Prihaja migrantski val – naša vlada pa namesto obrambe spet razmišlja o azilnih domovih in migrantskih centrih

Foto: STA

V Sloveniji smo prestali prvi migrantski val. A to le tako, da smo horde ilegalnih migrantov brez kakršnekoli preverbe spustili v Evropo. Naša vlada, ki je mesece odlašala z ukrepi za zajezitev krize, si je oddahnila, saj se ji migrantska “bomba” ni razletela v rokah. Vsi so odromali v Nemčijo, Avstrijo in skandinavske države, pri nas pa je ostalo le nekaj migrantov. Po Cerarjevih besedah nekaj deset, po uradni statistiki pa več kot 700.

Sedaj pa se celotna evropska politika, skrito pred očmi javnosti, pripravlja na drugi, še večji migrantski val. Vsi vedo, da prihaja, v javnost pa spuščajo floskule o zaščitenih mejah in o uspešnih integracijskih procesih. Meje niso varne, morda z izjemo Madžarske, migrantski tok prihaja in mehki trebuh Balkana bo spet izpostavljen stotinam tisočev migrantov, ki bodo romali v obljubljeno deželo.

Vlada Mira Cerarja – klub lažnivih kljukcev
Se še spominjate, ko so v Slovenski demokratski stranki septembra 2015 trdili, da bo Slovenijo zadel migrantski val in da nanj nismo pripravljeni? No, takrat so se vsi levičarski mediji in člani SMC posmehovali, češ, v SDS spet strašijo ljudi. Trdili so, da migrantskega vala ne bo. A ta se je zgodil. Kljub vsem priporočilom opozicije (od utrditve mejnih prehodov in zaščite meje do premajhnega števila policistov etc.) vlada ni naredila ničesar do trenutka, ko so prišle fotografije stotin migrantov in par policistov s ščiti, ki so obupano branili državno mejo.

Vlada je takoj začela “ukrepati”. Policijo na mejo, vojsko na mejo (kar je skoraj preprečil referendum Radia Študent) in naročiti žico mimo razpisa pri pajdaših SMC. A ko so ugotovili, da nihče kljub mokrim sanjam Matjaža Hanžka iz Združene Levice ne želi ostati pri nas, so si oddahnili. Migrante so naložili na avtobuse in vlake in jih poslali v Avstrijo. Ko so naši severni sosedi ugotovili, da praktično nihče od migrantov na slovenski meji ni bil preverjen, so začeli sami postavljati ograje in uvajati kontrole. Uvedli so tudi dnevno kvoto. A na srečo vlade je migrantski val ravno v tistem času presahnil in Miro si je lahko spet oddahnil.

Prihaja nov val, ki ne bo čakal na obotavljive vlade
Sedaj pa vsi, vključno z našimi oblastniki, vedo, da prihaja nova pošiljka iz Turčije. Dogovor o vizah je mrtev, sultan Erdogan pa ima v pripravljenosti 2 milijona migrantov, ki samo čakajo, da “naskočijo” bogato Evropo. Kako vemo, da vedo tudi naši? Al Jazeera je poročala, da se je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar dobila z nemškim kolegom Thomasom de Maizierom. Dogovorila sta se, da bo Nemčija tokrat pomagala Sloveniji, če in ko se val ponovi.

Pri prvem migrantskem valu so nam pomoč ponujale Avstrija, Nemčija, Madžarska. A te pomoči razen proti koncu, pa še to le nekaj policistov, naša vlada ni sprejela. Da zmoremo sami, so govorili. Sedaj pa se naša politična srenja dogovarja s tako oh zelo osovraženimi Nemci. Namesto z Višegradom bomo potegnili z Berlinom, ki je ves ta problem zakuhal.

Namesto zaščite schengenske meje bomo spet tranzitna točka
Slovenska vlada ima v soseščini zelo dober primer spopadanja z migrantsko krizo. Madžarska je postavila ograjo (Viktor Orban razmišlja o zidu), ki je zdržala navale in napade. Ko se je norija končala, so morebitne begunce iz Sirije preverili in jim omogočili azil, ostale pa so poslali domov v Pakistan, Afganistan, Irak, Albanijo in ostale države, kjer ni vojne. Pri nas pa smo skozi Schengen spustili vse in prispevali k katastrofi širših razsežnosti po Evropi.

Sedaj pa se govori – namesto o obrambi meje – spet o postavljanju migrantskih centrov in azilnih domov. Boštjan Šefic in Györkös Žnidarjeva bi spet odprla schengen in spustila novo poplavo nezakonitih migrantov in teroristov v Evropsko unijo. Vlada se že dogovarja z obmejnimi občinami o postavitvi prav takih centrov, v katerih naj bi migranti bivali največ 72 ur, nato pa bi jih, pozor, premestili v azilne domove. Niti ne poslali naprej. Morda pa se Hanžku sanje o 200.000 novih muslimanskih državljanih uresničijo.

Avstrija bo zaprla mejo. Vodijo zmerno politiko, saj imajo dnevno in letno kvoto za migrante, a te meje ne bodo dvigovali zaradi nas Slovencev. Ko bo avstrijska kvota zapolnjena, bodo enostavno zaprli mejo in držali schengen, pri nas pa se bo začelo nabirati. Morda pa zato potrebujemo toliko novih azilnih domov in migrantskih centrov.

Za konec pa še Cerarjeva hipokrizija in laži
Cerar je v zadnjem času večkrat izrazil zaskrbljenost, da je Evropa razdeljena pri vprašanju migrantske politike. Dejal je, da moramo držati skupaj. Cerar meni, da bi se morali usmeriti v varovanje zunanje meje schengenskega prostora. In tu šalo vzame vrag. Se ta človek zaveda, da se dela norca iz nas državljanov?

Zaradi njegove vlade je Evropa razdeljena glede migrantov, ker ni opravil naloge. Naloge njegove vlade pa so bile varovanje schengenske meje, preverba migrantov in sprejem le tistih, ki so zares pribežali z vojnih območij. Pravila veljajo za vse, ne glede na to, kaj si želi Angela Merkel ali Kučanov nagrajenec Georg Soros. In slovenska meja je zunanja meja schengenskega območja, zato res ne vemo, o čem govori Cerar, ko govori o obrambi meje, pripravlja pa tranzitne migrantske centre in azilne domove.

Upamo lahko samo, da ta kriza ne bo popolnoma destabilizirala še tiste malenkosti dobrega, kar je ostalo v naši sicer čudoviti državi. Tej vladi pa se v tem tednu obeta interpelacija s strani Slovenske demokratske stranke. Ne verjemite nam, vklopite televizijo in spremljajte sejo. Odločite se na podlagi povedanega. In ko bodo poslanci SMC spet iz listov brali vnaprej pripravljene tekste o tem, da je vse v redu in da sedaj ni čas za interpelacijo, vam bo vse zelo hitro jasno.

A. R.