Romana Tomc: “Pozdravljam uvedbo davka na finančne transakcije, moramo pa poskrbeti, da bo posledice čutilo čim manj subjektov.”

Romana Tomc.

V razpravi v Evropskem parlamentu je evropska poslanka Romana Tomc poudarila, da pozdravlja prizadevanja Evropske komisije za uvedbo davka na finančne transakcije. “Vseeno težko razložimo ljudem in tudi podjetnikom, ki plačujejo visoke davke, da je finančni sektor relativno nizko obdavčen, kljub temu da ustvarja visoke dobičke. Ljudje tega enostavno ne razumejo.”

Na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu evropski poslanci razpravljajo tudi o uvedbi davka na finančne transakcije, katerega je že v letu 2011 napovedala Evropska komisija. Nestrinjanje držav članic, ki so vključene v pogajanja, je prineslo dolgoletne pogovore, ki pa se vse do letošnjega leta niso uspešno zaključili. Pierre Moscovici, evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, obdavčenje in carino, je napovedal pospešene pogovore v smeri čim prejšnje uvedbe omenjenega davka.

Uvedba davka na finančne transakcije je precej problematična 
“Mnogi ne razumejo, da je davke zelo lahko prevaliti na druge. Na koncu vedno potegnejo krajšo najbolj ranljivi. Zato moramo biti realni, vedno nastanejo določene posledice v finančnem sektorju in tudi v drugih sektorjih. Dolžni smo poskrbeti, da bo teh posledic čim manj,” je dodala poslanka.

Uvedba davka na finančne transakcije ne pomeni le obdavčitve subjektov, uvedba prinaša tudi bolj poenoten notranji trg finančnih storitev in omejitev transakcij, ki ne krepijo njegove učinkovitosti. Romana Tomc je v svojem govoru zaključila, da je pri davku na finančne transakcije pomembnih več stvari: “Ena izmed njih je, da morajo v tem projektu sodelovati vse države pod enakimi pogoji. V nasprotnem primeru bo prišlo do prerazpoeditev in odlivov tja, kjer so pogoji bolj ugodni.”

M. P.

 • althar

  Desničarji, ki pozdravljajo uvedbo kakršnegakoli davka niso desničarji.

  • FRANC3

   Ne, to so levičarji. Samo levičarji sanjajo o visokem standardu brez davkov in brez dela.
   Tipičen primer so regresi. DESUS in sindikati vsako leto pojejo mantro o višini regresa in regres da/ne. To je enako, kot bi se morali vsak mesec pogajati o plači da/ne. Naj bodo plače in pokojnine dovolj visoko, pa ne rabimo nobenih regresov.
   Regresi so samo voda na mlin levičarjev.

   • Vera

    Zaradi prevelikih razlik pri regresih, bi bilo res pametneje dvigniti plače, regres pa ukinit .

    • FRANC3

     Uvesti progresivno lestvico regresa za javni sektor in upokojence. Od 500 €/leto za najnižji razred proti 0€/leto za 1.200 € plače javni sektor in 1.000 €/leto upokojenci. Nad to mejo plače ali pokojnine regresa NI.
     To prenesti v osnovo in od tukaj dalje računati povečanje plač ali pokojnin. S tem bi se tudi nekoliko znižale razlike med najvišjo in najnižjo plačo ali pokojnino.
     Nekdo, ki ima neto 3.000 € plače ali 2.000 € pokojnine, regresa ne rabi!!! To je socialna država, ki jo ima SMC, DeSUS, SD in ZL polna usta. Pa tudi na desni radi to poudarjamo.
     Toda velja pravilo: Dejanja, ne pa besede!

     • Waltter

      Franc3 – s tabo bi se lahko clovek se strinjal, zelo dobro napisano samo ena stvar se je izmaknila iz tvojega pogleda – regres ni pravica, ki bi izhajala iz osnove pravice do pokojnine. Je zgolj socialni transfer pri upokojencih. Medtem ko je pri zaposlenih nekoliko drugace. In ne bos se rabil prevec dolgo sekirati ko bo regres samo se bezen spomin na nekaj kar je bilo vcasih.

  • janez.pokoncni

   Si me prehitel. Romana je sicer član SDSa ampak zadnje čase … tole vsekakor ni prva cvetka, ki jo je spustila v zadnjih mesecih.

   Romana en prijateljski nasvet. Toplo bi ti priporočal, da se do nadaljnega vzdržiš pošiljanja svojih misli iz Bruslja in Strasbourga v SLO. Kot, da se trudiš id sebe odvrniti tiste, ki smo te nekoč vzeli za svojo.

   • althar

    ++

   • Slovenka

    Ženska je malo čudna, kajne. Upam, da je ne bo SDS predlagala za predsedniško kandidatko, kot se šušlja, to bi bil strel v koleno.

 • Vera

  Naj že končno začne ” evropska komisija ” delati !

 • Mihilus

  Pričakovanje, da gospodarski subjekti obdavčitve ne bodo prenesla na potrošnike je zelo naivno. Zgodilo se bo točno to. Obdavčitev v Sloveniji je sicer že krepko na napačni strani Lafferjeve krivulje. Do razcveta ne bomo prišli z obdavčevanjem

 • Hun

  dokler bodo podkupljivi ljudje lahko nadgrajujes varovalke v sistemu pa ne bo nikdar reda…

  • sodnikisozločinci

   Je res in dokler volkovi ne bodo vegetarijanci, bodo ovce ogrožene.

 • elh

  In potem tako nabran denar zmečejo migrantom, ki ga porabijo za širjenje islama in terorja. Res velika korist od tega za Evropo!

  Pa četudi bi ne bilo migrantov, denar pobran ljudem v obliki previsokih davkov konča manj produktivno, kot bi končal, če bi ga porabili davkoplačevalci sami.

  Oblast naj skrbi za mir in red, vojska, policija, sodstvo, potem jim pa komaj kaj še preostane za upravljat. Vse ostalo je lahko stvar privatne ponudbe.

 • drzavljanslo

  Zaradi takšnih komunistov (pa čeprav so formalno na desni) gre cela Evropa v franže. To bo čudovito za UK, ki bo ob odcepitvi znižala davke in pobrala iz EU še več kapitala. Da ne govorim o ZDA, kjer se tudi obljublja bistveno nižje davke. Evropa ima prebivalce, ki imajo s socializmom oprane možgane in kot takšna bo tonila. Potem pa še migranti, ki jih bo potrebno futrati…ah
  Na tak način in ob takšnih nesposobnih komunističnih evropskih poslancih EU ne bo dolgo zdržala.

 • Iza Demos

  kakšno stališče pa je to: sem za uvedbo, a s čim manj posledic.Halo?????? Zakaj pa si potem ZA?

 • sodnikisozločinci

  Finančna transakcija je tudi plačilo položnice na banki, pa tudi plačilo kave v bifeju. Bomo za to plačevali davek?

 • dr Janez Sveti

  Obvezno poslovanje preko bank. Potem povečaš davke banki (dodaten denar v mauho) in banke dvignejo ceno storitev.
  Kdo plača vse skupaj?
  DR Janez Sveti Nije magarac

 • xtc

  Tov:Tomc:
  Povejte raje po domače ;gre za davek na položnice ali nakaznice;torej s prvimi ima opravka skoraj vsak polnoleten Slovenec(ka) tako ;daje takšno govorjenje neumnost;saj bota davek prizadel pravzaprav vsakogar::gre za navadne birokratske davke za puljenje denarja;ki še dodatno obremenjujejo tako fizične kot pravne osebe:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!