Pristava 1990–2017: Slavili 27. obletnico sprejetja dokumentov, ki so omogočili osamosvojitev Slovenije

Jože Plut (Foto: arhiv VSO)

Na Pristavi nad Stično je potekala prireditev Pristava 1990–2017. Slavili so 27. obletnico sprejetja strateških dokumentov, na katerih je temeljila vojaško-policijska organizacija MSNZ. Sestanek se je zapisal v zgodovino tudi s sprejetjem dokumenta za vojaško zavarovanje osamosvajanja RS. Navzoče sta nagovorila župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, osrednji govornik pa je bil prvi vojaški duhovnik in prvi vojaški vikar v samostojni RS ter takratni udeleženec vojne za Slovenijo 1991 msgr. dr. Jože Plut, ki je zbrane  s svojim govorom in spomini ponesel v takratne čase.

V četrtek, 7. septembra 2017, je pod okriljem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) na Pristavi nad Stično ob 27. obletnici sprejetja strateških dokumentov, ki so bili temeljna podlaga za zaključno fazo organiziranja simbioze vojaško-policijske organizacije Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ), potekala prireditev Pristava 1990–2017. V kulturnem programu je z domoljubno pesmijo sodelovala Vokalna skupina Šentviški slavčki iz Šentvida pri Stični. Na prireditvi so bili navzoči tudi praporščaki VSO.

Na Pristavi nad Stično v občini Ivančna Gorica je ravno na ta dan pred 27 leti (7. 9. 1990) potekal sestanek, ki se je zapisal v zgodovino. Takrat so sprejeli in potrdili dokument za vojaško zavarovanje osamosvajanja Republike Slovenije, ki je bil v junijsko-julijskih dneh leta 1991 uporabljen v vojni za našo državo. V Direktivi za obrambo Slovenije v primeru agresije JLA na Slovenijo je bila jugoslovanska armada tudi prvič jasno opredeljena kot morebitni agresor oziroma ključna nevarnost za slovensko osamosvojitev. Na sestanku so bili sprejeti in formalizirani strateški dokumenti, ki so predstavljali temeljno podlago za zaključno fazo organiziranja simbioze vojaško-policijske organizacije MSNZ, na kateri je temeljila uspešna obramba.

Foto: Arhiv VSO

Na zgodovinskem sestanku na Pristavi analizirali položaj in pripravili načrt, nato pa ga junija 1991 uresničili
Na sestanku na Pristavi so najpomembnejši akterji MSNZ-ja Janez Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič, Jože Kolenc in Vinko Beznik analizirali položaj in do takratne ukrepe ter dorekli globalni načrt delovanja narodne zaščite, v katerega je bila kot neločljivi del vključena tudi slovenska policija. Tone Krkovič je kot načelnik  MSNZ po tem sestanku z nekaterimi sodelavci izdelal potrebne dokumente in delovne karte. Osnovni vojni načrt narodne zaščite je bil preprost in logičen. V primeru oboroženega posega JLA bi morala narodna zaščita zavarovati ključne objekte, hkrati pa s hitrimi napadi na skladišča orožja in vojaške opreme zagotoviti možnosti za vpoklic popolnih formacij Teritorialne obrambe. Izdelani so bili podrobni načrti za posamezna skladišča in druge objekte. V svojih osnovnih zamislih so se ti načrti ob agresiji JLA junija 1991 potrdili tudi v praksi.

Foto: Arhiv VSO

Dušan Strnad (Foto: arhiv VSO)

Po besedah Strnada je VSO edino društvo, ki ohranja spomin na svetle čase osamosvojitve
Uvodoma sta navzoče pozdravila župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs. Župan Dušan Strnad je dejal, da je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve edino društvo, ki ohranja spomin na svetle čase osamosvojitve. Po njegovih besedah je potrebno gojiti spomin in učiti mlade o času osamosvajanja Slovenije, ko je bilo treba izkazati veliko poguma. Župan je poudaril, da je zbornik slovenskih domoljubnih pesmi Mati domovina, ki ga je pripravil Anton Krkovič, pomemben prispevek k poglabljanju narodne zavesti pri mladih.

