Programski svet RTV ni uspel zamenjati Biziljeve, zato so odstopili skrajni levičarji Zupanič, Hribar in Savič

Foto: STA

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni podprl predloga generalnega direktorja Igorja Kadunca za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, zaradi izmišljenih in povsem neresničnih očitkov o prispevku Thompsona, ki ga je pripravil novinar in urednik oddaje Tednik Igor Pirkovič. Predsednik sveta Miran Zupanič je zaradi takšne odločitve odstopil s predsedniške in svetniške funkcije. Za odstop sta se odločila tudi svetnika Sašo Hribar in Domen Savič.

Predlog generalnega direktorja za razrešitev Biziljeve bi bil sprejet, če bi ga podprlo najmanj 15 svetnikov v 29-članskem svetu. Pri glasovanju se je za predlog izreklo 14 svetnikov, pet jih je bilo proti, štirje pa so se vzdržali.

Zupanič je pojasnil, da je odstopil kot predsednik in tudi kot član programskega sveta. Državni zbor je Zupaniča in Saviča v svet imenoval na predlog gledalcev in poslušalcev, Hribar pa je v svetu zastopal zaposlene na RTVS. Kadunc je njihove odstope pospremil z besedami, da bi kljub nepodpori sveta razrešitvi Biziljeve veljajo ostati na skupni barki in si še naprej prizadevati za izboljšave. Enako so poudarili tudi nekateri svetniki, a je Zupanič dejal, da je že pred sejo dodobra razmislil o takšni možnosti in si ne bo premislil. Hribar in Savič sta takoj po tistem, ko sta sporočila, da odstopata kot svetnika, sejo tudi zapustila z dolgimi nosovi.

Poraženec seje sveta RTV Igor Kadunc (Foto: STA)

Kadunčev predlog brez ustrezne podlage v argumentih in zakonodaji
Biziljeva je na Kadunčeve očitke o razrešitvi odgovorila, da predlog za njeno razrešitev nima podlage ne v argumentih in ne v zakonodaji. Dejala je, da je vodenje televizije prevzela v dokaj neurejenem stanju, a ji kljub velikim težavam skupaj s sodelavci uspeva zadeve premikati na boljše. Izpostavila je krepitev kakovosti programa in ohranjanje gledalcev.

Generalni direktor predlog slabo pripravil
Nasploh je svetniška razprava postregla z nasprotujočimi ocenami Kadunčevega predloga. Janez Gril je generalnemu direktorju očital, da se je reševanja težav, s katerimi se sooča nacionalna RTV hiša, lotil na napačni strani in neposrečeno. Po njegovem mnenju ni mogoče vse odgovornosti za primer Thompson naprtiti Biziljevi in s tem utemeljiti razrešitev.

Tudi svetnica Petra Ložar je ocenila, da “ni razlogov za sekanje glav”. Po njenem mnenju predlog generalnega direktorja ni zgolj slabo pripravljen, ampak tudi ni v skladu z zakonom in statutom.

C. Š., STA