na glavo Kazarskih gangsterjev
  Objavil/a Stoyan Svet , dne 2016-07-17 ob 18:52:30
  Končno se bodo tem svetovnim bančnim gansterjem morilcem človeštva začele tresti hlače.

  Japonsko Združenje Belega Zmaja (ZMZ) ponuja komurkoli za ujetje svetovnih bačno-političnih gangsterjev tono zlata, ki jo po opravljeni nalogi dobijo v Hong Kongu. Združenje Belega Zmaja utemeljuje nagrado, da je to nujen pogoj, da se v svetu vzpostavi mir in pravičnost.

  ZMZ navaja, da Kazarski gangsterji nameravajo uničiti 90% svetovne populacije in zasužnjiti preživele.

  Vsem svetovnim agencijam so bili predočeni dokazi za zločine, ki so jih ti Kazarski kriminalci storili proti človeštvu.

  Na seznamu so vsi Bushi, oba Clintona, Obama, Rumsfield, Netanjahu itd, itd, seznam bodo širili. Več na sledečem videu;https://www.youtube.com/watch?v=JFJ1i2ZqaNc

  Na to smo že dolgo čakali. Končno bo prišlo do obračuna, katerega kratki konec bo potegnila Kazarska politikantsko-bančna mafija. Domine bodo na koncu padale tudi pri nas.

  Seveda pa o tem ne bo pisal noben naš javni medij, saj so vsi pod kontrolo Kazarske mafije in kontrolo njihovih slovenskih politikantskih hlapcev.

  • tohuvabohu

   Pošlji to na Delo. Oni objavijo vse kozlarije, vključno s tistimi, ki jih naserje Anuška Delić.

   • Osti jarej

    …vsi mediji,vključno s portali…tudi s tem….,so vredni manj,kot en zmahan klinc….lažejo,manipulirajo,šuntajo,so nestrpni ,sploh tukaj…resnico pa skrivajo in nepišejo o njej…tko,da raje šut!!

  • dob

   Vse to, o čemer pišeš, drži.
   Vendar pa, če hočeš kaj spremeniti, še posebno mogočen sistem, ki je uveljavljen, moraš prej vedeti, kaj boš potem, ko starega ne bo več.
   To pomeni, da se moraš zavedati kaj počneš in zakaj nekaj počneš. Ali pa si samo konkurenca in je boj za spremembo samo boj med konkurenti. Je to potem še sprememba sistema?
   Moraš torej vedeti, kaj delaš, in kako je videti to – novo! Kako deluje.

   Seveda, če imaš sistem, ki je preživel, dober ali slab, (lahko je popolnoma zanič, vendar deluje, ker te kaznujejo, če s ega ne držiš) ga lahko prisilno vzdržuješ in je torej prisilno dober. Ma, kaj dober – odličen je, saj ti odsekajo glavo, če ga ne vzdržuješ in podpiraš!

   Hočem reči, da tudi Japonci poleg vseh ostalih, ne poznajo rešitve iz zagate. Ne poznajo je.
   Rešitev je torej po vsej verjetnosti takšna! Nekdo ti drži pištolo v glavo in ti govori: podpiši tukaj, da je to najboljši sistem. Če ne podpišeš, ti odstrelim možgane.

   Takšen sistem imamo tudi sedaj.
   Novo je staro. Sprememba pa ni sprememba.
   “Prenovitelji” niso samo v Sloveniji, so povsod po svetu; zamenjajo si ime in so še naprej samo tisto, kar so vedno bili: prevaranti!

   • Osti jarej

    ..samo mi sami smo sprememba….ne spimo več….in vedno več nas je….prav vsak šteje….kazarci se pa tresejo za svoj obstoj….kaj jim bo ves denar sveta,če smo jih spregledali…nimajo pogojev,da obstanejo…nič več…z njimi se bodo potopili tudi njihovi vritlezci…amen

    • dob

     In spet imaš prav. Podpišem.

     Mene predvsem zanima anatomija človeške norosti, ki je pripeljala do tega, kar zdaj gledamo v 3D.
     Meni je to zanimivo.