Hojs pozval k zoperstavitvi omaloževanja osamosvojitve in krščanstva
Predsednik VSO Aleš Hojs pa je spomnil, da je bil uspeh vojne za Slovenijo tudi to, da v vojni ni bilo toliko žrtev. Ob tem je izrazil obžalovanje, da je občinski svet v Slovenj Gradcu zavrnil pobudo Bojana Navodnika, da bi ulico v občini poimenovali po njihovem občanu Vincencu Repniku, ki ga je 28. junija 1991 ubil pripadnik agresorske Jugoslovanske armade, ko je branil samostojnost RS. Po mnenju Hojsa je zato pomembno, da se zbiramo na mestih, ki so bila pomembna v procesu slovenske osamosvojitve in demokratizacije ter s tem osveščamo ljudi. Hojs je opozoril tudi na problem, ki ga v krščanskem izročilu vidi določen krog ljudi – ob tem je spomnil na odzive ob blagoslovu Osnovne šole Polica pri Grosupljem. Pozval je civilno družbo in društva, da se zoperstavijo omalovaževanju osamosvojitve in krščanskega izročila.

Aleš Hojs (Foto: arhiv VSO)

Dr. Jože Plut se je kot slavnostni govornik zahvalim vsem, ki so sodelovali v osamosvojitvi in zbrane spomnil na takratne čase
Osrednji govornik na prireditvi je bil prvi vojaški duhovnik in prvi vojaški vikar v samostojni RS ter takratni udeleženec vojne za Slovenijo 1991, msgr. dr. Jože Plut. Na tisti čas je zbrane spomnil z besedami: “Klic k svobodi, k samostojnosti in demokraciji je bil tako močan, da mu trajno ni moglo nič nasprotovati. Pač! Nasprotovanja so bila, glasna in močna, pa tudi sistemska in tiha v ozadju in iz ozadja. Strah pred izgubo samoupravne moči pri nosilcih in njihovih dedičih je bil velik … Nekateri posamezniki, nekatere skupine in nekatere tako imenovane organizacije delovnega ljudstva so dolgo sicer nasprotovale temu klicu na mnoge načine, potem pa so se pragmatično uklonile. Ustaviti klica po svobodi, demokraciji in samostojnosti pa ni bilo več mogoče.” Plut se je vsem, ki so sodelovali pri osamosvojitvi Slovenije, tudi zahvalil: “Ne glede na to, ali je komu posameznik všeč ali ne, nekateri so v poznih osemdesetih in začetnih devetdesetih let opravili odlično delo, drugi pa ga niso. Ko so nekateri s prikritim strahom v ozadju sledili procesom z rahlo zavoro in pasivno distanco, so drugi naredili, kar je bilo takrat potrebno. Tudi možje, ki so se sestali na tej lokaciji in drugi, ki so tudi pozneje na različne načine branili samostojnost. Pripraviti celoten proces osamosvajanja ni mala stvar. Predvideti mnogo potrebnih razsežnosti, vključno z obrambno … Nedvomno gre vsem, ki so na različnih področjih (duhovnem, kulturnem, gospodarskem, političnem, varnostnem, obrambnem …) naredili odločilne korake ob pravem času, neizmerno priznanje. Čestitka in hvala!”

V času, ko ste odgovorni možje tu sklenili pomemben dogovor, in seveda še (malo) prej, smo po Sloveniji nosili broške z različnimi napisi, tudi z napisom: ‘Ko bom velik, bom graničar na Kolpi.’ Meni pa je bil najljubši  napis na ‘mikici’, ki se je glasil: ‘Bog, blagoslovi mojo deželo!’ Takrat smo namreč živeli v času, ki ga ni bilo moč več živeti. Tesno je bilo. Razkorak med parolami in dejanskim stanjem je bil prevelik. To je takrat na različne načine videla ali vsaj slutila že večina in ne samo posamezni disidenti in ljudje, ki so navkljub deklarirani enotnosti, enakopravnosti in svobodi, vedeli in izkusili neenakost, nadzor in/ali drugorazrednost.

