Romana Tomc: “Za zastoje na meji ni kriva samo EU, ampak predvsem vladi Slovenije in Hrvaške.”

Romana Tomc, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Slovenska vlada in njeni organi so bili zopet popolnoma nepripravljeni na izvajanje uredbe, za katero so vedeli že dobrega pol leta prej. Kot država, ki varuje schengensko mejo, si takšnega kaosa na meji ne moremo in ne smemo privoščiti.

Danes v Bruslju ponovno poteka sestanek strokovnjakov glede izvajanja uredbe o sistematičnem nadzoru potnikov na mejah EU, ki se je udeležuje tudi delegacija slovenskih predstavnikov. Predsednik slovenske vlade Miro Cerar je zaprosil tudi za sestanek s predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem in hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, ki pa zaenkrat še ni potrjen.

Pri izvajanju uredbe so na naši južni meji že takoj na začetku naleteli na veliko težav, kar je imelo za posledice dolge čakalne dobe za potnike. Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/ELS) ob tem komentira: “Slovenska vlada in njeni organi so bili zopet popolnoma nepripravljeni na izvajanje uredbe, za katero so vedeli že dobrega pol leta prej. Kot država, ki varuje schengensko mejo, si takšnega kaosa na meji ne moremo in ne smemo privoščiti.”

Schengenska meja mora ostati varovana
Uredba kot taka seveda ostaja, gotovo se bodo v prihodnje opravile tudi določene prilagoditve. Romana Tomc pa ob tem dodaja: “Schengenska meja mora ostati dobro varovana, v nasprotnem primeru schengen izgubi smisel. Nadzor, ki se izvaja na naši južni meji, moramo sprejeti in biti v nekaterih primerih pripravljeni tudi na daljše čakanje. Le tako lahko ohranimo varno prehajanje državljanov držav članic EU znotraj schengenskega območja. Vendar za tako dolge čakalne vrste ni razloga, gre za organizacijo, ki je odpovedala.”

V prejšnjem tednu je hrvaška predsednica na predsednike vseh treh institucij EU naslovila pismo, v katerem je zapisala, da “je slovensko izvajanje uredbe o krepitvi nadzora schengenske meje med velikonočnimi prazniki povzročilo večurne zastoje na mejnih prehodih med Slovenijo in Hrvaško”, ter da so se “uresničile neodgovorne napovedi nekaterih slovenskih politikov, da Slovenija lahko uvede določene ukrepe proti Hrvaški in onemogoča prihod turistov kot odgovor, določeno sredstvo pritiska ali povračilni ukrep v zvezi s hrvaškimi stališči glede arbitražnega postopka.” Slovenska vlada se je seveda odzvala in poudarila, da zastoji na mejah nikakor niso povezani z arbitražo ter da Slovenija le spoštuje bruseljsko uredbo o nadzoru meje. Evropska poslanka Romana Tomc ob tem opozarja: “Zelo prikladno je iskati vzroke za težave v Bruslju. Vendar je tokrat odgovornost povsem na strani dveh držav, ki se nista ustrezno organizirali. Namesto da najvišji predstavniki držav tožarijo drug drugega v Bruslju in iščejo krivca izven sebe, bi bilo bolj koristno, da skupaj poiščejo rešitev.”

Sama uredba dopušča opustitev nadzora v primeru večjih težav s pretočnostjo prometa. Glede na dejstvo, da se približujejo poletni meseci, bo potrebno najti ustrezne rešitve, ki pa morajo upoštevati tudi varnostni vidik.

C. Š.

 • karpelec

  Pri težavah v katerih se znajde država je vedno najlažje iskati krivca drugje; in sicer v tem primeru v EU. Težje je pa najti v organiziranosti dela in dialogu. Pravilo, da je dobra organizacija polovica uspešno opravljenega dela , je naši javni upravi tuja.

  • Nata

   Preveč jih je. Pa si delo podajajo, kot staro, smrdečo salamo !!

   • karpelec

    Za pomembnost njihovega dela naredijo iz muhe slona.

 • Nata

  Ker gredo te silne množice na Hrvaško morje, bi jih jaz spuščala brez pregleda. Naj se tam zabaše.
  Toda. . . . . . . za vstop bi se pa držala navodil EU

 • vsemojebabe

  Ne nakladajte, ob takih konicah kot so prazniki ali kolektivni dopusti kot jih ima Italija, konice vedno so in bodo. Pa s tem ne nameravam zagovarjati slovensko vlado in njeno nesposobnost. Vendar sem večkrat v času začetka poletnih počitnic čakal v koloni v Nemčiji, pa ni bilo enega Hrvata, ki bi si upal samo pisniti, čeprav smo se v koloni po meter premikali naprej proti Nemčiji. Od mejnega prehoda Karavanke smo do Munchna vozili 12 ur, pa ni bilo ene pritožbe v nemških medijih; samo pri nas si upajo za vsako figo jezik stegovati.

 • MEFISTO

  Ko jo gledam in poslušam, moram ugotoviti, da bo kar čedna in pametna ta naša bodoča predsednica.

 • Silvo Centrih

  Kaj jamrate. peljite se čez poljsko ukrajinsko mejo in boste ugotovili, da je pri nas na hrvaški meji kot v pravljici. Samo Bog ve, zakaj se Poljaki tako trudijo zagreniti življenje svojin slovanskim bratom. In Slovaki niso nič boljši. Začuda so Madžari na ukrajinski meji hitri in spoštljivi.

  • Franc Šink

   Madžari imajo svojo zavest in ponos.

 • jan

  Bravo Romana Tomc. Zdaj vemo, kako je treba narediti: v gužvi se uredba ne uporablja. Mogoče je treba edino še molčati o tem. važno je, da uredba velja. Ne morejo vendar bruselski politiki in uradniki o sebi reči, da so budale.

 • Franc Šink

  To me spominja na vojašnice JLA “kapije” so bile strogo zastražene.In mi če smo bili prepozni smo skakali čez ograjo par 10 metrov naprej. Taka je tudi situacija na SLO-HR meji.Varovanje pa tako!

 • cosmosjasnovidec

  Tako je popolnoma pravilno čeprav to ni niti zasluga niti po načelu nesposobne vlade ampak nanese slučajno in na vseh mejah je tako,ko se delo opravlja tako kot mora.
  Prej bi rekel,da je policija končno spoznala kako se mora ravnati po schengenskem določilu.
  Meje je potrebno strogo zavarovati v obe smeri tiste kateri pa Slovenijo zapuščajo strogo pregledati,ker tako ali tako nosijo pokradeno iz Slovenije in švercajo z drogo.
  Zahojenim “hrčkom” pa pokazati kaj Slovenci smo in,da lahko dobijo po pički,če jim kaj ne odgovarja.
  Sicer pa iz Slovenije na hrčkarijo lezejo tako ali tako sami čefutarji in izdajalci Slovenije kateri iz nje nosijo tja zapravljat denar tako da naj kar čakajo čim več časa ali celo dni.
  Kdo jim je pa kriv da lezejo tja?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!