Preverili smo: Kdo v Sloveniji bi za Cerarja lahko izdeloval ograjo?

Verjetno res ni enostavno pripraviti nekaj 100 kilometrov bodečih žic. Še posebej, če to želiš narediti od danes na jutri. Po principu najmanjšega napora je seveda zato najlažje tovrstne zadeve kupovati na Kitajskem, kot je vlada sprva razmišljala, oziroma na nekoliko manjšem trgu – pri Poljakih, kamor se je sedaj obrnila.

V katalogu obrtnikov, ki se ukvarjajo z izdelovanjem ograj, lahko najdemo pestro izbiro ponudnikov teh storitev. Nekaj od njih smo poklicali, da bi preverili, ali bi na slovensko-hrvaški meji lahko postavili žičnato ograjo, kakršno imajo na Madžarskem.

Nimajo kapacitet za takšen projekt
Večina podjetij, ki smo jih priklicali, nima toliko ljudi in tako močne proizvodnje, da bi se lahko lotili takšnega projekta, tudi če bi delali 24 ur na dan. Ti so v glavnem orientirani v manjše projekte, v postavitev vrtnih in balkonski ograj ter garažnih vrat iz različnih materialov. V največjem jeklarskem podjetju Slovenska industrija jekla pa so pojasnili, da so zgolj dobavitelji jekla in drugih materialov ter da se z izdelavo ograj ne ukvarjajo.

Zainteresirani, če bi se pravi čas pripravili
V podjetju Alumero, kjer se ukvarjajo z lastno izdelavo mrežastih ograj, bi bili projekt zmožni izvesti, če bi imeli dovolj časa za proizvodnjo večje količine ograje. Dva metra žičnate ograje staneta približno 17 evrov na kvadratni meter, medtem ko bi pri tri- ali štirimetrski višini ograje strošek narastel zaradi drugačne in močnejše aluminijaste konstrukcije.

Če bi se lotili pravi čas
Le eno izmed podjetij – ki pa ne želi biti imenovano – je potrdilo, da bi se na razpis, če bi ga vlada pravočasno pripravila, seveda prijavili.

Posel z ograjami bodo torej dobili tujci, s tem pa tudi precej slovenskega davkoplačevalskega denarja.

Marko Puš

 

 

 

 • Frater

  Posel bodo dobili Kitajci, podizvajalec pa bo forum21, tako je to v komunističnem paradižu.

 • Lance

  Vseeno kdo, samo da se jo čim prej postavi! Nesposobneži.

 • Gr8_1

  Samo, če ni izrednih razmer, se lahko lahko to kupuje tko malo na počez? (Brez razpisa)

 • 1xy

  Švedska bo zaprosila Bruselj za premestitev določenega števila prosilcev za azil v druge članice EU, saj se sooča z velikim pritokom migrantov, je danes napovedal premier Stefan Löfven.

  • Gr8_1

   Stari jaz sem se premislil glede izrednih razmer ;)

   81. člen
   (mandatna doba državnega zbora)

   Državni zbor se voli za štiri leta.

   Če bi se mandatna doba državnega zbora iztekla med vojno ali v času trajanja izrednega stanja, preneha njegov mandat šest mesecev po prenehanju vojne ali izrednega stanja, lahko pa tudi prej, če sam tako sklene.

   Volitve v državni zbor razpiše predsednik republike. Nov državni zbor se izvoli najprej dva meseca in najkasneje 15 dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Če se državni zbor razpusti, se izvoli nov najkasneje dva meseca po razpustu prejšnjega. Mandatna doba prejšnjega državnega zbora se konča s prvo sejo novega državnega zbora, ki jo skliče predsednik republike najkasneje 20 dni po njegovi izvolitvi.

 • Bilderberg

  Glede na to da živimo v ekološki oazi, bi se posel lahko dal slovenskim vrtnarijam. Na mejo se postavijo velika betonska korita z bodičastim grmovjem.

 • Ryuk

  Kaj komplicirajo? Sej že vejo kako to gre. Posel dobi domači ponudnik. Najverjetneje se bo žico naročilo v kakem Gorenju. Le v ta namen se bo z davkoplačevalskim denarjem v Velenju zgradilo novo tovarno, zaposlilo par sto delavcev.

