Pričakovano: Cerar si ne upa zamenjati kršiteljice družinskih pravic Anje Kopač Mrak

Anja Kopač Mrak (Foto: STA).

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak se je danes zagovarjala pri predsedniku vlade zaradi primera koroških dečkov in po pričakovanjih ni prišlo do razrešitve, čeprav je Cerar ob razsodbi Vrhovnega sodišča izrazil zaskbljenost in zadevo označil za resno.

Premier Miro Cerar se je sicer ob razsodbi Vrhovnega sodišča takoj odzval in zahteval pogovor z ministrico. Po današnjem sestanku pa je očitno, da mu zadoščajo zaveze, da bo spremenila družinsko zakonodajo, reorganizirala centre za socialno delo, spremenila zakon o delovnih razmerjih in izvedla projekt dolgotrajne oskrbe – državljani pa se z grozo sprašujemo, kakšne bodo te spremembe in reorganizacije, če je popolnoma zavozila primer velenjskih dečkov in ob tem pomendrala človekove pravice.

Upravno sodišče v Mariboru razsodilo, da je CSD ravnal nezakonito
Spomnimo, da je velenjski CSD 30. marca brez vednosti odvzel starima staršema vnuka, ki sta do tedaj bivala z njima, ter ju neposredno oddal rejnikoma. Odvetnik babice odvzetih otrok, Velimir Cugmas, je na upravnem sodišču v Mariboru vložil tožbo, da bi se razjasnilo, če je velenjski CSD ravnal nezakonito in posegel v pravice babice, kar je to sodišče 11. maja letos tudi potrdilo.

Upravno sodišče v Mariboru je razsodilo, da so bile z odvzemom otrok grobo kršene ustavne pa tudi človekove pravice njuni babici, in sicer do družinskega življenja. To pa očitno ne zadošča. CSD je vztrajal pri svojem in omejil stike babice z vnuki na enkrat mesečno, nato pa najel odvetnika. Primer se je nadaljeval na Vrhovnem sodišču, ki je razsodilo, da je bilo z odvzemom vnukov poseženo v ustavno varovano pravico tožnice do družinskega življenja.

Vrhovno sodišče potrdilo, da gre za kršenje človekovih pravic in ustavnih pravic
Senat Vrhovnega sodišča je poudaril v obrazložitvi razlogov sodbe, da je razmerje med otroki in njihovimi starimi starši varovano z Ustavo in Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Razmerje med starimi starši in njihovimi vnuki (oziroma med mladoletnimi otroki in njihovimi bližnjimi sorodniki) lahko nastane in obstoji tudi brez predhodno izdanih pravnih aktov pristojnih organov.

Odnos med starimi starši in vnuki je pomemben, zlasti če otroci ostanejo brez staršev
Čeprav je odnos med starimi starši in vnuki drugačen kot razmerje med starši in otroki in uživa manjšo stopnjo pravnega varstva, lahko po mnenju Vrhovnega sodišča pride do posebnega izraza v primeru, če so mladoletni otroci ostali brez skrbi svojih staršev, kar je podano prav v konkretnem primeru. Kako absurdno, saj so na CSD babici dovolili stik z vnukoma samo enkrat na mesec!

Vrhovno sodišče je ob odločitvi poudarilo, da čeprav sprejeta odločitev o tem, da je bila tožnici kršena njena ustavna pravica do družinskega življenja pomeni določeno zadoščenje, v okviru stališč iz sodbe predstavlja tudi podlago za ureditev bodočih razmerij z mladoletnima otrokoma, njenima vnukoma.

Kot je znano, je ministrstvo babici zavrnilo tudi prošnjo za dodelitev ustreznega dovoljenja za rejništvo, kar bi s praktičnega vidika pomenilo dobrodošlo finančno injekcijo babici in njunima vnukoma, kar ob višini pokojnin gotovo ni nič čudnega. Z lahkoto pa bi CSD otroka in finance podelil tretji osebi, nad čimer se je javnost zgrozila.

Vrhovno sodišče ugotovilo možnost postopka za rejništvo
Vrhovno sodišče  je pojasnilo, da je babici za uresničitev namestitve otrok pri njej v rejništvo zagotovljen drug postopek, v katerem bi ji morala biti  dana možnost, da  izkaže pogoje za opravljanje rejništva, kar pa je CSD onemogočil. Tako bi babica pridobila dovoljenje, temu pa bi lahko sledila namestitev otrok v njenem domu.

Vrhovno sodišče: “Pravico otrok do starih staršev, pa tudi pravico starih staršev do otrok, je treba varovati ne le pred posegi države, temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov.”

Očitno vpletenim socialnim delavcem, nadrejenim, ministrici ter premierju ni mar za čustveni razvoj otrok, ki sta prvi šok doživela ob izgubi matere, naslednjega ob zaprtju njunega očeta (odsotnost očeta!), sledilo je ugrabljanje s strani CSD, sedaj pa to bolečino poglabljajo s podajanjem teh otrok in z ignoriranjem čustvenih vezi, ki jih imata otroka s starimi starši.

