SDS je dovolj izkoriščanja slovenskih družin in podjetnikov: Čas je za spremembe, zaradi katerih bomo živeli bolje!

(Foto: SDS.si)

“Ljudem smo obljubili, da bomo po končani krizi davek na dodano vrednost (DDV) spustili na predkrizno raven, iz 22 odstotkov na 20 odstotkov in iz 9,5 odstotka na 8,5 odstotka. To obljubo bomo z novo vlado SDS izpolnili,” so jasni v največji opozicijski stranki SDS, kjer so v t. i. vladi v senci na področju financ predstavili celovit program.

Mag. Andrej Šircelj, predsednik Odbora za finance pri Strokovnem svetu SDS, je na novinarski konferenci predstavil alternativni vladni program Slovenske demokratske stranke za področje financ, katerega temeljni namen je davčna razbremenitev državljanov.

Skupna družinska dohodnina
V SDS želijo doseči bolj pravično davčno obravnavo gospodinjstev, zato bi po vzoru mnogih drugih držav uvedli možnost odločitve zakoncev za družinsko dohodnino. Zakonca bi vložila eno napoved z vsemi dohodki skupaj, ki sta jih dosegla v preteklem obdobju, in potem na podlagi teh dohodkov uveljavljala olajšave, ki jima pripadajo.

Davčne počitnice in ukinitev davčnih blagajn
Za nova podjetja predlagajo možnost izbire za davčne počitnice na dobiček za prva tri leta. Prvo leto v višini 100 odstotkov, drugo leto 75 odstotkov in tretje leto 50 odstotkov. Uvajajo zvišanje praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve in ukinjanje davčne blagajne, ker finančnih učinkov ne prinašajo, povečujejo pa administrativne postopke.

Stanovanjska politika, ki bo povečala rodnost
Za ureditev stanovanjskega problema mladih družin predlagajo, da se glavnica kredita zmanjša za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka.

Spremembe tudi na področju obdavčitve kmetov in katastrskega dohodka
Pri obdavčitvi kmetov predlagajo, da se pri obdavčitvi upošteva le 40 odstotkov izračunanega katastrskega dohodka (KD), ker se zavedajo, da je dejanski dohodek slovenskih kmetov nizek in pod udarom naravnih katastrof. Dvigujejo tudi prag, od katerega se šteje gospodinjstvo kot kmečko gospodinjstvo in je zavezanec za plačilo dohodnine iz naslova KD, na 500 evrov (zdaj 200 evrov).

Jure Ferjan

 • traktor

  Bravo, ampak vseeno premalo.

  • FORT WORTH

   Ce si spregledal : Celoten program Slovenske demokratske stranke (SDS) s številnimi ukrepi si lahko preberete tukaj.

   • traktor

    Hvala. Saj pravim, dober začetek. Po kakšnih 4 letih prvič nekaj spodobnih predlogov. Razne zbornice in vsi podjetniki, ki tole ne bodo eksplicitno podprli so navadne pičke, ki lezejo v rit levim vladajočim strankam, za izključno zasebne, koristi.

 • domovina mili dom

  Tiste ta Butaste Slovence bo treba zgleda na nek nov inovativen način spodbuditi, da bodo začeli razmišljati, kdo je tisti, ki bo ohranil slovenstvo in višji standard.
  Narod razume samo, če mu sprazniš denarnico. Jebe se jim, kdo je že Kordež, Škoberne…. in ostala leva anarhistična banda, nič ne vedo. Važno je, da z vozičkom iz trgovin vlačijo bedarije.

 • dr Janez Sveti

  Dragi SDS, čudovit program, vendar ne bo šlo.
  Zakaj?
  Ker se bodo uprli vsi, ki odlično živijo na račun davkoplačevalcev. Teh volilcev je toliko, da izglasujejo konja za poslanca, če želijo.
  Žalostno!
  Žal bo Slovenija propadla, preden se bodo vsi paraziti nasitili.
  NI REŠITVE!
  DR janez Sveti optimist

  • traktor

   Kurac, si ti optimist.
   Dr Traktor crknjen reduktor.