     • Osti jarej

      ..ni kriva anatomija ,pač pa nezavedanje…namerno povzročeno….smo čista svetloba in narejeni po božji podobi…izgubljeni,če se ne bomo vsi zbudili iz dolgih morečih sanj…ne bo lepo spoznanje….se ga mar zato tako zelo otepamo?…ker nam še ni nič hudega in se nam ne da iz cone udobja?ali zato,ker /zmotno/mislimo,da smo edini v vesolju??….hudo bomo plačali to lenobo,če se kmalu ne bomo zavedli vsaj tega,da z nami manipulirajo zgolj iz 4D ….

     • dob

      Se strinjam.
      Okrog anatomije….
      Človeštvo in z njim Stvarstvo, je organizem. In anatomija delovanja Stvarstva je ravno tisto, kar me zanima. Rad bi ga razumel. Ker, kdor ga ne razume, ga zataji, zataji njegovo inteligenco, dobronamernost, pamet, starševsko metodo učenja, vzgojo kako verjeti svoji intuiciji…. vse same lepe stvari, ki jih zdaj pogrešamo.
      Vsemu temu se odrekamo, ker mislimo, da je pamet nekaj drugega, kot pa to, kar imamo na voljo za učenje.
      Če ti morda anatomija kot izraz ni všeč, pa reciva tehnologija delovanja Stvarstva, namesto anatomija Stvarstva. Meni je tudi to prav.

      Sicer pa:
      >> Zemljina frekvenca je njen utrip srca. Danes jo poznamo kot “Schumannovo Resonanco.”
      Schumannove resonance so globalne elektromagnetne resonance, spodbujene zaradi praznjenja električnega naboja v praznem prostoru med Zemljino površino in ionosfero.
      Mnogo časa je frekvenca resonance vztrajala pri vrednosti 7.83 Hz, tako da smo jo lahko imeli, kljub rahlim spremembam, za konstantno.
      Junija 2014 pa se je to spremenilo.

      Znanstveniki so najprej zaznali nenadno spremembo Zemljine resonance, in sicer porast tam nekje okrog 8.5 Hz. Od tedaj se je frekvenca v posameznih dnevih občasno dvigovala do 16.5 Hz.
      Leta 2014 so zaznali pojav dviga te frekvence od običajne 7.83 Hz pa vse do 15-25 Hz! Kar so imeli za anomalijo.

      Toda, 1. januarja 2017, so prvič v zgodovini merjenja Schumannove resonance, izmerili frekvenco 36Hz – in še narašča!
      Kako hitro bo naraščala? Kako bo to vplivalo na človeški organizem? <<

      Več o tem, seveda če koga zanima, je v blogu:
      https://obstajajoljudje.blogspot.si/2017/03/schumannova-resonanca.html

     • Osti jarej

      ….nismo sami….pazijo na nas in skrbijo,da bo prehod čim lažji….sicer bi se nam že zmešalo…

     • GrdaResnica_LepaLaz

      oni zelo dobro razumejo človeško psiho in dobro vedno na kak način vplivati da masa ljudi razmišlja tako, da jih je večina apatičnih, spet drugi imajo napačne informacije ampak so tako hohštaplerski da nočejo poslušat kontra argumentov in postavljati pravilnih vprašanj in iskanje pravih odgovorov, spet tretji so se priključili tej agendi češ dobro je držati z močnejšimi, nekateri so pa tudi čisti oportunisti, obstajajo pa skupine ki poznajo resnico in razumejo sistem, ampak si s tem ne morejo pomagati.

     • dob

      Natanko tako je, kot si opisal!
      Vendar se je Veliki Manipulator tokrat malo zamanipuliral.
      Že kriči in se predstavlja kot žrtev, od mene hoče sočutje. A ga tokrat ne bo dobil. Pri meni že ne.

 • Iza Demos

  Money, Money makes the world go around …the world go around ……………..

 • Krtača17

  Skratka članek je odlično napisan. Če bi to učil že v osnovnih šolah, bi se sistem že prej hitro postavil na prav.

 • David Lokatos

  SLOVENCI IMAMO SAMO ENEGA POVELJNIKA IN TO JE JANEZ JANSA!!!

  • Spomenka

   Noriški kaplar s šiptarskim doktoratom forever! Dragi Janša, spominčica bela, tebe ljubi domovina cela!

