Rudi Štravs z višjo podporo za predsednika Vrhovnega sodišča

Ustavno sodišče RS Foto: STA

Oba kandidata za predsednika Vrhovnega sodišča, Rudi Štravs in Damijan Florjančič, sta Sodnemu svetu predstavila svoji kandidaturi. Oba sta sprejemljiva, vendar je več glasov prejel  Štravs. Sodni svet v postopku imenovanja predsednika Vrhovnega sodišča sicer poda le predhodno mnenje, imenuje pa ga DZ na predlog pravosodnega ministra.

Kandidata sta odgovarjala na vprašanja članov Sodnega sveta, nadaljevali so z razpravo, v kateri so sodelovali vsi člani sveta. Po postopku imenovanja predsednika Vrhovnega sodišča minister za pravosodje po  javnem pozivu Državnemu zboru v imenovanje pošlje ime kandidata, ki ga oceni, da bi bil najprimernejši za to funkcijo. Še pred tem mora minister pridobiti mnenje občne seje Vrhovnega sodišča in Sodnega sveta o kandidatih.

Gre za že tretji poziv za novega predsednika Vrhovnega sodišča. Na prvega se ni prijavil nihče, drugega  je pravosodni minister Goran Klemenčič prekinil, ker je ocenil, da se stroka ni poenotila o kandidatu.

Člani občne seje Vrhovnega sodišča so mnenje o obeh prijavljenih kandidatih enkrat že podali. V prvem krogu glasovanja sta podporo dobila tako Štravs kot Florjančič, v drugem krogu, ko so odločali, kateremu kandidatu bodo dali prednost, pa so večjo podporo izrekli Florjančiču.

B. J., STA

 • MEFISTO

  ·
  Bo že Goran Klemenčič jposkrbel, da v Sloveniji ne bomo nikoli dočakali vladavine prava, resnice in pravice.

 • Olga

  Glede na “renome” v tem krivosodju ne zaupam nikomur! Najmanj vreden zaupanja pa je sam Klemenčič!
  Cerar si že tudi nabira družinske kamerate za ustavne sodnike!???

 • samsara

  Dajte dajte, kdo koga imenuje in ustoličuje…
  Dosmrtni državni selektor udbofevda miladin küćo ima daljinca.

 • domovina mili dom

  Zato pa vrhovni poveljnik CK kučan vzdržuje te koalicije, da pridobiva na času. Tako mu bo uspelo totalno zamenjat sodstvo, pedagoški kader in JU/JS s partijci. Še malo pa bodo po mestih začeli njemu na čast postavljati spomenike.

 • garfi

  vlado bodo zrušili ob naštudiranem času
  po kadrovanju sodnikov in verjetno pred koncem Logarjeve bančne komisije
  kaj bodo storili z ddr Klemnom Jakličem

 • montyamp

  Naravno pravo na gladino greznice privleče nesnago . Čiščenje greznice – volitve , teroriziranemu narodu ne dišijo preveč . Lenoba in norost volilnih abstinentov , botrujeta negativni selekciji in prevladi balkanistanskih majmunizmov . Rdeči fašisti kateri se sebe izvolijo , ob , po nedolžnem zaprti opoziciji s strani murgel privat krivosodja , so rak rana slovenske države .
  VSI NA VOLITVE .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!