Iz postopkov je jasno, da se niso potrudili napraviti, da bi bil volk sit in koza cela: da bi otroci ostali v znanem in domačem okolju, obkroženi s starimi starši, ki pa bi s financami države lažje poskrbeli za potrebe svojih vnukov. Še več: omejili so stike med sorodniki do nerazumne meje ter spremenili tudi njuna priimka, otroka pa gotovo to trenje doživljata na čustveni ravni. O tem se je izrekel tudi psihoterapevt  Borut Pogačnik, vendar to predstavnikov države sploh ne zanima, tudi predsednika vlade, ki se bori za moralne vrednote, ne. 

A. B., STA

 • Rožle

  Mahhhh…..
  Kaj češ višek levega IDOTIZMA oziroma moralno etičnega načela…….!!!

 • Unikatna

  Oblast je slast in moč pokvarjencev!! V vladajoči politiki ni človeka, ki bi bil vzgled! To smo pričakovali, dol jim visi za navadno rajo!

 • Vera

  Cerar je še bolj nesposoben in kriv za vse napačne poteze svojih ministrov – ic , ker jim velike napake odpušča !

 • Rožle

  Torej tudi uradno Cmero podpira ugrabitve tako kot njegov sluzavi kolega diktator Milan
  Brglez…, Ki se požvižga na zakon in ustavne pravice…. !

  • samsara

   Morda bo nekega dne tov Mirko doktoriral tudi iz naravnega prava. Mentor bi utegnil biti prav tov. Brglez. Mislim pa, da nobeden od njiju ne bo nasmejan.

 • Obloshki

  Cesar pa potarna: Kaj bo, kaj bo, če se Brdavs ne ukroti? Usmradil mi
  je že vso največjo gospodo! Presneta reč vendar, da mu nihče ne more biti kos!

  • Franc Šink

   Minister Kal pa nič.

 • Borut Stari

  Komentatorji! Če ste pričakovali drugačen epilog ste zelo naivni. Pridigar o vrednotah in morali. Cerar, ni odločal o Mrakovi, saj Cerar ni tisti, ki vodi vlado. Omrežje z Lutkarjem na čelu bo sprejelo odločitev o Kopačevi in v končni fazi tudi o Cerarju. Pridigar morale pa bi seveda moral vedeti, da je odstop nekega ministra tudi moralni akt.

  • avtohtoni neandartalec

   Vrhovno sodišče je presodilo, da je mijistrstvo za socialo delovalo nezakonito, kršili so lasten zakon in zato je higienično, da ministrica odstopi, tako preprosto je to.

   • Borut Stari

    Oba, ministrstvo in CSD sta navaden gnoj in je vsaka debata ničvredna. Temu lahko dodam Cerarja in vso njegovo ekipo. Kloaka pa to.

   • Franc Šink

    Ne bodi tako naiven no.Kdo pa še to upošteva?

 • Stajerka

  pričakovano…..sami podnaši, ki so že pod podnom…….in očitno bo to trajalo še kar nekaj časa……tako kot je “slovence” nategnil moralno-etični, jih je malokdo v zgodovini……upam, da je njegove volilce vsaj malo sram, priporočam pa jim, da se zamislijo ob znanem dejstvu: Osel gre samo 1x na led!!!…..volilec levakov, novih obrazov, pa žnj-krat :))

 • avtohtoni neandartalec

  Pomembno je tudi kako je CSD ugrabil otroka, so poslali svoje socialne delavce ali so usmerjali lokalno policijo?

 • Olga

  Lopov lopova ščiti! Bedaki ju pa plačujemo!

 • Viktorh

  Ima namen, spremenila bo, dopolnila, reorganizirala, toda, ko ji bo poteke mandat.

  • Franc Šink

   Ona je tipičen general po bitki.

 • moat

  Še ena velika napaka cmerarja! Definitivno!

 • domovina mili dom

  Udba nastavlja, udba odstavlja.

 • simplya

  Novice pišejo kako je menda težko iz postelje prilezla vsak dan po svoji ločitvi…Res škoda za Slovenistan da je ! Močno bi ji bili hvaležni če nebi.
  Še svoje familije ne more pošlihtat pa bi rada druge komandirala.

  • Franc Šink

   Slab gospodar ima največji gobec za šankom, slab politik pa v parlamentu.Kaj se dogaja šele na ministarstvih.

 • Rožle

  A Mrakova tudi doma tako mračno svoje otroke gleda…?

  • Ryuk

   A ona ima svoje otroke doma?

   • Rožle

    Če jih ima…ji je treba takoj oduzeti…

    • tičko

     Čez vikend so pri bivšem možu mende .

 • tzt

  Naj mi eden razloži zakaj se moramo mi, Ordinary Citizens, držati zakona? Zakaj že? Vladajoča klika pa dela kar hoče! To samo kliče po nepokorščini!