 • Jadranko Plavić

  Po moje je še slabše. Banka pridobi sindiciran kredit v tujini v višini 500 milijonov. takoj na centralno banko položi 10% varščine za kredit. Potem za 450 miljonov, ki jih še ima izda 4,5 miljarde kredita, za kar položi v centralno banko 450 milijonov. če bi bili VSI krediti dobro zavarovani bi banka v petih letih “pokasirala” kar nekaj obresti (cca 250 mio) od česar bi morala sindiciran kredit poravnati okoli 70 milijonov. (OM= 2%). In tako je banka izdala 4 milijarde nepokritega denarja, vsakič ko je prevzela tak kredit. Naj Logar vpraša Tišlarja, ko je ravno “povabljen” na debato, koliko akrilnih kock z lasersko gravuro za sindicirane kredite se je “valjalo” po pisarnah uprave.

 • MladiLiberalec

  Vecino stvari ko so v clanku so vzeli najbrz iz te risanke ki na zabaven nacin prikazuje te stvari. Precej zgodovinskih podatkov ni tocnih ampak ok. Seveda je denar menjalno sredstvo kaj naj bi pa drugega bil. Lahko si ga predstavljamo kot zetones katerimi imas dostop do dobrin ali storitev. Nisem ekonomist ampak fractional banking pomeni samo da banka posoja vec denarja kot ga ima od varcevalcev in to. Ce je ta denar pravilno investiran se povrne. Vazno je potem pod kakimi pogoji se to posoja in kako se investria. Te stvari govorijo v prid malo bolj klasicni liberalni ekonomiji. Podobno je tudi s centralno banko. Inflacija pa valuto unicuje in tista drzava ki ustvari vec inflacije ima tudi slabso valuto.

  https://www.youtube.com/watch?v=k6zpfE7WjHI

 • Ciro

  Pravico tiskanja denarja bi morala vedno imeti le država. Zasebne centralne banke (FED, Bank of England,..) so kriminal: https://www.youtube.com/watch?v=szPhMaK88M8

  • Zgornji

   Tudi država Ne . Žal.

   • Ciro

    No, idealno bi bilo, da bi vlogo centralne banke prevzel robusten računalniški algoritem.

    • GrdaResnica_LepaLaz

     AI umetna inteligenca ?

 • jan

  Problem je veliko globlji. Obstaja elita, ki ne le stoletja, temveč že tisočletja obvladuje zahodno civilizacijo. Ta elita uspeva v vsaki državi v vseh obdobjih vzpostaviti svojo skrito nadoblast, nad kralji, politiki in duhovščino, ter vladati sebi v prid. Tudi danes ni nič drugače. Družina Rotschild je skriti vladar Zahoda. Na vseh ključnih položajih so njihovi ljudje, bolje rečeno: lutke.

 • Zgornji

  They say : money ” out of thin air ” .

 • Krtača17

  Da se da oživit lokalno gospodarstvo in uvesti lokalno ter bolj pošteno valuto pa je tule opisan lep eksperiment ki še traja:https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chiemgauer

 • Vrhovni sodnik

  V realnosti je, no money, no honey.

 • stajerc5

  Dobro sem se nacital vasih misljenj, filozofiranja, predlogov, itd. Verjetno ima vsakdo nekje nekaj prav. Toda, de bi se vam vse zelje izpolnile, bi moralo okoli celega planeta zasvetiti tistih vec sto “soncekov”! Potem bi prilezlo tistih par, dosti globoko skritih, prezivelih na dan in zacelo po vasih zeljah spet trgovati na vas nacin;
  Jaz tebi korencek, ti meni krompircek!
  Saj je to vasa zelja, a ne?
  PS: Kako dolgo bi trajalo, da bi se pojavil novi Rockenfeller?

  • dob

   >>Jaz tebi korencek, ti meni krompircek!
   Saj je to vasa zelja, a ne?<<

   Ne, moja želja to že ni. Moja je, da stvari gredo naprej tako, kot gredo. Ker smo v dobrih rokah.
   Ti ki zdaj mislijo, da vodijo svet, so sami sebi lutke in ne pomenijo nič.