  • cosmosjasnovidec

   Tudi jaz sem enakega mnenja.
   SDS brez potpore ne bo mogel veliko narediti,če se ne bo obračunalo poprej z levuharji.
   Mislim z batinami,da jim bo enkrat za zmeraj dovolj.

 • rubec

  Jutri dopoldan bo to že od šarca program. Popoldan pa cerarjev.

  • traktor

   Tole, kar si povedal je enostavno kruta realnost. Prehitro so dali program v javnost.

  • Aron

   Hvalabogu. SDSu tak program v zagotovljeni opoziciji nic ne pomaga…

  • Olga_10

   Program že lahko prekopirata, ne znata pa ga izpeljati!

 • JohnDoe

  Bodimo realni, nek presežek pa tole ni. Kmetje že danes dobijo en kup olajšav in odškodnin, tako da se jim bo kmalu glavna dejavnost črpanje sredstev. Tudi oni se bodo morali malo izobrazit, povezovat. Ko vidiš produktivnost avstrijskih in naših kmetov je hitro vse jasno.
  Točka 9 je tudi brca v temo. Kaj bomo pol raznim romom kar cel blok zgradil? Družine je treba sicer podpirat, samo ne pa do te mere da bo kar država za otroke skrbela, folk jih bo pa štepal ko zajce.
  Skratka čisto prevelko poseganje in motenje podjetniške svobode ter prostega trga. Država bi se morala umokati iz našega vsakdana ne pa da misli da ve kaj je dobro za nas.

 • hribovc

  spremembe so nujne… torej bo treba čez dobre pol leta obvezno it na volitve !!!

 • Olga_10

  Bravo SDS!

 • Erik Nebenhaver

  AAhhahahaahaha!!!!

  Davčne počitnice so mi najbolj všeč.
  1. Odpreš firmo, jo imaš 2 leti, ne plačuješ davkov.
  2. Zapreš firmo, odpreš novo.
  3. Jo imaš 2 leti, ne plačuješ davkov
  4. Ponavljaj po želji
  Bravo!

  Stanovanjska politika?!
  Razen nekaj bank so vse v zasebni (tuji) lasti. In SDS jim bo ukazal naj zmanjšajo glavnico kredita?! AAHAHAhahaaha!!! Ja, sicher!

  Spet lažne predvolilne obljube, govna lažniva.

  • xtc

   Glej bedak levi,zadeva ni slaba,seveda tvoja tupa glava ne dojema,da je treba povzeti še Švicarski modek,ko zaluftaš firmo nikoli več ne moreš dvigniti druge-nič ne ponaavljaš bedak.
   No zopet nabijanja o tem kako pomembno je čigava last je banka.
   To dokazuje tvojo ideološko bebavost,država lahko z davčnimi ukrepi glede kreditov ,ki so namenjeni za stanovanjsko gradnjo bistveno vpliva na ugodnos kreditov-preden lajaš,se malce raje pozanimaj o ekonomiji.

   • cosmosjasnovidec

    Pa kaj sploh razlagaš psihično prizadetemu butlu.
    Temu teslu lahko pišeš cele romane pa driskač ne bo razumel ničesar z njegovo prazno levuharsko betico.
    Vprašaj ga raje koliko ovc in koz in kakšnega moškega je že danes naskočil pa ti jih bo naštel malo morje.

 • Caetano

  Zelo dobri ukrepi. Davke je res potrebno pri nas znizati. Tisti, ki na novo zacne z neko poslovno dejavnostjo naj bo res delezen posebnih spodbud. To bo znatno okrepilo investicije na drugi strani pa zmanjsati javno upravo in cim bolj preganjati udbomafijo in slediti denarju, ki ga ima naropanega doma in v tujini. To pa brez temeljite reforme sodstva ne bo mogoce. Za take ukrepe mora na volitvah dobiti SDS cim vec glasov in skupaj s partnerskimi strankami, ce se le, da doseci ustavno vecino, vsekakor pa trdno parlamentarno, vendar brez Desusa.