Jože Plut (Foto: arhiv VSO)

A. L.

 • Olga

  Hvala jim! Za Slovenijo se moramo boriti naprej! Vsi na volitve! Volimo desnico!

  • steiermark

   Slava jim!

 • tarantela

  Sami sebi spomenik postavljate!

  • Franjo Trojner

   Tebi ga ne morejo ti si bil za JLA.

   • steiermark

    … in še vedno je, ker v njenih najbolj intimnih mislih nikoli ni bila Samostojna in Svobodna Slovenija,, ter je še danes ne sprejme, kot njen kratkonogi jugosrbski izmeček…..njen učitelj…

  • Olga

   Glej, glej, kdo se oglaša!

  • montyamp

   Kozic ti si še vedno izdajalec ???

   • steiermark

    montyamp, napačno si dal na koncu stavka, vprašaj, tja spada klicaj!

  • FORT WORTH

   S srbi nikoli in nikdar vec v skupni drzavi !
   Upam, da ti je jasno.

  • steiermark

   Saj bi ga tebi, kot opomin, kaj se vse nahaja v naši Sloveniji, ampak še vedno nekaj ritaš okrog sebe…..

 • RATATA

  Takšnih dogodkov se je potrebno spominjati, jih obeleževati in ceniti!

  • Ivan Friderik Novak

   . . . iz vojske in policije pa brž nagnati kurate.

   • RATATA

    Pri Švejku je tudi bil Kurat. A ti kaj škodi?

   • Franjo Trojner

    Čuj ti tujerodni idi ti v svojo domovino zdrahe in red delat, tu si ga bomo SLOVENCI naredili sami.

 • Franjo Trojner

  Lepo je videti prave DOMOLJUBE pod našimi SLOVENSKIMI SIMBOLI ZBRANE!

 • Kučko pod pručko

  Pohvala ter gnus in obsojanje

  Vsako domoljubno dejanje, pa naj prihaja od kogarkoli, si zasluži vso pohvalo in spoštovanje.

  Točno tako, kot je vsako kazanje ob zastavah z rdečo zvezdo, srpom in kladivom, pred katerimi se tako rad kaže veleizdajalec slovenskega naroda, vredno največjega gnusa in obsojanja!!!

 • rubec

  ŽIVEL JANEZ JANŠA in naša Rozi. Danes je v naši krčmi v minici brisala prah z lustra, jaz sem pa lojtro držal.

  • Vera

   To misliš na predsedniškega kandidata ?

 • Božo

  Sami tapravi patroni Janša, Bavčar in Krkovič.

  • janez cepec

   usi bivši komunajzarji, pa usi za na Dob

   • cosmosjasnovidec

    O zdravo levuharski kozojebec.
    Kot vidim še se ti nisi stegnil.
    Psihiatrija,zapor??

  • rubec

   Božo, si ga danes kaj božo?

   • cosmosjasnovidec

    Ja saj ga je moral njegovemu ovčjemu pastirskemu komandantu tovarišu “kurćanu” zato ga tudi ni bilo na spregled te obletnice.
    Drugače bi gnida pritlikava bil skrit neekje v bližini in vohunil kaj se govori in dogaja.

  • steiermark

   Nehaj po svoji umazani udbovski goflji vlačit ime naših osamosvojiteljev, tako JJ, kot Krkoviča, še Bavčara onesnažiš s svojo solno kislino ki jo imaš vedno pripravljeno, da jo pljuvaš po zavednih in Slovencih ! Raje valjaj po svoji g…… ime tvojega “dobrotnika” jb tita, posiljevalca, pederasta in pedofila – se ne spominjaš več, kako “lepo je bilo v titovi prisotnosti “biti 9 letni deček”, ki ga je ta zver pedofilirala?