   • stajerc5

    Hvaljen Jezus, sem ze mislil, da sem edini…

    • dob

     ZAKON EVOLUCIJE
     Padem v družbo, ki govori težke reči.
     Jebeš ga, v življenju je že tako, da močnejši vedno zmaga. To je evolucija! Že Darwin je dokazal, da narava izloči šibke in da ostanejo samo močni…

     Vprašam se, potihoma in sam pri sebi, da ne zmotim drugih v debati, zakaj je potem na svetu šibkih vedno več, močni pa izumirajo in jih je vse manj?
     Najbrž zato, ker so šibki močnejši, si še sam odgovorim in grem domov.

     • stajerc5

      Masa, creda naredi to, ce je pes “zaenkurc”!

  • Zgornji

   NI TO NAŠA ŽELJA, AMPAK, DRUGAČE NEBO ŠLO, KER LJUDJE NEBODO VEČ ZAUPALI MONETARNIM SISTEMOM IN NJEGOVIM PREVARAM KER BODO SPOZNALI MOŽNE ZLORABE !!! ! !!!

 • Caetano

  A to tudi poznate kako se iz denarja naredi nič? V jugoslovanski centralni banki so to dobro obvladali.

  • stajerc5

   Nimam pojma zakaj govoris v preteklem casu…Vse je enako, jugovici nas se vedno furajo, namesto yu pa uporabi slo!

   • Caetano

    Danes ne smemo takih monetarnih potez uporabljat zaradi EU.

    • stajerc5

     To res ravno ne, ampak rezultat je enak. Trezor prazen, zapufani pa celo dvakrat vec…

 • mannuro

  Celotna politična srenja, kot tudi bančni sistem je en velik nateg peščice, nad večino. Si predstavljate demokracijo brez političnih strank? Tehnično in v praksi je čisto izvedljivo. Samo nas politika uči drugače. Zakaj že? Razmišlajte, koliko možnosti, kot navadni smrtnik ima človek, da pripleza po družbeni letvici na vrh. Pri slovenkih levakih, popolnoma nemogoče, brez stricev in tet, želodca, ki prenese vse, vzdržljivega anusa,..

 • hle

  Največji globalni rop v zgodovini človeštva sliši na ime dolar in je vzrok bede vojn migracij brezupa za večino prebivalcev tega planeta

 • rrrrr

  Ta matematika o denarju, posojilu in vračilu je zame prezahtevna. Veliko bolj preprost pa tudi uspešen je bil utemeljitelj povojne socialistične ekonomske in humanistične doktrine, dr. Ivan Maček Matija (1908-1993) :
  ,,Mi sam pridema pa use pofentama. Tist k neu prc mrtu gratu, nej pa gnar al pa fabriko prprau. Pa gaumo pr gmh pustl”

 • Darko Bukovec

  Družina Rothschield…..oni imajo največji del lastništva Svetovne banke…Svetovna banka je privatna banka….nobena država ni drugi državi nič dolžna…Skoraj vse države na svetu so dolžne le Svetovni banki( Evropska, Azijska, Afriška, Ameriška centralna banka). Slovenija ni dolžna nič Nemčiji ali Ameriki..Slovenija je dolžna samo Evropski centralni banki…Pa komu mislite da je Amerika dolžna trilijone in trilijone dolarjev..

  • MladiLiberalec

   Nobena drzava ni nobeni drzavi nic dolzna yeah right and Paris never existed.

   • Darko Bukovec

    Ja tako je…..če tega ne veš, seveda jasno, ker to se ne obeša na veliki zvon. Poglej na internet, pozanimaj se. Kje misliš, da si Slovenija sposoja denar…

    • MladiLiberalec

     Drzave si sposojajo med sabo denar. Spam doktorji na netu se lohk po trepalnicah mecejo.

     • GrdaResnica_LepaLaz

      Sloveija si sposoja od ECB. Države pa lahko kupujejo samo obveznice ena od druge.

     • MladiLiberalec

      Kupovat obveznice pomeni tud zadolzevanje. Pa tud drgac gredo posojila.

  • RATATA

   Torej Antonu Ropu smo dolžni.