  • Erik Nebenhaver

   “Partnerskimi strankami”?! Kdo pa so to? Enlighten me, please!

   • Caetano

    Vazno je samo, da niso podtaknjenci udbomafije na vrhu teh strank. Kot je bil npr. udbovec Jelincic. In pa da niso mnogostolckarji, kot so bili npr. pri Skd in danes v Nsi. Jansa proti komur udbomafija ze vseskozi vodi specialno vojno pa je najboljsi za razkrivanje teh manipulacij in strategij.

   • cosmosjasnovidec

    Drži gobec driska pedrovska kdo te je pa kaj vprašal levuhar zahojeni.

 • xtc

  Predlogi so načeloma pohvale vredni,vendar bistveno premalo za ureditev zadev-treba je drastično reduciranje JS in mase plač tam-državni uslužbenec v tujini je znatno manj plačan kot v zasebnem sektorji,odprodaja državnih firm,znižanje DDV na 15%,ukinitve raznih pomoči in subvencij-raje pravilna kreditna politika,ukinitev dvoživkarstva-ali zasebnik ali JS nikakor oboje,zadati si cilj povečanja kmetij,prezadolžene v steča in prodajo ,da se povečajo tiste ki so zdrave itd.

 • Hun

  metanje peska v oci

  • Janez

   A?
   Da imaš oči?
   Sem mislil, da imaš le “organ za trobezljanje”? Tak se zdiš. L.r. J. KOMENDA

   • Hun

    trobezljas ti na moj organ

    • MEFISTO

     Na spolni organ?

 • Kosobrin

  Ta čas ste že zdavnaj zamudili! Volitve?

 • cosmosjasnovidec

  Vse v redu samo kaj lahko naredi SDS glede tega,če so drugi vsi proti kar se bo tudi zgodilo?
  Najprej kole v roke ter obračunati z levaki in komunajzerji potem bo pa pot odprta za uresničevanje teh predlogov.

 • Janez

  DOBRI !
  REALNI
  PREDLOGI CENJENEGA G. ŠIRCLJA.
  Ja.
  Ni treba izumljati tople vode. AVSTRIJSKI NAČIN – JE OK TUDI ZA NAŠO R. SLO. L.R. J. KOMENDA

 • Ludviq

  Kako pa nameravajo znižati glavnico za 20%? Bo dala država?

  • Ludviq

   Se pravi da bi ti za tri otroko plačali skoraj 50% kredita. Mogoče lahko, če se poviša davke.

 • sunday

  lepo, razumljivo, logično in edino sprejemljivo za izboljšanje stanja v tej levistično zakrneli greznici – ampak kaj pomaga dober program, če ga neumni opranoglavci ne razumejo, tisti, ki bi mogoče lahko razumeli pa nočejo zaradi sovraštva do sodržavljanov, da jim ja ne bi šlo bolje – temu se reče hudobija levizma (levega nacizma)!!!

 • Janez

  PREDVSEM PA !
  ČIMPREJŠNJA PRODAJA – ” N L B ” Čimprej !
  Magari?
  Za 5 evrov.
  Uslužbenci NLB SO OK – VODILNI PA – DOSLEJ ?. Čisti škodljivci. L.r Jamez K. KOMENDA

 • ahnenpass

  Poceni populizem.
  kakšna je razlika, če mož in žena posebej oddata dohodnini? Kaj briga partnerja koliko kdo od njiju zasluži, saj pri nas ni več družinskega komunizma, vsak ima svojo denarnico. Za kurbarijo, ali priboljške, jasno, za samega sebe. Slovenska družina ne more temeljiti na ekonomskih olajšavah, zaradi teh se kregamo in ločujemo oziroma se sploh ne poročamo. Se ne splača, če pa že, potem si je verjetno pametno poiskati najbolj zabito in zahojeno kobilo, ki ne zna uporabljati niti kreditne kartice, opravilno nesposobno, po možnosti.

