SDS: RTV ne spoštuje lastnih etičnih in poklicnih standardov

Foto: STA

Poslanska skupina SDS je v Državni zbor posredovala predlog priporočil za zagotovitev neodvisnega in nepristranskega poročanja RTV Slovenija. Predlog na eni strani poziva k doslednejšemu spoštovanju Zakona o Radioteleviziji Slovenije in Poklicnih meril in načel novinarske etike, na drugi strani pa kliče k ustanovitvi Nacionalnega medijskega sveta, ki bi bil – z namenom zagotavljanja skladnosti z evropskimi vrednotami – pod nadzorstvom Evropske komisije.

Poslanci SDS so izpostavili, da je RTV javna televizija, ki se financira iz sredstev davkoplačevalcev zato bi morala biti še posebej zavezana etičnim normam. Ob tem so spomnili na besede Janeza Kocijančiča ob sprejetju dokumenta  Poklicna merila in načela novinarske etike. Kocijančič je takrat spomnil, da ima televizija v družbi izredno moč, zato je opredelitev pravil “igre” in civilizacijskih razsežnostih poročanja izredno težka naloga.

“Opredelitev takih pravil je težko zaupati zakonodajalcu, saj gre v mnogo večji meri za etične kot za pravne norme. Etiko javnega medija pa se da graditi le na profesionalni zavesti in iz nje izvirajoči samoregulaciji,” je tedaj dejal Kocijančič.

V SDS razočarano ugotavljajo, da je na javni RTV vse pogosteje videti prispevke, ki vzbujajo skrb zaradi pristranskost in neverodostojnega poročanja. “Z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da se novinarji ne držijo pravil, ki jih zavezujejo k odgovornosti, natančnosti, nepristranskosti, verodostojnosti in preverjanju dejstev. Spoštovanje poklicnih meril in načel novinarske etike bi moralo biti še posebej zagotovljeno v Informativnem programu TVS. Ob tem velja še posebej poudariti, da bi morala biti nepristranskost temeljna vrednota v vseh programih RTV Slovenija,” so zapisali v SDS.

RTV bi morala spoštovati lastna pravila
V SDS trdijo, da na mnoge kršitve zakonodaje in smernic opozarjajo tudi državljani, ki so prisiljeni plačevati prispevek za RTV, a da kljub temu prihaja do zavajanj uporabnikov. “Kot edina javna televizija bi morala biti RTV Slovenija prva, ki zagotavlja demokratične standarde novinarskega poročanja in tega tudi ne preprečuje drugim medijskim hišam,” trdijo v največji opozicijski stranki.

Ž. K.

 • Aton

  Nimajo pa nobenih problemov z zapravljanjem našega denarja.

 • Novakec1

  RTV Slo je izpostava ALđazire

 • Nata

  Kocijančič naj si pa svoje etične in pravne norme nekam vtakne !

 • centurion

  Problem javne hiše ne bo rešil noben “Predlog priporočila za zagotovitev neodvisnega in nepristranskega poročanja RTV Slovenija”
  Imam boljši predlog.
  Dinamit na vse štiri vogale tega kurbenplaca in enega na sredo.
  Zdravil za te metastaze, ki uničujejo slovenski narod in pohabljajo duha- ni!

  In postaviti na novo, z novimi ljudmi, neokuženimi z virusom 571.
  Hvala za razumevanje.

 • Peter

  Le preberite si ta Poklicna tralala, zelo zanimivo branje, no.

 • Anton

  ne razumem Ljudmile v čem gre sds v napačno smer, morda zato ker je za odprtje arhivov, morda zato ker je za neplečevanju rtv prispevkov, ?

 • Anton

  kokr vem “zaslužni” borci-narodni heroji, je “odpuščeno” plačevanje rtv prispevka.

 • pravapot

  SDS gre v napačno smer, ker ima 25% volivcev, Nsi gre pa v pravo smer, ker ima 5% volivcev. Potem se je pa Ludamila zaletela z glavo ob zid.

  • Anton

   :)

 • Vrhovni sodnik

  RTV HANZI dela po navodilih ponya.

 • južnificirana_si

  NSl gre v pravo smer z novakovo. To je ven iz parlameta

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!