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Askhenazi Bankirji niso obsedeni z denarjem, ampak ravno obratno denar izkoriščajo kot zvodnik svojo prostitutko. Z denarjem kontrolirajo nas za kateraga vsi delamo (razen socialarjev in ostalih parazitov ki se napajajo od dela ostalih ). Če imaš denar imaš medijev lasti kontroliraš novice, politične stranke, strokovnjake, plačane morilce, na novo pišeš zgodovino,…itd. Skratka uporabjajo ga kot sredstvo boli njih za komunizem ali kapitalizem. Važno, da oni vozijo svojo agendo in vsi ostali se okvarjamo s finančnimi problemi da smo več kot pol dneva v službi oz delamo da odplačujemo hiše, avte…itd

  • sprehajalec

   Askhenazi Bankirji niso obsedeni z denarjem, ampak ravno obratno denar izkoriščajo kot zvodnik svojo prostitutko.

   Kaj pa Sefardi, vidim da obvladaš. Počnejo isto?

   Feriss, kot bi bral cajteng izpred 100 let….

   • GrdaResnica_LepaLaz

    no pol se ti šteješ kot obsedenec ki se ženeš na polno za denarjem in bi za njega vse storil ? kot ti predvidevaš da to počne globalna elita.

 • GrdaResnica_LepaLaz

  Da pa ti sionisi imajo monopol nad bančništvo pa dandanes skrbi ZDA + NATO vojska…vsak poskus uvedbe nove samostojne valute ki bi bila vezana na zlato ali srebro ter bi bila resna alternativa Dolarju se zatre z vsemi sredstvi.

  Nekoč so imeli tusi SZ v svojih rokah….dandanes nobeden od nas ne ve ali je Putin samo njihov igralec ali je pa res proti njim. Tako da povsej verjetnosti imajo več kot samo ZDA in EU.

  • sprehajalec

   Si že ugotovil razliko med Wilhelmovo Nemčijo, Weimarsko Nemčijo, Adolfovo Nemčijo? kar se časovnih obdobij tiče?

   uvedbe nove samostojne valute ki bi bila vezana na zlato ali srebro ter
   bi bila resna alternativa Dolarju se zatre z vsemi sredstvi.

   Ha, ha, kdaj so že zavrgli zlato pa srebrno podlago. 100 let nazaj. Ker je zelo deflatorna in ima gospodarstvo težve širiti se. Hm, 100 let? Rotschild?

   • b323130

    Še dobro, da z vsemi sredstvi ne zatrejo bitcoina in njemu podobnih “valut”. Printamo denar iz zraka, res je fajn.

 • Kat Wilson

  Pa to je že staro, vsak ki ima nekaj v glavi ve da je denar ustvarjen iz nič. Pa to še ne pomeni da ga je enostavno zaslužiti.. je pač sredstvo za kontrolo, za druge pa za izmenjavo.. deluje pa ker ljudje verjamejo vanj. neke vrste otipljiv placebo.

 • Argentinec

  A ste se le zbudili, “desničarji”. Pa ja ne boste trdili, da tudi bankirji spadajo k levici.

  • GrdaResnica_LepaLaz

   težko je indoktrinirane konformiste prepričati da razmišlajo izven okvirjev…oni to dojemajo kot opredelavanje fuzbalskih navijačev ali si za Barcelono ali pa Real.

   Ne znajo pa pogledati na zadevo širše, ker imajo omejeno razmišlanje, dojemanje, opazovanje, poslušanje…skratka ni da ni kjer se jim ne zalomi…v obrambo svojega konformizma označijo vse za hipije in komuniste.

   Nič ni narobe če si konformist takrat ko braniš tisto kar je resnično tebi in širši množici ljudi koristno in ko razumeš kako stvar deluje v praksi ne samo na papiriju in to kar vam mediji povedo – šele takrat se lahko odločaš…to takrat si pa samo indoktriniranec ki ne zna odgovorit na vprašanja in logično objasniti in argumentirati zadeve ki se poklapajo.

   Najlažje je tisto kar ti je tuje in ne poznaš označiti za neresnico in se oklepati znanega kot mali otrok svoje mamice.

   • Krtača17

    Bravo!

    • sprehajalec

     Velja Bravo tudi zame?