 • ahnenpass

  Davčne blagajne pa takoj odpraviti, seveda, vendar ob enem tudi izdelati analizo (ne)učinkovitosti in zahtevati kazensko odgovornost za predlagatelje tega še enega nesmiselnega in škodljivega zakona.
  Iskreno dvomim, da bodo podjetniki podpirali SDS kaj bolj kot doslej, če pa ima vsakdo svojega botra, kdor pri nas lahko dela, to že itak počne, poslušajo tiste, ki so jim zrihrtali delo in keš, ne pa neko brezvezno stranko. Razen, če jim niso to oni zrihtali, ampak taki seveda ne bodo podprli nikogar drugega, ker ne smejo, bi ostali brez vsega. Ne mislim SDS, vsi tako razmišljajo, če bi pa naši edini tuji poslovni partnerji zahtevali kakšne spremembe, potem jih bodo itak vsi poslušali in se SDS ni treba posebej matrat.

 • ahnenpass

  Samoprispevka ni več, je muca popapala, zdaj pa sploh ne bo solidarnosti, ko država deložira Slovence in domoljube iz njihovih domov, ni šans, da bi taki še kdaj dali en sam cent za bivališča svojih sodržavljanov. Pa ne samo brezdomci, ampak ljudje se poznamo med seboj od majhnega, tudi zaradi njih marsikdo ne podpira več ničesar, kar predlaga oblast, ne glede katera (izdajalska) stranka. Ker to dovolili in sodelovali so vsi.

  Slovenija je alpska dežela, pri nas je bila pred 10.000 leti še ledena doba, tukaj je preživel edino Lotze, pa še ta človečnjak nam je zmrznil.
  Ni ravnine, ni hrane, ni normalnega življenja, sploh pa nismo noben narod in nimamo niti d od države. Kdor si hoče štancat otroke, je zame osebno enostavno nor, ker nas je že sedaj preveč, svoje ljudi moramo reševat,ne pa delat nove barabe in socialne probleme. Pa kaj vam je, od kod vam ideja, da nas lahko rešijo samo mase, kot da smo ljudje neke mravlje, samo koleteralna škoda na poti nekega vse bolj iluzivnega in nevarnega napredka, ki ga itak ni, na nobenem področju.
  Pravilna usmeritev je takoj zapreti gulage, odgovorne poslati v Hag, vrniti v naravi revežem kar jim je totalitarna oblast vzela in jim izplačati čim višje odškodnine, da se lahko postavijo na noge, ko se bo pokazala dobra volja in človeški odnos države, se bodo otroci delali sami od sebe, sicer bo ena sama groza in patetika.
  Sploh pa ne morete nič zahtevati od ljudi, pokvarjena ekonomija ni ustvarila samo sindrom kronične revščine, ni nas samo razslojila, enostavno so ustvarili selekcijo, kdo ima lahko družino in kdo ne, to je daleč največji, če ne edini problem družinske politike. Smo narod kanibalov in nekrofilov, kjer je inkvizicija nekaj normalnega, tega ne smemo nikoli pozabiti, takemu narodu bi radi zavladali samo demoni.