   • cosmosjasnovidec

    Takšen gnoj kateri živi v Sloveniji na SOCIALI in račun davkoplačevalcev ravno za zahvalo
    najbolj pljuje po njih.
    Nikakor ne morem razumeti,da se ta balkanska ćobanska drhal enostavno ne pobere ven in kako je ni sram med ljudi na ulico,ko je nobeden ne trpi in se vsak iz nje smeji kako so zahojeni.

    • steiermark

     kako bi se pa naj sramoval med “ljudmi”, do katerih pa nima dostopa, saj vemo, da se vsa ta jugosrbska njekarska de de golazen giba po Lublani, ki je medtem, po njihovo postalo glavno mesto balkana in balkancev! Zelo malo, samo kadar ni drugega izhoda, pridem v Lublano, pa se mi vedno znova daje občutek, da sem prišla na balkan, med balkance – Slovencev ni, niti slovenske zastave ne premorejo ob takšnem srbskem čobanu, ki jih vodi, de de …….

  • cosmosjasnovidec

   Odjebi nesnaga ćefutarska srbska že enkrat.Ko so tvoji srbski rođaki napadli Slovenijo ste ćefutarji plesali užićka kola po balkonih blokov od veselja.Ko so pa v trenutku dobili po pički ste se pa nesnage pojavile kot nekakšni izbrisanci,ker ste mislili,da bodo ćetniki zavzeli Slovenijo in si niste uredili papirjev.Vse bi vas že takrat bilo postaviti pred zid ali katapultirati v vašo balkansko čobanijo a je vse skupaj zajebala levuharka “kresalka” po ukazu tovariša”milana kurćana”.
   Strahopetec sporoči že enkrat kje te najdem,da ti razbijem ta srbski gobec v tvojo levuharsko istospolno buzerantsko rit pa nabijem kanto za smeti.

  • MEFISTO

   Kučan je bil tudi velik osamosvojitelj in je še vedno največji borec za resnico in pravico.

   Njegove zasluge, ki bi jih lahko imel, pa jih nima, se premalo poodarjajo.

 • samsara

  Domnevam, da udbokomunistične elite iz vrst levičarskih večkratnih veleizdajalcev pa ni bilo zraven, kar pa tudi ne preseneča.
  Prisotnost slovenskih zastav in izžarevanje energij domoljubja, predstavljajo izrazit dejavnik zdravstvenega tveganja zanje in v še večji meri za njihovega idejnega in duhovnega ljubljenega vodje, Sorosovega prilizovalca.

  • cosmosjasnovidec

   Res čudež ja,ko pa tovariši komunajzarski izdajalci trdijo kako so oni rešili Slovenijo pred agresorjem ter pripomogli k osamosvojitvi.
   Komunajzerska podgana izdajalska crketina “milan kurćan” je sicer pripomogel k obrambi tako,da je srbskim četnikom predal v roke vso orožje TO ter pustil Slovence golih rok proti srbski golazni.

 • MEFISTO

  Po vsaki vojni izgubimo del svetega slovenskega ozemlja.

  Po prvi svetovni vojni smo izgubili Notranjsko do Postojne.

  Po drugi svetovni vojni so zapravili zamejsko primorsko s Trstom in Gorico, ker so jih nagnali zaradi krvavega nasilja, slovensko Koroško pa so zabarantali za domobrance, da so jih lahko zvezane pobili.

  Po osamosvojitvi pa je rdeča ljudska oblast storila vse, da je potegnila krajši konec pri arbitražnem sporazumu. Čeprav Hrvati nočejo tega, kar so jim naši podarili, jih zdaj izsiljujejo in vztrajajo pri implementaciji, da bi sprjeli še tisto, kar so jim leta 1991 osvobodili Janševi borci.

  Tudi na ta način se skuša omaloževati prispevek Janše, Krkovića, Bavčarj in drugih k resnični svobodi, ki so jo rdeči spremenili v navidezno svobodo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!