   • sprehajalec

    To kar pišeš, je kot bi GrdaResnica_LepaLaz v podobi miška natepaval Slonico (desničarje), ki sploh ne bi čutili, da jih je nabrisal. Ko bi slonica pohodila trn, pa zatulila, bi mišek Lepa Laz ugotovil, “Yes Ne znajo pa pogledati na zadevo zadaj, ker imajo omejeno razmišlanje,
    dojemanje, opazovanje, poslušanje in čutenje…skratka ni da ni kjer se jim ne
    zalomi…v obrambo svojega konformizma označijo vse za dobre fukače”

  • dob

   Za prvega Maja ti bo proletarec Janković, ki je največji lopov in velik ljubitelj nakradenega kapitala veselo nazdravljal k praznovanju na Rožniku in ti ne boš niti posumil, da to pezde nima nič skupnega ne z levico ne z delavstvom, enako kot tudi kučan ne. Ampak, na to si navajen in zate je vse ok, dokler je tako in dokler ju televizija uvršča med zagovornike dela in delavstva.
   V rensici pa sta parazita in pokvarjenca prve vrste, ki nimata nič skupnega s človeškim dostojanstvom, delom, pravicami človeka do dela in boljšega življenja.
   Živimo v državi, ker nam vladajo ljudje, ki imajo več kot polovico lastnih državljanov za najhujšega sovražnika! Nihče zunaj meja ni deležen tolikšnega sovraštva tkzv. “levice”, ki je v resnici divjaška sodrga in državna mafija, ki ima pravni sistem v svojih rokah, da lahko zajeda in krade lastnim državljanom. Bankirji v NLB; ki so delili kredite svoji levičarski klapi in ustvarjali bančno luknjo, so levica.

  • Mojca pokraculja

   Pa koga sprašuješ če se je zbudil, ko si pa sam še v popolnoma kibernetskem stanju, ko take kvasiš. Bankirji najbrž po tvoje spadajo na Antarktiko.

  • b323130

   Ta glavni na FEDu so žideki, žideki so pa nekako 75% levičarji 25% desničarji.

   Ampak nima to nobene veze sploh. Bankirji so bankirji, “apolitični”, njihova naloga je, da v obtok dajejo dovolj denarja, da je inflacija stabilna.

  • Zgornji

   Pokvarjenost na Vseh nivojih !!! ! !!! Le da na enih bolj in na drugih manj .

 • Anton

  In spet so Angleži zakuhal to zakuhal…!

  • Zgornji

   A niso to v Ameriki začeli ?

 • dr Janez Sveti

  A je to topla voda?? :)
  DR janez Sveti Humorist

  • GrdaResnica_LepaLaz

   Je ja za nas kateri poznamo to že od prej. Ampak je nekaj novega da napiše to Nova24tv

   • dr Janez Sveti

    hahaha..da jih ni Kučan kupil??
    DR janez SVeti Janšist

    • sprehajalec

     Ma da Putin useka po mizi…. Čjorti..

    • GrdaResnica_LepaLaz

     mogoče xD

   • sprehajalec

    Praviš Rotschildova teorija presežne monetarne vrednosti?

 • Hun

  pa tolk ljubite Trumpa in podobne glumaške prevarante

  • Zgornji

   SEJ TO SO ZAKUHALI ŽE LETA 1973 , IN OD TAKRAT NAPREJ SE TO SAMO ŠE BOLJ SMODI IN SMRDI .. !!! ! !!!

 • Janez

  Aja ?
  A take stvari se gre ta Bank of England, ki jo je cca 1992. leta?
  Špekulant G. Soros obral za rezerve in s prenapihnjeno vrednostjo funta – veliko zaslužil v enem dnevu.
  “Lucky dog”?
  Oz. Teh srečnih kužkov mora biti veliko:
  upam, da naši mladi ekonomisti dojemajo take bančne mahinacije.
  A kdo ve, kako pa je s švicarskimi rezervami, ki so zagotovo “realne”.
  Saj je v Švici
  zaradi smrti vlagateljev denarja, ki tudi tega denarja nikomur niso dali v dedovanje, pa zaradi “pozabe” gesel – pri zelo starih vlagateljih itd.
  – gotovo v švicarskih bankah – veliko realnega denarja, ki ga ne bo nikoli nihče prišel iskati?
  Najbrž ?
  tudi slovenskega? A kdo kaj ve o tem?
  Bi bilo zanimivo vedeti.
  Me skrbi, da naši zelo stari slovenski skrivači nekorekt pridobljenega denarja, ki ga morda skrivajo pred davkarijo v Švici in drugod.
  Enostavno – ne umrejo, ne zapustijo denarja nikomur, pozabijo !
  gesla skrivanega sllo javnega denarja itd.
  A kdo?
  kaj ve o tem – za slovenski pred davkarijo skrivan ali nekorekt dobljen denar?l.r. JANEZ KOMENDA