 • ahnenpass

  Kmet ni nič na udaru ampak kmet je naravna katastrofa. V tem je smisel, kmet je zato, ker si zna podrediti naravo. Včasih pa ta nazaj zobe kaže, to je pa res, ampak saj zato imamo pa državo, da se lahko hitro in učinkovito preporazdelijo nujni viri za preživetje.
  Mi nismo in nikoli ne bomo Francija, ki pobere pol evropskih sredstev za kmetijstvo, ostalo pa najbrž Italija, ki je itak ena sama ogromna kmetija. Pomeni, niso nam dali denar zato, ker zdaj pričakujejo kumaro in paradižnik v zameno temveč z zastonj denarjem kupujejo Slovenskega kmeta, za drobiž. Kaj to pomeni, bomo šele izvedeli, zagotovo pa nihče ne meče tak denar stran, kot so ga deležni naši kmeti in ga itak nimajo kje drugje zapraviti kot za nove avte, žrtje, kompulzivne navade in praznenje.
  Treba je začeti realno gledati na Slovenskega kmeta, jasno opisati po čem se loči od ostalih evropskih in svetovnih proizvajalcev hrane. ker samo za to se še gre, za industrijo hrane in pijač, kmeta kot takega ni več nikjer, razen v deželah tretjega sveta, kjer itak nič nimajo.
  Treba je jasno povedati, da se v naših rovtah nikoli ne bodo razvile urbane skupnosti, da velika večina ketov že danes ne more preživeti niti svojih velikih družin, še za sebe ne pridelajo dovolj hrane, skratka. Kakšen smisel ima potem živeti v nevarnih, strupenih in izoliranih rovtah, kaj to pomeni za prihodnost naših malih mestec in nenazadnje kmečkih otrok, to so najbolj pomembne teme normalne kmečke politike. Ker mesta bi pa res rabila vsaj desetkrat več prebivalcev, da bi se lahko razvila,po drugi strani, rabijo veliki kmetje vsaj desetkrat več zemlje, da bi lahko razvili učinkovito industrijo, tam kje je edino smiselna, seveda.

  Zakaj se teh tem vsi mediji pri nas izogibajo, a res še verjamete v tiste pravljice o nekih delavcih in kmetih, ki vladajo pametnim, kultivziranim visoko in civiliziranim urbanim individualcem?
  Ja, koliko ste pa stari, ja kje na tem svetu ste pa videli kaj takega…

  • Janez

   Za koliko?
   BI TI PRODAL – TO ŠKODLIVO BANKO. – N L B ? L.r. Janez K. KOMENDA

  • Olga_10

   Ko boste imeli prazno rit, se pa oglasite!
   Kmetje so bili v komunizmu vedno zatirani, niso imeli dohodkov, niti pokojnin! Vemo zakaj! Komunisti so načrtno uničevali kmetijstvo in kmete tlačili v tovarne, da so jih imeli pod kontrolo! Kmetje so se v komunizmu zelo težko preživljali!
   Cel razviti svet ugotavlja, da je prihodnost v samooskrbi in biološkem kmetovanju! Le vi vidite prihodnost v poseljevanju Slovenije z NEZAKONITIMI migranti, brezdelju, parazitiranju in zuriranju!

 • MEFISTO

  Ne samo za spremembe, čas je za ravolucijo!

  Toda ne za tisto iz leta 1945!

 • Vlado77

  Res bo to nekaj stalo – manj bo davkov in manj prihodkov v BDP. Vendar druga realnost je manj rojstev, manj kmetij in domače hrane in umiranje Slovencev na obroke. Namreč narodi iz juga tudi muslimani imajo pač več otrok , ker pomeni da nas bodo presegli v kratkem času -sploh če jim bomo odpirali vrata. Sicer pa eno dejstvo – vse ex socialistične države ,ki so v EU nas dohitevajo ali prehitevajo. Rojstev je manj, mladi pa na boljše v svet – zahodni seveda. Račun je preprost- drvimo v položaj najbolj revne in najmanj razvite države v EU. Rojstev pa je definitivno premalo – kar pelje tudi v zaton Slovencev. Za več rojstev pa je treba nekaj narediti- stanovanja, službe ,krediti – drugače bo večina živela v podnajemniških stanovanjih , brez porok in brez otrok. Ostali pa se bodo izselili. Sem za radikalne spremembe – ali nas več ne bo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!