  • Borut Stari

   No pametnjakovič. kako pa ta nepokorščina izgleda? Kaj vsebuje, da sistemu škoduje,

  • macon

   Zato, ker te bodo represivni organi drugače po glavi. Etično gledano pa se ti ni treba držati zakonov.

 • garfi

  zakaj bi jo zamenjal, saj dobro dela za rdečuhe in lgtb uničevalce
  da se bo z njo pogovoril je seveda blef
  butalci v sodelovanju z VOLIvci press

  • Franc Šink

   Kurbe na kurbišče. Smučarje na smučišče.Vole na volišče.

   • garfi

    ob pogoju: komuniste na smetišče

 • Ryuk

  Te Fritzle je treba nagnat!

 • tarantela

  Učite se, ko boste na vladi…

  • garfi

   od levakov in tebe se ni možno naučiti ničesar pozitivnega

 • Johan

  Cmerar se je zopet pokakal in polulal.

 • totex39

  Saj to je bilo pričakovati od strani nesposobnega polizanca, ki nas skupaj s vojimi bedastimi ministri vodi v propad.

 • Rožle

  Naj gre Cmerarju za soprogo, da jo bo lahko po cesti metal….

 • Slovenec 33

  Ja ljudje, kaj res ne veste
  Ustava velja za okupirane državljane, za okupatorje pa nikakor ne more veljati, kje pa živite.

 • xtc

  Cerar je vse globoko premislil in pretehtal in se modro odločil ;da je politična stabilnost in visokomoralnoetične norme;pomembnejše od nekih kmečkih kričačev;z katerimi so njegov politični predhodniki že vedeli kako;če niso bili poslušno:
  Seveda je vsakemu idiotu že jasno ;da se ne bo spremenilo prav nič;le taktiko in načine bodo zamenjali in še povečali zavlačevanje ;da se zadeva čimpreje pozabi zravem pa lansirali še kake druge “pomembnejše ” teme:

 • Mojca pokraculja

  Vse to je bilo pričakovano . Ni šans, da bi bilo kako drugače. Cmerar in njegova falanga se obnašajo tako kot 5 letni otrok: ker ste vložili interpelacijo, zanalašč ne bom(o) zahtevali odstopa. Pa se je…te !

  • Marija

   Bo terba kaj narediti,da bodo prosili,če lahko gredo.

 • MEFISTO

  Zdaj išče Cerar šele četrto ženo.

  Pri šesti se ne bo več bal žensk in bo tudi tako butasto samozavesten kot prvoborec TitTurnšek.

 • Kučko pod pručko

  Nekajkrat sem že napisal, pa bom še enkrat. Anja Kopač Mrak je hči Kučanovega ritoliznika, ki je očitno dobro zapisan pri murgelskem VELEizdajalcu. Zato je babnica, ki je pol Srbijanka, zaščitena kot kočevski medved in se ji ni treba bati za svoj položaj.

  Še najmanj pa, da bi si jo upal zamenjati posranec Cmero!!!

  • Rožle

   Usran…usrane do vratu v dreku… :)

  • tičko

   ali gre mogoče za dosmrtni mandat?

  • Marija

   No jaz pa še enkrat vprašam koliko je čistih Slovencev na vladi? Ali je sploh kdo?

 • Viktorh

  “Cerar si ne upa zamenjati …”

  Jok, ne dovolijo mu, ne sme.

  • Andrej

   Ja tale naočarka bi ga za razliko od tistih,ki jih je Mirko nespodobno zmetal na cesto,vrgla na cesto in dala v rejo izkušeni feministki,ki se ljubiteljsko ukvarja z
   japonskimi borilnimi veščinami!

 • Anton

  še enkrat se je potrdilo da imamo v hramu “demokracije” poslance, posrance in poscance. Sedaj pa vi presodite v katero skupino sodi Cmerar ups Cerar

  sarkazem press

 • if

  Delo žanske pod imenom njene stranke izraža inflatorno vrednostno karkateristiko valute SD. Tako je bilo v časih njenega korena KPS.

 • anonimnez42

  Kdo je ocetov oce? O tem ne vemo nic. Ker menim da je tu srz vse kalvarije po umoru.
  SDV?

 • MEFISTO

  Cerarja in Mrakovo podpira tudi gejevski (pederski po slovensko) lobi, ki je močnejši, kot si predstavlja povprečen Slovenec, ki še vsak dan konzervativno zleze na svojo ali ali sosedo ženo.

  • Marija

   Pa še kako je res.

 • Franc Šink

  Dajte že enkrat nehati z objavami sado mazo igricami v slovenski politiki!

 • francelj3

  Ne, da si cmerar ne upa zamenjati te koze. Ne more je. Kje bo pa v svojo najnesposobnejšo vlado sploh še dobil kakšnega političnega samomorilca za ministra? S tem je imel že doslej dovolj težav (razen v primeru hrvaškosatanistične ministrice, ki se je javila tako rekoč kar sama).

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!