 • b323130

  Kljub temu, da tudi sam ustvarjam denar iz nič, z veseljem sprejemam “ničvredni papir s slikami politikov”.

 • Zgornji

  DA – ŽIVIMO V LAŽI – V PREVARI – IN TO DVOJNI !!! ! !!!

 • Darth Vader

  “Paper money eventually returns to its intrinsic value – zero.” (Voltaire, 1694-1778) Often Rather Quickly…….

  According to an interesting study of the 775 fiat currencies
  that have existed 599 are no longer in circulation. The median life
  expectancy for the defunct currencies? Fifteen years. Perhaps the
  author was being unfair by focusing solely on the failures. Sadly no, the average life expectancy of all fiat currency is running at a truly underwhelming 27 years.
  Only a select few have managed anything approaching old age. The
  British pound sterling is one such example at over 300 years and
  counting. Before we get too excited by this apparent example of
  longevity, at inception the pound was defined as 12 ounces of silver.
  The pound is now worth less than 0.5% of this original value and of
  course there is no silver involved anywhere. In other words, the most successful currency in existence in terms of life-span has lost more than 99% of its value.

  The study also found that 1 in 5 fiat currencies have failed outright through hyper-inflation
  – a percentage that I must admit surprised me as I was under the
  impression that hyperinflation was a much less common occurrence. The
  following is an excerpt of some of those hyper-inflationary episodes.
  Full details of each example with precipitating causes can be found here.

  Angola (1991-1999)

  Argentina (1975-1991)

  Austria (1921-1922)

  Belarus (1994-2002)

  Bolivia (1984-1986)

  Brazil (1986-1994)

  Bosnia-Herzegovina (1993)

  Bulgaria (1991-1997)

  Chile (1971-1973)

  China (1939-1950)

  Ecuador (2000)

  Greece (1944-1953)

  Georgia (1995)

  Germany (1923-1924, 1945-1948)

  Greece (1944-1953)

  Hungary (1922-1927, 1944-1946)

  Israel (1979-1985)

  Japan (1944-1948)

  Mexico (2004)

  Nicaragua (1987-1990)

  Peru (1984-1990)

  Poland (1922-1924, 1990-1993)

  Romania (2000-2005)

  Russia (1921-1922, 1992-1994)

  Taiwan (late-1940s)

  Turkey (1990s)

  Ukraine (1993-1995)

  United States (1812-1814, 1861-1865)

  Vietnam (1981-1988)

  Zaire (1989-1996)

  Zimbabwe (1999-2007)

 • Opazovalec

  Darth Vader, bom te (“Paper money eventually returns to its intrinsic value – zero….“) malo dopolnil. Vsi pozabljajo namreč da tudi zlato in srebro nista garancija za trajno vrednost valute. Primer je Španija v 16 in 17. stoletju. Zlato in srebro so vozili iz Amerike z ladijskimi konvoji, posledično je pač prišlo do velikega razvrednotenja dragih kovin. Stvar je bila tako absurdna, da so v Južni Ameriki Špnci raje uporabljali srebrne podkve kot železne….. Seveda pa je tovorjenje zlata in srebra gospodarsko uničilo Španijo in prineslo bogatsvo Nizozemski.

  • Zgornji

   Nooooooo, Ti si pa za sedaj Edini ki si to Dobro Sprevidel , … Namreč : Tudi Zlato Bo Kmalu Postalo skoraj Ničvredno, kmalu za ” The Dollar Collapse” , … Kajti, v Prihodnosti tega Planeta se po letu 2027 Nikoli več Nebo uporabil kak monetarni sistem. Zdaj si pa vsak sam lahko “izračuna” Kako “Daleč” Bomo padli Nazaj . Lp do tedaj.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!