  • Bilderberg

   Potem ne ostane dovolj manevrskega prostora za provizije. Pa preveč transparentno bi bil posel izveden.

 • karlina

  Grozno, sem ravnokar poslušala ministra za gospdarstvo, ta pa ima pravi priimek, ma komaj, komaj je spravil skupaj stavek, da ne daje izjav, glede ograj, to ne moreš verjeti, kakšne ministre imamo čisto na vsakem resorju, sram, nas je lahko, sami nesposobneži.

 • Pajane spet

  Cmerarova babica jo bo štikala !

 • xtc

  Težava je v tem ,da je bodečih žic več vrrst in treba je narediti tako ,ki je jeklena(zaradi rezanja) ter taka ,da čim bolj onemogoča prehod oz ,da povzroča čim hujše rane,seveda pa gre za namensko proizvodnjo in stroje ,kar pač ni kar tako,saj je Slovenija premajhen trg za tako namensko proizvodnjo.

 • Vrhovnisodnik

  Izbran bo posrednik, žlahta mora tud zaslužit, tko to pri nam lavfa.

 • Instalater Ivan

  Ko je Orban postavil prvi meter bi morali naši pajaci poklicat svoje kitajske prijatelje (realno slo obrtne firme prodajajo tako ali tako kitajsko/italianske produkte tega ne zmorejo) in se pozanimati kako in kaj …..ne pa da se jim je vstal 4 dni nazaj…kar se tiče firme alumero oz Impol delajo alu ograje ki so za to neustrezne (premehke-aluminij) in predrage

 • Instalater Ivan

  Sicer pa ne vem zakaj panika cmera jih bi naj po EU navodilih vzel 2000 kolikor vem je radio študent zbral 2000 podpisev proti zapiranju meja ker so ti očitno veliki človekoljubi je najbolje da teh iz EU dirigiranih 2000kom namestimo pri teh tako bodo begunci v njim prijaznem okolju podpisniki pa bodo lahko izzživeli svoje človekoljublje

 • stajerc5

  Prosnja moderatorju ali programerju: pri pisanju komentarja mi pri vsaki avtomatski obnovi strani izbrise nedokoncan komentar. Proooosim, popravite zadevo!!!!

  • Nova24TV Mod 1

   Hvala za opozorilo. Se bomo potrudili odpraviti težavo. Prosimo za malce potrpljenja.

  • Nova24TV Mod 1

   Komentar, ki je bil napisan, naj bi se ob avtomatski obnovi strani ohranil (lahko se uporablja tudi nadzorno ploščo disqus sistema, kjer te avtomatske obnove ni).

   Avtomatska osvežitev se ne zgodi, v kolikor je portal v treh minutah zaznal premik miške, klik z miško ali pa pritisk tipke na tipkovnici.

   • stajerc5

    Najlepsa hvala!

 • Jožef

  A nebi bilo ceneje kupit par strojev za pletenje bodeče žice. Je gdo pomislo koliko živali se bo zapletlo v njo.A res ne moremo za jajca stisnit Grčijo po vseh miljardah kijih je dobila ,bi vsaj pri vsej mornarici ki jo ima pričakoval da zapre mejo.

 • stajerc5

  Malo cudno se mi zdi, da se nasa-slina ni spomnil na nase “tavarise” izpod Vrsica. Rubelj je v riti, mi smo v njihovi, mamuska bi spet lahko prizgala kaksno Martinovko iz Marija-Terezija casov, zico bi nam pa lahko tudi kar sami pripeljali z tankim(ne z debelim), sprejem zice bi pa lahko bil u Stozicama i pjevala bi se Internacionala…

 • Tomaž Majer

  Namesto o ograji se raje začnite pogovarjat o spremembi zakonodaje o azilu. Ograja ne bo pomagala – vsaj v Sloveniji ne.

 • Dominar Rygel XVI

  tale ograja je zlajnana… prihodnost je v jarkih

 • viktorh

  “Kdo v Sloveniji bi za Cerarja lahko izdeloval ograjo?”
  Posrečen naslov.
  Morda pa si se našel kdo in ogradil objekte parlamenta in vlade, da ne bi ven uhajale neumnosti.

 • Owčikus

  A se da gojit Piranje v Sotli?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!